Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2016.11.23 0 3 131297

Hordóba az olyan pálinkát igazán érdemes tenni, ami „bírja” az érlelést, vagyis utána is gazdag lesz a gyümölcsíze. Persze az is külön tudomány (esetleg szerencsés véletlen) hogy érlelésre olyat főzz, ami alapvetően „túl nyers”, viszont érlelés után jó legyen. (Ez minden más érlelt párlatnál is így van.) Itthon ebben még nem sok tapasztalat van, de a csehek pl. érlelnek olyan tölgyfahordós szilvát, amiben 10 év után is intenzív a szilvajelleg. A hordónak nem az a legnagyobb csodája, hogy milyen ízeket ad, hanem hogy ideális esetben szebben tudja befejezni a finomítást, ezért a hordóba szánt pálinka (vagy egyéb szesz) főzésekor plusz ízeket lehet bennehagyni a párlatban.

 

Persze egy pár literes hordó erre teljesen alkalmatlan.

Előzmény: kupeci (131294)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131296

A zsűri, zsűrizésére gondolok, hogy a szabályzatban egy mintát 6 tag bírál és előfordul mikor 3 pontnál is nagyobb az eltérés. Ekkor egy másik magasabb szintű zsűricsoport újra bírálja. A csúcszsűriről nem is beszélve. 

Előzmény: Pit63 (131293)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 -1 0 131295

44,7

Előzmény: kupeci (131292)
kupeci Creative Commons License 2016.11.23 -2 0 131294

Hordóba általában a jellegtelen pálinkákat teszik. A a penyigei,panyolai, az kifejezetten karakteres. Nem rontanám el.:)

Előzmény: Palika88 (131270)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131293

S a más nevet ad neki, amik nem azonos fajta gyümölcsöt fednek, még az is előfordulhat, de ennek értelme nincs. Ha azonos gyümölcs különböző neveit használja, azt megteheti, bizonyára elő is fordul, amolyan zsűri kóstolgatás gyanánt.
(Az zsűrinek az igazi próbája, amikor egyazon pálinkát neveznek akár több néven is. S ha itt jelenős különbség van az eredmények között, akkor felvetődik az alkalmasság kérdése. Persze még az sem elég, hogy az egyik ezüst, a másik arany lett, hisz egy tized pont választja el a kettőt egymástól. Ha valikvelilyen előfordulna, érdemes megkeresni a zsűri elnököt, aki utánanéz a dolognak. Azt pedig el kell fogadni, hogy ugyanazt a pálinkát ugyanaz a zsűri pár tizedes eltéréssel értékeli.)

Előzmény: Pit63 (131291)
kupeci Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131292

Üdv mindenkinek, ha valaki tudna linkelni egy hőmérséklet korrekciós szeszfok táblázatot megköszönném.(de annyi is elég lenne: 42 % 13 C fokos mennyinek felel meg)

Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131291

Természetesen. Miért is ne lenne? Ahogyan ugyanannak a párlatnak lehet nevezni az ágyas, az érlelt különböző verzióival is. Egyetlen pálinkából nagyon sok féle állítható elő. Pl. Ugyanaz a pálinka, de az egyik csak 3 hónapig érik a hordóóban a másik 1 évig. Két különböző anyag lesz. S ugye még jönnek a hordó fajták, méretek, stb. Friss, élő gyümölcs, vagy aszalvány ágy, s mennyi, esetleg hányszor cseréli a gazda a gyümölcsöt az ágyazási idő alatt. Nem sorolom. S csak példának ugyan az a főzésű pálinka lehet mondjuk 46 fokosan nagy aranyérmes, de 44 vagy 50 fokosan meg csak ezüst.

Előzmény: Törölt nick (131287)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131290

Menjek hozzád főzni, vagy abban is tudsz segíteni, hogy hogyan lehet nálam megoldani? ;) 

Előzmény: Törölt nick (131286)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131289

És ha, ilyen hangzatos nevek szerepelnének ,

  • Csányi 1 Jonathan
  • Jonathan M 40
  • Jonathan M 41
  • Naményi Jonathan
  • Szatmárcsekei Jonathan
  • Watson Jonathan

egyazon 43 fokos párlat, csak minden minta más néven ? 

Előzmény: mili70 (131288)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131288

Nincs :)

Előzmény: Törölt nick (131287)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131287

Van-e realitása annak, hogy ugyan abból az alma párlatból kétféle kihígítás készül és különböző név alatt fut,  pl. 50 okos Jonagold, a másik 40 fokos Jonathán  néven szerepel az adatlapon.

Előzmény: foxrudi (131283)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131286

Nekem ott van, és a cefre is. A házi víz ellátóról megy a főző, és a csepegtető öntöző rendszer is. Kérdezz bátran szívesen válaszolok.

Előzmény: Pit63 (131282)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 -3 2 131285

Az általad említett "jegyzett" versenyre 1000-nél több minta érkezik, az általam említett nem "jegyzettre" a tizede.Biztos vagyok benne volna olyan minta, ami  egymaga árválkodna a zsűri asztalán abban az esetben amennyiben az alkoholtartalom alapján is kategorizálna.Mint említettem én is rákérdeztem az alkoholfokra.

Viszont a verseny tisztaságában ezen a nem "jegyzett" versenyen jobban bízom.

Előzmény: foxrudi (131283)
sogi01 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131284

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (131257)
foxrudi Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131283

Ajánlom figyelmedbe:  http://www.okeonga.hu/articles/2/43/quintessence%20p%C3%A1linkaverseny%20versenyszab%C3%A1lyzata%202017.pdf

  Így zajlik,egy "jegyzett" verseny.Főleg az alkoholfokkal kapcsolatban a 11.oldal alján,az: Egyéb feltételek alatt.

Előzmény: Green Corner (131246)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.22 0 1 131282

Hááát. inkább nem ásnék az épület alá. Egy pár ezer forintos szivattyú megtenné. :D
Vagy a te pincédbe? Milyen hosszú slag kéne, hogy elvezessük a vizet?

Előzmény: Törölt nick (131281)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131281

A pincébe.

Előzmény: Pit63 (131276)
schlumberger Creative Commons License 2016.11.22 0 1 131280

Na én is szamosszegi vónék :-)

Előzmény: Palika88 (131278)
gabor0036 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131279

Igaz igaz!

Előzmény: endrepp (131268)
Palika88 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131278

Szamosszeg, de főzni valahol máshol főzik.

Előzmény: schlumberger (131273)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.22 0 1 131277

Még ma is erősen tartja magát az a (nem minden alapot nélkülöző) tévhit, hogy csak a szar pálinkát szokták ágyazni. Pedig ez ma már nem mindig van így. A jót is lehet sokak számára élvezetesebbé tenni egy jó friss, vagy aszalt ággyal. A vele kapott szín is lehet kívánatos.

Még meg kell küzdeni avval az előítélettel, hogy csak az a jó pálinka, ami tiszta víz színű...

Sokan meg pont azt a pálinkát nem kedvelik...ízlés dolga...DD...

Egy biztos, hogy a jó pálinkát (aki szereti) egy fajtaazonos gyümölcsággyal nem rontja el...

A későbbi szűrés viszont okozhat gondokat...

Előzmény: Palika88 (131272)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131276

És hová tennéd a "gumilabdás" házi vízművet? A hordóra? Mindig az aktuálisra?
Én is gondolkodtam abban is, de jó esetben, tizedéből, egy tized akkora súlyú eszközzel is megoldható. Csak jól kell kiválasztani a szerkezetet.

Előzmény: Törölt nick (131275)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131275

A (gumilabdás) házi vízellátó egyszerűbb.

Előzmény: rézműves1 (131262)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.22 0 1 131274

65 fokosat szerezz.

Előzmény: Palika88 (131270)
schlumberger Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131273

Szamoskérről?

Előzmény: Palika88 (131270)
Palika88 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131272

Köszönöm, akkor megerősítettél a döntésemben.

Az aszalt szilva is elvetendő dolog? Néha szoktam tenni az 0,5-1 literes házi pálinkákba és annak én pozítív hatását érzem/látom az italon, de lehet ezt is cska a tudat alattim magyarázza be :)

Előzmény: rézműves1 (131271)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131271

Ha nem akarod elcseszni, felejtsd el...a 3-5-lityis hordó jópofa dolog az asztalon, de egy jó szilvát csak akkor tennék bele, ha kivan paraffinozva...

Előzmény: Palika88 (131270)
Palika88 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131270

Sziasztok

Új vagyok itt, ez lehet a kérdésemből is érződni fog :)

Panyola környékén főzött házi pálinkát (silvát) fogok most beszerezni olyan 3-10liter között és azt szeretném kérdezni hogy érdemes e valami féle hordóba tárolnom majd?
Mert még friss lesz ezért mindenképp kell hagynom állni ,de akkor esetleg ne szerezzek valami kis 3-5 literes eperfahordót pl?
Csak mivel nem vagyok hozzáértő és olvastam róla hogy a hordót előtte alaposan fel kell készíteni a pálinka fogadására és az számomra elég nagy macera és még a végén el is ronthatom a pálinkát.
Szerintetek érdemes e hordóval foglalkoznom vagy felejtsem el?

Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.11.22 0 0 131269

Igen! Jól gondolod.
Alapvető elgondolás, hogy egy üstnyi lefőzött alszeszt a következő üst hője letisztázzon.

 

Páracsövek hosszával van még egy kis gondom, ha egy azon hűtőbe akarom bekötni mindkét rézspirált.

Előzmény: endrepp (131266)
endrepp Creative Commons License 2016.11.22 0 1 131268

Abban a páracsőben nincs deflegmáció, mert a hűtő felé lejt. A pre- előtag azt jelenti valami előtt, az újra melegítő a re-heater.

Abba tartályba a következő főzetet töltik fel és az üst ürítés után az üsttel összekötő csövön engedik a tartalmát az üstbe, pont arra való, amit a kolléga írt, visszanyerik a gőz rejtett hőjét.

Előzmény: gabor0036 (131267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!