:)) Véletlenül...esetleg...talán...ha lenne díjazott párlatom innen erről a versenyről,akkor az lenne számomra már "Hab a Tortán"és kezdenék lenyugodni is utána,visszafogott "gyeplővel":) Ha nem lesz akkor sem fogom mindet kiönteni a kertbe hogy kezdjem elölről..D..D Elkopnak majd díjazások nélkül is:)) Max veszek fűrészporos tapétát jó lesz majd az is..D.D
Gyanús vagy Te nekem. Szerintem nem is iszol pálinkát, hanem az összeset elhordod versenyekre. Elfogyott felétek a tapéta és oklevelekkel akarod kidekorálni a falat? :)
Igazad van, tényleg nem szigeteltem körbe az üstöt. Egyszer már írtam, hogy mennyiből jön ki egy liter pálinkám. Egyszer elkezdtem számolni, hogy egy szigeteléssel milyen megtakarítást érnék el. Mennyi forinttal tudnám csökkenteni 1L bekerülési költségét? 10 esetleg 20 forinttal? De legyen 30 forint. Akkor már szinte ingyenbe lenne. :) Ez esetben 100L pálinkán ( ennyit ugye nem is főzünk évente ) lenne 3000 Ft megtakarításom. Ennyit egy jobb dohányos 1-2 nap alatt elpöfékel. Kávéból néhány nappal többet számolhatunk. Ennyit a megtakarításról. :)
Sztem. igazad van, de vedd figyelembe, hogy ez egy 60éves konstrukció, akkor nem volt szempont ennyire a jó hatásfok, ha olyat akarsz, ami a mai kor igényeinek, ezeknek a szempontoknak jobban megfelel, kéne nézned egy másikat.
Nálad mennyi van benne? Neked is DES 100-asod van nem? Remélhetőleg nem megy el 1 l 50 fokos, az azért durva lenne, az kb 5 %-os veszteséget jelentene. Ahogy korábban írtam, nem igazán a teljes töltésnél lehet jelentős a veszteség, hanem, ha csak mondjuk 15-20 l alszeszt akarsz tisztázni. Akkor is közel ugyanannyi anyag csorog vissza a zárba. Egyébként ha jól emlékszem 2 l víz fér bele. Próbáltam már úgy is, hogy csak 2/3-ig töltöttem meg, az kb. a belső perem magassága, akkor is megtelt a zár, tehát kb. 7 dl anyag belefolyt, volt már amikor színig töltöttem, de ilyenkor ki is kellett szedjek menet közben belőle. Természetesen ami jár az angyaloknak az jár, én is így vagyok vele. De alapvetően általában szeretjük a kisebb fogyasztású autókat. Meg a hatékony dolgokat. S ha valamit meg lehetne csinálni jól is, akkor miért nem? S ha belegondolsz az az 1-2-5 % veszteség azért idővel elég jelentős mennyiség tud lenni. (Gondolom, te nem szigeteled körbe az üstöt, végül mit árthat egy kis hő veszteség. ;) ) Szerintem azért törekszünk itt valamennyien a lehető legjobb cefrézésre, hogy a leehető legjobb pálinkát főzzük a lehető legjobb kihozatal mellet. No ha ez a cél, és elkerülhető a veszteség, akkor érdemes törekedni rá. Tudjuk, hogy a hordóba töltött pálinkának is van párolgási vesztesége. Ha huzatos helyen van a hordó, akkor nagyobb. Ha megtehetjük, akkor ugye a leginkább védett helyre tesszük. De nemsokára kiderül, ha meglesz a vízvető a sisakba, kíváncsi leszek az eredményre. S akkor könnyen meglehet, hogy az fogom mondani, igazad van nem sokat segít ez a megoldás. :)
Tudod, én csak egyet nem értek. Nálam ilyen túlfolyás nincs. Sőt, ha túlhűtöm azt a tányéros hűtőt akkor az üst vízzárja lejjebb süljed. Ha ilyenkor lekapcsolom a gázt kiszívja az üstbe. Csak szakaszosan hűtök. A hűtő vízzárját is kitudom szívatni, ha akarom... Igaz én most is harminc fokban főzök és 12-15 fokos kútvíz jön a hidroforról. GC tanácsát megfogadva, egyre kevesebb gázzal. Én nagyon meg vagyok elégedve ezzel a "ipari hulladékkal"! :)
Mennyi víz van a vízzárban? És mit saccolsz, egy felrakásnál - 50-95 L alszesz - mennyi megy el?
1L 50fokos? Több/kevesebb? Ezzel én nem foglalkozok, hagy menjen. Több is veszett Mohácsnál. De mondhatnám azt is, hogy így mulat egy magyar úr. ( már, ha úr lennék )
Ígértem, hogy a DES 100-as víz-záránál egyszer mérem az alkoholfokát a víz-zárban lévő anyagnak. Ez egy tisztázás adatait tartalmazza. Természetesen nem kellett utólag folyadékot pótolnom ide, sőt, növekedett is a szint, míg a páracső két végénél lévő víz-zárakban a végére már pótolnom kellett a veszteséget. Biztos ki lehetne számolni, akkor mennyi alkohol kerülhet a víz-zárba, mennyi lehet a veszteség, de ehhez tudni kellene mennyi párolog el összesen a folyadékból. (Minden esetre volt már amikor a 6,5 foktól magasabb értéket /12/ is mértem).
Egyetértek veled csupán óvatosságból javasoltam hogy egy viszonyleg kis főzési tapasztalattal rendelkező otthonfőző ne azzal próbáljon jobb pálinkákat készíteni hogy hordózza.Mert hogy úgy jár mint én az elején, a kis eperfahordómból egy félév után mintha szurok jött volna ki!:)
Amit írsz, az az ongaira igaz. Az csak az egyik féle módja a zsűrizésnek. (Ismereteim szerint ritka az ehhez hasonló, hogy egy zsűritag egy napon min 60-70 párlatot bíráljon el. :( )
Hordóba az olyan pálinkát igazán érdemes tenni, ami „bírja” az érlelést, vagyis utána is gazdag lesz a gyümölcsíze. Persze az is külön tudomány (esetleg szerencsés véletlen) hogy érlelésre olyat főzz, ami alapvetően „túl nyers”, viszont érlelés után jó legyen. (Ez minden más érlelt párlatnál is így van.) Itthon ebben még nem sok tapasztalat van, de a csehek pl. érlelnek olyan tölgyfahordós szilvát, amiben 10 év után is intenzív a szilvajelleg. A hordónak nem az a legnagyobb csodája, hogy milyen ízeket ad, hanem hogy ideális esetben szebben tudja befejezni a finomítást, ezért a hordóba szánt pálinka (vagy egyéb szesz) főzésekor plusz ízeket lehet bennehagyni a párlatban.
Persze egy pár literes hordó erre teljesen alkalmatlan.
A zsűri, zsűrizésére gondolok, hogy a szabályzatban egy mintát 6 tag bírál és előfordul mikor 3 pontnál is nagyobb az eltérés. Ekkor egy másik magasabb szintű zsűricsoport újra bírálja. A csúcszsűriről nem is beszélve.