Keresés

Részletes keresés

Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 0 3 131323

Én sem, viszont a sok ivástól hánytam le.:))

Előzmény: Jolida (131322)
Jolida Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131322

"Max veszek fűrészporos tapétát jó lesz majd az i"

Na, olyat még nem ittam. :-ppp

Előzmény: Törölt nick (131321)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131321

:)) Véletlenül...esetleg...talán...ha lenne díjazott párlatom innen erről a versenyről,akkor az lenne számomra már "Hab a Tortán"és kezdenék lenyugodni is utána,visszafogott "gyeplővel":) Ha nem lesz akkor sem fogom mindet kiönteni a kertbe hogy kezdjem elölről..D..D  Elkopnak majd díjazások nélkül is:)) Max veszek fűrészporos tapétát jó lesz majd az is..D.D

Előzmény: mili70 (131315)
Figyelget Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131320

:)))

Előzmény: mili70 (131315)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131319

Elnézést, nem szándékosan pörgettem meg ezt a kereket. :)

Előzmény: mili70 (131312)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131318

Nem tudom pillanatnyilag kik gyártják a sörgyáraknak a göngyöleget. :))

Előzmény: Green Corner (131313)
foxrudi Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131317

Nem tudom,nem is érdekel,hiszen ilyen még meg sem fordult a fejemben.

Azt sem,hogy jön ez ide?

Előzmény: Törölt nick (131287)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131316

:))

Előzmény: mili70 (131315)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 4 131315

Gyanús vagy Te nekem. Szerintem nem is iszol pálinkát, hanem az összeset elhordod versenyekre. Elfogyott felétek a tapéta és oklevelekkel akarod kidekorálni a falat? :)

Előzmény: Törölt nick (131314)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 2 131314

Ez igen komoly!:))A szakembereknek is komoly kihívás - Észak-Magyarország (Összeállt a kép,kóstolgattam,kóstoltattam is ma és döntöttem...6 mintát küldök) "Próba cseresznye"

Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131313

"kéne nézned egy másikat."

Kinek a szekerét  tolod?:)))

Előzmény: endrepp (131310)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131312

Ez durván pejoratív volt.

De megbocsájtok. :)

Előzmény: endrepp (131310)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131311

Igazad van, tényleg nem szigeteltem körbe az üstöt. Egyszer már írtam, hogy mennyiből jön ki egy liter pálinkám. Egyszer elkezdtem számolni, hogy egy szigeteléssel milyen megtakarítást érnék el. Mennyi forinttal tudnám  csökkenteni 1L bekerülési költségét? 10 esetleg 20 forinttal?  De legyen 30 forint. Akkor már szinte ingyenbe lenne. :) Ez esetben 100L pálinkán ( ennyit ugye nem is főzünk évente ) lenne 3000 Ft megtakarításom. Ennyit egy jobb dohányos 1-2 nap alatt elpöfékel. Kávéból néhány nappal többet számolhatunk.  Ennyit a megtakarításról. :)

Előzmény: Pit63 (131309)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131310

Sztem. igazad van, de vedd figyelembe, hogy ez egy 60éves konstrukció, akkor nem volt szempont ennyire a jó hatásfok, ha olyat akarsz, ami a mai kor igényeinek, ezeknek a szempontoknak jobban megfelel, kéne nézned egy másikat.

Előzmény: Pit63 (131309)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131309

Nálad mennyi van benne? Neked is DES 100-asod  van nem? Remélhetőleg nem megy el 1 l 50 fokos, az azért durva lenne, az kb 5 %-os veszteséget jelentene. Ahogy korábban írtam, nem igazán a teljes töltésnél lehet jelentős a veszteség, hanem, ha csak mondjuk 15-20 l alszeszt akarsz tisztázni. Akkor is közel ugyanannyi anyag csorog vissza a zárba.
Egyébként ha jól emlékszem 2 l víz fér bele. Próbáltam már úgy is, hogy csak 2/3-ig töltöttem meg, az kb. a belső perem magassága, akkor is megtelt a zár, tehát  kb. 7 dl anyag belefolyt, volt már amikor színig töltöttem, de ilyenkor ki is kellett szedjek menet közben belőle.
Természetesen ami jár az angyaloknak az jár, én is így vagyok vele. De alapvetően általában szeretjük a kisebb fogyasztású autókat. Meg a hatékony dolgokat. S ha valamit meg lehetne csinálni jól is, akkor miért nem? S ha belegondolsz az az 1-2-5 % veszteség azért idővel elég jelentős mennyiség tud lenni.
(Gondolom, te nem szigeteled körbe az üstöt, végül mit árthat egy kis hő veszteség. ;) )
Szerintem azért törekszünk itt valamennyien a lehető legjobb cefrézésre, hogy a leehető legjobb pálinkát főzzük a lehető legjobb kihozatal mellet. No ha ez a cél, és elkerülhető a veszteség, akkor érdemes törekedni rá.
Tudjuk, hogy a hordóba töltött pálinkának is van párolgási vesztesége. Ha huzatos helyen van a hordó, akkor nagyobb. Ha megtehetjük, akkor ugye a leginkább védett helyre tesszük.
De nemsokára kiderül, ha meglesz a vízvető a sisakba, kíváncsi leszek az eredményre. S akkor könnyen meglehet, hogy az fogom mondani, igazad van nem sokat segít ez a megoldás.  :)

Előzmény: mili70 (131304)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131308

Elköltötte a lóvét csavarokra, nem maradt páracsőre, be kellett rakni a csövet, ami a zuhanyfüggönyt tartotta....:)))))

 

Előzmény: gabor0036 (131307)
gabor0036 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131307

Rézműves! Azt mond meg nekem, ha elég 4db csavar bele akkor az öregeket mi vezérelhette, hogy 100 db csavart tettek bele? 😀

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131306

Minden kezdet nehéz. Nem hullik csak úgy a zsanna- manna.

 

https://drive.google.com/drive/folders/0B_B4QxK-yoPZY2I4ajVfRzJsZk0?usp=sharing

 

 

Előzmény: kupeci (131299)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131305

Tudod, én csak egyet nem értek. Nálam ilyen túlfolyás nincs. Sőt, ha túlhűtöm azt a tányéros hűtőt akkor az üst vízzárja lejjebb süljed. Ha ilyenkor lekapcsolom a gázt kiszívja az üstbe. Csak szakaszosan hűtök. A hűtő vízzárját is kitudom szívatni, ha akarom... Igaz én most is harminc fokban főzök és 12-15 fokos kútvíz jön a hidroforról. GC tanácsát megfogadva, egyre kevesebb gázzal. Én nagyon meg vagyok elégedve ezzel a "ipari hulladékkal"! :)

Előzmény: mili70 (131304)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131304

Mennyi víz van a vízzárban? És mit saccolsz, egy felrakásnál - 50-95 L alszesz - mennyi megy el?

1L 50fokos? Több/kevesebb? Ezzel én nem foglalkozok, hagy menjen. Több is veszett Mohácsnál. De mondhatnám azt is, hogy így mulat egy magyar úr. ( már, ha úr lennék )

 

Előzmény: Pit63 (131302)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131303

szmájli

:)

Előzmény: Törölt nick (131289)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131302

http://indafoto.hu/pit63/image/24672213-f20b483a/743989

Ígértem, hogy a DES 100-as víz-záránál egyszer mérem az alkoholfokát a víz-zárban lévő anyagnak. Ez egy tisztázás adatait tartalmazza. Természetesen nem kellett utólag folyadékot pótolnom ide, sőt, növekedett is a szint, míg a páracső két végénél lévő víz-zárakban a végére már pótolnom kellett a veszteséget. Biztos ki lehetne számolni, akkor mennyi alkohol kerülhet a víz-zárba, mennyi lehet a veszteség, de ehhez tudni kellene mennyi párolog el összesen a folyadékból. (Minden esetre volt már amikor a 6,5 foktól magasabb értéket /12/ is mértem).

cloaked Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131301

Igaz, nem kezdő hobbi az érlelés :)

Előzmény: kupeci (131299)
kupeci Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131300

Köszönöm!:)))

Előzmény: Törölt nick (131295)
kupeci Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131299

Egyetértek veled csupán óvatosságból javasoltam  hogy egy viszonyleg kis főzési tapasztalattal rendelkező otthonfőző ne azzal próbáljon jobb pálinkákat készíteni hogy hordózza.Mert hogy úgy jár mint én az elején, a kis eperfahordómból egy félév után mintha szurok jött volna ki!:)

Előzmény: cloaked (131297)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131298

Amit írsz, az az ongaira igaz. Az csak az egyik féle módja a zsűrizésnek. (Ismereteim szerint ritka az ehhez hasonló, hogy egy zsűritag egy napon min 60-70 párlatot bíráljon el. :( )

Előzmény: Törölt nick (131296)
cloaked Creative Commons License 2016.11.23 0 3 131297

Hordóba az olyan pálinkát igazán érdemes tenni, ami „bírja” az érlelést, vagyis utána is gazdag lesz a gyümölcsíze. Persze az is külön tudomány (esetleg szerencsés véletlen) hogy érlelésre olyat főzz, ami alapvetően „túl nyers”, viszont érlelés után jó legyen. (Ez minden más érlelt párlatnál is így van.) Itthon ebben még nem sok tapasztalat van, de a csehek pl. érlelnek olyan tölgyfahordós szilvát, amiben 10 év után is intenzív a szilvajelleg. A hordónak nem az a legnagyobb csodája, hogy milyen ízeket ad, hanem hogy ideális esetben szebben tudja befejezni a finomítást, ezért a hordóba szánt pálinka (vagy egyéb szesz) főzésekor plusz ízeket lehet bennehagyni a párlatban.

 

Persze egy pár literes hordó erre teljesen alkalmatlan.

Előzmény: kupeci (131294)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131296

A zsűri, zsűrizésére gondolok, hogy a szabályzatban egy mintát 6 tag bírál és előfordul mikor 3 pontnál is nagyobb az eltérés. Ekkor egy másik magasabb szintű zsűricsoport újra bírálja. A csúcszsűriről nem is beszélve. 

Előzmény: Pit63 (131293)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 -1 0 131295

44,7

Előzmény: kupeci (131292)
kupeci Creative Commons License 2016.11.23 -2 0 131294

Hordóba általában a jellegtelen pálinkákat teszik. A a penyigei,panyolai, az kifejezetten karakteres. Nem rontanám el.:)

Előzmény: Palika88 (131270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!