A barátnőmnek nagyon tetszik az ő 100 főzője, csak a csapot hiányolja róla, mert nehéz neki a billentés. De a te döntésed. Nézd melyik van közelebb, melyik mennyi garanciát vállal. De ha rám hallgatsz keverőset veszel, 40-es páracsővel. Drágább, az olcsóbb! Van aki szereti ezeket a főzőket valaki nem. Kevés alszesz finomításra nem igazán alkalmas mondjuk úgy. Olvass vissza egy kicsit aztán döntsél.
Érdekes kérdés ez a hamisítás. Már többször leírtam, hogy Szerbiában ( Szabadkán ) készítik a DES-t. De a régi Jugoszlávia tagállamaiban, több helyen gyártanak ilyen típusú főzőket. ( még Szabadkán is van másik gyártó )
Hogy melyik az "igazi" és a hamisítvány rosszabb-e mint az eredeti? Nos, erről lehetne vitatkozni, csak nem érdemes, mert az ilyen típusú főzőknek majd minden paramétere megegyezik. :)
Közben gondolkodok még a Des főzőkkel kapcsolatban is. Találtam két oldalt, ahol figyelmeztetnek hogy hamisítják, segítetek eldönteni melyiket az érdemesebb?
Ugyanezt használom ami a képen is van. Ez az első szezonom. Bővítés csak egy leégésgátló volt, mert párszor odakapott. Nekem még nem sikerült azt az ízt létrehozni amit keresek, de nem a főzőt hibáztatom, hiszen fél év tapasztalat áll mögöttem.
A fórum szakértői abban már meggyőztek, hogy a 15-ös páracsövet érdemes lecserélni, ezt talán a következő szezonra meglesz.
Ha most vennék, szerintem az itt olvasottak alapján készíttetnék inkább.
Tehát: a főzőüst arányai megfelelőek (...miként a tipikus barokk menyecske; szélte-hossza egy.)
Egyéb dolgokról vagy akár az üst részleteiről lehet vitázni, mint az már megtörtént korábban.
Ettől még az alábbi mondatomat tartom:
"Az elmúlt időszak haragos - sokszor személyeskedésbe forduló - hsz-eit kissé lekerekítendő; Halmiki főzőn
nem egy embernek született ZD aranyérmes párlata."
Egy 5-10 éves fórumos és ZD-s "barátság" után melyik öreg tag fogja felvállalni nyíltan hogy mégsem olyan fasza az?? Egyik sem....
Ilyen gerinctelennek tartod Őket?
De, a többségük nem rejti véka alá a véleményét, alkalmasint nyíltan hangot ad nemtetszésének.
Egyrészt, több éves barátság után is minden évben úgy lehúznak párlatokat a tagok, hogy porzik tőle a déli part.
Régi résztvevőkét is.
Külön díjat kap a legrosszabb párlat is aminek átadása nyilvánosan történik, a zsűri minden tagja az arcát adja hozzá.
Még bevonásra is került már megítélt érem!
Másrészt olyan is megkapta az elismerést aki nem 5-10 éve ZD tag, hanem viszonylag friss arc.
In'Lakech is többször kapott érmet a párlataiért pedig egy olyan, ősrégi parasztfőzőn dolgozik amit a többség itt le se pökne. (Múzeumban vagy MÉH telepen lenne a helye. Márhogy a főzőnek...)
Ha egyszer sor kerül arra, hogy nekifogjak egy archaikus aratópálinka főzésének Őt fogom megkérni, hogy segítsen, az biztos.
Az én Halmiki főzőm úgy nézett ki, mikor összeraktam itthon, mint egy 50-es évekbeli szovjet sci-fiben az időgép.
El is neveztük Vaszilnak. Mikor - a deflegmációt csökkentendő - letakartam a sisakot rongyokkal a cimborám úgy köszöntötte, hogy "Kezicsókolom, Bözsi Néni!"
A Zf-Pf találkozóra kibé hozott nekünk három mintát "Öregektől", akik talán nem is tudtak róla. A mustrán opcionálisan lehetett kóstolni és értékelni. Alább az eredmények (maximális pontszám: 10):
Nem kell félni a szimplafalútól. És nem létkérdés a keverő sem. Annyi éve főzök minden szezonban, ahányas számjegyet a nicknevem mellett látsz. Szezononként 8-10 cefrefőzős, különböző gyümölcsökből. Soha nem égettem le. Óvatosan, körültekintően és türelmesen kell főzni. És ki kell tapasztalni mit szeret az üst. És hígítani, hígítani, hígítani. Saját készítésű a főzőm. Nem volt 300-400 ezer forintom (és most sincs) 100 litere duplafalú főzőre, a keverő beépítésére meg (akkoriban) tapasztalatom nem volt. Most már volna tapasztalat, de lelkierő nincs. És mint mondtam, hiányát sem érzem. :-)Természetesen hozzátartozik a dologhoz, hogy az én üstöm egy régi 80 le-es vörösréz lekvárfőző üstből készült. Teljesen gömbölyű az alja. Nagyon jó benne a cefre konvekciója.
Halmiki ekézését meg legyen szíves minden érintett befejezni. A fórum nem erre való. Halmikit személyesen nem ismerem, soha nem találkoztunk, nem beszéltünk. Egyszerűen csak nem szeretném, ha ez az értékes fórum aljas mocskolódás színterévé válna.
Mennyi az az összeg, amit szánsz rá? Kis utánajárással akár egyedi főzőt is tudsz a saját igényeidhez igazítva készíttetni. Nekem nagyon jó volt ezen a főzőn kibontogatni a szárnyaimat, megtanulni sok mindent. Elrontani és kijavítani főzeteket. Több versenyen indultam már ezzel és szép eredményeket értem el.
Ezt neked kell eldöntened, hogy mik a támasztott igényeid.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Amire törekedj! Dupla falú legyen(lehetőleg),és a páracső minimum 28-as,de inkább 35-ös,és legalább 1,5m hosszú..Az üst pedig (lehetőleg)szélesebb legyen,mint magasabb.
Nagyon megtetszett ez a forrasztási dolog. Főleg hogy mind sikerült. Kicsit több a forraszanyag, de inkább legyen több, mint kevesebb.
Egy olyan szakmai kérdésem lenne hozzád, hogy ez a forrasz anyag tapad a rozsdamenteshez? Azaz réz flittinget és rozsdamentes anyagot össze tudok vele forrasztani?
Csak 22-es csőhöz jutottam hozzá kedvező árban. Illetve 18-ashoz és 15-öshöz. Mind kemény cső.
Elkészítettem, szépen megforrasztgattam. 170 cm hosszú lett a liebig hűtőm. Holnap próba.
28-as csövem sajnos nem volt. Így az a 2,5mm -en mekkora felületi ellenállás lesz, arról holnap - holnap után beszámolok.
Kívül, belül réz az egész. Remélem a 170 cm hossza miatt elég lesz, ha csak lassan folyik át rajta a víz. Le is hűti a párát, forróbb lesz a kijövő vizem és a felületi ellenállása sem lesz nagy. Vezetékes vízről üzemeltetem, a nyomással nem lesz gond.
Azért a dob hűtőt nem viszem messzire, hátha kell.
Ha nagyon nem hozza az elvárt igényt, akkor egy 22-es réz cső lesz a belső csövem és vastagabb vascsövet vagy KPE csövet teszek kívülre. Csak azt nem tudom, hogy a KPE csövet és a réz csövet milyen idommal zárjam össze.