Keresés

Részletes keresés

stevie wonder Creative Commons License 2001.01.11 0 0 21
Dobar den,

eto tuka e vtorata chast na mojata istoria :-)))

Regebben sok kifogas erte a rendorok faragatlan modorat, meg persze az igazsagtalan bunteteseket. Nos, a rendorseget mostanaban igencsak gatyaba raztak. Bar rengeteg helyen merik a sebesseget, a helyszinen nem buntetnek. A kulfoldiek az orszagba valo belepeskor kapnak egy ugynevezett "statisztikai kartyat," es a rendorok arra pecsetelnek szabalysertes eseten. Az orszag elhagyasakor a hataron kell fizetni a buntetest. Gyorshajtasert a tipikus buntetes 5-10 leva. De ezt is el lehet kerulni: be kell tartani a sebessegkorlatozast es kesz. Ha a lakott teruleten 50-nel megy valaki, azzal nem fognak nekiallni kotozkodni. Az 51 az mar veszelyes lehet... De legalabb mar nem a lenyulando ellenseget latjak a kulfoldi autosban.

A neha tulbuzgo rendorokon kivul az utak allapota neheziti meg a kozlekedok eletet. A magyar utviszonyokat szokas szidni, de aki a magyar utakban kivetnivalot talal, az meg nem ismeri a bolgar viszonyokat. Ezzel egyutt, nem lehetetlen Bulgariaban autozni, csak meg kell szokni, hogy az ut gyakran nem tukorsima, es kulon figyelni kell az alattomos katyukra, kulonosen december es aprilis kozott. A tavasz vegere altalaban befoldozzak az utakat, es a kovetkezo fagyokig nincs is gond. Az utobbi idoben teljes gozzel folyik egy utjavitasi program, rengeteg durva utszakaszt ujitottak fel nyugati technologiaval (tobbek kozott a gorogorszagi tranzitutak jo reszet is).

Fel szokott meg merulni, hogy Bulgariaban allig felfegyverzett marcona maffiozok fosztogatjak a kulfoldi autosokat, viszik az autojukat, adott esetben jol megeroszakoljak a noket es hasonlo csunyasagokat kovetnek el. Ez kerem szepen a legnagyobb hujeseg, amit valaha hallottam, macimese. Magyar rendszamu autoval vezettem osszesen vagy 100e kilometert Bulgariaban, minden videken, ejjel es nappal, es semmi rendelleneset nem tapasztaltam. Ujsagirokent a helyi mediat is kovettem, es ott sem merult fel ilyen eset.

A vonatok, buszok szinten biztonsagosak, legalabbis semmivel sem veszelyesebbek, mint Magyarorszagon. Esznel kell lenni, ennyi a trukk. Ha peldaul kimegyunk a vonatfulkebol, nyilvan nem hagyjuk benn az ertekeinket. A fo gond a vonatoknal a lassusag (a multkor egy kozonseges eticsiga 25 percet vert rank a Blagoevgrad-Szofia viszonylatban), a tavolsagi buszoknal pedig a menetrend hianya. Nagyjabol ugyan lehet tudni, hogy mikor indul a busz, de ha mar elobb megtelik, el is indul. Ha viszont nincs elegendo utas, fel orat is acsorog meg a buszpalyaudvaron, hatha. A nagyvarosok kozotti buszjaratok persze precizebbek.

Szofiaban es a nagyvarosokban (Varna, Burgasz, Plovdiv) a tomegkozlekedes is letezo fogalom, igaz a jaratok ritkak, lassuak es tomottek, ejszaka pedig gyakorlatilag semmi sem jar. Viszont a taxizas nem draga: egy kilometer nem dragabb fel levanal (~65 forint), az is csak ejszaka. A varosok tele vannak taxival, amiket kotelezo elenk sargara festeni. Tiszta Amerika! Szofiaban a Daewook mellett a nagy Hyundai-ok es az uj Opel Vectrak is biztonsagosak. A cegfuggetlen taxisoforok megkiserelhetik atverni az idegent, de tapasztalatom szerint a pragai kollegak sokkal durvabbak.

A nyelvek kozul az angol a sztar a fiatalok kozott, az idosebbek kozul nemetul beszelnek sokan. Az oroszt gyakorlatilag mindenhol megertik, es a bolgart is lehet kovetni az oroszbol kiindulva. Maga a bolgar nyelv nem ordongosseg, bar a szlav nyelvek kozott eleg specialis. A mellekneveket es a foneveket nem ragozza, van viszont hatarozott nevelo es letige. Sok a torok eredetu szo, csakugy mint a magyarban, igy a kovetkezo bolgar szavakhoz peldaul nincs szuksegunk szotarra: pulyka, szablya, baksis, pogacsa, macska (na jo, ez a ketto val'szeg inkabb szlav), vicc, haver stb.

A legnagyobb furcsasag persze az "igen" es a "nem" jelzese: a fejukkel pont forditva csinalnak, mint Magyarorszagon. Tehat a "nem" jelzese egy eroteljes bolintas, mig az "igen"-t a fejuk ingatasaval mutatjak. Konnyu belejonni, kiveve amikor angolul beszelgetek valakivel. Olyankor neha ra kell kerdezni: ez egy bolgar nem volt, vagy egy angol igen?

Vegezetul egy par szo a gazdasagi, politikai helyzetrol. Az orszag gazdasaga meg tavol all attol, hogy viragzonak nevezhessuk. A fo gond a rendszervaltastol 1997 tavaszaig az instabil politikai rendszer volt: nyolc kormany valtotta egymast, mikozben a gazdasag szetesett. Lehet hogy hihetetlen, de a kilencvenes evek elejen az atlagkereset es a GDP magasabb volt Bulgariaban mint Magyarorszagon, viszont 97 elejere a bolgar GDP gyakorlatilag lenullazodott, mikozben a hiperinflacio miatt a fizetesek elertektelendtek. Van olyan ismerosom, aki akkoriban havi tiz dollart keresett. Talan emlekeztek arra, hogy tomegtuntetesek, utblokadok es a polgari engedetlenseg kulonbozo formai miatt az akkori kormany 97 februarjaban lemondott. Az elorehozott valasztasokat meg is nyerte az ellenzek, akik egyfajta "technokrata" kormanyt alakitottak. Azota nyugi van es gazdasagi novekedes, igaz csak modjaval. Tavaly 2%-os volt a gazdasagi novekedes. Az agyatlan burokracia es a korrupcio meg mindig sulyos gond, es tobbek kozott a privatizaciot is hatraltatjak. Igaz, a kulfoldi befektetok hangulatanak az sem tesz jot, hogy a szomszedos orszagokban idonkent bombak potyognak.

De az orszag hatarozottan elindut Europa fele, es bar meg messze van akar csak a magyar szinttol is, sok tekintetben kellemesebb, elvezetesebb az elet a Balkanon.

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 20
Üdvözletem mindenkiknek!

Én '98 Márciusában töltöttem 28 napot Szófiában.
Az utazás teljesen zökkenőmentesen történt, ugyanis repülővel mentünk. :-)
A fiatalabb korosztályok szinte minden tagja beszél angolul, németül, esetleg franciául - de az angol általánosabb.
Nekem nincs ennyire negatív véleményem, mint az alant hozzászólóknak. A kaja jóval olcsóbb, mint
nálunk, a benzin szintén. Vásárlásoknál is inkább jó tapasztalataim voltak, mint rosszak.
A közlekedés viszont förtelmes...a gyalogos nem ember...A Taxi olcsó, viszont szigorúan meg kell válogatni, hogy milyen/melyik autóba ülünk be, melyik személyszállító cég szolgáltatását vesszük igénybe, ugyanis a maszekok úgy átbasszák az embert, ahogy kell. Ha fontos taxiba ülni, akkor csak sárga Daewo-ba ülj, az oldalán a jellegzetes taxikockákkal. Különben a tarifa 10x-esét is fizetheted...
Egy négycsillagos szállodában laktunk: Rodina
A kaja király, nemzeti eledelük az uborkaleves -undorító, nálunk ezt inkább uborkasalátának hívják. Állandóan salátákat esznek, amit ezerféleképpen eltudnak készíteni - és nagyon finomak.
Kövér, túlsúlyos embert ritkán lehet látni, a lányok gyönyörűek.
Csak a fejbólogatással kell vigyázni...

Yoo Creative Commons License 2001.01.11 0 0 19
Megörültem a topicnak, aztán mégis elszomorodtam.

Tényleg ennyire szar a helyzet kint?
Én a 80-as években voltam kint, még a szüleimmel, Elenite nevu üdülofaluban, aztán valahol az aranyparton, de a helyre pontosan már nem emlékszem.

Elenite egy svédeknek és németeknek épült nagyon nívós (ottani viszonylatban, de sokkal színvonalasabb pl. a mostani Balatonnál is).

Külön étterme, bárja, üzletei, orvosi rendeloje és parti orsége volt. Nem tudom, most mi lehet ott, de akkor nagyon jó volt. És mellette is volt egy másik hasonló falu, az drágább, még jobb, de a nevét nem tudom.

Az aranypart is jó volt, kis szállodában laktunk, nem Hilton minoség, de szintén volt olyan jó, vagy jobb, mint a Balaton. Itt önellátás volt, a kaja beszerzése némileg gondot okozott, de lehetett kapni helyi ételeket, csevapcsicsa vagy mi, és hasonlók.

Viszont a tengerpart szuper volt, a térdig süppedos homokkal, és tiszta is volt.

Már kerestem egy-két éve utakat, de nem indítanak utazási irodák.

Mit tudtok, volt valaki közületek véletlenül Elenite és környékén? Milyen most a helyzet pontosan?

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 18
Szervusztok !

Tepoe !
Ezeket a net-es site-okat szívesen meglesném, ha betennél egy-két linket. Bármi érdekel. (Mint írtam már, térkép is...)
Egyébként - padlóraköpés nélkül is - amondó vagyok, hogy alighanem az elvárásom szintje határozza meg azt, hogy vajon jól fogom-e érezni ott magam. Mondhatnám, hogy, mivel szintén vidéki vagyok, így aztán nekem jó lesz, másnak meg nem. De ez nem ezért van így, hanem azért csalódnak tán oly sokan, mert az utóbbi tíz évben bármennyit is káromkodunk, megszoktuk azt, hogy nekünk biza már ki van ny@lva.
Ezt abból hámoztam ki, hogy először a görögöknél '89-ben jártam és akkor még el voltam ájulva csodás életnívójuktól. '97-ben aztán egy egész napig tartott, míg rendbetettem gondolatilag magam, hogy mégsem olyan óriási léptekkel járnak előttünk. Merthogy ők már beálltak, míg azért mi mégiscsak pörgettünk az elmúlt időszakban.
És ilyen módon most mindenki fanyalog, ha Bulgáriában azt a szintet látja néhol, mint a nyolcvanas évek végén. Márpedig Ők nagyobb visszaeséssel kezdték a rendszerváltást mint mi, így a továbblépés a környezetükben csak majd jön. Szerintem (és én így leszek vele) addig a régi elvárást kell feléjük támasztani és akkor csak-csak nem fogok utána csalódott véleményeket írni. Egyébként ezek a régi benyomások is vegyesek, mert 11 éve volt benne rossz is meg szép is, de így volt az igazi.
Egyébként eddig négyszer jártam ott és mindezek ellenére (vagy épp ezért) megintcsak kéne egy igazi sopszka a számba... Birkáról nem is beszélve, mert arról biza nagy kalandom van !

Tamás !
Ha a nejed odavalósi, szerintem írogass már az országról Te is minél többet, gondolom ismered.

Deltoid !
Indítsd azt a Románia topic-ot és jelezd itt is, mert Bulgária elérhetőségéhez az is hasznos lehet. (Látod, még a felelőtlen kijelentésedet is komolyan veszem...)

NPZ

tepoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 17
Na végre valaki'
Köszi steve, hogy visszaadtad önértékelésem bizonyosságát, már azt hittem, hogy velem van valami baj :-)
A kritikai észrevételeim nem annyira komolyan veendők, azonban a sopszkától (meg az olajos paradicsomtól) tényleg kiütést kaptam két hét után, mert a szállodánkban mindenhez azt adtak. A bárányból készült kajákkal való sürü konfrontáció viszont annak volt köszönhető, hogy mi a Rodopéban voltunk - a vicces nevű Pamporovóban, ami szintén angol turista-törzshely.
A neten szerintem minden felkészültség nélkül is lehet találni részletes anyagogat az országból különféle turisztikai hivataloknak köszönhetően. Nekünk legalábbis utazás előtt minden helyről volt infónk, ahová menni terveztünk. Ha lesz egy kis időm, felkutatom ezeket a site-okat, de az ország elég nagy (nagyobb, mint kicsi hazánk), úgyhogy addig nehéz általános benyomásokon kivül másról beszélni, amig nincsenek konkrétabb elképzelések.
Előzmény: stevie wonder (14)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 16
Még valami.
Az első és legfontosabb, miképpen tudom magamat családommal és használandó vagyonkámmal együtt a lehető legbiztonságosabban oda juttatni ? És mennyiért ?
Ha van ilyen utazási iroda, v. utaztatási (légi-, vasúti v. busztársaság) a net-en, annak a linkje is jöhet.

NPZ

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 15
Szervusztok !

Először a leírt gyalázatosan rossz benyomások kezdtek lelohasztani.
Aztán Tepoe véleménye már kezdett lelket önteni belém, hogy mégsem teljesen elvetendő a gondolatom. Kérdésére válaszként annyit, hogy most még sem az úticélom, sem az időpontom nem ismert, amint tuti lesz, jelzek.

Még az indítással volt egy olyan szándékom is, hogy egy kisebbfajta net-es bédekkerré is tehtő lenne azok számára, akik oda készülnek. Eddig ehhez megjött a járulékos félnivaló. Hátha lesz rá lehetőségünk, hogy tételesen felemlegethessünk jópár igazi látványosságot is...

És a végén Stewie W. igazán helyre tette a szándékomat. Most már nem mondok le mihamarabbi ottjárhatóságomról !

Más.
A sör nálam csak nyári ital, így most csak írni tartom érdemesnek róla, de egyszer úgy értesültem (tán olvastam), hogy a bulgáriai sörgyártást a magyarok alapozták meg és honosították meg. Érdekes.
Most meg már az előző hozzászólások szerint igencsak jó szinten tart. MEG FOGOM KÓSTÓLNI !

Mivel tartok tőle, hogy ismét tranzitra kényszerít családom, legalább azt szeretném minél több látnivalóval megtölteni. (És itt kapcsolódhatunk a virtuális útikönyv gondolatomhoz, tehát minél több helyről szeretnék minél többet tudni.) Ehhez viszont hasznos lenne, ha valamelyikőtök találna valahol a net-en egy BG térképet és azt ide betéve mindig kikereshető, hol is járunk gondolatban.

NPZ

stevie wonder Creative Commons License 2001.01.11 0 0 14
Udv,

negy evet eltem Bulgariaban, karacsony elott koltoztem haza, de lehet hogy ujra megyek :-)

Bar van egy viszonylag nepes magyar tarsasag is Bulgariaban, bolgarok kozott eltem es sokat utaztam az orszagban.

Eloljaroban azt kell leszogeznem, hogy ellentetben a kozhiedelmekkel, Bulgaria roppant baratsagos, szeretheto orszag - bar termeszetesen megvannak a sajatossagai, amelyek kenyelmetlenseget okozhatnak azoknak, akik mashoz vannak szokva.

A legjobb dolog Bulgariaban a hamisitatlan del-europai eleterzes. Laza, konnyed az emberek eletvitele. A szofiai angol nyelvu ujsag szerkesztojekent en ugyan a magam reszerol fraszt szoktam kapni, amikor ket oraval a lapzarta elott a bolgar kollegaim kiveszik megerdemelt kaveszunetuket, ami ritkan tart egy oranal rovidebb ideig, de valahogy megis minden elkeszul. Legfeljebb kicsit csuszunk, es akkor mi van? ;-)

A bulizos hangulat hetkoznap is altalanos: az emberek szinte minden nap eljarnak szorakozni, az ejszakai elet tiz ora elott ritkan kezdodik, viszont hajnalig tart. Ennek megfeleloen a varosok tele vannak szorakozohellyel, minden mufajban: sima kis kavehazak, ettermek, tavernak (mehanak), sorozok, gorog-rendszeru klubok (hangos zene, de nincs tancparkett), diszkok minden elkepzelheto zenei mufajban. Egyaltalan: mi szem-szajnak ingere. Kulon pozitivum, hogy ezek a helyek olcsok (legalabbis a mi zsebunknek), marcsak a konkurrenciaharc miatt is: a belepo 1 es 5 leva kozott van
(1 leva = 1 nemet marka = ~135 forint), egy kola nem tobb 70 sztotinkanal, a sor pedig mondjuk 2 leva, amikor mar draga. A 3 levas kave az ugynevezett "atbaszas" kategoriaba tartozik es elofeltetele, hogy az aldozat ne ismerje a cirill abecet (az arak ugyanis meg a legutolso kocsmaban is kint vannak a falon, a tipikus KV ar pedig olyan 30 sztotinka).

Ahogy egy hedonista nemzethez illik, a kajaik elkepésztoen finomak. Baranyt nem nagyon esznek, az inkabb GR es TR mufaj. Ellenben a salataikat ert kritikat "visszautasitom" :-) Ugyebar mezogazdasagban Bulgaria mindig is jo volt. A konyha nem tul eredeti, tobbnyire a szomszed nepek otleteit hasznalja, tehat aki a torok vagy gorog kajakat szereti, az nem lesz bajban. A kis fuszerezett fasirt-szeru husgombocok (kjufte vagy kebabcse), a legendas paradicsom-uborka-fetasajt osszetetelu sopszka-salata kihagyhatatlanok.

Egyik kedvenc kajam az agyagedenyben szervirozott, a mi porkoltunkhoz hasonlo, de zoldsegdarabokat is tartalmazo kavarma. (Hiaba, a nevekbol is latszodik a torok-gorog vonulat.) Ezekhez jol mennek a helyi borok: mind a feherek kozott (Targoviste kornyekiek, illetve Khan Krum, az ottani "tokaji"), mind a vorosek kozott (Melnik kornyekiek, esetleg a 'Lovico' markanevvel forgalmazottak) vannak remek dolgok; peldaul beszelik, hogy duplawe Churchill kizarolag a melniki vorosborokat itta. Meg is nyerte a masodik vilaghaborut ;-) A borok kifejezetten draganak tunhetnek az otthoni arakhoz kepest, de ezek legalabb tenyleg szolobol vannak.

Ha mar az italoknal tartunk, a so:ro:kkel sincs gond: a sorgyarak tobbnyire nemet kezben vannak, es jo minosegu, bar nem extra soroket gyartanak. A helyi "Kobanyai," a Kamenitza a legolcsobb es meglehetosen finom, az egyebek (Zagorka, Astika) dragabbak, de nem jobbak. Heineken es Stella Artois kaphato me'g majdnem mindenhol, amde minek. A Kamenitza valoban Plovdiv buszkesege, az Asztika viszont a topikban szinten megenekelt Haszkovoe.

Vannak barna sorok is, pl. Stolichno (nem keverendo ossze a Sztolicsnajaval, mert az orosz es vodka). Roviditalbol a rakija nevu palinkafe'leseg a helyi specialitas: tobbfele gyumolcsbol tudjak fozni, alapertelmezesben szolobol keszul (grozdova rakija). Az ouzo bolgar valtozata a masztika.

Meg egy szo az erzekek birodalmabol: a bolgar emberek, amellett hogy igen baratsagosak es alapertelmezesben kedvelik a magyarokat, szepek is, kivetel Trifon Ivanov, a legendas '94-es bolgar focivalogatott vedoje, aki speciel egy banatosfeju moncsicsire hasonlit. Aki a sotet tipusu embereket szereti, akar fiuban, akar lanyban, az igazan legeltetheti a szemet. Valami antropologiai oknal fogva az emberek sudarak, jo alakuak. A lanyok bajuszkajarol szolo legendakat meg feledjuk el? ;-) Raadasul az emberek a fizetesuk nagyobb hanyadat koltik ruhazkodasra, mint a legtobb europai orszagban - ezt a meglepo statisztikat eppen ma olvastam.

Ha eltekintunk a hedonizmustol, es kifejezetten a termeszeti szepsegek erdekelnek, Bulgaria akkor is jo valasztas. Itt minden van. Telen Europa egyik legjobb siterepe. Egy helyen talalhatoak meg a konnyu-, kozepes-, nehez, sot extrem palyak is. A sifelvonok es egyeb szolgaltatasok kiepitettsege ugyan meg hagy nemi kivannivalot maga utan, de ami van az normalis es olcso. Borovetz a brit sielok torzshelye, de olaszok es svajciak is jarnak oda. Pedig ok biztosan tudjak, mi a jo :-)

Nyaron ott a tengerpart: tapasztalatom alapjan maga a tenger es a homokos part jobb minosegu mint Eszak- Gorogorszagban. Ha nincsenek kulonosebb igenyeink, a kempingek es maganszallasok nevetsegesen olcsok (4-20 leva/fo), ha igenyesek vagyunk, akkor meg ott vannak a szallodak, amik nagyreszt nemet kezben vannak, ami latszik is egyreszt a minosegen, masreszt az arakon. Nyaron a tengerpart kifejezetten hasonlit a Balatonra: kulfoldi turistak (kozottuk rengeteg orosz), oriasi nyuzsges, beach life. Osszel es tavasszal a gyonyoru hegyekben lehet kirandulni (Rila, Pirin, Sztara Planina), ahol lepten-nyomon egy-egy csodalatos kolostorba botlunk. Vannak kozottuk turista attrakciok is (peldaul a hires rilai kolostor, a bolgar kultura bolcsoje), de jonehany "futottak-meg" kategoriaju is. Ezek specialitasa, hogy tobbnyire meg mindig funkcionalnak, sot, a szerzetesek alkalomadtan vendegul latjak az arra tevedo turistat, angolul beszelgetnek vele, es bar alapertelmezesben nincs aram, a kedveert bekapcsoljak az aggregatort, es egyutt nezik a CNN muholdas adasat.

A varosok nincsenek igazabol kitalava. Ez fokozattan vonatkozik Szofiara. Altalaban hatalmas szocreal lakotelepek alkotjak a varosok jo reszet, amik elso ranezesre teljesen le vannak pattanva. Igazabol ez csak az elozo negy evtized bosszuja: "ami kozos az nem az enyem" alapon a koztulajdonnal nem foglalkoznak. A vilagitas nelkuli, gyakran vakolatlan es/vagy korlattal sem rendelkezo lepcsohazakbol aztan otthonos, tiszta, baratsagos lakasok nyilnak. Barataim lakasaban egy visszatero furcsa momentumot figyeltem meg: nincsen csillar. Meg az izlesesen berendezett lakasokban is gyakran csak egy meztelen villanykorte himbalozik a plafon kozepen.

Ezen a ponton oszlassunk el egy ujabb tevhitet: a pottyantos wc-k ideje lejart. Az utmenti vendeglokben, palyaudvarokon -praktikussaguk miatt - meg elofordulnak, de hivatalokban, vendeglatohelyeken, urambocsa' lakasokban mar teljesen attertek az angol rendszerre.

A varosok a mi ertekrendunk szerint szemetesek, az utcai vilagitas finoman fogalmazva hianyos, csordakban jarnak a
kobor kutyak (altalaban baratsagosak), foleg a videki varosokban egy-egy kecske vagy birka is feltunik az utcakon, de az utobbi idoben hatarozottan megfigyelheto valami elorelepes. Szofia fejlodesenek uteme neha meglepo: uj Hilton szalloda, uj metroallomasok, uj bevasarlokozpont, uj multiplex mozi epult az elmult egy evben. Szofia mar reg nem hasonlithato a nemileg felelmetes hangulatot araszto, (szamomra) durva es lepusztult Bukaresthez, ahol a munkambol kifolyolag szinten elofordultam. A bolgar videk is egy nagy lepessel Romania elott jar, kiveve persze Erdelyt.

Holnap innen folytatom, ha jon visszajelzes... :-)

Tamás Creative Commons License 2001.01.11 0 0 13
Na asszem ezt a topicot sem mutatom meg asszonypajtásnak. :-) Merthogy bolgár. :-)))
_LaJoS_ Creative Commons License 2001.01.11 0 0 12
Naszal. 1998 májusában volt szerencsém negyedmagammal 3 és fél hetet eltölteni Szófiában. Diákszállón laktunk, még szerencse, hogy a vodka és a sör olcsó volt, mert azok nélkül jóérzésű ember nem fekszik bele abba az ágyneműbe. Mint ahogy egyik barátom megjegyezte, amikor a hazaiak előtt kellet mondani pár jó szót a szállásról: legalább nagy. Mondjuk mi sem voltunk túl igényesek, ki lehetett bírni.

A Vitosa megmászása külön élmény, a Szófiai Egyetem egyik tanszékvezető professzorával másztunk fel a hegyre, haláli jó fej fickó. Közben akkora zuhé lett, hogy ihaj, de akkor is remek volt!

Mindent egybevéve: lehet, hogy csak a társaság miatt, de én jól éreztem magam kint, és ha úgy adódik, kimegyek legközelebb is. (Csak hazafelé jövet a vonaton ne büntettek volna meg minket 10 márkára, a franc se tudja miért...)

Előzmény: tepoe (11)
tepoe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 11
Na szóval, hogy azért legyen valami pozitív is.

Akinek nem bírja a gyomra az ne menjen oda, de én három hét augusztusi 40 celsius+ és az összes ehetetlen salátájuk, báránypörköltjük, meg mocskuk ellenére visszamennék, mert jól éreztem magam. Biztos azért mert itthol is tapló vidéki bunkó vagyok oszt nincsenek is igényeim (padlóraköpés).
Lehet találni a sok durva mellett nívós - európaibb - helyeket is, egész településeket, de azok jóval drágábbak az átlagosnál. Én speciel diákszállón is aludtam, ami nehezen felejthető élményt jelentett, de túléltem.
Odautazni autóval csak szuicideknek ajánlott, vonattal - három fő felett - elviselhető, főleg ha Bukarestben nem szállsz át, de kb. egy egész nap. Az ott tanuló magyarok a menetrendszerinti buszra esküsznek. Repülő: naponta Malév-Balkanair közös, elég drága. Belső közlekedés: inkább busszal, ha lehet.
Szófia nem egy nagy szám, nekem annyira nem jött be, viszont Plovdivot nyugodt szívvel tudom bárkinek ajánlani: egyetemi és kulturális központ, szép és inkább mediterrán mint balkáni (már ha a két jelző közt látsz különbséget). Ja és ott gyártják a Kamenitza sört, ami sokat segített az ország elfogadásában.

hobe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 10
Na! Te duplazhatsz, en meg nem?:-)

Haskovo, Augusztus, 1000 fok. Szalloda: mar a szobaajto latvanyatol megremultem, kb. 8-10 feltores nyoma latszott rajta. Beleptem a szobaba es azon nyomban rohantam a bolgar kollegamhoz, hogy en inkabb egy masik szallodaba koltoznek, mire kozolte, hogy ez a varos egyetlen szallodaja! Szurke lepedo, lyukas pled, hozza sem mertem erni semmihez. Benezek a furdobe, na, ott mar majdnem elhanytam magam. 27.5 wattos izzo (biztos, hogy kevesbe lassam a mocskot), a kad kozepen egy rozsdacsik a lefolyo fele.. A wc-n meg egy keresztbe tett papircsik, ami a fertotlenitest igazolja.

Szofiaban "elit" helyen laktam egy "zimmer ferinel". Az ut persze nem volt lekovezve, minden reggel kecske mekegesre ebredtem, mert pont a haz elott hajtottak el az allatokat. A lakas egyebkent rendben volt, bar tobbszor elofordult, hogy reggel ott alltam samponos fejjel vagy szappanosan, mert neha megszunt a vizszolgaltatas.

Előzmény: deltoid (9)
deltoid Creative Commons License 2001.01.10 0 0 9
Apropó, Vitosa. Rég vót, de igaz is vót. Szóval volt egy ismerősöm, aki a nyolcvanas évek vége felé befizetett oda egy síelésre. Fenn a szállóban, meg a környékén minden kvára rendben volt, tiszta rezervátum. Úgy volt minden megoldva, hogy me kelljen kimenni belőle, sőt ezt nem is javasolták. Ismerősöm ennek ellenére ergyszer leszökött a városba, ahol olxyan állaptokat tapasztalt, hogy azonnal visszamenekült a hegyre.
összefoglaló: ezek a keleti országok, főként a nálunk keletiebbek, folyton sírnak, hogy mér nem gyönnek má a turisztok, jajjaj. De közben egy rendes vécét nem képesek mutatni, és lépten nyomon geciznek velük. És ez csak a jéghegy csúcsa.
Kapják be a f@szt.
Előzmény: hobe (7)
deltoid Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8
Apropó, Vitosa. Rég vót, de igaz is vót. Szóval volt egy ismerősöm, aki a nyolcvanas évek vége felé befizetett oda egy síelésre. Fenn a szállóban, meg a környékén minden kvára rendben volt, tiszta rezervátum. Úgy volt minden megoldva, hogy me kelljen kimenni belőle, sőt ezt nem is javasolták. Ismerősöm ennek ellenére ergyszer leszökött a városba, ahol olxyan állaptokat tapasztalt, hogy azonnal visszamenekült a hegyre.
összefoglaló: ezek a keleti országok, főként a nálunk keletiebbek folyton sírnak, hogy mér nem jöbbek má a turisták, jajjaj. De közben egy rendes vécét nem képesek mutatni. És ez csak a jéghegy csúcsa.
Előzmény: hobe (7)
hobe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 7
Miert irja ki mar nyolcadszor, hogy duplazas?? Na meg egy proba.

'99 nyaran egy honapot laktam Szofia "Rozsadombjan", Haskovoban es egy masik varosban voltam 3-4 napot, valamint megprobaltam atmenni Gorogorszagba. Hat engem nagyon megviselt a dolog, azota Magyarorszagrol is eljottem, nehogy megegyszer Bulgariaba kuldjenek..:-(
Egy jo dolog azert volt: felmasztam a Vitosara, az nagyon tetszett! Aztan persze kozelrol minden mas..

deltoid Creative Commons License 2001.01.10 0 0 6
Pedig momentán - a rossznyelvek szerint - több esélyük van bejutni az EU-ba, mint pl. a Románoknak. Mint jeleztem, Románia is nagyon cifra világ, pláne mondjuk Dobrudzsa vagy Olténia, de tapasztalataim/beszámolók alapján egész más milliő.
Mingyá nyitok egy Románia topikot? :-)
Bocs.
Előzmény: Ökrös Csaba (5)
Ökrös Csaba Creative Commons License 2001.01.10 0 0 5
Ha most azt mondom, h ugy kell neked, akkor azt hiszem kevesse erzekeltettem a Balkan "szepseget". stikahoz hasonlo "szep" elemnyeim vannak nekem is, A ’90-es evek kozepen az akkori baratnommal voltunk Torokorszagban kocsival, ehhez ugye a Yu esemenyek miatt atszeltuk Romaniat, Bulgariat. Nos, meg az akkori Romania es visszafele Szerbia is europaibbnak tunt Bulgarianal. Stika altal leirtakat nem irom (de minden ugy van/volt), csak annyit: odafele jolmegbuntettek mert allitolag gyorsan mentunk, ekozben a ket rendor gyanus pillantasokat vetett baratnom fele (egy kicsit ertek a szlav nyelveken: szerintem meg akartak eroszakolni), nem engedtek markaval fizetni, el kellett menni egy kozeli varosba valtani, majd vissza, visszafele pedig a torok-bulgar hataron nehany oras varakoztatas utan szinte teljesen szetszedtek a kocsit, mert kabszert kerestek. De olyan stilusban vittek el a "szerelomuhelybe", h azt hittem, nem jovok vissza, jol. Na szoval, amikor kiertunk az orszagbol, megfogadtam, h oda 15-20 even belul nem teszem be a labam. Tartom is.
deltoid Creative Commons License 2001.01.10 0 0 4
Egy ismerősöm most volt. (tranzit von Albánia) aszongya, hogy BG valami elképzelhetetlenül durva hely, amikor átért RO-ba, úgy érezte magát, hogy megérkezett Európába. Pedig az se egy diznilend, nekem elhiheted.
OFF
A magam részéről egyébként olyan országokban is teljesen jól tudom érezni magamat,ahol nem úgy áll a fű, mint Svájcban. De van a mocsoknak, a durvaságnak, a türhőségnek, a szemétségnek és a kapzsiságnak van egy határa, ami alatt kösz, nem. 3 márka egy kávéért egy olyan helyen, ahol az átlagpolgár három liter fantát vehet a havi fizetéséből és mindenki térdig jár a gempában?! Na elmennek a pics@ba.
stika Creative Commons License 2001.01.10 0 0 3
Csak a tranzithoz tudok hozzászólni, még tartott a jugoszláviai háború, amikor Görögországba mentünk. Akkor elhatároztam, hogy többé be nem teszem a lábam abba az országba.
Kezdődött a határon, 12 óra várakozás a kompra, igaz, még a román oldalon. A bolgár oldalon először 5 márka sarc a fertőtlenítésért, ami abból állt (volna), hogy át kell hajtani egy pocsolyán. Én hülye megkérdeztem, hogy mire az 5 márka, mondták, hogy fertőtlenítés. Mondtam, hogy ezért a pocsolyáért túlzás, erre már zuhogott is felűlről a klórós víz, a nyitott ablakon be a kocsiba is. Aztán 20 márka úthasználatért, az utak állapotát egyszerűen nem lehet elképzelni, még magyar szemmel sem. Autópálya csak Szófia kürül van egy rövid szakaszon. Kávé egy útmenti bódéban 3 márka. Az ólommentes 95-ös max 92-es lehet, tankolás után nem ment rendesen a kocsi. A sztráda nem volt rendesen kitáblázva, bekeveredtünk Szófiába, itt közlekedni életveszélyes. Szófából kiérve rádtapadnak, villognak, integetnek. Az öcsémék megálltak, kiderült, hogy drahmát akarnak eladni, valszeg hamisat. A görög határ előtt rengeteg árús, elég erőszakosan próbáltak ránk sózni mindeféle gagyikat. Vissza már Szerbián át jöttünk, inkább kifizettük a pofátlanul drága autópálya dijjakat. (Tudtátok, hogy Szerbiában külön tarifa szerint sarcolják a külföldieket? És ott is szednek dijjat, ahol csak félpálya van, pl. Belgrád és a magyar határ között.)
tepoe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 2
Kedves npz!

Én tavaly nyári adatokat és információkat tudok továbbitani Neked (meg bárki másnak), azonban hasznos volna tudnom, hogy mikor akarnál utazni (tél/nyár), illetőleg hova (Szófia/Plovdiv/tengerpart/Rodope).
Generál: az ország elég drága lett, mióta egy az egyben váltják a német márkát levára, ráadásul szerintem a lakosság húsz százaléka valutaváltásból él, és ott vágnak át ahol tudnak. Az összkép - azok szerint, akik korábban is voltak arrafelé, én nem vagyok ilyen - balkán-jellegübb, mint korábban, de szerintem nagyon megéri elmenni oda.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 1
Kösz, de többet várnék ...
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 0
Nullázásra fel!
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 topiknyitó
Szervusztok !

Bízom benne, hogy nem vagyok egyedüli fertőzött, de igen kellemes régi emlékeim arra sarkallnak, hogy ismét eljussak Bulgáriába.
Szeretném minél több ember véleményét, tanácsát kikérni érdemességéről, a lehetőségekről, az ottani jelenkor korlátairól, utazási irodákról és az eljutás módjáról. Meg minden érintett infó jöhet (akár linkek is).

Kalandra és klaviatúrára fel !

NPZ

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!