Keresés

Részletes keresés

Zézo1010 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5565

Köszönöm a segítséged. Gyanítom, hogy Manók könyebben boldogulnak majd, mi én.

Csak már ott tartanánk :-)

 

Szép hétvégét mindenkinek . . .

Előzmény: Lucilla (5558)
Oszi Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5564

Ismerni kell a kulturális kódokat is, nem csak a nyelvet.

 

Mostanra már többé-kevésbé vezetö pozícióba kerültem, és az a tapasztalatom, hogy nem jelent problémát az, hogy "bevándorló" létemre svédeket irányítok (söt, szemlátomást kifejezetten meg vannak velem elégedve) - de kellöképpen be kell csomagolnom a mondandómat egy svédes vattába ahhoz, hogy elfogadják.

 

Magyaros közvetlen kommunikációval ez nyilván nem müködne - de hát ök vannak itthon, nyilván nekünk kell alkamazkodni hozzájuk.

Előzmény: Törölt nick (5563)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5563

hanca

 

Ne fenyegetőzz, mert aztán lesz aja-baja! :)))))

A helyzet az, hogy a svédek egy ártatlan kérdést is azonnali támadásnak vesznek. Állati kedvesek addig, amíg bólogatsz és minden úgy történik, ahogy ők gondolják.

Abban a pillanatban, ahogy neked más a véleményed, mint nekik, azonnal ellenség leszel!

Kérdezni sem szabad! Ha bármelyikőtök megkérdezné, hogy ez vagy az miért van így, azonnal nekedugranak!

Lehet, hogy mosolyognak, de a felszín alatt rettenetesen erőszakosak. Ezt igyekeznek elfojtani, de csak egy ideig sikerül.

Higgyétek el, sajnos tudom. :((

 

 

Előzmény: hanca (5562)
hanca Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5562

Valóban nem látom ennyire szélsőségesen. A  páromnak van szerencséje svédekkel együtt dolgozni. Ő nap mint nap tapasztalja ezt. Ha csak egy svéddel van együtt akkor emberszámba veszik, beszélgetnek, barátkoznak. De ha már ketten vagy akár többen is vannak (svédek), visszasüllyed  csicska szintre, szakemberhez méltatlan munkát végeztetnek vele és persze rá fogják ha valamivel nem elégedett a főnök. Pedig minőségibb munkát végez mindegyiküknél... A bevándorlás politikát sem értem igazán... Utálják a bevándorlókat... De  a nem eu-s bevándorlók minden támogatást megkapnak. Csak azért, hogy iskolába járjanak (SFI) havi 7-8000 kr támogatást kapnak. Mi pedig... a nagy semmit. 1 évbe telt mire sikerült regisztráltatni magunkat a försäkringskassánál... Minden ügyintézésnek odáig kell fajulnia, hogy fenyegető hangnemben  kell írogatni, beszélni hogy bármit is elérjél.

Előzmény: cavecat (5560)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5561

Te hanyas barakban sinylodsz?...;DD

Sztem erosen viccnek szanta az olvtars ezt a szosszenetet...;)

 

Ami a bevandorlast illeti, azert kivancsi lennek a helyi politika valaszaira, hogy mihez kezd az egyre novekvo munkanelkuliseggel, a minimalis szocializaciora keptelen emberekkel, ugy egyaltalan, mi az irany?...vagy minden ugy jo, ahogy van...?...mert ez igy komoly zsakutcanak tunik...

Előzmény: cavecat (5560)
cavecat Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5560

Most hogy így mondod... tulajdonképpen van némi valószínűsége, hogy az interneten való fórumozásunk csupán a képzeletem szüleménye, amit eszméletlen állapotomban hallucinálok, miután félholtra vertek a munkatáborban.:P

 

Mindennek ellenére azt hiszem, Hanca nem teljesen így értette. Az ő véleménye (is) érdekelne (ami azt hiszem, kevésbé szélsőséges, mint a tiéd ;)).

Engem itt Svédországban még senki nem bántott (ellenben amikor Magyarországra látogatok, rendszeresen mindenféle atrocitások érnek). Pályakezdő kutatóként otthon kb. ötödennyi fizetést kapnék, ami még éhenhalni is kevés, nemhogy egy életet elkezdeni. Svédül még nem beszélek, de már rengeteget megértek, és eddig még mindenki értékelte az igyekezetemet - kollégák, vagy az utca embere, tényleg mindenki. És soha, senki nem bántott, amiért nem svédnek születtem. (Egyedül az SFI-s "iskolatársaim" utálnak, amiért igyekszem, és jobban haladok, mint ők, akik a kisujjukat se mozdítják. de ők ugyebár nem svédek... egyikük sem.) Tudom, hogy az élet nem habostorta, egyszer biztos én is pofára fogok esni, és igyekszem rá felkészülni - ezért érdeklődöm a (nem szélsőséges) topiktársak rossz tapasztalatai iránt. Ezért érdekelne, Hanca mire mondta, hogy a svédek álszentek.

Bocsi.

Előzmény: seanfrancis (5549)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5559

Mehndi

 

Szerintem mindenki más nyelvtudással érkezik. Én már tudtam svédül, de azért még két hónapot jártam az SFI-be.

(ez a bevándorlók nyelviskolája)

Beszélek angolul, németül - folyékonyan. De ezekkel nem lehet munkát kapni.

Nekem jó, mert az utazási irodákban vagy a reptéren, légitársaságoknál akad munka. De a svédet ott is kérik!

 

Az, hogy neked milyen szintű nyelvtudás kell, az attól függ mi a szakmád. Az építőiparban nagy a hiány, oda keresnek mindig embereket különféle szakmákba. Svédül tudni kell, de nem úgy, mint egy professzornak. Értsd meg a szakmai dolgokat, meg a mindennapi kidejezéseket, az már jó.

 

 

 

 

Előzmény: Mehndi (5554)
Lucilla Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5558

Igen, ez havi díj (de minden hónapban kell fizetni, akkor is, ha nem megy a gyerek, pl. nyáron).

 

És igen, úgy megy, hogy a gyerek elkezd a csoportba járni és szépen felszedi magára a nyelvet. Az enyém 2,5 évesen kezdte most nyár végén, és most már megérti az utasításokat és jópár szót is tud, valószínűleg pár hónap alatt eljut arra a szintre, ahol a magyarral tart, nagyobb gyerekeknél ez nyilván lassabb (a nagyobb szókincs miatt). A nagyobbikom 6,5 volt, amikor elkezdte itt az iskolát (förskola klass-t, iskolaelőkészítő osztályt), nála lassabb a dolog, most 2 év múltán már a hétköznapi nyelvben ott van, ahol a született svédek, de a passzív szókincse még messze van az anyanyelvitől, szóval a meséket még nem mindig érti úgy, ahogy a helyiek. Őt is betették a sima osztályba, de volt előtte némi tanácskozás, hogy ne menjen-e inkább a nyelvi előkészítő osztályba (ilyen csak az iskolában van, tudomásom szerint). Ővele amúgy kezdettől foglalkoznak külön is, hogy minél gyorsabban elsajátítsa a nyelvet, de förskolában még nincs ilyen, ott a gyerekek a gyakorlatban tanulják a nyelvet.

 

A kisebbiknek nem volt probléma bekerülni egy idegen nyelvi közösségben, igaz, hogy ő fél éves kora óta hallja maga körül a nem magyar beszédet (angolt, svédet), szóval nem furcsálta egyáltalán, hogy nem érti, amit mondanak, na meg elég kicsi volt, hogy ne is érdekelje, ebben a korban még nem feltétlenül a verbális kommunikáció a haverság alapja. A nagyobbiknak azért nem volt könnyű egyáltalán, eleinte nem játszott vele senki, egyedül volt, aztán később befogadták, de voltak konfliktusok a meg-nem-értésekből, félreértésekből, de már jóideje ugyanolyan osztálytárs, mint a többi.

Előzmény: Zézo1010 (5557)
Zézo1010 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5557

Szia!

Köszönöm a pontos infot, ezzel már akkor kb. tudok számolni. Ugye ez havi díj?

Te tudod itthon milyen magánbölcsis meg -ovis árak vannak? Ehhez képest egyáltalán nem sok.

A nyarat úgy érted, hogy mindenképp kell fizetni, ha pl. egyáltalán nem is akarom vinni egész hónapban?

 

Gyakorlatban úgy nézne ki, hogy a magyar gyerkőcöm bedobom a svédek (és egyéb nemzetiségű gyerekek) közé,

aztán majd lesz vmi.??? El sem tudom képzelni mit fognak ott kezdeni a kölykök?

 

A munkával kapcsolatban nincsenek illúzióim, de nagyon bízom a jószerencsémben (eddig mindig bejött).

Szia

Előzmény: Lucilla (5555)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5556

Koszi, ezt biztosan kiprobaljuk!:)

Előzmény: cavecat (5535)
Lucilla Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5555

Van dagis (daghem), ahol 1-6 éves korú gyerekeket fogadnak, ha van letelepedés engedélyetek, személyi számotok, akkor ha a komvuxba akarsz járni svéd nyelvet tanulni, akkor fogsz helyet kapni egy ilyen intézményben a gyerekeknek. Nem biztos, hogy azonnal, de hamar. De fizetni kell érte, nem is keveset, persze attól függ, hogy mennyi a család havi bevétele, annak százalékában adják meg, nálunk az első gyereknél 3, a második gyereknél 2 százalék, ami a brutto összbevételből számítódik (max. 1260 és 840 korona, ha 42000 felett van a havi bevétel, akkor sem kell többet fizetni), és egész évre vonatkozik a díj, nyárra is, amikor nem (feltétlen) járnak a gyerekek. Az, hogy mennyi időt tölthetnek el odabenn, az a te elfoglaltságodól függ, ahhoz igazodik.

Elvileg van ingyenes lehetőség, 5 éves kortól, napi 3 óra, Skåne megyében most hallottam valamit, hogy már 3 éves kortól is mehet a gyerek heti 15 órát ebben a rendszerben, de erről nincsenek pontos információim.

 

A munkakeresés nehéz ügy, és svéd nyelvtudás nélkül szinte reménytelen.

Előzmény: Zézo1010 (5551)
Mehndi Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5554

Üdv Mindenkinek!
Egy ideje (jó ideje :) olvasgatom már a fórumot. Jövő tavasszal készülünk kimenni párommal Svédországba. Eddig sokféle véleményt olvastam az országról, ami persze érhető is valahol, hiszen az emberek személyisége is különböző.
Engem az érdekelne leginkább, hogy akik kimentek azok milyen nyelvtudással bírtak? Angol, svéd? Milyen szintű nyelvtudással lehet egyáltalán labdába rúgni álláskereséskor?
(Angolul beszélek, de tudom, hogy ez kevés, ezért egy ideje már svédül tanulok. Remélem, azzal, hogy svédül majd 'megtudok szólalni' már több eséllyel indulok neki az álláskeresésnek.)
Előre is köszönöm a válaszokat!

superhoops Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5553

csak vigyazni kell mert sok cigány probál átverni az embereket sok svédesitetek a nevüket igy megnehezebb kiszurni öket.

Előzmény: superhoops (5552)
superhoops Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5552

blocket.se az legnagyobb oldal de ot van minden

Előzmény: Akos1313 (5546)
Zézo1010 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5551

Szia!

Picik a Manók, 2 és 4 lesznek kb. mire odajutok és vmi megoldást kell majd találnom.

Minden egyéb ügyintézéssel tisztában vagyok, de erről csak ilyen fél infoim vannak:

úgy tudtam 1 éves kortól lehet vmi napközis bölcsibe/oviba vinni, ami részben ingyenes,

de hallottam vmi játszóház jellegű lehetőségről, meg otthoni gyerekfelügyeletről, de

mivel senki nincs ebben benne, hát fogalmuk sincs pontosan róla, a kb. fizetnivalókról meg

mégúgyse.

Szóval jó lenne vki, aki benne van a témában :-)

Köszönöm, hogy írtál nekem!!!

ZZ

Előzmény: Törölt nick (5550)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 5550

Mekkorák a gyermekeid? Van bölcsi, ovi- itt ugyanaz a neve. 5 éves kortól kötelező és fizetni kell érte.

Hogy mennyit,azt most hirtelen nem tudom megmondani.
Ők előbb megtanulnak svédül, mint te, ez lesz a legkisebb gondod.

Az SFI-be csak személyi számmal tudsz beiratkozni, mivel ingyenes és államilag támogatott.
Nem tudom, milyen szakmákat nézel, de az arbetsförmedlingen oldalán van olyan, hogy "other languages", ha tudsz angolul vagy más világnyelven.

Munkát nagyon nehéz találni, de ezt írtuk többször. Olvasom, hogy ismerőshöz jössz. Talán ő tudna tanácsot adni, sőt segíteni a gyerekekkel kapcsolatban is.

 

Előzmény: Zézo1010 (5544)
seanfrancis Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5549

Bővebben? Nem kicsit. Szarnak minden EUs szabályra. A fasiszták kiscserkészek ezekhez.

cavecat Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5548

álszent?

ezt ki tudod fejteni kicsit bővebben?

Előzmény: hanca (5539)
Alessandro Royali Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5547

Sziasztok.

Igazából én is infó miatt írok ide. Az egyik rokonom kint él, de érthetetlen okokból nem kar segíteni, mintha kisajátítaná a lehetőségeket. Igazából rajta kívül nincs ismim kint. Átolvasgattam az eddigi írásaitokat, de egy két dolog nem tiszta. Azt tudom, hogy pn számot az adóhívatalnál lehet igényleni, és feltétele a : munkahely, bejelentett lakcím.. . De elvileg pn-el bérelhetek lakást, meg mindenhez kell. Aztán hallottam olyat is, hogyha a svéd bankszámlára, amit nyitni kell,  van egy bizonyos összeg,  és e mellett nincs melóm akkor is megadják. Mennyi ez az összeg? Vagy hogy működik ez az egész? Találtam albérletet feketén, és a környék sem rossz olvastam róla, de így van lehetősége a bérbeadónak, arra, hogy pár nap után akár kidobjon, hiába fizetek 2-3 hónapot előre.

Akos1313 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5546

Sziasztok!

 

Jobb ötlet híján itt próbálok segítséget kérni, mert körbe szeretnék nézni a svéd használtautó piacon, mivel svéd autót szeretnék vásárolni. Sajnos a szótárban talált használtautó kifejezéssel nem igazán boldogultam. Tudna esetleg valaki segíteni, hogy melyik kint a legfelkapottab használtautó hirdető oldal?

 

Előre is nagyon szépen köszönöm mindenkinek!

Wisey_ Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5545

Igen, közben megnéztem, az állami adó valóban csak magasabb keresetnél jelent meg. (Ezt az adókalkulátort találtam a neten.)

 

Találomra kalkuláltam egyet 60.000 SEK / hó bruttóra, arra 36.500 nettót adott ki.

Ugyanez a kalkuláció 20.000 bruttóra 15.000 lett.

 

 

Előzmény: Oszi (5541)
Zézo1010 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 5544

Sziasztok!

Kisgyerekes kint élők és állást keresők tanácsát kérném.

 

Kb. fél - 1 év múlva költöznék ki 2 pici gyerekkel ismerőshöz.

Itthon van házunk, autónk, vállalkozásunk, pénzünk, de elegünk van ebből az országból :-(

Úgy gondoltam először SFI-re mennék, gondolom fél év alatt csak "rám ragadna" a svéd, de

nem tudom a gyerkőcöket hova tudom rakni addig.

Van bölcsi, ovi, esetleg babysitter? Mit ajánlotok? Mi ingyenes, mi fizetős?

Svédül ugye nem tudnak, de egy alap angollal el vannak.

 

A másik a munka. Van sokféle végzettségem (diploma is), de ezekben nem dolgoztam.

Van viszont 15 év tapasztalatom más területen, amiről meg semmilyen papírom nincs.

Merre érdemes elindulni? Inkább a papír vagy inkább a tapasztalat kell?

Vagy legjobb egy ismerős???

Az arbetsformedlingen-en szoktam nézelődni, de fordítóprogrammal elég macerás

20-30 féle foglalkozásra keresni. Van vkinek jobb ötlete?

 

Előre is köszönöm,

ZéZo

fiatos74 Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5543

Sziasztok!

Megtudja mondani nekem valaki, hogy milyen számú nyomtatványon kell igényelni a családi pótlékot , mint külföldi munka vállaló.

Már 1 szer igényeltem csak nem jó helyre küldtem és már 6 hónapja semmi válasz.

Boszorka Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5542

Örülj, hogy csak annyi! A 60-as évek végén orvos barátnőm 80% adót fizetett!:-(((

Előzmény: Oszi (5541)
Oszi Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5541

És ehhez jön még hozzá az állami adó, ami progresszív.

Magasabb jövedelemnél megközelíti az összes adó az 50 %-ot.

Előzmény: superhoops (5538)
Haani Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5540

Hát én sem tudok mást mondani, csak azt hogy nehéz, és nem csak a kezdet, hanem egy pár év. De én még mindig azt mondom, hogy még így is több a lehetőség mint otthon, vagyis ha a jövőt nézem inkább küzdök itt a valamiért, mint otthon a semmiért.

Én 1 év 8 hónapja vagyok itt, és csak azt mondhatom mint Te, gyakszihely van, de meló nincs. Az előnye egy svédnek velünk szemben csupáncsak annyi, hogy: perfekt svéd:D, beszél angolul, vagy más nyelven, van helyismerete mármint a svéd normák terén, van ismeretsége, van referenciája, ami itt elengedhetetlen!!!.....kb ennyi. Legalábbis nekem mindig ez jut eszembe mikor megpályázok egy állást, de mégis mindig azt gondolom majd MOST sikerül!:D Hát Hanca nekem is praktik jutott:D most gyűröm a másodikat, az előző 3,5 hónap volt, és munkát ígértek, de nem lett belőle semmi. Most újra próbálkozom, és tudom hogy sikerül!!!!:) Ha mégsem, kezdem előről az egészet. Te se add fel ám! Azt hiszem az egyetlen fegyver a svédekkel "szemben" a kitartás, és a munkabírás!!! Persze köztük is van sok szorgalmas ember, de van aki nem az :D:D Szóval kitartás mindenkinek:)

Előzmény: hanca (5539)
hanca Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5539

Szia! Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Valóban nagyon szép az ország. De nem egyszerű a kezdet. Mi 14 hónapja vagyunk itt. Azóta keresek munkát is. Az elmúlt időben csak egy 3 hónapos praktikát sikerült összehoznom. A nyelvtudás nagyon kell ide. Minden bizonyítványod legalább angol vagy német, francia, spanyol nyelvű legyen ha nem fordíttattad le már svédre. Otthonról nem tudom milyen esélyekkel tudsz keresni... Ha már itt akarsz keresni munkát legyen sok tartalékod amíg összejön valami. Az angol sajna itt nem elég, bár minden svéd beszél angolul... Kicsit álszent népség.

Előzmény: MSEJ (5519)
superhoops Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5538

adó attól füg melyik kommunben laksz mert kommunadó kell mindenkinek fizetni és nem állami.

Példa Göteborg

2010 Göteborgs Stad 21,55 (városi adó)

Västra Götalandsregionen 10,45(megyei adó)

Totalt 32,00
Tillkommer:
Begravningsavgift 0,13 (obligatorisk)( temetési adó)

és utána van egyházi adó ha tag vagy.

 

Előzmény: Wisey_ (5536)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5537

Pontosan nem néztem meg, mennyi az adó mértéke, az erősen függ a keresettől.

Egyébként ha van svéd személyi számod, ugyanazok az adózási feltételek vonatkoznak rád, mint az állampolgárokra.

Amennyiben magyar állampolgár vagy, évi 186 napnál többet kell külföldön dolgozdod, akkor nem kell Magyarországon adózni. Mivel nincs kettős adózás.

 

Előzmény: Wisey_ (5536)
Wisey_ Creative Commons License 2010.11.15 0 0 5536

Van különbség az adózásban svéd állampolgárok és személyi számmal rendelkező (nem állampolgár) munkavállalók között? Tényleg csak kb 24% lenne az adó?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!