Keresés

Részletes keresés

meszi67 Creative Commons License 2019.05.15 0 0 46937

Hát igen...

 

Nekem a kedvencem az volt, hogy "az első  lámpázás idejére már 10 %-al csökken a tojások mérete, ezért jobban elférnek a gépben" :)) És a szigorúan egy irányban forgatás is meglepett. Még a kotlósaim is tágra nyílt szemekkel hallgatták ezt a módszert, hiszen eddig össze-vissza forgattak ----általában 100 %-os kelési eredménnyel :) 

 

De alapvetően nincs baj vele. A 20 mp talán csak elírás lehet, vagy  arra gondolt, hogy amikor már zajlik a kelés és fel nem száradt csibék is vannak a gépben olyankor  ne sokáig tököljön az ember a felszáradtak kikapkodásával.

  

Előzmény: Ladybee (46936)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46936

Megnéztem a videót. Mond pár butaságot, de a jó szándék vitathatatlan.

Előzmény: tizsi_85 (46933)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46935

Nem szellőztetés, hanem hűtés. 20 mp. semmit nem ér. 20 perc !

Előzmény: majdmegse (46934)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46934

Köszi!

Sajnos nekem a régi gépet - nem légkeveréses - sikerült azonnalra beszereznem.Nem késlekedhettem, mert mire postán megjött volna már kifutottam volna az időből.Még így is a legfiatalabb tojás kb ha 4 napos lehetett.
Ez a gond, hogy minden leírás a légkeveréses gépekre van - hiszen már szinte mindegyik az.Ott mások a paraméterek.

Ilyeneket olvasgatva pedig nem tudom, hogy a gyári értékek a jobbak-e hiszen azóta eltelt kb 20 év  amikor ez a leírás készült.

 

Lehet pl a páratartalom egy olyan példa, hogy 20 éve még úgy gondolták, hogy végig 55-65% között kell tartani és végig napi 10 percet szellőztetni, most viszont több tapasztalat után inkább a növelt 75-80% a jobb napi 20 másodperc szellőzéssel.

Ekkorát változott???

 

Az ellenpélda ami mindig változatlan pl.: a forgatás.Az utolsó 3 napban anno is tilos volt, és most is.


(Köszi a részvétet - senkinek hasonló élményt...)

 

Köszönöm az eddigi sok-sok segítséget a fórumozó topiktársaknak!

Előzmény: tizsi_85 (46933)
tizsi_85 Creative Commons License 2019.05.14 0 1 46933

Szia! Ha sötétek a tojások akkor minden rendben lesz. Az utolsó három napban: forgatás ilyenkor már nincs, fontos a magas páratartalom, 80-85% lehet bátran. A hártyával sokkal nehezebben birkóznak meg mint a héjjal. Ha alacsony a páratartalom könnyen rászárad a hártya a csibére kelés közben és csak szenved tőle, de ha sok a pára akkor nem szárad rá. Szellőztetés max. 20 másodperc, csak a levegőfrissítés idejére.
Nekem is nemrég keltek ki, 37 termékenyített tojásból 34 kelt ki, 32 maradt életképes. Négynek segíteni kellett a kelésben, tudom nem lenne szabad, de ezen ne múljon.  :)
Amit linkeltél videót a 46903 hsz-ben jól elmondja mind a három részben, talán a 3. részben mondja: "jól meglocsoljuk langyos vízzel, hagy tocsogjon"

Ui: olvastam az előzményeket, sajnálom a történteket, kitartást, fel a fejjel. :)

Előzmény: majdmegse (46932)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46932

17. napon azt láttam a tojásokban, hogy teljesen sötétek. A végében levegő buborék lehet. Vagy az elemlámpám miatt nem láttam többet...

A záp tojás belseje állítólag fekete. Most kicsit megijedtem hogy ez akkor most nem záp mind ugye?A zápban is van levegőbubi? 

 

(2 biztos rossz azokban elhaltak borsonyi állapotban) 

 

majdmegse Creative Commons License 2019.05.14 0 0 46931

4 nap múlva kelnének elvben a csibék. 

Több leírást is olvastam. 

Az egyik szerint a páratartalmat növeli kell locsolni permetezni,  másik szerint( gép saját könyve)  nem kell.

A szellőztetés 20 másodpercre kell visszavenni. Ez alatt talán ha még lehet permetezni. Könyve szerint marad végig a 10 perc (vagy nem térnek ki rá) 

 

Melyiket csináljam az utolsó 3 napban? 

claas patrol Creative Commons License 2019.05.08 0 0 46930

Csak a lényeget ...  :-))

Előzmény: majdmegse (46929)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.08 0 0 46929

Köszi a részletes leírást!
Leborulok a tudásod előtt!!! :)

Hát ha negyedét megjegyzem is nagyon fogok örülni! :)

Előzmény: claas patrol (46928)
claas patrol Creative Commons License 2019.05.08 0 1 46928

Terminológiailag keveset esik szó pl. a keltetés alatti hűtésekröl és azok fontosságárol .

A keltető gépeink akár milyen fajtája legyen is az és ott elhelyezett tojások hűtésére különösen a keltetés második felében lesz szükség , ha azok a fölösleges hőtől más féleképpen nem tudnak "megszabadulni" . Ez a "hadművelet" a legnagyobb hatással a levegőcserére van , mert egyrészt a keltetőgép friss levegővel töltjük meg , másrészt a lehűlés következtében a tojásban is élénkül a gázcsere . A szakaszosan ismétlődő hűtés segíti az embrió hőszabályozását valamint  az anyagcserét is . Fontos az egészséges csibék és késöbb tyúkok élettanára pl. magas koruk elérésére .

A ventillátoros ,tehát légkeveréses gépek korábbi típusaiban a renszeres hűtés mindennapos keltetői tevékenységünk volt , amikor a tojásokat a gépek ajtajának kinyitásával vagy is ezen túlmenőleg  a "tojcitálcák" kihúzásával a gépen kívül lehűtöttük .

A modernnebb gépekben a szellőztetés módosításával és beépített hűtőberendezéssel pl. hűtött víz cirkulációjával  "ótomatiízálják" a tojáshűtést . Minden koppúter vezérelt , még a csipogás is . ,-)).. Így ez a folyamatos hűtés a tyúkfélék esetében szükségtelenné teszi a szakaszos hűtést már , bár az utóbbi a vizsgálatok szerint a tyúktojások keltethetőségét 2-3 % kal és a pulykatojásokét pedig különösen a nagytestű hybrid  típusoknál 4-5 % kal javítja . A kacsa lúd ,tehát víziszárnyasok keltetése folyamán a rendszeres hűtés kihagyása pl. akár még 20 %  - kal is ronthatja a kikeltetés eredményét . Azon géptípusok használatakor , amelyekben nincs hűtőkütyű beépítve , a szakaszos hűtés szintén elkerülhetetlen . Ennek tartama a keltetésben eltöltött időhöz , a levegő hőmérsékletéhez és a tojások tömegéhez igazodjon . Arany szabály lehet hogy, ddig hűtjük hűtögettjük a tojásokat , ameddig a tojások hegyes végének egy akvarisztikai finom tapintóhőmérővel lemért hőfoka 29 °C le nem hűl  ill. el nem ér .

Na, ennyi elég , (mert aki többet ír) ... ,az több aljaságokra is képes lehet ... ,-)) :-))

claas patrol Creative Commons License 2019.05.08 0 1 46927

Szia , ...a baromfifajok 37 °C és 38 °C közötti keltetési hőmérsékletet igényel . Ezen általános megállapítás alól a futómadarak ( emu , nandu stb .) embriói és a pingvin kivétel , mert ezek alacsonyabb hőmérsékletet átlagosan 36,5 ° C ot kívánnak .

A legmegfelelőbb hőmérsékleti értéket leginkább a keltetőgép típusa határozza majd meg . A legjobb eredmény eléréséhez szükséges hőértékeket a gyártó cég a kezelési utasításban megtalálod . Fontos lehet , hogy a keltetőgépek az ajánlott előírt hőmérsékleten üzemeljenek . A legnagyobb eltérés ezen a téren a természetes légcseréjű pl.asztali és a kényszer légkeveréses u.n. szekrényes  keltetőgéptípusok között van . Az előbbi igazodik leginkább a kotlós által teremtett hőmérsékleti viszonyokhoz így . A természetes keltetéskor a kotlós alatt ugyanis a tojások felső felületén  39,3-39,5 °C van (!!) ,... a fészek almával , pl. szalmájával érintkező felén viszont csuoán  36-37 °C mérhetünk . A " tojcikák" középpontjában átlagosan 37,8  °C a mért hőmérséklet . Ennek oka a levegő körforgalma a hőkülönbségen alapuló légcsere miatt lelassú , a mennyezetfűtésű gépekben , szóval az asztali gépekben hasonló különbség jön létre a tojások alsó és felső felületének hőmérséklete között , ami 3,2-4,5 °C is lehet .

Ezzel szemben a szekrényes továbbá az ú.n. nagy méretű pl. termes keltetőgépekben a meleg levegő elosztása a ventillációs keverés következtében egyenletes , ezért a hőmérséklet az előkeltetés alatt általában 37,5-37,8 °C  ... a tojás középpontjában is . Eltérés a keltetőgép egyes részeinek hőmérséklete között egyáltalán nem ,vagy csak nagyon kicsike mértékben pl.0,2 °C tolerálható ,szerintem .

Azért érdemes az elején komolyan venni a dolgokat , hogy ne lombozódjanak le a kezdeti kedélyek ,-))  :-)) öregebb ...az az hosszan tárolt , nagy tömegű , a tojástermelés kezdetéről vagy éppen a végéről származó és a hús típusú állományok által termelt nagytestű tyúkok "tojcikák" pl. valamivel több meleget kívánhattnak meg a keltetés alatt . A jó tojástermelő képességű fajták tojásai , a kis törpék ,így kistömegű tojások , és  a frissen  berakottak , mondjuk úgy ..."némileg alacsonyabb" hőmérsékletet igényelnek . Ez a diferencia természetesen kicsi .

 

A tojásban fejlödő kis embrió a túlzottan magas , illetve alacsony hőmérsékletre fejlődésének két kritikus fázisában lehet a legérzékenyebb , ... és nagyarányú elhalással reagál . Általánosságban érvényes , hogy az alacsony hőmérséklettel szemben toleránsabb , mint a magassal .

Elmondhatjuk így ,hogy a  fejlődő embrióra a hőmérséklet a keltetés korai szakaszában tíz napig nagy hatással van , majd ez a fejlődése  második felében mérséklődik . A hőmérséklet megváltoztatására az embriónövekedés így a tizedik napig gyorsulással , illetve lassulással reagál ,... de ezután csak kissé befolyásolja a fejlődést . Mindebből következik , hogy a keltetés első felében adódó hibás hőmérsékleti (magas vagy éppen alacsony) hatások a későbbiekben , nem lehet korigálni .

üdv. és sok sikert . 

u.i. Könnyen beszéltem ,mert már 4 hetesek  a kis gézengúzok ...  ,-)) :-))

Előzmény: majdmegse (46926)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.06 0 0 46926

Levettem azonnal!Csak napközben -hétköznap- nem tudom pár óránként megnézni.Remélem, hogy nem volt túl sokáig magas.
Régi gép.Pipahőmérős és nem is légkeveréses.

A pipahőmérőn olvastam a 39,5 öt, de lázmérővel ellenőriztem még kezdéskor és 0,3 C fokkal többet mutatott.

Jó kérdés, hogy a lázmérő mennyire volt pontos. Talán az jó, hogy mivel nem légkeveréses a gép így a tojás "alja" kevésbé melegedett át mint légkeverésesnél.Egy elektronika kellene ami sípol 39,1 felett... de ilyen nem áll rendelkezésemre.

 

Hát szegények tényleg kapnak hideget meleget...

Előzmény: Ladybee (46924)
Karel1983 Creative Commons License 2019.05.06 0 0 46925

Köszönöm. Fészket elfogadta, mindig rajta ül, már 4 napja, s szerintem forgatta is, mert változott a pozíciója. Ahogy látom ma evett is, mert meg volt túrva a kajája. Remélem azért 5-6 darab lesz a 17-ből. Gyerekek nagyon szeretik a kis állatokat.

Előzmény: Törölt nick (46923)
Ladybee Creative Commons License 2019.05.06 0 1 46924

Azért 39,5 fok az sok. A magasabb hőmérsékletet kevésbé tolerálják az embriók. Nem tudom, hogy milyen az a gép, de egy kontroll pipahőmérő kellene bele.

Előzmény: majdmegse (46921)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.06 0 0 46923

Kotlás közben keveset esznek, ez nem nagy baj.

Vizük legyen.

Piszkálni nem olyan jó a fészket, inkább a többieket  kell elzárni onnan.

(Beletojnak, tülekednek, összetörik 1-1 tojás...)

Ha átköltözteted, sokszor nem fogadja el az új fészket, ez kockázat.

Ha sokáig, több órát voltak "fűtetlenül" a tojások ebben a hidegben, az baj lehet,

biztosan ront a keltetés sikerén.

Ha csak 10-20 percig, akkor nemigen befolyásolja.

Előzmény: Karel1983 (46915)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.06 0 0 46922

:-)

Néha libikókázik föl-meg le kicsit a hőmérséklet.

Általában nem okoz gondot.

 

Sok sikert a keléshez!

:-)

Előzmény: majdmegse (46921)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.06 0 0 46921

Szia!

Igen ettől tartok én is!Ezért is izgulunk nagyon, hogy legalább egy fél tucat megélje amíg kapirgálhat.Már azzal is elégedettek lennénk!
De azért jó hallani, hogy "fagyasztás" után is voltak akik túlélték.Így akkor ahhoz képest még nem is panaszkodhat a "hűtős brigád"! :)))


Tegnap a kétséges 5 tojást is újranéztük és azok is jónak tűntek, így 18 csibeembrió vágott neki a további lehetőségnek.

 

---

 

Mire ma hazaértem 39,5 volt a hőmérőn!Ha jól mértem talán kicsi csalt felfelé.Remélem nem esett bajuk.Reggel még jó volt a hőmérséklet...

Előzmény: Törölt nick (46914)
meszi67 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46920

Az jó, mert akkor láthatóan nem viseli meg. Lehet, hogy valamelyik felmenője strucc volt :)

Előzmény: Atti6909 (46919)
Atti6909 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46919

A félelem megvan,de egy éve ekkorákat tojik.

Előzmény: meszi67 (46918)
meszi67 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46918

Nem túl jó, hiszen gyakran tojócső gyulladás-repedés vagy elhullás a vége. Persze sok mindent nem lehet tenni ellene... 

Előzmény: Atti6909 (46916)
Atti6909 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46917

Ildikó vagyok. :)   Őrült tyúkfetisiszta.. :)))))

Atti6909 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46916

Sziasztok! Ritkán vagyok, de amit a közepes termetű tyúkom ( Vakvak) produkál, megmutatom. A zárójelben a neve.:)

Karel1983 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46915

Sziasztok.

Kotlóssal kapcsolatban kérdeznék. Ismét megült egy, tettem még alá tojást. A probléma, hogy a többi tyúk is ment még mellé tojni(4 tojó láda van összesen). Gondoltam, hogy csinálok neki egy fészket külön, egy 1m x 0,8m-es ketrecben(nyúl ketrec). Be is tettem, de mikor kiment enni a kotlós, akkor a régi helyére ment vissza. Ezután visszatettem kézzel, s tettem be neki még enni inni, s rázártam az ajtót. Azóta is ül a tojásokon, de nem látom, hogy fogyasztana belőle. (3. napja) Problémás ez így?

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.05 0 0 46914

Szia:

Ez önmagában már szép eredmény.

Azért még számíts romlásra:

Én is keltettem (postán kora tavasszal,fagyban rendelt tojásokat.

Ezek egy része olyan, mintha hűtőben sőt mint ha fagyban tárolták volna.

Ha megindul, akkor is több lesz a normál tárolású tojáshoz képest a menet közben befulladtak aránya.

És biztosan sok kelésgyenge is lesz, ami élve eljut a tojásrepesztésig, de kikelni már nem tud.

(És segíteni sem lehet neki, mert akkor elpusztul.)

 

De biztos lessz jó pár egészséges ész szép nagy egyed, akik igazi túlélőként makkegésszégesen kikelnek, és fel is nőnek.

Előzmény: majdmegse (46913)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.04 0 0 46913

Sziasztok!

Jó hírem van - bár tudom még bármi lehet!

Nem bírtam tovább és ma meglámpáztam a hűtős brigádot.

20 tojásból 13ban voltak kis barmofi-embriók és 5 ben vérerek behálózva+ árnyékos oldal, de nem mertem tovább forgatni, jelöltem őket és 1-2 napon belül újravizsgálom.

 

2 tojás pedig nem volt megtermékenyítve vagy nem tudom mi volt velük, de semmi nem volt látható bennük.

 

Szerintem ez maga a csoda! Legalábbis számomra!
Nem merem elkiabálni, mert lehet később majd elhalnak többen, mert a hűtő hatása még ki tudja mit fog okozni.

DE az első lámpázás nagyobb sikert mutat mint - akik szurkolnak velünk - vártuk.

Mekkora élmény látni egy ilyen dolgot. Ti tudjátok igazán - akik már keltettek!

Ilyenkor elgondolkodom, hogy tényleg milyen óriási dolog az élet/ünk...

Szurujjas Creative Commons License 2019.05.03 0 0 46912

Majdmégse!

Sok sikert kívánok és hajrá!

 

 

Előzmény: majdmegse (46911)
majdmegse Creative Commons License 2019.05.01 0 0 46911

Köszönöm a biztató szavakat!
Szépek a húsvéti nyuszi tojásai- ügyes volt a nyuszi! Nem is tudtam, hogy azokat is érdemes keltetni - lám nálad még az is kikel! :))

Remélem én is tudok majd jó hírről beszámolni.Vasárnap fogom lámpázni őket!

 

A hűtőben megmértem és sajnos csak 40% a páratartalom... ez nagyon kevés... :( sokat ront az esélyeken.
De bízom benne, hogy hátha lesz pár csibe :) még ha csak 30% lenne a túlélők száma, én már annak is nagyon örülnék!

Ladybee!

 

Hát ez nem semmi... szerencsétlen állatok...

Előzmény: Szurujjas (46910)
Szurujjas Creative Commons License 2019.04.30 0 0 46910

Nem jó szívvel olvastam a történteket... nekem az első alkalomhoz képest most hétvégén 30 selyemből 24 csibe kelt (4 db-ban eleve sem fejlődött élet, 2-en elhaltak valami miatt), 17 leghornból 16 - de egy kelésgyengeség miatt szelektálva lett. Gép ugyanaz, csak a tenyésztojások javultak fel :-)

Szóval, ha már van keltetőd, lesz új csibéd is, május végén vidáman nézheted a cseperedőket! (Sajnálom, ami történt, de a megváltoztathatatlannal szemben kár lenne elméleteket gyártani, hogy mi lett volna, ha ... stb. Próbálj túllépni a szerencsétlenségen is, hiszen a nap - akarjuk-e, vagy sem - holnap úgyis felkel!) Egy vidámító fotó :-) 

Előzmény: majdmegse (46904)
Ladybee Creative Commons License 2019.04.30 0 0 46909

A termelés vége felé már felhasználják a tojáshoz a tartalékaikat, így megkezdik a vedlést, ami marad azt maguk szedik ki maguknak. 

Előzmény: majdmegse (46908)
majdmegse Creative Commons License 2019.04.30 0 0 46908

A letojt tyúkok miért teljesen kopaszak?
A nyaktól lefelé. Nyaktól felfelé teljesen épp a tollazat minden tyúkon.Ha egymást csípik ki akkor ott is kellene tollhiány.
Ezeket megtépik?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!