Keresés

Részletes keresés

Ladybee Creative Commons License 2011.05.28 0 0 2550

A szarkák elszaporodása és a fekete rigó eltűnése között szoros összefüggés van. Ahogy nyest is bőven él Bp.-en !

Előzmény: Vanek B. (2549)
Vanek B. Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2549

Tényleg érdekes dolog. De én a természethez való alkalmazkodásba bele értem azt is, amit a városról írsz.

Ezek a madarak azért vannak itt, mert megtalálják a megélhetéskhöz a kellő feltételeket.

Igaz, városban fában, bokorban, növénnyel fedett területben kisebb a választék, meg vannak macskák is szép számmal.

Viszont akár a nyílt utcán is találhatnak kellő táplálékot, és nincsenek nyestek, nyusztok görények, rókák, a szárnyas ragadozók sem túlzottan veszélyeztetik őket.

Persze mindent nem tudhatunk, hiába is van valós oka mindennek, ha azokat nem ismerjük.

Példaként, lakótelepen az egyik utcán (sétáló) második éve feltűnt az addig városban ismeretlen szarka. Mostanra legalább fél tucat van, a multkor voltam tanúja egy szép civódásuknak ahol mindjárt 4 volt jelen, tőlem mintegy 10 méterre, és teljesen otthonosan viselkedve.

A hajnalaimat meg idén először a kálomista varjak keserítik meg, éktelen károgásukkal, amely ugye nem azonos a május éji madárcsicserggel.

Viszont fekete rigót nem látok sehol, jóllehet 10 éve még itt is rendszeresen előfordultak a bokrok, bozótosok közelében a földről ezt-azt szedegetve. Eltűntek, lehet a ligetben még vannak.

Veréb sincs, jóllehet nem is oly régen százas csapatban lepték még el a fákat telente.

Előzmény: corvi01 (2547)
corvi01 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2548

természete ---> természetes

Előzmény: corvi01 (2547)
corvi01 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2547

Érdekes dolog ez a "természete kiválasztás" szöveg.. Főleg a városokban? :)

Itt vannak közöttünk szerencsétlenek -persze kényszerválasztottan, a panel ill.családi házak, ipari területek rengetegében; szinte minden beépítve, lebetonozva, aszfaltozva, alig vannak parkok-terek, zaj, szmog és stresz a részűk!!! Aránytalanúl kevesebb a rovar és az egyébb természetes táplálék! Rengeteg a kóbormacska, az őshonos ragadozók meg hiányoznak!.....És akkor itt egyesek természete kiválasztásról mernek beszélni, meg ugye ne is etessük Őket...? :-///

Ez természetesen nem Neked szól...

Előzmény: madarbarat (2538)
mepisz Creative Commons License 2011.05.21 0 0 2546

Köszönöm.

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2545)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.21 0 0 2545

András!

Megint szereztél nekem jópár igen kellemes percet.

Hálásan köszönöm szépen - és szívből gratulálok.

Profi képek.

Előzmény: mepisz (2544)
mepisz Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2544

Megérkeztek.

 

 

 


Ladybee Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2543

Időben cselekedtem , néhány odút az emeleti ablak elé lógattam. Így zavarás nélkül, álcafüggönyön keresztül könnyen lehet fotózni őket ! :-)

Előzmény: zsazska (2542)
zsazska Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2542

Irígylem a türelmedet! Nagyon jók a képek! Nálunk már évek óta költenek seregélyek egy oduban, de még sosem volt türelmem kivárni, míg a jelenlétünk ellenére az oduhoz szállnak. Messziről szoktam őket figyelni, de onnan meg nem tudnék értékelhető fotót készíteni róluk. A hangjukat viszont imádom! Gratulálok, hogy neked sikerült elcsípned ezeket a pillanatokat! :-)

Előzmény: Ladybee (2539)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2541

Phuu! ragyogó!

Ez igen!

kiváló képek

Nagyon szépen köszönjük!!!

 

Előzmény: Ladybee (2539)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2540

És még ajánlom figyelmedbe az 1991-es, továbbá sok egyéb mellett a 992.es hozzászólást.

 

Ha jobban , bővebben érdekel a téma, akkor néz bele a lexikonba:

 

http://madarbarat.konyv-e.hu/folap1.htm

 

  

 

etetés: a madarak téli etetése sokszor kavar vitákat. Egyes mértékadó vélemények szerint a téli etetéssel beavatkozunk a természetes szelekcióba, s nem szolgáljuk a faj javát. Nem hinném, hogy hazánkban ez a szokás oly mértékben elterjedt volna, hogy már-már kardot kellene rántani miatta. Sőt! Inkább ott tartunk, hogy nem árt a jó tanács azoknak, akik erre időt, anyagiakat fordítanak, mert itt sem elég önmagában a jó szándék!

 

 

 

Lássuk az aranyszabályokat! Etetni mínusz 5 fok alatt, november közepétől max. március közepéig ajánlott: naponta kétszer. Korán reggel, hogy az éjszakai megpróbáltatás nehézségeit minél hamarabb kiheverjék védenceink, minél gyorsabban energiához jussanak! Majd délután, de mindenképpen sötétedés előtt legalább 2 órával, hogy a szervezetük fel tudjon készülni az éjszakai lehűlésre.

 

Etetni kifogástalan (nem dohos), főként olajos magvakkal érdemes és hálásak lesznek ingyen kosztosaink, ha a szomjukat oltandó találnak az etetőhelyen almát, körtét. Ne tegyünk eléjük kenyeret, sós földimogyorót!

 

Amint a hó elolvad, ill. az idő enyhülésével megjelennek a rovarok, abba kell hagyni a madarak etetését! Ezzel párhuzamosan eljön az odúkihelyezés ideje, hogy a telelőhelyekről visszatérő, odúlakó énekesek találjanak fészkelésre alkalmas költőalkalmatosságokat.

 

Előfordul, hogy fészekből kiesett, kismadár szolul a segítségünkre, s előhozakodik a kérdés: mivel etessük. De vigyázat! Vannak fajok, a részleges fészekhagyók,, amelyeknél természetes, hogy a fiókák még a teljes röpképesség előtt elhagyják a fészket, s annak közelében az apjuk, anyjuk hordja nekik az élelmet – ezeket ne akarjuk „megmenteni”. A laikus arról ismerheti fel ezeket a madárkákat, hogy azok már csaknem teljesen kitollasodtak, a tekintetük élénk, s teljesen egészséges benyomást keltenek. Ezeket ne zargassuk, ne próbáljuk megfogni, de ha van ráérő időnk, messziről megleshetjük, hogy a szülő (általában valamilyen rigóféle) egy idő múltán előkerül, s a csőrében hozott rovarcsomóval megtömi a jellegzetes mozdulatokkal, nagy zajjal, tátott csőrrel követelőző fiókáját.

 

Ha mégis úgy érezzük, hogy a madár rászorul a segítségünkre, akkor ha nem is tudjuk, hogy pontosan mely faj fiókájával kerültünk kapcsolatba, azért azt mégis viszonylag könnyen el tudjuk dönteni, hogy magevő, rovarevő vagy ragadozó kicsinyéről van-e szó.

 

A csipeszszerű, egyenes csőr rovarevőre utal. A magevők csőre kúpos és a tövénél vastag. Azzal pedig valószínűleg nem keltünk meglepetést, hogy a kampós csőr a ragadozók sajátossága (már persze ha nem papagájról van szó). Ha a kampós csőrhöz elől, a fej elülső síkjában ülő szemek párosulnak, akkor bagolyfiókát szemlélünk.

 

Legyen bármelyik a segítségünkre utalva, eleségként a nem túl zsíros konzervhús (pl. macskakonzerv), a túró, a leforrázott lisztkukac, főtt tojás, marhaszív és a reszelt sajt (nem füstölt!) jöhet szóba. Mindenképpen gondoskodjunk kálciumpótlásról erre a célra leginkább a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető kálcium-foszfát a legalkalmasabb, hogy elkerüljük a mészhiányt és szilárd csontozat-felépítést biztosítsunk. Ha valóban fontosnak tartjuk a kismadár megmentését, akkor porrá tört multivitaminnal is megszórhatjuk a neki szánt falatokat – de ne tömjük vitaminnal tele, gondoljunk arra, hogy egy Polyvitaplex egy felnőtt dózisa, a madárka hozzá képest elenyésző testtömeg, tehát éppen csak egy picuri port kell rászórnunk. A vitaminellátás az egészséges tollazat kialakulásához nélkülözhetetlen. Senkit ne zavarjon, hogy a védence magevő, hiszen fiókaneveléshez a verebek is fognak rovart.

 

Ezt az étrendet csak a májkárosító-hatás miatt lehet kárhoztatni a magevők esetében – a problémát úgy tudjuk elkerülni, hogy a fióka növekedésével fokozatosan váltjuk le az állati fehérjét csíráztatott maggal, de a csíráztatott magvak semmiképpen ne legyenek megsavanyodva!!! Nagy valószínűséggel az etetni kívánt táplálékot a romlástól a hűtőszekrény segítségévek óvjuk – nos, ez esetben ne felejtsük el, hogy a táplálék hőmérséklete akkor optimális, ha testmeleg. (Aki már látott gondos anyát etetni, annak számára ez nem újdonság, még az a mozdulat sem, mellyel az anya a melegített tejből cseppent a kézfejére, hogy meggyőződjön: sem nem hideg, sem nem meleg a tej.)

 

 

A fiókának (csipesszel) felkínált falat kezdetben ne legyen vastagabb a csőr átmérőjének felénél, és hosszabb, mint maga a csőr. A könnyebb lenyelést elősegítendő, mielőtt a csőrbe tesszük, mártsuk be a falatot az itatóvízbe! Kezdetben lehet némi erőszakot alkalmazni: felülről fogjuk meg a felső kávát a mutató és a hüvelyk ujjunkkal, s feszítsük szét a csőrt, s úgy csúsztassuk be a falatot.

 

 

Ha a kicsi később nagyon türelmetlenné válik, tegyük fölé a tenyerünket, hogy a hüvelyk és a mutatóujj között bukkanjon fel a feje, s finoman irányítsuk a fiókát.

 

A hangosan kérő fiókát mindig meg kell kínálni, egyébként kezdetben cc. óránként, majd a várakoztatási időt fokozatosan tágítva etessünk!

 

Arra készüljünk, hogy egy csupasz énekes cc 2-3 hétig igényli a gondoskodást, egy kitollasodott madár esetleg 3-5 nap múltán elengedhető.

 

A kezdetben száraz fűvel, papírzsepivel bélelt dobozban tartott madárka fokozatosan kerüljön át egy kaliba, ahol már állandóan lehet előtte víz és eleség (magevőknek mag, rovarevőknek lisztkukac, ragadozóknak, baglyoknak egér). Aki mindezt nem tudja vállalni, az keresse az illetékes tájvédelmi körzet őrét, a legközelebbi madármentő állomást v. a legközelebbi nemzeti park igazgatóságot.

 

 

 

etetési szelídség

 

Ilyenkor szelídnek látszanak, azonban az éhség múltán újra elvadulnak az embertől.

 

Ezt a jelenséget nevezzük etetési szelídségnek.

 

 

 

 

 

 

etető és itató berendezések: azok az eszközök és berendezések, melyek a takarmány és a vízigény kielégítését segítik. Lehetnek hagyományosak, automaták, ill. önetetők és önitatók v. félautomaták.

 

Kalitban v. vitrinben tartott madarak részére a legmegfelelőbb a kívülről felerősíthető, szaküzletekben árusított műanyag önetető- és önitató edény.

 

A papagájok részére betett etetőknél és itatóknál különösképp legyen szempont, hogy ne boruljanak egykönnyen! Legjobb, ha ezek és minden más eszköz fixen rögzíthető.

 

Az önetetővel szokott gond lenni, mert abból a madár - a számára kívánatos magfajtát válogatva - a többi magot kiveri.

 

: vannak állatok, közöttük madarak is, amelyek mindaddig bizalmasak az ember iránt, míg éhesek, ill. élelmet kívánnak.

 

 

Előzmény: kisatila (2536)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2539

Seregély címszóhoz, a lexikonba ? Mai képek.

Előzmény: madarbarat (2538)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2538

Soha nagyobb baj ne történjen!

De azt azért tudnod kell, hogy a természetes kiválasztás hívei a téli etetést se nagyon tolerálják.

Előzmény: kisatila (2536)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2537

Finoman mondva, nem jó ötlet. Kevésbé finoman, marhaság májusban madarat etetni !

Előzmény: kisatila (2536)
kisatila Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2536

MÉG ILYET....!!!!

 

 

Sziasztok! :)

 

Szeretném segítségetek kérni, hogy tudok segíteni "harkályaimnak".

11.ker-ben lakom 3 szintes panelban.

Sajnos a rigókat elüldözték a szarkák :(  Ezt nagyon sajnálom!!

De jöttek azóta harkályok (legalább is egy pár) akik pont az elöttünk lévő fűzfában költött ki :)

Maradt télröl ilyen kis hálós golyocskánk amit kitettünk a párkány alá.. 

És jöttek rá a szülők! :)

De az lassan elfogy és amúgy is gondolkpdtam hogy meg könnyíteném a dolguk kicsit.

Vennék liszkukacot..!

Mit szóltok, érdemes az önzőségem miatt etetni ezeket a "dögöket"?

És ha igen, jó ötlet ez vagy valami mással próbálkozzak?!

 

                       Üdv!

madarbarat Creative Commons License 2011.05.07 0 0 2535

Elképesztő.

Köszi szépen.

Szinte hihetetlen.

Sajnos a fészekalj persze menthetetlen...

 

Előzmény: Ladybee (2534)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2534
Előzmény: madarbarat (2533)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2533

ja! hogy más is egy lépésben megnézhesse:

 

ez mondjuk a fenyőpintyes sorozat

http://picasaweb.google.com/105248595842417551529

 

ez pedig a nyitóoldal:

http://picasaweb.google.com/105248595842417551529

 

Előzmény: madarbarat (2532)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2532

Vauuuu!

Ez ragyogó!!!!!

Nagyon szépen köszönjük.

Eszméletlenül szép sorozatok.

 

 

Előzmény: mepisz (2531)
mepisz Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2531

Köszönöm Tibor !

 

---------------------

 

Én sem tétlenkedtem, folyamatosan töltöm fel Magyarországon honos illetve vonuló madarai fotóit. Egyenlőre a szárazföldi madár fajok képei

 

tekinthetők meg a google : picassa webalbumok - András Faragó mappában ,  ha tálalsz benne a lexikon számára megfelelőt használd

egészséggel.

 

A fotók nagyrésze dokumentum jellegűek.

 

Üdv : mepisz.

 

 

Előzmény: madarbarat (2530)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.03 0 0 2530

Kedves András!

Ahogy elnézem ez a kép sokkal jobb, mint ami a Magyarország madarai és madárvendégei táblára jutott. Engedelmeddel az ottani képet erre cserélem

 

Előzmény: mepisz (2529)
mepisz Creative Commons License 2011.05.03 0 0 2529

A rozsdáscsuk , kb cinege nagyságú, itt van egy fotó róla.

 

 

 

Előzmény: zsazska (2521)
mepisz Creative Commons License 2011.05.03 0 0 2528

Igen 16 napos feketerigó, kirepülés után megvolt zavarodva.

 

 

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2526)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.02 0 0 2527

Rozsdás csuk ! (Tudod, Csuk és Gek, gyerekkorunkból!) Persze, az. :-)

Előzmény: madarbarat (2526)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.02 0 0 2526

Jaj, de aranyos.

Ugye feketerigó.

Előzmény: mepisz (2520)
madarbarat Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2525

Kedves Hanna!

Könnyű dolgod van, ha megnézed a lexikont.

Használd ezt a linket:

 

http://madarbarat.konyv-e.hu/folap1.htm

 

Keresd meg a bal felső ablakban a táblaválasztót

 

 

 

 

A sárga mező mellett ott van a görgetősáv, ha azt húzod lefelé, mindjárt az első tábla képe megjeleneik, amely a Magyarország madarai és madárvendégei közül a legkisebbtől a 18 cm nagyságú csonttolúig képet és elég sok más információt is kínál pl. a madár hangját

 

 

 

ha rákattintasz a cinkét és a fácánt ábrázoló képre, akkor bejön a hazai madarak első táblája

 

 

 

 

Ha  nincs koztük amit keresel, akkor kattints a végén a 2. TÁBLA feliratra, s a folytatásban meg fogod találni amit keresel

1000 százalék!

És ott a madár nevére katttintva bejutsz a madárnak a lexikonban levő leírásához.

Szerintem meg fogod szeretni a lexikont.

Ha mésge boldogulnál segítünk.

Előzmény: hanna85 (2522)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2524

Vaaaagy...szőlőrigó esetleg??

Előzmény: Törölt nick (2523)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2523

Szia!

 

Minden bizonnyal seregélyt láttál.

Előzmény: hanna85 (2522)
hanna85 Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2522

Sziasztok, szeretném a segítségeteket kérni.

Nagyszüleim udvarában láttam egy madarat, amit nem tudtam azóta sem beazonosítani. Nem vagyok hozzáértő, csak érdekel. Termetre talán leginkább rigóra hasonlított, alapvetően barna színű és konkrétan cirmos. Hosszanti fekete csíkocskák vannak a testén. A szárnyán pedig sárga sáv.

 

Semmilyen határozó segítségével nem sikerült megtalálnom. Köszönöm, ha tudtok segíteni. :)

zsazska Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2521

Én kirpóbáltam, és tényleg!:-) 

Annyira szépek a színesebb fajok, de nekem a Zebrapintyek teljesen kedvemet szegték. Ők egészen más természetűek, mint ezek a kevéssé szép, de nagyon kedves sirálykák. Egy rövid ideig az egyik sirálykám együtt élt két Zebrapinttyel, és azok folyton aprították, akár a répát, és a kajától is folyton elüldözték. :-( Mostani madaraim bár nem olyan feltűnőek, de cserébe öröm nézni a gondoskodást, amivel egymást körülveszik. Nincs az a veszekedős, lármás ébresztő, csak halk csettegés, és olykor énekszó hallatszik a kalítka felől. 

Előzmény: madarbarat (2519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!