Keresés

Részletes keresés

izcod Creative Commons License 2016.03.31 0 0 1100

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy mennyi pénzért visz be a repülőtérről a taxi? Tudom, menjek busszal, de sok motyónk lesz és nem akarok éjjel még ezzel is kűzdeni a buszmegállótol a hotelig. Olyan jó 20 perces séta a hotel a Syndagmától. Köszönöm a segítséget

suzi_mou Creative Commons License 2016.03.25 -1 0 1099

Koszonom, akkor napsuteshez idozitunk es nem vasarnaphoz. :-)

geodo1 Creative Commons License 2016.03.25 0 1 1098

igen, ahogy pontikos linkje is mutatja, csak a téli időszakban van ez egyáltalán (és ez már pár éve biztosan így van), hogy az első vasárnap ingyenes, egyébként pedig semelyik sem az.

Előzmény: suzi_mou (1096)
Pontikos1 Creative Commons License 2016.03.25 0 1 1097
Előzmény: suzi_mou (1096)
suzi_mou Creative Commons License 2016.03.25 -1 0 1096

Nezegetem a belepo arakat akropolisz stb. 2 helyen is olvastam, hogy teli idoszakban (november-marcius) nem csak a honap elso vasarnapja ingyenes, hanem minden vasarnap. Ez regi info vagy aktualis? Tapasztalat? Ma megyunk par napra.

Valamint azt is olvasom, hogy aprilis 1-tol az akropolisz belepo felmegy 20 EUR-ra es a multi jegy pedig 30-ra. 

Jahno Creative Commons License 2015.12.30 0 0 1095

Jajaj, ott jobb szélén volt az asztalunk, egyik nap háromszor is beestünk jövetmenet. Padlizsáncuccuk is jó volt. Első reggel még nem találtunk rá, akkor parlament környékén egy kávéházban reggeliztünk, bár kicsit erősebb volt az árfekvése. Következő nap elviteles szendvicset is lőttünk ezzel párhuzamos utcában. Az teljesen friss volt, abszolút nevetséges árfekvésben.

Előzmény: wdriver (1094)
wdriver Creative Commons License 2015.12.30 0 0 1094

Mond meg a zöregnek, hogy üdvözletem.

 

Előzmény: Jahno (1081)
wdriver Creative Commons License 2015.12.30 0 1 1093

pár szó alkalmazásokról amit hasznosnak találtam.

androidos telóm van így ezt tudom csak ajánlani.

 

Athens by Greekguide

 

olyan mint a tripadvisor, nevezetességeket -éttermeket stb. ajánl és mutat be, telepítés után itthon le kell tölteni rá a fotókat, kiegészítőket aztán már net nélkül fog menni a helyszínen. angol nyelvű.

 

Athens Metro

 

tulajdonképpen egy metróhálózat "térkép", nagyíthatóan láthatjuk az összes vonal megállóit.

 

Athens Buses

 

buszjáratokat tudunk vele csekkolni, görögül van, dehát a megállókban is úgy van kiírva. :-) kis görög betű ismeretet ezért igényel. keresőjébe a járat számát beütve egyből mutatja a megállóit. Térképen is mutatja merre megy a busz. Térképét itthon töltöttem úgy fel, hogy pár percet rászánva végigjárjuk Athént, ezt a telefon megjegyzi és ott már nincs szükség netre ahhoz, hogy legalább nagyban mutatni tudja. így nagyjából betájolhatjuk melyik buszmegállóból hányas számú busz merre tart a két végállomás között.

 

Athens Transportation

 

talán ezt használtuk a legtöbbet. ez is görögül dolgozik, de nem kell foglalkozni a gombokkal :-) minden járat, busz metró villamos troli benne van, írja a végállomásokat, meg tudjuk fordítani a járatot tehát honnan hová tartunk, ehhez képest a végállomásokról induló járat indulási idejét fogja mutatni. képernyő példán a 040 busz Pireuszból - Syntagmára megy, mutatja mikor indul Pireuszból, mutatja a megállókat és az egyes megállóknál melyik járatokra tudunk átszállni.

 

most nézem van egy másik Athens Metro itt az egyes metróállomásokhoz igazi térkép és az átszállási lehetőségek is láthatók. Ezt nem próbáltam de jónak tűnik.

 

persze van amikor az offline navigációt be lehet kapcsolni és mutatja hol vagyunk és ehhez képest melyik járat van közel vagy épp merre tart, nem használtam, elvoltunk az infókkal magukkal, kitaláltuk hogy melyik buszra kell szállnunk hogy a célhoz érjünk. :-)

---------------------

remélem segítettem a leírással is és sok hasznos infót találtok bennük! :-)

nekünk nagyon tetszett Athén, biztosan visszatérünk ha lesz rá lehetőség.

Előzmény: wdriver (1092)
wdriver Creative Commons License 2015.12.30 0 0 1092

10. utolsó nap.

 

bőröndökkel együtt vágunk neki a villamosnak, egy tippet kaptunk szállásadónktól, hogy két látogatható hadihajó van a kikötőben, így le is szállunk a Trocadero állomáson - SEF (Pireusz) felé tartó vonalon.

Itt a Marinában épp veterán autó-motor találkozó van így szakítunk időt az autó-motor különlegességek megtekintésére is.

nem autós topik így most eltekintek a bemutatásuktól :-)

nem tudom egyébként rendezvény hiányában be lehet-e menni körülnézni ebbe a luxus kikötőbe, éttermek is vannak meg biztonsági őr a kapunál...

 

innen tovább Pireusz felé nem sokat sétálva jutunk el az Athéni tengeri Navy Múzeumba. Averof-nak hívják az egyik múzeumhajót, ez világháborút megjárt, másik a Velos D-16 újabb a 60as évekből. 2Euro/fő a belépő, mi ezzel a belépővel a másik hadihajót is megnéztük. A hajókra fel lehet menni, belsejében kiállításra kerültek eredeti alkatrészek, kellékek, berendezés, mindent meg lehet nézni, bár van amit csak kajüt ablakon vagy ajtón keresztül. Ajánlom azoknak is akik nem érdeklődnek a hadihajók iránt. Bőröndöket a jegyárusító bodé mellett lehet hagyni, vigyáz rá az őr.

Ezek mellett még két régi híres vitorlás is horgonyoz.

  

 

utoljára az Edem megállónál a korábban már említett parton lévő EDEM nevű helyre ülünk be és itt eszünk egy hamburgert sültkrumplival 7ért toast szendvicset 3ért korsó sört 3,50ért... viszont itt szépen el lehet köszönni a tengerparttól :-)

 

már csak az X95-ös buszunkat kell elérni aminek előre kinéztük az indulási időpontját (utólag jöttünk rá hogy egy másik reptéri járat az X96 a parti úton megy végig a reptér felé tehát nem lett volna muszáj a Syntagmához bemenni ha már itt voltunk..) és a busz mellett közvetlenül megvett 5 euro / fős jeggyel már indultunk is.

  kb. 1 órás buszozás után vagyunk a reptéren, talán kicsit kevesebb(?) és simán elfogadják mindenhol a telefonon lévő e-beszállókártyát amit a Ryan alkalmazásával intéztem. Ugye 7 nappal indulás előtt lehet becsekkolni, így otthon nem tudtam kinyomtatni, wifivel a szálláson intéztem el és a telefont mutattam mindenhol.

viszlát Athén! :-)

Előzmény: wdriver (1091)
wdriver Creative Commons License 2015.12.30 0 1 1091

8.nap reggel a Parlament melletti National Gardenben kezdtünk, jó kis sétás zöld szeglet egy nagyvárosban. Mindenféle fák, bokrok gyűjteménye, ahogy a város sok többi pontján itt is megtalálhatók a narancs-mandarin-citromfák, pálmák stb. plusz egy kis állatkert van a közepén, kecskék tyúkok nyulak, és ami nagyon érdekes hogy a zöld papagájok sokan itt fészkelnek, szabadon laknak. érdekes megfigyelni a fák lombjain lévő papagáj fészkeket. van továbbá egy kis tó, egy mégkisebb teknősbékás tavacska, és egy érdekes Roman mosaic felirat mellett lévő szabadon álló mozaikpadló, egy épület megmaradt alapjain belül..

Wc a park közepén, olyan fák törzsei mellett mintha elefántok mellett lennénk :-) A kert oldalából éppen megfigyelhettük a Presidental residence előtt lévő őrségváltást is.

 

Innen átsétálunk a Rizari parkon melletti Rizari utcában lévő WAR múzeumhoz.3 euro/felnőtt jegy, 4 emleten át vannak a kiállított tárgyak, érdemes végigjárni, alagsorban wc, büfé kávézó, kertjében ágyúk, repülők vannak kiállítva.

 

Ebédet vadászva a közelben lévő Magyar Nagykövetség épületét is megnézzük (Vasileos Konstantinou 38.) és a Pakgrati park mellett jutunk ki az Ymittou utcára, ahol sok gyros-suvlaki hely van, büfék éttermek stb. Az LNKO grillre esett a választásunk az Ymittou 97. alatt. Fedett zárt teraszon kapjuk az egyébként mindenhol alapból járó vizet, majd ebédelünk: Pita gyros 2,20 euro, gyros tál 8,20, korsó sör 3,50, forró csoki 3,70 így fizetünk össz 17,60at csak Kp-t fogadnak itt el.

 

Egy cukrászdában veszünk még két kedvencünket a csokis és a narancsos sütiszeletet.

nézelődni is megéri az ilyen cukrászdákban...

 

2-es trolival vissza Syntagma,

vicces busz és troli megállótáblák. matricával van felragasztva honnan megy és hová tart, oda kell figyelni mire száll fel az ember. :-) ja és fontos, hogy ha jön egy busz, jelezni kell neki intéssel hogy álljon meg és arra szeretnél felszállni, ez ott fontos nagyon, ahol több járat megállója is van, különben továbbmegy és nem áll meg. :-)

 

este megejtjük a katonákkal való fotózkodást. van egy ember velük aki igazítja ruháikat, figyel rájuk, ha megálltak akkor javaslom kérjetek engedélyt tőle és utána menjetek fotózkodni a díszőrséggel.

 

9. nap

Akropoli megállóhoz megyünk, ahol sok kiállított dolog van a metróállomás területén, érdemes megnézni őket.

itt jegyzem meg hogy a metróállomásokon van olyan hely ahol csak lépcső van, van ahol csak lefelé megy a mozgólépcső, máshol meg csak felfelé. De a szerelvényből kilépve kijelzők mutatják, hogy melyik kijáraton lehet mozgólépcsővel felmenni. Ez hasznos, tekintve hogy egész nap talpon vagyunk.

utolsó teljes nap lévén elköszönésképp elsétálunk mégegyszer a Plakára, majd a piacra is, ismét megcsodáljuk a felhozatalt sőt egy kávépörkölős boltba is betérünk

(egyik képen motorosrendőrök nálunk nem megszokott módon párban motorral) 

aztán a piac melletti egyik kávézóban vásárolt frappéval 1,40 és csokis itallal 1Euro - du 2 kor jutunk el az Acropolis múzeumba. 5Euro / fő a belépő, ruhatár is van.

leírhatatlan mennyiségű új tudás birtokában este 8kor jövünk ki :-) és közvetlenül a metró lejáratnál lévő gyrososnál eszünk két pita gyrost 2,30/db-ért. vége is a napnak...

 

folytköv.

Előzmény: wdriver (1090)
wdriver Creative Commons License 2015.12.29 0 1 1090

6.nap ünnepnap lévén (OXI DAY) kimentünk a Syntagmához a Parlament elé nézni kicsit a parádéból, gyerekek különböző iskolákból felvonultak+zenekar. Az egyik parknál megtudtuk hogy ezen a napon minden múzeum és látogatható dolog ingyenes. Így gyorsan kiderült számunkra hogy ezt a napot szánjuk a főbb kötelező látnivalók megtekintésére. Zeus templom megtekintése után kicsit mászkáltunk nappal is Plakán az Anafiotikán

majd leereszkedve az ajánlott Veiku utca 2. alatt lévő "polipsalátás" helyre ülünk be és egy az előbb említett kaját eszünk, plusz egy Muszakát. Fél liter bor itt is lecsúszik, így fizetünk 8+6+3 Eurót.

utána jöhet az Acropolis :-) igazán szép és érdekes, csak mi utána mentünk egyik délután az Acropolis múzeumba és állítólag jobb ha előbb a múzeumot nézitek meg és utána magát a "fenti várost" már megértve hogy mi miért mikor hogyan épült ill. ment tönkre.

Kariatidák=kedvenceim :-)

Agora is megvolt, majd már sötétben metróztunk vissza a Zappeion mellé megnézni az Olipiai Stadiont, gyönyörű kivilágítva, 19.00ig van nyitva és 5 euro a belépő, mi nem mentünk be pedig igazán jó élmény lehet beülni a sorok közé.

Syntagmáról a britain Hotelt megkerülve egy igazán hangulatos sétálóutca kavalkádba lehet érni, kávézókkal éttermekkel, be is ülünk egy olcsóbbnak mondható PATATES büfébe (vagyis elé). Kolokotroni utca 37.

Itt nagy méretű krumplikat sütnek, kettévágják és megtöltik mindenféle finom dologgal. 4-5 euroba kerülnek, 1 korsó sör 2,50.

Egy közeli süteményesboltban egy csokitortát(szeletet-kockát-téglát) veszünk, neve "chokolatopita" 2,30-ba kerül mennyei szaftos csokipiskóta leöntve csokival az Ermou utca 55. szám alatt. :-)

 

 

7.nap

felhős idő, irány valamelyik sziget. Egy 3 szigetes egy napos kirándulásért ebéddel 72 azaz hetvenkettő Eurót is elkérnek fejenként. Nekünk ez sok lenne, így magunknak szervezzük a dolgot :-)

Pireusz kikötőben van választék, Egina sziget lesz a cél vagyis a pisztácia szigete, szülőhazája. :-)

A Hellenic seaways(zöld hajók) irodájába megyünk be, és egy szárnyashajóra (flying dolphin)veszünk jegyet 14euro /fő. nemsokára indul is jobb éreklődni honnan indul mert dokk kiírva nincsen..

 

Ez a hajó nagyon klassz, gyorsan megy, élvezetes, belül sok szék. hamar a szigeten vagyunk, ott séta, ebéd (Maridaki étterem a kikötőben: grill és rántott kalamari, görög saláta, fél liter bor = 31,80 - bankkártyával is lehet fizetni),

napozás a parton, veszünk pisztáciát (ajándékba is viszünk kisebb csomagokat) majd kinézzük hogy melyik hajóval kéne visszamenni délután. úgy láttuk du 5 kor indul vissza az utolsó hajó is. kicsivel olcsóbb a 16.30as óriás komp, így erre váltunk két jegyet fejenként 9,20ért. 2 Way Ferries társaságé. Ez a komp úgy indul hogy mozgólépcső visz fel a fedélzetre vagyis a pihenőtérbe, ot szőnyeg, nagy TV-k szép kilátás elöl hátul, bár, wc minden van, aki autóval megy azt meg leparkolják a hajó gyomrában. nekünk új élmény, ekkora hajóval sosem utaztunk. Próbáljátok ki a sirály etetést a kinti részről, nagy szélben jönnek a hajó mellett a sirályok, kézből elveszik a kenyeret. :-)

kicsit több mint egy óra és vissza is érünk - már sötétben -Pireuszba.

 

a 17-es trolival megyünk a másik oldalra, egy óriás Carefour áruház van itt, több emletes, még a mozgólépcsők között is áru van :-) itt bevásárolunk és a 20-as trolival jutunk vissza az Olimpiakosz stadionig, 200méter gyaloglás és máris a 4-es villamosunknál vagyunk SEF végállomáson amivel egyszerű a belvárosba és a szállásra jutás.

pár ár a carefourból: fagyasztott rák 6E/kg, Dinnye október végén 0,80/kg, gouda sajt 6/kg, pita 5db 1Euro, sör 0,33 alfa 0,74Euro, 1 literes üveges asztali bor 2,50Euro.

 

folytköv.

Előzmény: wdriver (1089)
wdriver Creative Commons License 2015.12.28 0 1 1089

pár szó az utcai trafikokról. mindenfelé lehet találni, szinte állandóan nyitva vannak. újság, szendvics, üdítő, sör bor szinte minden kapható olcsón.

pl. egy tengerpart közeli trafik árai:

0,5l víz 0,5 Euro

1,5 l víz 1 Euro

fanta 2,80 Euro

0,5 bor 2,50 Euro

 

épp egy betegség után utaztunk és étvágyunk még nem nagyon volt, energiapótlásnak kellett valami az egész napos mászkáláshoz az első napon, ezért egy Pireusz kikötői trafikban vettem egy

Powerade-t 2,80ért. mondom oké ennyi, mindegy, biztos mindenhol ennyibe kerül, aztán nézegettem mennyire jártam rosszul. utcai trafikban 2,20ért, carefourban 1,60ba került :-)

 

4. nap - napos 21 fokos időt jósoltak, víz ekkor 23,5 fokos volt így aztán úszós napot terveztünk.

Villamossal Glyfada-Voula végállomásig mentünk, onnan 117-es busszal a Voulagmeni -i gyógytóig, állítólag ez egy beszakadt barlang, ahol megmaradt az édes víz, mindenféle gyógyító hatású ásványokkal teli. belépő elég borsos, meg aztán kb 50 méterre van a tengertől, hőfoka 22-23 fok körül volt, így a tenger mellett döntöttünk. a közeli parton volt is egy jó fürdőhely. tiszta víz (egyébként még a városi részen is).

Voulagmeni jó hely. Szép partszakaszok vannak, busz kimegy odáig. (nem ellenőrzött senki, remélem érvényes volt odáig a jegyünk)

 

visszafelé Gyfadát is megnéztük éttermet keresgélve, modern szép városrész, drága boltokkal puccos éttermekkel. :-)

a vásárlásnál maradtunk, mondok is pár közeli boltot ahol voltunk.

Carefour express a 3-5 villamos EDEM megállónál (tesco szerű) EuroSpar van a 4-5 villamos Evangelismos megállónál, és egy AB nevű bolt egy önkiszolgáló egyébként olcsó étterem (este már nincs kajájuk) mellett a 4-5 villamos MOUSSON megállónál.

ide kívánkozik 1-2 naplementés kép is. 

 

végül az utcában lévő grillcsirke büféből vettünk egy egész csirkét 8,30-ért és salátával, csemege uborkával fogyasztottuk el :-)

 

5. nap a nagy élelmiszer PIAC volt az első cél. a Monastiraki és Omonia között van, mi az Omoniáról indultunk dél felé. Hús csarnok, hal csarnok és zöldségpiac van, körülöttük pedig boltok sokasága. értékekre vigyázni, bár semmi ráutaló nem volt hogy bárkinek bárki is ártott volna. Jól megfér itt egymás mellett kínai bolt, kávézó, gyrosos, ilyen bolt olyan bolt, magvakat, fűszereket itt lehet beszerezni olcsón.

paradicsom 1Euro szőlő 1Euro, ..hol van az euro jel a billentyűzeten? :-) dinnye 0,5 /kg..csak pár ár.

Hentesek, halasok és mindenki ordibál, mondják a portékát,  bárddal mellettünk csapkodnak a nagy rönkön, halak kagylók rákok gyönyörűen kirakva, mérik ők is, csigát mindent, egy leírásban azt olvastam nem érdemes flipflop papucsban kilátogatni, így is van, néha úgy kell vigyázni nehogy elessen az ember egy leesett polipon :-) nagy élmény :-)

pár áras kép:

 

 

na jól nem vettünk semmit, mert hátra van a nap addig hova tesszük. úgyhogy a Monastirakihoz elsétálva elmentünk villamossal majd Pireusz felé a Park Flisvos megállóig. Óriás játszótér, gyerekeknek kötelező megmutatni, mi csak sétáltunk egyet és úsztunk is, errefelé is jó a part (mindenfelé) :-) majd az EDEM megállónál lévő hasonló nevű parti étterem teraszán szinte a parti kavicson pihentünk meg ismét egy sörre :-) Tea 3 Euro, Csapolt korsó 4 Euro, nem olcsó de legalább hangulatos! Állítom a városi tengerpart legjobb helye :-)

 

ha innen Voulas felé továbbsétáltok, egy klassz kikötőn keresztül lehet menni, yachtok, drága hajók között, majd a Kalamaki megállóval szemben lévő utcába felmenve egy SPAR található, és tovább kissé balra lévő főúton felfelé megy a Leof. Kalamakiou nevű út. Ennek a folytatása az Agios Dimitrios.

Ezen az úton vannak mindenféle boltok, házak, autószerelő műhelyek és az egyik baloldali gumiszerelővel szemben a jobb oldalon a 317-es számnál található a PITTAPAPPOU nevű hely.

(jelenleg a weboldaluk under construction..)

Itt nagyon nagy adagokat adnak, és mivel nem központi turista rész, olcsón megúszhatjuk.

2 nagy tál ételt eszünk, hamburger tál és valami hústál a másik, fél liter bor = 13,80 Euro

 

folyt köv.

 

hazafelé sétálva+buszozva még ámulunk a szép zöldség-gyümölcs kínálaton és a karácsonyi dekoron, ami számunkra különleges annak fényében hogy napközben még a tengerben fürödtünk.

 

wdriver Creative Commons License 2015.12.28 0 1 1088

elkezdem a beszámolót végre :-) időrendben haladok így kicsit kusza lesz, másképp nem tudnám összeszedni, pl. hogy minden egyben legyen.

----

tehát október vége, repülés Ryanairrel, este 22:30kor érkezés, szállás AirBnB-n találva olcsón egy tetőtéri kis lakásban (Nea Smirni), 9 nap.

Érkezéskor busszal vittek minket a terminálhoz, ahol kiérve egyből jobbra találtuk a kicsi jegyárusító bódét és 5 Euro leszurkolása után /fő pár lépéssel mögötte az X95-ös busz megállóját. Egy alkalmazással megnéztem mikor indul a busz (ezekre később visszatérek).

Szerencsére a szállásadónk kijött elénk a Syntagmára ameddig a busz vitt.

Első vacsora helyi kis étteremben vásárolt pita gyros. 3db+sültkrumpli 10 Eur.

 

 

2.nap a villamosmegállóban lévő bódéból vesszük meg az 5 napos jegyet fejenként 10 Euro, érvényesíteni a peronon lévő automatáknál kell, és attól a perctől kezdve érvényes az 5. nap pontosan addig a percéig. Egy érvényesítés után metrón buszon mindenhol lehet használni.

- A villamosokra hamar rá lehet jönni, a 3-as megy kizárólag a tengerparton Voulastól SEF-ig, a 4-es SEF-től a Syntagmáig és az 5-ös Syntagmától Voulasig. tehát 2 vonal a Syntagmától megy le a partra, egyik jobbra másik balra, és a harmadik a két tengerparti végállomást köti össze. :-)

Pireuszt vesszük célba, SEF-nél van az Olimpiakos stadion, focikedvelőknek kötelező megnézni

innen 1 metrómegálló és máris előttünk Pireusz az óriáskikötőjével, nyüzsgő félsziget tulajdonképpen.

Jó a séta a különböző kikötőben óriás hajókkal, jachtokkal, vitorlással, ezek különböző részeken csoportosítva "parkolnak". Délkeleti részén egy Mikrolimano nevű kis öböl a sok étterméről-kávézójáról híres, közvetlenül a parton.

 

Este kis Plaka nézés (Anafiotika), alulról Akropolis látványa.

 

3. napunk a Monastiraki térnél levő piaccal indul.

metrózunk ismét, az egyik érdekes megállót tudjuk megnézni, feltárás során előkerült településmaradványok(házfalak, vízvezeték) szerencsére megtartották nekünk kiállításnak az egyes állomások részeként. Érdekesek még az állomások "díszítése" is, pl. az ernyőkkel kirakott levegőzőnyílás.

A térnél a bolhapiac klassz, város közepén régi értékek, mint nálunk de az áruk másak azért :-)

Innen ismét metró, irány a Lykavittos hegy.

Evangelismos megállónál szállunk le (Syntagmától 1 megálló) innen egy kórház előtt lévő parkban lyukadunk ki (automata utcai WC van) bal oldalán - észak felé a Marasli utcán kell felfelé gyalogolni. Nagyon szép ámde sok sok lépcsős utca vezet fel a felvonóhoz (Teleferik). Meg sem nézzük mennyibe kerül kicsit még balra továbbsétálva indul az út felfelé, lépcsők, pihenők, szinte erdőnek mondható agavék között és egyre szebb lesz a város látványa is ahogy emelkedünk. megéri gyalog felmenni.

fenn egy étterem-kávézó, kilátóterasz, templom.

 

Lefelé a másik oldalon a parkoló felé ereszkedünk le, majd busszal

be az Akropoliszig, nénike 1 Euroért 10 lapos képeslapfüzért árul, és ajándéknak való hűtőmágnest is találni 0,50 Euroért.

Este a Plaka-n lévő egyik étterembe megyünk be(Tripodon utca 14.), előző nap kinéztük már, 30Euro/2főre egy menü.

http://www.scholarhio.gr/  további személyenkénti menüik vannak. nagy tálcán hozzák az előre elkészített ételeket, ezekből lehet választani ötöt, krémek-saláták, rántott tintahal, muszaka, egy prökölt szerű, + szelet édes narancsos süti + 1,5 l víz alapból + üdítő, bor. Nem nagy adagok de a menü végigevése után bőven jól vagyunk :-) ajánlom  a helyet, bankkártyával is lehet fizetni.

 

folyt köv.

wdriver Creative Commons License 2015.11.12 0 0 1087
tegnap Athén 26 fok.. persze mi sem panaszkodhatunk itthon :-)
wdriver Creative Commons License 2015.11.02 0 0 1086

na megjöttünk.. szép volt, jó volt.

még tegnap is fürödtek a bátrak a tengerben, 

víz 22re hűlt, de borongós idő volt.

mi már nem vállaltuk be. így is szerencsénk volt előtte a napos idővel meg a 23-24es tengerrel :-)

helyette a két régi hadihajót néztük meg a Trocadero villamos megállónál.

pont volt egy veterán autós-motoros találkozó is, körbenéztünk a kikötőben.

amint lesz idő írok beszámolót, miket láttunk stb.. :-)

meg zúdítom rátok a fotókat :-)

 

wdriver Creative Commons License 2015.10.30 0 0 1085
sztem a fehérbor, ha már így emlegeted akkor a Retsina lehetett. ha nagyon nem ízlett.. gyanta van benne, talán a hordótól amiben tárolják. annak van nagyon jellegzetes íze. :-)
Jahno Creative Commons License 2015.10.30 0 0 1084

Jókor mondjátok. Dehogy idegenkedtem volna.

Előzmény: Blue Scenic (1082)
wdriver Creative Commons License 2015.10.29 0 0 1083
pacallevest off bulgáriában ettem, de régen volt, most már keresni fogom hátha sikerül megint megkóstolni. :-)

Jahno, a zöreg' most nagyon csomagolt egy oldalkocsis motort, szép régi darab, gondolom télre tették el. sok sok fóliát és celluxot tekertek rá aprólékosan. gyerekek, ma különleges volt, Aigina sziget, odafelé szárnyashajó 14 /fő gyorsan ott volt, vissza 9,20/ főért óriás komp. ez nagyon nagy élmény volt, lassabb de nyugis nagy monstrum, benn minden kényelem. oda vissza persze olcsóbb. pireuszból természetesen. sajnos megy az idő már csak pár nap. aztán ha lesz időm összeszedek egy képes beszámolót. ;-)
Blue Scenic Creative Commons License 2015.10.29 0 0 1082

Ha nem idegenkedsz a gondolattól, akkor javaslom a pacalleves kipróbálását az egyik piaci kajáldában :)

Előzmény: wdriver (1080)
Jahno Creative Commons License 2015.10.28 0 0 1081

Mond meg a zöregnek, hogy üdvözletem. Amúgy teljesen jó a sajtos sonkás tojásrántotta és sok más is :-P Ott ettük a gombócos izét. Fehérbort viszont hagyd ki, attól majdnem meghaltam. Végül leöntöttem vörössel és sörrel :-D Itt legalább nem lepődnek meg, mint a világ többi részén, ha reggelire viszki kell sörrel, vagy ebédre tojásrántotta kenyérrel. Első két alkalommal csak reggelire tértünk be, ha már itt volt a szomszédban, utána nem is nagyon kerestünk mást, mert minek? Igaz Akropolisz mellett a leszólogatásokat nem úsztuk meg, már nem győztünk akkorát kerülni.

Előzmény: wdriver (1080)
wdriver Creative Commons License 2015.10.28 0 0 1080
megvolt a polip saláta. ;-) finom friss kenyér és vörösbor mellé. tényleg váratlanul kiadós volt.
és mai ünnepnap miatt a legtöbb múzeum és az acropolis is meg az agora is belépő nélküli volt! véletlenül láttuk meg, épp jegyet akartunk venni Zeus templomnál ott mondták.
wdriver Creative Commons License 2015.10.28 0 0 1079
Jahno, köszönöm! így oké :-) ma ünnep van itt, biztos lesz valami program. military parade ról olvastam hogy lesz.
AFUTO Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1078

Ez nekünk is feltűnt, kimondottan kevesen voltak a legfőbb látnivalóknál, sorba még véletlenül sem kellett állni sehol. 

 

Előzmény: 'szti (1077)
'szti Creative Commons License 2015.10.27 0 0 1077

én is hazaértem görögországból, athénban tegnap voltam, legalább ott csodaszép időt fogtam ki, ha már az út többi részén nem igazán.

csomagmegőrzés jól működik a reptéren, méret és idő függvényében kell fizetni (nekem standard kézipogyó 6 órára 3,5 eur volt).

véletlenül 11-re értem a syntagmára, így bónusz őrségváltást is láttam :-)

anafiotika és plaka nagyon hangulatos, előbbit nem biztos, hogy megtalálom, ha nem keresem tudatosan :-)

az akropolisz meg...lenyűgöző. azt hiszem nem volt sok turista, sikerült olyan képet is csinálni, amin nincs ember :-)

Frakk68 Creative Commons License 2015.10.26 0 1 1076

Még a szálláshoz ( Nefeli ) kiegészitésképp: óriási előnye az elhelyezkedésnek, hogy akár éjfélkor is lemehet az ember, ha sétálni van kedve, és máris a forgatagban találja magát! Eredetileg az innen pár percre levő Phaedra hotelben foglaltam szobát,még augusztusban, de éjjel 1/2 1-kor, mikorra odaértünk, kiderült, hogy névhasonlóság és nyelvi nehézségek okozta félreértés miatt véletlenül egy este az utcáról betoppant párnak adták ki a szobát.... mondogattam is addig, hogy vmi biztosan nem fog stimmelni a szállással, túl szépnek ígérkezett ahhoz, hogy igaz legyen... 210€ lett volna itt a szoba kettőnknek 3 éjszakára, de reggeli nélkül. A szobákhoz nagy, szép kilátású terasz tartozik, a miénkhez a fürdőszoba viszont  a folyosón lett volna kint, de saját, nem közös. Kilátás reszben az Akropoliszra, tényleg egy ugrás onnan. A hibájukért ezerszer elnézést kérve arra az éjszakára mindenképp más szállást kellett keresniük nekünk a közelben, ők már tele voltak. Gyors körtelefon után ajánlotta a Nefelit, és saját döntésünkre bízta, hogy másnap visszamegyünk-e, vagy maradunk. Átkísért minket-3 percre vannak egymástól-, hátizsákom cipelve mutatta be útközben, mi merre található. A malőr ellenére is szimpatikusak maradtak, de mi már a Nefeliben maradtunk. Itt a reggelivel együtt is olcsóbb volt és bizony jól jön az a reggeli...:)  ( közértekben nem túl jók, pékségben meg drágábban jött vona ki a reggelizgetés )

Előzmény: Frakk68 (1075)
Frakk68 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 1075

Sziasztok, mi 2 és fél napra jöttünk Athénba férjemmel, szállás ügyben tudom bátran ajánlani a mi hotelünket, ahová mi csöppentünk véletlenül : hotel Nefeli, a Plaka negyed szívében. Szerény 2 csillaga ellenére tiszta, barátságos hely. A szoba és fürdőszoba egyszerű, de teljesen rendben van. Ára 65€/ nap /2 fő, reggelivel. Metrójegy- buszjegy nem kellett( kivéve az x95), mindent gyalog bejártunk. A Lykavittos hegy azért szép teljesítmény volt az Akropolisz stb.után, de miután nem leltünk a siklóra elsőre, nekivágtunk:) megérte! 

 

Jahno Creative Commons License 2015.10.26 0 0 1074

A polipsaláta az üvegajtós, az lesz, ahol menü van és 3 Euró a bor, 3 Euró a reggeli a Veiku elején. Amiről képet tettem be, az a fórumokról kifelé menet, temető felé balra el utcában másik hely. Ott azért tettem el a képet, mert vagy 20 egység egymás mellett és a neve is bonyolult.

Előzmény: wdriver (1072)
wdriver Creative Commons License 2015.10.26 0 0 1073
www.surf-forecast.com/breaks/Ulumitsu-Athens

úgy néz ki ma megpróbáljuk a tengert. már első nap éreztük hogy nem hideg, kéznek. most itt 23,5 öt mutat, a sea temperature.org 22,8 at. ;-)
wdriver Creative Commons License 2015.10.26 0 0 1072
Jahno, nem találtuk azt amit írtál a helyet. a kisöregest. polip ügyben. az utca elején igaz ki voltak írva, 8ért polip meg 3ért fél liter bor, de ez máshogy nézett ki mint a képeden. itt nagy üvegajtós bejárat meg más asztalok... viszont plakán fenn egy 30 eurós két főre, és sok tálból lehet választani, benne víz, ital, desszert is. bankkártya is jó nekik, szóval meg voltunk elégedve, plusz jó görög zene is ment. sajnos képet nem. tudok betenni a. telefonommal.
wdriver Creative Commons License 2015.10.24 0 0 1071
üdv Athénból. éjjel érkeztünk, minden ok bár szakadó eső fogadott. x95 busz simán 45 perc alatt volt syntagmán dugók nélkül. elég nagy a forgalom éjjel is :-) most még borús az idő de javul. :-) de érezhetően enyhe a levegő nagyon jó :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!