Keresés

Részletes keresés

tiburon51 Creative Commons License 2012.01.23 0 0 3152

Szervusztok,

 

na ma reggel elmentem azért a sebészdokihoz, aki műtött immár 11 hete.Elmondtam a problémámat, jól kivizsgált, jól megtapogatott, köhögtetett  stb.stb.: nincs-e kiújulás.

Nos, nincs gond, úgy tűnik.A jelzett kellemetlen húzó érzések pont ott jelentkeztek/jelentkeznek, ahol a sérvkapu volt és ahol a lágyékszalaghoz varrták a sérült hasizomzatot.Na meg a regenerálódó idegek...Múlni fog, el kell viselni, sok pihentető-, nem terhelő mozgást végezni, de kerülni kell azt a bizonyos monitor előtti "hegyesszögben-a comb-és-a-törzs" ülést stb.

Végül úgy búcsúzott a doki: "használja egészséggel..." (alapból rendes, idősebb doki , bár modjuk a boríték is "rendes" volt anno)

Szép napot mindenkinek!

tiburon51 Creative Commons License 2012.01.23 0 0 3151

Szia,

 

a Rókust én sem ismerem (bár jó sok éve ott születtem...:), én Budaörsön estem át egynapos sebészeten 11 hete, (modern, rendes, tiszta és szervezetten hatékony volt) baloldali jól kifejlett lágyéksérvvel,  úgyhogy erről bővebben:

 

1. a műtét maga kb. egy óra volt, altattak, hagyományos -nem hálós - módszert alkalmaztak

2. észheztérés után tea/keksz, fájdalomcsillapító injekció ahogy dukál - de semmi kábulatot, hányingert nem éreztem

3. kb egy órával ébredés után a főnéni megtanított ágyról felülni, ágyról leszállni és bizony:két lábon egyenesen állni! :)

4. ezt követően sétálnom (a szobában köröznöm) kellett, eleinte kontrollált a koordinátor ,nézett, majd magamra hagyott.
A korai felállítás és járás/mozgás állítólag része annak a technikának, amely a kiújulást (recidiva) hivatott megelőzni

5. én pedig időközönként fel-fel keltem és rótam a köröket (azért túlzás, mert nem volt nagy a szoba)

6. önállóan pisilni is kellett (ez "kötelező" elem volt ahhoz, hogy hazabocsájtsanak)

7. 13.-kor ébredtem, mindezen gyakorlatok után este hétkor hazavihetett az asszony. A parkolóig a saját lábamon 
    mentem, otthon nem ágyban voltam (csak aludni), hanem házi ruhában, jó kemény díványon,nem fekve hanem félig ülő, vagy ülő helyzetben (de ez egyéni, az orvos tanácsa mindenképpen szükséges!)

 

A fájdalomról: igen, műtét után fáj, élesen.De kibírható. Nem csoda, hogy fáj, hiszen izmot, bőrt, kötőszövetet átvágtak,majd varrtak, sebek vannak a bőrödön és a hasizomzatodban.
Kibírható nagyságrendileg is, meg azért is mert tudod, hogy TÚL VAGY RAJTA VÉGRE és azt is, hogy  NAPRÓL NAPRA JAVULNI FOG!De tényleg...!

A fájdalom persze függ egyéntől, idegrendszertől és hasizomzattól, kötözési módtól, kortól, műtéti technikától...sok mindentől, de még az időjárási frontoktól is.De végül is kibírható :)

Fontos: ruházat laza legyen, ne szorítsa-nyomja a műtött területet.Ágy kemény legyen, mert csak így tudsz,ha kell megfordulni benne.Sok folyadék, vizeletre figyelni, a nagydolgokat pedig ha akadoznak is eleinte, előbb utóbb meghozza a természet - a hasprés viszont kerülendő, lehet Bolus Laxanst vagy hasonló székletlazító természetest szert alkalmazni.

Előzmény: Tomib555 (3149)
Peci Creative Commons License 2012.01.22 0 0 3150
Szia!

Kérdésedre pontos válasszal nem tudok ugyan szolgálni, de annyival tudok segíteni, hogy jártam a Rókus egynapos sebédzetén. Tájékozódni voltam ott is, és még néhány helyen... Nos teljesem szubjektíven arra jutottam, hogy engem műteni ott biztos nem fognak, csak ha öntudatlanul visznek... :-)

Az egy napos sebészet szerintem amúgy is izgalmasabb... Személy szerint én nem is bántam, hogy nem kellett néhány órásan járnom, pláne a jó pesti utakon zötyögnöm... Ez pár naposan sem kellemes.

A hasi sérv számomra nem megtapasztalt dolog de gondolom ugyanúgy nem kellemes. Lágyéksérv esetén elsőre nem szeretnek hálót beültetni.

A magam részéről azt javasolnám, hogy nézesd meg több helyen is. Mindenhol más benyomásaid lesznek, és könnyebb lesz jól kiválasztanod a dokit és a helyet. Egy-két nap elég erre... :-)

Jobbulást mielőbb!
Előzmény: Tomib555 (3149)
Tomib555 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 3149

Sziasztok!

Nekem nemsokára lesz egy hasfali sérvműtétem, ami ugyan nem lágyéksérv, de azért majdnem. Szóval az orvosom jelenleg szabin van és nem tudom kivárni amíg hazaér, ezért tőletek kérdezek, hátha tud valaki segíteni.

Nem tudom, hogy műtöttek-e valakit innen a Rókus egynapos sebészetén, de érdekelne, hogy általában milyen sérvműtétet végeznek ott, értem ez alatt, hogy egyszerűen csak összevarrják, vagy hálóval befoltozzák? Továbbá mennyire fáj műtét után? Azért gondolom valamennyire fogok tudok mozogni...

Előre is köszönöm a segítséget.

Teextinna Creative Commons License 2012.01.22 0 0 3148

Szia!

 

Köszönöm tristen!:)))

Előzmény: tristen (3147)
tristen Creative Commons License 2012.01.21 0 0 3147

Szia!

 

Én is szép estét és kellemes hétvégét kívánok!

 

hali :-)

Előzmény: Teextinna (3146)
Teextinna Creative Commons License 2012.01.21 0 0 3146

Sziasztok!

 

Szép estét és Kellemes hétvégét Mindenkinek!:)))

tristen Creative Commons License 2012.01.20 0 0 3145

Szia!

 

Neked is szép napot!

 

üdv. :)

Előzmény: tiburon51 (3144)
tiburon51 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 3144

Szervusztok, köszönöm az üdvözletet és a nyugtatást...:)

Jó olvasni arról, hogy más is járt "has"onló cipőben.

Amúgy a monitor előtti órákig tartó "görnyedés", mint változás lényeges lehet ahhoz képest, hogy a betegszabi alatt tényleg régen sétáltam, kirándultam annyit mint akkor- készülve a nagy visszatérésre!

Másrészt a stressz...noha nem lőszergyárban dolgozom, csak gyógyszergyárban, de kísérteties volt néha már műtét előttt is: a sérv okozta,általatok jól ismert húzó fájdalom eltűnt, mikor szabira mentem és újra üdvözölhettem, amikor újra melózni kezdtem. De óramű, napra kész pontossággal.És ez volt most is, már a műtét után. Vasárnap, uccsó nap minden OK, hétfőtől munka, vele a leírt problémák jöttek. Kétségtelen, testhelyzet, tömegközlekedés stb.stb.No meg eltűnt a primer sebfájdalom, maradt a mélyebb rétegekben ez a még mindig meglévő, néha fájdalmas húzás. Hozzá kell tennem (1) minden panasz ellenére nagyon szeretem a munkámat (2) a sebem pedig "ránézésre" gyönyörűen és gyorsan gyógyult.

Szép napot mindnyájatoknak!

picidio Creative Commons License 2012.01.19 0 0 3143

A stressz is lehet ám rossz hatással a műtött részre, mert azt írod melóhelyen akad az is...

Amúgy én is ülő munkát végzek, eladó vagyok, no fizikai meló, de mint szinte mindenhol, itt is karácsonykor nagy volt a hajtás, egy percet nem ültünk - a Főnökömmel együtt voltunk, akivel egyéb más esetben természetesen váltjuk egymást - ettől függetlenül nem volt minimális fájdalmam sem. Viszont mikor eljöttek a januári gép előtt ülős napok - persze tennivaló így is van, de közel nem annyi mint az ünnepek alatt - bizony nekem is volt olyan este mikor éreztem a műtétem helyét...és semmit nem csináltam, csak ültem a gép előtt - én is azon gondolkoztam, mikor egész napos hajtás volt semmit nem éreztem, most a munkaidőm 80-90%-át leülöm, és tessék...

Otthon Te is kényelmesebben elhelyezkedsz a fotelba, egész más formában ülsz gondolom a melóhelyen a gép előtt...ergo szerintem a sok üléstől is lehetnek pici fájdalmak...engem 1éve műtöttek. Úgyhogy szerintem nincs aggodalomra okod. :-)

Előzmény: tiburon51 (3140)
tristen Creative Commons License 2012.01.19 0 0 3142

Szia!

 

Teljesen normálisnak mondható a tüneteid.

 

hali :-)

Előzmény: tiburon51 (3140)
landsmann Creative Commons License 2012.01.19 0 0 3141

Későbbiekben is előfordulhat olyan, hogy fájdogál, de nem tudod mitől. Lehet megerőltetés, amire nem is gondolna az ember. No meg ne felejtsük el azt sem, hogy jónéhány idegszál is el lett vágva. Ezek nem olyanok mintha egy köteg villanyvezetéket átvágnánk. Az idegszálak bizonyos mértékig növekedni tudnak, talán 1 mm havonta. Tudnak furcsa érzést kiváltani. Hiszen ami el lett vágva, nem biztos, sőt, biztos, hogy nem ugyanazzal az idegszállal fog összeérni. Van ami másikkal, meg olyan is, ami semmivel. A vége csak ott lóg. De növekszik. Adhat téves jelzést az agynak.

Előzmény: tiburon51 (3140)
tiburon51 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 3140

Üdv minden kedves fórumozónak!

 

 

 

Új vagyok ezen a topicon, örülök, hogy hasonló társakra leltem.

 

November 8.-án műtöttek "szépen kifejlett" baloldali, alhas-fal "felezővonalán" túl is kidudorodó lágyéksérvvel.Mostanában eléggé érzem a műtét nyomát, gondolom leírom, hátha valamelyiktek ráismer a problémámra.

 

Egynapos volt a műtét.Hagyományos, nem hálós.Műtét után pár napig a szokásos fájdalmak, kétrét görnyedve.Varratkiszedés nyolc nap múlva, javulok, fájdalmak csökkennek.10 napra rá lépcsőzök, 15 nap után szép lassan elkezdem a terhelést, fokozatosan egyre többet járok, mászkálok, élvezem a gyógyulást,szinte túrázom.12 cm-is heg szépen heged, alatta a kötőszövetekben ceruzányi "hurka".Hasfalban terheléskor enyhe húzás alhas-fal közepéig (elég kiterjedt volt már a sérv).Hasfal bőre heg fölött és körül érzékeny, bizonyos kiterjedt ponton gyakorlatilag érzéketlen.Néha belefájdul, de bírom a gyűrődést.

 

 

 

Öt hétre rá visszamegyek dolgozni.Irodai munka, némi stresszel."Ceruza" felszívódik, seb és varratfájdalom eltűnt, hasfal bőre immár érez és kevésbé érzékeny.

 

 

Ámde pont ahogy ahogy dolgozni kezdek, kellemetlen tünetek jönnek (és nem a munkától :)).Hasfal húzódik, néha kiterjedten és kellemetlenül érzékeny az alhas-izom,szinte fáj néha, pont arrafele, ahol előtte érzéketlen terület volt, gondolom pont ott, ahol a sérvkapu volt és ahol most a belső varratok vannak.

 

 

 

 

Otthonlétem alatt jórészt vagy mászkáltam, vagy gyakorlatilag a fotelben kényelmesen elnyúlva, lábamat feltámasztva ültem. Az irodában pedig...5-6 óra monitor előtt,vagy értekezleten, gyakorlatilag ülök a hasfalamon :), test és comb derék-, vagy hegyesszöget zár be...(monitor! :), ha erőltetett menetben jó nagyot sétálok, mindig enyhül a feszülés.

 

Minden más "funkcióm", leletem és reakcióm negatív, de megvallom, nagyon idegesít, most már 10 hete volt a műtét.

 

 

 

 

Volt így köztetek valaki műtét után?

 

 

 

 

 

tristen Creative Commons License 2012.01.16 0 0 3139

Szia Ákos!

 

Én is ugyan így voltam, sőt. Szóval ne ijedj meg, javulni fogsz.

 

Kitartás!

 

üdv. :)

Előzmény: Akos-69 (3137)
charpentier111 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 3138

Köszi szépen! A gyógyulóknak én is eredményes gyógyulást kívánok!

Estére már én is elég lassú vagyok. Eddig én "vonszoltam" haza a lányomat az óvodából, de ma ő vonszolt haza engem...:))

Nem vagyok vitamin- és más tablettazabáló, de szerintem a cink pezsgőtablettát talán érdemes kipróbálni.

Akos-69 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 3137

Én is nehezen épülők közé tartozom. 2 héten keresztül múmia fekvés, zombi járás. Már 5 hét eltelt, de pl délutánra még mindig megfájdul annak ellenére, hogy irodai munkát végzek....

Előzmény: tristen (3135)
Peci Creative Commons License 2012.01.15 0 0 3136
Helló!

Jobbulást, és üdv a nagyjavított élők között!
- Igen, az első felkelések izgalmasabbak, de ezek is szépen javulnak majd.
Ha nincs önszuri már csak jó jön...
:-)
tristen Creative Commons License 2012.01.13 0 0 3135

Szia!

 

Mielőbb gyógyulj meg teljesen. A sebgyógyulás és az egész lábadozás minden embernél más és más. Valaki belehal egy kicsit, én ilyen voltam, van aki pedig egy hét múlva szinte legyúrja karral és alhassal a világot. .............. :)))))))))))

 

üdv.

Előzmény: charpentier111 (3134)
charpentier111 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 3134

Nnna, túl vagyok rajta.....:))

Tényleg szinte semmi, a lábadozás eleje volt kissé gyötrelmes...

Lemászni az ágyról maga volt a horror, de aztán kikisérleteztem egy egy "lemászási technikát"  (Könyökre, majd felnyomtam lassan magam, miközben a műtött oldalam félig lelóg az ágyról.

A köhögés nagyon  gáz volt, de az egyhetes műtét után már tudok..:))

 

A képen látott sebgyógyulást én azért lassúnak tartom, mert ahol nekem leesett a pörk, nem is látom a vágást - egy hét után. Igaz, nyomtam befele a cinktablettát C-vitaminnal (Cink és 400 mg C pezsgő) 3-4 szer naponta.

Szerintem érdemes kipróbálni, mert a leírások szerint is javítja a sebgyógyulást.

Most, este már el is felejtettem, hogy pont egy hete voltam a műtőasztalon.

(Reggel szedték ki a varratokat.)

 

Mindenkinek jó egészséget !

tristen Creative Commons License 2012.01.06 0 0 3133

Szia!

 

Igazad van, a plüss figurákon van ilyen! :)))))))))))

 

Zsebi baba effektus...

 

üdv. :)

Előzmény: landsmann (3129)
dalmata13 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 3132

nekem nem volt se varrat se kapocs.A mútét után 2 nappal egy leukoplasztszerú csikot tettek rá,előtte is olyan volt ,egy gézlapot szorított le két ragasztócsík.Egy hét múlva azt a leukoplasztszerü csíkot is levették és kész.

Előzmény: Peci (3131)
Peci Creative Commons License 2012.01.06 0 0 3131

Fércelés:

 

Az első műtétem volt hasinló, de akkor sem varrva voltam hanem kapcsozva. Ez elég jó lehet, de lehet pikáns is. Esetemben a legalsó kapocs volt az amelyik rendkívüli örömöket tudott okozni. (Szúrt...)

 

Most, kb 1 éve viszont semmiféle kapcsozás és semmiféle varrat nem volt. Helyette ragasztva volt a seb. Ez olyan mint a sebtapasz, csak sokkal erősebb. Persze ennek cseréje elég izgi, de a kb. velem egykorú dokisrác baromi jól tudta mikor húzza finoman és mikor gyorsan. (Levételkor...)

A seb így egy igen vékony vágás volt, amely egy nagyon picit megvastagodott, de így is nagyon szép. Képem nincs róla, de elgondolkodtató, hogy csináljak-e? Csak a tudomány érdekében, hogy összehasonlíthassuk ezeket a részmódszereket is. :-)

 

Előzmény: Akos-69 (3125)
Peci Creative Commons License 2012.01.06 0 0 3130

A magam részéről irigyellek egy kicsit. Nekem nem működik ez a fekvekacsa... Csak ha nagyon muszáj, és akkor is eléggé nehezen. :-)

A felkeléssel én mindkét esetben megvártam a szakember hozzájárulását.

 

Előzmény: picidio (3124)
landsmann Creative Commons License 2012.01.05 0 0 3129

Rajzfilmeken a plüss figurákon szoktak ilyen férceléseket mutogatni. :D

Előzmény: tristen (3128)
tristen Creative Commons License 2012.01.05 0 0 3128

Sziasztok!

 

Nekem is van ilyen fércelés és én büszke vagyok rá. Időnként mutogatom, na persze csak azoknak, akik kíváncsiak erre. :)))

 

üdv.

Előzmény: landsmann (3127)
landsmann Creative Commons License 2012.01.05 0 0 3127

Nekem nem volt ilyen "fércelés". :) Simán csak egy vágás és a vágás két végénél jött fel a varróanyag. A két vége a bőr fölött össze volt kötve. Maga a varrás a bőr felszíne alatt volt, am,olyan belső varrás. Így csak a vágás látszott, az öltések helye nem. A varratszedés is kb másfél másodperc volt. Elvágták a "damilt", aztán egyszerűen kihúzták. Mire elkezdődött volna, már vége is lett a varratszedésnek. :)

Előzmény: Akos-69 (3125)
tristen Creative Commons License 2012.01.04 0 0 3126

Ügyes vagy! Jól és szépen gyógyulsz!

 

üdv.

Előzmény: Akos-69 (3125)
Akos-69 Creative Commons License 2012.01.04 0 0 3125

Sziasztok!

Varratszedés óta kíváncsiságból lefényképezgettem pár naponként hogyan gyógyul a hegem. Gondolom átlagos eset vagyok, megosztom, hátha friss műtéteseknek hasznos (képre kattintással elvileg nagyobb méretben betöltődik).

 

Üdv, Ákos 

picidio Creative Commons License 2012.01.04 0 0 3124

Nekem nem volt különösebb gondom a szárnyassal, pedig életemben először használtam.

Lecsurgott az infúzió, inger volt ezerrel, egyetlen szobatársamnak hátat fordítva fekve már toltam is bele az anyagot...rendesen attól tartottam nem fog beleférni, mivel fekve voltam kénytelen összehozni a dolgot, így a szárnyast meg kellett döntenem, ergo... :-) A lényeg, hogy nem volt baj..belefért :-) Más kérdés, hogy majdhogynem könyörögni kellett a nővérnek hogy vigye ki a szobából a termést, egyrészt mert na...másrészt meg lehet épp emiatt, de máris jött a következő inger, aminek eredménye igen tulcsordult volna a kacsa száján :-)

 

No végül nem volt ilyenre precedens, rögtön éjfél után felébredtem aznap éjszaka, és mivel már "másnap van" gondoltam felkelhetek és végre nyogodtan elvégezhetem a dolgom a megszokott helyen...így is történt.

Előzmény: Peci (3123)
Peci Creative Commons License 2012.01.03 0 0 3123

:-)))

 

Igen-igen! És bizony a Károly nővér már a második sérv kalandja... :-) Ott a katéter éppen csak, de megúszva! :-)

Egy életre hála a kacsaállatnak... :-)

 

Legszívesebben azt mondanám minden férfitársamnak, hogy gyakoroljon otthon a kacsára. Persze nem egyedül, mert ugye nem jellemző az egy ágyas szoba a kórházban... :-D

 

Előzmény: dalmata13 (3122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!