Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10936

És mit jelent spanyolul?

Előzmény: Értökös (10931)
Raponc Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10935
Raponc Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10934
Raponc Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10933

Az mit jelent,  hogy Ráponc, Rapunzel, és Polli? van ezeknek valami eredetük jelentésük?

Andreas de Szered Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10932

Sziasztok!

A Lulity/Lulics csn. eredete mi lehet?

Köszi!

Értökös Creative Commons License 2013.08.16 0 0 10931

Raponc. Van ilyen szó (a Google keresőbe beírva találtam): http://raponc.szojelentese.com/ - latin eredetű virágnév.
A Radixfórum családnévgyűjteményében (http://www.radixforum.com/surnames -> http://www.radixforum.com/surnames/browse/abc/ra.html) ilyen nem található. Nem fordul elő a Skype partnerlistájában
sem.
Polla családnév. A Wikipédia (hu.wikipedia.org/wiki/Polla) szerint olasz helységnév, a Wikiszótár szerint spanyol közszó. Ebből ítélve latin, újlatin eredetű lehet. A Skype-on és a Facebook-on előfordul. A Radixfórumon összesen két ilyen név található.
A névtan nagyon érdekes tudományterület, érdemes részletesebben megismerkedni vele pl. a fórum mentorának, LvT-nek ismeretterjesztő honlapján (http://onomastikion.blog.hu/).

Előzmény: Törölt nick (10930)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.14 0 0 10930

Van egyáltalán olyan név, hogy Raponc? és mit jelent? vmi eredete van?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.14 0 0 10929

Mit jelent az magyarul, vagy más nyelven, hogy POLLA? Van ennek a névnek egyáltalán vmi eredete? én úgy hallottam német név és itteni németek vagy svábok adják egymásnak ezt a nevet. Javítsatok ki, ha tévedek! (Biztos jelent valamit németül.)

LvT Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10928

Vona: Hajdú Mihály szerint régi magyar világi személynévvel azonos apanév. A személynév a Von- személynévi tő -a kicsinyítő képzős (vagy -a < -i apanévképzős) származéka. A Von- személynévi tövet Hajdú szláv eredetűnek tartja, a magyar András személynévnek megfelelő egyik nyugati szláv személynév (vö. cseh Vondra családnév) rövidüléséből. A Vona nevet magát nem, de a tő más képzőkkel alkotott Vonk (Vonc), Voncsa (Voncha) és Vonta származékai a XIII. sz.-ból adatolhatók.

 

Hajdú ezzel összekapcsolja a Van- névtövet is, ennek adatolható Árpád-kori magyarországi -a képzős származéka, vö. Vana: 1219/1550, Wana: 1297/1367. Ezt azonban inkább szokás a szláv Ivan ’János’ név csonkolásának, vagy a Vencel név szláv Vana becézőjének tekinteni. Emiatt magam a Von- és Van- alakokat elválasztanám egymástól.

 

Hajdú nem utal semmiféleképpen a név cigány etnikumhoz való kötődésére.

Előzmény: F.Alonso (10927)
F.Alonso Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10927

a A Vona név cigány eredetű?

voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10926

Esetleg, ha ez a "Noska" szlovák volt, és emellett nemes.

voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10925

Fogalmam sincs, hogy ezt a "Noska"-t hogy kell ejteni. Nekem is gyanús, hogy semmi közük egymáshoz.

Előzmény: LvT (10924)
LvT Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10924

De gondot okoz, csak én nem magyrosan, /noszka/ ejtéssel olvastam ki a Noska nevet. Ha itt az s betű /s/ hangot jelöl, akkor visszavonom a lehetőséget.

 

Ui. Közben a néhány bejegyzéssel korábban említett Noszka / Noszkó > Noszkay alakuláshoz eszembe jutott az analógia. Ez Ruzicskay György esete, aki még Ruzsicska-ként született, vö. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ruzicskay_Gy%C3%B6rgy

Előzmény: voszi (10923)
voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10923

Vettem az adást. Noska ügyben nem okoz gondot, amit írtál, hogy az "s" és "sz" nem csereberélődik?

LvT Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10922

> Czuczor Klára-t miért nem "Clara Czuczor" néven, ehelyett "Klára Czuczor" néven.

 

Félreértettem az eredeti kérdést. Vélem, hogy Szent József kiemelkedőbb helyen lehet a Martyrologium romanumban, mint Szent Klára. Ezzel lehet arányos, hogy az átlagos plébánosok mennyire tudnak váltani az egyházi személynevek helyi népi és latin formái közt. Ha nem, akkor a személynév a helyi népi formájában szerepelhet a latin anyakönyvben is.

 

Máshol is akadnak ilyen „kimaradások”. A magyarban az uralkodók neveit lefordítjuk. A belga Baudouin esetén ezt még általában „sikerül” Baldvin-ná alakítani, de a monacói Rainier esetén már ez nem történik meg, nem lesz belőle rendesen *Rajner (Rainer).

 

 

> egy Kazsó nevű települést (jelenleg "Kožuchov"), ahol lakott egy "Noska" család, itt volt birtoka a családnak. Ez lehet kapcsolat a Noszkay névhez talán?

 

Talán igen. De az igazoláshoz már tételes genealógiai vizsgálatok kellenének.

Előzmény: voszi (10921)
voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10921

A magyar vs latin gondolatmenetet értem, de még mindig nem teljesen frajlik, hogy ha Noszkay János-t "Joannes Noskay" néven jelöli az anyakönyv, akkor Czuczor Klára-t miért nem "Clara Czuczor" néven, ehelyett "Klára Czuczor" néven.

 

Találtam Nagy István: Magyarország családai czimerekkel és nemzedékrendi táblákkal könyvben egy Kazsó nevű települést (jelenleg "Kožuchov"), ahol lakott egy "Noska" család, itt volt birtoka a családnak. Ez lehet kapcsolat a Noszkay névhez talán?

Előzmény: LvT (10920)
LvT Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10920

> az egyik miért latinos, a másik miért magyaros

 

A magyar /c/ hangnak megfelelő fonéma nem volt a klasszikus latinban, így ha ilyet tartalmazó szót (nevet) akartak leírni latin szövegkörnyezetben, akkor e tekintetben eleve nem lehettek „latinosak”. Márpedig a hivatalos nyelv a XIX. sz. közepéig a latin volt Magyarországon, így az meglehetősen gyakori helyzet volt, hogy nem latin szót (nevet) kellett latin szövegbe illeszteni. Ezért is tartotta egészen az 1920-as évekig magát az a helyesírási tradíció, hogy a /c/ hangot nem pusztán a c betű jelölte, hanem a cz betűkapcsolat. Így a „Clara Czuczor”-ban nincs semmi meglepő.

 

 

> nem vezet mégis vissza a kalapos s-es Noska szláv szóhoz?

 

Nem. Ekkor ugyanis egyrészt a latin nyelvű anyakönyvben kettős ss-sel (ſs, ſſ) lenne leírva. Másrészt a mai szlovákiai nevek közt várhatnánk *Noškai, *Noškaj alakokat, de ilyenek nincsenek, csak magyaros írásmódú Noszkay, Noszkai, és szlovákos írásmódú Noskai, Noskaj. Harmadrészt az /s/ és az /sz/ hangok nem cserélődgetnek csak úgy, így š-es etimológiai előzmény mellett magyarul sem a Noszkay, hanem a *Noskay nevet kérdezted volna.

 

Ui. A régi helységnévtárakat böngészve még egy bizonytalan, de nem kizárható helynévi alapra leltem, de ez is délre mutat. Pozsega megye területén volt (és van) horvát Novska, amely az 1873. évi helységnévtárban magyarul is Novszka-ként szerepelt. Ebből lehetne *Noszka hangtani egyszerűsödés mellett magyar Noszkay lakosnév. — Talán inkább megtévesztő párhuzam, mint etimológiai adat, hogy ehhez e helységhez Lelkes György a magyar Szencse nevet is társítja: miközben ilyen néven szerepel Bars megyei település is (ma Podhájska / Bellegszencse része, Szlovákia).

 

Ha nem is a föntiből, de elképzelhető, hogy a Novo-, Nový, Nová, Nové előtagú szláv (szlovák) településnevekhez képződhetett *Novský alakú szláv (szlovák) lakosnév. Ez bekerülhetett a magyarba, mint Novszky (van ilyen), amely Noszky alakúvá (van ilyen) egyszerűsödhetett, majd a nem ritka magyar -ai ~ -i lakosnévpárok hatására megjelenhetett benne az -a-: Noszkay ~ Noszkai. Ekkor a név tehát magyarosodott szláv eredetű. — Ennek az elképzelésnek az a gyengéje, hogy a szláv alapnevet csak a lengyelből sikerült kimutatni, de ott is igen ritka: Nowski (Nowska). Ezért lehet, hogy a magyar Novszky és Noszky vezetéknevek sem szláv eredetűek, hanem a magyar *Novszkay, ill. Noszkay alakulatok egyszerűsödései.

Előzmény: voszi (10919)
voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10919

Ezeket is köszönöm. Czuczor Gergely önéletrajzában olvastam, hogy magyarnak tartották magukat, Nyitrán a gimnáziumban "Uher"-nek csúfolták emiatt, ezért vissza is hozta az apja Érsekújvárra. De a név bennem valahogy valami szláv eredetet sejtetett. Ezt is befigyeltem, köszönöm a helyesbítést.

 

A Noszkay megfejtésed is tanulságos. Egyrészt a tudatlanságom, hogy a szlovák "kalapos s" az "s" magyarul, amit csúnyán befigyeltem, másrészt, hogy a írásmódja alapján magyar eredetre asszociálsz elsősorban. Érsekújvárról származnak. Szép öregapámig vissza Noszkay néven vannak anyakönyvezve, az ő apja már "Joannes Noskay" néven [1804], és az ő az apja is "Joannes Noskay". (Utóbbinak felesége Czuczor Klára, aki szintén érsekújvári, és a neve is így van beleírva az anyakönyvi kivonatba, nem "Clara" - ezen is kicsit töröm a fejem, hogy az egyik miért latinos, a másik miért magyaros.) Ez véletlenül (semmi köze az én tudattalan etimológiámhoz) nem vezet mégis vissza a kalapos s-es Noska szláv szóhoz? Ja, a Noszkay az tényleg valami nemes lehetett, családi szájhagyomány szerint, de erről semmit se tudok közelebbit. Az anyakönyvi lapokon néhol "földmíves" van feltüntetve, ami ennek ellentmond.

Előzmény: LvT (10915)
voszi Creative Commons License 2013.08.10 0 0 10918

Kádár Dzsoni eredeti neve volt a Csermanek, amit azt anyjától örökölt, de vszínűleg az anyakönyvezésnél névelírás, vagy szándékos változtatás volt, mert az anyja eredeti anyakönyvezett neve Czermanik volt. Aztán ő tovább változtatott Kádár-ra, talán a titkos kommunista működés során kellett msik név, vagy vmi hasonló, ehhez már olyan kell, aki ért is hozzá.

Előzmény: LvT (10917)
LvT Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10917

Csermanek: Nem közvetlenül függ össze a Csermák-kal: a ’(bíbor)vörös’ jelentésű cseh-szlovák čerm- tő azonos. Ehhez járult egyrészt az -ák képző, másrészt az -an kicsinyítő-személynévképző. Az utóbbi eredményeképpen létrejött cseh-szlovák Čerman személynév kapott még egy -ek kicsinyítő képzőt: így lett a Čermanek vezetéknév, amelyből pedig a magyar írásmódú Csermanek.  

 

A magyar Czermanik < cseh-szlovák Čermaník egy másik név: itt az -ek helyett az -ík kicsinyítő képző járult az alapnévhez. Adott esetben névcsere történhetett.

Előzmény: voszi (10913)
3x_ Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10916

Köszönöm.

Előzmény: LvT (10914)
LvT Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10915

Czuczor: Magyar vezetéknév, de az etimológiája bizonytalan. Kázmér Miklós a nyelvjárási cucor szóhoz kapcsolja, amelynek a jelentése Kázmér szerint ’kenderszöszből csinált kis gombolyag, amelyet a fonók játékból meggyújtanak, erre fölszáll a levegőbe’, Ballagi Mórnál pedig a cucorkacuc hangot adó, összehúzott száj; szösz-, csepü-égetésböl történö, fonóházi jóslás’. Tehát vagy a paraszti léthez kapcsolódó szokáshoz, vagy a csücsörítő szájállásra utaló ragadványnév lehet.

 

 

Noszkay: Ez így nehéz név: formailag magyar lakosnév, amely egy *Noszka vagy *Noszkó nevű településről való elszármazást (esetleg ottani birtokosságot) jelent. Azonban ilyen magyar településnevet nem találtam. Lehet, hogy Dióslak (Nuskova, Szlovénia) eredetibb magyar Noszkova nevével függ össze. Vagy más, hasonló, de azóta eltűnt településsel, mert hasonló településnevek a környező egyéb szláv területeken is előfordulnak, pl. a csehországi Noskov, lengyelországi Noskowo stb.

 

Vagy ugyanakkor magyar Noszkó és Noszka családnév: lehet, hogy a Noszkay ezekhez képzett, „nemesített” forma, esetleg apanévi alak. A Noszkó a szlovák Nosko [*], a lengyel Nosko, ritka cseh Nosko átvétele, a Noszka névhez vö. cseh Noska, szlovák Noska [*], lengyel Noska. Ezek a szláv nos ’orr’ főnévből kicsinyítő képzőkkel alkotott ragadványnevek.

 

[*] A szlovák találati listákon nem veendők figyelembe az š-sel írt alakok. Az ékezet fontos, mert a szlovák š-nek a magyarban /s/ hang felel meg, és a mellékjel nélküli szlovák s-nek a magyar /sz/. Ezért a szlovák noša ’batyu’ szó kicsinyített formája, a nôška (noška), valamint az ezzel kiejtésben egybeeső nyelvjárási nožka ’lábacska; szarkaláb’ az etimológiából kizárandó.

Előzmény: voszi (10912)
LvT Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10914

Delavar: > Delavár, az utóbbi persze nem észak-amerikai indián, hanem indiai-afganisztáni származású ember neve.

 

Ez így perzsa (fárszi) név, amely a دلاور (magyar népszerű átírásban: delávar, iráni kiejtése: [delɒ(:)'væɾ]) ’harcos, vitéz, bátor, hős’ közszóval azonos.

Előzmény: 3x_ (10910)
voszi Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10913

A "Csermák"-ból képződött a "Csermanek" is? :) Habár mintha neki eredetileg "Czermanik" lett volna a neve.

Előzmény: LvT (10901)
voszi Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10912

Nem tudom, mikor unod meg, hogy itt mindenki csak kérdez nyakló nélkül. Mindenestre eddig többet tanultam az őseim nevéről, mint amit az elmúlt 40 évben összesen.

 

Szóval visszakerestem, hogy a Czuczor-t megfejtetted-e már, de csak a szótár hivatkozást találtam mindenhol. A Czuczor névre van ötleted? Végül a Noszkay érdekelne még. Azt láttam a szlovák lapon, hogy "Kosárka" a jelentése a Noska-nak (kalapos s) és van is belőle rendesen.

voszi Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10911

Köszönöm a névfejtés, meg a jó kis öteltet, hol kell keresni. Végigmazsoláztam, a név+cím duplikációkat kiszűrve 81 Jancsik maradt. Sokkal kevesebb, mint lengyel/szlovák oldalon.

Előzmény: LvT (10899)
3x_ Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10910

Bocsánat, a 7265-ben már volt az Uhliar, akkor ez sztornó, csak a Delavár érdekelne.

Előzmény: 3x_ (10909)
3x_ Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10909

Két némileg egzotikus névre kérdeznék rá, az egyik az Uhljár, a másik a Delavár, az utóbbi persze nem észak-amerikai indián, hanem indiai-afganisztáni származású ember neve.

 

Andreas de Szered Creative Commons License 2013.08.09 0 0 10908

Kedves LvT!

 

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Előzmény: LvT (10901)
LvT Creative Commons License 2013.08.08 0 0 10907

Ahogy tudom, büszkék. De ezzel kapcsolatban azért van két szempont. Az archaikus jegyek azonban rendszerint a perifériára szorultság következményei. Úgyhogy az alapnyelvhez való közel állás romantikusan jól hangzik, de a történeti valóságban ezzel ellentétesen kevesebb romantikus elemet tapasztalni.

 

Másodszor a jelenlegi litván a szavak struktúráját tekintve igen archaikus, de más szempontból (pl. nyelvtan, szókincs) jelentős – a szláv nyelvekkel sokszor párhuzamos – innovációkat mutat.

Előzmény: vörösvári (10906)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!