Az jó, ha hasznosítod a meleg vizet, bár főzés közben időzíteni a mosogatást fürdést nem egy leányálom :-)
Senki nem próbált még léghűtős rendszert?
Rézcsöveket alu lemezekkel körbe rakni és igen takarékos (pl. 12V/ 2W/ 180m3/h) ventilátorral visszahűteni az anyagot.
Én desztvíz előállításra használom, mert meguntam a pancsolást és gőzölést. Az egész hűtő szerkezet kb. akkora mint egy kiló cukor (napfény) és remekül fűti a konyhát gőz és pára képzés nélkül.
A kifolyó vizem ugyan 40 fokos, amiből óránként 2-2.5 lityi csordogál le, de az induló hőfok is 100-nál kezdődik.
Méretet duplázva vagyis két ventilátorral pálinkához is jó lehet ősztől kora nyárig, de ez még a jövő zenéje.
Nálam van 1500 ér is, és várom a navost probavasarlasra. Ha megbuktam 100000 Ft. / L a büntetés, de mint jövedéki raktár ezt meglehet fejelni akár duplájara is. És akkor már nem csak 1 L néznek. De sebaj, így múlatunk mi vidéken.
Most hogy is van ez otthon?
Kértem ne b... a berfozetoket és a berfozdeseket. Nekem is megvannak az infoim az otthonfozokrol, de az itt nem kívánatos.
A 90°-os könyök jó a keveréshez. A hűtőnél a 10-15°-os lejtés elegendő, nem kell laposabb szerintem. (Vö. mennyi egy spirál esése?)
Nekem olyan 40-50°C-os víz szokott lejönni, de persze nem tudom elég finoman állítani, és nem akarok azzal kockáztatni, hogy túl lassúra állítom. A pálinka-víz arányt nem nagyon szoktam mérni, ebben nem tudok mit mondani. Összegyűjtöm a meleg vizet, és mosogatok vagy fürdök vele.
időhiányában a hétvégén csak az alszeszt tudom lefőzni, így kénytelen vagyok a második lepárlásig (ez akár egy hónap is lehet) tárolni. Kb. 60L-re számolok és csak a jól elmosott műanyag cefréshordóim vannak...jelenthet ez problémát? Oldhat valamilyen nem kívánatos anyagokat ki belőle?
A páracsövem 22-es. 90 fokos könyökkel kapcsolódik a liebig hűtőhöz 1/2-ed colos csatlakozóval. 90 fokos törés és egy kis szűkülés van. Nem tudom, hogy elég ez neki?
A hűtő nem lejt nagyon. Bár most belegondolva, a folyadék minimális lejtés miatt is lecsorogna. Több ideje lenne lehűlni.
Legközelebb ráteszem a vízmértéket és 1m-nél csak 3 cm lejtést adok neki. Az jó még/már úgy is?
Az szerinted kivitelezhető, hogy ahány liter pálinka lejön 2-3x annyi vízzel hűtsem le?
15 fokos csapvíz és plusz 30 fokkal melegedne akkor fel, s 45 fokos vizet kapnék.
Mekkora a főződ az 1,7m-es hűtővel? Mekkora teljesítménnyel fűtöd? Milyen szögben áll a Liebig-hűtőd? Ha túl meredek, akkor túl gyorsan folyik ki belőle a párlat, és nincs ideje lehűlni. Továbbá ott, ahol a pára belép a hűtőbe, tegyél valami törést/vinklit/küszöböt, stb., hogy turbulens legyen az áramlás, és keveredjen rendesen a gőz.
Nekem ilyenem van kb. 80cm effektív hosszban, kb. 1,5kW fűtőteljesítményig (ennyit kell ugye, hűtani is) elég jól működik.
A sz.... maradékot mi sem öntjük össze. Azért van ott jó is! :) Meg ha minden héten lefőzöd nem áll olyan sokat. De hát Te ezt biztos jobban érted! Bármelyik bérfőzdében jártam mindenhol volt 2200-ért pálinka.
Ha már beszélgetünk, egy szakmádhoz kapcsolódó kérdésem lenne.
Fúrottkút vizének nagy vastartalma befolyásolja a pálinka ízét színét állagát?
Régebben edényben főzött vízzel hígítottam, úgy hogy a víz közepét leszívtam az edényből. Klór és kálcium kicsapódott. Fórumozás hatására kipróbáltam az ásványvizet. A családban kisebb csoda volt, mikor rájött mindenki, hogy nem lesz opálos sem a csapvíztől, sem az ásványvíztől.
Artézi vízlelőhely nincs felénk. A fúrottkút vize pedig vasas. Én inkább ennek a vizét innám, ebben fürödnék, ezzel hígítanám a pálinkát, csak hát a vas.
Nincs semmi bajom az ásványvízzel, de a víz országában, boltból pénzért venni a PET palackos vizet, számomra olyan mint ha az eszkimók hógolyót vennének.
Ha nekem borította volna ki az 50L cefrémet, tisztességesen elvertem volna. Hiszen tisztességes ember vagyok. :)
De neked is más a tisztességesség fogalma alatt lévő kép.
A BKV példa azt mutatta volna, hogy két év villamosozás után jövök rá, hogy mi van a jegyen. Ez idő alatt annyi jegyet vettem, mint ahány AritstJust matricám van. Matricával átalány díjat fizetsz a magyar művészek alkotásai után. Reménykedve, hogy 100-ból 2-3 korongon magyar előadó lesz.
Az hogy egy kalap alá veszünk mindenkit egy "tisztelet a kivételnek"-kel nem biztos, hogy jó dolog. Főleg úgy nem, hogy a nem kivételek nem fogják itt olvasni és bűnbánatot tartva tisztességes útra térni.
Minden szakmának megvannak a piszkos lehetőségei. S csak az embereken múlik. S minden ember egyedi, s ezért nem jó általánosítani.
Kinek te drága lélek? Mindenkinek van otthonfozo ismerőse akitől megveheti és a financ nincs a kozelben. Ha tudok eladni pár litert, azért van mert kiváló minőségű, nem a sz... maradekbol foztem.
Középiskolás kémia könyvben is fellelhető a megoldás , ha nekem nem hiszed el mérd meg ez lesz a magyarázat :
Csak a frissen előállított desztillált víz mutat kb. 7 pH értéket. Mihelyst ezt széndioxid jelenléte befolyásolja, enyhén savas hatás mutatkozik. Kevés széndioxid felvétel (kb. 100 ppm) nagyon tiszta kétszer desztillált víz esetén 5-ös pH értékhez vezet, habár a víz még ugyanolyan tiszta marad.
A válaszod második részben megfogalmazottak pedig már az főiskolai/egyetemi szint amit nem kívánnék és nem is tudnék megmagyarázni ezen a fórumon,egyrészt nem biztos, hogy ez mást is részleteiben érdekel , a korlátozottan rendelkezésre álló idő miatt illetve a válaszod belső ellentmondási alapján valószínűsíthető nem kellően alapos szakmai ismereteid miatt.
Nem szeretnélek se téged se a többi olvasót félrevezetni olyanról nyilatkozni amihez egyáltalán nem értek, így a részemről mutatott alázat és jó szándék jeleként legyél kedves hidd el!
Én fetételezem a jószándékot. Miért feltételeznék mást? Mire fel?
Ami átmegy a gépen az fizetős! Így igaz. A talált" cefréből még így is ezer párszáz forintba kerűl a pálinka litere. Adó+áfa, 1060 ft. Egy kis fűtés, meg a moslék elszállítása. Na ettől olcsó a pálinka. Mert ebből amúgy van 500 liter. Csak ezret tegyél hozzá, az kb 2200 ft. Persze ez nyílván feketén értékesítve! :)
Természetesen nem fizette be, vagy befizette 20L után, de közben az egész család-barátok pálinkáját is lefőzte. Bérfőzdénél ez az opció nem játszik, ami átjött a gépen az fizetős, ha tetszik, ha nem.