Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131867

Ennek a vitának többször nekifutottunk, de csak rossz szájíz maradt utána. :(

 

Van persze erre külön topik is.

Előzmény: Figyelget (131865)
barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131866

Fedeles vödörbe teszem, és takaróval bebugyolálom, később használom föl.

Előzmény: forgione1 (131864)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131865

Urak! 

Meglátásom és szerény véleményem szerint, ez meddő vita. 

Húzni kellene itt egy vonalat és ne tovább. 

Semmi értelme egy esetleges elfajulásnak. 

 

forgione1 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131864

Az jó, ha hasznosítod a meleg vizet, bár főzés közben időzíteni a mosogatást fürdést nem egy leányálom :-)

 

Senki nem próbált még léghűtős rendszert?

Rézcsöveket alu lemezekkel körbe rakni és igen takarékos (pl. 12V/ 2W/ 180m3/h)  ventilátorral visszahűteni az anyagot.

 

Én desztvíz előállításra használom, mert meguntam a pancsolást és gőzölést. Az egész hűtő szerkezet kb. akkora mint egy kiló cukor (napfény) és remekül fűti a konyhát gőz és pára képzés nélkül.

 

A kifolyó vizem ugyan 40 fokos, amiből óránként 2-2.5 lityi csordogál le, de az induló hőfok is 100-nál kezdődik.

 

Méretet duplázva vagyis két ventilátorral pálinkához is jó lehet ősztől kora nyárig, de ez még a jövő zenéje.

Előzmény: barkócza (131862)
snapszmester Creative Commons License 2016.12.01 -3 4 131863

Nálam van 1500 ér is, és várom a navost probavasarlasra. Ha megbuktam 100000 Ft. / L a büntetés, de mint jövedéki raktár ezt meglehet fejelni akár duplájara is. És akkor már nem csak 1 L néznek. De sebaj, így múlatunk mi vidéken.

Most hogy is van ez otthon? 

Kértem ne b... a berfozetoket és a berfozdeseket. Nekem is megvannak az infoim az otthonfozokrol, de az itt nem kívánatos.

Előzmény: rézmanó75 (131853)
barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131862

A 90°-os könyök jó a keveréshez. A hűtőnél a 10-15°-os lejtés elegendő, nem kell laposabb szerintem. (Vö. mennyi egy spirál esése?)

 

Nekem olyan 40-50°C-os víz szokott lejönni, de persze nem tudom elég finoman állítani, és nem akarok azzal kockáztatni, hogy túl lassúra állítom. A pálinka-víz arányt nem nagyon szoktam mérni, ebben nem tudok mit mondani. Összegyűjtöm a meleg vizet, és mosogatok vagy fürdök vele.

Előzmény: Pálinkás Alex (131859)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.01 0 3 131861

Ha jól el van mosva,akkor nyugodtan. 

Előzmény: Pál Sz. (131860)
Pál Sz. Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131860

Uraim,

 

időhiányában a hétvégén csak az alszeszt tudom lefőzni, így kénytelen vagyok a második lepárlásig (ez akár egy hónap is lehet) tárolni. Kb. 60L-re számolok és csak a jól elmosott műanyag cefréshordóim vannak...jelenthet ez problémát? Oldhat valamilyen nem kívánatos anyagokat ki belőle?

 

Válaszaitokat köszönöm!

Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.01 -1 0 131859

A páracsövem 22-es. 90 fokos könyökkel kapcsolódik a liebig hűtőhöz 1/2-ed colos csatlakozóval. 90 fokos törés és egy kis szűkülés van. Nem tudom, hogy elég ez neki?

A hűtő nem lejt nagyon. Bár most belegondolva, a folyadék minimális lejtés miatt is lecsorogna.  Több ideje lenne lehűlni.

 

Legközelebb ráteszem a vízmértéket és 1m-nél csak 3 cm lejtést adok neki. Az jó még/már úgy is?

 

Az szerinted kivitelezhető, hogy ahány liter pálinka lejön 2-3x annyi vízzel hűtsem le?

15 fokos csapvíz és plusz 30 fokkal melegedne akkor fel, s 45 fokos vizet kapnék.

Előzmény: barkócza (131858)
barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131858

Mekkora a főződ az 1,7m-es hűtővel? Mekkora teljesítménnyel fűtöd? Milyen szögben áll a Liebig-hűtőd? Ha túl meredek, akkor túl gyorsan folyik ki belőle a párlat, és nincs ideje lehűlni. Továbbá ott, ahol a pára belép a hűtőbe, tegyél valami törést/vinklit/küszöböt, stb., hogy turbulens legyen az áramlás, és keveredjen rendesen a gőz.

 

Nekem ilyenem van kb. 80cm effektív hosszban, kb. 1,5kW fűtőteljesítményig (ennyit kell ugye, hűtani is) elég jól működik.

Előzmény: Pálinkás Alex (131852)
barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131857

A foszfátot azért fölveszik a növények, és örülnek is neki. A szulfátot meg a szulfátredukáló baktériumok dolgozzák föl.

Előzmény: öreg_néne_b (131822)
endrepp Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131856

Fagylaltos tégely? :))))))))

Én is pelenkával töltöm.

 

Előzmény: Törölt nick (131854)
barkócza Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131855

A levegővel egyensúlyban lévő ionmentes víz igazából a beleoldódó széndioxid miatt jelentéktelen mértékben savas, kb. pH5,6-es, ha jól emlékszem.

Előzmény: kopasz szuzukis (131780)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.01 0 2 131854

Tegnap vettem, a baba kellékesnél hagyományos textil pelenkát 400-Ft ért, pamut. 

 

Előzmény: gabor0036 (131798)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.12.01 -1 3 131853

A sz.... maradékot mi sem öntjük össze. Azért van ott jó is! :) Meg ha minden héten lefőzöd nem áll olyan sokat. De hát Te ezt biztos jobban érted! Bármelyik bérfőzdében jártam mindenhol volt 2200-ért pálinka. 

Az alkeszeknek meg az kell hogy olcsó legyen! :)

Előzmény: snapszmester (131849)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131852

Elkészült liebig hűtőmről mondanék néhány szót:

 

 

Hossz 170cm
Külső cső 22-es,
Belső cső 15-ös
Üstben lévő cefre mennyisége 70-80L

 

hatásfoka nagyon rossz.
Bár figyelmeztettetek, hogy nem a legjobb lesz az eredmény, de az alkotói vágy égett bennem.

 

Első forrasztásaim egyike ez. Forraszanyaggal nem szűkölködtem, de ma már kevesebb forraszanyaggal is megy.


Felületi ellenállást a vízfolyásnál nem tapasztalok. (vezetékes víz) Fél colos csatlakozók vannak rajta. Két cső között szépen folyik a víz.

Ha kicsire veszem a vizet, akkor a pálinka is melegszik.
Ha meg kinyitom a vizet, akkor meg éppen hogy csak langyos a víz és sok víz megy el.

Le akartam mérni a hőfokokat, de értelmetlen. Úgy lett volna értelme, ha legalább 60-70 fokos kimenő forróvizem van.


Ma készítek egy dobhűtőt a liebig hűtő után.

Jövőhéten meg készítek egy 22-es belső rézcső és egy vastagabb vas, vagy kpe csőből egy 1,5-es liebiget jelen liebig hűtőm elé.

Biztos van az a hosszúság és vastagság, amivel kevés forró víz jön ki a rendszerből. A kis dobhűtőbe meg ha kell beleteszek egy 2L-es jeges palackot.

 

Aztán jövőhéten újra tesztelés. :)

Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131851

Ha már beszélgetünk, egy szakmádhoz kapcsolódó kérdésem lenne.

 

Fúrottkút vizének nagy vastartalma befolyásolja a pálinka ízét színét állagát?

 

Régebben edényben főzött vízzel hígítottam, úgy hogy a víz közepét leszívtam az edényből. Klór és kálcium kicsapódott. Fórumozás hatására kipróbáltam az ásványvizet. A családban kisebb csoda volt, mikor rájött mindenki, hogy nem lesz opálos sem a csapvíztől, sem az ásványvíztől.

 

Artézi vízlelőhely nincs felénk. A fúrottkút vize pedig vasas. Én inkább ennek a vizét innám, ebben fürödnék, ezzel hígítanám a pálinkát, csak hát a vas.

 

Nincs semmi bajom az ásványvízzel, de a víz országában, boltból pénzért venni a PET palackos vizet, számomra olyan mint ha az eszkimók hógolyót vennének.

Előzmény: öreg_néne_b (131824)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131850

Ha nekem borította volna ki az 50L cefrémet, tisztességesen elvertem volna. Hiszen tisztességes ember vagyok. :)

 

 

De neked is más a tisztességesség fogalma alatt lévő kép.

A BKV példa azt mutatta volna, hogy két év villamosozás után jövök rá, hogy mi van a jegyen. Ez idő alatt annyi jegyet vettem, mint ahány AritstJust matricám van. Matricával átalány díjat fizetsz a magyar művészek alkotásai után. Reménykedve, hogy 100-ból 2-3 korongon magyar előadó lesz.

 

Az hogy egy kalap alá veszünk mindenkit egy "tisztelet a kivételnek"-kel nem biztos, hogy jó dolog. Főleg úgy nem, hogy a nem kivételek nem fogják itt olvasni és bűnbánatot tartva tisztességes útra térni.

 

Minden szakmának megvannak a piszkos lehetőségei. S csak az embereken múlik. S minden ember egyedi, s ezért nem jó általánosítani.

Előzmény: öreg_néne_b (131824)
snapszmester Creative Commons License 2016.12.01 -2 1 131849

Kinek te drága lélek? Mindenkinek van otthonfozo ismerőse akitől megveheti és a financ nincs a kozelben. Ha tudok eladni pár litert, azért van mert kiváló minőségű, nem a sz... maradekbol foztem. 

Előzmény: rézmanó75 (131846)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131848

:)

Középiskolás kémia könyvben is fellelhető a megoldás , ha nekem nem  hiszed el mérd meg ez lesz a magyarázat :

Csak a frissen előállított desztillált víz mutat kb. 7 pH értéket. Mihelyst ezt széndioxid jelenléte befolyásolja, enyhén savas hatás mutatkozik. Kevés széndioxid felvétel (kb. 100 ppm) nagyon tiszta kétszer desztillált víz esetén 5-ös pH értékhez vezet, habár a víz még ugyanolyan tiszta marad.

 

 

A válaszod második részben megfogalmazottak pedig már az főiskolai/egyetemi szint amit nem kívánnék és nem is tudnék megmagyarázni ezen a fórumon,egyrészt nem biztos, hogy ez mást is részleteiben érdekel , a korlátozottan rendelkezésre álló idő miatt illetve a válaszod belső ellentmondási alapján valószínűsíthető nem kellően alapos szakmai ismereteid miatt.

Nem szeretnélek se téged se a többi olvasót félrevezetni olyanról nyilatkozni amihez egyáltalán nem értek, így a részemről mutatott alázat és jó szándék jeleként legyél kedves hidd el!

üdv.:

K

Előzmény: kopasz szuzukis (131780)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.12.01 0 2 131847

De persze,ez ugye már nem baj. :)

Előzmény: rézmanó75 (131846)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.12.01 0 2 131846

Én fetételezem a jószándékot. Miért feltételeznék mást? Mire fel? 

Ami átmegy a gépen az fizetős! Így igaz. A talált" cefréből még így is ezer párszáz forintba kerűl a pálinka litere. Adó+áfa, 1060 ft. Egy kis fűtés, meg a moslék elszállítása. Na ettől olcsó a pálinka. Mert ebből amúgy van 500 liter. Csak ezret tegyél hozzá, az kb 2200 ft. Persze ez nyílván feketén értékesítve! :)

Előzmény: Cipurró (131845)
Cipurró Creative Commons License 2016.12.01 -1 1 131845

Természetesen nem fizette be, vagy befizette 20L után, de közben az egész család-barátok pálinkáját is lefőzte. Bérfőzdénél ez az opció nem játszik, ami átjött a gépen az fizetős, ha tetszik, ha nem.

Előzmény: rézmanó75 (131829)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131844

Na ez máááá alakul! :)))

Előzmény: rézmanó75 (131842)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131843

Jajj, drága manna... :)))

Előzmény: kupeci (131840)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.12.01 0 4 131842

Az éven lekvárt főztek,majd jövőre a lekvárt becefrézik! :)

Előzmény: Figyelget (131837)
endrepp Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131841

A deflegmáció, ha akarom igen magas, a legutóbbi főzést kifejezetten magasan vittem, a vége: szűrés.

A pálinka minőségét nem befolyásolta, lefele biztos nem. Tulajdonképpen jól van így, de az okát azért szeretném tudni.

 

Előzmény: Amphenol (131826)
kupeci Creative Commons License 2016.12.01 0 0 131840

Vagy, hódolni kell mind a két vallásnak!:)

Előzmény: Figyelget (131837)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.01 0 1 131839

Ha akartak volna, már reagáltak volna. 

Legfeljebb erre is kapsz pár mínuszt. :)

Előzmény: 1zsakkrumpli (131832)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.12.01 0 2 131838

Ezt meg honnan vetted??? Csak akkor kell venned, ha főzöl is. De akkor minimum 5 db-ot. Ezt érthetted félre.

Előzmény: kivimánia (131830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!