Keresés

Részletes keresés

pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.05 0 0 1710

Én is féltem a szúrástól. Az aneszteziológus érzékeltette az ,hogy mennyi az esélye annak,hogy komplikáció léphet fel.Nos... ezt mondta "sokkal nagyobb annak az esélye,hogy közlekedési balesetet szenvedek amíg a kórházba  jövök a műtétre".Megkérdezte tőlem ,hogy " ismerek-e olyan embert aki maradandó károsodást szenvedett volna  az injekció hatására.Válaszom..."csak hallottam róla".Azt ugye tudjuk,hogy az emberek össze-vissza beszélnek,mert szeretik a szaftos sztorikat.

L0riana Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1709

Vitatkoznék veled :-).

Nekem este 8-ig szabadott ennem.

A tűt - jobb esetben - oda szúrják, ahova kell. Rosszabb esetben meg megnyomják a durazsákot, és az baromira tud ám fájni. Végül is csak a gerincvelő van ott a közelben... de kívánom neked, hogy ne legyen ilyesmiben részed sosem, nekem örök emlék marad, ami miatt azért eléggé ódzkodom a spinális érzéstelenítéstől.

Előzmény: pom-pom77 (1708)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1708

Igen a dohányzást felejtsd el. A mankó Kb. 4-5 ezer forint receptre. Írasd fel a dokival,vagy szerintem a rendelőintézetben is akármelyik ortopédsebész felírja.Toalett  papírt is vinnem kellett. Ne felejtsd el,hogy előző nap este 18 óráig ehetsz,és éjfélig ihatsz.Aztán semmi folyadék és kaja.Fogmosásnál se nyeld le az szájöblítőt:-) Nyugi mert a spinális érzéstelenítésnek nincs semmi kockázata,mert a tűt oda szúrják ahol még a madár se jár .Magyarul nincs a környéken sem ideg amit megsérthetnének.Nem biztos,hogy neked a térdrögzítő kell,lehet kompressziós harisnya. Úgy tudom Béres is a mindjárt hajlításos módszert alkalmazza.Ezt beszéld meg vele.Egyébként a térdrögzítő több  9000 Ft volt. Én szívesen kölcsönadom neked,ha  az kell.És ha a méret is megfelel neked.

benssz Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1707

bagatellnek tűnhet,de a dohányzás gondolom esélytelen abban a 2 napban amíg ott leszek

Katy75 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1706

Köszi a választ.

Egyébként mi az a vezetett érzéstelenítés?

Engem  Budán a gerincgyógyászati központban fognak műteni, majd még lesz egy talim az altató orvossal gondolom ő mindenről felfog homályosítani :)

 

Igen az "izomépítést" mondta nekem is a doki először nem is értettem, hogy miért aztán egy kicsit utána olvasgattam és így már értem, bár elsőre olyan hihetetlenül hangzott, hogy elég 3 hét és "elfogy " az izmom :)

 

Bárcsak a felesleges zsírpárnák is így elfogynának :)

 

Kata

Előzmény: gurabli (1705)
gurabli Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1705

Nem emlékszem mennyi volt a mankó, de nem vészes, 1-2e körül lehetett, de valami komolyabb német mankó. Recept nélkül szerintem 10 felett.

Mindkét módszernek van előnye és hátránya is, mindegy melyiket választod. Nekem vezetett érzéstelenítésben csinálták (elég spéci módszer, de nagyon jó), persze itt is vannak kockázatok. Nagyon kevés helyen alkalmazzák, mert külön felszerelés kell hozzá és nagyon gyakorlott szakember (nincs rá pénz).

Akkor addig erősíteni a combizmokat, mert három hét alatt elfogynak a műtét után:(

Előzmény: Katy75 (1704)
Katy75 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1704

Köszi az infókat. A térrögzítőt már felírta a doki ki kell , hogy váltsam és vinni kell majd magammal, a mankóról viszont nem mondott semmit, gondolom majd ott. Amúgy mennyibe kerül receptre?

Nekem még kicsit odébb van a dolog április 25. a nagy esemény és a  spinális érzéstelenítést választom majd, az altatás nem szimpi volt már részem benne.

 

Kata

Előzmény: gurabli (1702)
benssz Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1703

huhhh.. hát köszi ezt a sok-sok infót :) szerintem mindenre választ kaptam,ha mégsem akkor majd írok később.egyébként most voltam az első gyógytornán.hát elég szenvedős :D de egészen jól hajlik a térdem.

gurabli Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1702

Kati75, benssz: először is, nem szabad parázni! Tudom, hogy könnyű ezt mondani, de nagy levegő és arra gondolni, hogy minden rendben lesz:) A többiek már elmondták itt a legfontosabbakat, igazából nem vagy bent sokáig, és ha tudnak látogatni, akkor hoznak, ami kell (víz, rágcsálni való, stb).

A mankót a doki írja ki, úgy nem vészes, recept nélkül elég drága! Kérj receptet! A rögzítőt nálunk a kórház vette meg, felrakják műtét után, aztán nekik fizettem ki, szintén receptre, még így is 5 000 Ft volt, amúgy jóval több.

Én ajánlom még a víz nélküli fertőtlenítő folyékony szappant! Azzal mindig áttörlöd a kezed, mielőtt kajához, bármihez hozzányúlsz. Mégis csak kórház!

Katéter szívás, de nem a világ vége és ritkán kell. Nem szabad szégyenlősnek lenni a kacsával/ágytállal (meglepődnél, milyen sokan azok). Amint lehet, használni kell. És eleve sok folyadékot inni, semmi édes lötty (Cola, stb), mentes ásványvíz! Ha van netbook vagy tablet az nagyon jól jön, mert a kórházban megáll az idő, van, amikor egy óra kb. 3 óra alatt múlik el:) Könyv(ek), bár az este nem a legjobb, mert zavarja a többieket a fény.

Ha altatás, akkor semmi különös, ha spinális, akkor szigorúan betartani az utasítást, hogy nem felemelni a fejet, elmondják, hogy milyen mozdulatokat szabad, különben kegyetlen fejfájás napokig az eredménye.

 

A többi pedig alakul majd:)

Kitartást és majd írjátok meg, hogy mire jutottatok!

Axióma Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1701

Me'g egy tipp: a dokid lehet, hogy nem er ra reszletesen valaszolni, de en a klinika "portas" (telefont is o veszi fel, de sztem szinten egeszsegugyis) holgyevel ott eloben is me'g csak erdeklodokent (ott nyaraltunk), meg aztan telefonon is tobbszor beszeltem, es nem volt ideges ha hosszabb kerdeseim voltak. Tehat hivd fel, mondd el hogy nem voltal me'g korhazban sem, mondja el vagy kuldje el email-ben a bekoltozesi infokat.

Előzmény: benssz (1697)
Katy75 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1700

Köszi pom-pom77 az infokat ezek nekem is jól jöttek. A doki mondta, hogy mankózni kell majd de azt el is felejtettem megkérdezni tőle, hogy ezt nekem kell beszerezni, vagy ők adják. Ezek szerint nekem kell, de ezt hogyan csak simán bemegyek egy gyógyászati segédeszköz boltba , vagy fel kell íratni?

Kata

Előzmény: pom-pom77 (1698)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1699

Természetesen törölközőt,tusfürdőt,fogkefét,fogkrém stb. is vigyél magaddal.A műtét másnapján jött a gyógytornász és megmutatta,hogyan kell használni,menni,lépcsőzni  a mankóval.Be is állította a mankót.A kórházban volt keret is azzal könnyebb volt közlekedni.A  műtétre nem emlékszem,mert kaptam dormikum nevű bogyót,és ez teljesen kiütött .Állítólag össze-vissza beszéltem.Én semmire nem emlékszem,a második műtétemnél ugyan ez volt a helyzet.A műtéteim után miután megszűnt az érzéstelenítő hatása (kb 6 óra)semmilyen fájdalmam se volt.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.04 0 0 1698

benssz!Én csak a Sport kórházi helyzetről tudok információkat ,hogy mit tanácsos vinni.Poharat,evőeszközöket,sós rágcsálni valót,(pl. ropi),palackos vizet, papucsot  Vérhígító injekcióra (20 db minden nap) szükség van. A kórházba  nem kellett vinnem,beadták.Nem tudom Tatán kell-e vinni magaddal. A műtét után egy napig nem szabad felkelni ,de még felülni sem.A gyógytornász jön másnap reggel,és csak utána engedélyezett a felkelés.Vinni kell magaddal a mankót is.A Sport kórházban kell a láb rögzítő is,mert nem szabad egy kicsit se hajlítani a lábat 3 hétig. Katétert egyáltalán nem használnak.Fiamnak nem volt vizelete  egyáltalán a műtét után (  egy csepp sem)Nem csinált belőle gondot ő sem.Másnap reggel a gyógytorna  után ment wc-re.Nem feszült a húgyhólyagja. Az biztos,hogy az én ottlétem alatt ( 2-szer voltam műtve) nem volt rá, példa,hogy valakinek betették volna a katétert.Kérdezz nyugodtan,ha még kérdésed

benssz Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1697

rendben ! köszi 

Előzmény: Axióma (1696)
Axióma Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1696

Kozben neztem, az emailek kozott nincs, akkor nekem is papiron van. De mar 2.5 eve volt... most nem igerem, hogy megtalalom.

 

A klinikanak regen normalis weboldala volt, remeltem hogy ott fent lesz ugyanez az info, de elegge minimalizaltak.

Szerintem random keress olyan korhazi oldalt, ahol irnak bekoltozesi csomagrol.

 

Mas: a mutet utan ugye par oraig nem igazan mozoghatsz. En leginkabb csak egy netbook-rol neztem filmeket, meg kicsit gepeztem (amikor ott voltam, a wifi nem volt elerheto a betegeknek, csak kabelcsatlakozas, de ma mar a mobilnet koraban ez nem akkora tragedia), van egy lapostv is persze a ket emberre. Gyogytornasz ketszer volt, megtanitotta a lepcson jarast elvben (na persze, hogy mikor elesben ment, elrontottam), noverek segitenek, igazabol semmi extra onnan mar hogy kimehetsz (vacsoranal me'g nem mehettem, mondjuk engem del elmult mire a mutobe toltak, ugyhgoy akkor kertem kezmosasra a torolkozomet vizesen). Azt mar nem tudom felidezni, hogy mikortol lehet mankozni (ott kapsz, a kocsiig is kimehetsz majd vele, eleg csak hazafele venni), addig a'gyta'l volt nekem, katetert ok is igyekeznek elkerulni, persze van amikor kell.

Előzmény: benssz (1695)
benssz Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1695

nem,nem kaptam! a telefonba a dr urat is kérdeztem,hogy van-e egyéb tudnivaló és azt mondta,hogy a kapott papíron rajta van minden.mondom OK,utána megnéztem,de nem volt rajta semmi :D 

Előzmény: Axióma (1693)
Axióma Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1694

Ja bocs, most nezem, nem voltal korhazban:) Tudod mit, inkabb megkeresem.

Előzmény: Axióma (1693)
Axióma Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1693

Nem kaptal bekoltozesi listat? Nekem valahol megvan... de masik gepen. Vegulis nem kell semmi extrara gondolni, mint barmelyik korhaz, ami hasznos (es nem remlik, hogy adtak vagy csak amit en vittem), az a zseles hutoakku.

Előzmény: benssz (1692)
benssz Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1692

Na sziasztok! korábban már írtam pár hozzászólást.Gyors összegzés!20 éves sráác vagyok, febr 11. focisérülés,22-én megnézte dr.Béres,múlt csütörtökön voltam MR vizsgálaton.Első keresztszalag elszakadt,illetve med.meniscus sérült egy picit.
Jövőhét kedden műtenek Tatán.Mivel még (szerencsére) sohasem voltam kórházban,letudnátok írni,hogy mire számítsak? mit vigyek magammal stb.mit tudok és mit nem tudok majd csinálni a kórházban a műtét után? nagyon félek például a katétertől :( illetve félek kicsit magától a műtéttől is :S
nyugtassatok meg picit légyszi :) írjatok minél többen.előre is köszi !

pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1691

Katy75 természetesen rá gondoltam.A gyógytornához a Sport kórházat ajánlanám,ha pesti vagy.A házi gyógytorna (gondolom magán gyógytornász) az drága,és nem lehet olyan színvonalú mint Pl. a Sport kórházban.Ott nagyon fel vannak készülve a segédeszközökkel,amivel otthon biztos nem rendelkezel.Bordásfal,zsámolyok, diner párnák, terület,stb.

theprincess Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1690

Sziasztok!

 

Sajnos február 20-án én is beálltam a térdműtétesek sorába. 

Lateralis release, medialis raffolás, tuberositas tibiae áthelyezést végeztek a bal térdemen egy fejlődési rendellenesség miatt. Volt már valakinek ilyen vagy ehhez hasonló beavatkozása? Nem mondom, hogy kellemes, 4 hétig max. 25 fokig hajlíthatnám a lábamat, de nekem annyi sem megy. :(

 

Gyógytornában a kórházi gyógytornát vagy a házi ápolásosat ajánlanátok inkább? :)

Katy75 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1689

Köszi a választ, olvastam azt a hozzá szólást , reméltem hogy ő rá gondolsz második ként :)

 

Előzmény: pom-pom77 (1688)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1688

1680 -as hozzászólásom  végén  meg is említem Őt.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1687

Jó választás Hidas is ,Ő lett volt a második jelöltem  T.A. után.Van egy pár kolléga akit ő műtött és együtt járunk gyógytornára.

Katy75 Creative Commons License 2014.03.01 0 0 1686

Sziasztok!

 

Hidas doktor fogja a térdemet műteni , érdekelne olyanok véleménye akiknek volt már szerencséje hozzá.

Előre is köszönöm,

Kata

pom-pom77 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1685

a gyógytorna legalább annyira fontos mint a műtét,a kettő együtt van harmóniában. Minél erősebb az izmod annál kisebb terhelést kap a porc és az ín is!!

Nikke Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1684

Ja, még a torna.

Hát....... szemlesütve kell bevalljam, nem tornázom. A szobabiciklit irányoztam elő, de még jutottam sehova.

(Nem vagyok rá büszke.)

 

Előzmény: 2kacsapacsa (1682)
Nikke Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1683

Nekem (legalábbis az az érzésem), már az összes variáció végbement. Térdrogyás, térdcsúszkálás, nyilallás, stb.

A csúszkálás mostanában (lekopogom) nincs, néha viszont beroggyan, leginkább le- vagy fellépéskor. A nyilallás teljesen hektikusan jelentkezik, van olyan, hogy egész délelőtt nem fáj, vagy esetleg napokig sem, és van olyan, hogy 10-20 lépésenként változik. Ha lenne kedvem hozzá, akkor kicsit röhejesnek nevezném.

A javulásra azt tudnám mondani, hogy kettőt előre, egyet hátra, majd fordítva. Nagy általánosságban azért mostanra már mégiscsak kevesebb a probléma, mint pl. 2-3 héttel ezelőtt.

Porcerősítőt én is szedtem korábban, nekem erről az a véleményem, hogy inkább csak lassítja a folyamatot, azt is inkább kezdetben, de porcot nem épít, de a lassítás is valami. Ártani nem árt alapon továbbra is fogom szedni, főleg a másik lábam védelme érdekében, mert már halvány jeleket ott is érzek. A korábban elhatározott Heavy Dutyval ellentében most a doki által javasolt Synotabsot fogom szedni, de az injekciókúra után 30 napos szünetet javasolt. (Ebben nincs hylauronsav, azt vettem már korábban, hozzá fogom szedni és 3 hó után meglátom, hogy mennyit ér.)

 

 

Előzmény: 2kacsapacsa (1682)
2kacsapacsa Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1682

Kedves Nikke! (400 szögöl a kert, 25 némakacsa, stb. facsarodik a szívem, hogy nincs rend, de természetesen igazad van!) Amit még elfelejtettem kérdezni: Egyre gyakrabban bicsaklik össze a térdem. Ez el fog múlni szerinted? Szedek porcerősítőt jó drágát, remélem arányban van a hasznosságával az ára. Vásároltam térd gumiszorítót, erre azt mondta a doki, hogy csak akkor használjam, ha sokat megyek. A házunk szinteltolásos, ezért sajnos lépcsőznöm is kell. Azt vettem észre, hogy a jobb lában alig bírja a terhelést. A tornagyakorlatok vajon ráerősítenek? (Utálok tornázni). Köszönöm a válaszod.

Előzmény: Nikke (1681)
Nikke Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1681

Ó, azért ezzel a "szabadon terheléssel" csak óvatosan.

A TE térdedről, a te ilyen-olyan felépítésedről van szó, a doki csak azt tudja mondani, ami egyrészt a szakmai protokoll szerint kellene, hogy legyen, illetve a m ű t é t i  tapasztalataiból tud meríteni, de ő a másik oldalon van, a fájdalmadat nem érzi.

Nekem 4 hónapja volt a meniscus műtétem, és még most is fáj (bár ehhez nyilván a II-III. tip. porclágyulás nagymértékben hozzájárul, pedig végigcsináltam a Synocromos-kúrát is - bár ez nyilván nem a meniscushoz kellett).

Ahol eddig volt porcgyűrű, ott most nincs, mert kiszedték, vagy elkeskenyítették, mindenképp átszabták, tehát azon a részen szabadon súrlódik a térded azzal, amivel egyáltalán nem kellene, hogy találkozzon. Szóval, olyan már nem lesz, mint volt, ezért nekem az a szubjektív véleményem, hogy úgy már ne terheld, ahogy régen.

 

 

Előzmény: 2kacsapacsa (1679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!