Keresés

Részletes keresés

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132139

Ez a kozmaolaj egy misztikum számomra  2 fajta téli  körtét cefréztem 5szöri lepárlással mindig jelentős kozmaolaj képződött amit ugyanúgy szűrtem mint ahogy lentebb írod, tisztázás előtti hígításnál előszór 'szilviával' vadásztam a maradék olajat a felületről , majd hígításnál slagról engedtem bele a hígított vizet erős sugárban, a bekevert  gáz hatására szinte szétugrott az oldat , amely magára rántotta az addig oldott rézvegyületeket is és a tetején ismét megjelent az olaj , visszamentem a házban hoztam az egész gurigát és befujkálgattam az olajat a sarokba és felitattam ismét, kb 15 perc után kitisztult a nagyon  opálos oldat kb az eredeti átlátsz-hatóságig.

Tisztáztam de ott már semmi nem látszódott a pamacson, kihigításnál eddig mindig csapvizet használtam eddig sosem volt probléma de az előzményekre  való hivatkozással fokozott óvatosságból azt hiszem nestle aquarellel hígítottam kb 50 fokra , nem opálosodott de a tetején egy két körömnyi folt kivált.

Hvg kezdetem el főzni , birs és ennek a két körtefajnak a kb 30-40/60-70 % százalékos keveréket ugyanazon az apparátuson ugyanolyan technológiai időkkel etc kb, ugyanolyan körülmények között szinte egyáltalán nem képződött kozmaolaj.

a két cefrézés között az élesztő volt a különbség olcsóbb vs. drágább illetve talán a cefrézési hőmérséklet volt a második esetben kisebb , valamint az birs jelenléte, de azt azért csak nem lehet kijelenteni, hogy a birs megeszi a kozmaolajat....

 

üdv.:

K

Előzmény: endrepp (131953)
endrepp Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132138

Száraznovemberi akcióban ment a Kempinskiben, már lecsúsztál róla.. ;)

Előzmény: Törölt nick (132134)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132137

Frankó, alig várom a beüzemelést!

Előzmény: rézműves1 (132136)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132136

Inkább nézd meg mit küldtem...

Előzmény: Törölt nick (132135)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132133

Ja és láttad, hogy a vörösréz felületeket nem "sika-mikálják"...erre ők nem adnak...

Előzmény: endrepp (132131)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.05 0 2 132132

Az az 5-éves érlelt, állítólag 10-féle almából van és sok benne a mucsu ...tudod az a lapos...

 

......ilyenekben cefréznek......ezekben az

 

alszeszek pihennek...... és a kész pálinkák, ilyen klassz pincékben érlelődnek...

Előzmény: endrepp (132131)
endrepp Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132131

Jó képek, köszi a beszámolót. Én az érleltet nem kóstoltam még, de az alap almájuk olyan, hogy szoba hőmérsékleten vagy inkább felette az illatát belélegezve lehet érezni az alma összes aromáját, az íze nem nagy durranás, de az illata az mesés. Jó hírük van Szekszárdon is, hozzájuk vagy a Brillhez hordják az igényesebbek a törkölyt főzetni.

Előzmény: rézműves1 (132130)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.05 0 4 132130

Hűha, ez igen...ilyenről nem volt szó...:):)...az 5-éves érlelt alma, amit kóstoltam, 7-decis üvegben, 7.000.- körül volt és a szintén érlelt (baricolt) 7-decis szilvájuk pedig 9.000.-körül...ez nem tűnt soknak...de nem ez volt a jellemző...a 4-centes mintaüvegek darabja 700.-forint volt a boltjukban...

Ha azt veszem, hogy 2011-ben a Várban tartott pálinkafesztiválon, 6-800.-forintot a kétcentesért kértek a "jobb" főzdék...a Mártonéknál is 800.-volt a 2-centes eperpálinka...de az finom is volt, nem úgy, mint a Zsindelyes penészes epre...viszont az egyértelműen kiderült, hogy több neves főzdének egyáltalán nem volt jobb az eperpálesze, mint az enyém abban az évben...

 

De jöjjenek a fotók......ez a tiszta savállónak tűnő 150-es Kothe volt az első (persze belül vörösréz)...ilyet már láttam a Gyulai Pálinka Manufaktúránál is...

 

.........ez a második 450-es, szintén a Kothétól..

 

......az érdekessége, legalábbis számomra, a különleges keverője, amivel

törkölyt is lehet keverni, meg a nagy átmérőjű, tolózáras leeresztője, hogy a törköly moslék is kimenjen......ez nem propeller......az üstben vízszintes tengellyel, úgy forog a két lapos szárnya, mint egy dagasztógép lapátja...

 

......ezen aztán kimegy minden......hátrafelé a falon keresztül, rögtön a moslék tárolóba...

 

Volt még egy "érdekesség" is......a két korszerű egymenetes gázfűtéses (vizes) Kothe mellett szolidan, a sarokban meghúzódva állt, egy 170.-lityis, szimpla fafűtéses finomító üst is...mint a másik kettőnél is, ennek is volt mintavevője, mert itt sehol nem a hőfok alapon megy az elválasztás, hanem szigorúan kóstolással...

Gondolom, hogy többen rájöttek már, hogy itt nem minden cefre megy ki a gépekből egymenetesen...a nagyobbik üstből gyakran csak alszeszként távozik, mint ahogy néha a kisebbikből is... és az azonos alszeszek összeöntve (kicsit pihentetve), később kerülnek finomításra, a három üst valamelyikén és az eredményt "blendelik"...lehet, hogy ez a titok?? ...

Előzmény: endrepp (132124)
kivimánia Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132129

Délután teszek fel!

Előzmény: kupeci (132128)
kupeci Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132128

Esetleg egy fotó?

Előzmény: kivimánia (132121)
sütöget Creative Commons License 2016.12.05 0 1 132127

Örülök, hogy talált :)

Előzmény: rézműves1 (132120)
endrepp Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132126

Valaki olvassa és elindul vásárolni, nehogy kevés pénzt vigyen magával! ;)

Előzmény: Fo Goj (132125)
Fo Goj Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132125

Elnézést, kevesebbre emlékeztem:

 

 

https://idrinks.hu/marton-es-lanyai-crystallum-szilva-palinka

Előzmény: Fo Goj (132123)
endrepp Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132124
Előzmény: Fo Goj (132123)
Fo Goj Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132123

Nem Nekik van valami 100 ezet Ft-os pálinkájuk is?

Előzmény: rézműves1 (132120)
sogi01 Creative Commons License 2016.12.05 0 1 132122

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (132085)
kivimánia Creative Commons License 2016.12.05 0 0 132121

Az enyémen nem ajtó van,hanem cserélhető betét amit felhúzok ha a magot ki akarom dobatni.Az egyik betét 4-es a másik 8-as furattal készült.

Előzmény: foxrudi (132117)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.05 0 5 132120

Ahogyan ígértem, beszámolok a "Márton és Lányai" pálinka főzdében tett látogatásomról. Elöljáróban csak annyit, hogy a palackozó üzem vezetője, egy helyben lakó hölgy volt olyan kedves és kinyitotta szombaton délután. De amikor bizonyos szakmai kérdéseim is voltak, a szintén közelben lakó főzőmester is bejött válaszolni. El sem akartam hinni...a max félórásra tervezett látogatás, így bő másfél órásra sikeredett. Mindent megmutattak, még amiről nem is tudtam..:):)...

 

Aki nem tudná (én sem tudtam), hogy Györköny a szekszárdi borvidék egyik bortermő gyöngyszeme. Teli csodás pincesorokkal és komoly bortermelő hagyományokkal.

Maga a főzde is, habár viszonylag nem nagy, több komoly pincéhez csatlakozik. Egy része adóraktárként működik, más része pedig, neves helyi borászok pálinkáinak ad otthont és persze a sajátjaiknak.

Az érlelőnek nevezett pincében, a nemes penésszel borított boltívek alatt, évtizedes pálinkák "aludtak" a tölgyfa hordókban. Egy 22-éves Calvadost rejtő hordóból, a dugót kivéve, megillatolhattam a remek nedűt...már ezért megérte. De az 5-éves érlelt almát (ami 10-féléből van), meg is kóstolhattam. Nagyon kellemes volt. Amikor az árakról kérdeztem, nagyon meglepődtem. Abszolút nem voltak "elszállva". Elmúlt éjfél...folyt köv...

Előzmény: sütöget (131935)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132119

Biztos berendezés függő. Én is lefőzöm néha, de nekem elég jellegtelen,  selymesen lágy  fahéjas fakéreg ízű, illatú. Szaporítani jó, de versenymintába nem tenném,(keverném) soha. Inkább leengedem 20-10-ig,  cefréje válogatja.

Előzmény: öreg_néne_b (132102)
kupeci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132118

Igen ajtót én is tervezek, az nagyon hiányzik:)

Előzmény: foxrudi (132117)
foxrudi Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132117

132113-as hsz  ben a leendő darálóm lesz,ez 2800-as fordulattal.

  A magozóm olyan lesz mint a tiéd csak 220-as fordulattal.lesz majd ajtó is az oldalán,ahol a magot kiszórja. :-)

Előzmény: kupeci (132114)
kupeci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132116

Sőt az 1zskkrumpliét is de hogy fokozzam a várakozásokat,benne vagyok most egy szőlőbogyózó átalakításban is, ami talán a magozásra is alkalmas lesz. Ez viszont majd csak 2017-ben derül ki, ha lesz alapanyag:)

Előzmény: kupeci (132114)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132115

Igen de várok független véleményeket is. :) Érdekelne mindkét megoldás pro és kontra.

Előzmény: kupeci (132114)
kupeci Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132114

Ezzel kicsit elfogult vagyok mrt ez pont az enyém.Viszont szívesen kipróbálnám a foxrudiét is, csak ott nem látom a mag útját merre vezet?

Előzmény: bucee2 (132112)
foxrudi Creative Commons License 2016.12.04 0 2 132113

Alakul a daráló is,még csavarok,előtörő kés motorburkolat,beöntő tölcsér,kapcsoló,és egyéb apróság hiányzik.

bucee2 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132112

Szerintetek melyik magozót érdemesebb megépíteni? Aminek a rajzát 1zsakkrumpli nemrég felrakta ide ( csak a lyukacsos forgó lemez alul) vagy ezt  http://m.palinkafozes-hazilag.webnode.hu/news/magozo-gep-hazilag-kupeci-/  A másodikkal már többször találkoztam és több videot is láttam róla.

bucee2 Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132111

Magamnál már átírtam saját felelősségemre :)

Előzmény: kupeci (132110)
kupeci Creative Commons License 2016.12.04 0 1 132110

...hm.....nem én mondtam,de  írd át!:)

Előzmény: bucee2 (132107)
Bárk_i Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132109

 Érdekes amit írtál. Idén először csináltam EP-UP,főzetet . Valamit biztosan nem jól csináltam mert "csíp. Azt gondolom kevés (előpárlatot )vettem el. Egyébként nem lenne rossz ,de majd 1/2 év múlva visszatérek rá . Kíváncsi leszek mivé alakul . Egyébként 45° állítottam

Előzmény: rézműves1 (132105)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.04 0 0 132108
Előzmény: kollega67 (132028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!