Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132516

:)

Előzmény: Jolida (132507)
endrepp Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132515

Hogyan derül ki, hogy bevált? Nem tudod meg.

Az is felmerült, hogy csak savas környezetben kerülhet rézion a pálinkába, az is kérdéses, hogy egyáltalán van-e mit kiszedni? Ha regeneráláskor zöld szint észlelsz, az a kozma olajban kicsapódott réz, pelenkával vagy kozmetikai koronggal is ki tudod szűrni.

Amit biztosan állíthatok, hogy a pálinka simább lesz, nekem nem minden esetben nyerte el a tetszésemet (pár tétellel próbáltam ki), én nem használom.

Előzmény: macokk (132514)
macokk Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132514

Akkor - ha jól értem - Te rögtön használtad, és bevált. Köszönöm.

Előzmény: endrepp (132511)
endrepp Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132513
Előzmény: Pálinkás Alex (132512)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132512

Annyi kérdésem nekem is lenne a kationcserélő gyertyával/töltettel kapcsolatban, hogy akinek van, az minden pálinkát (íztől, szagtól, színtől függetlenül)  átenged rajta?

Ha nem ecetes volt a cefrém és nem csíp a pálinkám és nem rezes, akkor is, mert ártani nem árt alapon?

 

Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy ha a rezet megfogja a pálinkában, akkor a vasat is megfogná a vízben? Gondolok itt a magyar fúrott kutak vizének átlagos vastartalmára?

Előzmény: macokk (132508)
endrepp Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132511

Én vettem ott, éppen ezért írtam ezt, mindenki mást "hallott" a gyantáról, van egy szakkereskedőd, kérdezd ki, képben volt, én hittem neki. :)

Előzmény: macokk (132510)
macokk Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132510

Az világos. Azért én inkább itt érdeklődtem. Ha valaki már vett ilyet. Mert olvastam itt már a témáról, ezt is, azt is.

Előzmény: endrepp (132509)
endrepp Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132509

Ha az eladót megkérdezed, akkor azt fogja válaszolni, hogy használatra kész állapotban van (élelmiszer minőség).

Előzmény: macokk (132508)
macokk Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132508
Jolida Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132507

Literesre. :-p

Előzmény: kupeci (132505)
barkócza Creative Commons License 2016.12.12 0 2 132506

Ez azért így finoman szólva ellenjavallott, ha nem haragszol. :)

 

Ha kevés az alszesz, sokkal inkább (lassú fűtés mellett) hőszigetelővel (száraz ronggyal, polifoammal, stb.) le kell takarni az üst falát, a sisak jó részét, és még a páracső egy részét is.

 

A probléma, ha nagy üstben kevés alszeszt főzünk, elsősorban a fűtéshez képest túl nagy deflegmáció, ezt csökkenti a takarás.

Előzmény: anaret (132503)
kupeci Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132505

Mekkora kompromisszumra gondolsz?:)

Előzmény: Jolida (132498)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132504

Aha, eléggé! :))

De lehet érteni! 

Előzmény: Pit63 (132502)
anaret Creative Commons License 2016.12.12 0 2 132503

Szia!

 

Nekem DES 100-as van, és valóban igaz. Ha nincs csak mondjuk kb. 5 liter alszesz, akkor felöntöm sima 10-15 liter sima vízzel. Úgy az előpárlat más 15 perc után jelentkezik. Amikor megindul, vissza kell venni a tüzelést.

Előzmény: Yjog (132493)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132502

... s ha a főzési idő nem is ugyan annyi, - mert kevesebb anyagból hamarabb kifő a hasznos párlat, - viszont a párolgási veszteség (ha vízzáras a főző,) közel ugyanakkora. Pontosan ez sem ugyanakkora, éppen azért, mert a főzési idő kevesebb. De nem arányait tekintve több, mint a teli főző esetén. Ha a főzési idő ugyanannyi, akkor nem kell mást elképzelj, hogy van egy adott "üst veszteség". Ez a veszteség nemmindegy, hogy 80 vagy 20 literből képződik. Az üstveszteség nem állandó, tehát nem ugyanannyi 80 és 20 l alszesz esetén.  Utóbbi kárára - nem a mennyiséggel egyenes arányban, - de nő.
(Lehet, hogy ezt is bonyolultan fogadtam meg? Remélem ennek ellenére érthető! ;) )

 

Előzmény: Jolida (132500)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132501

Valóban így volt.

Volt.

Manapság már ritkán alkalmaznak "töltögetős" elektródákat. 

Ipari, laboratóriumi mérésekhez manapság a zselés, vagy az ISFET elektróda a járatos. Ezek nem , vagy csak minimális karbantartást igényelnek. Gyárilag előre aktiváltak, tárolókapszulás véggel.

Nem mellesleg az ISFET elektródák már olcsóbbak, mint a hagyományos felépítésű üvegelektródák. Cserébe kevésbé pontosak, de az élettartamuk alatt kevésbé változik a munkapontjuk.

Előzmény: otifoti (132497)
Jolida Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132500

Green Corner elmondta az egyik felét: kis mennyiségnél sokkal jobban kell játszani a fűtéssel, mert nagyon gyorsak a folyamatok.

A másik -legalábbis az én esetemben- a veszteség: szinte ugyanakkora 50-60 l alszesz esetében (ha nagyjából ugyanannyi főzési időt veszünk), mint tíznél, tehát relatíve sokkal nagyobb.

Előzmény: Yjog (132499)
Yjog Creative Commons License 2016.12.12 0 1 132499

És mi lenne az a kompromisszum?

Előzmény: Jolida (132498)
Jolida Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132498

"Egy szimplafalú 100 literes üsttel már 10-15 liter alszesz is finomítható."

A mondat befejezése: .... némi kompromisszummal. :-)

Előzmény: Yjog (132493)
otifoti Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132497

Éjszaka beugrott, hogy hülyeséget írtam a KCl oldat töménységével kapcsolatban. Most volt egy kis időm és előástam a masina használatiját. És, tényleg. 0,1 mol/dm koncentrációjú sósavval kellett előkészíteni az elektródát. A kálium-klorid koncentrációja 1 mol/dmvolt. Ezzel volt föltöltve a referencia rész.

Előzmény: otifoti (132476)
Yjog Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132496

Köszi!

Előzmény: Green Corner (132494)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.12.12 0 1 132495

Tudod, egész jó a réz. Érdemes mindig kísérletezni. Nekem bevált! A kosarat már csak erre használom.

Előzmény: Törölt nick (132489)
Green Corner Creative Commons License 2016.12.12 0 1 132494

Igaz. Egy erősebb cefrénél,bornál több alszesz is lehet.Én is tisztáztam már az említett főzővel 15 l alszeszt. Fűtéssel kell vigyázni, ne nagyon nyalja a láng az üst oldalát!

Előzmény: Yjog (132493)
Yjog Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132493

Sziasztok!

Ezt az egyik Magyar DES forgalmazó honlapján találtam, ez maradéktalanul igaz ezekre a főzőkre?

 

Mivel otthon jellemzően egy üsttel rendelkezünk az első főzést (cefrefőzést) és a második főzést (finomítást) is ugyanazon üsttel végezzük. 80-85 liter cefréből jellemzően 15-20 liter alszesz keletkezik. Egy szimplafalú 100 literes üsttel már 10-15 liter alszesz is finomítható.

sogi01 Creative Commons License 2016.12.12 0 1 132492

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (132457)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132491

Na ez már igazi szentély! 

Előzmény: otifoti (132486)
schlumberger Creative Commons License 2016.12.12 0 0 132490

Ő az az ember, aki ember maradt annak ellenére, hogy megmártózott a nagypolitikában. Szívesen kezet fognék vele, és megkóstolnám a főztjét. :-)

Előzmény: otifoti (132486)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132489

Látod ez is művészet, a saját szájízére főz. Bele főzi a rezet, és, a plusz aromát. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy a díjait  ezzel a lepárlóval nyerte. 

Előzmény: raczno (132488)
raczno Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132488

assssssztaaaaa...., én ilyenről álmodok...

a hűtőkamra meg a pont az i-re

(hát, én, az ő helyében, mint magánfőző, bármennyire is büszke lennék a tevékenységemre, lehet, hogy nem tenném kirakatba...)

 

ez a Hagyó féle masina tényleg olyan jó, mint az ára mutatja?

Előzmény: otifoti (132486)
norris53 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132487

Előzmény: otifoti (132486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!