Keresés

Részletes keresés

Klatuu Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4781

A lakashitelem volt elobb... 4 evente lehet soron kivul torleszteni, kozben raktam felre a penzt, sporoltam a kovetkezo alkalomra. Az eredeti tervem az volt, hogy 4 evente visszafizetem az eredeti tartozasom 1/4-t. Valamikr 2008 utan kezdtem a felesleges kápém aranyba fektetni, feltem a megugro inflaciotol - elegge rendszertelenul, attol fuggoen, milyen volt epp a hangulat. Most kb 40%-al er tobbet mint amennyiert vettem, a dilemmam az, hogy ha penzre valtom, es csokkentem a hitel havi torlesztojet tobbet nyerek e mintha varok meg par evet.

Előzmény: naox (4780)
naox Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4780

Akkor te tkp. hitelből fektetsz be. Szerinted ez értelmes dolog?

Előzmény: Klatuu (4779)
Klatuu Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4779

"A kérdést úgy tedd fel magadnak, hogy mire akarod lecserélni az aranyat.

Részvényre, devizára, forintra, bankbetétre, államkötvényre?"

Hitel torlesztes? Ez perpillanat az en dilemmam, egyebkent nem gondolkodnak azon, hogy eladjam.

Ha eladom az aranyaim, ezusjeim a hitelem 3/4-t vissza tudnam fizetni tavasszal, ha nem adom el, akkor valamivel kevesebb mint a felet. (euro hitel, eurozona orszagban, kb 5% kamatra,4ev fix) Megeri? :) 2008 ota vasarolom aprankent, es sajnalom :). 

 

Előzmény: naox (4775)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4778
Előzmény: PEPITA (4773)
leparlo02 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4777

Szia

Keress meg mail- ban.

leparlo2@gmail.com

Előzmény: PEPITA (4773)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4776

Türelem.

Előzmény: PEPITA (4773)
naox Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4775

A kérdést úgy tedd fel magadnak, hogy mire akarod lecserélni az aranyat.

Részvényre, devizára, forintra, bankbetétre, államkötvényre?

Ha tudod, hogy mit akarsz helyette, akkor magad is fel tudod mérni, hogy azok milyen kockázatot hordoznak 2-3 év időtávon, ilyen költségekkel járnak.

Az arany valóban nem teljesített jól, ha valaki ennyire belenyúlt, mint te, ez sajna igaz. De mi az a dolog, amiben megbíznál most?

--------

És a -szerintem- legfontosabb tanács befektetések kapcsán:

Te, saját magad hozd meg a döntést. Ne hallgass senkire! Bármilyen befektetési formát választasz, előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb veszteség ér végül. HA ez előfordulna, akkor legalább a saját döntésed, saját "hülyeséged" miatt legyen, ne más miatt. Hidd el, sokkal könnyebb elviselni.

Előzmény: PEPITA (4773)
Darwin1 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 4774

"úgy 2-3 éven belül kellene majd az összeg"

 

Véleményem szerint ez klasszikus hiba, téveszme az arannyal kapcsolatban. A fizikai arany nem bankbetét, amibe beteszed a pénzed, aztán meg kiveszed. Amikor ki akarod venni, akkor lehet, hogy lejjebb lesz az ár, mint a vételkor volt. A fizikai aranyat egy életre veszi az ember vésztartaléknak, mert abból indul ki, hogy egy emberöltő  (75 év) alatt van esély belefutni két komoly válságba, pénzreformba, rendszerváltozásba, amikor megborulnak a viszonyok, és megnyugtató érzés lehet, hogy az embernek legalább van aranya, ha netán tényleg minden kötél szakad.

 

A kérdésedre amúgy nehéz választ adni. Ezt senki nem tudja. Most az arany árfolyama dollárban éppen lekonyulni látszik. Ez lehet, hogy a rövidtávon túl trendszerű is lehet, hiszen a válságnak lassan csak vége kerekedik. Persze még hullhatnak ki csontvázak a szekrényből, de ez ma még nem látszik. Lesz devizaháború, nem lesz? Sikerül az adóssággödörből kimászni? Megugrik mégiscsak az infláció, vagy mégsem? Robban még valami bazi nagy bomba Közel-Keleten (Irán, Szíria)? Hogy alakul a kereslet Indiában és Kínában? Nehéz ezeket megmondani.

 

És mi lesz a forinttal? Elszállhat megint a forint árfolyam (330 forintos euró, 240 forintos dollár)? Erre van esély most, hogy új MNB-elnök lesz, és Isten tudja, milyen gazdaságpolitikát csinál a kormány. Lehet, hogy az új elnök beindítja a forint-nyomdát, vagy megdézsmálja a devizatartalékokat. Kiváncsi vagyok rá, hogy a "londoni elemzők" meg a rating ügynökségek, mit mondanak majd erre, ha ez bekövetkezik. Nos, ha elszáll a forint, akkor forintban számolva racfac visszajöhet az árfolyamveszteséged!

 

Ha nagyon rossz a lelkednek a jelen helyzet, akkor szállj ki több részletben, negyedévente adj el belőle. Venned is így kellett volna, nem a csúcson egy tételben. Ezzel kiegyenlítheted (volna) az eladási (bekerülési) árat.

 

 

Előzmény: PEPITA (4773)
PEPITA Creative Commons License 2013.02.11 0 0 4773

Sziasztok!

 

Tavaly januárban vettem befektetési aranyat.

 

Ahogy elnézem egyre kevesebbet ér, szerintetek vége a növekedésnek? Az a helyzet, hogy úgy 2-3 éven belül kellene majd az összeg, idén biztos nem.

 

Mi a véleményetek, eladjam most, vagy lesz jobb is? Mert most mindenki kiszáll belőle, mintha a részvénypiacra menekülne a tőke. Sokkal többet már nem szeretnék bukni rajta, most úgy -13%-nál járok, ami egy kicsit sok ahhoz képest, hogy egy értékállónak mondott befektetésről van szó. Eredetile sem hszonszerzésre vettem, de ez azért már kicsit sok nekem.

 

Szerintetek mi lesz? Sürgősen szabaduljak tőle, amíg még csak ennyi a bukta, vagy inkább várjak?

 

Ma is zuhant egy nagyot és nem írtak semmit, hogy történt volna valami, csak esett egy nagyot:(

 

Köszi a véleményeket előre is!

Figyelő207 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 4772

Ez nagyon jó értékelés volt!

 

Előzmény: conclude (4770)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 4771

Nem ertem. Magyarorszagon 27% az AFA, es nem 7%, nem lesz jo az ar, hiaba veszel tobbet. 

 

Nem jo a good delivery tomb, mert tul nagy: nehezen kezelheto, nem biztos hogy el akarod adni az egeszet, stb. Femkereskedo megveszi a 200Ft-ost is, meg masfele tombot/ermet is.

Előzmény: conclude (4768)
conclude Creative Commons License 2013.02.11 0 0 4770

Befektetési arany adás-vétel, befektetési arany árrés alakulása. Amint látom ez az egyik legfontosabb téma itt a fórumon. A honlapárak max 1-2% különbségben szórnak, aki ennél drágábban adja-veszi az aranyat az már inkább nem teszi ki az árait a netre (ilyen kereskedő is van, hiszen ez az üzleti stratégiája).  

Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a netes árinformáció csak egyetlen információ és fontosságban jóval megelőzi ezt az információt a kereskedő megbízhatósága (hiszen lehet olcsó az arany ha egyszerűen nem fogja leszállítani azt a "kereskedő"). Erre sajnos megdöbbentő módon nincs hatóság, aranykereskedő szövetség, kamara stb. aki megelőzésként eljárhatna. Ez   akár oda is vezethet, hogy egy egy idő után a semmi beavatkozás az állam részéről átválthat erőteljes vagy pedig teljes beavatkozásba, azaz miért ne lehetne az aranykereskedelmet  nagyon szigorú felügyeleti engedélyhez kötni a brókercégek/bankok szabályozásához hasonlóan, vagy ha így sem lehet megregulázni a rossz fiúkat, akkor jöhet a kézen fekvő államosítás. Bár jelenleg ezt nem tartom valószínűnek, de nem is zárható ki a jövőben.

Szóval vissza az árrés kérdéshez. A kulcs a kereskedő pozíciójában, a mennyiségben és a likviditásban rejlik. Nagy tételnél a honlapártól eléggé eltérő árak alakulhatnak ki. Egy példa: reggel veszek 30-40 db érmét egy Ügyféltől. Ha nem várom épp felfelé az arany árfolyamát nagyon rövid távon (kereskedő pozíciója), akkor igyekszem eladni azokat minél hamarabb (tegyük fel, hogy fedezeti ügyletet nem szeretnék kötni, illetve annak amúgy is költsége van), ilyenkor akik épp akkor hívnak (likviditás) és hajlandók mondjuk legalább 8-10  darabot megvenni (mennyiség), akkor ezek az Ügyfelek az árrés tekintetében igen jól járhatnak ( azaz NINCS olyan német, svájci stb.  kereskedő sőt ad abszurdum a gyártó sem! aki jobb árat tudna adni). Az Ügyfél szempontjából azonban van egy plusz rizikó, amit úgy hívunk, hogy időzítés. Azaz akit a piacra lépésből (befektetési arany vásárlásból) mindössze annyi érdekel, hogy a SPOT árfolyamhoz (tőzsdei árfolyam) képest mennyi felárat fizet meg a fizikai aranyba való beszálláskor, az hibába eshet, mivel az "olcsó" ár a spothoz képest szerintem nem jó tanácsadó a befektetési döntés időzítéséhez.

Az Ügyfél szempontjából sokkal fontosabb az árfolyamkérdés, azaz próbálja eltalálni az arany-ezüst aktuális árfolyamsávjának az alját, és persze próbálja meg eltalálni az euró forint árfolyam alakulását is, hiszen az Ügyfelek általában forintot szeretnének befektetni. És még egy árfolyamot is figyelni kell, mivel nem igazán az arany/dollár uncia ár az érdekes, hanem az euró/arany uncia ár, azaz az euró és a dollár árfolyama is igencsak beleszól az árfolyam alakulásba (magyar befektetők jórészt forintban, kisebb részt euróban fektetnek be, a dollárból való aranybefektetés csak pár százalékot tesz ki) 

És beszéljünk a likviditásról, ill. leginkább annak hiányáról. Az utóbbi négy évben talán ha 3-4 olyan hónap volt, amikor a likviditás megfelelőnek volt nevezhető, azaz amikor a kereskedő számíthatott arra, hogy jó eséllyel elegen fognak vásárolni nála ahhoz, hogy akár nagyobb pozíciót is vissza tudjon zárni a piacon (nem nagykereskedővel, hanem Ügyféllel!). Ha nincs elég Ügyfél -hogy most miért nincs elég befektetési aranyban pörgő Ügyfél a magyar piacon, arról egy külön topicot kéne nyitni, de talán a lényeget kifejezi, hogy „pánikvezérelt piac vagyunk, akkor jönnek az Ügyfelek mikor pánik van és nem pedig amikor ésszerű volna”)-, akkor hiába csökkenti az árrést a kereskedő, ettől még többlet likviditása nem lesz, ezért a kereskedőnek kis tétel esetében nem érdemes megadni a "csont" árat, mert ettől még nem lesz hirtelen sok kis vevője, akik a többlet vételi pozícióját el fogják vezetni. Ezeken kívül persze jelen van az árrés verseny is, ami lehet öngyilkos –a magyar piac jelenlegi forgalmának a többszöröse kéne ahhoz, hogy eltartsa azon az árrésen a kereskedőket, de akár lehet irracionális is, mint amikor hosszú hónapokon át, illikvid piac mellett néhány „kereskedőnél” huzamosan a beszerzési árak alatti eladási áraknak lehettünk/lehetünk tanúi, aminek viszont már nem sok köze van a kereskedő pozíciójához, mennyiséghez, likviditáshoz stb. hanem egész másról szól és talán inkább a mézes bödönhöz lehetne hasonlítani vagy a fénycsapdákhoz, amibe ha valamely bogár beleszáll belefullad avagy csúnyán megégeti magát.

 


 

conclude Creative Commons License 2013.02.10 0 0 4769

Szerintem sem várható az aranystandard visszatérése 1-1-ben, viszont ami megfontolandó, hogy az ECB alapításakor 15%-os arányt tartottak üdvösnek a fizikai arany arányát tekintve a devizatartalékban. Érdemes lenne utánanézni, hogy azóta változott e ez a politika, viszont ha nem, akkor Magyarországnak igencsak fel kell kötnie a gatyát, ha szeretne csatlakozni a 15%-os fizikai aranytartalékhoz a devizatartalék arányában. Ha jól számolom a mostani 3 tonnánkhoz képest kb még 140 tonna aranyat kéne vásárolnia az MNB-nek több, mint 5,6 milliárd euróért. Még most sem lenne késő szerintem

Előzmény: balacy (4766)
conclude Creative Commons License 2013.02.10 0 0 4768

A fizikai ezüstkereskedelem árának alakítása nagyon mennyiségfüggő, ha valaki mondjuk meg tud venni egy doboznyi érmét 500 darab, akkor a 7%-os áfa és jelentős árkedvezmény mellett már egész jó árak lehetnek itthon is, ezért nem érdemes külföldre menni.

Ha valaki ennél is jobbat akar, akkor lehet venni vámszabadterületen érmét 0 áfával, de szerintem ekkor is csak érmét érdemes venni, mert ha ki akarják hozni vámszabadterületről, akkor 7% áfát meg kell fizetni (míg ezüstrúdnál német áfa 19% nem éri meg)

Ezenkívül ha valaki nagy mennyiséghez hozzájut nyers ezüsthöz akkor érdemes bérmunkáztatni azaz komolyabb kereskedő bérmunkában jó áron  ki tudja cserélni Good Delivery ezüsttömbre. Ebben az esetben viszont egyáltalán nem mindegy, milyen rúdra cserélik.  

Előzmény: BlackVoid2 (4744)
conclude Creative Commons License 2013.02.10 0 0 4767

A kereskedőhöz érdemes visszavinni, mert ő lehet hogy olcsón kicseréli, de általában ilyenkor a szokásos vételár-1% kerül felszámításra

Előzmény: hlacibacsi (4759)
balacy Creative Commons License 2013.02.08 0 0 4766
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4765

 

Ezust, 7 perces rovidfilm angolul.

hlacibacsi Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4763

köszi, kicsit megnyugodtam:)

(akkor csak a csúnyasága marad...)

Előzmény: naox (4762)
naox Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4762

"mekkora gond lehet ebből?"

a legtöbb felvásálónál semekkora. Ha valaki így nem akarja megvenni, egyszerűen vidd máshova.

Előzmény: hlacibacsi (4759)
naox Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4761

"Megnéztem a carl-schaefer oldalát, de ott befektetési arany és ezüst termékekről egyáltalán nem írnak"

1. nincs olyan, hogy befektetési ezüst.

2. az aranykereskedelem nem igazán webshop. Bejelentkezel, időpontot adnak, megbeszélitek.

3. Még mindig nem világos, hogy mit is akarsz. Kereskedő vagy, és beszállítót keresel? Vagy magánszemélyként olcsóbban akarsz vásárolni, mint pl. az aranypiacnál?

"az Argor Hereaus és a Münze Österreich lapkákat, illetve a Wiener Philharmonikereket honnan szerzik be"

kik?

A C.S. pl. Argor Heraeus-t árul. A Pro Aurum kb. mindent.

"a Münze Österreichnál viszont nekem azt mondták hogy magyar viszonteladókat nem szolgálnak ki...."

???? Te tényleg azt hiszed, hogy ha valahova odatelefonálsz, és megkérdezed, hogy kapcsolatban állnak-e X céggel, akkor arra válaszolni fognak?Vagy azt hiszed, hogy egy verdébe bejutsz csak úgy simán, az utcáról?

"Másrészt nem értem hogy a svájci és osztrák lapkákat miért Olaszországból vagy Németországból kellene behozni?"

Az ugye világos, hogy ha pl. suzukit akarsz venni, akkor nem az esztergomi gyárba mész el egy zacskó pénzzel, hanem egy kereskedőhöz? Minden cég kiépíti az értékesítési csatornáit. És az aranykereskedelemben egy kapcsolat 100+ évig tart, ott nem szokás kapkodni.

Előzmény: batorpeti (4760)
batorpeti Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4760

Megnéztem a carl-schaefer oldalát, de ott befektetési arany és ezüst termékekről egyáltalán nem írnak, a proaurumnál pedig ha jól látom csak perth mint lapkák vannak. Engem konkrétan az érdekelne hogy az Argor Hereaus és a Münze Österreich lapkákat, illetve a Wiener Philharmonikereket honnan szerzik be. Már csak azért is érdekelne, mert az Aranypiac.hu is hirdeti hogy a Münze Österreich a partnerük, a Münze Österreichnál viszont nekem azt mondták hogy magyar viszonteladókat nem szolgálnak ki, érdekes. Másrészt nem értem hogy a svájci és osztrák lapkákat miért Olaszországból vagy Németországból kellene behozni?

Előzmény: naox (4666)
hlacibacsi Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4759

sziasztok

első alkalommal rendeltem az aranypiac.hu-ról és szépen rendben meg is kaptam az árut

viszont az egyik kolléganőmnek első dolga volt leejteni a földre egy 10g-os lapot és kemény a műanyag védőcsomagolás egyik sarka le is tört, ahogy illik

mire számíthatok majd az eladáskor?

mekkora gond lehet ebből?

naox Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4758

Ez ugye rohadtra nem igaz. Ha érdekel az LBMA specifikáció, az itt van:

http://lbma.org.uk/pages/index.cfm?page_id=27&title=specifications

tehát 23-34 kilós tömbök lehetnek lbma good delivery tömbök. Te nem ilyeneket vásárolsz. Az, hogy a verde, ahol készül a tömb rajta van-e az LBMA good delivery listáján nem sokat jelent. Próbálj meg eladni egy kazah ezüsttönmböt...

Előzmény: szotoar1978 (4756)
naox Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4757

Bizonyos termékeket a tőzsdén is forgalmaznak. Ilyen az ezüst, és ilyen az arany is. A tőzsdén (hétvégék kivételével) szinte minden 10-20 másodpercben létrejön egy adásvétel, és az, hogy mennyiért cserélt gazdát az arany/ezüst, az nyilvános, bárki megnézheti. Ez egy olyan ár, ami az egész földgolyóra jellemző, pillanatnyi ár. Tehát ha aranyat veszel, az nem olyan, mintha paradicsomot vennél, azaz megnézed 2-3 helyen, és megveszed, azt, ami szerinted a legjobban megéri, hanem van egy ár, amihez az egész világ összes (normális) kereskedője viszonyít.

Ennek van sok előnye, de hátránya is. Hátrány például, hogy gyorsan, néha napon belül is több százalékkal változik az ár, előny pedig, hogy pillanat alatt el tudod dönteni, hogy valami olcsó-e, vagy drága. Az egyszerűség kedvéért nem azt írjuk, hogy az ár pl. 200Ft/g, hanem azt, hogy az aktuális világpiaci ár 95%-a, röviden spot-5%.

Ha spot+5%-on veszel, és spot-5%-on adsz el, de közben felment a világpiaci ár 15%-kal, akkor hiába van 10% árrés, kb. 5%-ot mégis kerestél. (Feltéve, hogy áfa-mentesen vásároltál.)

A gyakorlatban egy termék addig esik a befektetési kategóriába, amíg spot+5-8%-ért meg lehet venni, és spot-5%-ért el lehet adni. Ennél nagyobb árrést normális ember nem szívesen fizet meg.

Előzmény: leparlo02 (4752)
szotoar1978 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4756

Az LBMA az egy specifikációt jelen ebben az aspektusban.

Előzmény: BlackVoid2 (4755)
BlackVoid2 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4755

Tokmindegy, hogy LBMA vagy nem. Ezust vagy nem ezust.

 

Az LBMA dragabb es lehet hogy emiatt majd kicsit dragabban is lehet majd eladni. Talan. Szoval tokmindegy, nem eri meg jobban LBMA-t venni mint masfajtat.

 

Befektetesre nem szabad kis tomboket venni. Plane nem AFA-san. Ez egy befektetesi topik, nem disztargyakat akarunk venni. Plane nem sznobizmusbol LBMA-t.

 

LBMA-rol majd akkor fogunk tobbet hallani amikor becsodol mert nem tud szallitani. :)

 

szotoar1978 Creative Commons License 2013.02.05 0 0 4754
Kezdõdik...

Esetleg ha visszaolvasnal...

Lehet rajonnel...

Kiokosodnal..
Előzmény: Most méne (4753)
Most méne Creative Commons License 2013.02.04 0 0 4753

"Szerintem ha valamihez nem ertesz, inkabb ne szolj bele..."

 

Igazad van, én kérek elnézést.

Az általad 11.000Ft-ért eladásra kínált unciás ezüstben biztos 10+%-al több az ezüst, esetleg 10+%-al unciásabb, mint az a 9.890 Ft-os unciás, amit linkelni mertem.


"Uncias ezusttombok 26-27 eur korul vannak...Tehat 8000 Ft alatt."

 

Szóval akkor már szerinted sem annyira "fórumtársi" az a 11.000Ft egy unciáért, vagy te is a pár hozzászólásoddal előbb, még általad kritizált "kishazánkban leginkább jó lehúzósan" taktikát követed.

 

 

Előzmény: szotoar1978 (4749)
leparlo02 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 4752

Szia

 

Nagyon köszi a választ de mivel kezdő vagyok mi is az a spot-5%.

Előzmény: naox (4747)
szotoar1978 Creative Commons License 2013.02.04 0 0 4751
Egyebkent jo ez a bolt, magyar viszonylatban jo nagy a kinalat.
Az afa az sajnos annyi amennyi, de ha valaki gyujto ezeket, elsosorban nem befektetesi celbol, akkor jo lehet, mert egyenkent nem egyszeru beszerezni semmit...

Előzmény: Most méne (4748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!