Lehet igazad. Gyanítom, hogy attól is függ, hogy mennyire van hullára kénezve a nedű. Amit szívességből elvállaltam lefőzni, az agyon volt. Már az első percben abba kellett volna hagyni a főzést.
Jó borból biztosan lehet jó pálinkát főzni. Ahogy a te példád is bizonyítja Csak én már nem kísérletezem.
Kaptam egy kis 5 literes hordót a képeken látható állapotban:
Kb. 7 éve semmi nem volt benne, előtte rövid ideig bor és pálinka is. Tudtok ajánlani (tapasztalat alapján) valakit Debrecen környékén, aki használható állapotba tudná hozni?
" A NAV nem is feltételezi azt, hogy te becsületesen előre megkéred a jegyet. Ha kérsz akkor csak hiánypótlásként lehet meg kérni."
Ezt ugye, Te sem gondolod komolyan? :) Tök mindegy, hogy mit hisz, vagy mit nem hisz a NAV. van egy törvény, azt kell neki is betartani.
Szóval alapesetben nem is kell kitölteni ezt a nyomorult "C" részt, mert a jogalkalmazónak azt kell vélelmezni, hogy jogkövető állampolgár módjára Te előre, becsületesen megigényled a párlatjegyeket.
( Az igaz, hogy a kinyomtatott formátumot nem láttam, de az biztos, hogy elektronikusan nincs jelölve, illetve ugyanez igaz a NAV honlapjáról letölthető PDF-re is. )
A főlap ,C) részében más lehetőséged nincs, csak, hiánypótlás. A NAV nem is feltételezi azt, hogy te becsületesen előre megkéred a jegyet. Ha kérsz akkor csak hiánypótlásként lehet meg kérni. Emlékeim szerint mikor csináltam a kitöltést nem jelöltem be, de a kinyomtatott formátumban be volt jelöve a hiánypótlás.
Magánfőző párlat adójegy megrendelése című NAV_J27
Ez a nyomtatvány párlat adójegy megrendelésére, illetve a vámhatósághoz benyújtott párlat adójegy megrendeléssel összefüggő hiánypótlás teljesítésére szolgál.
Főlap C) része: Hiánypótlás rovat: X jellel kell jelölni, ha az adózó a vámhatóság felszólítására párlat adójegy megrendelésével összefüggésben hiánypótlási kötelezettségének tesz eleget ezen a nyomtatványon
Ami érdekes, hogy a kitöltőprogram hiánypótlást jelöli ki, automatice. Ez érdekes számomra mivel a jegyet a párlat előállítás előtt kellene igényelni.
Tehát a jogszabály lehetőséget ad arra, (utal arra),hogy ha valakit ne agy isten( nyakon csípnek), a vámhatóság felszólítására pótolja a hiányosságot, akkor minden oké.
Szerintem a jogalkotó, azokat bünteti aki pofátlanul nagy disznóságot csinál.
Köszönöm a kiegészítést/pontosítást/helyretételt. (Nyilván még lehetne folytatni hosszan a kiegészítést.) Az eredeti kérdéssel kapcsolatban mi a meglátásod?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
(5d)546 A vámhatóság a párlat adójegyek magánfőzőnek történő átadásáról a kedvezményes adózási
szabályok betartásának ellenőrzésére alkalmas nyilvántartást vezet, valamint az átadott adójegymennyiség megadásával haladéktalanul értesíti a desztillálóberendezés tárolási, használati helye szerinti önkormányzatot.
(5) Ha az önkormányzati adóhatóság a magánfőzés szabályainak ellenőrzése során az évente előállítható mennyiségi korlát túllépését észleli, erről haladéktalanul értesíti a vámhatóságot.
Jelezhetted volna, hogy nem fokolásra, hanem baráti bohóckodásra kell egy aranyos valami. Akkor persze rendbe van, ajándéknak is jó, van aki értékeli az ilyesmit, nekem fájni szokott tőle.
Szemléletes volt a példa, sajnos mentes a való élet ismeretétől. Te vagy az az ember, aki a lángososnál is azt számolgatja, hogy a liszt 5 Ft, az olaj 6 Ft, úgyhogy ez a lángos 450Ft-ért átverés. :D Az, hogy azt valaki elkészíti, az alapanyagot beszerzi, szállítja, az elkészítéshez energiát használ fel, engedélyekre van szüksége, fenn kell tartania magát, adózik nem is keveset és esetleg még az elvégzett munkájáért egy kis nyereséget is akar, nem számít. Te a lángosért csak 11Ft-ot vagy hajlandó kiadni. :D
A készlet egyébként jópofa, az üveg mérőedény hígításnál hasznos, kis mennyiséget ki lehet vele mérni. A hőmérőt hígításnál és kóstolásnál is lehet használni, mindössze 11 cm hosszú, de jól leolvasható, az éppen fogyasztott ital hőfokát pár másodperc alatt mutatja.
A fokoló baromi aranyosan néz ki, 65 mm hosszú, 35-60° között mér. Nyilván nem olyan pontos, mint egy labor, de egy baráti italozásnál poén elővenni és a haver pálinkáját ellenőrizni.
A füzet is elég hasznos és tanulságos. Egyebek mellett van benne szeszátszámítási táblázat 5°C-30°C hőmérséklet között és 35°-60° alkoholfok között egész fokonként. A szakszerű hígításhoz ismertet 2 módszert és ad egy táblázatot, ami számol a kontrakcióval: a hígítandó és az elérni kívánt szeszfok alapján megadja a hozzáadandó víz mennyiségét.
Van egy rövid, de tömör leírás a hígításhoz használt vízről, illetve a pálinka helyes fogyasztásáról, kóstolásáról, értékeléséről.
Mindez olyan egyedileg tervezett csomagolásban, ami védi az üveg részeket a töréstől.
Nem nézed ki a gépből, de ezzel az idén több mint 200q vadőszi lett kimagozva!(az előző években is) Mondjuk előtte át lett engedve gumihengeres zúzón a barack.A motoron még hűtőventilátor sem volt, szobaventilátor volt ami fújta rá a levegőt!:(( Én kb. 5éve ismerem a gépet, azóta nem volt hozzányúlva a gumilapok cseréjén kívül!
Kérdés mi a cél, ha egy ötlet végigvitele, akkor ok. De ha gazdaságosság, akkor a megspórolt hővel soha nem fogod kitermelni még egy üst, még egy páracső, még egy hűtő, még egy rezsó árát, ha pénzbe került és nem a készletből kaptad elő.
Nekem nem ez a gondom ezzel, forr pont alatt elindul némi gőzképződés a 2. üstben ok, a gyenge fűtés miatt az óriási deflegmáció ami kialakul kevés és nagyon tömény kihozatalt eredményez, ez engem nagyon zavarna és pont az elején, ahol a jó ízek jönnek, ahol nem érdemes erőltetni a deflegmációt, a végén alágyújtasz és pont akkor csökken le a deflegmáció, amikor növelni kéne. Nekem az a gondom ezzel, hogy a pálinkafőzés, az tulajdonképpen a fűtés megfelelő beállítása, semmilyen más tekerentyű nincs a készüléken, ezt kell optimálisan tekergetni, hogy kicsald a lényeget, neked a 2. üstön "csak" maradék hőd lesz, nem főzni fogsz, csak úgy magától csöpög esetleg túl lassan, alágyújtasz akkor, ha ezen változtatni akarsz?