Keresés

Részletes keresés

zabfaló Creative Commons License 2008.04.10 0 0 498
Megnéztem, priscos rétor mit is írt egykor Attila birodalmának nyugati határairól (Priscos: Fragment 8) Romulus ny.-római követ szerint az "óceáni szigeteknél" van a határ, de kiterjedt a terület a Jütlandig és magába foglalta a mai Dániát! Az Attila-mondák nagy elterjedsége a germán népeknél erre az időre tehető...
Előzmény: ouzo (491)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 496
mondom, ismerem a sztorit. a carrhae-i csata kr. e. 55-ben volt. a hunok és a hefaliták évszázadokkal később jelentek meg európában ill. perzsiában. egyszerűbb azt feltételezni, hogy a nehézgyalogos harcmodor átkerült közép ázsiába, biztos néhány római is, de az több ezer kilométerre van a közel kelettől, és a carrhae-i csata 2 évvel volt 53 előtt..
Előzmény: Motun (493)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.10 0 0 495
Láttam ezt, de a jelentkező kínai srácról a genetikai vizsgálat iráni eredetet mutatott ki. Ami nem gond, csak nem az európai rómaiakra utal. Csak arra, hogy volt keveredés Irán-Kína vonalon is. A hazai hun sírokban is volt éppen elég csontváz, akik iráni arányokat mutattak. (mint Móra F. már kimutatta és alább említettem is itt)
Előzmény: Motun (493)
Motun Creative Commons License 2008.04.10 0 0 493
A tv-ben volt egy műsor a címe " Rómaiak Kínában". Na ott részletesen beszámoltak erről. Megmutatták a kínai forrást is. A tábornok levelét (írását) az uralkodójához.
Hogy mit látott a hun vár ostrománál. Írt a rákpáncélról, szögletes sosem látott pajzsaikról, alakzatukról.
Persze lehet kételkedni, ez így van. De mindenben azért nem kell.
Előzmény: Joranne_Sutt (486)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 492
"Az avarok miután kettészakadtak, a nyugatiak a frankok hűbéresei lettek.."

aztán pár évtizeden belül már semmi nyomuk nem volt, vazallus szláv államalakulatocskák keletkeztek a helyén.. sokkal inkább az volt, mint a hunok esetén, hogy az avar állam fennállásának a végére már csak egy elitet alkottak az uralt szlávok felett, mint a hunok a germánok felett. aztán mikor az elitet kivégezték a belharcok, majd a külső hódítás, akkor a szlávok megszűntek másolni az avar szokásokat, mint ahogy a germánok is tették anno.

"Fene tudja, mi volt ott"

hunok biztosan nem. a KM-be érkező hunok a római területek alávetésével és kirablásával foglalatoskodtak, totál érdektelen volt, hogy a számukra amúgy is nehezen járható germán területek mi történik. nem volt ott mit rabolni, nem volt mit alávetni, és nem tudták kontroll alatt tartani se.

"Ilyen gyenge riposztokból nem lesz Seldon-válság"

ostobaságoktól hemzsegő hozzászólásra hadd ne adjak komoly választ.
Előzmény: ouzo (491)
ouzo Creative Commons License 2008.04.10 0 0 491
"800 után, amikor Nagy Károly leverte őket."
Az avarok miután kettészakadtak, a nyugatiak a frankok hűbéresei lettek..
Csakúgy, mint a déli hunok a kínaiaknál. Miután leverték őket, persze...

"nem uralták. le se szarták azt a területet, nem volt ott semmi érdekes."
Fene tudja, mi volt ott . Az ősgermán kultúrközpontokon kívül, persze... :)


Ilyen gyenge riposztokból nem lesz Seldon-válság..
Előzmény: Joranne_Sutt (488)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 490
1) nem ezt állítottad, hanem azt, hogy messzire eljutottak. ezzel szemben nyugati irányba már nem. az a rakás avar meg pár évtized múlva már sehol nem volt, úgyhogy olyan nagyon sok avar nem igen került frank uralom alá.

2) az álmaidat nem ismerem sajnos, de nem is akarom megismerni.
Előzmény: zabfaló (489)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.10 0 0 489
1:800 után volt a Türkyr esete is. Egy rakás avar frank uralom alá került. Attól kezdve meg elég nagy földön vihették-mehetett ide-oda. 2:Uralták biza, csak te nem ismered a dolgot. de az nem az én bajom.
Előzmény: Joranne_Sutt (488)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 488
"Ez elég kevés, ahhoz, hogy a hozzászólásodat komolyan vegye bárki, aki tudja
, hogy az avarok a frank birodalomban is éltek."

800 után, amikor Nagy Károly leverte őket.

"Attila alatt a hunok a mai dán földekig uralták Európa ezen részeit"

nem uralták. le se szarták azt a területet, nem volt ott semmi érdekes.
Előzmény: zabfaló (487)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.10 0 0 487

Ez elég kevés, ahhoz, hogy a hozzászólásodat komolyan vegye bárki, aki tudja

, hogy az avarok a frank birodalomban is éltek. A mai magyar családnevek csak példák arra, hogy egy népnév átmehet személynévvé is és nem a rabszolgaságuk jelzésére írtam. Attila alatt a hunok a mai dán földekig uralták Európa ezen részeit, túlélő gyepűvédők évszázadokig kujtoroghattak arrafelé. Ahogy a rómaiak sem tüntek el a teljes létszámukkal  a mai angol földről sem, hanem hatottak a szász hódítókra is. Mert eléggé  szokatlan dolog ám, hogy egy nép az utolsó emberig elmegy az általa lakott földről, inkább az a jellemző, hogy a nagy többség továbbáll, de mindig marad helyben is egy kisebb rész, akik a következő urasággal is kiegyezhettek, stb,stb. Ahogy a mai napig vannak németek, magyarok más uralom alatt.

Előzmény: Joranne_Sutt (483)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 486
ezt mondják, de ebben hadd kételkedjek.
Előzmény: Motun (485)
Motun Creative Commons License 2008.04.10 0 0 485
Hát nem egészen.
A Carrhae-i csatában a parthusoktól vereséget szenvedő és fogságba esett római legionáriusokról van szó, akik még tovább keletre mentek. És ekkor kerültek kapcso-
latba a hunokkal, és álltak melléjük. Azt hogy ez milyen formában történt (erőszakosan vagy önként) nem taglalja a történet.
Akikről szól a kínai tudósítás római legionáriusok voltak és nem átvett harcmodor.
Előzmény: Joranne_Sutt (484)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 484
asszem volt már szó róla, a római legionárius segédcsapatok valójában a római harcmodort átvevő szasszanida perzsiából származhattak.
Előzmény: Motun (479)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 483
"Attila idejéből a későbbi dán-viking földek örzésére kirakott hunok "

nem őriztek ott semmit

"Vagy egy avar-utód. Mert azok is végigjártak nagy darab földet Európában is"

de nem pont arra, hanem a balkánon

"Vagy a mai családnevek, mint a Német, Horvát, Orosz"

ezek nem rabszolgaságra utaló nevek.
Előzmény: zabfaló (481)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.04.10 0 0 482
azok a városok sem.
Előzmény: Motun (478)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.10 0 0 481
Az a "türkir" vitéz meg előfordulhat, hogy Attila idejéből a későbbi dán-viking földek örzésére kirakott hunok késői utódja volt. Vagy egy avar-utód. Mert azok is végigjártak nagy darab földet Európában is, akár a frankoktól vett-rabolt rabszolga is lehetett a szüléje, ő meg örökölte a nevet. Mint előbb is a rabszolgák, hogy gallus, germanus, stb,stb. Vagy a mai családnevek, mint a Német, Horvát, Orosz, stb. De magyar is lehetett, aki elkeveredett oda...
Előzmény: Pusztai Telivér (480)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.04.09 0 0 480
Ez az a biozonyos elkobórló légió esete lehet, ebből azért ne általánosítsunk. Lehet, hogy volt egy kóbor magyar vitéz az Amerikt felfedező vikingek között, de azért ne mondjuk azt, hogy a vikingek magyar segédcsapatokkal fedezték fel Amerikát.
Előzmény: Motun (479)
Motun Creative Commons License 2008.04.09 0 0 479
I.e. 53 körül Chi-Chi sanjü vezetésével nyugatra vonult északi törzsek is erőditett várost emeltek. Tehát nem csak kizárólag vándorló életmódot folytattak.
Sőt még az is elképzelhető hogy római legionárius segédcsapataik is voltak. Ezt kínai krónika jegyezte fel. Sárkány pikkelyeihez hasonlatos alakzatról beszél a kínai tábornok, a város ostroma alkalmával ilyenek harcoltak a hunok oldalán.
Motun Creative Commons License 2008.04.09 0 0 478
Attól hogy nem nyugati mintájú városias környezetet teremtettek a hsziung-nuk attól még nem állati szinten vegetáló tudatlan műveletlen embercsoportot kell feltételezni.
Az a megállapítás hogy a mongolok által behódoltatott városok (Buhara,Szamarkand )
a mongololok városlakó kultúráját feltételezi nem állja meg a helyét. A mongolok meghóditották azokat a városokat. És itt a kulcsszó. Azok a települések (városok) nem a mongol törzsi területeken állottak, szemben a hsziung-nuk feltárt településeivel (vá-
rosaival).
Előzmény: ftonyo2 (475)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.09 0 0 477
Móra Ferenc írta a Szeged melletti Fehér tó partján talált hunkori temetőről: "A nyájterelő, kölest sarlózó zsellérek közt urak is éltek itt, akik aranyba, selyembe öltöztek, s a római meg bizánci ötvösök remekeit rakták az asszonyaikra."  Itt 223 sírt talált, amiben a csontok alapján a férfiak átlagmagassága 155-163 cm, a nőké 150 cm körüli, egyet férfivázat találtak, aki életében kb. 188 cm-es óriás volt. A koponyák: kerekfejű turáni a szegényebb mellékletű sírokban, hosszúfejű iráni-a gazdagabbak sírjaiban és egy  "harmadik divat szerinti"-nek nevezett, pontosabban meg nem határozott  koponya alkatú volt.
zabfaló Creative Commons License 2008.04.07 0 0 476
Attól még lehet igazuk...
Előzmény: ftonyo2 (473)
ftonyo2 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 475

Noin-Ula, Ilmovaya Pad Derestuy, Nizne-Igolginskoe gorodisce Transzbajkálában és Oglachti Ciszbajkáliában végeztek ásatásokat.
Azt írják hogy kénytelenek feladni a tisztán állattartással foglakozó nomád népről kialakított korábbi elképzeléseiket.
Lehet hogy agyvérzést okoz de még azt is írják hogy a nomád állattartás mellett erőditett településeket építettek, állandó lakóépületekkel, melyek a földmüvelés, kereskedelem és állattartás központjai voltak egyaránt.
Lehet ez mellbevágó, de ezt találták.

 

 

ennyi erővel a mongolok által behódoltatott közép-ázsiai oázisvárosok is a mongolok városias kultúráját bizonyitanák - de szerencsére ad1. a mongolokról kicsit több forrás maradt fent máig, mint a hunokról ad2. a mongolok máig élőben tanulmányozhatók, és mindenki meggyőződhet arról, hogy mennyire meszire áll tőlük a városias lét (elég pár pillantást vetni Ulanbatorra.....)

Előzmény: Motun (405)
ftonyo2 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 474

Motun!

 

Jordanes és Ammianus Marcellinus leirása azért azonos szinte szóról-szóra, mert Jordanes Amminanustól kompillálta a hunok leirását.

 

Ezt már ezerszer leirtuk, eléggérégi tag vagy iott... tudnod kéne...

 

Ezeket a leirásokat a szintiszta rasszizmus vezette, és bizony: tudok neked mutatni olyan 30-as évekbeli magyar újságot, ahol szinte betűről-betűre igy irnak ázsiaiakról.....

Előzmény: Motun (464)
ftonyo2 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 473

300 szót szedett össze Ucsiraltu. A kínaiak sem ostobák ám, elég régen szomszédkodnak a hunokkal és azok utódaival, csak tudják már, mennyi só kell bele.

 

 

Ucsiraltu a belső-mongol egyetem professzora. Vagyis politikailag és államföldrajzilag kínai.

 

Mintha elfelejtenétek közölni, hogy Belső-Mongóla - vagyis a régi Mongólia 2/3-a ma Kinában van.....

 

Tehát a kinaiak nem "szomszédokolnak" senkivel, csak hirdetnek egy ázsia-központú világhatalmi ideológiát , amibe belevesznelk az ujgurokon, hunokon át a mongolokig mindent, persze szigorúan kinai szemszögből. Ezt a bizarr ideológiát itt valamiért mo-on nagyon sokan szeretnek... miért is?

:))

Előzmény: zabfaló (469)
ftonyo2 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 472

A VIII. században pedig források vannak, a hungár, hungarus névre.

 

Én megadtam a forrásokat.

 

:-)))

 

Az pedig nem jelenti a IX. században akkor még a magyart.

 

 

 

No1.

A Kr. e. I. században pedig források vannak,  a belga, Belgae névre.

 

:-)))

 

Az pedig nem jelenti a Kr. u. I. században akkor még a "belgát".

 

De a Kr.u. 19. században már igen.....

 

 

 

No2.

A Kr. u. 5. században pedig források vannak,  a kirgiz, kienkun névre.

 

:-)))

 

Az pedig nem jelenti a Kr. u. 6. században akkor még a "kirgizt".

 

De a Kr.u. 9. században már igen..... és ma is.

 

 

Előzmény: dzsaffar2 (460)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.06 0 0 471
Nem olvastam a könyvet, de szerintem ha negyede igaz, az már pozitív variáció, ilyen távoli idő és tér beszámításával. Ahogy a magyar népzene régi tipusú dalai is túléltek évezredeket és km tízezreket, mert máig megvannak.
Előzmény: Pusztai Telivér (470)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.04.06 0 0 470
És? Mi van azzal a 300 szóval? Hány szivárgott abból a magyarba?
Előzmény: zabfaló (469)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.05 0 0 469
300 szót szedett össze Ucsiraltu. A kínaiak sem ostobák ám, elég régen szomszédkodnak a hunokkal és azok utódaival, csak tudják már, mennyi só kell bele.
Előzmény: Pusztai Telivér (468)
Pusztai Telivér Creative Commons License 2008.04.05 0 0 468
No, erre befizetek... :) Pár jövevényszó még nem bizonyít semmit. Főleg ilyen típusú nem. Az persze simán elképzelhető, hogy a magyarság is része volt a hun birodalomnak, mint ahogy később a kazárnak. De ettől még vagyunk kazárok.
Előzmény: zabfaló (467)
zabfaló Creative Commons License 2008.04.05 0 0 467
Most láttam a Hírtvben pár percet erről. A legendákból talán nemsokára valósággá válik a hun-magyar rokonság ténye.
Előzmény: Pusztai Telivér (466)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!