Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2011.06.11 0 0 2560

 

Új a lexikonban - sajnos ősznél előbb nem valószínű, hogy az ekönyvbe is bekerül, mert Béla barátom gépe feladta...

 

 

 

ocsakovi magasreptű, vagy ocsakivi galamb (Ochakivs'kyi serpatye - очаковский голубь): a házigalamb magasszálló fajtája. kitenyésztésének centruma az ukrán Ocsakov város. A XX. század elején sztenderdizálták. Kiváló repülési képesség jellemzi, melyet a feketetengeri város emelkedő légáramlatait kihasználva alakítottak ki a hozzáértő tenyésztők. A II. világháború nagyon komoly károkat okozott a fajtában. Komoly erőfeszítéseket kellett tenni, hogy felélesszék!

Tojásdad testalakulás mellett 30-40 cm testhossz, 3-5 cm csűd és 250-300 g testtömeg jellemzi. A fej kics, de arányos a testhez, keskeny, lekerekített és hosszúkás. A csőr 1,5-2 cm-es kicsiny fehér orrviasszal.

A nyak rövid, vastag és domború. A mellkas széles és domborű, határozottan utal a jó röpképességre. A hát domború, de a farokkal egyenes vonalban csatlakozik.

A 20-30 cm-es szárny felfekszik a farokra – fesztáv 50-75 cm.

A faroktollak száma 12-16. Lapos és hosszú, de széles és rugalmas farkot alkotnak. A vörösesbarna láb tollatlan vagy csak kicsiny harisnyával fedett, a karmok kékesszürkék fehéres fénnyel.

A szemek kifejezőek, a színük leggyakrabban fehér.

A tollazat sima és szorosan tapad a testhez, szatén csillozású.  Ritkán előfordulnak fésüs példányok, ez megengedett.

A kiváló röpképességet a faroknál összezárt állapotában túlérő szárnyhosz is megalapozza, de ennél fontosabb, hogy a fajta röpmódja is egészen különleges.

A falka fokozatosan, úhynevezett pumpáló szárnycsapásokkal emelkedik a dúc fölé, a jobb és a bal szárny eltérő mozdulatai eredményeként billeg, mintha hintázna.

http://perevalsk.olx.com.ua/iid-183987107#pics

http://rutube.ru/tracks/4288338.html?v=e7d66f5fd0148ea87be8a9491284f1ea

 

madarbarat Creative Commons License 2011.06.11 0 0 2559

Na ettől félek!!!

Így óriási hátrányban leszek.

Előzmény: mepisz (2558)
mepisz Creative Commons License 2011.06.09 0 0 2558

Köszönöm, a sok szép jó szót.

 

 

Majd én megismerlek abban biztos lehetsz.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2557)
madarbarat Creative Commons License 2011.06.09 0 0 2557

 

Kedves András!

Az derül ki, hogy a jó képek készítéséhez azért kell technika, szabad idő (vagy szemfülesség), a természet és a madarak ismerete, helyismeret, s mint a mellékelt csodaFOTÓ (BÚBOS BANKA) bizonyítja, egy csepp (?) szerencse is...

És még mit is hagytam ki?

Hát persze! Látásmód, érzék... meg amit a népszerű tévéműsor címe

X-faktorként jelöl, nevez meg.

Hál' Istennek a jelek szerint nálad minden együtt van!

Szívből kívánom, hogy még sokáig teljék a fotózásban sok örömöd, s akkor egy kicsit haza is beszéltem, hiszem a munkásságod nekünk is boldog, felejthetetlen pillanatokat, a természet jobb megértését, elmélyültebb szeretetét erdményezi.

Köszönettel

           Lengyel Tibor

 

Ui.: azért jó volna, ha egyszer valaki rólad is készítene portrét - s feltenné ide -  off kizárva -, hogy ha a véletlen összehoz, ne menjek el melletted ismeretlenül!!

Előzmény: mepisz (2556)
mepisz Creative Commons License 2011.06.06 0 0 2556

Mégegyszer nagyon köszönöm.

 

Szivesen megosztom veletek, nem egy ördöngősség.

 

Az előnyöm a többiekkel szemben csak annyi, hogy egész nap a természetben tartózkodom, így kellemeset a hasznossal  tudom összekötni.

 

Ne gondoljatok milliós felszerelésre, korábban a legjobb masinám egy Zenit fotópuska volt, azt követte Nikon filmesgép , ezzel már jobb

fotókat tudtam készíteni mivel volt hozzá nikkor 70-300 -ig objektívem. igazi áttörést a digitális korszak jelentette a természetfotózásban.

 

Az első gépem fuji 6500 volt, ezt követte Nikon d40 , majd nikon d200. A Nikon D300 -as masina már jobbnak bizonyult mivel tudja a 14 bit

 

szinmélységet , most ezt használom Nikorr 300 -as , Sigma 170-500 -ig és egy Nikkor 500 fix obikkal , néha 1,4, 2x -őzek rakok fel.

 

Ahonnan fotózok az iroda ablak , terepjáró ablakából , magaslesekről , leskunyhókból.

 

A fotóim inkább dokumentum jellegűek, a célom másokkal is megosztani egy-egy ellesett pillanatot.

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2555)
madarbarat Creative Commons License 2011.06.06 0 0 2555

Nagyon is megérdemelt elismerések.

Aki látja a képeket, az egy pillanatra sem kételkedik.

Egyszer, ha majd nagyon ráérsz írhatnál pár sort, hogy miként dolgozol, milyen a felszerelésed stb.

Előzmény: mepisz (2554)
mepisz Creative Commons License 2011.06.05 0 0 2554

Köszönöm a dicséreteket .

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2553)
madarbarat Creative Commons License 2011.06.05 0 0 2553

 IZELITŐ A VIDEÓBÓL

 

 

ÉS LEÍRÁS AMADÁRBARÁT-LEXIKONBAN:

 

 

(Turdus migratorius - Wanderdrossel - American Robin): Észak-Amerikában a feketerigót helyettesíti ez a 23-28 cm nagyságú palaszürke hátú rigóféle. Gyakran sodródik át Európába.

vándorrigó (Turdus migratorius - Wanderdrossel - American Robin): Észak-Amerikában a feketerigót helyettesíti ez a 23-28 cm nagyságú palaszürke hátú rigóféle. Gyakran sodródik át Európába.

A csőr sötétszürke heggyel sárga. A láb feketésbarna.

Fotó: Dave Menke - FWS - http://images.fws.gov/

 

Az áll fekete-fehér csíkos, de a torok és a mell, sőt, a test alul jellegzetes vörös, ezért a helyi megnevezése: vörösbegyű rigó.

A vörös szolidan sárgásfehér hullámcsíkokkal díszített.

A csőr sötétszürke heggyel sárga. A láb feketésbarna.

A vörös szolidan sárgásfehér hullámcsíkokkal díszített.

A szemgyűrű itt fehér.

Az ivarok nagyon hasonlítanak egymásra, de a hím feje valamelyest sötétebb.

A hangja emlékeztet az énekes rigóéra.

Vele kapcsolatban figyeltek fel a DDT - éppen a vándorrigóval összefüggésben tapasztaltak hatására is azóta betiltott rovarirtó méreg - felhalmozódásából következő károsodásokra: ti. már kisebb koncentrációban is terméketlenek a tojásai v. a kicsik egészen fiatalon elhullanak.

Rachel Carson

A következmény ugyanaz, mint nálunk a vándorsólyom esetében.

A vándorrigó legközelebbi rokona az észak-amerikai lombhullató erdőkben előforduló tölgyesrigó.

Néma tavasz c. könyvében nagyon szemléletesen írta meg, hogy a DDT-vel kezelt szilfalombot a giliszták egész télen fogyasztják. A gilisztákban felhalmozódó hatóanyag az azokkal táplálkozó madarakban koncentrálódik...

Előzmény: madarbarat (2552)
madarbarat Creative Commons License 2011.06.05 0 0 2552

Kaptam egy linket Zoli barátomtól.

A link oda vetzet, ahol a Turdus migratorius →vándorrigó (American Robin) fészkeléséről láthatok egy majd 4 perces nagyon aranyos videót:

 

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=9479342&;server=vimeo.com&show_ti

 

Aki szereti az ilyesmit, az nagyon fogja élvezni.

madarbarat Creative Commons License 2011.05.30 0 0 2551

Kedves Corvi01!

Rendkívül izgalmas témát feszegetsz.
E tekintetben az én gondolkodásomban úgy 30 évvel ezelőtt állt be gyökeres fordulat.

Pontos részletekre, nevekre már nem emlékszem, de ami megmaradt, annak tán te is hasznát veszed.

Riportot írtam Pécsett, s a téma kapcsán a régiós természetvédelmi hivatalt is megkerestem, ahol egy idős professzor készségesen állt rendelkezésemre.

Egy fából ácsolt filagóriában beszélgettünk, s én az olvasó kérdéseit, véleményét is felhozva provokáltam a professzort.

Arról beszélt, hogy változó világunkban a biológiai sokféleség megőrzése elemi érdekünk.

Én meg tetetett szemtelenséggel közbevetettem (nem a saját gondolkodásom diktálta), hogy kipusztul egy faj, no zakson...

Akkor felmutatott a menyezetre, ahol apró denevérek várták a szürkületi időt.

És azt mondta, hogy minden fajnak van - több, kevesebb - genetikai tartaléka, képessége arra, hogy egy bizonyos határon belül a változó környezethez idomuljon, az új életfeltételekhez alkalmazkodjon.

Ha a feltételek drasztikusan vagy túlságosan gyorsan változnak, akkor a természetnek, ennek a nagy kísérletezőnek - amely ontja az új és újabb variációkat, közöttük a "selejtes" tömegeket is - nincs elég ideje megalkotni azt a változatot, amely számára az új feltételek elviselhetőek, "adja Isten!" kedvezőek, amelyek sikeresek lehetnek az új helyzetben...

És akkor újfent felmutatott a cseppnyi, addig számomra rejtve maradt denevérekre. Kifejtette: ezek jövője az ember segítő óvó munkássága nélkül kétséges. És nem mondhatjuk, hogy naés! Mert azt sem tudhatjuk, hogy a távoli jövőben nem lesz-e égető szüksége a világnak arra a genetikai készletre, amellyel rendelkeznek.

Felhozta, hogy a házityúk genetikai tartalékai minden megitélés szerint kimerülőben vannak, s előfordulhat, hogy végletesen elkorcsosulva megszünik az emberek fehérjepótlékaiként szolgálni.  Beszélt arról, hogy tán nincs messze, amikor a humán táplálkozásban a baromfifélék szerepát a strucc fogja betölteni.

Beszélt arról, hogy a különös élőhelyek eltűnésének törvényszerűen következménye a bolygó sivárosodása, ezzel együtt bizonyos geneteikai lehetőségek felmorzsolódása, eltünése s a fajok tömeges kipusztulása együtt jár pl a patkányok és a svábbogarak ... Extrém esetben számíthatunk arra, hogy a bolygón majd velük kell osztoznunk. Erre is kell gondolnunk, amikor a globalizációról beszélünk

Félek, hogy nem tudtam visszaadni a beszélgetésnek még csak a hangulatát sem, de talán sikerült gondolatokat ébreszteni, s akkor nem volt hiábavaló felidézni azt a régi-régi történetet.

 

 A lexikonban is van pár cimszó, amely érdekes lehet... Lapozzatok bele!

 

folyamat, mely a környezetbe legjobban beilleszkedő egyedek v. csoportok fennmaradását és elterjedését biztosítja.

természetes szelekció

A fajon belül is előfordulnak más-más jellegű, a várhatótól valamelyest különböző példányok, ha ezek teljesítőképessége a többi fajtárshoz viszonyítva jobb, akkor azok olyan konkurenciát jelentenek a többinek, amire a hagyományos szervezetek nincsenek fölkészülve, s a versengésben alul maradnak.

A természetes szelekció evolúciós szerepét felismerő Darwin szerint a létért folyó küzdelemben az előnyös változatok maradnak fenn, míg az előnytelenek v. a "károsak" kiküszöbölődnek.

Klasszikus példa az elmélet bizonyítására az éjjel repülő, nappal a fák kérgén megbúvó szürkepettyes araszoló lepke eredeti, szürkén mintázott alakjának és a sötét színű, ritkán fellépő monogénes domináns mutánsának az elterjedése.

A világosabb alak egybeolvad a fák mohos kérgével, a madarak nem veszik észre.

Ezzel szemben a mutáns, sötétebb alak elüt a környezet színétől, miután a madarak felfedezik és elfogyasztják.

A vizsgálat időpontjában Anglia gyártelepeinek környékén fordított helyzet állt elő, mert a szennyezett levegőtől ott a fák kérge besötétedett, miáltal e környezet a sötétebb változat számára nyújtott menedéket.

 

 

 

: →rövidfarkú albatrosz.

természeti emlék

Előzmény: corvi01 (2547)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.28 0 0 2550

A szarkák elszaporodása és a fekete rigó eltűnése között szoros összefüggés van. Ahogy nyest is bőven él Bp.-en !

Előzmény: Vanek B. (2549)
Vanek B. Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2549

Tényleg érdekes dolog. De én a természethez való alkalmazkodásba bele értem azt is, amit a városról írsz.

Ezek a madarak azért vannak itt, mert megtalálják a megélhetéskhöz a kellő feltételeket.

Igaz, városban fában, bokorban, növénnyel fedett területben kisebb a választék, meg vannak macskák is szép számmal.

Viszont akár a nyílt utcán is találhatnak kellő táplálékot, és nincsenek nyestek, nyusztok görények, rókák, a szárnyas ragadozók sem túlzottan veszélyeztetik őket.

Persze mindent nem tudhatunk, hiába is van valós oka mindennek, ha azokat nem ismerjük.

Példaként, lakótelepen az egyik utcán (sétáló) második éve feltűnt az addig városban ismeretlen szarka. Mostanra legalább fél tucat van, a multkor voltam tanúja egy szép civódásuknak ahol mindjárt 4 volt jelen, tőlem mintegy 10 méterre, és teljesen otthonosan viselkedve.

A hajnalaimat meg idén először a kálomista varjak keserítik meg, éktelen károgásukkal, amely ugye nem azonos a május éji madárcsicserggel.

Viszont fekete rigót nem látok sehol, jóllehet 10 éve még itt is rendszeresen előfordultak a bokrok, bozótosok közelében a földről ezt-azt szedegetve. Eltűntek, lehet a ligetben még vannak.

Veréb sincs, jóllehet nem is oly régen százas csapatban lepték még el a fákat telente.

Előzmény: corvi01 (2547)
corvi01 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2548

természete ---> természetes

Előzmény: corvi01 (2547)
corvi01 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 2547

Érdekes dolog ez a "természete kiválasztás" szöveg.. Főleg a városokban? :)

Itt vannak közöttünk szerencsétlenek -persze kényszerválasztottan, a panel ill.családi házak, ipari területek rengetegében; szinte minden beépítve, lebetonozva, aszfaltozva, alig vannak parkok-terek, zaj, szmog és stresz a részűk!!! Aránytalanúl kevesebb a rovar és az egyébb természetes táplálék! Rengeteg a kóbormacska, az őshonos ragadozók meg hiányoznak!.....És akkor itt egyesek természete kiválasztásról mernek beszélni, meg ugye ne is etessük Őket...? :-///

Ez természetesen nem Neked szól...

Előzmény: madarbarat (2538)
mepisz Creative Commons License 2011.05.21 0 0 2546

Köszönöm.

 

 

 

Előzmény: madarbarat (2545)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.21 0 0 2545

András!

Megint szereztél nekem jópár igen kellemes percet.

Hálásan köszönöm szépen - és szívből gratulálok.

Profi képek.

Előzmény: mepisz (2544)
mepisz Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2544

Megérkeztek.

 

 

 


Ladybee Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2543

Időben cselekedtem , néhány odút az emeleti ablak elé lógattam. Így zavarás nélkül, álcafüggönyön keresztül könnyen lehet fotózni őket ! :-)

Előzmény: zsazska (2542)
zsazska Creative Commons License 2011.05.20 0 0 2542

Irígylem a türelmedet! Nagyon jók a képek! Nálunk már évek óta költenek seregélyek egy oduban, de még sosem volt türelmem kivárni, míg a jelenlétünk ellenére az oduhoz szállnak. Messziről szoktam őket figyelni, de onnan meg nem tudnék értékelhető fotót készíteni róluk. A hangjukat viszont imádom! Gratulálok, hogy neked sikerült elcsípned ezeket a pillanatokat! :-)

Előzmény: Ladybee (2539)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2541

Phuu! ragyogó!

Ez igen!

kiváló képek

Nagyon szépen köszönjük!!!

 

Előzmény: Ladybee (2539)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2540

És még ajánlom figyelmedbe az 1991-es, továbbá sok egyéb mellett a 992.es hozzászólást.

 

Ha jobban , bővebben érdekel a téma, akkor néz bele a lexikonba:

 

http://madarbarat.konyv-e.hu/folap1.htm

 

  

 

etetés: a madarak téli etetése sokszor kavar vitákat. Egyes mértékadó vélemények szerint a téli etetéssel beavatkozunk a természetes szelekcióba, s nem szolgáljuk a faj javát. Nem hinném, hogy hazánkban ez a szokás oly mértékben elterjedt volna, hogy már-már kardot kellene rántani miatta. Sőt! Inkább ott tartunk, hogy nem árt a jó tanács azoknak, akik erre időt, anyagiakat fordítanak, mert itt sem elég önmagában a jó szándék!

 

 

 

Lássuk az aranyszabályokat! Etetni mínusz 5 fok alatt, november közepétől max. március közepéig ajánlott: naponta kétszer. Korán reggel, hogy az éjszakai megpróbáltatás nehézségeit minél hamarabb kiheverjék védenceink, minél gyorsabban energiához jussanak! Majd délután, de mindenképpen sötétedés előtt legalább 2 órával, hogy a szervezetük fel tudjon készülni az éjszakai lehűlésre.

 

Etetni kifogástalan (nem dohos), főként olajos magvakkal érdemes és hálásak lesznek ingyen kosztosaink, ha a szomjukat oltandó találnak az etetőhelyen almát, körtét. Ne tegyünk eléjük kenyeret, sós földimogyorót!

 

Amint a hó elolvad, ill. az idő enyhülésével megjelennek a rovarok, abba kell hagyni a madarak etetését! Ezzel párhuzamosan eljön az odúkihelyezés ideje, hogy a telelőhelyekről visszatérő, odúlakó énekesek találjanak fészkelésre alkalmas költőalkalmatosságokat.

 

Előfordul, hogy fészekből kiesett, kismadár szolul a segítségünkre, s előhozakodik a kérdés: mivel etessük. De vigyázat! Vannak fajok, a részleges fészekhagyók,, amelyeknél természetes, hogy a fiókák még a teljes röpképesség előtt elhagyják a fészket, s annak közelében az apjuk, anyjuk hordja nekik az élelmet – ezeket ne akarjuk „megmenteni”. A laikus arról ismerheti fel ezeket a madárkákat, hogy azok már csaknem teljesen kitollasodtak, a tekintetük élénk, s teljesen egészséges benyomást keltenek. Ezeket ne zargassuk, ne próbáljuk megfogni, de ha van ráérő időnk, messziről megleshetjük, hogy a szülő (általában valamilyen rigóféle) egy idő múltán előkerül, s a csőrében hozott rovarcsomóval megtömi a jellegzetes mozdulatokkal, nagy zajjal, tátott csőrrel követelőző fiókáját.

 

Ha mégis úgy érezzük, hogy a madár rászorul a segítségünkre, akkor ha nem is tudjuk, hogy pontosan mely faj fiókájával kerültünk kapcsolatba, azért azt mégis viszonylag könnyen el tudjuk dönteni, hogy magevő, rovarevő vagy ragadozó kicsinyéről van-e szó.

 

A csipeszszerű, egyenes csőr rovarevőre utal. A magevők csőre kúpos és a tövénél vastag. Azzal pedig valószínűleg nem keltünk meglepetést, hogy a kampós csőr a ragadozók sajátossága (már persze ha nem papagájról van szó). Ha a kampós csőrhöz elől, a fej elülső síkjában ülő szemek párosulnak, akkor bagolyfiókát szemlélünk.

 

Legyen bármelyik a segítségünkre utalva, eleségként a nem túl zsíros konzervhús (pl. macskakonzerv), a túró, a leforrázott lisztkukac, főtt tojás, marhaszív és a reszelt sajt (nem füstölt!) jöhet szóba. Mindenképpen gondoskodjunk kálciumpótlásról erre a célra leginkább a gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető kálcium-foszfát a legalkalmasabb, hogy elkerüljük a mészhiányt és szilárd csontozat-felépítést biztosítsunk. Ha valóban fontosnak tartjuk a kismadár megmentését, akkor porrá tört multivitaminnal is megszórhatjuk a neki szánt falatokat – de ne tömjük vitaminnal tele, gondoljunk arra, hogy egy Polyvitaplex egy felnőtt dózisa, a madárka hozzá képest elenyésző testtömeg, tehát éppen csak egy picuri port kell rászórnunk. A vitaminellátás az egészséges tollazat kialakulásához nélkülözhetetlen. Senkit ne zavarjon, hogy a védence magevő, hiszen fiókaneveléshez a verebek is fognak rovart.

 

Ezt az étrendet csak a májkárosító-hatás miatt lehet kárhoztatni a magevők esetében – a problémát úgy tudjuk elkerülni, hogy a fióka növekedésével fokozatosan váltjuk le az állati fehérjét csíráztatott maggal, de a csíráztatott magvak semmiképpen ne legyenek megsavanyodva!!! Nagy valószínűséggel az etetni kívánt táplálékot a romlástól a hűtőszekrény segítségévek óvjuk – nos, ez esetben ne felejtsük el, hogy a táplálék hőmérséklete akkor optimális, ha testmeleg. (Aki már látott gondos anyát etetni, annak számára ez nem újdonság, még az a mozdulat sem, mellyel az anya a melegített tejből cseppent a kézfejére, hogy meggyőződjön: sem nem hideg, sem nem meleg a tej.)

 

 

A fiókának (csipesszel) felkínált falat kezdetben ne legyen vastagabb a csőr átmérőjének felénél, és hosszabb, mint maga a csőr. A könnyebb lenyelést elősegítendő, mielőtt a csőrbe tesszük, mártsuk be a falatot az itatóvízbe! Kezdetben lehet némi erőszakot alkalmazni: felülről fogjuk meg a felső kávát a mutató és a hüvelyk ujjunkkal, s feszítsük szét a csőrt, s úgy csúsztassuk be a falatot.

 

 

Ha a kicsi később nagyon türelmetlenné válik, tegyük fölé a tenyerünket, hogy a hüvelyk és a mutatóujj között bukkanjon fel a feje, s finoman irányítsuk a fiókát.

 

A hangosan kérő fiókát mindig meg kell kínálni, egyébként kezdetben cc. óránként, majd a várakoztatási időt fokozatosan tágítva etessünk!

 

Arra készüljünk, hogy egy csupasz énekes cc 2-3 hétig igényli a gondoskodást, egy kitollasodott madár esetleg 3-5 nap múltán elengedhető.

 

A kezdetben száraz fűvel, papírzsepivel bélelt dobozban tartott madárka fokozatosan kerüljön át egy kaliba, ahol már állandóan lehet előtte víz és eleség (magevőknek mag, rovarevőknek lisztkukac, ragadozóknak, baglyoknak egér). Aki mindezt nem tudja vállalni, az keresse az illetékes tájvédelmi körzet őrét, a legközelebbi madármentő állomást v. a legközelebbi nemzeti park igazgatóságot.

 

 

 

etetési szelídség

 

Ilyenkor szelídnek látszanak, azonban az éhség múltán újra elvadulnak az embertől.

 

Ezt a jelenséget nevezzük etetési szelídségnek.

 

 

 

 

 

 

etető és itató berendezések: azok az eszközök és berendezések, melyek a takarmány és a vízigény kielégítését segítik. Lehetnek hagyományosak, automaták, ill. önetetők és önitatók v. félautomaták.

 

Kalitban v. vitrinben tartott madarak részére a legmegfelelőbb a kívülről felerősíthető, szaküzletekben árusított műanyag önetető- és önitató edény.

 

A papagájok részére betett etetőknél és itatóknál különösképp legyen szempont, hogy ne boruljanak egykönnyen! Legjobb, ha ezek és minden más eszköz fixen rögzíthető.

 

Az önetetővel szokott gond lenni, mert abból a madár - a számára kívánatos magfajtát válogatva - a többi magot kiveri.

 

: vannak állatok, közöttük madarak is, amelyek mindaddig bizalmasak az ember iránt, míg éhesek, ill. élelmet kívánnak.

 

 

Előzmény: kisatila (2536)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2539

Seregély címszóhoz, a lexikonba ? Mai képek.

Előzmény: madarbarat (2538)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.15 0 0 2538

Soha nagyobb baj ne történjen!

De azt azért tudnod kell, hogy a természetes kiválasztás hívei a téli etetést se nagyon tolerálják.

Előzmény: kisatila (2536)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.14 0 0 2537

Finoman mondva, nem jó ötlet. Kevésbé finoman, marhaság májusban madarat etetni !

Előzmény: kisatila (2536)
kisatila Creative Commons License 2011.05.13 0 0 2536

MÉG ILYET....!!!!

 

 

Sziasztok! :)

 

Szeretném segítségetek kérni, hogy tudok segíteni "harkályaimnak".

11.ker-ben lakom 3 szintes panelban.

Sajnos a rigókat elüldözték a szarkák :(  Ezt nagyon sajnálom!!

De jöttek azóta harkályok (legalább is egy pár) akik pont az elöttünk lévő fűzfában költött ki :)

Maradt télröl ilyen kis hálós golyocskánk amit kitettünk a párkány alá.. 

És jöttek rá a szülők! :)

De az lassan elfogy és amúgy is gondolkpdtam hogy meg könnyíteném a dolguk kicsit.

Vennék liszkukacot..!

Mit szóltok, érdemes az önzőségem miatt etetni ezeket a "dögöket"?

És ha igen, jó ötlet ez vagy valami mással próbálkozzak?!

 

                       Üdv!

madarbarat Creative Commons License 2011.05.07 0 0 2535

Elképesztő.

Köszi szépen.

Szinte hihetetlen.

Sajnos a fészekalj persze menthetetlen...

 

Előzmény: Ladybee (2534)
Ladybee Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2534
Előzmény: madarbarat (2533)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2533

ja! hogy más is egy lépésben megnézhesse:

 

ez mondjuk a fenyőpintyes sorozat

http://picasaweb.google.com/105248595842417551529

 

ez pedig a nyitóoldal:

http://picasaweb.google.com/105248595842417551529

 

Előzmény: madarbarat (2532)
madarbarat Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2532

Vauuuu!

Ez ragyogó!!!!!

Nagyon szépen köszönjük.

Eszméletlenül szép sorozatok.

 

 

Előzmény: mepisz (2531)
mepisz Creative Commons License 2011.05.04 0 0 2531

Köszönöm Tibor !

 

---------------------

 

Én sem tétlenkedtem, folyamatosan töltöm fel Magyarországon honos illetve vonuló madarai fotóit. Egyenlőre a szárazföldi madár fajok képei

 

tekinthetők meg a google : picassa webalbumok - András Faragó mappában ,  ha tálalsz benne a lexikon számára megfelelőt használd

egészséggel.

 

A fotók nagyrésze dokumentum jellegűek.

 

Üdv : mepisz.

 

 

Előzmény: madarbarat (2530)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!