Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2020.12.07 0 0 646

Nem írtad, mi nem tetszik az ikeásban, pedig az jó. De a világ kinyílt. Nekem nagyon tetszenek ezek a kettős használatú edények:

https://www.amazon.co.uk/Cast-Iron-Dutch-Oven-Combo-Cooker/dp/B076PR8LT5/ref=redir_mobile_desktop?ie=UTF8&aaxitk=DgNTnNeiswhgZjxcmGDCRw&hsa_cr_id=5415393380502&ref_=sbx_be_s_sparkle_mcd_asin_1

 

Ha nem lenne egy csomó serpenyőm, biztos valami ilyesmit vennék.

 

Előzmény: tropixo (645)
tropixo Creative Commons License 2020.12.06 0 0 645

Ja ja, tényleg elképesztő. Az indukciós csak 14 centi átmérőn melegít valósan. Megvan itt mindennek az oka. Ezért írtam a múltkor, hogy kisütni nem tudom, nincs sütőm.
Na. Nem merek használtan venni semmit, mert a sok agyas a porózusságot megkínálja mosogatószerrel. Akár ugyanabban a cikkben, amiben meg azt is leírja, hogy az ételek fedésbe kerülhetnek egymással, pont a pórusok megléte miatt. De engedjük el ezt. Van ajánlat, ötlet jó minőségre? Nem kell, hogy aktuálisan létező ajánlat legyen, elég az információ, hogy milyen ismertetőjegyei vannak a jó öntöttvasnak. Van, ahol a sima felület és szürkébe hajló a rossz jele, szemben a rücskös, tényleges fekete színnel, mert az meg a jó.Hogy ezekből mi igaz, azt nem tudom.

Valahol abban bízom, hogy létezik ellenállóbb, elvégre is 300 (4-5-600?) fok feletti esetekben szabadna deformitásnak csak megtörténnie. A vas kioldódásának mértéke, milyensége sem mindegy, emiatt is fontos.

 

A bonyhádi viszont hasas mivolta ellenére is elég jól szerepelt ma indukcióson. Sült krumpli, majd tócsni, csuda élmény volt a tapadásmentesen sütögetni. Remélem találok ilyen tudást öntöttben is.

GPF Creative Commons License 2020.12.06 0 0 644

Sütőbe szokták tenni 250 fokra egy órára. Az egyenletes.

 

Nem kellene sehol koromdaraboknak, vasnak megjelenni.

 

Elképesztő, mit összeszerencsétlenkedsz :) Nem rakétatudomány ez.

 

Előzmény: tropixo (642)
tropixo Creative Commons License 2020.12.06 0 0 643
Mennyire tilos üresben hevíteni? Beleégetés esetén üresben megy. Visszacsinálni gondolom lehetetlen a billegést, a hasat.
tropixo Creative Commons License 2020.12.06 0 0 642
Mindig arról megy a közhelyezés, hogy magas hőfokon tessék a patinát belégetni az eszközbe. Egy nyamvadt számot nem látok sosem. Hány fokra érti? Tegnap indukcióson 1400 Watton sikerült billegést varázsolni a holland sütőbe.:/ A múltkor sem tudtam már hol lakik az igazság, most megint el vagyok akadva, második felvonásként. Azt gondoltam, hogy sokkal nehezebb összehozni egy ilyet. Fontos lenne a nem ipari körülmények - azaz háztarzási - közt való tökéletes elb@szhatatlanság. Most haragszom magamra. Az indukciós is középen jobban melegít valamiért, mint a széleken, ez így pont nem jó, pont ettől púposodik minden a legjobban. De hogy ez is... A drabális gyártmány is deformálódik.

Patina esetén szabad-e megjslennie fekete szén pörzsanyagoknak/vasnak a tükörtojás-palacsinta-tócsni alján?

Milyen anyagminőségi fokozatokat, irányokat tapasztaltatok meg már? Szeretnék egy jó serpenyőt, tehát Home Perfecttől eltérőt. Nem szeretném viszont azt az élményt, hogy ugyanúgy megszűnjön a tökéletes felfekvése a sokpénzért beszerzettnek és középfe gyűjtse a zsírt. Az ikeás nem tetszik.

Kezdeti kajaszag eltűnni látszik.
GPF Creative Commons License 2020.12.02 0 0 641

Kösz a pontosítást.

 

Semmilyen tapadásmentes nem tudja felvenni a versenyt tartósságban az öntöttvassal. Kerámiám csak valami gagyi volt, talán egy évet bírt. Szuper teflon 2-3 év után már tapad. 

 

Most nagyon jó áron sikerült vennem egy márkás rozsdamenteset, szerintem az is jó lesz.

 

Előzmény: H_G (640)
H_G Creative Commons License 2020.12.02 0 0 640

Nem pont ugyanaz, mert a zománc sima. A kerámiabevonatot manapság már meg tudják úgy csinálni, hogy csak látszik simának, de igazából nanoméretű mélyedések és csúcsok váltják egymást, így sokkal kisebb felületen érintkezik az étellel, valamennyire tapadásmentes beavatás meg más speciális kezelés nélkül. Volt ilyenem már 2 is a T betűs francia gyártótól, új korukban szuper kényelmes használni őket, de (legalábbis az enyémek) nagyon gyorsan hanyatlottak. A tartósságuk összemérhetetlen az öntöttvassal.

 

Előzmény: GPF (639)
GPF Creative Commons License 2020.12.01 0 0 639

1. Egyáltalán nem ilyen rusztikus egy öntötvas termék. Nem tudom, mi lehet az általad próbálttal. Egyszer alaposan el kellene mosni, ecet, dörzsi, acélgyapot, zsíroldó, minden. Aztán rendesen beavatni. Nem kell feltétlenül a sütőben, tűzhelyen is lehet.
Természetesen nem szabad beleszólnia az étel ízébe. Nem lehet tőle vasas, amit benne készítesz. OK, savas kajákra nem való, de más nem kellene, hogy átvegye a vas ízt. A beavatás során keletkező réteg nagyon komolyan ellenáll a mechanikai és a legtöbb kémiai hatásnak is.

2. Igen, minden öntöttvasra készíthető "patina". Magyarán polimerizált olaj-zsír.


3. Nem, a bonyhádi az semmiképpen nem öntöttvas. Az zománcos. Hogy miféle, azt nem tudom. A zománc inkább hasonlít az üveghez, mint a vashoz. Ha lepattogzik, az ellen nincs orvosság. És a mattulás ellen sem. Egy zománcos edényt nem lehet úgy felújítani házi körülmények között, mint egy öntöttvasat.

 

Egy vékony zománcos serpenyő sosem fogja azt tudni, mint egy öntöttvas. Mostanában jobban hangzik a kerámia bevonat, de az lényegében ugyanaz, mint a zománc.

 

Vegyél egy ikeás öntöttvas serpenyőt, az jó lesz!

 

Előzmény: tropixo (638)
tropixo Creative Commons License 2020.11.30 0 0 638

Rég nem írtatok ide, de teszek egy próbát, mivel szűnni nem akaró dilemma van, tapasztalathiánnyal nyakon öntve. Hosszú évek óta használok egy Bonyhádi szeletsütőt, jó, mert pont méret széltében-hosszában, tűzhelyről levéve lehet enni is belőle. Azt hiszem eredetileg is fekete belsejű volt, bár egy Ízőrzők epizódban láttam belül tarkazománcos verziót is belőle. Szóval a pár évtizeddel a teflonos idők előttről származik és ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ha vízzel ázik napokig, elromlik a kellemes kapcsolata használójával: felülete mattá és villacsikordítóssá (brr-brr) válik, ami azonban orvosolható pár zsírégetős visszaavatással, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.

Sajnos szabadtűzön eldeformálódott és hasa keletkezett lefele irányba és hiába szolgálna még jól gázon, rezsón, meg indukcióson nem játszik a középen 20 forintos nagyságú felületen való érintkezés, idegölő pörgés-forgás, így gondoltam, egy zománcozatlan öntöttvas serpenyővel jajj, de rusztikusan boldog leszek én. Most ott tart a dolog, hogy nem merek venni, mert egy most kezem ügyébe került családi holland sütővel szerzett tapasztalataim nem jók. Megnézni, tapogatni helyben meg nem tudok egyet sem, ami másik ilyen termék. Valamelyik grafitos verzió lehet, nem teljesen fekete. A lényeg, hogy durván ontja magából saját magát ez a lábas, szinte púderszerű az élmény: laza érintésre is alaposan ott marad az ember kezén a vasszag, de az aljába még bele is van integrálódva régről valami büdösséges kajaszag, ami nem gondolom, hogy a vas sajátja lenne, viszont a használatok növekedésével sem múlik (rakott krumpli, kenyérsütés). Kell, hogy kapjon egy resetet, mit ajánlotok rá? Ecet? Felforrósított só vagy sólé? Hidegen dörzsölés nem segít, bármilyen alapos (sóval, homokkal-náddal-fűvel). Sütőben kisütni nem tudom jelenleg.

 

Felmerült kérdések:

 

1l Minden öntöttvas termék ilyen szinten rusztikus? Ez egy rossz minőségű holland lehet, ezért ennyire ilyen? Videókon mélyfekete, márványos csillogású serpenyőket látni (zománcozatlanokra értem!) vagy amilyen Borbás Marcsi néne fekete belsejű Staubja (ami viszont zománcos), de az én Bonyhádim sem marad el sokban attól márványosságában jobb napjain. Na ezért sem tudom, hova is soroljam.

 

1la.Az ételbe nem tudom mennyire kell beleszólnia a szóban forgó hollandnak, de a felböfögött étel bukéja is durván vasas. Patinaréteg meglétével ez mennyire csökkenhet?

 

2l Mekkora eséllyel varázsolható hollandsütőbe patina? Hiszen minden ételkomponensből csapódik ki pára (ami a fedő belsején, az oldalfal teteje felé akár készülte közben már rozsdát produkál), még ha ránézésre száraz is, arról nem is beszélve, hogy nem a teljesen száraz ételek készülése a jellemző egy ilyenben.

 

3la. Az öreg Bonyhádin zománc-e az a belső felület? Ha igen, mi fajta? Rozsdásodni nem rozsdásodik, mattulni viszont tud, de ugyanúgy vissza is lehet hozni az életbe, vagyis tartós, kellemes patinát rakni rá (ami a hollanddal nem sikerül). Nevezhető ez így öntöttvas belsőnek? Abból egy vékony réteg? Nem értem. Belülről vas, le van pattanva egy körömhegynyi területen, abból is látszik.

 

3lb. Amennyiben zománc, akkor ilyen fajtával megáldott létezik-e emberi árú serpenyőknél? Ötvözni látszik a tartósságot és a használhatóságot. Mert ez nekem pont megfelelne, csak egy új edényben, amorf segg nélkül.

 

Dozbik Creative Commons License 2018.03.13 0 0 637

Szia! Megvan még a Lodge öntöttvas serpenyőd? Engem érdekelne!

 

Köszi előre is! 

 

Üdv,

 

Tamás

Előzmény: 1978balint (628)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.04 0 0 636

Köszönöm!

Tu Sok Creative Commons License 2018.02.02 0 0 635

De nem ám...

Előzmény: kecsegedzsesz (633)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.02 0 0 634

Nem. A klasszikus zománc teljesen saválló. 

Előzmény: kecsegedzsesz (633)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.02 0 0 633

A CR 55 a zománcot nem kezdi ki?

Előzmény: Tu Sok (632)
Tu Sok Creative Commons License 2018.01.31 0 0 632

Közben látom, több fazekamat is foltoztam már, mind nagyon régóta bírja.

Kétkomponensű műgyanta is lehetne, de az macerás...

Rozsdátlanításra meg CR 55 lehet, dehát az literes-igaz nem túl vagyon....

De alaposan áztasd le ( nem mintha baj lenne, ha megmarad, a foszfát baromi jó vízkőoldó is, és jobb a sósav-ecet családná(vízkőre).

Tehát FB.S

 

Előzmény: kecsegedzsesz (631)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.30 0 0 631

Köszönöm szépen a segítséget!

 

Holnap veszek is egyet kipróbálni.

Előzmény: Tu Sok (630)
Tu Sok Creative Commons License 2018.01.30 0 0 630

Van az FB.S nevű ragasztó, 150 (vagy 250? fok, rá van írva) ,rákened vékonyan , örök élet.

Nekem a 12 literes fazekam tizenéve húzza.

Ha előbb lerozsdátlanítod, leöblíted, alkohollal zsírtalanítod, maga a tökély.

Persze szárazon ragacsold...:}}

Előzmény: kecsegedzsesz (629)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.01.30 0 0 629

Sziasztok!

 

Van egy 30 literes lábsom, és egy 80 literes üstöm amiknek a belsejéből néhány helyen le van pattogva a zománc, és rozsdásodik.

 

Hogyan tudnám rendebe tenni?

 

Előre is köszönöm!

 

1978balint Creative Commons License 2018.01.17 0 0 628

Eladó egy teljesen új 26cm-es Lodge öntöttvas serpenyő és egy palacsintasütő. egyben vagy külön külön is. Darabja 9000 HUF. 

ZsuR Creative Commons License 2017.12.22 0 0 627

 

Csak belulrol kell...a nem zomancost.

Előzmény: decsmor (626)
decsmor Creative Commons License 2017.12.22 0 0 626

Sziasztok

 

Kaptam egy új 8 literes fedeles lábast. Végigolvasva a fórumot 1-2 dolog nem tiszta.

Kérdésem az lenne, hogy

 

1. A beavatásnál kívü-belül be kell kenni olajjal, vagy csak a belsejét.

2. A beavatásnál fedél nélkül, vagy a fedelével rakjam be a sütőbe.

3. Ha fedelestől akkor rajta legyen, vagy mellette.

 

4. beavatás után sima vizes mosás után szárítás, majd kívül-belül csepp olajjal át kell kenni.

 

Válaszokat előre is köszönöm.

Jocjoc123 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 625

Vettem német amazonról egy itt korábban említett Lodge öntöttvas palacsintasütőt. Nagyon frankó a cucc. Kell hozzá egy jó edényfogó kesztyű (én munkavédelmi boltban vettem), mert a gyári szilikon cucc használhatatlan. Első palacsinta a sütés elején kicsit tapadósabb, de másodiktól már perfekt a dolog, olyan mintha teflonos lenne, nem tapad egyáltalán. Gyárilag be van avatva egyébként a sütő. Én sütés után kiégetem, leolajozom, mosogatni nem is kell. Előtte jobbféle tefal volt, azt is szerettem, abban tényleg nagyon könnyű volt sütni, szinte el sem lehetett rontani. Az öntöttvasat jobban ki kell tapasztalni, nehezebb, kicsit macerásabb, viszont ez soha nem megy tönkre, ha nem csinál vele hülyeséget az ember.:) És a tészta is valahogy másabb, zamatosabb benne.

t.zsolti Creative Commons License 2017.09.22 0 0 624

-))))))))))ok

Előzmény: ZsuR (623)
ZsuR Creative Commons License 2017.09.22 0 0 623

Eloszor csak egyet vegyel... ha megszeretted, akkor tobbet :))

Előzmény: t.zsolti (622)
t.zsolti Creative Commons License 2017.09.22 0 0 622
ugy latom ontottvas edenyeim lesznek, ha macerasabbak is.
talaltam ket magyar gyartot.
Előzmény: ZsuR (621)
ZsuR Creative Commons License 2017.09.21 0 0 621

Ami a teflon edenyek ellen szol, ha sutesrol van szo:

"Because nonstick pans are all about preventing any sort of stick at all. Stainless-steel pans–used properly–are all about getting a flavorful crust on the food and just enough to stick to the bottom (that stuff is called fond) to create a base for easy pansauces and such.May 19, 2017"

 

 

Vagyis... ami piritas jo izt adna az etelnek, azt nem lehet a teflonban... amit lehet tenni, hogy megpiritani (?) a teflonban es a sutoben sutni kicsit (ha a nyele engedi).

 

A masik a "deglazing"... hat azt sem lehet teflonban, mert ugye ha nem ragad le semmi, akkor azt nehez feloldani folyadekkal.

Az elso edenyben a "fond" - a masodikban a "deglazing".

 

t.zsolti Creative Commons License 2017.09.21 0 0 620

lehet így utólag rájöttem , a használatik olvasása után, hogy hősokkot kapott az edényem, többször lehűtöttem a meleg edényt hideg vízzel.

na ezek után nem teszem.

Előzmény: Boarhunter (618)
t.zsolti Creative Commons License 2017.09.21 0 0 619

3000 ért láttam a neten öv. nyeles lábast , akkor az nagyon jó ár.

Előzmény: ZsuR (617)
Boarhunter Creative Commons License 2017.09.21 0 0 618

Ha a tefal 7000 forintos ára zavar, akkor az öntöttvas serpenyőkkel se nagyon fogsz vigéckedni.

Az, hogy a barátodnál három hónap a kifutási ideje bármilyen teflon serpenyőnek egy konyhán, nem jelent semmit. Ha vigyáz rá az ember, nem nyúlkál bele fémtárgyakkal, nem önti nyakon hideg vízzel a forró serpenyőt stb., évekig kiszolgál.

Előzmény: t.zsolti (616)
ZsuR Creative Commons License 2017.09.21 0 0 617

Beszerzest es markat nem tudok ajanlani - de igaz, a teflonost allandoan venni kell, akarmit is csinal az ember, megkarcolodik.

 

Erdemes egyszer jo minosegu szenacelt vagy ontottvasat venni - es ha az ontottvas nem zomancos akkor orok eletuek lesznek.

Előzmény: t.zsolti (616)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!