Keresés

Részletes keresés

Bárk_i Creative Commons License 2016.12.18 0 1 132726

Endre! A te főződ sörös (nem)dupla aljú ha jól sejtem. Gondolkodom azon,hogy kellene az enyémre leeresztő csap.

Krumpli ! Ötletelgetek csak de szerinted meg lehet oldani egy leeresztő csapot az enyémre?

Mindenki véleményét szívesem veszem.

Nagyon nem akarnám szét szedetni de mint Manóét is látom van egy vályú alul. Nekem meg ugye ott a dupla alj. 

csalántea Creative Commons License 2016.12.18 -1 0 132725

"Ha ebben az üzemállapotban az időt csökkenteni akarod, akkor növelni kell az egységnyi idő alatt termelt gőzt és a deflegmációt együtt, akkor csökken az idő és változatlan töménységet tudsz produkálni."

Pontosan. A felfűtést 6 KW-al végzem, felfűtés után visszaveszem 4-5-re a lepárlás alatt, különben nagyon esik a koncentráció (túlvizesedik a pára). A külső reflux eddig egyedül határozta meg, azaz maximálta a deflegmációs kapacitást. Az új belépő belső reflux már lehet, hogy önmagában is elég lesz, de ha nem, akkor egy kis külsővel együtt biztosan és akkor mehet 6 KW-ra (vagy akár többre is) is a fűtés. Ekkor pedig rövidebb idő alatt jóval több lehet az elvétel változatlanul jó vagy jobb (vö. rézből lesz a deflegmátor) minőség mellett ...

Igen, pont így szeretném.

Köszönöm.

 

Előzmény: endrepp (132721)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.18 -1 0 132724

A kifogástalan minőség sokszor relatív. Főleg ha csak egy szűk réteg mondja meg. 

Előzmény: csalántea (132720)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132723

Attól hogy nav engedéllyel koppintja valaki még rossz koppintás. 

Előzmény: csalántea (132720)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132722

Pedig mégsem érted. Nem tévedek. 

Előzmény: csalántea (132720)
endrepp Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132721

Tehát most van egy üzemállapot, amivel egy gond van a túl hosszú idő. Növelni fogod a deflegmációt, ugyanebben az üzemállapotban fog működni a berendezés csak a deflegmáció 2 helyen fog zajlani, nem egy helyen.

Lényegében semmi nem változik (hogy hova vezeted a refluxot, azt hagyjuk, a lényegen nem változtat, nyilván, ha egyszer sikerült belőni, ezzel lehet majd játszani).

Ha ebben az üzemállapotban az időt csökkenteni akarod, akkor növelni kell az egységnyi idő alatt termelt gőzt és a deflegmációt együtt, akkor csökken az idő és változatlan töménységet tudsz produkálni.

Előzmény: csalántea (132718)
csalántea Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132720

Tévedsz, nem rossz az eszköz, mert kifogástalan minőséget kapok, csak túl hosszú a lepárlási idő, azért fejlesztem, hogy gyorsabb legyen a folyamat.

Tévedsz, mind a kettő hűtő kifogástalan, csak a liebig fölösleges, mert már a csőköteges is tökéletesre hűt.

Tévedsz, nem koppintottam semmit, az eszközt számlával vásároltam, amivel be is jelentettem,

a gyártó pedig NAV engedéllyel gyártja az eszközt.

Tévedsz, értem az eszköz működését, paradox módon éppen a veled folytatott korábbi privát levelezés során értettem meg, meg is köszöntem a szakmai tanácsokat, azokat részben meg is fogadom.

 

A minősítéseidet pedig a továbbiakban kérlek tartsd meg magadnak ...

 

Előzmény: gabor0036 (132716)
sogi01 Creative Commons License 2016.12.18 0 1 132719

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (132668)
csalántea Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132718

Pontosan. A lepárlási folyamat kb. 70 fokos alkohollal indul és külső reflux nélkül gyorsan esik és hamar csúszok az utópárlatosság felé. Ha pedig több mint 50 %-ot refluxba küldök (azaz csak kb. egy kb. harmadot szedek) akkor nagyon sokáig tart a lepárlás, 8-10 órát is. (A minőséggel nincsen baj.)

A deflegmátortól két dolgot remélek: egyrészt a réz katalizáló szerepét, másrészt, ha a torony tetejét belülről finoman hűtöm (pl. 6-8-10 fokkal csökkentem a pára hőmérsékletét egy finom csap segítségével az átfolyó víz mennyisége által), akkor magasabb alkohol fokon vezetem végig a lepárlást (de nem túl magasan, mert nem tiszta szeszt szeretnék) ill. rövidül a lepárlási idő is azzal, hogy nem kell a buboréktálcán újra felforralni és elpárologtatni a külső reflux anyagot, hanem a torony tetején "csak" kicsapatok egy kis vízben gazdagabb párlatrészt.

Közben mellékes, hogy a már meglevő egy méternyi liebig hűtő fölösleges, ha már egyszer most is ott van. Tudom, hogy felesleges.

Ha megvalósul a fejlesztésem, akkor három ponton tudom szabályozni a párlat összetételét ill. a lepárlás idejét: a belső reflux által (csőköteges vízhűtéses réz deflegmátor a torony tetén), külső reflux által (visszavezetés a harmadik tálcára) és a fűtés intenzitásával. Ezt majd ki kell tapasztalni, hogy egymással hogyan függnek össze ...

Ja, hogy valamelyi (pl. külső reflux) felesleges lehet ... igen, tudom, de már ott van és ki lehet kapcsolni.

Ja, és az is lehet és erre senkinek nincs itt tapasztalata, hogy az optimális megoldás az lesz, hogy egy kis külső reflux a harmadik tálcára és egy kis belső reflux a negyedik tálcára. Meglátjuk. Ha valakit majd érdekel, akkor megírom, ha nem, akkor megmarad a tapasztalat magamnak ...

 

 

Előzmény: endrepp (132713)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132717

A piros X a képen csak tartó...

Előzmény: gabor0036 (132716)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132716

"itt nem egy új eszköz tervezése folyik, hanem egy meglevő átalakítása és kiegészítése. Átalakítása úgy, hogy meglevő apró előnyök megmaradjanak pl. a külső reflux körön van az üveg alatt a mintavevő csap, miért dobnám ki, ha már egyszer megvan és használom?"

 

Azért mert rossz! És sosem lesz jó ha továbbra is ragaszkodsz hozzá! Minek neked "mintavevő csap"? -a hűtő végén bármikor vehetsz mintát csap nélkül is. Az is rossz a te esetedben, mert a "váltócsap" felett is van egy pangó rész ami miatt sosem lesz jó az elválasztás... Az esetedben meg nincs külső reflux kör". Van két hűtőd ami igazából egyik sem jó. Mint ahogy ez be is bizonyosodott már. 

 

" (Sajnálom, ha valakit a marad, ha már ott van ingerel, pedig nem célom, tényleg ...)"

Engem ugyan nem zavar, azt csinálsz vele amit akarsz. Szarul koppinottatok valamit és te egyáltalán nem érted a főző működését, felépítését, és ahogy Norris is írta a saját szarod megerősítésére vársz itt áment miközben a tényleges megoldás sokkal egyszerűbb lenne.  Ahogy írtad is, nektek fontosabb hogy az üveget lássátok hogy csorog a szesz. Hát tudod egy jó hűtő végén is lathatnátok a haverokkal és talán még pálinka is lehetne...

 

Nem nyúlsz hozzá mert felesleges munkával jár? Az oszlop teteji deflegmátor miatt úgy is ketté kell vágni. Valamint ha jól emlekszem akkor nem te csinálod hanem csak "tervezed"...

 

Kupeci megírta a tutit. Add tovább te is egy baleknak aztán csinálj egy rendeset. 

Tajta hagyhatoD azt a kis ízét amit leibig hűtőnek tettek rá, meg az "előhűtőt" minden sallanggal. Pedig kicsi ráfordítással még jó is lehetne...

Őszintén szerinted ezek az arányok jók???

 

Előzmény: csalántea (132712)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132715

Tehát már megtaláltad Magadnak a megoldást. :)

Előzmény: csalántea (132712)
kupeci Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132714

"vágd le, dobd ki és így legyen,".....nem.  Nem tenném, de ezt békén hagynám hogy az ebbe a szerkezetbe fektetett anyag és munka ne vesszen kárba mert ha szét vágsz valamit az már kárba vész. Csinálnék egy újat. A régit meg eladnám, nézegetném, stb.Tudom hogy kibicnek könnyű, de sokkal könnyebb (nekem) egy újat megalkotni mint egy régit átalakítani.

(Ez csak egy vélemény!)

Előzmény: csalántea (132712)
endrepp Creative Commons License 2016.12.18 0 0 132713

Értem, de azt még mindig nem, hogy milyen konkrét ok miatt kell fentre a csőköteges? Ha 90 cfokos az oszlop teteje az miért baj? Sztem. ez természetes, ha a pára 90 fok felett van, akkor a fémfelületek ezt némi lemaradással, de követik. Egyébként persze tegyél oda én nem akarlak lebeszélni róla, csak megérteni.

Én úgy képzelem még egy csőköteges akkor kéne, ha nem lehetséges elég magas alkoholfokú terméket előállítani.

Előzmény: csalántea (132712)
csalántea Creative Commons License 2016.12.18 -2 0 132712

"Itt már keverednek a dolgok."

Igen, ha van keveredés, akkor annak oka, hogy itt nem egy új eszköz tervezése folyik, hanem egy meglevő átalakítása és kiegészítése. Átalakítása úgy, hogy meglevő apró előnyök megmaradjanak pl. a külső reflux körön van az üveg alatt a mintavevő csap, miért dobnám ki, ha már egyszer megvan és használom?

"Van (vagy lesz) egy csőköteges az oszlop tetején, van egy csőköteges előhűtő, ami után van egy reflux visszavezetés, van egy túl rövid liebig."

Igen, lesz egy csőköteges réz deflegmátor az oszlop tetején (réz eddig nem volt a főzőben), van egy csőköteges előhűtőnek tervezett hűtő oldalt, de az valójában véghűtő (a külső reflux ezt igényli üzemeltetés során) és van egy rövid liebig hűtő, ami tényleg felesleges, mégis marad, mert már ott van és felesleges munkával jár az eltávolítása. (Sajnálom, ha valakit a marad, ha már ott van ingerel, pedig nem célom, tényleg ...)

"Az oszlop tetejére azért kerül a csőköteges, mert az oszlopon kívüli "nem elég" pedig elég izmosnak látszik. Miért nem elég? Termel 1dl/percet, 0.5dl/percet visszavezet a tányérokra, miért nem megy ez?"

Szó sincs 1dl/perc termelésről, ez ugyanis 6 liter/órát jelentene, ennél jóval kevesebb a kapacitás.

Most a probléma az oszlop tetején mért jóval 90 C fok feletti tartós párahőmérséklet, még akkor is, ha a külső reflux 20 C fokon megy vissza. (Nem tudok mit kezdeni azzal a megjegyzéssel, hogy jóval melegebb víz jöjjön ki a hűtőből, hiszen akkor a kijövő párlat is pl. 50 C fok lenne, ami reflux funkcióra közel sem optimális, hiszen a refluxnak a koncentrációja és hőmérséklete egyszerre fontos ebben a rendszerben, ha már így gyártották le. Ez nem vágyak vagy más eszközön tapasztaltak kérdése, hanem az én esetemben realitás.)

 

A megoldás egyébként ezekből az eszmecserékből állt össze: a torony tetejére kerül hamarosan egy réz deflegmátor. Lehet, sőt valószínű, hogy a külső reflux kör ezután feleslegessé válik, de hát akkor egyszerűen elzárom a csapját és kész, mintha ott se lenne, de maradhat is, ha már ott van pl. tetszik a feleségemnek -:) )

 

"Egyszerűen kevés a gőz? Gyenge a fűtés ehhez az egészhez?" 6 KW elektromos fűtés 130 C fokra melegíti másfél óra alatt a hőközlő olajat, hőszigetelt az üst, ez szerintem rendben van.

 

Ez a lepárló eszköz a bővítése ill. fejlesztése után nyilván több paraméteres, tehát bonyolultabb rendszer lesz a szokásosnál és talán az indokoltnál is, de akkor sem ingerültséget vagy ex kathedra kijelentést kérek, mint korábban kaptam többektől. 

 

Őszintén szólva tényleg feleslegesek a mások által adott olyan válaszok, amelyek a vágd le, dobd ki és így legyen, különben miért kérsz itt tanácsot megközelítésen alapulnak, különösen ha gúnnyal párosulnak. Közel egy év alatt végigolvasva az egész fórumot látom, hogy egyesek esetében ez itt szokás. Nekem ez egyáltalán nem szimpatikus, de hát ez van ...  Érthetetlen számomra, hogy valaki miért elégedetlen azért, mert a tanácsát "csak" részben vagy bizonyos elem vonatkozásában fogadom meg (mert erről van szó) és nem teljes egészében, például azért, mert minden objektív vagy szubjektív részletet nem is ismerhet ...

 

"Nincs elég adat ahhoz, hogy kiderüljön mi történik valójában az oszlopban."

Pontosan ez a helyzet, köszönöm a tárgyszerű értékelést, előző kritikus megjegyzéseim természetesen mások korábbi hozzászólására vonatkoznak.

 

Köszönöm a segítséget, minden hozzászólás érdemi része fontos adalék volt.

 

 

Előzmény: endrepp (132711)
endrepp Creative Commons License 2016.12.17 0 2 132711

Itt már keverednek a dolgok. Van (vagy lesz) egy csőköteges az oszlop tetején, van egy csőköteges előhűtő, ami után van egy reflux visszavezetés, van egy túl rövid liebig.

Az oszlop tetejére azért kerül a csőköteges, mert az oszlopon kívüli "nem elég" pedig elég izmosnak látszik. Miért nem elég? Termel 1dl/percet, 0.5dl/percet visszavezet a tányérokra, miért nem megy ez? Egyszerűen kevés a gőz? Gyenge a fűtés ehhez az egészhez? Nincs elég adat ahhoz, hogy kiderüljön mi történik valójában az oszlopban.

Előzmény: Figyelget (132709)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132710

De igazából nem értem ezt a rendszert, pontosabban a rézeleje és az előpárlat elválasztást nehezen képzelem el itt.

Előzmény: Figyelget (132709)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132709

Hát ez az! Ezért tettem fel a költői kérdést!:))

Mert bemegy a víz a liebigbe, onnan a kijövő megy(aminek már majdnem melegebbnek kellene lenni harminc foknál) a csőköteges előhűtőbe. Nagyon fura,hogy abból ilyen hidegen távozik a víz. Igen komoly áramoltatás van akkor. Tulajdonképpen az utóhűtőként funkcionáló liebignek nincs is szerepe, mert a csőkötegesben megtörténik a teljes kondenzáció...

Előzmény: norris53 (132708)
norris53 Creative Commons License 2016.12.17 0 2 132708

Miért miért ? Hát szerintem csak azért mert nem ér rá meg melegedni  tul nagy a bevitt hidegviz mennyisége feleslegesen !!

Egy ideje olvasom itt a segítőkész hozzászólásokat , nehéz ám segíteni azon aki saját elképzelését szeretné meg erősítetni.

Nem akarom bonyolultabbá tenni de egyszerűen megoldható dolgokat néha hajlamosak túlságosan bonyolulttá tenni egyesek .

Én is főzök egylépcsős módszerrel néha, minden különleges "szépségek" nélkül :-)  :-)

További előre vivő kellemes feltöltését kívánok nektek ! 

Előzmény: Figyelget (132705)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.17 0 1 132707

a kifolyó hűtővíz 20-30 C fok közötti

Akkor nem használod ki a hűtési lehetőségét. A kifolyó hűtővíznek kifejezetten forrónak kellene lennie.

Előzmény: csalántea (132702)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132706

Valószínű mert nem hatékony az a darabka savallo cső...

Előzmény: Figyelget (132705)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132705

Miért olyan hideg a hűtőből kijövő??

Előzmény: csalántea (132702)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132704

Úgy érzem kevered a fokokat és csak a kemény számokhoz ragaszkodsz... Már most van benne egy különálló hűtő ami igazából nem deflegmátor és azutan van még egy hűtőnek nem nevezhető valami. Te erre most még be akarsz tenni még egy deflegmatort is... 

Semmi más nem kellene minthogy az utolsó tálca felett elvagod és kidobod. Aztán csinálsz rá egy rendes deflegmatort és utána egy jó véghűtőt.

Előzmény: csalántea (132702)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.17 0 1 132703

Akkor én feladom... Teljesen felesleges tanácsot kérned, ha az egyszerűbb és érdemleges megoldást hozó változtatás helyett továbbra is ehhez ragaszkodsz

Előzmény: csalántea (132701)
csalántea Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132702

Igen, a deflegmátorra engedett hűtővízzel, ... csakhogy a kifolyó hűtővíz 20-30 C fok közötti, így csak kell oda egycsap is, amivel a mennyiséget szabályozom (a többi pedig a lefolyóba megy), különben semmi sem jut a túlhűtött deflegmátoron át a hűtőbe, hiszen a hűtő amilyen kicsi, annyira erős, a vékonyan befolyó 5-10 C fokos kútvíz esetében sem éri soha a 30 C fok kifolyó hőmérsékletet ...

Előzmény: gabor0036 (132698)
csalántea Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132701

Pontosan úgy, ahogyan a képen látszik ...

 

A külső reflux körön át kész, folyékony (20 C fok) párlat vezethető vissza az oszlopba az egyik buboréksapkás tányérra. Nálam ez nem elég, ezért az oszlop tetejére utólag kerül egy vízhűtéses deflegmátor, ami tulajdonképpen belső refluxot eredményez ...

A külső reflux kör marad, ha már egyszer ott van ill. ez a mintavevő csap is, szóval marad. Látszólag a kettő együtt felesleges. Valóban, egy új tervezésű, jól méretezett és épített eszközben ez helyénvaló megállapítás, de itt és most ez a "történelmileg így alakult" helyzet.

Majd üzem közben kitapasztalható, hogy melyikre milyen mértékben lesz szükség.

Az azonban biztos, hogy mindkét körbe egy jól szabályozható finom csap szükséges.

Előzmény: Figyelget (132699)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132700

Arra nekem úgy emlekszem azt mondta hogy hűtő nem deflegmator, nincs vissza vezetve az oszlopba. Azt az egész sállagot el kellene már végre felejteni, és az oszlop tetejére egy rendes deflegmátort majd utána egy rendes hűtőt tenni. Lehet hogy ez csilivili meg jól néz ki, csak éppen nem jó. 

Előzmény: Figyelget (132699)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132699

Ez a külső reflux kör.

Előzmény: gabor0036 (132698)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132698

szerintem nem jó a megközelítés. Nem csappal kellene szabályozni a vissza folyó refluxot, hanem a deflegmátorra engedett hűtő vízzel. 

Mi az a "külső reflux kör"?  Jó esetben a torony tetején levő deflegmátor után már csak 1db véghű van.

Előzmény: csalántea (132672)
kupeci Creative Commons License 2016.12.17 0 0 132697

Mindegy, csak eredményes legyen:)

Előzmény: endrepp (132696)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!