Semmi baj nincs a 20°C-os refluxszal. 60°C-os is jó lenne, a melegebből többet, a hidegebből kevesebbet kell visszacsatolni. Ennyi. Nem kell túlkombinálni.
Végig olvastam az eszmecseréteket, s rájöttem, hogy amit szeretnél az egy Kohte és Müller hibrid. Ha végzel le lehetne védetni Kohller vagy Müllte néven és saját főző brand-ed lenne. :)
Kíváncsi leszek a megvalósításra. Dokumentáld sok-sok fényképpel.
2 dolgot viszont nem értek.
Jelen készülékednél, miért kell visszahűteni a refluxot a bal oldali hűtődben 20C fokra? Vagy minimálisra kellene visszavenni a vízátfolyást, (golyós csappal élmény) vagy töltsd fel meleg vízzel és úgy engedj majd bele folyamatosan kevéske hideg vizet. (legalább egy próbaképpen)
Számomra ez úgy néz ki, hogy ha főzök egy teát, és várom, hogy rövidüljön a főzési idő, de közben kiveszek folyamatosan egy-két kanál teát és megfagyasztom jéggé (20 fok) és visszadobom. Aztán nézek, hogy miért 8 óra a főzési idő.
Hova tűnik 8 órányi bevitt főzési energia?
Másik dolog, hogy miért 70 egynéhány alkohol fokon indul meg a párlatod? Van elég tálcád, csőköteges deflegmátorod, túlhűtésed. Laikusként úgy gondolnám, hogy ezek után olyan sűrű a párlat, hogy a liebig hűtő csövéből úgy kellene kiskanállal kikanalazni mert annyira tömény lenne. Mi lehet az, ami miatt nem 80-85-90 fokon indul meg és adná egy jó ideig így?
---------------------------------------------- Jelen levelem nem minősül ötlettételnek. Kérem kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg fórum társát, vegyészét és gépészét!
Saját szilva, kétnaponta a lepotyogott, fa alól felszedett, mag nélkül, cefrézett (napfénymentes) , akkreditált versenyre készült minta. 2016. évben a mag nélküli cefre 9,5 hl .v/v %. / 100 liter -- Ez adott 15,7 liter 50 % - / 100 liter.
A jonathan alma cefre 7hl. v/v% / 100 liter, szintén versenyre szánt, adott 12 liter 50%-osat /100 literre viszonyítva.
Tehát a szilva 15,7 hl. fokban 7.85
alma 12 hl .fokban 6
A 2013 volt a szilva éve nálam minden tekintetben.
Kíváncsiságból csináltunk egy magozott adagot is, hátha lesz különbség az egészben darálthoz képest.
Ezt én is kipróbáltam, annyi a különbség, hogy magozni macerásabb.
Párszor le kell nyomkodni a bundát, más teendőd nincs vele. Egyéb hókusz-pókuszra nincs szükség. Ha kierjedt, főzd és örülj. Kísérletezgetni ráérsz akkor, ha az alap már rutinból megy.
Tegnap elkészítettem életem első adag cefréjét, téli almából. Kíváncsiságból csináltunk egy magozott adagot is, hátha lesz különbség az egészben darálthoz képest.
A kérdésem az lenne, hogy kell e a cefrét kevergetnem, mozgatnom egy picit az elő és főerjedés során? Le kell nyomogatni a bundát minden nap?
A beoltás után szokás még valamilyen kezelést elvégezni a cefrén az erjedés bármely szakaszában? Gondolok itt a Lallzyme béta illatfokozó enzimre az utóerjedés elérésekor.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kezdelek érteni. :) Tulajdonképpen, lesz a csőköteges + liebig mint hűtés és lesz egy fej deflegmátor.
Ok, Te a csőkötegest már átminősítetted, sztem. ez okoz sokaknál pánikot, hogy még egy helyen fogod ezt a funkciót megvalósítani (a kondenzálást, deflegmálást), de Te ezen már túlléptél. :)
Ez a kondenzálás nekem egy nagyon soft téma, mivel én tulajdonképpen hűtőként használom a kondenzátort, ezért is szeretnék egy deflegmátort beépíteni a torony tetejébe (meg, hogy rézből lenne) és akkor a reflux nem kerülné meg a fél világot, hanem bent visszacsorogna ...
Ne jöjjön át rajta a gőz, éppen kondenzáljon, sztem. úgy kéne, hogy 70fokos legyed, bent a hűtővíz hőmérséklete, de ezt ki kéne tapasztalni, nem lőnek vele nyulat, de 20 fokra visszahűteni azért túlzás.
Ez nem az igazi. A csőkötegessel a refluxot állítod elő, a hűtővel hűtesz. Kb. 50-60-70fokosat kéne visszavezetned. Ez most egy kényszer, mert a hűtőd nem megfelelő kialakítású, ha az lenne, akkor a csőkötegesbe lenne megfelelő 60-70-80 fok körüli hűtővized és tudnál kondenzálni anélkül, hogy túlhűtenéd. A mintavétel másodlagos funkció, annak az egész torony működését nem kéne alárendelni, hűtsd le a poharat! :)