Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2016.12.20 0 2 132826

Ezzel már elkéstél.

Agyon van kombinálva rég.... :))

Előzmény: barkócza (132825)
barkócza Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132825

Semmi baj nincs a 20°C-os refluxszal. 60°C-os is jó lenne, a melegebből többet, a hidegebből kevesebbet kell visszacsatolni. Ennyi. Nem kell túlkombinálni.

Előzmény: Pálinkás Alex (132824)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.12.20 0 1 132824

Végig olvastam az eszmecseréteket, s rájöttem, hogy amit szeretnél az egy Kohte és Müller hibrid.
Ha végzel le lehetne védetni Kohller vagy Müllte néven és saját főző brand-ed lenne. :)

 

Kíváncsi leszek a megvalósításra. Dokumentáld sok-sok fényképpel.

 

2 dolgot viszont nem értek.

 

Jelen készülékednél, miért kell visszahűteni a refluxot a bal oldali hűtődben 20C fokra? Vagy minimálisra kellene visszavenni a vízátfolyást, (golyós csappal élmény) vagy töltsd fel meleg vízzel és úgy engedj majd bele folyamatosan kevéske hideg vizet. (legalább egy próbaképpen)

 

Számomra ez úgy néz ki, hogy ha főzök egy teát, és várom, hogy rövidüljön a főzési idő, de közben kiveszek folyamatosan egy-két kanál teát és megfagyasztom jéggé (20 fok) és visszadobom. Aztán nézek, hogy miért 8 óra a főzési idő.

 

Hova tűnik 8 órányi bevitt főzési energia?

 

 

Másik dolog, hogy miért 70 egynéhány alkohol fokon indul meg a párlatod?
Van elég tálcád, csőköteges deflegmátorod, túlhűtésed. Laikusként úgy gondolnám, hogy ezek után olyan sűrű a párlat, hogy a liebig hűtő csövéből úgy kellene kiskanállal kikanalazni mert annyira tömény lenne.
Mi lehet az, ami miatt nem 80-85-90 fokon indul meg és adná egy jó ideig így?

 

----------------------------------------------
Jelen levelem nem minősül ötlettételnek. Kérem kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg fórum társát, vegyészét és gépészét!

Előzmény: csalántea (132800)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132823

Nagyrészt nekem is Stanley. President-et szoktam még valamennyit. Viszont mindkét fajtánál közel azonos a kihozatal.

Előzmény: Figyelget (132819)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132822

Az szép... Több mint elfogadható :)

Tudnál írni pár szót arról, hogy te miként cefrézel? Eltér bármiben is a "reggelinktől"?

Szilva esetében ez majdnem kétszerese az enyémnek. De az almád is 33%-al több.

Esetleg a lepárlás menetéről is írhatnál kb. 2-3 mondatban egy összefoglalót illetve a főződről.

Köszönöm előre is!

Előzmény: Törölt nick (132820)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132821

hl.= hlf.

Előzmény: Törölt nick (132820)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132820

Saját szilva, kétnaponta a lepotyogott, fa alól felszedett, mag nélkül, cefrézett (napfénymentes) , akkreditált versenyre készült minta. 2016. évben a  mag nélküli cefre 9,5 hl .v/v %. / 100 liter -- Ez adott 15,7 liter 50 % - / 100 liter.

A jonathan alma cefre 7hl. v/v% / 100 liter, szintén versenyre szánt, adott 12 liter 50%-osat /100 literre viszonyítva.

 

Tehát a szilva 15,7      hl. fokban   7.85

             alma   12        hl .fokban   6

 

A 2013 volt a szilva éve nálam minden tekintetben.

A körte éve 2012 

Az alma 2016

 

Előzmény: bucee2 (132814)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132819

Sajnos még nem jutottam el a fajtaspecifikus szelektálásig. :)

Fajták szerint vegyes, de szilva. Kb a fele Stanley szokott lenni, ezt tudom.

 

Előzmény: bucee2 (132816)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132818

Ez így igaz. Viszont az elmúlt pár év sem volt a legjobb. Ezeket a számokat nagyon ritkán tudtam megközelíteni!

Előzmény: rézműves1 (132817)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.20 0 2 132817

Egy azonban tuti biztos, hogy ezek a kihozatalok, nem az idei gyümölcstermés átlagai...DD...

Szerintem a 2016-os év, kihozatalban nagyon lent van, de aromaszegénységben pedig fent...:):)...

Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek az idén jó gyümölcse lett...sokan panaszkodnak...

Előzmény: bucee2 (132814)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132816

A szilvát milyen fajtából szoktad?

Előzmény: Figyelget (132815)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132815

Szia !

Biztos ki lehet hozni, nem hasra ütve írták. :))

Nekem sárgabarack 10 körül, szilva 11-12 szokott lenni.

Nincs agyoncukrozva, sőt.

Előzmény: bucee2 (132814)
bucee2 Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132814

Sziasztok!

 

Csak egy kérdés:

Ki az aki ilyen kihozatalt tud produkálni az adott gyümölcsökből?

 

Az alapanyagok hozzávetőleges kihozatala

fajta

Pálinka liter/100kg cefre

alma

10

birs

9

sárgabarack

12

szilva

14

körte

9

 

Nálam ez így néz ki:

Alma: 9

Birs: Kevés almával vegyítve 6

Sárgabarack: 7

Szilva: 8

Körte: 7

 

Mindezt betartva a Max.3% napfény hozzáadásával, pektinbontózva, élesztőzve stb. stb. stb. megáldva minden földi jóval.

Figyelget Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132813

Én nagyon szívesen leírom Neked,  de sokkal egyszerűbb, ha elolvasod Miklós 1 pálinkafőzési 1x1, 9. oldalát. 

Annál jobban nem tudnám megfogalmazni úgysem. :)

Előzmény: Yjog (132811)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.20 0 1 132812

 Kíváncsiságból csináltunk egy magozott adagot is, hátha lesz különbség az egészben darálthoz képest.

Ezt én is kipróbáltam, annyi a különbség, hogy magozni macerásabb. 

Párszor le kell nyomkodni a bundát, más teendőd nincs vele. Egyéb hókusz-pókuszra nincs szükség. Ha kierjedt, főzd és örülj. Kísérletezgetni ráérsz akkor, ha az alap már rutinból megy.

Előzmény: Yjog (132811)
Yjog Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132811

Sziasztok!

Tegnap elkészítettem életem első adag cefréjét, téli almából. Kíváncsiságból csináltunk egy magozott adagot is, hátha lesz különbség az egészben darálthoz képest.

A kérdésem az lenne, hogy kell e a cefrét kevergetnem, mozgatnom egy picit az elő és főerjedés során? Le kell nyomogatni a bundát minden nap?

A beoltás után szokás még valamilyen kezelést elvégezni a cefrén az erjedés bármely szakaszában? Gondolok itt a Lallzyme béta illatfokozó enzimre az utóerjedés elérésekor.

Előre is köszi!

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132810

Élősúly kilónként két adag. :)

Előzmény: Törölt nick (132806)
sogi01 Creative Commons License 2016.12.20 0 1 132809

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (132741)
foxrudi Creative Commons License 2016.12.20 0 0 132808

Annyi,amennyi a bevitt táplálékkal a növekedés és életkor aránya,egyéb tényezőktől pl:(betegség)eltekintve.

  Mindenesetre kíméletes bánásmódot feltételezve,szegény betegnek néz ki.Lehet hemofíliás.

Előzmény: Törölt nick (132806)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132807

Hal-főző?! 😂😂😂

Előzmény: Törölt nick (132806)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132806

Jó-jó. de az amúr -ból mennyi a kihozatal?

Előzmény: foxrudi (132805)
foxrudi Creative Commons License 2016.12.19 0 5 132805

Figyelem egy ideje az eszmecseréket.

 Senkit nem áll szándékomban megbántani,de szépen hangzik felöntöm és kész pálinka jön le.

   Jómagam a fokozatosság híve vagyok.

  -Egyenletet megoldani úgy lehet,ha előtte megtanultuk, a nevezetes azonosságokat: (a-b) x (a+b), (a-b) x (a-b),.....!

  Vigyázzatok a reflux veszélyes,vannak rá fain savcsökkentők. :-)

Előzmény: csalántea (132798)
kupeci Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132804

Igen, ...csak ritkán jutni hozzá!:)

Előzmény: firekiller (132761)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132803

Ok. Megkeresem. Kösz.

Előzmény: gabor0036 (132802)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132802

Írj kár megint rám légyszi! Nem találom az emailed. 

Előzmény: In Lak'ech (132789)
endrepp Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132801

Kezdelek érteni. :) Tulajdonképpen, lesz a csőköteges + liebig mint hűtés és lesz egy fej deflegmátor.

Ok, Te a csőkötegest már átminősítetted, sztem. ez okoz sokaknál pánikot, hogy még egy helyen fogod ezt a funkciót megvalósítani (a kondenzálást, deflegmálást), de Te ezen már túlléptél. :)

Előzmény: csalántea (132800)
csalántea Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132800

Ez a kondenzálás nekem egy nagyon soft téma, mivel én tulajdonképpen hűtőként használom a kondenzátort, ezért is szeretnék egy deflegmátort beépíteni a torony tetejébe (meg, hogy rézből lenne) és akkor a reflux nem kerülné meg a fél világot, hanem bent visszacsorogna ...

Előzmény: endrepp (132799)
endrepp Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132799

Ne jöjjön át rajta a gőz, éppen kondenzáljon, sztem. úgy kéne, hogy 70fokos legyed, bent a hűtővíz hőmérséklete, de ezt ki kéne tapasztalni, nem lőnek vele nyulat, de 20 fokra visszahűteni azért túlzás.

Előzmény: csalántea (132798)
csalántea Creative Commons License 2016.12.19 0 0 132798

Persze nem a mintavevő csap itt a lényeg, bár tényleg ez az egy dolog tetszik a feleségemnek az egész projektben, a családi béke ára :-)

 

Azt nem tudom, hogy ha 50-60-70 C fokos reflux menne vissza, az miért lenne jobb?

Kevesebb energia kéne? Reflux körön elenyésző mennyiség megy, csepegtetve állítom be ...

Nem hülne vissza annyira a torony közepe? Lehetséges ...

Vízben gazdagabb lenne a reflux, ergo magasabb alkohol koncentrációval folyna a párlat? Lehetséges ...

Honnan tudhatom, hogy végül is mennyi legyen ez a bizonyos kondenzációs hőmérséklet?

Előzmény: endrepp (132797)
endrepp Creative Commons License 2016.12.19 0 1 132797

Ez nem az igazi. A csőkötegessel a refluxot állítod elő, a hűtővel hűtesz. Kb. 50-60-70fokosat kéne visszavezetned. Ez most egy kényszer, mert a hűtőd nem megfelelő kialakítású, ha az lenne, akkor a csőkötegesbe lenne megfelelő 60-70-80 fok körüli hűtővized és tudnál kondenzálni anélkül, hogy túlhűtenéd. A mintavétel másodlagos funkció, annak az egész torony működését nem kéne alárendelni, hűtsd le a poharat! :)

Előzmény: csalántea (132795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!