Keresés

Részletes keresés

sasanz Creative Commons License 1999.09.02 0 0 49
MAMAhal!
Nem etetsz feleslegesen és túlságosan sokat? Szerintem a szivacsnak 1-2 hónapig nem szabad annyira eltömődnie. És az akvárium leengedett vize kéne a tisztításhoz, hogy ne öld ki a már kialakult baktérium flórát.
Bár én kivettem a szőrű, levegőztető bigyót a medencéből, hiszen betták vannak, meg cory.-k jönnek majd bele, azoknak nem feltétlenül kell levegőztetés. A biológiai szűrést meg állítólag elvégzik a növények. Mechanikus meg nem lesz, eddig is tölcsérrel szedtem le a koszt az aljzatról.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.02 0 0 48
Passz!
Mint irtam nem különösebben érdekelnek halak esetében az alfajok latin nevei (ez kaktuszok esetében nincs igy),harcsa,harcsa...egyébként sem tudom megállapítani költözés miatt a szakkönyveim dobozban pihennek még egy darabig.
Az egyik fajta barna színű,mezei,a másik szürkés árnyalatú fekete foltokkal,mindkettű nagytestű.több infó nincs.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.02 0 0 47
Nem, én bizony folyékony szappannal mosom ki, utána forró vízzel, többször is..
A szivacs nagysága a legújabb Shark-oknál kb. 3 cm-es , köralakú.Ha egy pár hétig hagyom, nem levegőztet rendesen, annyira tele lesz hulladékkal.
Esetleg tudsz ajánlani valami jobb megoldást? Vízszűrésre?
sasanz Creative Commons License 1999.09.02 0 0 46
Milyen fajta a kétfajta harcsa? (Alga harapja?)
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.02 0 0 45
Dun Ringill

Igazad van,magam is ezt a szót kerestem(nem jutott eszembe),igy jár aki régóta és megérzésből,nem tudatosan csinál valamit.Valóban a Betta Labirintkopoltyús hal.1:0

Külső szűröt mostanság én is kerestem,de a szak??boltokban csak néztek rám.

Néha a szakirodalomnak sem kell hinni,ugye egy guppinak 2-3 l-nyi akváriumvízre lenne szüksége a helyes fejlődéshez.Elmondom én az ilyen határértékeket sosem tartottam be,most is kb 30 guppi tolong az egyik 15 lityis akváriumomban.
Mikor elkezdtem a halakkal foglakozni (kb 20 éve) a 80 l-res akváriumomat 500 Ftért telepítettem be kb 20-25 ,ritkaságszámba menő hallal.
Mostanság ritkán vásárolok uj halat,kétfajta páncélosom van,fátyolos rózsalazacom (3 éve),tetra-m,neonhalam,ékfoltos razbórám.
Én a csoporthalakat szeretem,abból is legalább egyfajtából legyen min 5.Szenzációs ahogy eggyütt úsznak.
Kellő szoktatás után ami folyamatos ridegtartást jelent,és a gyengébb állomány selejteződését),erős állomány alakul ki ami a szélsőséges viszonyokat is jól tűri.Tehát ha valakinek nincs ideje,türelme,pénze hogy exkluziv,drága,nehezen tarható halakat tartsom sok olyan faj van ami sokat kibir (még a hideg levegőt is,ammennyiben nincs önálló fűtése az akváriumnak.)A páncélos h. ilyen 15-30 fokig birja,persze nem ugy hogy az egyik pillanatban 30 fok van aztán ráengedjük a 15 fokot.

sasanz Creative Commons License 1999.09.02 0 0 44
Szimba!
A cory. panda nagyon aranyos, mennyiért vetted? Mik a tapasztalataid velük?
Én cory. adolphoit szeretnék venni, bár az kicsit nagyobbra nő, mint a panda.
sasanz Creative Commons License 1999.09.02 0 0 43
Emlékeztem én is aranyhalas címre, de nem találtam, ezért nyitottam új topicot, ami úgy látom működik. Szóval elnézést, ha régi témát új címmel indítottam újra.
Szimba Creative Commons License 1999.09.02 0 0 42
Dun Ringill,
Igazad van, a labirintkopoltyús halak akváriumát ajánlatos befedni, hogy ne tudjanak hideg levegőt szippantani.
(Nálunk teraszajtó mellett van az akvárium, télen mindig várok tíz percet ha nyitva volt az ajtó, mielött etetek.

A tubit próbáljátok meg alaposan átmosni miután hazavittétek.

CSÜLÖK!
Eheim külső szűrő rulez. Olyan mint autóban a Mercedes.

MAMAhal!
Remélem a belső szűrőd szivacsát csak akvárium vízzel mosod ki! Ha sokszor kell mosni, akkor valószínűleg túleteted a halakat. Kéthavonta egyszer elég mosni.

Sziasztok
Szimba

U.i. Ha tud valaki olyan helyet, ahol ritka lazacféléket lehet találni írja meg legyen szíves!
Legújabb büszkeségeim a Panda harcsák!(Szintén Corydoras)

Dun Ringill Creative Commons License 1999.09.01 0 0 41
Így jár az, aki lehagy egy karaktert... Mégy egyszer, immár - legalábbis remélhetőleg - helyesen:

Megszólalok én is, úgy is, mint volt "aranyhalas" topicgazda (egyébként én sem lelem a halas topicot, a terráriumos megvan 99.03.24-nél). A bettával kapcsolatban pontosítani szeretnék: igaz ugyan, hogy tudja hasznosítani a légköri levegőt - mint minden labirinthal -, de nem a belén, hanem az ún. labirintszervén keresztül, mindazonáltal alapvetően ő is kopoltyúval lélekzik. Az imbolygás, lesüllyedés "megfázásra", úszóhólyag-problémára utalhat, ami e halaknál könnyen bekövetkezik, ha a víz és a környező légtér hőmérséklete között túl nagy a különbség (természetesen a levegő hidegebb).
A régi topicba betettünk egy csomó akváriumos linket, aki megtalálja, kérem ossza meg velünk.

Dun Ringill Creative Commons License 1999.09.01 0 0 40
Megszólalok én is, úgy is, mint volt "aranyhalas" topicgazda (egyébként én sem lelem a halas topicot, a terráriumos megvan 99.03.24-nél). A bettával kapcsolatban pontosítani szeretnék: igaz ugyan, hogy tudja hasznosítani a légköri levegőt - mint minden A régi topicba betettünk egy csomó akváriumos linket, aki megtalálja, kérem ossza meg velünk.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.01 0 0 39
Pont ilyen külső szűrőt szerettem volna, de mindenhol csak nevetgéltek.
Nekem Shark tipusúak vannak, belül mosható szivaccsal,szűr + bugyborékol is. Ami az 50l-es akváriumhoz jó, kb.4 ezer pénz.Hátránya, hogy gyakran kell tisztítani, szivacsot elég nehéz pótolni, és egy idő után hangossá válik.
Nem tudjátok hol lehet beszerezni az akvárium aljára tehető lukacsos műanyag izét ( a nevét sajnos nem tudom) aminek az a feladata, hogy a szennyeződést átengedje, de a kavicsot, stb-t ne ?
tjman Creative Commons License 1999.09.01 0 0 38
Nalam 200l akvariumban, csak talajszures volt, semmi mas + macskakaja. Ha bezavarosodott johettek a bolhak
1ebkent merem ajanlani h meg telepites elott kb 1-2 hetet pihenjen a viz, uszkaljanak benne a bolhak rohadjon benne a kaja, s menjen a talajszures. Kellemesen beall gyonyoru tisztara a viz.

//tjamn

CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 37
Nem tudom még a hazai halakkal elmegy egy akváriumban a kagyló,de a trópusi díszhalakkal szerintem ciki,ugyanugy mint a kis müanyag búvárfigura,elsüllyedt hajóroncs stb.Sajnos láttam ilyeneket,elég illúzióromboló volt.
Macskakaját háát nem tudom,elég veszélyes még szűréssel is nem?? Szerintem szerencséd volt eddig.Egyszer kétszer talán de rendszeresen nem ajánlanám.
A mostani elterjedt szűröknek az a baja hogy a vizben vannak és csak mechanikai szűrést végeznek a vizet igaziból nem "fertőtlenítik".
Nekem van egy EHEIM gyártmányú kb 16 éves KÜLSŐ szűrőm ami nemcsak mechanikusan tisztit,hanam egy belső aktív szénrétegen is átvezeti a vizet kvázi bizonyos fokig fertőtlenít is.Na ilyet mostanában nem láttam.Ez már akkoriban (16 éve) 2-3 ezer ft volt.
Na majd holnap jövök lejárt a munkaidő
tjman Creative Commons License 1999.09.01 0 0 36
Kaja:

Nekem nagyon bejottek a dobozos macskakonzervek. Halak imadtak, nottek szepen.

Probaljatok ki, (szures kell melle,de megeri).

MAMAhal Creative Commons License 1999.09.01 0 0 35
Na jó, sós víz storno.
A nyaralásból hoztunk haza folyami kagylókat.A Bodrogból valók.
Mivel macerás volt őket is életben tartani, egyszerűen beletettük az akváriumokba. Bár féltem, hogy a halak valami fertőzést kapnak, de sikeresen megúsztuk.Azóta sokkal tisztább és csillogóbb a víz a természetes szűrőkkel .Sőt, kajamaradék sincs azóta.Jó,mi ?
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 34
MAMAhal
Akkor sem hiszem ezt a sós átmosást!20 éve tartok több kevesebb halat (most éppen kevesebbet,de sikeresen szaporodott a nagy almacsigám kb 200 db van)és ezt az ötletet nem hallottam,bár a wctartályost igen.A tubinak friss vizre van szüksége,mindegy hogy kapja meg.Az élőeleség valóban jobb,de hát tartani,megszerezni nehezebb.Igy mostanában csak száraz kaját tartok de azt vegyesen (szárított szúnyoglárva.szárított tubi,vitaminok,merülőeleség,szárított vizibolha)
Régebben szedtem élő szúnyoglárvát is,meg élő vizibolhát is de akkor még jobban ráértem.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.01 0 0 33
Hát, ő azt mondja, hogy mindig átmossa sós vízben.( ?! )
Azért vagyok kénytelen egyszerre több pl3-4 adagot venni,mert a halas is ötig dolgozik, mint én. Általában pénteken jutok el hozzá, akkor aztán bevásárolok.
Meg azért is, mert valami könyvben olvastam, hogy az élőeleségtől nem híznak el úgy a halak, mint a szárítottól.Erről mi a véleményetek? Ti milyen arányban adagoljátok ?
Fishtax Creative Commons License 1999.09.01 0 0 32
Ebből nem maradhatok ki!!!!
:-))))

Fishtax

CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 31
MAMAhal!
Ezt el ne hidd!A sós tengerben sem él meg egy élőlény sem!Kollégádszerintem ugratott.Nálunk a halasboltban is csap alatt tartják a tubit.
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.01 0 0 30
Régen volt olyan dobozka, ami a bádog vécétartályba belőgatható volt. Hogy a a mai korszerű éppencsak hogy nem önműködű tartályok ezt kibírják-e, nem tudom. Annyit vegyél egyszerre, amennyit fel tudnak zabálni.
MAMAhal Creative Commons License 1999.09.01 0 0 29
Hát ez tényleg macerás, de nem tűnik rossz ötletnek.
A kollégám szerint enyhén sós vízben kell őket átmosni. ( ?! )
Tanácsokra vevő vagyok!
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 28
Végre egy topic ahol tanácsokat osztogathatok!!!

MAMAhal!A tubifex életbentartására az egyetlen általam ismert és baromira macerás módja,hogy csöpögő (vagy éppen csurgó)csap alatt kell őket tartani amennyi ideig csak lehet(legjobb a 24 óra),naponként fel kell őket keverni,megvárni míg az élők ujra összegubancolódnak a halott részeket ki kell önteni,ujra folyhat a víz,ugye milyen macerás-ezért nem ajánlom állandóra de 2-3 havonta nem árt egy adag(valaha 1 ft ert adtak egy adagot)
Másik éló eleség lehet a sóféreg,a listkukac stb.Szintén megtalálható a pontos tenyésztési leírás a HorZsilinszky könyvben(továbbiakban H-N)

MAMAhal Creative Commons License 1999.09.01 0 0 27
Lehet kapni algagátló tablettát, 10 db-os kiszerelésben, zöld papírdobozban van.Nekem nem vált be.
Tudtok ajánlani valami a tubi élőn tartására? Hűtőszekrényen kivül.
Ahogy megveszem, általában másnapra bezavarosodik a vizük, és hiába cserélem.
Ja, 3 db 50l-es és 1 db 40 l-es akváriumom van.A kicsiben törpeharcsák vannak, 2 éve fogtuk a délegyházi tavaknál. Az ő etetésük is igen macerás.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 26
Sasanz!
Ezek szerint te több hónapja tartottad a halat,és már kifejletten kaptad,legalábbis az 5 lityis medence erre vall,ilyenben vagy kissebben tartják a felnőtt,trenirozott bettákat-ezeket drágábban lehet értékesíteni mint a kicsiket.Viszont mivel eleve "öregen"adják el őket nem is élnek addig.A betta valóban elél levegő nélkül,ugyanis béllélegző,vagyis légköri levegővel lélegzik,hasonlóan a harcsához,viszont enni azért szeret.
Szerintem Bruce nem kizárt hogy végelgyengülésben múlt ki,ez esetben nincs okod hogy lelkiismeretfurdalásod legyen.Ha ujat veszel feltétlenül kicsi,növendék bettát vegyél,és te neveld fel.A medence elé helyezett zsebtükör erre a célra tökéletes.
sasanz Creative Commons License 1999.09.01 0 0 25
Kedves CSÜLÖK!
Bruce-t névnapomra kaptam egy kollégámtól, egy 5 literes medencével. Nem akartam még halakat tartani, de így vettem egy 50literes medencét és a többi cuccot. Nem tudom, hogy mennyi idős volt. Szabadságra muszáj volt menni /két évig nem nagyon megyünk/ és nem volt megoldható a felügyelet. Egyébként egy hét után hazajöttünk két napra, csak a világítás nem ment, ezért elhaltak a növények. Előtte megkérdeztem egy ismerőst, aki azt mondta, nem lesz semmi bajuk annyi idő alatt. Neki legalábbis nem volt korábban. Szóval nem az átérzéssel volt baj. Bruce korábban is viselkedett "furcsán", fenéken való pihenés, imbolygónak tűnő úszás, de mivel hónapokig nem volt más gond, meg evett is rendesen, nem gyanakodtam. Amikor megjöttünk és rendbe tettem a medencét semmi baja nem volt. A többi azóta is nagyon jól van.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 24
Obi!
Ha nincs a Horn-Zsilinszkiben akkor az nem is létezik.Szerintem szimulál.
Bár a malahitzöld és a 30 fok csodát szokott tenni.
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 23
Sasanz!
Pontosabban is leirhatnád a betegséget,mert jó néhány betegség fertőző,és a megmaradt halaid is kinyiffanhatnak.(leírásodbol darakórnak tűnik bár nem biztos)
Brucet milyen idős korában kaptad??Nem volt túl öreg esetleg???
Egyébként az akvarisztikát célszerű guppival kezdeni.könnyen kezelhetőek,szépek,szaporításuk nagyon könnyű.Aztán lehet továbblépni.
Egy a fontos.A halak ÉLŐlények,nem játékszerek,gondoskodni illik róluk,nem lehet őket két hétig felügyelet nélkül hagyni stb.Aki ezt nem tudja átérezni az NE TARTSON HALAT (meg semmilyen állatot)
Obi wan Creative Commons License 1999.09.01 0 0 22
A Horn-Zsilinszkin kívül még legalább 3 akv. könyvet olvastam, köztük az akvarista kislexikonaként is emlegetett könyvet . . . és semmi!!!
sasanz Creative Commons License 1999.09.01 0 0 21
Kedves CSÜLÖK!
Ne mondj ilyet kérlek!
Bruce már egy hete nem evett rendesen, imbolyogva úszott, azután leszakadtak az úszói, a kopoltyúfedők teljesen szátálltak és a pikkelyein is voltak világos foltok,meg az a zihálás. A többiek pedig elkezdték letépdesni az uszonyait, ami ellen nem tudott már védekezni sem. Akkor külön medencébe tettem, de csak rosszabb lett az állapota. Tudom, hogy egy tapasztaltabb akvaristánál talán meggyógyult volna, azért is van lelkiismert-furdalásom :((
CSÜLÖK Creative Commons License 1999.09.01 0 0 20
Te gyilkos!
A betta csinál néha ilyet,ha rájön a depi....Meg lehetett volna próbálni élő eleséggel mozgásra bírni.Nem kinyirni.
Vagy más fajtáju halakat betelepíteni,nem feltétlen nőstény bettákat.Két nő esetén én is elég depis lennék,soxor egy is sok.

Páncélosom most is van 4 db.Több faltájuk van baromi sokáig elélnek több év,de néhány fajuk akkorra már dromedár méretűre nő.
Egyszer aqvárium pucoláskor bennt maradt a növények szárazra tett medencéjében több óra hosszan és semmi baja nem lett.Szal jók a tapasztalatai,bár ha a medence a hálódban van és éjszaka szereted a teljes csendet nem ajánlom mert ezek a qrvák éjjel is keresik a talajon a kaját és frászt lehet kapni mikor a legnagyobb csöndben hirtelen kaparászás hallik az aqvárium felől

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!