Először is van a fügének egy jellegzetes íze, amit alapból vagy szeretnek az emberek vagy nem. Ez már behatárolja a rajongók táborát. Ezenkívül minden fajtának megvan a rá jellemző íze, és aromája, amit még a termesztés körülményei is befolyásolnak.
Erre a legjobb példa talán a tokai aszu, hisz azt az aromát, és minőséget, csak nagyon kevés helyen lehet produkálni, sőt az évjárat is meghatározó tényező!
A legfontosabb viszont a fajta! Noah szőlőből nem lehet minőségi bort készíteni, mint ahogy mindegyik fügéből sem lehet jó bort! Ez vonatkozik a pálinkára is!
Törkölyből nem lehet szilvapálinkát főzni.
Tehát az első, és legfontosabb lépés a megfelelő fajtaválasztás...
Szerintem ez nem szimpátia kérdése, hanem a kérdésedre a választ száz öregasszony se tudja, vagy ha tudják is, ők nem látogatják ezt a fórumot:))
Mint már többször is elhangzott, az íz relatív, ami nekem finom az lehet hogy neked nem nyeri el a tetszésedet.
Mondhatnám hogy én tudom, de akkor nem mondanék igazat, hisz nagyon sok fajtát nem kóstoltam még! Állítólag van vagy 1500 fajta, na meg töménytelen ismeretlen magonc, ami felfedezésre, és hangzatos névre vár. Ehhez képest én kóstoltan 80-100 fajtát, tehát még a töredékét sem.
Na persze azért néhány év múlva gondolom fel tudok a állítani egy sorrendet a saját gyűjteményemben, ami nem lesz kevés, hisz már több mint száz fajtám van, és bízom benne hogy végül a 150-et nem fogja meghaladni. Az eddigi tapasztalatom alapján nyugodtan mondhatom, hogy Zsanna68 téved amikor azt gondolja "Ami meg a füge fajtákat illeti szerintem egy kaptafára megy az összes". Persze egy fajta ismeretéből nem is jöhet le más következtetés.
Egy biztos, mint ahogy más gyümölcsöknél is, a fügénél is változik fajtánként az íz, az állag, az alak, a szín, és az aszalódásra való hajlam. Az sem mindegy, hogy milyenek a termesztési körülmények, a tápanyagellátás, a hőmérséklet, a napos órák száma, a víz, és a bokor kora. Igaz van már néhány ígéretes fajtám, amiről tudom hogy biztos helye van a kertben, de van ami tavaly jól teljesített, az idén pedig a szárazság ellenére mégis zsinórba cefrésedik mielőtt beérne:( Ezt szem előtt tartva lehet okoskodni ajánlani fajtákat, de koránt sem biztos hogy nálad is produkálja azokat a jó tulajdonságokat, mint az ajánlónál.
Amit tudok ajánlani, vegyél néhány fajtát, amiről itt jókat írnak, aztán teszteld, hogy nálad melyik válik be a legjobban.
Én is azért gyűjtöm, hogy kiderüljön , melyiket érdemes termesztésbe fogni.
Elfogadok mindent, ha finom fajta. En amennyire utana neztem Babits fajta tetszett, de akkor iranyitott ide egy palinkas tars, hogy olvassak utana, talan nincs is olyan fajta (mar).
Szerintem keress olyan kertészetet ahol fajta névvel ellátott fügéket árulnak. Így utána tudsz nézni a neten mit írnak róla és akkor fogod tudni mire számíthatsz. Általában a bőtermő édes fajtákat árulják a kertészetek ezért ott nagyon melléfogni nem lehet. Ha nem fotnos a fajtanév akkor tudok neked adni saját szaporítású növényt.
Az ismeretlen nagyon szép. Az én főkajárim jobban fejlődik mint a tied, pedig igencsak egyformák voltak nálam. Az enyém tavasszal került kiültetésre, 160 cm magas, és 2 szem növekszik rajta. Ezek fölött sajnos elkezdte kihozni azt amit tavasszal kellett volna, ezért valószínű kevés lesz az első termés. Több fügénél is történik ilyen.
Itt meg az egyik faiskolai ismeretlenem. Ebből van 3 hasonló méretű, most kezdődik a másodtermések érése. A háttérben látszik fehér cserépben a főkajári/Dalmatie, azon nincs termés.
Általában Volldünger Linz és keserűsó, illetve amikor nem felejtem el akkor egy kis extra kálium-nitrát és/vagy kalcium-nitrát. Nyáron hetente egyszer, de lassan befejezem és csak kálium-nitrátot adok az éréshez, szebb terméshez. Gazdaboltban/barkácsáruházban vettem keserűsót és a nitrátokat, 5-600 Ft egy kilós zsák de alig fogyott, nem merek sokat adagolni. Szombat reggelente kávé után szoktam nápolyis vödörben kevergetni nekik a koktélt, ez amolyan rituális "feladat" és hagyományosan én végzem :)
A paradicsomoknak, paprikáknak is sok extra kalciumot adok, ez megoldotta a csúcsrothadást.
A maradékkal többet várok, megígérem. Kiszaladtam csináltam képet megmutatni hogy most ekkora, fa formára nevelem. 2 méternél magasabb így cseréppel együtt.
Jól néz ki. Ha maradt volna még 2 napot, az ízanyagok koncentráltabban lettek volna jelen benne. De biztos finom volt már így is. A következő szemnél légy türelmesebb! :)
Érik az ukrán VdB / Krimsky Chornij. Az elsőt leszedtem de maradhatott volna még 1-2 napot csak nem bírtam már :) a többi be van csomagolva, mert kerülgetik a darazsak.