Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9945

Mail ment.

Előzmény: Tibicsoki19 (9940)
Andrea555 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9944

Fügéből szoktatok befőttet készíteni? Milyen lehet? Aszalni minden fajta alkalmas?

Berényi József Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9943

A füge borról, és a pálinkáról:

 

Először is van a fügének egy jellegzetes íze, amit alapból vagy szeretnek az emberek vagy nem. Ez már behatárolja a rajongók táborát. Ezenkívül minden fajtának megvan a rá jellemző íze, és aromája, amit még a termesztés körülményei is befolyásolnak.

 

Erre a legjobb példa talán a tokai aszu, hisz azt az aromát, és  minőséget, csak nagyon kevés helyen lehet produkálni, sőt az évjárat is meghatározó tényező!

A legfontosabb viszont a fajta! Noah szőlőből nem lehet minőségi bort készíteni, mint ahogy mindegyik fügéből sem lehet jó bort! Ez vonatkozik a pálinkára is!

Törkölyből nem lehet szilvapálinkát főzni.

 

Tehát az első, és legfontosabb lépés a megfelelő fajtaválasztás...

 

 

Berényi József Creative Commons License 2018.08.19 0 2 9942

Kedves Zsanna68!

 

Honnan szedted ezt a sok ostobaságot, saját kútfő, vagy bemásoltad valahonnan?

 

Ajánlom, legközelebb ha hozzászólsz valamilyen témához, akkor előbb tájékozódj! 

Előzmény: Zsanna68 (9930)
Berényi József Creative Commons License 2018.08.19 0 1 9941

Szerintem ez nem szimpátia kérdése, hanem a kérdésedre a választ száz öregasszony se tudja, vagy ha tudják is, ők nem látogatják ezt a fórumot:))


Mint már többször is elhangzott, az íz relatív, ami nekem finom az lehet hogy neked nem nyeri el a tetszésedet.


Mondhatnám hogy én tudom, de akkor nem mondanék igazat, hisz nagyon sok fajtát nem kóstoltam még! Állítólag van vagy 1500 fajta, na meg töménytelen ismeretlen magonc, ami felfedezésre, és hangzatos névre vár. Ehhez képest én kóstoltan 80-100 fajtát, tehát még a töredékét sem.

Na persze azért néhány év múlva gondolom fel tudok a állítani egy sorrendet a saját gyűjteményemben, ami nem lesz kevés, hisz már több mint száz fajtám van, és bízom benne hogy végül a 150-et nem fogja meghaladni. Az eddigi tapasztalatom alapján nyugodtan mondhatom, hogy Zsanna68 téved amikor azt gondolja "Ami meg a füge fajtákat illeti szerintem egy kaptafára megy az összes".  Persze egy fajta ismeretéből nem is jöhet le más következtetés.

Egy biztos, mint ahogy más gyümölcsöknél is, a fügénél is változik fajtánként az íz, az állag, az alak, a szín, és az aszalódásra való hajlam. Az sem mindegy, hogy milyenek a termesztési körülmények, a tápanyagellátás, a hőmérséklet, a napos órák száma, a víz, és a bokor kora. Igaz van már néhány ígéretes fajtám, amiről tudom hogy biztos helye van a kertben, de van ami tavaly jól teljesített, az idén pedig a szárazság ellenére mégis zsinórba cefrésedik mielőtt beérne:( Ezt szem előtt tartva lehet okoskodni ajánlani fajtákat, de koránt sem biztos hogy nálad is produkálja azokat a jó tulajdonságokat, mint az ajánlónál.

 

Amit tudok ajánlani, vegyél néhány fajtát, amiről itt jókat írnak, aztán teszteld, hogy nálad melyik válik be a legjobban.

 

Én is azért gyűjtöm, hogy kiderüljön , melyiket érdemes termesztésbe fogni.  

Előzmény: naivkezdo (9926)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9940

Balatonról származó növény, sajnos nem tudta megmondani a gazdája hogy milyen fajta de azt mondta édes és bőtermő. Ő bort csinált belőle.

Kb 2 eve dugványoztam az ágakat. Cserépben fejlődnek, magasságuk kb 20-30 cm. Akinek kell belőle az írjon privátban nyugodtan.

Előzmény: Zsanna68 (9937)
55judit Creative Commons License 2018.08.19 0 1 9939

"Akinél többfajta van ott a derék méhek hordják/porozzák kényükre, vagy a darazsak."

 

Ezt hol olvastad?

Előzmény: Zsanna68 (9930)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9938

Fügém még nincs,van egy szőlőm(déli lejtő,kötött talaj,nap reggeltől estig,locsolási lehetőség nincs)amit leszeretnék váltani egy olyan növényre amivel nincs annyi gond.Kb 7x50 m az itt ajánlott https://www.farmit.hu/sites/default/files/documents/agroforum/utassyluca_2015_gyumiextra.pdf 5x5 tő,sortávolsággal úgy 20 tővel 2 sorban mehetne. 

Előzmény: Zsanna68 (9936)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9937

Helló.

Milyen a saját szaporítású növényed? Hogy csináltad?

Van már gyökere és milyen magas?

Előzmény: Tibicsoki19 (9932)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.08.19 -2 0 9936

Helló

 

Sok füge bokrod van, mert írtál a pálinka főzésről belőle.

Szerintem pálinkához aszott/érett/édes fügék kellenének, mert azok édesek.

Igen drága pálinka lenne belőle, ha még be is jönne.

Előzmény: zsorsz (9934)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9935

Nyilvan nem arra gondoltam, hogy a google nem dobja ki vagy nem aruljak.

Előzmény: zsorsz (9934)
zsorsz Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9934
Előzmény: naivkezdo (9933)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9933

Elfogadok mindent, ha finom fajta. En amennyire utana neztem Babits fajta tetszett, de akkor iranyitott ide egy palinkas tars, hogy olvassak utana, talan nincs is olyan fajta (mar).

Előzmény: Tibicsoki19 (9932)
Tibicsoki19 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 9932

Szerintem keress olyan kertészetet ahol fajta névvel ellátott fügéket árulnak. Így utána tudsz nézni a neten mit írnak róla és akkor fogod tudni mire számíthatsz. Általában a bőtermő édes fajtákat árulják a kertészetek ezért ott nagyon melléfogni nem lehet. Ha nem fotnos a fajtanév akkor tudok neked adni saját szaporítású növényt. 

Előzmény: naivkezdo (9931)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9931

Bokor lesz, az mar biztos. Kivalasztok random akkor parat:)

Előzmény: Zsanna68 (9930)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.08.18 -1 0 9930

Hát először is a bokrot jobban lehet gondozni/takarni.

Ami meg a füge fajtákat illeti szerintem egy kaptafára megy az összes és valamilyen fáintos nevet biggyesztenek rá.

Van az éretten barnás, vagy a sárgulós és a tiszta lila.

Ha sokáig rajta hagyod és nem eszik meg a rigók megaszalódik és mézédes.

Akinél többfajta van ott a derék méhek hordják/porozzák kényükre, vagy a darazsak.

Nekem csak egyfajta van. Csak cefrét nem csináltam belőle, mert ahhoz  neked is rengeteg bokor termésére lenne szükséged.

Nézz utána a h.sz.-m-nek.

 

 

Előzmény: naivkezdo (9926)
55judit Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9929
Előzmény: PathosVerdesIII (9928)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9928

Lehet már biztosra tudni az idei fügenapot? Az elmúlt 2 évben augusztus 30 volt, de az oldalukra még nem került ki hirdetmény vagy hír.

55judit Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9927

Vagy megvárod amíg benéznek azok a fórumtársak ide, akik nagyobb fajtaismerettel rendelkeznek. :)

Előzmény: naivkezdo (9926)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9926

Ugy latom vagy a kerdes nem jo, vagy nem vagyok szimpi:) Menjek el a fuge napra inkabb ott kerdezzek?

Idombe belefer, nem gond.

Előzmény: naivkezdo (9923)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9925

Cserépben , konténerben igen fejlett bokrok vannak.

Szerintem boldogok lennének a szabad földben, gyorsabban nőnének és sok gyümölcsöt hoznának.

55judit Creative Commons License 2018.08.18 0 0 9924

Az ismeretlen nagyon szép. Az én főkajárim jobban fejlődik mint a tied, pedig igencsak egyformák voltak nálam. Az enyém tavasszal került kiültetésre, 160 cm magas, és 2 szem növekszik rajta. Ezek fölött sajnos elkezdte kihozni azt amit tavasszal kellett volna, ezért valószínű kevés lesz az első termés. Több fügénél is történik ilyen.

Árnyékos lett, de remélem látszani fog a 2 szem:

Előzmény: PathosVerdesIII (9922)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9923

Köszi. Többiek mondanátok a fajta témára véleményt?

Előzmény: Madox23 (9914)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9922

Itt meg az egyik faiskolai ismeretlenem. Ebből van 3 hasonló méretű, most kezdődik a másodtermések érése. A háttérben látszik fehér cserépben a főkajári/Dalmatie, azon nincs termés.

PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9921

Általában Volldünger Linz és keserűsó, illetve amikor nem felejtem el akkor egy kis extra kálium-nitrát és/vagy kalcium-nitrát. Nyáron hetente egyszer, de lassan befejezem és csak kálium-nitrátot adok az éréshez, szebb terméshez. Gazdaboltban/barkácsáruházban vettem keserűsót és a nitrátokat, 5-600 Ft egy kilós zsák de alig fogyott, nem merek sokat adagolni. Szombat reggelente kávé után szoktam nápolyis vödörben kevergetni nekik a koktélt, ez amolyan rituális "feladat" és hagyományosan én végzem :)

A paradicsomoknak, paprikáknak is sok extra kalciumot adok, ez megoldotta a csúcsrothadást.

Előzmény: 55judit (9920)
55judit Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9920

De jól néz ki! nagyon tetszik mikor egy növény viszonylag kicsi edényben nagy koronával ékeskedik. Milyen tápot kap?

Előzmény: PathosVerdesIII (9918)
kicsiakert Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9919

Remekül néznek ki a növényeid, szuper a VdB termése is. Megértem a türelmetlenséged. Köszönöm, hogy már nekem is van ilyen. :-)

Előzmény: PathosVerdesIII (9918)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9918

A maradékkal többet várok, megígérem. Kiszaladtam csináltam képet megmutatni hogy most ekkora, fa formára nevelem. 2 méternél magasabb így cseréppel együtt.

Május végén és mai képek.

 

Előzmény: 55judit (9917)
55judit Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9917

Jól néz ki. Ha maradt volna még 2 napot, az ízanyagok koncentráltabban lettek volna jelen benne. De biztos finom volt már így is. A következő szemnél légy türelmesebb! :)

Előzmény: PathosVerdesIII (9916)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2018.08.17 0 0 9916

Érik az ukrán VdB / Krimsky Chornij. Az elsőt leszedtem de maradhatott volna még 1-2 napot csak nem bírtam már :) a többi be van csomagolva, mert kerülgetik a darazsak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!