Keresés

Részletes keresés

Procti Creative Commons License 2009.01.26 0 0 2581

Pl. 4-es sz. doki burjánzáról, mint lehetséges kockázatról, szót nem ejtett.

Kérdésem még, hogy a sipoly-járat(ok) elhelyezkedésének megállapítására milyen módszerek vannak?

Mondjuk a festékes-szikés megoldáson kívül, az előtt. MR, vagy ilyesmi?

Előzmény: Procti (2580)
Procti Creative Commons License 2009.01.26 0 0 2580

Kedves Doki!

 

Nem kell védeni a mundért, akik régebb óta vannak itt e fórumon, jól emlékeznek, hogy az 1-es számú dokimról mennyire le akartak beszélni, még én ragaszkodtam hozzá, végülis ő utalt be egy gasztroenterológiai vizsgálatra, tehát nem magamtól "csapongtam át" a 2-es számú dokihoz, Aki viszont azon kívül, hogy feldugta az endoszkópot (kolonoszkópot) és kitöltött egy spéci kúpról szóló receptet (alá sem írta, tehát vissza kellett mennem az 1-es sz. dokihoz), szóval ezen kívül szót nem szólt hozzám, és nem is akart többé látni, amit tiszteletben is tartottam.

A 3-as számú dokira (akit mint a város legügyesebb végbélsebészét ajánlották) akkor szántam rá magam, mikor az 1-es számú doki a a 4-dik hónap végén is csak tanácsatalanul vonta össze a szemöldökét, és azt mantrázta, hogy valami itt nincs rendben kiskomám..., a 4-es sz. doki pedig akkor jött be a képbe, akkor mentem el hozzá kínomban, miután a 3-as sz. doki 40 napon keresztül nem csinált semmit, csak hetentre egyszer "megvizsgáltt", és kilátásba helyezte a sürgősségit, mint jó alternatívát. Nos, a 4-es számú doki szerint jóval korábban fel lehetett volna tárni a tályogot.

 

Ennyit a "csapongásról". Én megértem, hogy véded a mundért, de nem is azért meséltem el a négy dokit, hogy szapuljam őket, csak hogy megismerd az anamnézist. De most már akor térjünk vissza a tárgyra. Most akkor burjánzik, vagy már lehetséges, hogy burjánzott, vagy sem? És jó lenne többet tudni az egész műtétről, például erről a gumifonálról, mert abból egy szót sem értek, csak mintha 4-es sz. doki ilyesmit nem említett volna. Csak valami festékről, meg hámozásról beszélt. Kérdésem, hogy ha lehámozzák a húst, az utána hogy néz ki, visszanő? vagy lesz ott egy bazi mélyedés, vagy hogy? És mekkora a kockázat a záróizom sérülésének??? És van-e különbség egyes műtőhelyek között? Magyarul, lehetséges-e, hogy egy vidéki sebbészeten nem tudják azt, amit egy pesti spéci klinikán tudnak, és a vidéki erről nem is tud, vagyis meg van győződve arról, miközben nem így van, hogy ők is tudják a tuitit? Ezt nem állítom, kérdesem.  Én megbízom bárkiben, csak előbb próbálok tájékozódni, referenciákat keresni. Ebben kérem a segítségedet. Kösz, előre is.

Előzmény: Bánfalvi Péter (2579)
Bánfalvi Péter Creative Commons License 2009.01.26 0 0 2579

Kedves Procti!

 

Kezdeném pár (sajnos) általános dologgal. Nem a mundér becsületéért, hanem azért, hogy az ember megértse azt, ami először érdekes-furcsa-gyanús-felháborító-vérlázító-stb.nek tűnik.

1) Az élet- és kórtant folyamatok alkotják. A világ állapota folyamatosan változik (állapot-folyamat). Egy tőzsdegurut senki sem von kérdőre, mert egy hónapja egy részvényt vételre javasolt, most meg eladásra. A végbél sem egy betegség, hanem egy hely, ahol különféle betegségek jelenhetnek meg: különböző gyulladások, aranyér, végbélrepedés, stb. Ha egyszer az orvos ezt állapította meg, később mást mond, ez nem a tudás hiányára, hanem inkább az állapot változására utalhat. Az ember (még az orvos is) általában az adott körülményekhez képest a legjobb döntést hozza. A kulcsszó a körülmény.

2) Nem szerencsés a panaszokkal hol ide, hol oda szaladgálni. Ha a kertem növényeivel baj van, kihívok egyszer egy öntöző mérnököt, egyszer egy termőfölddel foglalkozót, máskor meg egy zöldest, akár ugyanarra a gondra is más megoldást nyújtanak. Csak a folyamatból vész el a koncepció, a végeredményt meg lehet nézni.

3)Mindezekért javaslom, hogy az ember bízzon meg egy szakembert, egy specialistát, és lehetőségei szerint járjon vissza hozzá, hacsak a bizalom végleg el nem veszett, tartson ki mellette! Ő az, aki folyamatában látja a dolgokat, ha kell, ezzel, ha kell, azzal avatkozik be, ha hagyják. Tudom, gyarló, bizonytalan, félős az ember, a legjobbat alakra magának. Ezzel mind így vagyunk. De az ügyeskedésnek, hogy megmutatom ennek is, annak is, a beteg issza meg végül a levét, a sok bába között elvész a baba.

Teljes tapasztalatommal mondhatom, hogy kórlefolyása nem szerencsés, de a leírás alapján nem elcs.szett történet. Többet csak az mondhat, aki folyamatában látta a dolgokat.

A sipoly viszont -ha túl van mézeshetein- nem gyógyul be magától. A kérdés az, hogy akarja-e a további 20-50-80 évét ilyen állapotban leélni, napról-napra akár fokozódó panaszokkal, vagy aláveti magát a szükséges beavatkozásnak.

Remélem, nem bántottam meg senkit, a szándékom a segítség.

Üdvözlettel,

 

Bánfalvi Péter

Előzmény: Procti (2573)
Bánfalvi Péter Creative Commons License 2009.01.26 0 0 2578

Kedves Prikprak!

 

Léteznek már ambuláns kezelések, igazán a fórumon szerinem azért nem olvashatók tömeges pozitív vélemények erről -annak ellenére, hogy sok betegen megtörténik-, mert a kezelés végeztével okafogyottá válik az aranyeres fórumközösség tagja lenni.

Üdvözlettel,

 

Bánfalvi Péter

Előzmény: prikprak (2575)
tristen Creative Commons License 2009.01.25 0 0 2577
Szia !

CSAK orvosi rendelvényre lehet kapni a POSTERISAN FORTE kenőcsöt! Viszketésre kiváló, de csak orvos írhatja fel. Van végbél kúp formában is!

Sajnos mást nem tudok így nagy hirtelen...

hali
Előzmény: Törölt nick (2576)
prikprak Creative Commons License 2009.01.25 0 0 2575
Kedves B.Péter!
Köszönöm a választ. Csak azért vagyok bizonytalan, mert néha kezdődőnek érzem a problémát, de volt amikor súlyosnak.
40 vagyok - kb 10 éve elmentem orvoshoz, hogy gondok vannak - megvizsgált, de csak gyengének találta az érhálózatot a végbél környékén - nem kell aggódni jelszóval elküldött. 2007 nyarán aranyér-roham miatt voltam a háziorvosomnál, aki sebész is egyben és ambulánsan a külsőt eltávolította fél perc alatt. Azóta detralex, néha spéci patikában kikevert kúp, rostdús ételek. Mivel az ülő munkát nem tudom kiküszöbölni ezért mentem volna műtétre, de az orvosom a sebészi beavatkozást nem javasolja - gondolom jó oka van rá - de megcsinálná, ha kérném.
Nem vagyok különösen rosszul, nincs rendszeres vérzés, vagy fájdalom. De van egy csöppnyi félelem, havonta egy doboz detralex, most még egy kis korpatabletta - szerettem volna véget vetni, valamilyen humánus kezeléssel, aminek semmi veszélye, nem kell napokat vagy hónapokat szenvednem.
tristen Creative Commons License 2009.01.25 0 0 2574
Sziasztok!

Most nem írok semmit, ami ide vágna! :)

hali
Procti Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2573

Kedves Doki!

 

Azt írod nekem, hogy "műtéttel több hónapot várni nem érdemes, mert a későbbiekben -persze nem napok, csak hónapok alatt- a járat terjedhet, burjánozhat". Nos, a jelenlegi dokim, aki szeptember 1 óta kezel (ő egy lézeres érsebész), szóval ő legutóbb 10 napja azt mondta, hogy egy ilyen sipolyt akár évekig is lehet tünetileg kezelgetnini (kúp + ülőfürdő). A  fiatalok szokták mindenáron sürgősen műtetni,. d emivel én közel edem az 50-hez (meg a halálhoz), nekem nem esürfgős, hacsak nemakarok mélg ebben az életembne strandolni, bicigliuzni, meg ilyesmi.

 

Nekem tulajdonképen tavaly március óta vannak heveny tüneteim,

-1. Először, tehát márciustól egy urológus háziorvos esküdött arra, hogy proctitisem van, meg egy elhalt külső aranyerem, majd ő azt "lekapja" és szedjem a doxicyklint.

-2. Másodszor májusban egy nyugalmazott gasztroenterológus endoszkópos főorvos megállapította, hogy kb. három belső aranyerem van, és felírt rá erős spéci kúpot. 

-3. Harmadszor a város legjobb sebésze egész augusztusban arra várt, hogy a tályog kigyűljön, és akkor menjek el vele a sürgősségire.

-4. Végül szept 1-én a város második legjobb sebésze privátiban lézerrel feltárta a tályogot és megálapította, hogy minden bizonnyal fissúrám van, ami vagy begyógyul a kúpoktól, vagy "fel kell frissíteni a sebet".

 

Ezek után hónapokon keresztül "szépen gyógyult", olyannyira, hogy jan 15-én a doki meg tudta állípítani, hogy "ez bizony mégis csak sipoly". Lerajzolta milyen az, és úgy magyarázta, kábé úgy kell megműteni, mint amikor egy féregjáratos retket addig hámozunk, amíg a rohadt részt ki nem vágjuk. Szörnyű!!! Szóval döntsem el, hogy kjezelgetem, vagy megműttetem, és műtét előtt két héttel egyeztessünk.

 

Szóval főleg azt kérdezem, hogy akkor most a hónapos várakozással burjánozhat, avagy már burjánzik is május-szeptember óta? Illetve, hogy az, hogy végülis sipoly, az mennyire törvényszerű, avagy mennyire az eddigi diagnózisok és kezelések (nem kellő időben történő beavatkozások) is okozhatták? 

Előzmény: Bánfalvi Péter (2571)
Bánfalvi Péter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2572

Kedves cinnoly!

 

A válasz a 26. hozzászólásban van ("Kedves Aggódó Kismama..."):

 

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=8286661874729503194&postID=8692334942967623586&pli=1

 

Üdvözlettel,

 

Bánfalvi Péter

Előzmény: cinnoly80 (2562)
Bánfalvi Péter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2571

Kedves Procti!

 

A válasz nehéz, a helyzet olyan, mintha egy ismeretlen eredetű vízcsőrepedésnél kérdeznének a biztos továbbiakról.  A vízcső (végbél) kilyukad, a víz (széklet) utat tör valamerre, és egyszer csak megjelenik valahol a felszínen. Itt sem várja senki, hogy beavatkozás nélkül pozitív változás történjen, és a végbélsipoly sem szokott magától begyógyulni.

A végbélsipoly kezelését általában a sipoly mélysége és a végbélzáróizom érintettsége határozza meg:

-felületes érintettségnél (és minden esetben a megörzendő izmon kívül) a járat kiírtása, nyitva kezelése,

-mélyebb esetben a fonal (gumi) szorítása általi fokozatos átvágás,

-az igazán mély, ritka esetben a belső nyílás egészséges nyálkahártyalebennyel történő fedése is szükséges.

Az újabb, a sipolyjáratba injekciózott szövetrahasztóval történő kezelésről meggyőző adatokat még nem hallottam.

A műtét után minden esetben seb marad, egyes esetekben akár hetekig egy gumicsomó is lesz a sebben. Ezzel meg kell barátkozni. Lehet utálni, undorodni is, de úgy gondolom, felnőttesebb dolog ezt elfogadni.

A műtéttel több hónapot várni nem érdemes, mert a későbbiekben -persze nem napok, csak hónapok alatt- a járat terjedhet, burjánozhat.

A fájdalom betegeim elmondása alapján nem akkora, melyet az ember a leírtak alapján vár.

Mielőbbi gyógyulást kívánok,

 

Bánfalvi Péter

Előzmény: Procti (2555)
youlcsi Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2570
nem akarom a crohnt beleszuggerálni!
infót kértél, én ezt tudtam adni. az a topic nem a crohn kezeléséről szól elsősorban, hanem a sipolyról.
Előzmény: Procti (2566)
bkata27 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2569
Bocsi hogy én is beleszólok de: Gombócartúrné.....ott a pont
Gombócartúrné Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2568

Elnézést, hogy beleszólok, de szerintem Tristen ezt nem úgy mondta, hogy az orvosok védettek a dologgal szemben, hanem úgy, hogy mivel Bánfalvi Péter orvos, ezért nyilván többet tud neked segíteni, mint mi többiek, akiknek ezek szerint - szerencsére - nincs sipolyos tapasztalatunk.

 

Egyébiránt szerintem sipolyba még nem halt bele senki, bár tudom, hogy ez most számodra sovány vigasz.

Előzmény: Procti (2566)
Gombócartúrné Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2567

Szia!

 

Azért nem kell attól pánikolni, hogy a szikés gyilkos azonnal neked esik :)

Ahhoz nagyon súlyosnak kell legyen, hogy azonnal műtsenek.

 

Hogy elkerüld azt, hogy elfertőződjön, és azonnal műtsenek, mint engem, mindenképpen használj valamilyen szert a felület fertőtlenítésére.

Mivel a betadine oldat asszem nem ajánlott szoptatós anyukáknak, ezért én a kamillás ülőfürdőt mondanám.

És továbbra is esküszöm a neogranormon kenőcs jótékony hatására.

Előzmény: cinnoly80 (2562)
Procti Creative Commons License 2009.01.24 0 0 2566

Tristen, ezt úgy mondod, mintha az orvosi kaszt védett lenne a végbélbetegségek ellen (mégiscsak orvosnak kellett volna mennem).

 

Voulcsi, muszáj beleszuggerálni ezt a Chront vagy mit? Nem kell az ördögöt a falra festeni! Miért ne lehetne szimpla sipoly? Lehet???

youlcsi Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2564
Procti!
itt túl sokat is megtudhatsz a sipolyról :(
Előzmény: Procti (2555)
youlcsi Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2563
bioibi!

nem igazán szoktam reagálni a "csak 1 hozzászólás"-os nickekre, mert egyértelműen reklám :) egyébként meg ismerem a márkát...
csak megjegyezném, hogy az eddigi eredményeim legkevésbé sem negatívak (azt hiszem, leírtam, de akkor újra, nem nevén nevezve a gyereket: k5000).

én itt csak arról szeretnék tájékozódni, hogy mit lehet tenni ezzel a kis vérzéssel.
Előzmény: bioibi (2561)
cinnoly80 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2562

Sziasztok!

 

Kb. 1 hónapja vérzik az aranyerem (legalábbis azt gondolom, hogy az, bár az olvasott hozzászólások alapján lehet repedés?). Használtam Mastu kúpot, kenőcsöt. Nem segített. 1 hete használom a haemorrhoidale kúpot és a doxiprcot kenőcsöt. Ami azt hittem hat, mivel 3 napig nem jelentkezett székelés után a vérzés. De jött újra. Amúgy nincs székrekedésem, s nem találom keménynek se, különösebb problélmám a vérzésen kívül sincs. Néha fáj csak utána, de az elviselhető.

Orvoshoz már biztos, hogy mennem kell, a jövő héten meg is teszem. Csak tartok, hogy azonnal műtenek vagy beavatkozást végeznek, ami úgy gondolom, hogy utána  nem kis fájdalommal jár.  (ahogy néhány ember élményét olvastam)

Már pedig van egy 6 hónapos kisfiam, akit szoptatok. Folyamatos fájdalomcsillapítás így nem mehet, s félek, hogy a tejem is elmehet egy ilyen beavatkozástól.

A detralexre gondoltam,hogy kipróbálom, de ha jól tudom szoptatás mellett nem ajánlják, mivel nem tudják, hogy átmegy-e az anyatejbe? Így ez azt hiszem hanyagolható számomra.

Valakinek van tapasztalata e téren?

Amúgy már a szülés előtt is megvolt, de évente max. 1 x jött elő, télen, valószínűleg a hideg miatt, de szülés következtében nagyon csúnya lett, de pár hét alatt elmúlt.

De most nagyon makacsul tartja magát ez a vérzés.

Illetve még azt szeretném kérdezni,hogy tud valaki orvost, rendelést ajánlani Győrben? Tudja valaki, hogy Győrben milyen eljárást részesítenek előnyben?

Előre is köszönöm a válaszokat.

cinnoly

bioibi Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2561
Ha eddig az eredményed negatív volt én szerenék ajánlani Neked egy otthoni kezelést. Nálunk acsaládban bevált az Aktív balzsam használata. Ha bővebben érdekel keress az e-mail címen.
Előzmény: youlcsi (2553)
tristen Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2560
Szia Procti!

Bánfalvi Péter orvos.

hali :)
Előzmény: Procti (2557)
youlcsi Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2559
Kata!
köszi. a colon nov.-ben volt, csak azért írtam hozzá a sztorihoz, mert ezáltal biztosnak érzem, hogy "feljebb" nincs baj.
Előzmény: bkata27 (2554)
bkata27 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2558
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=161987&step=0&bw=1

hali itt van néhány hozzászólás a sipolyról
Procti Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2557

Bánfalvi Pétert műtötték sipollyal? óóóhhh!

érdeklődve hallgatom, mik a túlélési esélyek? különös tekintettel a záróizmokra

Előzmény: tristen (2556)
tristen Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2556
Kedves Bánfalvi Péter!

Legyen szíves válaszolni Proctinak.

Köszönöm szépen!

üdv.
Előzmény: Procti (2555)
Procti Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2555

Hali!

 

Ma még csak most találtam ide, és csak egy gyors kérdésem lenne, aztán futok is tovább:

 

SIPOLY!!!!

 

-ról van valakinek infója?

 

Esetleg személyes tapasztalata? Főleg a műtétről és a sebről, Brrrr!!!

 

Köszike, előre is.

bkata27 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2554
Szia Youlcsi

Bocsi de ha a colonoszkóp nem mutatott ki semmit akkor miből gondolod hogy Mi tudunk valamit mondani....hisz az mindent megmutat ami bennt van.
Csak tippem van hogy a lágy széklet tartós fennállása végbélrepedéshez vezethet vagy felmarjhatja a nyálkahártyát és ettől lehet kevés vérzés.
Talán a neugranormon ami hámosít segíthet..... de ha a vizsgálat szerint minden ok akkor fogalmam sincs mi lehet a bajod.
youlcsi Creative Commons License 2009.01.23 0 0 2553

hali!

 

most találtam ide, és csak egy gyors kérdésem lenne, aztán futok is tovább.

a történet az, hogy az utóbbi néhány hétben néha vérezgetek. valójában csak 1-2 csepp, csak a papíron látszik és nem minden nap jelentkezik. ritkán fájdogál kicsit (csíp, szúr), de a fájdalom és a vér nem feltétlen van összefüggésben.

 

tulajdonképpen nem is nagyon zavar, csak kíváncsi vagyok, hogy ez vajon aranyér-e, és ha igen, házilag mit tudok vele kezdeni? (nem nagyon van kedvem soron kívül szakrendelésre menni, és amíg nem érzem sürgetőnek a dolgot kivárnám a hátralévő 2 hónapot a kontrollig)

 

még talán annyi, hogy novemberi tükrözés során colon teljesen ép volt, terminalis ileumban mérsékelt aktivitás (k5000). ezek alapján gondolom/remélem nem kell túl nagy problémával számolnom a minimális vérzés miatt.

 

Megköszönnék minden tanácsot, de a székletlágyítási technikáktól, javaslatoktól légyszi kíméljetek, mert közel 20 hónapomba telt elérni, hogy legalább alkalmanként formált dolog landoljon a porcelánba :)

 

 

bkata27 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 2552
Jomsisi

Én Prof Dr Ritter Lászlót ajánlom a Nyírő Gyula kórházban van nem fizetős rendelése.
A legtöbb magyar sebészt Ő tanította. Külföldön is elismerik szaktudását.
Nekem bevált.
Gombócartúrné Creative Commons License 2009.01.22 0 0 2551

Kedves Péter!

 

Egyébként kiváló orvosnak tartom, annak ellenére, hogy az én szememben minden sebész egy szikés gyilkos :)

 

Mikor a betadine-os gézcsík cseréket csinálta, időnként mondta (mivel sziszegtem, mint egy eszétvesztett kígyó), hogy "tudom-tudom". Ó, dehogy tudja, hogy milyen az, mikor egy nyílt sebben turkálnak, de azért mégis jólesett, hogy nem leüvölt, hogy ne nyafogjak, hanem "vígasztal".

És az egyik ilyen csere előtt az egyik nővérke is azt mondta, hogy jól jártam azzal, hogy ez a doki műtött.

 

Még erőt gyűjtök ahhoz, hogy orvoshoz menjek.

Ahogy magam ismerem, az még olyan 2-3 év :)

 

Egyébként megint nem jó ott. Ma már az ülés is nehézkes volt... egy darabig a földön térdelve dolgoztam, de rájöttem, hogy az meg a térdemnek nem jó :D

Előzmény: Bánfalvi Péter (2549)
jomsisi Creative Commons License 2009.01.22 0 0 2550
Sziasztok!

Közel egy éve vannak problémáim, nekem nem kívül hanem belül. Ezalatt az idő alatt 3 orvosnál (specialistánál) voltam, mindhárom végzett beavatkozást. Az elsőről inkább nem beszélnék. A második olyan profi módon vizsgált, hogy szinte nem éreztem, de rosszul diagnosztizált. A harmadik kapásból közölte, hogy aranyér és gyűrűzni kell, sőt elküldött intim tornára a stressz oldása miatt. Nála maradtam. A 3 beavatkozáskor (addig szuperjól csökkentek a tünetek) viszont úgy tette be a a műszert, hogy azt hittem leugrom az asztalról. Ettől kezdve nem csökkentek tovább a kellemetlenségek, épp ellenkezőleg. Aktivált egy berepedést a rosszul végzett vizsgálat.
Azért írok ide, hátha valaki tud egy olyan specialistát ajánlani, aki az előző két orvosom egyvelege.
Azaz ügyesen vizsgál és jó a diagnózisa. :-)
Létezik ilyen Pesten vagy a környékén?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!