Keresés

Részletes keresés

idegcetbac Creative Commons License 2002.09.24 0 0 11
Hali!

En pont most asattam egy kutat. A hetvegen fejeztek be. Asattam! Nem furt kut. 80 cm belső átmérőjű betongyurus. Szerintem mindenki maskeppen latja a kerdest. Reszemrol leirom a velemenyemet, amely alapos utanajarassal alakult ki bennem. Ezzel persze nem kotelezo egyeterteni.
Megprobalok objektiv maradni.
Furt kut: viszonylag gyorsan elkeszul, mivel nem a talajvizig furjak, hanem az alatta levo vizretegig, ezert valoszinuleg tisztabb a vize, kb felebe kerul, mint asatni, kisebb helyet foglal. Hátrány: viszonylag csekély a vízhozama, mélyebbről kell felhozni a vizet, ami dragabb szivattyut igenyel, az also lyukacsosz szurocső idővel eltömődik (persze ez jelenthet éveket is) és a tisztitasa nehezkes, szinte lehetetlen, engedélyeztetni kell!!!
Asott kut: nem kell melyre asni, iszonyatos mennyisegu vizet hoz (a mienk peldaul egy 3600 liter/órás búvárszivattyúval kiszivhatatlanra sikerult, aztan hoztak egy 380V-os szivattyut, ami tűzoltóslagon(!) nyomta ki a vizet és az mar kirantotta, de 10 perc alatt annyi visszajott, hogy siman locsolhattam volna.), nem kell engedelyeztetni(!),könnyen tisztithato es melyithető. Hátrány: nagyobb helyet foglal, drágább a fúrt kútnál, lassabban keszul el, a vize nem olyan tiszta, mivel talajviz.
A víztisztaság alatt a kémiai tisztaságot értem! A mienk is kristálytiszta, de gondolom kemiailag nem olyan, mint a melyebb retegu vizek.
Szerintem mindneki maga dontse el, hogy miert kell a kut, milyen igenyei vannak és az alapjan dontson. Nekem nagyon nagy a kertem, szuksegem van a locsolashoz a nagy vizhozamra, ezert asattam. Egy furt kut nem valoszinu, hogy eleg vizet hozott volna. Masreszt en hosszu tavra terveztem és egy asott kut karbantartása könnyebb, élettartama pedig tobbszorose a fúrt kúténak.

Ha valaki érdeklődne, akkor emil pliz, mert nem nagyon olvasom a forumot.

molnartiby Creative Commons License 2002.08.21 0 0 10
Elkészült a vízmintám analízise.
Természetesen ingyen a Bálint Analitika Kft-nél.
Már csak azt nem tudom, hogy a leírt adatok mellé miért nem csatoltak egy érték tól-ig táblázatot.
Valaki tud ilyet a neten?

Tiby

molnartiby Creative Commons License 2002.08.14 0 0 9
Még 1 kérdés:

Ha legalizálni szeretném a kutamat, milyen költségekkel kell számolnom és mennyi időt vesz igénybe?

köszönettel,
Tiby

molnartiby Creative Commons License 2002.07.30 0 0 8
Megvan !

Budapest XI. kerület 1116 Fehérvári út 144 (1) 203-3882, (1) 206-0732, (1) 382-6138, (1) 382-6137

Lakosságnak ingyen vizsgálnak be vízmintát !!!!

molnartiby Creative Commons License 2002.07.30 0 0 7
Köszi !

A vizsla 'kidobott' 1 gyűjteményt belőle.

http://www.kszgysz.hu/services/1507018.htm
oldalon található a vízvizsgálattal, bevizsgálással foglalkozó szervezetek listája címmel, telefonszámmal.

Előzmény: barnetto (6)
barnetto Creative Commons License 2002.07.29 0 0 6
Az ÁNTSZ csinál vízvizsgálatot, de van még ezer labor, ahol tudnak ilyet. Írd be a Google-ba a vízvizsgálatot, hoz egy csomó találatot.
Előzmény: molnartiby (5)
molnartiby Creative Commons License 2002.07.29 0 0 5
útfúrás Tárnokon(önerős):

Mélysége 26méter
Átmérője 110mm

Módszere: mosatva fúrás
Eljárás: felállítunk 1létrát, ami +vezeti a 3/4-es csövünket. Erre lent egy fúrófejet csavarunk, felül pedig egy elforgós(gumigyűrűs) szerkezetbe csapról vizet küldünk be megfelelő nyomással.
Előző nap ásnunk kell 1gyűjtőmedencét és a leendő lyuk-medence közé 1kanyargós ülepítőt. A felhozott iszap ne a medencébe kerüljön 1ből. Időnként innen kilapátoljuk a hordalékot.
Ha fóliával béléljük a medencét, szivattyúval is nyomhatjuk a leülepedett, tisztább vizet mosatás címén, kis átszereléssel. Ezzel nem kevés vízdíjat spórolunk+(főleg, ha csatornánk van)
Kell 2ember aki a csövet 1 karmantyús szerkezettel tekeri(mindig jobbra, így nem tud lecsavarodni a fúrófej)
Ha elkészültél a kellő mélységgel(szürkés kemény homokréteg), lenyomod a 100-as csöved ütközésig.
Majd továbbfúrsz egy 3szög formájú heggyel 2-3métert, vagy amennyit még szeretnél.
Ezután elkezded kiszivattyúzni. Eleinte sárgás dzsúz, majd fehéres, homokos, végül tiszta víz fog kifolyni. Ezt követően minden nap kell szivattyúzni legalább 1órát.

A szivattyúm kutaközönséges 750W-os lapátos szivattyú.
A kútba 3/4-es KPE cső néz bele 8-9 méter mélyen, lábszeleppel, felül 90fokos könyökkel (+felelő roppantós csatlakozóval)
Ha reggel kezded, estére akár végzel is a fúrással.
Másnap szivathatod.
A fúrófejet mindig emeld ki 0,5-méterre, ha időlegesen abbahagyod, különben beiszapolódhat és nem tudom milyen csoda kell, hogy kiemeld onnan.

Nekünk -hála Isten- bejött.
Most már csak az a kérdés, hogy beméressem-e és hol.
Ha erre tudna vki válaszolni, azt +köszönném.

üdv.:
Tiby

FAQtyA Creative Commons License 2002.07.29 0 0 4
Sziasztok!

Senkinek nincs kútja ebben az országban???

Vagy csak nem érdekel senkit???

Kár...

Üdv!

FAQtyA Creative Commons License 2002.07.25 0 0 3
Biggieboj

Találtam egy "idevágó" jó anyagot! Érdemes elolvasni! Elég korrekt!

http://www.ezermester2000.hu/98-4/vizellatas.htm

60 m mélyről tudomásom szerint nem szívni kell a vizet, hanem emelni. Vannak igen profi Grundfos termékek erre a célra, de sajnos a profizmusnak tudomásom szerint borsos ára van!

Személyes tapasztalatokat még mindíg kitartóan várok. Ha valaki tud ajánlani "reális" áron, igényesen dolgozó szakit Piliscsaba-i munkára az tegye meg!

Köszi!

Üdv!

Előzmény: Biggieboj (2)
Biggieboj Creative Commons License 2002.07.25 0 0 2
Köszi a választ Nagy G!
Hihetetlen lekesedéssel elkezdtem átrágni magamat "tanács kerestetik" 3 éve futó topicon. Ott is találtam egy-két infot (kb. 1150 hozzászólástól). E szerint érdemes az első v. második vízzáró rétegig lefúrni (30-100 m!!). Eléggé amatőr kérdés, de hogy szívom fel a vizet pl. 60 m mélyről?
A búvárszivattyú miért nem kedvelt annyira? Említették, hogy engedélyeztetni is kell a furatást. Tudtok erről valamit?
Nagy G. Creative Commons License 2002.07.25 0 0 1
Hali!

Nem vagyok szakértője a dolognak, de nálunk fúrtak egy kutat és közben dumálgattunk a szakikkal.
A fúrt kútnál a követelmény, hogy a felső vízzáró réteg alá menjenek és egészen le kell fúrni a következő agyagrétegig. A kettő között általában kavicsos sóderos réteg van. Nálunk a felső réteg 4-5, az alsó 10,5 ön van. Azért kell lemenni teljesen az aljáig, mert a víznyomás ekkor optimális. Az hogy mennyi vizet ad a kút az a helyi körülményektől függ, általános tipp tudtommal nincs. A szaki azt mondta, hogy ha kész a kút, akkor be kell indítani a szivattyút max kapacitásra és ha 5-6 órán keresztül nem apad ki, akkor sose fog (nem egy SI szabvány, de biztos tudja a dolgát).
Az egykörös szivattyúval az elméleti szívásmélység 9,8 méter de általában a max 7-et szokták javasolni. Ha nem szereted a búvárszivattyút, akkor lehet kapni kétkörös szivattyúkat is ez drágább, de mélyebbről is tud szívni.

üdv Nagy G.

Előzmény: Biggieboj (0)
Biggieboj Creative Commons License 2002.07.25 0 0 0
Én is csatlakozom, minden info érdekel a kútról. Bár már volt egy két hozzászólás a "kiskerthez nagy ötletek - mindenkitől", de még lenne kérdésem.
Onobody segíts! Nálunk a víz elég mélyen van (kb. 10 m-től kezdődik, tehát csak a búvár szivattyú jöhet szóba. Milyen mély kutat kell furatni, hogy állandóan lehessen locsolni kb. 700nm-t?

Biggieboj

Előzmény: FAQtyA (-)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.24 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni a címben felvetett kérdésben. Akinek tapasztalata, információi vannak a témában, kérem ossza meg velem és a Többiekkel!

Köszönöm!

FAQtyA

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!