Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13876
Hát ezzel van a baj. Ott kellene kötelezőnek lenni. Mert visszacsatolok a sátrasokra. Azokat nem kell védeni.
Előzmény: GPS (13874)
Gruau Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13875
Villanyszerelő ismerősöm meg nézte, hogy működik e rendesen. A próbája jó volt.
Előzmény: GPS (13857)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13874

Nakéremszépen: az "én" kempingemben NINCS Fi-relé. Nagyon korrekt, karbantartott és hatóságilag ÉVENTE konkrétan (műszeresen!) ellenőrzött szerelés van - de Fi-relé az nincs!

Tehát mese habbal, hogy anélkül nem adják ki az engedélyt. De, kiadják a hatósági működési tanusítványt fi-relé nélkül is!

És nem papír-alapú a dolog, mert minden áldott évben egy fószer végigjárja az összes csatlakozóhelyet egy műszer-táskával - és konektoronként leellenőriz minden egyes csatlakozást. Pl. a megszakítási áramot, a megszakító válaszidejét, ilyesmit.

Pl. ott, ahol a kempinglakók vannak szívesek öntevékenyen kicserélni a 10 A-est mondjuk 16-osra - azt a pali műszere kiszúrja és azonnal ki is cseréli a jó, de nem megfelelő amperes kismegszakítót. Ez ennyire korrektül megy ott!

Ezt a műveletet én minden évben látom - ez nem mese.
Mese az, hogy kötelező lenne a Fi relé - mert ezekszerint NEM AZ.
.
Előzmény: Crvoyager (13872)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13873

Ja még egy szösszenet a FI reléhez hogy is vannak a sátrasok. Nekik csak egy hosszabitójuk van aztán arról nyomják a TV hűtő stb dolgokat. Ki ki igénye szerint.

Szerintem ezt lehet hogy a német átlátja hogy semmivel nem több a mi villanyrendszerünk csak dobozba van zárva. Ezért nem kötelezik a polgárt rá.

Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13872

na szóval azért vagyunk mi a béka segge alatt, mert mindig alul vagy tul akarjuk okoskodni az eu-t. Egyszerübb és pénben is hasznosabb bennünket hülye használókat kötelezni, mint normális hatósági és egyéb ellenőrzést tartani, hogy a kempingekben tuti áramcsatik legyenek. Igy ha volt korrupció a müködési engedélynél,ha nem mi mármint aki berakatja védve van.

 

,Halkan megjegyzem, hivott a haver és megkapta az érintésvédelmi igazolást Fi relé nélkül is.Lehet az a baj,nálunk hogy az igazolást kiadók a lakásokból mobilházakbólstb indulnak ki.

Müszakin már szerintem csak a papirt nézik, nem a konkrét FI relét.

Az a baj ennek sehol nem tudtam utána nézni.

Előzmény: Törölt nick (13870)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13871

Na hogy biztos egy betápkábelről beszéljünk. Gyári hivatalos. Előnye az elősátorban vagy hátul ahol beviszed az áramot plusz egy kimeneti konnektorod lesz pl hősugárzó lámpa stb. Viszont semmi köze a lakó biztijéhez vagy FI reléjéhez.

Előzmény: GPS (13868)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13870
Így van, nem kötelező. Opcióként rendelhető a Hobbykhoz is Fi-relé, nem alap a mai napig sem.
( Ott ) az Únióban komolyabban veszik a szabályokat. Márpedig ha egy kempingnek elő van írva minden áramcsatlakozó pontra kell egy fi-relé, akkor elképzelhetetlen, hogy ennek hiánya nélkül működési engedélyhez jutna.
Németek ráadásul szeretnek feljelentgetni is, így ha véletlenül valaki lezsírozná a működési engedélyt Fi-nélkül, biztosan rövid idő alatt érkezne egy be- vagy feljelentés az illetékesekhez egy hozzáértőtől.
Tehát a gyártók abból indulnak ki, hogy a teljes EU területén levő összes kempingekben fel vannak szerelve a működéshez előírt alap dolgok, így a relé is.
Gyártók opcióként beteszik a Fi lehetőségét a megrendelőnek, ha kéri beszerelik, mert esetleg vadabb vidékekre is elkalandozna a lakóval.
Nem új ez az előírás, meg állítólag a magyarok is majd' 6 éve ehhez a brigádhoz tartoznak, ahol egységesek az EU előírások.
Előzmény: Crvoyager (13862)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13869

A csipésre én azt mondom, tuti földelés hiánya vagy nem megfelelő kontaktja.

lakónál akkor is lehet, ha a kemp áramrendszere elavult és a lakó meg jól alá van betonnal stb támasztva. otthon meg az apósék udvarán a beton placcon jártam igy 

A minap is csipett az egyik fűtőszál, mert a próbához csak két szálat kötöttem be és nem volt földelve.

Előzmény: GPS (13867)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13868

Korrekt vélemény, szakember írta.

Fi relé elől áramot vételezni meg pont olyan "extrém-sportnak" számít egy kempingben...mint amilyet egy-egy kollégánk is szokott űzni....két kéz- és lábtörés között :-)))
.
Előzmény: Crvoyager (13866)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13867

Az én (lakó)hűtőm is "csíp" - ahogy mondod. Ez a fűtőpatron betegsége - egy idő után rendszerint lecsökken a belső szigetelésének a szilárdsága.

70 mA már durva azért. Ha a szív metszéspontján halad át, azonnali szívleállást is okozhat - pláne egy olyan személynél, akiknek egyébként is gyenge az az "alkatrészük".

Találomra EZ ITT, NI, ezt találtam...és még nem is keresgéltem !
.
Előzmény: Crvoyager (13865)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13866

Itt egy szaki leirása véleménye.

 

http://www.dola.hu/fi_rele.htm

Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13865

Ha jól tudom a FI relé a fázis és a nulla közti áramerősség eltérést, különbséget figyeli. Tudtommal az emberre már halálos lehet a 70mA -es szivárgás.

Ezért azt mondják érdemes a 30mA-est megvenni.

A földelést csak poénnak szántam, bár arról nem beszéltünk, hogy annak a hiánya igen komoly dolgot okozhat, ha mondjuk betonon talpalunk vagy a papucsok alá olyan anyagot teszünk ami elszigeteli a földtől. Tünete Pl lakóban csip a hűtő vagy otthon a mosógép. Ettől megvéd a FI relé, mert igy már én is jártam a lakóval, mikor hibás lett az egyik dugvillám földelése.

 

 

 

 

 

Előzmény: GPS (13864)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13864

Már bocsánat, de én nem azért kardoskodok a Fi-relé mellet, mert azt egy ilyen-olyan parazita, semmirekellő hivatal azt előírja vagy nem...hanem azért, mert valóban hasznos.
A kempingek korrekt műszaki színvonaláról és rendszeres karbantartásáról meg azt hiszem, hogy jobb nem beszélni.

Most már kérdés, hogy ha találomra megkérdeznék 10 embert, hogy ugyan legalább nagy vonalakban mesélje már el, hogy szerinte hogyan is működik az a relé - háááát, gondolom lennénk bajban.

Pontosabban azt, hogy valójában mikor is lép működésbe a Fi-relé? Hogyan is véd az életet?

Ez a mondatod is elárulja, hogy neked sem kristálytiszta a dolog. Azt mondod: "A végén még magamat is le kell földelni."

Rossz hírem van: már rég le vagy földelve, amikor mezítláb teszel-veszel a bódé mellett. Ilyenkor 10-20 mA szivárgás is elég ahhoz, hogy hazavágjon.

Na, erre való a Fi-relé. Az még akkor is ki tudja szűrni a 10-20 mA-es "gyilkos-áramot" - amikor egyébként 5-10 Amperek folynak a vezetékben.

Pl egy 1500 W-os rezsó akár 10 mA-es káros szivárgását is észreveszi - és lecsap - mielőtt még a használóját csapná le.

Jó trükk, mi?
.
Előzmény: Crvoyager (13861)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13863

Tiedben van FI relé?

Akkor elvileg azt a fajta betápcsati, aminél van egy  kimeneti konnektor is tilosnak kellene lenni használni, hisz a lakóban lévő relét el sem éred és már áramot tudsz vételezni. Vagy a relé visszafelé is hat.

Előzmény: GPS (13855)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13862
Hali! Nem volt benne a felsorolásodban a lakó, ezek szerint abba nem kötelező náluk. Mi lehet az oka ha igy van. Ahogy nézegetem a katalógusokban a lakók áramelosztó dobozait, egyben sem láttam ilyen relét.
Előzmény: Törölt nick (13859)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13861

Jó reggelt!

Az adóknál és a hótakaritásnál kinyilvánitott véleményed után meglep, hogy ilyen véleményt olvasok Tőled ebben a témában. Kire is bizzam  magam pl. ha nem egy fizetős szabályokat betartó és a vevőkért lévő kempingre. Nézd már meg hány új forgalomba helyezésű lakóban van. Szerintem egyben sem. Na majd ha őket kötelezik akkor nekem is durroghatnak.  Az enyémben sincs pedig nem öreg. Dupla megszakitó, azaz a fázist és a nullát szakitó bizti és slussz. Tudtommal a németeknél sem kötelező a lakókba,mert hogy arról beszélünk és az onnan érkező lakókban sem láttam még. Tisztelet a kivételnek. Nem mobilház és a többiről. Sőt a házamnak 2002-es a villany rendszere és abba sem kellett. 

Dobjál már egy linket, ahol 4 ezer egy ilyen relé, mert nekem eddig 12-15 között adtak árajánlatot.

Biztos hasznos, de nem osztom a véleményed. A végén még magamat is le kell földelni.

 

A FI relé sem oldja meg az emberi hülyeséget. Mint pl anno pápán, ahol a szomszéd okos érett élet tapasztalatu parasztnak a dugvillán jött kifelé az áram, mert ugyan Ő azt szokta használni és akkor nincs gáz, csak éppen  az ugyanoda csatlakozott EU csati kellett abban a kempben. Annyi esze sem volt hogy leszigetelje az igy szabadon maradt áram alatt lévő dugvillát. Ha nem én hanem valamelyik gyerek megy oda és mondjuk nincs a kempnek FI reléje akkor baszha..tja az ember a bódéban a Fi relét. Amúgy hány balesetről hallottál, hogy agyoncsapta a lakóst az áram. Szerintem az a gyökér a mai napig igy használja. Sajnál 2000ft-t egy átalakitó kábelre.

 

 

Előzmény: GPS (13860)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13860

Az biztos, hogy én ezt nem bíznám a hatóságra meg a törvények vélhető (!) követésére.

Egy ilyen relé cirka 4 ezer Ft (ha márkás).

Gondoljunk bele és tegyük mérlegre: (pláne ott, ahol gyerekek is vannak) - érdemes-e orosz-rulettet játszani, hogy "vagy betartotta a kemping az előírást...vagy nem"?
.
Előzmény: Törölt nick (13859)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13859
Fi-relé: pár éve már elvileg kötelező minden áramcsatlakozónál a kempingekben, kikötőkben ( teljes EU ). A németek ezt a kötelezettséget kiegészítették a hétvégi- és mobilházakra és a bérbeadott-kiadott lakásokra, házakra, épületekre.

Azon nem csodálkoznék, ha itthon annyi minden más mellett ez sem úgy lenne, ahogy kéne :(
temprás Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13858
Küldtem e-mailt.
Előzmény: Crvoyager (13850)
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13857

Bölcs döntés. Kipróbáltad?
.
Előzmény: Gruau (13856)
Gruau Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13856
Jó reggelt!

FI relé az én lakómba sem volt.De már szereltettem bele.
GPS Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13855

"Fi relé nélkül még a haver sem adta ki az érintésvédelmit"


Igaza volt, jól tette. Talán nincs még egy olyan érintésvédelmileg veszélyes (civil, tehát nem ipari) hely - mint a kemping.

Egy sima áramszivárgás, amit otthoni körülmények közt - (gumitalpú cipőben, parketten.szőnyegen) legfeljebb egy kis bizsergésnek érzékelünk - az egy kempingben - mezítláb a nedves földön állva: HALÁLOS lehet.

Ehhez még tegyük hozzá, hogy az emberek a kempingbe nem a legújabb apparátjaikat viszik - hanem néha 10-20 éves, otthonról már kiszuperált, rossz állapotú készülékeket....amelyek érintésvédelmileg még veszélyesebbek az újaknál.

El sem tudom képzelni, hogy az elmúlt 20 évben lett volna olyan gyártó, amelyik Fi-relé nélkül adta volna ki a lakókocsijait - bár nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy létezik ilyen.

Kíváncsi lennék, hogy hány kollégának van és hánynak nincs ilyen a bódéjában?
.
Előzmény: macimoci (13853)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13854
Jó reggelt
macimoci Creative Commons License 2010.02.25 0 0 13853
Az nálunk is követelmény. A Fi relé nélkül még a haver sem adta ki az érintésvédelmit. De igaza van, így el lehet kerülni a megrázó élményeket.
Előzmény: Crvoyager (13842)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13852
Az eladó magyar,elmondása szerint egy német házaspár 2002-ig egy balatonparti telken tárolta és itt hagyta a telektulajdonosnak mert lejárt a müszaki. Lényegébe a helyért ezzel fizettek. Ő a telektulajdonostól már adásvételivel vette meg.
Előzmény: Crvoyager (13851)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13851
Magyar volt az eladó?
Előzmény: Törölt nick (13849)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13850

Kökérdés:

 

Nincs valakinek az alko futóműről szétszedett fényképe, rajza.  Pontosabban a Z tengely befogatása kellene. Eddig csak olyat láttam, amiben két gumibak van aztán az a "rugózás"!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13849
Az egy filc-szerü anyag,olyan mint a kalap anyaga,de picit lazább az állaga.
Előzmény: Crvoyager (13848)
Crvoyager Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13848
Azt ne velem kösd meg. Mellesleg a lakó menyezeten az a boritás az  miből van.
Előzmény: Törölt nick (13847)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.24 0 0 13847
Mostmár csak " a vádalkuban " reménykedem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!