Keresés

Részletes keresés

mister Creative Commons License 2001.06.20 0 0 2556
Szia Sügér!

Két dologhoz szeretnék szólni. Nekem 500 literesem (150x60x57)volt 10-es üvegből, egy barátomnak 700 literese van (170x70x60), egy másiknak 550 literes aksija van, és mindegyik 10-es üvegből, természetesen megfelelő merevítésekkel, ezt pedig egy jó akváriumkészítő magától is mondja, hogy hova kell merevítés. Szerintem ekkora méreteknél semmi szükség 20-as üvegre, felesleges vastagság súly és pénzkidobás. Szerintem is az üveg minősége számít, és az, hogy legyen ragasztó azüvegek között, ne csak egy vékony hártya, de tudod egy jó akváriumkészítő...stb. A mostani akváriumom 360 literes, 10-esből.

A sügeres akvárium berendezéséről sok képet találhatsz itt is,de ennek a lapnak a főoldaláról kiindulva is sok ötletet kaphatsz. Persze a berendezés attól is függ, hogy milyen vérmérsékletű sügereid vannak, mennyire területvédők, a homokos területeket szeretik-e, vagy inkább a köveseket. Megnézheted az enyémet is, itt még a szekrény félkész állapotban van, nincs befejezve az egész.

Mister

Előzmény: SÜGÉR (2547)
G-cart Creative Commons License 2001.06.20 0 0 2555
Eddig négyféle féle okot hallottam:
1) Olajos tartalmú a halkaja
2) Baktériumréteg
3) Perlites hátfalból kioldódó valami
4) Hálózati vízból származó, a csapok, szerelvények karbantartásakor bekerülő zsír, olaj - A vízmű csapjairól van szó.
Hogy melyik igaz, én sem tudom, időnként nálam is megjelenik, de én a vízcserék alkalmával a vízfelszínt egy kis tállal szedem le. (Éppen csak a víz alá merítve egyik oldalról hagyom a vízet beáramlani, így jön ez az olajos réteg) Persze ha valakinek olyan szűrője van, ami a vízfelszínnél is vesz le vizet, tuti, hogy nem találkozik vele. A porlasztás nem tudom mennyire segít, nálam a belső szűrő által mozgatott vízfelszínről a hátsó sarkokba gyűlik össze, ahol kevésbé van mozgásban a víz. Gondolom ott is ez a helyzet.
üdv: G-cart
Előzmény: Koczeka (2537)
G-cart Creative Commons License 2001.06.20 0 0 2554
Hali Mindenkinek!
Ezt a levelet már másodszor írom, mert ez a piszok topic kidobott amikor hátradőltem a mehet gomb megnyomása után. Hát téptem a hajamat…
Szóval a vegyszerezésről írtam terjedelmes hozzászólást. Mivel pro és kontra lassan mindenki leteszi a garast, én is szeretném megosztani a tapasztalataimat.
Előre bocsátom, hogy amatőrnek tartom magamat és nem kapok fizetést (sajnos) egyik gyártól sem. Ezért hozzászólásokat, véleményeket szívesen fogadok, de kérem kultúráltan!
Zalaegerszegen lakok, itt nagyon sz@r a víz, én még meginni sem vagyok hajlandó natur állapotjában. A 100 l-es akiban átlag heti 10 l vizet cserélek. Sera Aqutant és Morenat mindenképpen adagolok. Ezekkel „mérgezem” a vörös neonjaimat, vörösorrú pontylazacaimat, ramijaimat, stb. DE! semmi vakarózás, stressz, letargia. A ramik rendszeresen leikrának pl. a közös akváriumba – igaz még nem sikerült megmentenem egy „fészket” sem. Korábban kipróbáltam a Sera Nitrivec-et meg a TetraEASYBalance-ot is, de semmi különlegest nem találtam bennük. Az biztos, hogy jelentősebb vízcserénél, vagy új akvárium indításakor a Nitrivecet bevetném, ezt javaslom is annak, akinek másfél hónap után felborult az akváriumműködése. Növénytápoldatot, tablettát 2-3 hetente, felváltva alkalmazok (Sera Florena, Florenett-A). A Tetra termékei, amelyeknek hasonló a hatása mint a Sera-s löttyöké, fele olyan tömények, másfélszeres áron! Hát a NEVET meg kell fizetni.
Algák! Sziszifuszi feladat, de attól óva intek mindenkit, hogy egycsapásra akarja lerendezni a problémát. Én egyszer az előírt adagot burítottam a tartályba a magyar (Neptunos?) folyadékból. Mire hazaértem az algák hullottak, sőt bomlottak rendesen, oxigén fogyóban, halak ¾-e kampec… Most többé-kevésbé rendben vagyok, odafigyelek a kaja mennyiségére, meg a világítással kisérletezek. Legközelebbi beruházásom egy AQUA-LUX fénycső lesz (18000K). Gondolom nem mindenki – sajna én sem – engedheti meg magának olyan cuccokat, mint pl. az UV sterilizátor, denitrátor, CO2 adagoló berendezés gázpalackkal, szabályzóegységgel stb, de a kaja, illetve a vegyszerek tekintetében nem adom lejjebb.
Bocs a terjedelmes levélért, de külön megírtam Word-ben és szándékom szerint beillesztem a topic-ba, mert állandóan leáll az Index!
Üdv: G-cart
bmw001 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2553
szucsr válasz erre | adatok | e-mail 2001-06-19 10:32:16 (2542)

KBalazs

Részleges vízcserekor még csak-csak megy a dolog, de én rendszeresen ki szoktam takarítan az akváriumomat a kádban és utána friss csapvízzel töltök fel.

Bocs, hogy belekotyogok, mivel ezt nem nekem irtad, de:
Ezt miert csinalod??????
Kinek jo ez? A halaknak nem (hogy lesz igy bologiai egyensuly?), neked nem (csomo munka), akkor kinek?

Robi

Amikor a legelső aksim meglett, megkérdeztem egy rutinos ismerőstől, hogy cirka hány naponként kell csap alatt kitakítani az aksit.
Erre csak ennyit mondott:

-Te figyelj, ez nem madárkalitka:)

Előzmény: szucsr (2538)
bmw001 Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2552
Sügér:

Amikor nálam szóba került az 1300-as aksi, a megaparanoiás üveges ismerősöm 14-es üvegből akarta megcsinálni. Az üveg ára négyzetméterenként 35000Ft, minimum!!!. Ez 2.5x-ese a 12-es üveg árának, mely ugyancsak 2x annyiba kerül, mint a 10-es. Ebből kiindulva képzeld el mennyi lenne a 20-as üveg ára, ha létezne. Mert nem létezik!! Ha 14-esnél vastagabb üveget akarsz, akkor ragasztott üvegben kell gondolkodnod. 3 réteg 12-es vagy 4 réteg 10-es üveg felel meg az általad megemlített csak elméletben létező 20-as üveggel. Csak a ragasztó anyag rétegenként és négyzetméterenként 6000Ft. A ragasztott üveg legnagyobb előnye, hogy nem törik.

Kellő merevítéssel, a forma helyes megválasztásával igényes üvegből elég a 12-es még egy 2000 l-es akváriumhoz is. Elég hozzá egy szakavatott kéz, és némi gyakorlat.

Semicirculatus Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2551
Tisztelt mindenki!

Én még új figura vagyok itt, de annál kevésbé az akvarisztika területén! Most írok egy kicsit, hátha segítek valakinek!

VEGYSZEREK
Magyarországon kismillió vegyszer kerül forgalomba, és ezek közül felének sincs normális használati utasítása... :-(
Tehát nem is tudják az akvaristák, hogy mit öntöznek bele a vízbe.
Bizonyos vegyszereket TILOS használni, egyeseket pedig LEHET!
Amit tilos használni, az az algairtó, csigairtó, bármiirtó... :-) Azért mert ezekkel iszonyatos bomlástermék áradat kerül a vízbe!
Aki nagyon rossz helyen lakik, és rettenetes a víz, az használjon vízelőkészítőt!
Akinél áttetsző, nem opálos víz folyik az ne használjon vízelőkészítőt!
Egyetlen előnyük van a vízelőkészítőknek és az az, hogy antistressz anyagokat tartalmaznak, és kényesebb fajoknál ez hasznos lehet!
Figyelem! A vízelőkészítők minimális túladagolása is veszélyes! Inkább kevesebb legyen a vízben mint picit több...
A Nitrivec egészen más! Ez egy baktériumos indító! Túladagolása veszélyes, de használata nagyon elősegíti az akvárium beindulását!
A gyógyszerek megint új fejezetet nyitnak!
Sok-sok féle van... Aminek ismerjük az összetételét az bátran hasznáható! (Metilénkék, Malachitzöld stb...)
A gyógyszerek lekötődési idejét azonban figyelembe kell venni! Mert ezen idő után (kb. 3-4 nap) elbomlik, és akkor bummm!!
Tehát a gyógyszereket aktív szénnel ki kell szűrni még a lebomlási idő előtt!

Végezetül annyit, hogy a csodaszerek az amatőr akvaristáknak vannak kifejlesztve és beállt akváriumban csak bajt okoznak!
Ha meg nem beállt akváriumba locsolja az ember, akkor teljes armageddon lehet a vége!

SÜGÉR
Az az akvárium jó vastag lesz 250 literesnek!
Irtózatos súlya lesz, és a 20mm-es üvegnél már más feszültségek is fellépnek, ezért megnőtt az esélyed, hogy széttörik. Persze, ha kiváló minőségű üvegből csinálták akkor jó! Vedd figyelembe azt is, hogy a 20-as üveg mennyivel merevebb mint a vékonyabbak! Szóval a lakás minden rezgése nem tompítódik a rezgés következtében, hanem ütődés szerűen adódik tovább!
Ez meg a többi feszültés több problémát is okozhat! :-((
Sajnálom, hogy most tudod meg, de hát nem kérdezted!
(egyébként fizikus szerű vagyok :-)))

Megjegyzések
Aki újságpapírt tesz a víz tetejére az megérdemli a következményeket! :-(( A selyempapír jobb! :-)

Most ennyit...

Lázár Gergely
Semicirculatus akvarisztika
http://semi.fw.hu
semi@fw.hu

WebM Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2550
Hali,
jaaa, akkor ezt a felpakolast ugy erted, hogy uveggel levalasztasz 3-5cm-t, es azt a reszt toltod fol kovel hatternek? Vhol olvastam ilyenrol.

12-es uveg teherbirasarol: nagy :)

W.

Előzmény: SÜGÉR (2547)
SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2549
Bocs még mindig üveg/mar én is unom! :)/

Maingano: nem tudod véletlen mekkora terhelést bir/lehetoleg kiloban/ egy 12-es üveg?
Esetleg ha tudja valaki..

Kösz

SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2548
Ui:
Aquad: légyszi áruld már el az aksidban lévö sügerek pontos nevét/+melyikbol hány darab/
Nagyon érdekelne.

Köszi mester :))

SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2547
Szevasztok!

Nibiru!

Lehet igazad van abban, hogy a 2cm sok, de megnézném te mit szólnál ahhoz, ha egy 300as akvárium teljesen elárasztaná a szobádat, amely ráadásul 10es üvegböl volt, csekély terheléssel!
Szerinted akkor milyen vastagság tanácsos?
Mellesleg szerintem kövek nélkül egy akváriumnak semmi értelme, ugy néz ki mint a kereskedönél, sivár az egész. Nosszerinted milyen vastag legyen az aksim, ha nagyon meg akarom terhelni?
méret: 125*40*50/sz*m*mélys/

Aquad:

Nem vitatkozni akarok, de én amig nem használtam ezeket a szereket, addig döglöttek sorra a halaim. Persze nem akarom örökké használni öket, de egy kezdö számára nagy segitséget jelentenek ezek a szerek, amig kitapasztalja a dolgokat. Gondolom te sem ugy kezdted, hogy már egyböl a "köbön" voltál. :) Az akváriumodért csak gratulálni tudok, remek munka!
Remélem egyszer én is elérem azt a szintet, hogy 13 évig csak 30 százalékos vizcseret végzek, és nem kell vegyszereket használnom!

Amugy egy x nevu egyén tanácsolta Ysty fórumában, hogy teljesen pakoljam fel kövel mind a három oldalt. Nos akkor kérdem az afrikai sügeresektöl, hogy ök hogyan rendették be az aksit?/már ha nem titok :)/

Köszi

aquad Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2546
SÜGÉR

Én nem ismerem az általad nagyra tartott vegyszereket, nem is akarok egyet sem használni. A habososás azonban szinte biztos, hogy fehérjebomlás jele. Túletetés etc.
Aki akar használjon vegyszerket, de azok semmit nem oldanak meg. Ha nincs egy aksinak biológiája fújhatjátok a csodaszereket, ha meg van, akkor amúgy sem kellenek

Előzmény: SÜGÉR (2534)
aquad Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2545
Koczeka
Biológiai hártyának hívják. Selyempapírral óvatosan eleszedhető. De ha van jó porlasztásod, nem keletkezik.
Előzmény: szucsr (2539)
WebM Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2544
Hello!
2cm az szerintem is irto sok, de Te tudod, baj nem lehet belole.

A kovekkel megrakast azt ertem, mar lattam olyat, persze nem az aksi teljes teruletet kell tele rakni, amit en lattam, ott csak 1 olyan nagy kiemelkedes volt, ami felert teljesen. Amit nem tudok, hogy egy ilyen agyonsziklasitott medence (ketsegtelen, hogy nagyon szep) szureset hogyan lehet megoldani, hogy a sziklak kozott se maradjon benn a trutyi.

WM

Előzmény: SÜGÉR (2534)
halhal Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2543
Sziasztok! Szeretnék csináltatni egy könyvespolcnak álcázott akvárium szekrényt. Aki tud egy ilyen munkában járatos, megbízható asztalost, írjon. Köszönöm.
Koczeka Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2542
Niburu
O.K. köszi.

szucsr
Az újságpapírt kipróbálom. THX

Nibiru Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2541
Jól látom, hogy 2cm-es üvegből csináltatod az új akváriumodat?!
Hát hogy szétrepedni nem fog, az tuti! :D
Ellenben feleslegesen túlköltekezel.
12-es üveg is csak magas és hosszú akváriumoknál indokolt, ha nem bízik az ember meg az erősítésekben.
20-as üvegből én még nem is láttam szobai akváriumot, pláne nem 250l-est, de te tudod...
És miért akarod vízszintig pakolni kövekkel?
Most vizes köveket akarsz bámulni, vagy a halaidat? :)
Előzmény: SÜGÉR (2534)
Nibiru Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2540
A Hikari bogyók olajosak! De ne aggódj, ez rövid idő alatt eltűnik, ha jó a szűrésed.
Előzmény: Koczeka (2537)
szucsr Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2539
Koczeka

Van tippetek, hogy mitől lehet nagyon vékony, olajszerű filmréteg a víz tetején az aksiban, ha csak IKARI granulátummal és SERA lemezes táppal etetek ?

Hogy miert van, azt nem tudom, de hogy mit lehet ellene tenni, azt hallomasbol igen: ujsagpapirt kell a viz felszinere teriteni, majd lehuzni, es lehozza a filmet. Meg nem probaltam, nem volt ra szukseg.

Robi

Előzmény: Koczeka (2537)
szucsr Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2538
KBalazs

Részleges vízcserekor még csak-csak megy a dolog, de én rendszeresen ki szoktam takarítan az akváriumomat a kádban és utána friss csapvízzel töltök fel.

Bocs, hogy belekotyogok, mivel ezt nem nekem irtad, de:
Ezt miert csinalod??????
Kinek jo ez? A halaknak nem (hogy lesz igy bologiai egyensuly?), neked nem (csomo munka), akkor kinek?

Robi

Előzmény: KBalazs (2528)
Koczeka Creative Commons License 2001.06.19 0 0 2537
Sziasztok,

Van tippetek, hogy mitől lehet nagyon vékony, olajszerű filmréteg a víz tetején az aksiban, ha csak IKARI granulátummal és SERA lemezes táppal etetek ?

Kösssz és üdv mindenkinek

bmw001 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2536
Kedves mindenki!

Nálam is volt habosodás, ez a topic hőskorában még téma is volt. Jelentem, mióta leszoktam a szárított szúnyoglárva túlzott etetéséről (ill. ritkán adok és csak egy icipicit, a víz szinén táplálkozóknak), azóta nem habosodik semmi

Vegyszerek: Én csak párat használok, azokat is csak pár hetente, és semmiképp sem öntöm bele az akváriumba. Mindenki kitalálta miről beszélek?

Akinek nem esett volna le elsőre: (1704)

SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2535
UI2: bocs ez nem ide illett!
SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2534
Szevasztok!

Látom eléggé lehordtátok a vegyszereket, de azért hagy jegyezzem meg, hogy nálam is volt felületi habosodás, de amióta sera aqutant és nitrivecet adok vizcserekor, azóta nem tapasztalok ilyet. Ezen szerek adagolásakor a halak is jobbkedvüek, nyugodtabbak lesznek. Nemis beszélve arról, hogy egy gyógyszeres kezelés után a plekók 1 hétig nem ettek, erre aqutannal egy kis üvegbe gyorsfürödtek/kb. 30 percig/, és egy-két óra mulva már falták az algát az üvegről! Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a vegyszerek nem károsak, de nálam spec. a nitrivec inditotta be a biologiai lebontast, azota akarmennyit etetek a sok szar 4-5 nap alatt eltunik az aljzatról! :) Illetve eltünt, amig nem tört szét az aksi! :((( Öröm, hogy hétvégén veszem meg a 250-est. Szerintetek 2centi vastag üvegnél elöfordulhat,hogy megint széttörik? Ugyanis szeretném vizszintig felpakolni sziklával/sajna jo nehezek/. Kösz!

Ui: Leérettségiztem!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))

Sügi

Nibiru Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2533
ÚÚÚÚÚ bocsi, most látom, hogy én csak simán Balazs@freestart.hu-ra küldtem. Na majd holnap elküldöm újra, csak még nem tudom mikor, mert ma hazafelé összetörtem az autóm b@sszus, úgyhogy holnap később érek be.
Előzmény: KBalazs (2529)
Degec007 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2532
Én sem használok semmi vegyszert az akváriumhoz vízcserekor

meg ha minden aksimkhoz használnék valamit akkor már anyagi csödbe mentem volna:)

aquad Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2531
KBalazs

Tudod, az a helyzet, hogy a csapvíz azért nem annyira veszélyes, mint soraidból kitűnik. Bár nem tudom merre laksz, és ott milyenek a viszonyok. azonban azt hiszem, hogy (én is így csinálom néhány évtizede), hogy harmad, vagy picit több vízcserénél, a hidevíz-csapról egyből lehet tölteni az akváriumba a vizet. Persze, ha spec. halakat tartassz, akkor más a helyzet. Azonban egy átlagakváriumnál ez működik. Mielőtt nekiállsz a vízcserének igyál egy pohár vizet és azonnal meg tudod állapítani, hogy túl klóros-e. Ha igen vársz a dologgal 1-2 napot. Egyébként a klórtalanítás legakváriumbarátabb módja, ha slag végét befogod és úgy engeden az aksiba a vizet, hogy az nagy buborékokat verjen. Tutti módszer!
Egyébként, ha mindenáron vegyszerezni akarsz használj nátriumtioszulfátot, mely nem más mint a fixírsó. Én nem próbáltam, de az általam ismert nagy öregek ezzel csinálták. Biztos, hogy olcsóbb, mint a mai cuccok.

Előzmény: KBalazs (2528)
Degec007 Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2530
Ti milyen gyakran szoktatok vízet cserélni az aksiban ill. takaritani?
KBalazs Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2529
Szia !
Itt valami titokzatos dolog töténik azzal az ominózus levéllel. Megint megnéztem. Semmi. Megnéztem a többi mappát is ott sincs semmi. Lehet, hogy a freestartal van valami baj. Esetleg rosszul adtam volna meg az e-mail címemet?
Itt egy másik: koleseri@matavnet.hu
Légyszíves küld el ide. Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv.:KBalazs

Előzmény: Nibiru (2519)
KBalazs Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2528
Szia Aquad !

Teljesen egyet értek a filozófiáddal. Az algagátlóról már egy ideje leszoktam. Bár állítólag léteznek olyan szerek amik állítólag az -ismertetők szerint- az algák táplálékát veszik el, és nem közvetlenül okozzák a pusztulásukat. Ám ez ugyebár megint magával vonja a biológiai egyensúly felbomlását.
Másrészt én nem bízok a leírásokban sem.
Mintha éppen itt olvastam volna , hogy valaki/ nem tudom ki/ az EasyBalanct túladagolta, és majdnem felfordultak a halai a nem toxikus vegyülettől. Háát..
Azt viszont nem tudom megoldani,hogy vízcsrekor ne használjak AquaSafet, mivel nincs lehetőségem arra, hogy napokig tároljam a halaimat más akváriumban, amíg a vízből elszáll a Klór,stb.
Részleges vízcserekor még csak-csak megy a dolog, de én rendszeresen ki szoktam takarítan az akváriumomat a kádban és utána friss csapvízzel töltök fel. Így inkább használok némi AquaSafet, mint hogy bedobjam őket az agresszív csapvízbe, ami sokkal veszélyesebb lehet rájuk nézve, mint a
Tetra AquaSafe. Egyébként szerinted miből áll egy ilyen lötty ? Valami mérgek ezek vagy természetes alapanyagokból vannak ? gondolom az előbbi.

Üdvözlettel: KBalazs

Előzmény: aquad (2517)
H.I.M. Creative Commons License 2001.06.18 0 0 2527
Bocsi az offtopicért, de ha valakit érdekel:
Eladó 250 literes igényes kialakítású sarokpanorámás akvárium.Műanyagháttérrel világítással, szűréssel, mészkövekkel és sügerekkel, növényzettel egyben elvihető mindössze
60000 Ft-ért. Elvitel sürgős, fizetés ráér!!!!!!!
06-30-9-141-868

köszi

ON

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!