Hát, minden azonosításra alkalmas témát el kívánnék kerülni, de:
vótunk családioglason egy É-Mo-i, Afrikai stílusú velnness valamiben, és ottan vót egy kereskedelmi főzde kóstolója, neve Á-val kezdődik, na ilyen szart mégegyszer nem szeretnék kóstolni.
Az ágyasát meg csak pénzért lehetett vóna kóstolni, kipengettük, az se vót jobb.
Ezerszer jobbat főzött már öreganyám is.
A viszonteladó kereskedelmi partnere meg ódákat zengett a termékről, csak éppen keverte a szezont a fazonnal.
Nem tudom, hogyan használod a hőmérőd, de azt gondolom, hogy ha a mindig ugyanannyit csal és nincs kitéve külső hő hatásának, akkor semmi befolyása nincs az elválasztás pontosságára. Meg kell figyelni azt a hőmérsékletet, aminek az elérésekor vissza kell venni a gázt a csepegve induláshoz, szerintem erre jó egy hőmérő a sisakban, semmi másra, be lehet építeni még hármat, de nincs ötletem, hogy mire lehetne használni. :)
Én az üstházamba tettem egyet, az üstház hőmérsékletét mérem vele.
:)) Igen jó a te meglátásod is...endrepp fórumtárs is pont ezt javasolta nekem még a legelején,hogy pontosabb lenne az elválasztásom,mert a "kis körtém"(Deflegmátor) hőmérője folyamatosan csal...nem is azt nézem többnyire hanem az alsót a hengerben lévőt,mivel ott belül már az aromakosaram is meg van "pakolva" általában gyümölcs karikákkal finomításkor.... Ha nem gond akkor nem tudnál 1 fotót felnyomni a tiédről? Köszi előre is!:))
Szia csak egy variáció: az előző lapon a te készüléked van, egy egyszerű forrasztással bele lehet építeni a könyök helyére a T idomot amibe választhatsz jó méretű szilikont és mehet is bele a digitális hőmérő én ha lehet befolyásolni mindenképpen megtámogatnám a rendszert vele, mert gyorsabban reagál mint a fotón lévő mechanikus így pontosabban szabályozhatod a fűtést az elválasztásoknál.
Én örülnék a legjobban, ha 100e Ft-ból kijönne egy 35-40L körüli főző mindenestül. Apropó a 17L-es Perfect Home logós 45-50eFt alatti van (nagyáruházas) valakinek? Tudom, hogy a profik lehurrogják, de akinek van olyan, mondana véleményt?
Nagyon sokan arra utaznak, hogy a totál laikusnak minden vackot eladjanak. Nekem is van egy ilyen ismerősöm. Sajnos előbb vásárolt, csak utána kérdezett (itt a fórumon).
Ugye nehéz elképzelni hogy valaki az otthon elcseszett pálinkáját nálam (nem snapszinál) akarja megjavítani?
Közületek is van aki privátban keres meg a kérdéseivel. Van amire nem akarok válaszolni, azt ide küldöm, de ha nem regisztrált nem tud kérdezni. Megtettem helyette. Nem életszerű?
Amúgy M8-as menetű anya simán kapható a Fabory-nál az Árpád híd pesti hídfőjénél. De ha nem az M8-hoz tartozó szabványos hatlappal kell, akkor én szívesen faragok egyet. :-)
Nahát, nahát, csak a provokáció feltételezése kerül előtérbe? :)
Miért ne érdeklődne valaki a jövő évre -azaz előre- ilyen témában?
Vagy vesz holnap 70 L-nyi párlat jegyet, és 3 nap múlva szintén 70 L-nyi párlat jegyet. Gyakorlatilag ma van itt minden új főző tulajdonosnak lehetősége, hogy gyakorlatilag kétszer annyit tudjon főzni napokon belül. :)
Bár az is érdekes, hogy Snapszmesterhez bemegy egy álompolgár, és megkérdi a bérfőzőben, hogy hogyan tud otthon főzésre jegyet kérni. :)
Ki kérdezte már meg a taxistól, hogy hogyan jut el busszal x- helyre? :)
vagy,
Tanár Úr! Holnap és holnap után beteg leszek, mit írjanak a szülői igazolásra? :)
Üdv:) A szilikon dugón én is agyaltam....mert a parafa + tud dagadni a szilikon dugó meg csak szorulni....nagyon pontos kúpos szilikon dugasz kell hozzá ha már megfúrja az ember azt a páracsövet:)) Még átgondolok mindent,viszont amit te mondasz hogy nem sok eltérések mutatkoznak meg a hőmérők között...... az is egy nagyon jó részinformáció számomra. Lehet maradok fúrás és 3.-k hőmérő nélkül a finomítás fázisában és hagyatkozom továbbra is a már meglévő 2 hőmérőre,ízlelő bimbóimra,orromra és az epruvettámban szeszben úszkáló-lubickoló fokolóm skálájára..D..D.. Már lassan kezdem irigyelni a kutyák kifinomult szaglószervét...D...D..:)) Köszi hogy a tapasztalatodat megosztottad velem-velünk:)
A 2003-as EU csatlakozásnál el lett cseszve a dolog, nem kértünk kivételt.
2010 előtt a magánfőzés illegális volt / de jelentős volt :-) /, a bérfőzők és a bérfőzetők szabályozott keretek között adót fizettek.
2010-ben megjelent a magánfőzés lehetősége, kezdett fehéredni a szektor. A magánfőzők, a bérfőzők és a bérfőzetők is - bizonyos mennyiségig - adómentességet élveztek, mindenki örült, egyedül az ipari szeszből "pálinkát" pancsoló nagyüzemek nem ...
Brüsszel elkaszálta a dolgot, ekkor több fordulós kemény vita kerekedett, húzd meg - ereszd meg, szócsata, jegyzékek, pereskedés, mára beállt a mostani egyensúlyinak tűnő állapot ...
Igen, van ismét a kis mennyiségre is adó, mert az adómentességet nem lehetett Brüsszelben megvédeni a EU bírásági ítéletével szemben ...
Ennek keretében a bérfőzők és bérfőzetők lényegében ugyanott tartanak, ahol 2010 előtt ...
Volt egy kísérlet, ez az ő érdekükben is folyt, amit végül nem lehetett megvédeni, azaz visszaállt az eredeti állapot.
2010 előtt a "magánfőzők" nem fizettek adót, most egyre többen egyre több párlatjegyet vesznek, veszünk ...
A magánfőzőknek a minimum 3500 forint pont 3500 forinttal több, mint 2010 előtt volt ...
A bérfőzőknek és bérfőzetőknek lényegében ugyanaz a helyzetük, mint akkor volt.
Tényleg érdekel, hogy melyik lépés volt az évek során a szop@tás?
Ha az idei évre akarja igényelni, akkor kapja össze magát, mert már csak 1 napja van. :)
A legegyszerűbb igénylési mód tényleg az ügyélkapus + banki átutalásos verzió, mert ki sem kell mozdulni a szobádból.
Egyébként nekem van egy kis negatív érzésem a kérdéseddel kapcsolatban. Biztos, hogy nem provokatív céllal tetted fel?
Le is írom, hogy miért bujkál bennem a kis ördög:
-Ki az, akinek dec. 29-én jut eszébe, hogy párlatjegyet kéne igényelni?
-Ha olvasod a fórumot -tudom, hogy figyelmesen olvasod - akkor Te is teljesen tisztában vagy az igénylés menetével.
De, hogy megnyugodj, kimondom azt amiért a fenti kérdésed megszületett:
Beszélt le nyugodtan. Hagyja a p.csába. Úgy sem tudják ellenőrizni. Szar a törvény, mert az otthonfőzőket az adócsalásra " ösztönzi" a nem megfelelő ellenőrzés miatt. Az otthonfőzőkkel kivételezik a kormány, a bérfőzőket és bérfőzetőket meg jól megsz@patja.
Biztos gyarlóság, de gondolom, hogy az itt jelenlévő fórumozók közül nem sokan kezdenének aláírást gyűjteni jelen törvény megváltoztatása céljából.
1. Elhatározod, hogy 700 HUF / darab áron hány darabot veszel, tipikusan amennyi pálinkát főztél az idén. Éven belül az első igényléskor legalább 3.500,- forintot kell megfizetni (azaz első alkalommal legalább 5 db adójegyet kell igényelni), később az éven belül akárhányszor lehet még vásárolni, ahogyan főzöl ...
2. A pénzt előre elutalod a NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 számú számlájára. A megjegyzés rovatba feltételen beírod az adóazonosító jeledet (tíz jegyű szám), a neved és ezen szám szerint azonosítanak be, hogy te fizettél be ennyi darabot és így majd látják a nyilvántartásukban a címedet és postán kiküldik ajánlott levélben a jegyeket.
3. A befizetés önmagában nem helyettesíti az igénylést! Az igénylést a NAV_J27 nyomtatvány kitöltésével kell kezdeményezni. A kitöltött nyomtatványt az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatósághoz kell eljuttatni. A legegyszerűbb fax-on, a fax számok megyénként a NAV honlapján található meg, de lehet elektronikusan az ügyfélkapun keresztül is.
4. A beérkezett J27 kérelem és a beutalás összepárosítása után a NAV postán küldi a jegyeket.
Saját tapasztalatom szerint gördülékenyen zajlik a folyamat, tényleg ...
Figyelem #1: Párlat adójegyet csak az a magánfőző igényelhet, aki a desztillálóberendezés megszerzését a tulajdonszerzéstől számított 15 napon belül előzetesen bejelentette a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság (tehát nem a NAV) részére.
Figyelem #2: Az átutalásra írt személyes adóazonosító alapján a feldolgozó program ellenőrzi, hogy a magánfőző nem szerepel-e az adott évben bérfőzetőként is a NAV rendszerében. Amennyiben a bérfőzetők között szerepel, abban az esetben párlat adójegy abban az évben nem adható ki.
A fenti számlára elutalni a pénzt (adóazonosító jelet beírva), majd letölteni az első linkről a NAV_J27-et, egyszerűen kitölteni, faxon beküldeni és várni az ajánlott levélben a párlat jegyeket.
Bronzból??...Talán sárgarézből tudna szerezni, de sajnos nem ér vele semmit, mert ezeknek a menetek mindegyike whitford menet, tehát colban van, egyik sem metrikus...
Sok mindenben hasonlóan gondolkodunk a hőmérőkkel kapcsolatban én is tettem a páracső végéhez is. Egy T idomba került szilikon dugó abba a digitális hőmérő ugyan olyan, mint a kupolából kilépőt méri szintén T idomba szúrva, de a hőmérséklet időben és °C-is kicsi eltérést mutat a 185cm-res páracső ellenére is (sokszor nincs 1fok). Mérem még az olajhőfokot egy K elemes Rexxel, ez szerintem jól használható adat.
Sok sikert a fejlesztéshez!A tapasztalatokat meg szívesen vesszük.