Így már értem, csak azt nem tudom, mi váltja ki ezt a két tányér közötti túl nagy buborékoltatást. A túl erős fűtés? Nálam inkább gyenge ...
A mostani opálosodásra, ilyen brutális szinten még nálam nem volt példa, mindent úgy csináltam, mint évek óta, csak ebben a borban lehet a jelenség okozója ...
Ilyen kereskedelmi "minőségi" technoborokat nem érdemes lefőzni, hacsak nem akarsz egy különlegességet a tanninporból, guargumiból, gumiarábikumból, karamellből, mustsűrítményből... amivel palackozás előtt beállítják őket.
Valóban "fajtázott" főzeteket szeretnék. Azok a gyümölcsök, amiket használok nem egyszerre érnek. Talán a cseresznye és a meggy csúszhat egybe, de ez nem probléma, mert 4-5 db 10 literes cefrehordót szándékozok beszerezni. Ezekben egy-egy főzésre elegendő cefrét tudok előkészíteni.
Különben erről jut eszembe: olvastam, hogy a cseresznye cefre savbeállításához nagyon jó, ha tesznek hozzá meggyet. Inkább azt, mint akkumulátorsavat... :-)
Keress rá a guglival. Önthető szilikon vagy kétkomponensű szilikon alapján. A gyurmaszerű ( kicsit drágább) anyag a formázó szilikon elnevezés alatt fut.
Ha "fajtázott" főzeteket akarsz, akkor a cefrézést is külön-külön végezd. Azt már fel tudod becsülni, hogy egy-egy fajtából körülbelül+/- mennyi cefre várható. A 17 lityissel átlagos gáztűzhelyen kb. 2-2,5 óra egy cefre főzése. Persze, meg lehet zavarni brutál ráfűtéssel, de annak guggolós lesz a vége.
A vidéki házamnál fogok főzni, nem a feljelentősöktől kell félnem, hanem szeretném megúszni a kezdők tanulópénz fizetését. Már gondolkoztam azon, hogy befizetek a rendszeresen meghirdetett pálinkafőző tanfolyamra is. Bár itt voltak róla kritikus vélemények, nekem biztos tudnak újat mutatni. Olvasni itt is lehet, de vizuálisan sok minden más.
Nekem csak a fantáziámat mozgatta meg, hogyan lehet az elszánt zugpálinkafőzőnek a panelben lebuktatni magát. :-)
Itt abszolút kezdő vagyok, de a véremben van a kék véren (kutyabőr) kívül vörös (paraszt), és etilalkohol is. Utóbbit egyik nagyapámtól örököltem, aki a 1980-ig zugfőzött és bögrecsárdát tartott fenn, abból egészítette ki csekélyke nyugdíjukat! :-)
Neki még tuti házibarkács tejeskannás lepárlója volt és a cefrés acélhordók a hátsó fészerben sorakoztak. Gyerekként hányszor találkoztam velük!
Soha senki nem bántotta, pedig mi a francnak valakinek 30 szilvafa? :-) Nagy kombináció nem kellett hozzá!
Szó-szó nem a minőség volt nála a szempont, külön tágabban értelmezett családi program volt beszerezni 5-6 helyen a szükséges mennyiségű cukrot... :-)
A bora pedig nohaszőlőből volt... Brutális! De ahogy a páleszt, úgy a bort is eladta pohárban és/vagy 5-10 literjével vitték... :-)
Vörösbort (zweigelt) párolok éppen (egylépcsős, négy buborésapkás tányér, olaj 120 C fok, cefre 97 C fok, torony fejhőmérséklet 91 C fok), 60-65 fok között folyamatosan csepeg-folyik a párlat és olyan kozmaolajos, hogy nem hogy nem láttam még ilyet, de nem is hallottam ilyen magas alkohol fokon tejfehér csöpögésről ...
A panelban a konyha tökéletes minden főzésre. Hús, leves, húsleves, tea, de akár pálinka főzésre is. :)
Cefrének van illata, de a hordó, csak addig van nyitva, még feltöltöd a főzőt.
Egy kis illatosító és szellőztetés és máris nincs semmilyen finom illat.
Főzés közben a csorgó alszeszt, pálinkát, ne szabadon csorgasd a befőttes üvegbe. Tegyél rá a hűtő spirál végére egy szilikon csövet és a befőttes üveg tetejét fúrd át (hegyes rossz késsel is megy) és tedd bele a szilikon csövet. Így a lejövő nedű nem járja át az egész házat. (egy pici légrés azért legyen. :) )
Ha vannak olyan szomszédaid, akiket a haragosaidnak kívánsz szomszédodnak, akkor a közös szellőztetőrendszer elé egy illatosítót beteszel (fújós, füstölős, párolgós akármit) és nincs az az alkoholfüggő szimat szeszelő aki kineszelné, hogy mit csinálsz. Vagy ha lehet letakarod a közös szellőzőt. Vagy teszel alá egy illatosítót és úgy takarod le.
Nekem a társas házban a kémény résen jött vissza a finom bundás kenyér és a kávé illata. Gondolom a páraelszívót bekötötték, vagy csináltak egy házi pára elszívót.
S végezetül, amit már ajánlottak, hogy forró üstöt, kuktát ne nyisd ki! Egyébként se, mert forró és borítás közben azért baj lehet. Illetve gőzöl és van illata.
Egyéb általános (nem ránk vonatkozó) lebuktató tényezők:
- közös szelektív hulladékgyűjtőből tiszta, átlátszó, kupakkal rendelkező üvegek guberálása
Jól mondja Figyelget, nem kell aggódnod a konyhában, vagy akár az előszobában való főzéstől, mert a "fórumosan" készített cefre egyáltalán nem büdös (sőt)...én főztem a 20-assal a konyhában, a 40-essel az előszobában és a főzés sem járt túláradó "illatokkal"...ez többször bebizonyosodott, mert volt úgy, hogy jöttek hozzánk és a lakásban kérdezték, hogy mit csinálok...az arcukat kellett volna látni, hogy csodálkoztak, miért nincs "büdös"?...
A főző elhelyezése, megkívánt némi "kreativitást", de szerencsére az mindig nálam van...:-)...
Szerintem nyugodtan lehet konyhában főzni ... ott kezdtem :-) ... Minimális illat érződik ... A lakás többi helyiségében nem érezni ... ( Schlumberger : gondoltam adok egy kis munkát direkt rosszul írjam-e :-) )
Ami szag keletkezik : ha melegen bontod a cefrefőzés után ... na annak van szaga ... meg kell várni amíg kihűl ( másnap ) . Én amúgy is másnap szoktam ... ha nem vagy "ipari" főző akkor kár kapkodni , leforrázni esetleg magad a cefrével .
Más : indukciós főző tényleg jó , de csak ha olyan "szendvics" talpa van a főzőnek ami alkalmas hozzá , mert ugye a saválló nem mágnesezhető , emiatt nem melegíti az indukciós .... Mágnessel ellenőrizhető : ha fogja az edény alját a mágnes akkor jó ...
Minden éven bérfőzetek, de kiülöm végig, hogy lássam azt viszem haza ami az enyém volt. Főzettem már 1 köröst, két köröst, de mindegyiknél erős alkoholszag volt, ezt nem akartam a lakásba 4-5 órán át, pláne, hogy a közös szellőzőn keresztül az áldott szomszédok is éreznék.
A garázs pedig a 4 emeletes tömb aljában van 18m2, de szabad hely csak egy kocsinyi van tehát kb 6-8m2.
Itt nyilván nyitott garázs ajtó kéne, de akkor a képedbe lesnek, a földszintiek érzik a főzés szagát, nem tudsz elmenni erről a 6-8m2-ről több órán keresztül.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: