Keresés

Részletes keresés

szucsr Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2673
SÜGÉR

ja igen: hol lehet kapni ezt a perlitet, gondolom zsákra árulják, mint a cementet, ezt is a tüzépen, vagy ilyen helyeken lehet kapni? az ára annyi, mint a cementé?

Ketfele perlit van, az egyik az epiteszeti, a masik a mezogazdasagi. Utobbinak nagyobb a szemcsemerete, ezt szoktak ajanlani akvariumba, de nekem az elobbi is bevalt. Epiteszetit tuzepen, kerteszetit kerteszeti boltokban lehet venni. 100 literes zsakban van, egy ilyen zsak 1kHUF alatt volt legutobb, amikor vettem. Szoval jelentosen olcsobb, mint a cement.

Egy zsak feleslegem van, ha kell valakinek (de en Szegeden elek).

Robi

Előzmény: SÜGÉR (2670)
Corydoras Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2672
Háttérhez:
Daraboljátok fel a hungarocellt, nagyobb- kisebb darabokra. Minden darabra alul körbe húzzatok csíkot szilikonos ragasztóval. Így ragasszátok az üvegre és az oldalfal egy részére.Az egyik hátsó sarokban lehet hagyni egy 10x10-es akvárium magasságú üreget, aminek alul van bejárata a nagy térbe. Ebbe az üregbe lehet lógatni a szűrő szívócsövét, egészen le az aksi aljáig.
Az az igazi, ha egymásra is ragasztotok hungarocellt, "így lesz 3D-s" a háttér és így lehet csinálni mélyedéseket növényeknek.
( A hungarocellt tényleg meg kell öngyújtózni, le kell kerekíteni a sarkokat.)

Bevonathoz szükséges: fehér, vagy szürke cement; perlit; fagyálló csemperagasztó (ez műgyanta alapú, a vízzel reakcióképtelen);oxidfesték (barna-fekete-vörös-sárga).

Arányok: lényeges, hogy nem tömegre, hanem űrtartalomra vonatkoznak.
1 liter cementhez adni kell 1 liter csemperagasztótót. Perlitből 1-2 litert. Ti 3 litert írtok, így még nem próbáltam, kicsit sokallom, de lehet, hogy úgy is jó.
Színezéknek kell még 0,5- 1 dl oxidfesték. Ez adja meg a háttér alapszínét. Az egészet SZÁRAZON összekeverjük. Utána hígítjuk vízzel, legyen jól kenhető, de ne legyen folyós. A ragasztó miatt kb. fél órát hagyjuk pihenni, néha keverjük meg.
Utána vigyük fel a hungarocellre. nem kell félni, hogy nem tapad meg. Ecsettel simíthatjuk el, és ekkor még szórhatunk bele oxidfestéket, vigyázva, ne legyenek nagy eltérések az alapszíntől.
Pár nap alatt teljesen kiszárad, közben vízzel permetezgetni kell, hogy a száradást lassítsuk. Másnap át kell kefélni az egészet, hogy leváljon a felesleg.

A háttér készítésénél legyen konkrét koncepció a halakról, szűrőről és az áramlásról. Ha esetleg lesz esőztetés, vagy a szűrőből visszaérkező víz háttérhez közel érkezik, ott kenjük az anyagot vastagabban, mert az évek során ott elvékonyodik. A szín keverésénél vegyük figyelembe, hogy szárazon sokkal halványabb, mint amilyen a víz alatt lesz.

A hátteret két- három hétig víz alatt kell áztatni, a vizet cserélni. Ennyi idő alatt kioldódik az a cement és perlit, amit a ragasztó nem fedett be. Nem szabad elkapkodni, ez mindenképp szükséges.
Remélem valamit tudtam segíteni.


SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2670
Daryll Van Horne:

Erre az "aranyos" ötletre már én is gondoltam, csak egy kicsit giccsesnek tartom, meg nem igazán természetes. ;)
Multkor lattam ilyet a kisallatboltban, de valami Torgyan nevu pacak megvette elolem!! ;)
Amugy te is átállsz afrikaira?

szucsr:

Nana hogy perlitbetonrol beszélek. Csak teszteltelek, hogy képben vagy e. ;)
ja igen: hol lehet kapni ezt a perlitet, gondolom zsákra árulják, mint a cementet, ezt is a tüzépen, vagy ilyen helyeken lehet kapni? az ára annyi, mint a cementé?
Kösz, akkor jo az ARANY. /Daryll V. H./
Amugy mivel sötétitheted, hogy ne legyen olyan vilagos szurke?

mister: na most attal egy kiraly otletet ezzel az ongyujtoval, bár azert késsel is ki lehet alakitani szép formákat?

Imoteph:

hát nekem egyszer a vegyesbe megdöglött egy biborsügér, es vagy 3 ora alatt mar csak a fele volt a halnak, szemek, pikkelyek sehol, teljesen fehér volt... haat azért szerintem az algások elég szépen le tudják amortizálni a haltetemet...

2: lehet szerepelnek a Slidersbe, azér a fenycsoveket megneznem a helyedben, persze elotte mindenkepp kapcsold ki, nehogy te is eltunj a semmibe.. :))

3: legközelebb nézd meg az aljzat alatt, lehet valamelyik beleturizta közbe...

corydoras 3. variációját a helyedbe inkább kihagynám..igaz mindenkepp célravezeto..
Viszont majd ha a vitorlas tünik el, akkor mar a helyedben kihivnám Szkáliékat.. :) /1000 bocs/

szucsr Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2667
SÜGÉR

A kérdésem lényegében annyi, hogy milyen arányban kell a cementet, a homokot keverni/maradhat 1:3/, illetve hogy kell e bele mész, vagy sem?

Asszittem, perlitbetonrol beszelunk :-). Az arany jo, csak homok helyett perlit kell bele. A perlit pont azert jo, mert konnyu, igy konnyebbe teszi a betont, ellentetben a homokkal. Mesz minek bele?

Robi

Előzmény: SÜGÉR (2662)
mister Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2666
Az öngyújtóval megégetem a felületét, illetve nem is kell égetni, mert amint egy picit a láng az anyag közelébe ér, azonnal összeugrik és így lehet kialakítani szép formákat.
Előzmény: SÜGÉR (2662)
Corydoras Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2665
Imhoteph:
1:Nézd meg a szűrőben.
2:Nézd meg a földön.
3:Nézd meg a többi hal gyomrában.
WebM Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2664
Hello!

W_e_b_M: a Centrum melleti boltrol.

Hm. Pedig ott nekem eddig meg nem volt semmi gond (habar mint mar emlitettem, nem Debreceni vagyok, itt ritkan vasarolok, csak ha vmi olyan kell, amihez csak itt jutok hotzza).

WebM

Előzmény: SÜGÉR (2662)
Imhoteph Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2663
Srácok!!!

Segitsetek már nekem, mert szerintem rövidesen kényszerzubbonyban találom magam.

HOVA A FENÉBE TUD ELTÜNNI EGY GUPPI egy 150 literes szerényen berendezett akváriumban????
Ma vettem 2-öt, (1 vitorlással és 2 algaevövel együtt), beöntöttem öket 18.00-kor, 20.00-kor nézem, már csak 1-et látok.
Egy szem kis barlang van, ahol elbújhat, nincs ott, felemeltem.
Nincs sehol, és ez már a második guppim, ami igy nyom nélkül eltünik.
(van egy harcos halam, de nemhinném, hogy 2 óra alatt full megeszi?!!!)

szóval vagy én vagyok a hüje, vagy van egy téridö rés az akváriumomban, és a halaim egy másik dimenzióba teleportálnak idönként...

ötlet?

köszi

SÜGÉR Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2662
Szevasztok!

Háttér: azzem én is maradok a cementes háttérnél.
Azonban közvetlen hungarocellre akarom felvinni, mert nekem fontos hogy könyü legyen.
A kérdésem lényegében annyi, hogy milyen arányban kell a cementet, a homokot keverni/maradhat 1:3/, illetve hogy kell e bele mész, vagy sem?
A másik megoldás az lenne, hogy a hungarocellre akváriumüvegragasztó megy, és ezt szórom be még száradás elött cement-homok keverékével. Szerintetek melyik a célravezetöbb és a praktikusabb, ill. melyik szennyezi kevésbé a vizet?

W_e_b_M: a Centrum melleti boltrol.

Corydoras:
És te mit szólsz ehhez a hungaroceles ötlethez? Nem engedi el a betont? Neked mivel van bevonva a hungarocell?

bmw001: Ja meg nekem is van ilyen. Amikor Costapurt hasznaltam, nem volt aljzat a gyogymedenceben, és 2 nap mulva eltunt a halakrol az a valami, kis seb maradt utana, az aljuvegen meg ott volt az a feketevegu valami, mint egy kis szalka... What's this?

Mister: bocsi, de az öngyujtot mire hasznalod?
Kösz.

MINDEN KEDVES SÜGERES ÉS EGYÉB FORUMLÁTOGATÓ:
---------------------------------------------

ha még nem láttátok volna/bár kétlem/, ezt vétek kihagyni: http://www.fishhead.com/sunset.htm
...igaz nem müholdas kapcsolas, de szerintem allat!

sügér

Corydoras Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2661
Mister!
Sajnos ma nagyon nem érek rá, de holnap ígérem, hogy írok.
mister Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2660
Szia Corydoras,

Pont jókor írtál, mert már félig elkészítettem a hungarocelles hátteret. Azért szeretném, ha leírnád azt is, hogy milyen bevonóréteget szoktál rátenni. Egyébként tényleg nagyon klassz formákat, sziklákat bújóhelyeket lehet csinálni belőle. Egy kés meg egy öngyújtó és már mehet is a formázás.
Te hogy csinálod?

Előzmény: Corydoras (2657)
gosta Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2659
Igen jó ismerősöm rendelkezik egy hatalmasra nőtt teknőssel akváriumban. Véleménye és tapasztalata szerint 90%, hogy Benőkének semmi baja sem lesz a 10 nap alatt egyedül. Egyetlen következmény, hogy utána nagyon éhes lesz. Ha már nagy, akár egy hónapot is kibír evés és foglalatoskodás nélkül (Azért nem örül neki). A 10% hibalehetőség arra vonatkozik, ha a teknős esetleg még "csecsemő" korú, akkor lehet, hogy nehezebben viseli, bár akkor is ki kell bírja.
Előzmény: bigbog (2656)
Nibiru Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2658
Nem ismerem a hüllők igényeit, nekem sosem volt, de szerintem vígan el lesz mint a befőtt 10 napig kaja nélkül és társaság nélkül... :)
Bár volt egy ismerősöm, aki mindenhová magával cipelte a teknőcét, de szerintem az több stressz szegénynek.
Előzmény: bigbog (2656)
Corydoras Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2657
Helló mindenkinek.
Most írok először ide, de elolvastam a topicot.
Később, ha több időm lesz, írok néhány sort az aksimról is. A háttérre szeretnék reagálni. Szerintetek nem jó a hungarocell háttér. Valószínűleg azért ez a véleményetek, mert nincsenek vele tapaqsztalataitok. Nekem van ilyen is, purhabos is, és messze a legjobb tapasztalataim vannak vele. Ugyan hogyan emelkedne fel a vízfelszínre, ha körbe szilikonos ragasztóval be van ragasztva? Az aksit összetartja a ragasztó, a hungarocellt meg nem:-)? A hungarocellnek több előnye van: nagyon könnyű, sokkal természetesebb formákat lehet készíteni belőle, mint a poliuretán-habból, nagyon jól tapad rá a bevonóréteg, nagyságrendekkel olcsóbb, mint más variációk, semmi következménye, ha esetleg beszivárog mellé a víz, örökké tart, nem tágul. Csak ajánlani tudom.
bigbog Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2656
Sziasztok!

Én először vagyok ebben a topicban.Az én akváriumomban nem halak vannak,hanem egy nagyon aranyos kisteknős.Sajnos tíz napot nem tölthetek vele,mert elutazom.Az utazáshoz minden meg van,csak egyet nem tudok,hová tegyem Benőkét(a teknősömet)amig távol vagyok?Ha van tippetek akkor írjátok meg nekem,mert én tényleg nem tudom hová tegyem szegénykét.

Előzmény: Antisystem (2650)
Nibiru Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2655
Hát nem tudom, de az biztos, hogy egy idő után oxidálódik. Persze víz alatt nem tudom mennyi az ideje, de az biztos, hogy a fény és a levegő hatására egy idő után porrá lehet morzsolni, láttam már ilyet. Ha sötétben van, akkor nagyon hosszú ez az oxidációs idő, de hogy a vízben hogy viselkedik a neonfény mellett, azt nem tudom.
Egyébként ilyen szétkent, és fűrésszel alakított, majd műgyantázott hátteret én is csináltam régen, de az nekem nem sikerült olyan szupira, meg dühös voltam, hogy háromszor akkorára dagadt föl a dög, mint amekkorára gondoltam... :)
Előzmény: szucsr (2651)
bmw001 Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2654
Ez érdekes, néha nekem is van (mármint a halaimnak :D ), de nem tudom mi az.
Mivel mindig elmúlik néhány nap múlva, ezért nem sok jelentőséget tulajdonítottam neki, bár tényleg kó volna tudni, hogy mik ezek.
Ugye olyan kis fehér pálcika?

Igen. Olyan mitesszer-szerű csak nem fekete a vége. Egy már le is esett a halról, pikkellyel együtt. Ha jól értem, nem "halálos". Ez mindenesetre bíztató.

Előzmény: Nibiru (2642)
Antisystem Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2653
Szia!

Kössz a választ, de nem hiszem, hogy ez okozta volna a problémát. A szűrő eléggé le van szabályozva (a kis guppik miatt is) és a hal az akvárium másik felében hevert az aljzaton.

ÜdV

Előzmény: szucsr (2652)
szucsr Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2652
Antisystem

Nalam tobbszor elofordult, hogy a belso motoros szuro elkapta a kis harcsat, es az nem tudott tole elszabadulni. A nagyobbakat mar nem tudta elkapni.

Robi

Előzmény: Antisystem (2650)
szucsr Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2651
Nibiru

Azért nem jó a purhabot csak úgy ráfújni és aztán epoxizni, mert így nem tudod tökéletesen bevonni a purhaqbot, és az elérik, és szétporlad előbb vagy utóbb.

Miert is? A gyantat egeszen az uvegig lehet kenni, mindenhol befedve a purhabot. Masreszt a tapasztalatok (nem az enyemek, mert nekem nincs) szerint nem erik el olyan gyorsan, legalabbis van, ahol harom eve fedetlen, de amugy semmi baja.

Robi

Előzmény: Nibiru (2649)
Antisystem Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2650
Sziasztok!

A problémám az, hogy ma reggel minden előzetes jel nélkül jobblétre szenderült a szombaton vásárolt kicsi (kb 2 cm) házmesterharcsám. Tegnap este még nem látszott semmi rajta, vidáman kotorászott...
Az akváriumom 40 literes kis "műkedvelő akvárium", van benne pár szivárványos guppi, 4 neonhal, 2 pici törpe karmosbéka, meg egy felnőtt házmesterharcsa.
Vizhőfok 22-23 fok, levegőztető szivacsszűrővel + 1 motoros belső szűrő. A halat nem karanténoztam (lehetőség hijján) viszont a hal betétele előtt csináltam egy vízcserét (1/3) és tettem a vízhez 30 literhez való Xantakridint.
Szóval nem tudom mire vélni a dolgot, mert nekem az akvárium működése óta (1/2 év) még egyetlen halam sem lett beteg - nemhogy elpusztult volna és új hal betelepítésekor mindig ezt szoktam tenni.

Mi lehetett a gond, és mi a teendő, hogy ne terjedjen el esetleg egy betegség?

A segítséget előre is köszi!

ÜdV

Nibiru Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2649
Azért nem jó a purhabot csak úgy ráfújni és aztán epoxizni, mert így nem tudod tökéletesen bevonni a purhaqbot, és az elérik, és szétporlad előbb vagy utóbb.

Egoist nekem nem válaszolt... kérdezd már meg tőle, hogy miért nem ír, ha már így összejött neked...

Előzmény: szucsr (2648)
szucsr Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2648
Nibiru

Én biztos nem csinálnék hátteret hungarocellből, mert ki a fenének hiányzik, hogy arra ébred, hogy a háttér meggondolta magát, és leemelte az egész tetőt az akváriumról.

En sem. En a mostani tudasom szerint igy csinalnam: beragasztoznam a hatlapot/oldallapot, ra homok. Megkotes utan rafujni a habot, sarkokat kihagyva, hogy a tagulasnak legyen helye. Egy nap kell a teljes szilardulashoz. Feluletet tetszes szerint kialakitani (kessel siman vaghato). Expoxigyantaba (szintelen, oldoszeres) az oxidos festeket belekeverni, majd felkenni. A gyantaba esetleg homokot is kevernek (nem csak szorni lehet, ahogy egoist csinalta).

Ellenben ha jövő hétig nem jelentkezik egoist közzéteszem amit velem megosztott. Remélem nem fog berágni rám...

Nalam jelentkezett, ugyhogy nem veszett el teljesen.

Robi

Előzmény: Nibiru (2645)
pozi Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2647
bocs, hogy igy belekotyogok, de nem tud vki olyan site-ot ahol ossze vannak szedve az akvarisztikaval foglalkozo gyartok nevei/weboldalai?
gorogcs Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2646
Sügér

Véletlen nem tudod, mivel van szinezve a hattered?
mar ha nem szikret ;) +mivel van lenyomva, hogy kompenzálja a gumilabda effektust? :)

-sajnos nem tudom, hogy mivel lett színezve a hátterem, abban viszont biztos vagyok, hogy bele lett ragasztva.:)

Előzmény: SÜGÉR (2637)
Nibiru Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2645
Én biztos nem csinálnék hátteret hungarocellből, mert ki a fenének hiányzik, hogy arra ébred, hogy a háttér meggondolta magát, és leemelte az egész tetőt az akváriumról.
Azon kívűl össze-vissza kellene az aki hátfalát szilikonragasztózni, hogy egyáltalán megtartsa. Útálom.

Ellenben ha jövő hétig nem jelentkezik egoist közzéteszem amit velem megosztott. Remélem nem fog berágni rám...

Előzmény: szucsr (2644)
szucsr Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2644
SÜGÉR

+mivel van lenyomva, hogy kompenzálja a gumilabda effektust?

Gondolom, bele van ragasztva.

asszem eldöntottem, hogy a hatter hungarocellbol lesz. Na ne tessek egybol nevetgelni, sok elonye van annak: pl: iszonyat könnyu

Ez nem elony, mert kulon kell trukkozni, hogy ne jojjon fel. Nem lesz egyszeru lenyomni. Uj aksiba en beleragasztottat csinalnek. Csak azert vacakolok a kivehetovel, mert az aksim mar be van telepitve.

Robi

Előzmény: SÜGÉR (2637)
gosta Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2643
Sziasztok!

Van valakinek saját Nannacara anomala? És Tamás-sügér? Vagy valami hasonlója? Érdekelnének tapasztalatok.

Nibiru Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2642
Ez érdekes, néha nekem is van (mármint a halaimnak :D ), de nem tudom mi az.
Mivel mindig elmúlik néhány nap múlva, ezért nem sok jelentőséget tulajdonítottam neki, bár tényleg kó volna tudni, hogy mik ezek.
Ugye olyan kis fehér pálcika?

SÜGÉR:

Nem tudom az árát, hívd föl a Galápagost:
347-1554

gcsaba:

Azért nem írtam, mert nem történt mostanában semmi különös... :)

Előzmény: bmw001 (2638)
WebM Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2641
Hello,
melyik boltrol beszelsz?
W.
Előzmény: SÜGÉR (2640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!