Keresés

Részletes keresés

pcsaba12 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1832

Sajnos nálam minden jel arra mutat,hogy újra elszakadt a keresztszalagom 4 hónap után! Jövő héten kell visszamennem a dokihoz és megbeszéljük,hogy hogyan tovább! Semitendinosus ínnal lett csinálva,de a következő pótlást lehet,hogy jobb lenne patellával! Tiszta ideg vagyok,de már nem tudok mit csinálni!

 

grebel Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1831

Nekem nem nyúlik ki a lábam teljesen, ezért csináltak egy MR-t. A titán ácskapcsok nem zavarták a felvételt.

Ja, és maradok a klubban, sőt megerősítem a tagságot :-(

Előzmény: L0riana (1830)
L0riana Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1830

Szia Gurabli! Az MR-re valszeg nem lesz gond nálad, nem szokott gond lenni a keresztszalagosoknál, hacsak nem egy-két 100-as szöget ültetnek a térdbe :D. Nálam azért nem lehet MR-t végezni, mert az első pótlás csavarjait kiszedte a doki, de beletört az egyik, és így maradt a csontban 2 félcentis darabka pont az ízület közelében, és sajna pont úgy gerjeszti a teret, hogy fekete lyuk látszik. Szóval normálisan nincs ilyen, ne aggódj!

Előzmény: gurabli (1828)
Katy75 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1829

Sziasztok,

ma voltam varrat szedésen, doki szerint rendben van minden, bár én mikor megláttam a lábam hát nem nagyon tetszett. Olyan össze aszalodott szegényke :)  tényleg hihetetlen, hogy ez alatt a 2 hét alatt mennyire összeesett. Most már elkezdhetem a mankó nélküli menést is, most délután próbálgattam úgy hogy a mankó még azért a kezemben van de már jobban rálépek a műtött lábamra nagyon furcsa érzés nem is nagyom merem terhelni. A rögzítő még marad a gyógytornáig.

 

Az első gyógytorna június 2-án lesz a Sportkórházban, már nagyon várom kíváncsi vagyok milyen lesz.

 

Hát ennyi most itt tartok.

Kati

gurabli Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1828

Igazad van, ebben tévedtem. Ráadásul nem is túl szerencsésen fogalmaztam:( Tudom én is ezeket a szakaszokat, csak összekevertem:)

Ettől függetlenül szerintem el kell menni az orvoshoz, nagy valószínűséggel ő meg tudja mondani.

 

L0riana: most, hogy már csavar(ok) vannak a térdemben, elfelejthetem az MR-t, jól tudom? Ha jól emlékszem, Te voltát MR-n és nem lehetett használni a felvételt?

Előzmény: L0riana (1827)
L0riana Creative Commons License 2014.05.21 0 0 1827

Gurabli, ez rosszul tudod sajnos. A szalag a 3-4. hónapba a legsérülékenyebb, könnyebben szakad, mint a beültetés után közvetlenül. A plasztika után az átültetett szövet előbb leépül, majd újra felépül, vérerek nőnek bele, fél év kell, mire nagyjából funkcionálni kezd, és legalább 1 év, mire megközelíti az eredeti szalag működését. És persze sosem lesz olyan erős, mint a gyári.

Előzmény: gurabli (1826)
gurabli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 1826

Hát, ezt itt sajnos senki nem fogja megmondani. Biztosra még az orvos is nehezen:( El kell menni hozzá, főleg, ha fáj és duzzadt. Nem szakad azért olyan könnyen, főleg 4 hónap után. De jobb, ha látja az orvos.

Előzmény: pcsaba12 (1825)
pcsaba12 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 1825

Sziasztok! Holnap lesz 4 hónapja,hogy keresztszalag pótláson mentem át,a felépülésem eddig viszonylag jól haladt,de a hétvégén biciklizés közben oldalra való erősebb kitámasztás során a térdemben nyilaló fájdalmat érzek. Nem fordult ki,de azóta fáj és nagyon be van vizesedve. Kívülről nincs bevérzés és stabilnak érzem a lábam. Az orvos azt mondta a legutóbbi kontrollon,hogy csak akkor menjek vissza ha baj van! Mi a jele,ha újra elszakadt a szalag???? Nagyon remélem,hogy nem! Szerintetek?

gurabli Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1824

Elhiheted, senki sem örül ennek a klubtagságnak... :) De azért jó, hogy van egy ilyen közösség, nekem pl. sokat segített.

 

Sajnos valóban hosszú idő a felépülés, de sokan túl vagyunk már rajta, vagy legalább is egy részén, ami után beleépül a mindennapokba:)

 

Érdemes betartani, amit mondanak, mert igazából a legtöbb gond abból adódik, ha valaki nem figyel oda eléggé ezekre a dolgokra. Persze ez nem azt jelenti, hogy állandóan aggódva kell a térdedre figyelni, hanem azt, hogy a mankót tessék használni, amíg kell, nem terhelni, amíg nem szabad, majd terhelni, ha már kell és szabad, gyakorlatokat becsületesen végezni, stb.

 

 

 

Előzmény: Katy75 (1823)
Katy75 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1823

Köszi, bár inkább ne lennék tagja :) de gondolom ezzel más is így van.

Igen tényleg így érzem hogy jó kezekben voltam/vagyok.  Hát igen tudom hosszú idő lesz a teljes felépülés sokatok írásait visszaolvastam itt a fórumon, szóval fel vagyok készülve rá :)

Remélem a térdem tényleg rendbe jön, megfogadtam magamnak, hogy mindent betartok amit a doki és a gyógytornász fog mondani.

Kati

Előzmény: gurabli (1822)
gurabli Creative Commons License 2014.05.19 0 0 1822

üdv a klubban:) Örülök, hogy rendben túl vagy rajta! Ha az ágytál volt a legkellemetlenebb, akkor jó kezekben voltál (nem kellemes dolog az, de ez legyen egy kórházban valakinek a legnagyobb baja, akkor minden rendben:))

Nagyon fontos a türelem és az óvatosság! Igyekezz minél jobban betartani az orvosod, gyógytornászod által előírt protokollt, akkor nem lehet baj! Sokan ott rontják el, hogy már úgy érzik, hogy hát ez menne, sőt, még többet is bírnék. Na ezt nem szabad (kivéve az orvos vagy gyógytornász utasítására). Kitartás és türelem, és sok-sok akaraterő kell a sajnos elég lassú, de egyre látványosabb felépüléshez!

 

Hamarosan jöhet a gyógytorna, hajlítás, és elsősorban a nyújtás!

 

majd számolj be, hogy vagy, hol tartasz!

Előzmény: Katy75 (1821)
Katy75 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 1821

Sziasztok,

Nagyon régen írtam ide. Egy hete, hogy túl vagyok a műtéten, most már szinte nem is fáj a lábam, csütörtökön lesz a varrat szedés, izgatótan várom, hogy hogyan tovább, most még térdrögzítőt kell viselnem és szigorúan csak mankóval nem terhelve a műtőt lábat közlekedhetek.  A mankózást már szívesen kihagynám, de mindent a gyógyulásért :)

A műtét miatt nagyon izgultam ( spinális érzéstelenítés volt), de minden rendben volt az a bódítós cucc nagyon jó volt.

Az egész kórházasdiban talán a legjobban az ágytálazás zavart a legjobban, azt nagyon kihagytam volna.

Kati

 

pom-pom77 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 1820

Nem volt még három hónapos a lábam,amikor elkezdtem a tornacipős edzéseket. Zsámolyokon gyakorlatok,futás az egyikről a  másikra. Ezzel nem volt gond,de az első tornacipős edzés után a  gyors taposásos  feladat után és is éreztem az implantátumnál valami nyilalló fájdalmat. Szerencsére pont  utána ment el gyógytornász 2 hét szabira,és mire visszajött elmúlt.

gurabli Creative Commons License 2014.05.09 0 0 1819

Szerintem ebben a szakaszban minden féle furcsa, "érdekes" érzés normális lehet. Persze a legjobb minden ilyent elmondani az orvosnak, de én is éreztem mindenfélét.

 

Szerintem a porc lesz nálad is, meg nálam is az volt és az most is. Nekem a belső részen szurkált és szúr most is. Az orvosom szerint a porc tud így fájni. És azok, akiknek nem volt üvegporc-sérülésük, nem is nagyon van ilyen jellegű fájdalmuk.

Előzmény: berzensky (1818)
berzensky Creative Commons License 2014.05.08 0 0 1818

Most volt 3 hónapos a műtött lábam (elülső keresztszalag szakadás+porcsérülés) és bár a gyakorlatok nagyon jól mennek, de kb 1 hete időnként szúró fájdalmat érzek a térdem külső oldalán. Doki szerint ez teljesen normális ebben a stádiumban, de kiváncsi lennék, ti tapasztaltatok hasonlót?

gurabli Creative Commons License 2014.04.30 0 0 1817

Voltam az egy éves kontrollon. Szerencsére minden rendben van a térdemmel (kopp-kopp), nem szakadt a szalag. Lachmann negatív, fiók +, ez volt eddig is a műtét óta. Közepes fokban duzzadt a térdem, de ez a doki szerint bőven elfogadható, biztos megerőltettem. Ez igaz is, mivel a gyógytorna "extra kegyetlen" volt, utána meg egész nap talpon voltam, majd este cipeltem edzőgépeket, jó sokat emelgettem. A hirtelen, nagyobb megerőltetésektől hajlamos kicsit jobban bedurranni, de ez jegeléssel lehúzódik pár nap alatt. Meg kaptam NSAID tablettát és kenőcsöt is, ami lehúzza a duzzanatot. Nem szívesen szedem, de ez van. Fájni szerencsére nem fáj.

Emígy megkaptam mindenre az engedélyt, csak erősíteni kellene még a combizmot és mehet a foci is. Persze előtte túl kell lennem a sérvműtéten, mert addig nem tudok rendesen erősíteni és sportolni. Hiába, nem egyszerű az élet...

 

gurabli Creative Commons License 2014.04.29 0 0 1816

ha minden igaz, ma megyek az orvosomhoz, most lesz az egy éves kontroll.

Az elmúlt két napban jelentősen csökkent a duzzanat, pedig egész nap meló, jegelni is csak este tudom egyszer, max kétszer. Fájni nem fáj, mozgásterjedelem sem változott. Őszintén remélem, hogy nem szakadt el a szalag. Hang nem volt, kattogott, ahogy mindig is teszi, de a másik, nem műtött térdem is hasonlóan kattog:)

Amikor elszakítottam a szalagot, annak olyan pattanó hangja volt, hogy a kispadon hallották:(

 

Őszintén remélem, hogy most nem szakadt el, elvileg bőven benne van, hogy egy megerőltetéstől (torna) és pl. a frontok miatt feldagadjon. Főleg, hogy 3-4 nap alatt csak jegelésre látványosan csökkent a duzzanat.

L0riana Creative Commons License 2014.04.28 0 0 1815

Nálam roppanás sem volt és mozgásbeszűkülés sem... Viszont szakadt keresztszalag és meniscus is horogra akadt. Mondjuk utóbbit szerintem elnézte az orvos pár hónapig, pont amiatt, mert nem volt klasszikus tünet, a műtét után persze döbbenettel mesélte, mekkora darabot kellett kivenni a meniscusból (kb. a harmadát a femorotibiális terhelő felszínről) - és ezután 3-3 hónapra volt még 1-1 kisebb darab, amit kivett. Szóval szerintem meg inkább ne várj, hanem minél előbb nézesd meg.

Előzmény: pom-pom77 (1814)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 1814

Nem valószínű ,hogy úgy szakad el,(még ha nem is fáj),hogy nem hallasz roppanást,vagy valami olyan hangot,mint a mikor a húr szakad el a hegedűn. Amit még a focitársaid is hallanak. Szerintem ne rohanj mindjárt a dokihoz. Várj egy pár hetet. És,ha akkor sem javul akkor érdemes felkeresni a dokit. Meniscus szakadás sem valószínű,ha a mozgásterjedelem  nem is szűkül , a szakadás pillanatában van egy erőteljes nyilalló fádalom. Nekem 2013 októberében   szakad le a porc. Nem is tudtam lábra állni  napokig. Igaz az sem mindegy honnan és mekkora törik le.

gurabli Creative Commons License 2014.04.25 0 0 1813

No, nálam is beütött egy visszaesés. Tegnap voltam gyógytornán, viszonylag gond nélkül végigcsináltam, mint ahogy már legalább pár hónapja nem volt gondom, de délutánra, estére már jócskán feldagadt a térdem. nem olyan vészes, de a hajlatban és a térdkalács felett is láthatóan és érezhetően duzzadtabb ma. Az este jegeltem, az szerintem segített is, de most sem sokkal jobb. Érzékenyebb is, és persze nehezebben mozog, hiszen duzzadtabb. Fájni nem fáj különösebben, inkább feszül a duzzanat miatt.

 

Hát nagyon remélem, hogy nem szakadt el újra. Elvileg ez benne van a pakliban, hogy néha így felduzzad, de pár nap alatt el kellene múlnia. Majd jegelem most pár napig, aztán kiderül. Mivel már túl vagyok az egy éven, vicces lenne, ha most szakadt volna el, sport vagy bármi más nélkül.

Bár gondolom, ha elszakadt volna, annak lenne más jele is, mint csak a duzzanat...

nufan12 Creative Commons License 2014.04.25 0 0 1812

Köszönöm, mindenképpen elmegyek az orvosomhoz, eddig reménykedtem, hogy csak megterheltem, de nem akar múlni.

Előzmény: heremooka (1811)
heremooka Creative Commons License 2014.04.25 0 0 1811

Pótolt szalagoknál -általában- nem fáj, ha másodszor elszakad. Másfél év alatt lehet, hogy teljesen beépül, benövik idegek-erek, lehet hogy nem. 

 

Én azt mondom, hogy esélyes.

 

Nekem a fél éves gyógytorna befejező periódusában szakadt el. Három roppanást éreztem. A következő gyakorlatot végeztem: sarkamra ülve felemeltem a hátsómat, majd oldalra kitéve leültem hol jobbra, hol balra. A huszadiknál jelentkeztek a roppanások. Estére bedagadt, plusz a mozgásterjedelem is beszűkült. 

 

Később különböző problémáim akadtak: beakadt, stb. (Meniszkusz sérülés is fellépett).

 

Második pótlásom alkalmával egy focista mellett feküdtem és ő elmondta, hogy a második szakadását nem vette észre. A gondolat úgy merült fel benne, hogy egyre gyakrabban fordult ki a térde (minden fájdalom nélkül). 

 

Szorosan ide tartozik, hogy aki élsportoló, annak erősek a combizmai, ezek képesek egy bizonyos terhelésig megtartani a porcokat is, szalag nélkül. Egy pontig...  Maga a keresztszalag-műtét is új dolog, alkalmazásáig azt mondták a szakadt szalagra gyógymódként, hogy a delikvens erősítse meg a combizmait...

 

Ami miatt mégis műtik -még erős combizmokkal rendelkező embereknél is- az az, hogy sokkal gyorsabban kopnak a porcfelszínek, ha a szalag nem tart. Lehet erősíteni az izmokat porcgyilkos-mentes gyakorlatokkal, de nem biztos, hogy mindenkinek van ideje-kedve napi fél-egy órákat ezekre az unalmas gyakorlatokra szánni...

 

Én azt javaslom, hogy nézesd meg egy hozzáértő dokival. Bárkivel, akiben megbízol, vagy akit itt felsoroltak: T.A. (sportkórház), H.L. (Uzsoki), Béres, (Tata), stb. 

 

 

Előzmény: nufan12 (1810)
nufan12 Creative Commons License 2014.04.25 0 0 1810

Sziasztok!

 

Azt szeretném kérdetni, hogy a meniscus szakadásnak mik a tünetei?

1,5 éve keresztszalag pótolt térdem egy foci után (semmi rossz mozdulatot nem éreztem), másnapra kicsit bedagadt, egy hete történt és az állapot változatlan. Hajlításnál a combizom külső részén érzek feszítő fájdalmat, de nincs elakadás, nincs rossz mozdulatra fájdalom. A térdem stabil, de nem múlik. Normális-e, hogy operált térd csinál ilyet csak úgy?

benssz Creative Commons License 2014.04.23 0 0 1809

minimális fájdalmat csak,inkább nyilaló.gyógytornászom csak annyit mondott,hogy megkell erősíteni a combizmot,de hogy pontosan mi a baj azt nem mondta.

Előzmény: pom-pom77 (1808)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 1808

Gyógytornász mit mond? Fájdalmat (szúró  vagy  nyilalló )nem érzel ? 

benssz Creative Commons License 2014.04.22 0 0 1807

sziasztok ! újra írok.ma 6 hete műtötték meg a jobb térdem,az eddig teljesen egészséges bal térdem pedig a megnövekedett terhelés miatt(gondolom én) elkezdett kattogni,ha felfelé lépek egy lépcsőfokot akkor kattan egyet,illetve sarokemelésnél.mi ez? 

pom-pom77 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 1806

Bocs azt hittem kiérzed,hogy egy kicsit  pikírt voltam. Természetesen tudom mit jelent  az ironman. 5 évig   luxushajón dogoztam,némi angol tudás kell hozzá. Érdekelne,hogy maratont mennyi idő alatt tudod lefutni az úszás  és kerékpározás után.

perge Creative Commons License 2014.04.20 0 0 1805

Az Ironman Triatlon a hosszútávú triatlon versenyek egyik fajtája, (...). Az Ironman megszakítás nélküli 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maratonból (42,195 km futásból) áll. - wikipedia

Előzmény: pom-pom77 (1804)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 1804

„ ironman, már ha tudod az mit jelent” ezt írod nekem. Sajnos nem vagyok vele tisztába .Elég tájékozatlan vagyok e téren. Megtennéd ,hogy elmagyarázod? Egyetlen egy sebészt sem bíráltam név szerint,de még a kezdőbetűjüket sem írtam le soha. Ez a fórum szerintem nem arra való,hogy agyba-főbe dicsérjünk minden dokit. Pont az a célja,hogy elmondjuk jó és rossz tapasztalatainkat,hogy  a műtét elő álló kollegánknak segítsünk,hogy ebből a vitából szűrje ki a számára  legmegfelelőbb ortopéd sebészt. Sokszor leírtam már,hogy én sokat köszönhetek ennek az oldalnak. És az eredményeim leírása nem fitogtatás céljából írtam, azért,hogy irányt buzdítást adjak annak akik még műtét előtt állnak.

szinonimája. Sok sikert a felépülésedhez… kívánom,hogy legyen olyan jó ez lábad is mint a másik. Kellemes Ünnepeket mindenkinek.

perge Creative Commons License 2014.04.15 0 0 1803

 

1796-ra volt válasz a 1802...csak kidobott a fórum a hsz közben :(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!