Keresés

Részletes keresés

B-csabi Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19539
Gratula hozzá ez tényleg egy szép darab,kár hogy erre felé az alföldön nincsenek várak és persze kapitányok,erre a téglára most egy kicsit irigy vagyok:-)
Előzmény: Zoli_t5H (19538)
Zoli_t5H Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19538
A masik szamomra kedves darabot szo szerint a szemetbol turtam ki. Hazigazdank az elso helyszinre vitt el minket (egy gazos ures telek, teglafal-maradvanyokkal ovezve, szomszedban cigok, ok szortak tele szemettel a placcot), ahol az egyik bokor alatt rogton belefutottam nehany "egyszerubb" varkapitanyos teglaba (hehe, ez de nagykepuen hangzott, plane hogy akkor tartottam ilyesmit eloszor a kezemben:-), ezen a tobbiek fellelkesedve tovabb folytattak azon a ponton a melysegi felderitest (ha jol emlekszem onnan kerult elo egy igen erdekes darab, amirol varjuk a kepet, Szabolcs!) En kozben uj kihivast keresve megpillantottam egy szaraz gazzal fedett szemettel vegyes tormelekkupacot, amelyrol lehuzvan a gazt, ezt a csodat pillantottam meg.
Na persze nem igy nezett ki es mar haragszom magamra, hogy nem keszitettem fotot a fellelesi allapotrol, de olyan lelkesen kezdtem el megpucolni, hogy kiment a fejembol (szinte felismerhetetlenul koszos, total fekete volt az egesz, tele dzsuvaval, dionyi nagysagu cementes habarcs-gobok ektelenkedtek rajta - nem is nagyon remeltem, hogy el tudom tavolitani oket. Az egeszbol annyi latszott, hogy teglarol van szo es hogy mintha betuk lennenek rajta). Ugy erzem, megerte raaldozni tegnap 2 orat az eletembol, mert a vartnal szebb eredmenyt kaptam. Egyebkent nagyon prima minosegu tegla (nem veletlenul veszelte at az elmult kozel 300 evet, meg ilyen mostoha korulmenyek kozott is), meg vizesen is szep csilingelo hangja van.

A meretei eleg erdekesek, joval nagyobb, mint egy "atlagos" padlastegla (szemlelteteskeppen keszitettem is egy fotot, hogy lassuk az aranyokat egy "normal" meretu padlasteglahoz viszonyitva). Eddig nem volt a kozelben meroszalag/vonalzo, de ugy saccra 40x40x5 cm-esre tippelnem a parametereit.

Lehet, hogy egyebkent egy tok kommersz darab es minden olyan gyujtonek van belole, aki nem 3 honapja kezdte, mint en, de en orultem neki, mostantol a gyujtemenyem egyik kedvenc (es eddigi legoregebb) darabja.

Graf Gundacker Cavalerie Von Althan 1729(?) (sajnos a harmadik szam a leghalovanyabb, csak tippem a 2-es, de talan helyenvalo, mert az ilyen es hasonlo alaku szamok kozul ez esik bele Gundacher ur gyori tartozkodasanak intervallumaba. Halovanyan ugyan, de koronat velek felfedezni a kozepso C betun is, ami az azonos jelzessel ellatott normal meretu teglan is megtalalhato, bar kicsit mas formaban, de ugyanigy a C felett) :




Zoli_t5H Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19537
Csao!

Koszi! Szoval van nemi homaly a csoka korul. Ettol fuggetlenul azert kozelebb kerultem az igazsaghoz.
Előzmény: LUDLUM (19536)
LUDLUM Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19536

Szeva!

 

Lajos bádeni őrgróf jele, aki 1692 és 1699 között volt várkapitány. A teljes monogramja LMLVB, ami Landherr Markgraf Ludwig von Baden lenne a jelenlegi ismereteink szerint. Az évszámot rögtön cáfolom is, ezért a feltételes mód.

Előzmény: Zoli_t5H (19535)
Zoli_t5H Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19535
Az egyik szamomra nagy oromot okozo fogas ez a tegla, amit egy regi gyori haz padlasan talaltam (annyit sejtek rola, hogy talan ez is valami varkapitanyos peldany, de a beazonositasaban a tapasztaltabb kollegak segitseget kernem):

Zoli_t5H Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19534
Na, akkor a teljesseg igenye nelkul (egyelore ennyire futotta az energiambol, mar ami a pucevat illeti):

Gyori evszamos 1782:














Gyori evszamos 1784 (fiuk, ezzel makom volt, mert mikor osztoztunk, csak az utolso negyes latszott, azt hittem en is, hogy 1804-es lesz, amibol volt tobb darab is, de ez lett:-) :














Gyori evszamos 1798:














Gyori evszamos 1803:














Gyori evszamos 1804:














Graf Gundacker Cavalerie Von Althan 173?:














Graf Gundacker Cavalerie Von Althan 1734 (sracok, erre emlekeztek? Ez volt a Laci nagy fogasa, amibol vegul talaltatok 3 darabot, meg egy total malterosat, amirol csak sejtettetek, hogy talan ugyanaz a tegla. Ez volt az en kis zsakbamacskam, amit bevallaltam, hatha szerencsem lesz. Asszem megerte, gyonyoruen epen maradt a dzsuva alatt:-) :















A komarom kornyeki (ogyallai) turasbol egyelore csak egy teglarol van kepem, az is meg pucolatlan. Impozans nagy "B" - extrakent egy csirkelabbal:-). Kulonfele kivitelu KG monogrammos peldanyokkal volt egy helyen (Bazi talan tobbet tud rola):


















Mindjart jon meg ket (szamomra) "nagyvad", de azokhoz elobb mely levegot veszek.:-))

Előzmény: Zoli_t5H (19533)
Zoli_t5H Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19533
Szevasztok!

Szeretnem mindharmunk (szilac, Petis007 es jomagam) neveben megkoszonni "PSZ001" Szabinak es "Bazileusz" Zolinak a szivelyes fogadtatast, a kapott szuper teglakat es nem utolsosorban a kozos tegla-turis elmenyeket, amelyeknek reszesei lehettunk a hetvegi komaromi-gyori akcionk soran. Nemelyik helyszin izgalmasra sikeredett (egyik helyen a bontas kozben a szemunk sarkabol allandoan azt kellett figyelni, mikor tornek rank az olah ciganyok:-) es nem tagadhatom, a begyujtott mennyisegre sem lehet panasz.


Gyugyi!
Vegul azert nem hivtunk fel, mert mar Komarombol is enyhen megroggyantott autoval indultunk el Gyor iranyaba es mire Szabival megneztunk 2-3 gyori helyszint, addigra padlon volt az auto... meg lassan rank is esteledett.
Legkozelebb potoljuk! ;-)

Fotok mindjart lesznek a becserkeszett "vadakrol". :-)

balla75 Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19532

Szia,köszi a gyors reakciót!

 

Volna még pár érdekesség amire nem tudjuk a választ!Van amelyiken számok is vannak  az S betű mellett 1-4 ig.

Van egy több mint 300 éves borospincénk,ezt a téglát és társait a pince bejáratánál találtuk.A föld alatt a bejárattol kifelé vezet a házunk alá egyenesen egymásra letéve ugy hogy középen egy négyzet alaku üreg van .Mintha szellöző lenne,de a pincét felfelé kell szellöztetni ami megvan.Igy nem értjük milyen célból készithették!

Van ötleted vagy találkoztatok már hasonló dologgal?

Miskolc,diósgyörben lakunk ez a ház régen vincellér lakása volt.

Köszi

Üdv Lajos

Előzmény: hb-tatus (19524)
lanko Creative Commons License 2009.10.26 0 0 19531
Szia. Köszönöm!
Előzmény: csehpes (19521)
LUDLUM Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19530

Szeva!

 

Jó neked! - négyet is engednek.

Az "uti kalauz" érdekelne privátmélben.

Előzmény: TEE (19526)
TEE Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19529
És ráadásként itt van a környékünkről a Capitulum Agriense...
Előzmény: hb-tatus (19519)
exxit Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19528
Sziasztok

Hát a CA-st most már végképp nem tudom hova soroljam, de ahogy elnézem a képeiteket (tatus, zsóka), azután az enyémet akkor könnyen meglehet hogy az a C egy G. De ennyi és kész, mert ez egy kupacban volt a SV-vel (Somorja város).
Ma egy kis rendet raktam a téglák közt, végre elraktároztam a tisztitottakat, így mindjárt kisebb kupac maradt amire még ez vár.

Off- végre utánam van egy lakodalom, egy 50-es ünneplés és a szüret is jól sikerült (remélem a bor is jó lesz). Végre nekifuthatok a dolgoknak egy kicsit tempósabban.

On- Nagyon sok hely van itt a közelben meg egy kicsit távolabb is amit még tél beállta előtt szeretnék megnézni . Remélem sikerül minden.
Ennyi, majd ha rendezek mindent pár képet fellövök.
csehpes Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19527

Sziasztok!

 

El is felejtettem:

egy újabb TM változat,ezúttal Tabról ami sztem a kőröshegyi Tomor (Márton?) féle égetőből került oda... 

TEE Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19526

Vas megyében töltöttünk három napot és ha már számunkra ismeretlen utakon jártunk, lestük-figyeltük a romos épületeket, téglarakásokat. Nem volt ez hiábavaló dolog, mint az itthoni kirakodás utáni számbavételkor kiderült, 48 darab téglát szedtünk össze!

Ehhez kellett némi szerencsés eltévedés, meg persze nem kis bátorság bemenni olyan romos épületekbe, amibe épeszű ember nem merne belépni, mert egy tüsszentéstől összedől...

Egy romos házból és a melléképületeiből sok szép tégla került elő (pl. koronás Eszterházy). A hátsó melléképületek egyikében hajdanán valami textilüzem működött. Az ajtón belépve hihetetlen látvány fogadott: a gépek úgy álltak ott, mintha nagyon régen az aznapi munkát befejezve már nem tértek volna vissza oda a dolgozók. Az egyik nagy szalaghajtású gépbe be volt fűzve egy széles anyag, a rengeteg számozott mintasablon(?) ott sorakozott a polcokon, mintha minden gép arra várt volna, hogy beindítsák az egykori dolgozók. Az egyik szekrényben egy teljesen jó állapotú, 1928-as növényvédelmi reklámújságot találtam! Nem értem, miért nem bolygatta meg ezeket azóta valaki? A sok régi gépet, szerszámot, vasanyagot hogyhogy nem vitték el a düledező épületekből?

Feleségem ezalatt a kapuban várt rám és el sem tudta képzelni, mit csinálok annyi ideig... Pedig miatta tévedtünk oda, mert elnézte a térképet. :-)

Persze nem csak a vak szerencsére bíztuk magunkat, mert indulás előtti éjjel találtam még egy nagyon hasznos építészeti weboldalt, amiben Vas megyét órákig bújtam. A téglamennyiség felét ennek köszönhetjük! Ezt a webcímet e-mailben szívesen a tagok rendelkezésére bocsájtom.

Azon tagok, akik környékbeliek (illetve akik még szándékoznak a Győr - Szombathely vonalban gyűjteni) kapni fognak egy listát, mert idő hiányában és az autónk teherbíróképességének szűkössége miatt néhány helyszínt nem tudtunk kellő alapossággal megkutatni - pedig érmes volna. (Bár nem egy helyszínen látszott, hogy nem mi vagyunk ott az első téglagyűjtők.) Ha egy utánfutót is vittem volna, azt is megpakolhattuk volna könnyedén. De annak híjján a második nap be kellett vezetnünk az "egy helyről max. 4 téglát hozunk el" jelmondatot...

Barat67 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19525
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19524
szia, hát nem eccerű a kérdés, mert sok S betűs tégla ismert. Talán a leginkább a Kistokajban talált jelre hajaz... de csak ennyi
Előzmény: balla75 (19517)
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19523
szia, igen, meg akár Georgius Apponyi is lehet a rövidítés. A mélyítettből Pozsonycsákányon valóban sokat találtam, meg Békén is (és Illéstonkházán is). A domborúak: Bacsfa, Tejfalu és Lég
Előzmény: zsóka66 (19520)
csehpes Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19522

Jaj a tégla meg lemaradt:

 

csehpes Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19521

Szia Morcos!

 

A szám jó, jövő héten jelentkezem! Tégla jöhet :-)

 

 

Csóri-Cápa!

 

Az én bajai tééglámon egyértelműen látszik a zsidó csillag  és mellette egy  (TK ligatúrában, vagy K???) betű ami felett egy stilizált korona van...  

 

Lankó!

 

A kisméretű IM bálványosi, több háznál is láttam/találtam, de többet nem tok róla. A szomszéd településeken még nem bukkantam ilyenre. Az EKL szintén bányosi, feltehetően a községi téglaégető terméke. A CP (tükrös P-vel) Csegepusztáról,  került elő, de szintén bányosi tégla, mivel a puszta a falu tartozéka. Könnyen lehet, hogy Csapody Pál téglája, aki Bálványosnak, Ádándnak és talán még Kerekinek is tulajdonosa volt. Ha jól rémlik -fejből azért nem minden pontos, de ha tévedtem, majd kijavítom- a Csapodyak ezen ága örökös nélkül halt ki, ezért kerültek a XVIII. század derekán a Szatgerek Bálványosra. A CP-ből nekem egy törött példányom van, de a sógoromnak van belőle egész. Az biztos, hogy ilyet -nagyon rossz minőségűt- már találtam Kerekiben is, ami szintén az azonos birtokosokra utalhat. Megjegyzem az utóbbi időben előkerült CP-k a puszta alapozásából lettek kitúrva, így az oda legkorábban beépített téglák között lehettek, ami szintén a Csapody származást erősíti.   

Előzmény: Törölt nick (19413)
zsóka66 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19520

Tatus, a mi tégláink esetében is ez a helyzet, vagyis, hogy néhány G olvasható C-nek, sőt néhány C is lehet akár G is. Csütörtök az epicentruma  ezeknek a tégláknak, ez egészen biztos, és ez erősen arra utal, hogy a jel lehet Comes Apponyi, Gróf Apponyi,  Apponyi György, de akár valami egészen más is. Sőt, azt se tartom kizártnak, hogy az évek során lehetett vetőláda, amelyikben a nemesi rangot latinul, és volt, amelyikben magyarul tüntették fel. 

 

 

Csütörtök, Csallóközcsütörtök, v. Komárom vm. (Štvrtok na Ostrove, Szl.): plébánia a v. esztergomi egyhm. somorjai esp. ker-ében. - 1240: Cheturtukhel. 1390: már létezett. Tp-át id. Szt Jakab tiszt. sztelték. Lakói 1562 u. ref-ok, majd ev-ok lettek. 1729: alapították újra. Kegyura 1880: gr. Apponyi György. Anyakönyvei 1729-től. Anyanyelve 1840: m.; 1910: m.; 1940: m., szl. - Filiái 1917: Béke, Pozsonycsákány. - Lakói 1840: 540 r.k., 9 izr., össz. 549; 1910: 1222 r.k., 9 ev., 10 ref., 18 izr., össz. 1259; 1940: 1429 r.k., 2 g.k., 13 ev., 23 ref., 1 unit., 13 izr., össz. 1481; 1970: össz. 1701, 94,4 %-a m.; 1991: össz. 1545, m. 1369 (88,61%); 2001: össz. 1679, m. 1391 (82,85%).**

Némethy 1894:64. - Schem. Strig. 1917:174.

Előzmény: hb-tatus (19519)
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19519
szia, jó néhány CA monogramos tégla ismert, sőt, tovább bonyolítja a kérdést, hogy néhány G betű is olvasható C -nek (pl Grassalkovich Antal). CA monogramok: Comes Aspremont- Ónod, Comes Andrássy- Tiszadob, Comes Apponyi -Hőgyész, Cziráky Antal -Lovasberény,
Ami a Tiédre is hasonlít: Cziráky Antal- Dénesfa, Gyóró 1.kép, Civitas Alba -székesfehérvár, Etyek 2. kép, és ismeretlenek: Vitnyédről, Hercegszőlősről (Hr.), Jábláncról 3-5 kép
Ha Nagyappony környéki a tiéd, akkor esetleg lehet Comes Apponyi
Előzmény: exxit (19490)
B-csabi Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19518
Előre is köszönöm,de tényleg ,ott leszek és ahogy hallottam aztán meg Bátmonostoron az sincs messze,ma találtam egy pár új téglát de most pucolás alatt vannak aztán képek,most kezdtem egy hete a vagy kettő a téglázást,de már majdnem 80 féle van.:-)
Csak optimistán előre míg van hely!
Előzmény: hb-tatus (19513)
balla75 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19517

 

Csak sikerült!

 

 

Előzmény: balla75 (19516)
balla75 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19516
Bocs a kép lemaradt!
Előzmény: balla75 (19515)
balla75 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19515

Sziasztok!

 

Segitséget kérnék,van egy S-jelzésű téglám de az eredetét nem ismerem!

Ha valaki megtudná mondani hogy honnan való és mikori lehet megköszönném!

Megprobáltam éles képet késziteni.

Előre is köszönöm!

Üdv mindenkinek

 

erik3_6 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19514
Köszönöm.

Érdekes, hogy ennél a háznál ennyi helyről használtak téglát, ma találtam újabb 2félét, majd ha lepucoltam felrakom azt is. Az egyik az V.J. a másik valami 4 betűs.
1924-ben épült, úgyhogy 1900 első negyedév stimmel :).

Erik
Előzmény: hb-tatus (19510)
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19513
szia, nem rossz a "szakirány" a leendő nagy gyűjteményedhez ezzel tudok hozzájárulni. A köv. találkozóra meg szeretettel várunk! csórinál lesz Hőgyészen, ápr. végén
Előzmény: B-csabi (19484)
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19512
szia Rozál, a GT = Gútai Tgy.
Előzmény: zsóka66 (19508)
b.fredy Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19511
Én úgy gondoltam,hogy G és forditott A.

Előzmény: zsóka66 (19507)
hb-tatus Creative Commons License 2009.10.25 0 0 19510
szia, Óbudai Mészégető és Gőztéglagyár, Bp. Külső Bécsi u. 1900 első harmada
Előzmény: erik3_6 (19472)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!