Keresés

Részletes keresés

pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1854

Nem  a Nike futóedzésre gondoltam. Az nem szerda esténként   van? Menjél fel a   futni.hu –ra  ott  versenyről minden infot megkapsz. Fent vannak a júniusi  futóeredmények is. Legközelebb július 5.-én 10 kor lesz .Hajós Alfréd uszoda előtt van a gyülekező. Azt mondta nekem az egyik szervező (mert először voltam ott június 07.-én) hogy 26 perc az átlag. Kérdeztem,hogy az nem túl erős? A következő mondata már ez volt „nem sokan futják le 26 perc alatt”.Mondtam,hogy én tuti nem tudok 26 percen belül futni. Azt mondat lehet sétálni is. Nos… 25.18 alatt abszolváltam. Megnéztem a listát 68 induló volt 10-en futottak jobbat nálam,de nem hinném,hogy akik jobbat mentek nálam azok 1,5 hónapja kezdek futni komolyabban..Én ott leszek megint .Minden hónap első szombatján van a verseny. Célom a 23 perc év végéig. Szerintem a dolgok fejben dőlnek el . Hetente javítom a csúcsom.1,5 hónapja heti 3-szor futok 5 km-t.  24 percnél tartok. Érdekel a Nike futó edzés is ,van ennek

 anyagi költsége?

L0riana Creative Commons License 2014.06.14 0 0 1853

Igen, néha előfordul, hogy kiveszik, de direkt nem írtam, nehogy azt higgye bárki is, hogy ez a standard. Nekem is kérdéses évek óta, fáj meg viszket időnként körülötte, (2 hete meg kifejezetten nagyon szar volt, mintha kiszakadna a csontból a rögzítésnél) úgyhogy évente felveti a doki, hogy talán kiveszi, aztán mégse :). Bár ha eddig kibírtam... Ez az idő nagyon jó, amit írsz, én szeretnék egyszer ilyet futni. Habár most még Törökországban vagyok, de júliustól újra nekiállok a Margitszigetnek, és tervezek bekapcsolódnia Nike futóedzésekbe - nem tudom, erre gondoltál-e. Egyszer "összefuthatnák" e kapcsán ;).

Előzmény: pom-pom77 (1852)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1852

Látod ennyire dilettáns vagyok a szakszavakat illetően . Azt hittem a graft a kötőelem amivel rögzítik  az int a csonthoz. Van akinek  később ki kell v enni a csavarokat,mert nem tűri meg szervezete. Ismerek egy fiút a  gyógytornáról .Én is úgy gondolom,hogy az in(graft) tapadásánál van a kulcskérdés. Azért ritka,hogy megint elszakad,bár függ a szélsőséges igénybevételtől is. Én már "csak" teniszezem és futok. Most szombaton először futottam körbe a Margit-szigetet „szigetfutás” verseny keretén belül. 25.18 alatt tettem meg az 5,3 km  távot .Van-e közülünk olyan aki  a szigetfutás versenyzője? A térdvédőim (csak teniszhez hordom) fél év után elhagyhatom végleg.

L0riana Creative Commons License 2014.06.11 0 0 1851

Gondolom graft helyett csavart akartál írni, a graft maga a szalag, ami nyilván természetes anyag, belőlünk. Magát a graftot rögzítő csavart kivehetik (bár nem szokták, mert nincs útban semminek). A graft tapadásánál kérdéses a szakítószilárdság ezután is, függetlenül a csavar ottlététől.

Előzmény: pom-pom77 (1850)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.10 0 0 1850

Nem voltam  egyáltalán pikírt. Tényleg nem ironizáltam. Egy dolgot a józan paraszti ésszel azért nem értek. Nyilván a graft (ami egy mesterséges anyag) érthető,hogy nem lehet a  szakítószilárdsága olyan mint az ép szalagnak. De..... tudtommal becsontosodik,és akkor már nincs funkciója. Akár ki is vehetik. Nincs igazam?

L0riana Creative Commons License 2014.06.10 0 0 1849

Szívesen, ha hasznosnak érzed. (Remélem, nem irónia volt). Egyébként molekuláris biológus vagyok doktorival, úgyhogy "szakszerűnek" nem nevezném, ugyanúgy laikus vagyok, csak tudom, hol kell keresni a megbízható forrást ;).

Előzmény: pom-pom77 (1847)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 1848

Az e-mail címem. kekeckedo@citromail.hu. Nem tudok csak egy doki javasolni neked is.Ő Pesten műt a Sportkórházban.Az ország bármelyik szegletéből lehet hozzá menni beutalóval.Nem kell az orvost nevesíteni a beutalón.Én csak hozzá mennék akár hol is laknék.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.08 0 0 1847

LOriana. Köszönöm... azt hiszem ennél szakszerűbb választ nem is kaphattunk volna.

molandi Creative Commons License 2014.06.07 0 0 1846

Leírnád, hogy mik a panaszaid, milyen mozdulatokra ugrik ki és hogy "teszed vissza"? Nekem a férjemnek van ilyen problémája, azért érdeklődöm. Biztos kell a műtét? Mit csinálnak akkor? Köszönöm:)

Előzmény: nózy22 (1845)
nózy22 Creative Commons License 2014.06.05 0 0 1845

Sziasztok! Egy orvos most állapította meg, h. a térdem kiugrásra hajlamos, s műtétet javasolt. Nemsokára Tiszafüredre költözöm,így a környékén kellene egy jó orvost találnom. Mit javasoltok? Debrecenbe érdemes menni? S ha egyszer már műtik a térdem mennyi az esélye, hogy nem kell még egyszer? Pom-pom77 elkérhetném az e-mail címed?

L0riana Creative Commons License 2014.06.03 0 0 1844
Előzmény: pom-pom77 (1837)
L0riana Creative Commons License 2014.06.03 0 0 1843

http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/pavlikattila.d.pdf

 

"Jelenleg nem ismerünk olyan rutinszerűen használt graftrögzítést, amelynek a szakítószilárdsága és a merevsége megközelítené az ép keresztszalagét vagy a pótláshoz használt graftokét."

 

"A posztoperatív szakban azonban már a graft anyagának meggyengülésével is számolnunk kell, mivel a graft szövettani szempontból remodelláción megy keresztül, amely során kezdetben a szövetek nekrózisa, meggyengülése következik be 

A graft szakítószilárdsága kb. a 8. hét után kezd ismét növekedni. McFarland adatai szerint a szakítóerő még 4 hónap után sem éri el az eredeti szintet..."

 

Korábban szó volt a korai torna és az ín rögzülése közötti negatív korrelációról:

 

"A testsúlyterhelés és a rehabilitációs torna növeli az igénybevételt, így erre az új szalagnak reagálnia kell. Ezek a terhelések már akkor is bekövetkeznek, amikor a rekonstrukció leggyengébb láncszeme a rögzítés. Laboratóriumi vizsgálatok szerint még alacsony ciklikus terhelés (110 N alatt) is a graft csontcsatornájának nyíróterhelését okozza27, ami pl. a csontcsatorna kiszélesedéséhez vagy a graft károsodásához vezethet. A rögzítés ereje és merevsége a kulcs, hogy ez a graft – csontcsatorna mozgás károsítja-e a beépülés biztonságosságát."

Előzmény: pom-pom77 (1837)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 1842

Nagyon meglepett,hogy azt írtad  valószínű elszakadt.Szerencsére  csak túlreagáltad a dolgot.Örülök,hogy rendben van a szalagod.A patella ín valóban erősebb,de nem olyan komfortérzet 

Katy75 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 1841

Köszi, hát majd csak három hét múlva megyek újra. Múlthéten voltam akkor még nem éreztem ezt, de remélem nem lesz gond. Majd a gyógytornásznál is rákérdezek hogy szerinte mi lehet ez, hétfőn megyek hozzá először. Bár ma például nem fáj, fene tudja lehet, hogy ez még amolyan utóhatások.

Örülök, hogy nálad rendben van a dolog és nem szakadt el újra, egyébként én ettől félek a legjobban hogy mi lesz ha újra elszakad, ez szerintem olyan mint a kutyaharapás ha egyszer megharap utána már kicsit fél az ember minden kutyától :)

 

 

Előzmény: pcsaba12 (1840)
pcsaba12 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 1840

Kati! Ha mész vissza az egy hónapos kontrollra,akkor kérdezd meg a dokidat! Biztosat az tud mondani!

Én is voltam a héten a dokimnál a Sportkorházba és megmutattam neki,úgy néz ki,hogy nincs elszakadva újra csak valami izomszalag megszakadt,mert be van vérezve! Még fáj egy kicsit,a lépcsőn való közlekedés nehézkes,de javulóban van! 

Olvastam valahol,hogy a patella inas pótlás kb 50%-kal erősebb,a semitendinosus inas pótlás kb 20%-kal erősebb mint az eredeti keresztszalag! De ez nyilván minimum 1 év után és egyénfüggő is!

Katy75 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 1839

Sziasztok!

Kérdésem lenne, három hete műtöttek mennyire normális, hogy időnként olyan szúró érzet van a térdem belső felén, illetve a térdem alatt is egy kicsivel kb azon a részen lehet, ahol "megcsavaroztak" . Tudom hülyeség de néha már azt gondolom, hogy a csavarok szurkálnak belülről :)

Egyébként még rögzítőben van a lábam hajlítva még nem volt, hétfőn lesz az első gyógytornám.

 

Kati

pom-pom77 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 1838

Én sem azt írtam,hogy az átlagosnál embernél erősebb a szalagom,de az én "gyári"  szalagomnál biztos jobb.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.05.29 0 0 1837

Te kutatóorvos vagy. Biztos sokkal jobban értesz a mikrotraumák témájához. És ezt el is hiszem,annál is inkább  mivel az achilles ínam  is egy ártatlan mozdulatnál (asztalitenisz közben szakadt el)Azt mondta a professzor ,hogy egy egészséges ínnak egy tankot is el kellene húznia. Az achilles ínam elszakadása egy lassú folyamat eredménye. Úgy ahogy mondod a  rostok  lassú   apró szakadása miatt történt . És már csak egy csepp hiányzott ahhoz,hogy kicsorduljon a víz a pohárból. És itt jön a kérdésem?Más embernél miért nem indul be ez a folyamat (mikrotraumák  lassú apró szakadása)És itt  megint utalnék Krakovics doktor véleményére aki azt mondta,hogy egy egészséges ín  (főleg egy ilyen apró trauma hatására) nem szakadhat el. Béres György egyik betegének azt mondta,hogy megoperált térdében a szalag erősebb mint az eredeti,és  ezért nem valószínű,hogy  valaha  is el fog szakadni. Ezzel együtt elismerem,hogy én egy dilettáns vagyok ehhez a témához. Csak a józan paraszti eszem és a dokik  eszem  és a dokik véleményét írom. Kíváncsian várom a szakcikket.

L0riana Creative Commons License 2014.05.28 0 0 1836

Előljáróban annyit, hogy természetesen nem tudom, a te szalagod erősebb-e, mint az eredeti. Viszont ez általánosságban biztos nem igaz.

 

Azonban az érvelésed tartalmaz néhány logikai hibát.

 

1. Attól még, hogy a lábtenisz adta meg neki a kegyelemdöfést, nagyon is elképzelhető, hogy korábbi mikrotraumák sora okozott a szalag állományában apróbb szakadásokat, amik meggyengítették. Pontosan azért valószínű, mert - az általad leírtak alapján (ld. köv. pont) - nagyon kicsi behatásra szakadt el.

 

2. Mégis, hogy állapítod meg, hogy mekkora volt a szalagot ért erő? Nyilván se te, ,se az orvos nem tudja ezt megállapítani utólag. Laboratóriumi körülmények között vizsgálható csak egy szalag szakítószilárdsága, de az nem életszerű, mert csak egy irányba húzzák.

 

3. Abból, hogy a jelenlegi szalagod 1,5x vastagabb, mint az eredeti, nem következik egyáltalán, hogy erősebb is. Lehet valaki 100 kilósan színtiszta izom testépítő, és egy elhízott asszony is...

 

Majd küldök pár angol szakcikket (nem natura hirek és társai), ha megtalálom őket újra. Volt közte, ami pont arról szólt, hogy kutyákban megvizsgálták a szalag beépüléstől eltelt bizonyos időközönként, hogy mennyire jó a szakítószilárdság, és egyáltalán nem az jött ki, hogy valaha is jobb lett volna, mint újkorában...

Előzmény: pom-pom77 (1835)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 1835

LOrina-val  véleményével egy kicsit vitatkoznék "nem lesz olyan mint a gyári".Nos..a "gyári"/eredeti  a legtöbb esetben azért szakad el,mert  a "gyári" nem volt jó gyurmából.Nekem például lábtenisz közben pattant  el .Ez ugye nem erős trauma hatás.Nem ütköztem és még csak ki sem fordult a térdem.A jelenlegi szalag 1,5-szer vastagabb az eredetinél,tehát  erősebb  mint a "gyári",Béres Györgytől  is  közvetve hallottam ezt az információt. 

pom-pom77 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 1834

pcsaba 12! Ez egy nagyon szomorú  eset amit  én is nagyon sajnálok. És is tiszta ideg lennék a helyedben. Soha nem késő!!!Igenis tudsz mit csinálni. Gondold át és hozzál jó döntést. Én a helyedben dokit  váltanék. Tudom,hogy  nem örvendek nagy népszerűségnek ezen a  fóromon  . L.Oriana-nak igaza van abban,hogy az ín 4 hónapos koráig gyengül. Mégis gurablival értek egyet. Az,hogy  kerékpározás közben egy erősebb kitámasztás után elszakad a szalag,az nem normális. Ilyen csak akkor fordulhat elő,ha valami el lett baszva. Már bocs a kifejezésért. Én 3 hónaposan az egyik zsámolyról a másikra futottam(8 zsámoly volt általában) és minden egyes zsámolyon nem egyszerű gyakorlatokat végeztünk. Volt hogy hátra estem a lendülettől. Leírnék egy gyakorlatot. Az egyik láb a zsámolyon a másik a padlón ,ugrálva/egy időben oldalt  válta a padlón lévő láb került a zsámolyra és fordítva . És ebből 4 pár ,majd oldalazva futva a másik zsámolyra és így tovább. Volt úgy hogy lecsúszott a lábam a zsámolyról. Ebből 2 kör és utána jött a többi gyakorlat.1 órán keresztül .Ráadásul mind a 2 térdemben szalagpótlás volt. Neked ki sem csavarodott a lábad,nem estél el. Semmilyen trauma nem ért. Képzeld,ha minden második  sorstársunk aki kerékpározik,egy erősebb kitámasztásnál így járna. Már nem merek tanácsot adni kihez menjél,mert itt felnégyelnének engem egy jó páran. Olvasd el a hozzászólásaimat. Jelenleg  minden másnap ( 1 hónapja) futok 5 km-t 24.28 a legjobb időm. Hetente legalább 2 alkalommal  tenisz. Most  voltam 1 éves kontrollon. Még egy fél évig kell hordanom a térvédőt,de csak labdajátékoknál(műtéttől 1,5 év) Csepelen  Csefusz futóverseny volt április 27-én 3,7 km volt a táv,104 indulóból az abszolút kategóriában a 13. lettem 17.29 mp-el úgy ,hogy akik előttem végeztek azok mind lehettek volna a gyerekeim. Akkor még csak Kb. 5 naponként futottam .És csak fél éve  kezdtem futni. Tudom,most megint sokan gondolják,hogy gizdázom az eredményeimmel. Túlságosan nem izgat, ezzel inkább  csak azt akarom sugallni neked ,hogy melyik dokit válaszd. És ezt itt már egy párszor leírtam. Még valamit …A szkeptikusok táborának  akik nem sokra tartják a porcerősítőt. A kontrollon anélkül,hogy rákérdeztem volna ,a dokim mondta,hogy szedjem a porcerősítőt 3 hónapig ,ugyanennyi szünet,és így tovább .Mindegyiket   lehet szedni,kivéve a Proenzit. Az e-mail címem is megtalálod ezen az oldalon. Nagyon szívesen adok tanácsot. Voltak akik az ország másik végéből ( nagy városból) jöttek  fel Pestre ,hogy a dokimmal műttessék meg  magukat ,csak azért mert olvasták az összes hozzászólásaim. És ez engem nagy büszkeséggel tölt el,hogy én is tudtam segíteni. 

L0riana Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1833

:( sajnálom. Nekem háromszor csinálták, 2 és 5 évre rá az első műtétre, összesen 9 műtétem volt, évente átlagban egy 2006-tól, az utolsó 2013 szeptemberében, úgyhogy átérzem... De utána jobb lesz, ne aggódj! Írj e-mailt, ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, tudom, milyen ez...

Előzmény: pcsaba12 (1832)
pcsaba12 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1832

Sajnos nálam minden jel arra mutat,hogy újra elszakadt a keresztszalagom 4 hónap után! Jövő héten kell visszamennem a dokihoz és megbeszéljük,hogy hogyan tovább! Semitendinosus ínnal lett csinálva,de a következő pótlást lehet,hogy jobb lenne patellával! Tiszta ideg vagyok,de már nem tudok mit csinálni!

 

grebel Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1831

Nekem nem nyúlik ki a lábam teljesen, ezért csináltak egy MR-t. A titán ácskapcsok nem zavarták a felvételt.

Ja, és maradok a klubban, sőt megerősítem a tagságot :-(

Előzmény: L0riana (1830)
L0riana Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1830

Szia Gurabli! Az MR-re valszeg nem lesz gond nálad, nem szokott gond lenni a keresztszalagosoknál, hacsak nem egy-két 100-as szöget ültetnek a térdbe :D. Nálam azért nem lehet MR-t végezni, mert az első pótlás csavarjait kiszedte a doki, de beletört az egyik, és így maradt a csontban 2 félcentis darabka pont az ízület közelében, és sajna pont úgy gerjeszti a teret, hogy fekete lyuk látszik. Szóval normálisan nincs ilyen, ne aggódj!

Előzmény: gurabli (1828)
Katy75 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1829

Sziasztok,

ma voltam varrat szedésen, doki szerint rendben van minden, bár én mikor megláttam a lábam hát nem nagyon tetszett. Olyan össze aszalodott szegényke :)  tényleg hihetetlen, hogy ez alatt a 2 hét alatt mennyire összeesett. Most már elkezdhetem a mankó nélküli menést is, most délután próbálgattam úgy hogy a mankó még azért a kezemben van de már jobban rálépek a műtött lábamra nagyon furcsa érzés nem is nagyom merem terhelni. A rögzítő még marad a gyógytornáig.

 

Az első gyógytorna június 2-án lesz a Sportkórházban, már nagyon várom kíváncsi vagyok milyen lesz.

 

Hát ennyi most itt tartok.

Kati

gurabli Creative Commons License 2014.05.22 0 0 1828

Igazad van, ebben tévedtem. Ráadásul nem is túl szerencsésen fogalmaztam:( Tudom én is ezeket a szakaszokat, csak összekevertem:)

Ettől függetlenül szerintem el kell menni az orvoshoz, nagy valószínűséggel ő meg tudja mondani.

 

L0riana: most, hogy már csavar(ok) vannak a térdemben, elfelejthetem az MR-t, jól tudom? Ha jól emlékszem, Te voltát MR-n és nem lehetett használni a felvételt?

Előzmény: L0riana (1827)
L0riana Creative Commons License 2014.05.21 0 0 1827

Gurabli, ez rosszul tudod sajnos. A szalag a 3-4. hónapba a legsérülékenyebb, könnyebben szakad, mint a beültetés után közvetlenül. A plasztika után az átültetett szövet előbb leépül, majd újra felépül, vérerek nőnek bele, fél év kell, mire nagyjából funkcionálni kezd, és legalább 1 év, mire megközelíti az eredeti szalag működését. És persze sosem lesz olyan erős, mint a gyári.

Előzmény: gurabli (1826)
gurabli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 1826

Hát, ezt itt sajnos senki nem fogja megmondani. Biztosra még az orvos is nehezen:( El kell menni hozzá, főleg, ha fáj és duzzadt. Nem szakad azért olyan könnyen, főleg 4 hónap után. De jobb, ha látja az orvos.

Előzmény: pcsaba12 (1825)
pcsaba12 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 1825

Sziasztok! Holnap lesz 4 hónapja,hogy keresztszalag pótláson mentem át,a felépülésem eddig viszonylag jól haladt,de a hétvégén biciklizés közben oldalra való erősebb kitámasztás során a térdemben nyilaló fájdalmat érzek. Nem fordult ki,de azóta fáj és nagyon be van vizesedve. Kívülről nincs bevérzés és stabilnak érzem a lábam. Az orvos azt mondta a legutóbbi kontrollon,hogy csak akkor menjek vissza ha baj van! Mi a jele,ha újra elszakadt a szalag???? Nagyon remélem,hogy nem! Szerintetek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!