Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2017.01.13 0 1 133649

Pár éve a szomszéd városból egy szépkoru hölgy a fiával hozott valami rettenetet. Mondtam vigyék vissza mert ebből nem lesz semmi, ha még is az meg rossz lesz. Addig könyörgött míg el nem vállaltam. Be jött a papírforma. 

Kedvesen azt mondta legyen nekem is olyan karácsonyom mint amit én okoztam azzal hogy nem lett pálinkája. 

Szerencsére jobb lett. A következő ügyfél hozott egy horgolt angyalkát a karácsonyfámra mert meg volt elégedve. Ez nem csak kioltotta az átkot, fel is töltött. 

Előzmény: mili70 (133647)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133648

Annak, aki odaviszi a rossz cefréjét, magyarázhatod. Másnapra elfelejti, nem szabálykövető, azt hiszi, elég az, ahogy Ő csinálja, stb.

Régóta járok bérfőzdébe, s találkozom ugyanazokkal az arcokkal, hidd el semmi sem változik.

Az enyém mindig kiváló cefre, örül is a főzdés neki.

Előzmény: mili70 (133647)
mili70 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133647

Kizárólag marketing céllal nem érné meg mégis kifőzni a " paraszt " rossz cefréjét? Odaültetni az üst mellé, hogy nézze végig mennyi lesz belőle, az íze meg úgy is adni fogja magát. Aztán elmagyarázni, hogy kéne csinálni a jövőben. Az adott pillanatban ez lehet, hogy  veszteség lenne a főzdésnek, de nyerhet vele egy új, a remények szerint már jó cefrét készítő kuncsaftot, aki a sikereken felbuzdulva minden évben több és több, jobbnál-jobb cefrével örvendezteti meg a bérfőzdést. ( és a pénztárcáját )

:-)

Előzmény: In Lak'ech (133645)
rézműves1 Creative Commons License 2017.01.13 0 2 133646

Csak mellékesen, ebben a tartós kemény mínuszban, nincs az a szuper cefre, ami ne fagyna meg...

Előzmény: In Lak'ech (133636)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133645

"Ha már odahoztak valamit és rossz abból a bérfőzdés már nem jön ki jól."

 

Ez mennyire nagyon igaz megállapítás!!

Előzmény: snapszmester (133643)
Cipurró Creative Commons License 2017.01.13 0 1 133644

Épp írni akartam, hogy ha betartotta volna a szabályt, ez ugye nem fordult volna elő......  Mondjuk azt nem értem, hogy egy ránézésre is sz@r cefrének minek áll neki.........

Előzmény: mili70 (133634)
snapszmester Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133643

Ha már odahoztak valamit és rossz abból a bérfőzdés már nem jön ki jól. Ha lefőzi, kevés és sz.. becsapta a főzdés. Ha nem főzi le,  bunkó és többet oda nem megy egyik variáció után sem. Ez már jó variáció. Ha belátja hogy nem volt igaza és visszajön azt már többet elzavarni sem lehet és egyre jobbak a pálinkái. 

Na, ez vonatkozik az otthonfőzőkre is. :-)

Előzmény: mili70 (133638)
mili70 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133642

Hoppá a mennyiségen lazán átsiklottam. :)

Előzmény: Figyelget (133641)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133641

Úgy sejtem, 80 liter darabos, fagyott  cefrével mindenhol elhajtották volna. :))

Előzmény: mili70 (133638)
mili70 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133640

Erdélyben a következő év tavaszán főzik ki a fagyott cefrét. Nem mondom, hogy jó a pálinka, de azért van kihozatal. :)

Előzmény: In Lak'ech (133636)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133639
mili70 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133638

Azt nem tudom, hogy az említett cefre mennyire volt rohadt.

És azt sem tudom, hogy az összes bérfőző annyira önérzetes-e, hogy sz@r(?) cefréből nem főz, még akkor sem, ha ez neki anyagilag nem jó. Én a helyükbe inkább kifőzném, és elmagyaráznám a kuncsaftnak a helyes cefrézés menetét, a jövőbeni sikeres együttműködésben reménykedve.

Előzmény: In Lak'ech (133635)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133637

Javaslom, legközelebb "B" -t és "A"-t hagyd ki a képletből!  :))

Előzmény: KGPista (133630)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133636

Ja, ha egy cefre fagyott tud lenni, az valamelyest előrevetíti a kihozatalt, mely minden kétséget kizáróan konvergál a 0-hoz.

Előzmény: mili70 (133634)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133635

Azt gondolom Snapszi "A"-t a fagyott-rohadt cefréjével együtt vágta volna ki. Gyanítom az összes bérfőző hasonlóképp járt volna el, és örült volna, hogy az otthonfőzők üstjét rongálja. :-)

Előzmény: mili70 (133634)
mili70 Creative Commons License 2017.01.13 -1 0 133634

A sztori nagyon jó, de nem biztos, hogy ki kellett volna posztolni. Amellett, hogy nem is főzhetsz másnak, az ilyen hozzászólások csak erősítik snapszmester ( és mások ) meggyőződését, hogy az otthonfőzők - feketén főzve -elveszik a munkát a hivatalosan működő, és adózó bérfőzdéktől. Így nehéz védekezni, hogy mennyire becsületesek, és jogkövetők vagyunk. :-)

Előzmény: In Lak'ech (133633)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.01.13 0 2 133633

...B-t. Két rohadtnagy maflással. Akár utána is. :-)

Előzmény: kivimánia (133632)
kivimánia Creative Commons License 2017.01.13 0 1 133632

Mielőtt elmentél,meg kellet volna kínálni.

Előzmény: KGPista (133631)
KGPista Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133631

Ja, a lényeg! "B" fázott és azért rakott rá... :D

KGPista Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133630

Először is szeretném megköszönni, mindenkinek a segítséget! 

A jövőhéten szabadságon leszek és neki látok a "mosogatásnak". :)

 

Most pedig elmesélem, hogy  sikerült befeketítenem az üstöm alját:

 

A történet ott kezdődik, hogy adott 80 liter hátborzongatóan undorító, darabos, fagyott cefre. Ennek gazdája "A", egy távoli ismerősöm. "A" karácsony előtt megkeres, hogy nem lehetne-e? Mondom: Nem! A hűtővizet a hideg miatt leeengedtem, elpakoltam, stb...

És ekkor jön a siralomház, hogy akkor karácsonyra az asztalra nekik semmi sem lesz...

Mondtam, hogy elég bizarr is a cefre...

Jajj, azzal ne foglalkozzak, csak legyen valami... Jó lesz... 

Meghatódtam... Bár ne tettem volna... 

Azt tudni kell, hogy a pálinkafőzőm egy lemezbodéban az udvar végén áll. A helység nem szigetelt csak eső védett. Ennek a későbbiekben még lesz jelentése.

Szóval igent mondtam. Szóltam az egyik gyermekkori havernak "B" aki főzést még nem látott, hogy jöjjön el és nézze meg. El is jött. 

Szépen felraktam főni a "darabost". Semmi extra, fasza mínusz fok kint, de el lehet viselni.  "B" fát vág, minden okés. 

És ekkor olyan helyre kellett sürgősen távoznom ahová a király csak egyedül megy.

Mondom "B"-nek, hogy ne rakj a tűzre mindjárt jövök!

"Ó, hagyjad már! Tudom én, hogy mit kell csinálni! Menj végezd a dolgot én majd itt leszek!"

Jó, de akkor ne rakj rá semmit!

"Jól van na!"

Hát rárakott. De nem csak akácot. Egy tsz-es zsákban volt napraforgó brikett, azt is. Annak meg a fűtőértéke majdnem a duplája, mint az akácnak. Vissza jövök és kinyitom az ajtót. Gyanúsan meleg volt bent a kinti fagy ellenére... Megkavarom az üstöt és éreztem a tragédiát. ..

Megcsináltam a pálinkát. Érdekes módon nem volt égett íze vagy szaga, inkább a megrohadt, rossz cefre aromáját viselte magán, de még így is fogyasztható volt... "A"-nak boldog karácsonya lett... :)

Tanulság: Szar cefrét ki kell önteni, a haverokat meg csak felügyelet mellett otthagyni. :) :) :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133629

:)) Így ránézésre "laikus"ként "csinos",ügyes,termelékeny kis magozód lehet! Gratulálok hozzá! 

Előzmény: envision (133623)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133628

:)) Hátha...Bizakodjunk benne.Motorom,hordóm,lábakhoz vas anyagom nekem is lenne,a többi hiányzó cuccot ha kellene még a "tangóról" összekotorászhatnám,de affinitásom az elkészítéséhez már nincs:))

Előzmény: bucee2 (133619)
bucee2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133627

Szilvánál ha jól látom elég sok gyümölcshús visszamaradt. Ez a kép után még ment a magozó és átment a hús vagy az már a maggal együtt kuka lett? Ha kuka akkor kb mennyi a veszteség?

Előzmény: envision (133623)
bucee2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 133626

Köszönöm a képeket! A video alapján hatékonyabb mint más magozók. Magokat nem töri?

Előzmény: envision (133623)
sogi01 Creative Commons License 2017.01.13 0 1 133625

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (133600)
mili70 Creative Commons License 2017.01.12 0 0 133624

Nem kevés muszlimot láttam gatya részegen. Volt akinek konkrétan alkoholmérgezése volt, és kórházba került.......

Előzmény: Jolida (133613)
envision Creative Commons License 2017.01.12 0 0 133623

Nah ...találtam még hármat...

 

 

 

Előzmény: bucee2 (133620)
envision Creative Commons License 2017.01.12 0 0 133622

Pár kép még az előzőhöz.

 

Kajszi meg szilva magozásra szoktam használni...1-1,5 kW -os motor bőven elég 800 körüli fordulat/perc szerintem elégséges , az enyém 1400-at forog ...kicsit soknak találom,de mivel működik így is ,ezért  nem piszkálom :)

Ha jól emlékszem ,a tárcsa és a hordó belseje közti hézag 3,5mm.

Én is egy fórumtárstól kaptam instrukciókat az elkészítéshez.

Előzmény: bucee2 (133620)
envision Creative Commons License 2017.01.12 0 1 133621

Így is lehet. 

Nálam ez pár BN 500 csavarfej kezdi meg a magozást , aztán a felszabaduló magok befejezik a gyümölcshús lebontását .

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140090057&t=9007484

Előzmény: bucee2 (133620)
bucee2 Creative Commons License 2017.01.12 0 0 133620

 ennek a magozónak mi lehet a működési elve? Mintha csak egy tányér forogna benne. Se verőléc vagy kereszt léc. Hogy magoz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!