Pár éve a szomszéd városból egy szépkoru hölgy a fiával hozott valami rettenetet. Mondtam vigyék vissza mert ebből nem lesz semmi, ha még is az meg rossz lesz. Addig könyörgött míg el nem vállaltam. Be jött a papírforma.
Kedvesen azt mondta legyen nekem is olyan karácsonyom mint amit én okoztam azzal hogy nem lett pálinkája.
Szerencsére jobb lett. A következő ügyfél hozott egy horgolt angyalkát a karácsonyfámra mert meg volt elégedve. Ez nem csak kioltotta az átkot, fel is töltött.
Kizárólag marketing céllal nem érné meg mégis kifőzni a " paraszt " rossz cefréjét? Odaültetni az üst mellé, hogy nézze végig mennyi lesz belőle, az íze meg úgy is adni fogja magát. Aztán elmagyarázni, hogy kéne csinálni a jövőben. Az adott pillanatban ez lehet, hogy veszteség lenne a főzdésnek, de nyerhet vele egy új, a remények szerint már jó cefrét készítő kuncsaftot, aki a sikereken felbuzdulva minden évben több és több, jobbnál-jobb cefrével örvendezteti meg a bérfőzdést. ( és a pénztárcáját )
Épp írni akartam, hogy ha betartotta volna a szabályt, ez ugye nem fordult volna elő...... Mondjuk azt nem értem, hogy egy ránézésre is sz@r cefrének minek áll neki.........
Ha már odahoztak valamit és rossz abból a bérfőzdés már nem jön ki jól. Ha lefőzi, kevés és sz.. becsapta a főzdés. Ha nem főzi le, bunkó és többet oda nem megy egyik variáció után sem. Ez már jó variáció. Ha belátja hogy nem volt igaza és visszajön azt már többet elzavarni sem lehet és egyre jobbak a pálinkái.
Azt nem tudom, hogy az említett cefre mennyire volt rohadt.
És azt sem tudom, hogy az összes bérfőző annyira önérzetes-e, hogy sz@r(?) cefréből nem főz, még akkor sem, ha ez neki anyagilag nem jó. Én a helyükbe inkább kifőzném, és elmagyaráznám a kuncsaftnak a helyes cefrézés menetét, a jövőbeni sikeres együttműködésben reménykedve.
Azt gondolom Snapszi "A"-t a fagyott-rohadt cefréjével együtt vágta volna ki. Gyanítom az összes bérfőző hasonlóképp járt volna el, és örült volna, hogy az otthonfőzők üstjét rongálja. :-)
A sztori nagyon jó, de nem biztos, hogy ki kellett volna posztolni. Amellett, hogy nem is főzhetsz másnak, az ilyen hozzászólások csak erősítik snapszmester ( és mások ) meggyőződését, hogy az otthonfőzők - feketén főzve -elveszik a munkát a hivatalosan működő, és adózó bérfőzdéktől. Így nehéz védekezni, hogy mennyire becsületesek, és jogkövetők vagyunk. :-)
Először is szeretném megköszönni, mindenkinek a segítséget!
A jövőhéten szabadságon leszek és neki látok a "mosogatásnak". :)
Most pedig elmesélem, hogy sikerült befeketítenem az üstöm alját:
A történet ott kezdődik, hogy adott 80 liter hátborzongatóan undorító, darabos, fagyott cefre. Ennek gazdája "A", egy távoli ismerősöm. "A" karácsony előtt megkeres, hogy nem lehetne-e? Mondom: Nem! A hűtővizet a hideg miatt leeengedtem, elpakoltam, stb...
És ekkor jön a siralomház, hogy akkor karácsonyra az asztalra nekik semmi sem lesz...
Mondtam, hogy elég bizarr is a cefre...
Jajj, azzal ne foglalkozzak, csak legyen valami... Jó lesz...
Meghatódtam... Bár ne tettem volna...
Azt tudni kell, hogy a pálinkafőzőm egy lemezbodéban az udvar végén áll. A helység nem szigetelt csak eső védett. Ennek a későbbiekben még lesz jelentése.
Szóval igent mondtam. Szóltam az egyik gyermekkori havernak "B" aki főzést még nem látott, hogy jöjjön el és nézze meg. El is jött.
Szépen felraktam főni a "darabost". Semmi extra, fasza mínusz fok kint, de el lehet viselni. "B" fát vág, minden okés.
És ekkor olyan helyre kellett sürgősen távoznom ahová a király csak egyedül megy.
Mondom "B"-nek, hogy ne rakj a tűzre mindjárt jövök!
"Ó, hagyjad már! Tudom én, hogy mit kell csinálni! Menj végezd a dolgot én majd itt leszek!"
Jó, de akkor ne rakj rá semmit!
"Jól van na!"
Hát rárakott. De nem csak akácot. Egy tsz-es zsákban volt napraforgó brikett, azt is. Annak meg a fűtőértéke majdnem a duplája, mint az akácnak. Vissza jövök és kinyitom az ajtót. Gyanúsan meleg volt bent a kinti fagy ellenére... Megkavarom az üstöt és éreztem a tragédiát. ..
Megcsináltam a pálinkát. Érdekes módon nem volt égett íze vagy szaga, inkább a megrohadt, rossz cefre aromáját viselte magán, de még így is fogyasztható volt... "A"-nak boldog karácsonya lett... :)
Tanulság: Szar cefrét ki kell önteni, a haverokat meg csak felügyelet mellett otthagyni. :) :) :)
:)) Hátha...Bizakodjunk benne.Motorom,hordóm,lábakhoz vas anyagom nekem is lenne,a többi hiányzó cuccot ha kellene még a "tangóról" összekotorászhatnám,de affinitásom az elkészítéséhez már nincs:))
Szilvánál ha jól látom elég sok gyümölcshús visszamaradt. Ez a kép után még ment a magozó és átment a hús vagy az már a maggal együtt kuka lett? Ha kuka akkor kb mennyi a veszteség?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kajszi meg szilva magozásra szoktam használni...1-1,5 kW -os motor bőven elég 800 körüli fordulat/perc szerintem elégséges , az enyém 1400-at forog ...kicsit soknak találom,de mivel működik így is ,ezért nem piszkálom :)
Ha jól emlékszem ,a tárcsa és a hordó belseje közti hézag 3,5mm.
Én is egy fórumtárstól kaptam instrukciókat az elkészítéshez.