Keresés

Részletes keresés

Fat Creative Commons License 2009.03.03 0 0 635

Itiner: absz. egyetértek, hogy felesleges. Csakúgy mint a pecsételés. Nyilván a dugóka/chip drágább, de sokkal futóbarátabb.

Azzal is egyetértek, hogy nem szerencsés a futóversenyt a túrával vegyíteni. Vagy ha igen, akkor a gyalogosok szigorúan a futók után induljanak.

Lenne még pár gondolatom, csak össze kéne szedni őket ... és most inkább indulok az erdőbe.

Előzmény: csanya. (633)
olipapa Creative Commons License 2009.03.03 0 0 634
teljesen jó.
néhány gyors apróság és extra kieg.:
- frissítőpontok után szemetes zsák kihelyezése
- eredménylista kihelyezése mihamarabb a célterületen a befutó után.
- futóknak ne kelljen pecsételni, helyette jobb ha van személy, aki felírja a rajtszámokat az ep-kon.
- ha már van célkapu, jó ha egy versenybíró is áll ott a befutás sorrendjét ellenőrizni.
- jó, ha lehetőség van az első 5-6 futót díjazni (korosztály, hölgyek, ha van induló). Minden teljesítő kapjon valami hasznos ajándékot. A kitűző manapság már nem ilyen. A polo is akkor az igazi, ha technikai, de ez még itthon álomvilág.
- a verseny webes megjelenése legalább alap formában (nevezés lehetősége, angol nyelvű forma plusz pont).
- útvonal, szabályok, rajtidők, díjak pontos betartása a meghírdetetteknek megfelelően.
- parkolási lehetőség (nem aranyáron), öltözők, csomagmegőrzés, csomagküldés pontra
- helyi média értesítése
- a verseny rajtterülete felé az autóút kitáblázása
- Km jelzés 10km-ként, vagy a frissítőknél
- a pálya első pár km-je legyen elég széles a helyezkedéshez és ne lejtővel indítson.
- rendező telszáma a rajtszámon nem árt ha ott van (baleset) és van jármű is amivel megközelíthető a pálya java.
- orvos a célban
stb..
Előzmény: carlos80 (632)
csanya. Creative Commons License 2009.03.03 0 0 633
Pályavezetés:

Minimum 1 titkos pontot kell üzemeltetni az útvonalon és azt évről évre máshova tenni.

Rajt, szabályok:

A futók előtt senki nem indulhat.

Itiner:

A szöveges leírás totál felesleges. Addig jó csupán míg a pályán vagy. Ha valahol letérsz, letévedsz, akkor kizárólag a térkép segíthet.

Útvonal jelölés:

A lebomló festékkel vigyázni! Mi is azt használtunk a LAM-on oszt jól nem bomlott le. A fa beszívta...nyilván van olyan ami alkalmas fára is.

Pecsételés:

Azért annyira nem drága a dugókás rendszer.

Frissítés:

20 km-től izotonikus és/vagy valamilyen cukrozott italt kell adni.

Óvás? Diszkvalifikáció? Nevezés? Orvosi ellátás?
Előzmény: carlos80 (632)
carlos80 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 632

Hali!

 

Egy kedves rendező ismeresőm kikérte a véleményemet a terepfutó versenyek rendezésének mikéntjéről. Lehet rajta vitatkozni:

 

Terepfutó verseny szervezéséhez ajánlások

 

 

Pályavezetés:

 

A legcélszerűbb 50-60 km közötti pályát kijelölni, ellenben nem javaslom, hogy 70 km-nél hosszabb legyen, mert afölött már kevés az érdeklődő. Mindenkép legyen gyalogos túra is egyben, (növelendő a résztvevők számát és egyben a rendezvény sikerességét), és rövidebb résztávokat (15-25-45 km) is érdemes kijelölni. A rövidítés lehetőségét nullára kell redukálni, melyet a helyes pályakijelöléssel (mindenhol a lehető legrövidebb szakaszon kell vinni két pont között) meg lehet oldani.

 

Rajt, szabályok:

 

A futók számára a tömegrajtot lehetőleg ne túl korai időpontra, mindenképp a gyalogosok előtt kell kitűzni. A rajtot 8 órára célszerű tenni, előtte csak a leghosszabb táv gyalogosait kell elengedni, illetve azokat, akik nem keresztezik a futók útvonalának az első részét. A pecsételő helyeken mindenkép elsőbbség illeti a versenyzőket és vonatkozzon ez a pálya teljes szakaszára. Itt érdemes felhívni a gyalogosok figyelmét, hogy legyenek türelmesek a futókkal szemben és tegyék szabaddá előttük a pályát.

 

Itiner:

 

Az itiner figyelése és olvasása futás közben veszélyes, és hátrányosan érinti a pályát kevésbé ismerő futókat. Mindenképp legyen szöveges leírás, esetleg térkép, és egy olyan útvonalvezető, amelyen színes formátumban vannak egymás után feltüntetve a jelzések és a hozzájuk tartozó kilométer. Nem szerencsés a papír alap, mert hamar szétrongyolódik, és használhatatlanná válik. Érdemes csak a jelzésekről és a kilométerekről egy színes laminált itinert készíteni, mely külön megvásárolható, vagy használat után, ha sérülésmentes, díjmentesen visszaváltható.

 

Útvonal jelölés:

 

Biológiailag lebomló, rikító színű festékkel kell jelölni a teljes útvonalat. Nagy méretű nyilakat kell festeni minden elágazásnál, melyeket előjelző, figyelmeztető jelzéseket előznek meg. Az egyértelmű útvonalakon megfelelő (2-300 m-es) gyakorisággal emlékeztető jelzéseket kell felvinni. Szalagot kiegészítés képen az elágazásoknál, illetve olyan helyeken célszerű használni, ahol a festés nem lehetséges. csak szalag használata nem célszerű, mert sajnos átköthetik, leeshet, felcsavarodhat. (Jelzőszalagnak bármely nagyobb háztartási boltban megvásárolható fehér piros (veszélyt jelző) szalagot érdemes vásárolni.

 

Versenyzők azonosítása:

A versenyzők azonosításához rajtszámot kell használni. Egyrészt a gyalogosok is könnyebben felismerik a versenyzőket, másrészt a pontokon a rajtszám felírása kiválthatja a pecsételést és bizonyítja, hogy valóban versenyző érkezett, aki jogosult a külön frissítésre.

 

Pecsételés:

 

Habár drága a dugókás rendszer, a mai színvonalnak ez a legmegfelelőbb időmérési rendszer (a lábra rakható chipest leszámítva). Ellenkező esetben, vagy kiegészítésként a pecsételés helyett a rajtszámok felírását javaslom az ellenőrző pontokon. Az ellenőrző pontokat 100 méterrel korábban jelezni kell.

 

Frissítés:

 

A frissítés mindig is kulcsfontosságú egy futóverseny rendezésében. A futóknak nincs idejük zsíros kenyeret enni savanyúsággal. Nekik speciális frissítésre van szükség, a túrázóktól elkülönítve.

Egy 60 km-es távon 5 frissítőpontot érdemes létesíteni. 10km-ig elegendő a tiszta víz. 20 km-től kezdődően izotónikus ital, esetleg kóla szükségeltetik. Gyümölcsök: gerezdekre vágott citrom, narancs, banán. A banánt héjában hagyva, bevágva érdemes kínálni. Kockacukor, szőlőcukor, műzliszelet, csokoládé (kicsomagolt állapotban, és darabolva). Száraz keksz és kétszersült vagy kenyér darabok mézzel. Féltávtól érdemes néhány cikk paradicsomot egy tányér konyhasóval kirakni, illetve magnézium, Magne B6 tablettát az esetleges izomgörcsök kezeléséhez.

A nagyobb frissítőket olyan helyekre kell telepíteni, amelyek könnyen megközelíthetőek, és lehetőleg ne emelkedővel folytatódjon az út, mert lejtőn és síkon könnyebb frissíteni. A frissítőket 100 méterrel korábban jelezni kell.

 

Célba érkezés:

 

A legpraktikusabb célkaput felállítani, mert tömeges befutó esetén pl egy iskolaajtót keretestül tépünk ki . A holtversenyt egyértelműen ki kell zárni. A befutást követően zuhanyzási lehetőséget érdemes biztosítani, mert sokat dob a verseny értékelésén.

 

Díjazás:

 

Nem javaslom a pénzdíjazást, habár profi futókat csak így lehet elcsalni. Minden célbaérkező kapja meg az esetleges túrázók díjait (oklevél, kitűző), és a verseny emblémázott pólóját. Az 1-3. helyezett díjakat pl. érem, kupa és tárgyjutalom tartom a legmegfelelőbbnek. Tárgyjutalom mindenképp olyan dolog legyen, ami hasznos és egyedi. Pl: fejlámpa, zokni, technikai felső, cipő, sapka, óra, kulacsos övtáska stb.

 

 

Üdv, Carlos

medvegyu Creative Commons License 2009.03.03 0 0 631
Ma megnéztem, hogy mi maradt a hóból. Hát akadt még, néhol még összefüggő volt (Újlaki-hegy oldalában pl.).
Máshol viszont már zöldülni kezd az erdő!
Szombaton elbúcsúztatom a telet a Mátrahegyen, aztán jöhet a madárfüttyös virágillatú tavasz!
kutyA Creative Commons License 2009.03.03 0 0 630
Itiner, vagy nyilacskák szerint? ;-)
Előzmény: csanya. (626)
olipapa Creative Commons License 2009.03.02 0 0 629
Előzmény: olipapa (627)
Lászlószilvi Creative Commons License 2009.03.02 0 0 628

Ha még piros nyilak lett volna, de ez a fakó rozsda szín, akár rejtőzködő színnek is beillett volna a fák kérgén. No és azok a talányos, merre van az út, kanyarodó nyilak...

De a szervezők kedvesek voltak, még dobogót is összehoztak felfordított, színes vödrökből.

A táj is nagyon más volt számomra. Sár is volt bőven, meg  kevergés.
Nyugodt, piciny falvak, működő, nyiszorgó olajkút, mocsárvilág, erdei bozótos, madár hangok, 2 színes lepkét is láttam, meg egy felkötözött döglött varjút, tehén és silószag, fenyves, dombocskák, hóvirág és végre TAVASZ!


 

Előzmény: csanya. (623)
olipapa Creative Commons License 2009.03.02 0 0 627
A görögök ultra trail-je. nem is rossz így első ránézésre. Szép szezonzárás lehetőség.
csanya. Creative Commons License 2009.03.02 0 0 626
Héhéhéhéhéhé mi nem kavartunk el!-)
Előzmény: amat (625)
amat Creative Commons License 2009.03.02 0 0 625

Nekem nem volt különösebb bajom a túrán, versenyen, tény, hogy néhol:-) nagyon laza volt a talaj. Egy helyen mi is elkevertünk, meglátogattunk + 1 olajkutat. Amikor az úttalan utakon haladtunk, ahol csak a fára festett nyilakat lehetett vadászni, arra gondoltam bevezetést nyertem a tájfutás rejtelmeibe:-), abba a részébe, hogy uttalan utakon:-)

Előzmény: csanya. (623)
amat Creative Commons License 2009.03.02 0 0 624

Én is köszi neked a társaságot:-)

nekem a végére a hosszú emelkedő már nem hiányzott, azt szépen gyalogoltam:-)

Gratulálok!

Előzmény: Lászlószilvi (622)
csanya. Creative Commons License 2009.03.02 0 0 623
Elég vegyes érzéseim vannak a Göcsej Galoppról. Az elején rengeteg sár volt. Aztán szerencsére kevesebb, de lett helyette úttalan utakon piros nyíl keresés, zsombékoson átkelés, páran alternatív útvonalon haladtak a cél felé. Az utolsó 15 km-en jót sétáltunk. -)
Lászlószilvi Creative Commons License 2009.03.02 0 0 622

Köszi a társaságot a Galoppon!

55km/920m-t mértek. 

Kinyomtatták és megkaptuk a dugóka mérését.

Előzmény: amat (620)
olipapa Creative Commons License 2009.03.01 0 0 621
Gondoltam ilyen finoman kezdem, először csak itt, a fórumon.
Előzmény: manbo (619)
amat Creative Commons License 2009.03.01 0 0 620

.. hát néhol kicsit nehéz volt a talaj:-)

Kérem, ha valakinek van mért táv és szint, írja be, kösz!

Remélhetőleg valahová felkerülnek az eredmények is, elfelejtettem az órámat megnézni beérkezéskor:-)

 

Előzmény: cs70 (618)
manbo Creative Commons License 2009.03.01 0 0 619
Megelőztél. Sejtettem, hogy az öreg nem bírja a hideget. Amilyen a formánk idén pont hideg lesz az UTMB-n. Pont akkor, amikor az öreg nincs ott... Nem baj,marad a napfényes katalán...  
Előzmény: olipapa (616)
cs70 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 618
Göcseji Galopp letudva, hát volt sár rendesen, én jobban elfáradtam, mint egy Írottkő 70-esen.
olipapa Creative Commons License 2009.02.28 0 0 617
Nőknél Aguilers Monica nyert (jó ismerősöm a 2007 UTMBről)
Előzmény: olipapa (616)
olipapa Creative Commons License 2009.02.28 0 0 616
Olmo feladta a Transgrancanaria-t. (a hidegre hivatkozott), Adolfo Aguilo nyert 12.58al, Arnau Juliá és Aurelio Olivar előtt. David Garcia 4., Adrian Bremmwald 5.
Futóapuka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 615
Ne keseredj el! 75 perc több is mint elég kezdetnek. Hála az égnek engem eddig elkerültek a betegségek. Csak a csípőhorpaszom ment tönkre a sok csúszkálás miatt. Már nagyon várom a tavaszt és a száraz utakat...
Előzmény: olipapa (614)
olipapa Creative Commons License 2009.02.28 0 0 614
egy hét beteges kihagyás után én is "lezúztam" az első 75p es terepezésem. pont elég is volt.
Előzmény: Futóapuka (613)
Futóapuka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 613

Sziasztok!

Remélem jövőre tényleg kicsit később lesz a rajt és nem 7-kor... Idén többek között emiatt is maradnak távol a Bükk- és Miskolc farkasai a versenytől. :-)))

Azért szolidaritásból már ma délelőtt Carlos barátommal toltunk egy gorombát Tapolca-Bükkszentkereszt-Lillafüred-Szeleta-tető-Gulicska-Bükkszentlászló-Esőház-Tapolca körön. Röpke 35 kili lett, több mint 2000m szintemelkedéssel. Holnap már fent lesz és megtekinthető lesz a Trackabee-n.

Addig is nagy hajrá a göcseji versenyzőknek!

csanya. Creative Commons License 2009.02.28 0 0 612
Igen. Remélem jövőre kicsit későbbre teszik....
Előzmény: amat (611)
amat Creative Commons License 2009.02.28 0 0 611

..ugye 7 kor van a rajt?:-)

 

Előzmény: csanya. (604)
kutyA Creative Commons License 2009.02.28 0 0 610
Ez nagyon jó! Hol lehet ilyen csajokat összeszedni?
Előzmény: olipapa (609)
olipapa Creative Commons License 2009.02.28 0 0 609
Előzmény: Törölt nick (592)
kutyA Creative Commons License 2009.02.27 0 0 608
Majd húzok hozzá sapkát is, jobb lesz a sajtóm, mint a győztesnek :)
Előzmény: báró Maki von Streifenschwanz (607)
báró Maki von Streifenschwanz Creative Commons License 2009.02.27 0 0 607
Tényleg, kutyA kamásniját ajánlom megtanulmányozásra. Ha a célnak véletlenül mégse felelne meg, a közönség körében akkor is biztos a siker. :)
Előzmény: Törölt nick (592)
kutyA Creative Commons License 2009.02.27 0 0 606
Remélhetőleg kellemes szörfidőnk lesz :-)
Előzmény: csanya. (604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!