Keresés

Részletes keresés

ko-zo Creative Commons License 2003.07.10 0 0 75
Persze, hogy eszembe jutott a vassúly, a leengedett kötelet is így gondoltam. De 10m spárgának már van annyi súlya, hogy húzza lefelé magát az üregbe és nehogy már azon múljon a mélységmérés, hogy "érzem ugye, hogy kopogtatja a vas az üreg alját". Mert akkor azt mondom, hogy a kút 10m az üreg meg 30. Bizonyítsa az ellenkezőjét. Mikor kompresszorozták simán lement 50m gumicső és súlya is volt mikor húztam kifelé. És nem lehetett érezni mikor ér az aljára.
Végülis nehéz súly-könnyű spárga kombinációval lemérhető. Eresztem aztán amikor eltűnik a vasgolyó súlya és marad a spárgáé ott az alja. Na mindegy, ha valaki kérdezi azt is letagadom, hogy kútfúrót láttam közelről. Mi az a kút? Meg a méter?
Előzmény: rferi (71)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 74
A 47. hozzászólásnál leírtam: van, aki így, van, aki úgy fúr. Létezik az ún. vízöblítéses technika általában is, azt hittem, tudod (a Sánta Béla szegedi fúró pont így dolgozik). Amiért eddig nem reagáltam a Te hozzászólásaidra, az az oka, hogy a kútfúrók MIND - függetlenül a technikától - áttörik az első vízadó réteget, az agyagot és ezért NEM a talajvizet szívhatod. Nem is értettem eddig sem és ezután sem, miért a talajvizet akarod szivattyúzni? A fúrt kutat pont az különbözteti meg az ásott kúttól, hogy az első vízzáró réteg alatt van az előbbi, míg afölött az utóbbi.
Előzmény: kiscipő (73)
kiscipő Creative Commons License 2003.07.10 0 0 73
hoppá!
ko-zo a 68-as hozzászólásban leírta az üregmosós technikát, csak nem tűzoltóautóval, hanem kompresszorral. És, gondolom 40 méternél már nem kell attól tartani, hogy beomlik. Kell nekem ilyen kút(fúró)!!
Előzmény: rferi (71)
noizreduction Creative Commons License 2003.07.10 0 0 72
Igazad van. A szegedi szimpatikus nekem is, merthát suegedi születésű vagyok. A hezitálás inkább csak a babona miatt van, de hamarosan kiderül, hogy végelegesítenek-e vagy sem, aztán fúrunk! :o)
Ja a vízszámla a másik parám, mert lassan két éve nem fizettem vízdíjat, mert senki nem jött, hogy megnézze az óraállást, így legalább 100k-val lógok és még sunyítani sem lehet nagyon, mert most cserélték le a vízórámat. Persze akkor pont nem én voltam otthon, így nem tudtam lezsírozni azt, hogy mi lenne, ha az az óra kevesebbet mutatna..:o(
Előzmény: kígyószisz (67)
rferi Creative Commons License 2003.07.10 0 0 71
Mondjuk egy vassúly a spagi végére.Ne mondd már, hogy ez nem jutott eszedbe??? :-))
Előzmény: ko-zo (70)
ko-zo Creative Commons License 2003.07.10 0 0 70
Hogy lehet ellenőrizni a mélységet? A béléscsövet kihúzni már nem lehet. Ha leereszt valami madzagot, abból egy kilométert is leengedhet, legfeljebb gyűlik az üregben halomra. 10 méteres ruda(ka)t csak nem hord magánál? Kamerát sem hiszem, hogy leengedne!:) Szóval mi a módszer?
Előzmény: rferi (69)
rferi Creative Commons License 2003.07.10 0 0 69
Fotexzolinál más a helyzet! Ott nem a kútfúró a buta, csak óvatos, mivel engedélyezett kútról van szó, nem mehet le akárhová, mert ellenőrizni fogják, amikor elkészül.
Gondolod, hogy nem lefúrt volne akár ötvenig is, ha nem félne?Mikor MÉTERRE FIZETED??
Dehogynem!
Csak ne lenne ott az a fránya engedély! :-)))
Előzmény: ko-zo (68)
ko-zo Creative Commons License 2003.07.10 0 0 68
Üdv Kutasok!

Most olvastam végig a topicot, mert nemrég én is furattam egy kutat, és most én is baromi okosnak tartom magam ebben a témában!:) Úgyhogy átadom amit hallottam, hátha valaki hasznát veszi.
FotexZoli: így kontárként is megkérdojelezném a kútfúród hozzáértését. Honnan tudja, hogy 3 ér van a föld alatt? Meg ez a feltöro ledugózhatatlan vízoszlop is mosolyt csalt az arcomra. Mi késztetné a vizet arra, hogy ilyet tegyen?
Ahol mi lakunk (alföld, Cegléd környéke) ott nem nagyon könnyu vizet fakasztani. 40 méteres kutat furattunk. Referenciaként minden szomszédunknak ilyen van, illetve az egyik megpróbálkozott kisebbekkel, de abból ketto apadt ki neki. Van a faluban (nem is messze tolünk) olyan hely ahol fele ilyen mélyig elég fúrni, de van olyan is ahol még nehezebb ügy. Szóval a technika: lefúrtak 40 méterig (agyagréteg alá), ledugtak egy fekete vastag csövet (akkorát, hogy belefér egy 1 collos cso lábszeleppel), és órákig kompresszorozták (ledugtak egy csövet amibe két kompresszor nyomta a levegot befelé, az meg a vizet kifelé). Ez alakította ki lent az üreget amiben összegyűlik a víz. Ezt addig mosatták, amíg kristálytiszta víz nem jött belőle. A vízoszlop feljön (gondolom közlekedőedények elve alapján) a környék nyugvóvízszintjéig (talajvíz?). Hétvégén felhúztam a szívószálat, most olyan -6 méteren van a víz. Mivel a hidrofor most egy dombon van de egy aknában lesz így ez 4m-re fog csökkenni. Ettől kicsit nagyobb nyomást várok. Egy 750w-os pedrollo szivattyú dolgozik amivel füvet és kiskertet locsolok jellemzően este (órákig). Még soha nem mutatta jelét sem, hogy fogyna a víz. Az árakról: 42kHUF volt a fúrás (anyaggal), 41kHUF volt a hidro plusz egy-két bizbasz, olyan 100-ba megállt. Szerintem ezzel az intenzitással 1-2 nyár alatt kilocsolnék ennyi csapvizet. Kérni akartam a csókáktól valami papírt (nem számlaképesek, de nekem csak annyi kellett volna illeték miatt, hogy mi furattuk a kutat de ez erősen off), de mondta, hogy ez a mélység már engedélyköteles így jobb ha nem papírozunk. Utólag senki sem mondja meg mekkora is az a kút. Hát itt tartunk most.
kz

kígyószisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 67
Javaslom, telefonálj a szegedi pasinak, Sánta Bélának (a jövő héten). Miért lenne 30 méter? Ha Érdligeten 15-20 méter..... Ő pl. a 20 métert kifúrja Neked 60.000 Ft-ért. Magam tanúsíthatom, hogy az ő kútja - bár kicsit más, mint az enyém - tökjól működik a szomszédban. Két kutat is fúrt a mi utcánkban. Nem szabad feladni,nekem sem hiányzott ez a költség (el is kellett adnom miatta valamit), de szivattyúval együtt megúsztam 70-80.000 Ft-ból, s azért ne feledkezz meg a vízszámláról sem.
Előzmény: noizreduction (66)
noizreduction Creative Commons License 2003.07.10 0 0 66
Itt vagyunk, itt vagyunk...
Igazság szerint még nem mertem belevágni a kútfúrásba, mert új munkahelyen vagyok próbaidőn, meg augusztus elején jön a bébi, szóval van mire költeni. Anno megkérdezgettem én is néhány kútfúrót, de elriasztottak, hogy 10-15 eFt métere és nálunk legalább 30 m-re kell menni, de az is lehet, hogy 40-re. Így szerény kalkulációm szerint közelíti a fél milkát. Aztán az egyik ismerősöm Biatorbágyon fúratott kutat, amit használni sem tud, de elkérték volna tőle a 300 gurigát, de "csak" 70-et adott, mondván a sáros lé az nem víz. Gondolom, így azért érthető, hogy miért is örültem meg annak, hogy nem is biztos, hogy annyi, meg, hogy olyna mélyre kell menni.
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 65
A kettőt össze is hangolhatod :-)))) A fúrt kúból feltöltöd a ciszternát, pl. Hát igen, nem olcsó, de szerintem nagyon megéri és viszonylag gyorsan megtérül.
Előzmény: najsebva (64)
najsebva Creative Commons License 2003.07.10 0 0 64
Már hogyne volna.
Szóval én tavaly viszonylag borsos áron egy kb. 7m3-es vízgyűjtő ciszternát építettem. Most azon agyalok, hogy adom be otthon, hogy kéne egy kút is, sőt az sokkal jobb lenne :))) Pedig tényleg jó lenne, mert eső nélkül a ciszterna se sokat ér...
Előzmény: kígyószisz (63)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 63
Miújs? Intézitek a kutakat? Sikerült valamit? Huhu, van itt valaki?
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.08 0 0 62
Sziasztok! Ígéretemhez híven, íme a normális áron dolgozó és egyébként is tökrendes kútfúrók listája:
1. Papp József (Szigetszentmiklós) – személyesen is ismerem, ő a legrendesebb, de 3-4 hétre vállal, 4.500 Ft/m áron körülbelül!
mobil: 06-20-433-6488., lakás: 06-24-410-711.
2. Sánta Béla (Szeged) – a szomszédban ők fúrtak évekkel ezelőtt, nagyon jó lett. Sok helyen fúrt már Érden, jól ismeri és vállal is (ne zavarjon senkit, hogy szegedi). Ő a legolcsóbb /egy 10 méteres kút 32.000 Ft/, ún. alföldi technikával fúr. Hamarosan jön Érdre, mert rengeteg felkérés érkezett innen. Jelenleg nincs otthon, a hétvégén jön haza, a lánya veszi fel az igényeket, a közeljövőben Érden és környékén is dolgoznak.
mobil: 06-30-637-5430.
3. Mészáros Károly (Szigetszentmiklós), ő is rendes, telefonból ismerem. Száma: 06-24-440-882 (este)
4. Paprika László (Érd) – 06-20-485-7317.
Ők valamennyien elviselhető árúak, legfeljebb kicsit várni kell rájuk. Aki nekem fúrt, azt kérte, hogy ne ajánljam, mert hónapokig nem ér rá.
FotexZoli Creative Commons License 2003.07.08 0 0 61
import folyékony anyagokból visszamaradt göngyöleg

nálunk a faluban van egy srác, akinek van néha

általában diszperzit volt benne, de lehet mérgező anyag is!!!

Előzmény: noizreduction (58)
rferi Creative Commons License 2003.07.07 0 0 60
Konkrétan olyat hallottam, hogy az omlásveszélyes üreget kitöltötték gyöngykaviccsal, hogy ne iszapolódjon fel a fúrt kút.A kavics még szűr is.Szerintem a jobb fúrómesterek ismerik ezt, az már más kérdés, mit akarnak megcsinálni.
Neki nem ua. a fontos mint neked.Neki jobb, ha rábeszél a mélyebb rétegvízre, mert méterre fizeted.
Előzmény: kiscipő (59)
kiscipő Creative Commons License 2003.07.07 0 0 59
Bocs. hogy értetlenkedek, csak ehhez a témához nagyon nem értek. Amit kitaláltunk a kaviccsal feltöltött üregről, az elvi módszer (szabadalmaztassuk??:)), vagy tényleg működő technika, amit minden fúrós ismer? Konkrétan hallottál már erről, vagy csak logikusan kitaláltuk?
Előzmény: rferi (56)
noizreduction Creative Commons License 2003.07.07 0 0 58
Hol lehet kapni ezt az 1 m3-es vizesládát?
Hallani már hallottam róla, de senki nem tudta még megmondani, hogy hol árusítják.
Érdemes az esővizet, azt a keveset, ami van abba vezetni.
Nekem jelenleg két hordóba gyűlik (200l,300l), de egy nagy esőben hamar megtelik. Erre egyébként van egy jó és olcsó megoldás:
a kocakólától - régebben biztos - lehetett pár száz forintért horókat beszerzni. Ezeket össze lehet kötni (lyuk, cső, szilikon) és így nagyobb tárolókapacitást is ki lehet alakítani. Hátránya, hogy csúnya, de nádfonattal ízlésesen el lehet takarni és nem is feltünő. Azt nem tudom, hogy mekkora a legnagyobb hordó, de a 300 literesből is kell ugye 3 és 1/3-ad 1 m3-hez.

Állítólag a kútnak tényleg az tesz jót, ha használod, mert akkor ki tudank alakulni nagyobb erek a kút irányába, így nagyobb hozamot is eredméynezhetnek.

kigyoszisz: thx a válaszokat, várom a többit!

Előzmény: FotexZoli (52)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.07 0 0 57
Ja bocs, most látom, hogy nem válaszoltam minden kérdésre. Az érdligetiek miatt megkérdeztem a kútfúrókat, mi a helyzet ott (Áfonya u. és Fürdő u. környéke, nem tudom, tudod-e, hol van, nagyjából a Kutyavári környékén, azaz 70.út, nagy kereszteződés, lámpa, közel a Pataki cukrászda). Ez közel lehet Hozzád. Azt mondták, arrafelé rengeteg víz van, viszont kb. 15 méterre kell lefúrni, lehet, hogy 20-ra is, mert kavicsos.
Lehet kalkulálni. De persze, nem biztos, hogy ez Diósdra is érvényes.
Én Érdnek a piachoz közelebb eső részén lakom, még nem Ófaluban, de az arrafelé vezető úton (6. és 70-es elkerülő út Százhalombatta felé, onnan jobb kéz felé, a lakótelep irányában, amikor az út felfelé megy egy dombra, tehát nem lent, a Dunánál). Felső utca. Nagy mázlim van, mert 2 utcával feljebb már nem úsztam volna meg ilyen könnyen. Ezért is javaslom, bőszen érdeklődj a környéken, első körben.
Előzmény: noizreduction (51)
rferi Creative Commons License 2003.07.07 0 0 56
"És bármilyen más formában az az elv, hogy a fúrt kút nem megy le valamilyen összefüggű vízmezőig, hanem a talajvizet gyűjtögeti a cső alatt? "
Ezt most nem értem:szerintem az általad leírt módszer ezt csinálja, ha (szerintem) kitöltik az üreget kaviccsal.Akkor az üreg elég jól begyüjti a vizet,amíg azt kiszívod, van ideje utánatöltődni, gyenge utánpótlás mellett is.
A kavicstöltés meg nem engedi beomlani.Szerintem ha nincs kitöltve, akkor az előbb-utóbb omlani fog.Pl. amikor nálunk készült a csatorna, a mi házunknál nem tudtak dolgozni, mert 30cm (harminc) volt a víz.Ezért lefúrtak kábé 50 db. hatméteres hosszú kétcollos csövet az árokpartomra, és azon keresztül szívták a vizet éjjel-nappal, amíg a munka tartott.Aztán kiszedték a csöveket, és el.Hét évembe tellett a lukak teljes eltüntetése.Alul akkora üregeket hagytak maguk után, hogy minden tavasszal beomlott vagy egy fél métert.
Előzmény: kiscipő (53)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.07 0 0 55
Folyt:
Százas nagyságrendű kútfúróval tárgyaltam (jó alaposan ráhajtottam a dologra, mert a kert már éppencsakhogy bírta,amúgyis homokos a talaj), az ajánlatok 40-150.000-ig terjedtek, ugyanarra a kútra! Erre kell figyelni! Őrület, mekkorák a különbségek, igaz, a technika is más-más (annyira nem értek hozzá, de mindenki másképp csinálja). Arról nem volt szó, hogy mi van, ha nem találnak vizet, mert van a közelben is mindenütt, általában fúrt kutak (a másik szomszédban ásott kút van, de az eliszaposodik, illetve kiszárad, de a fúrtak nem). A kútfúrók általában tudják, hol van víz, sőt, azt is, hogyha telefonon bemondod a címet, hogy MENNYI víz van a közelben, úgy ismerik a településeket, mint a tenyerüket.
Általában úgy szokás csinálni, hogy érdeklődni kell a szomszédságban, kinek van fúrt kútja, az milyen mélyen van és mit mondott a kútfúró, amikor fúrta. Ez az első lépcső, ezt ajánlom.
A szivattyút maga a kútfúró "rendeli" el, attól függően, milyen a vízhozam, sőt, kifejezetten kérik, addig ne is ruházzon be az ember. Nekem olyat ajánlottak, aminek 3000 liter/h alatt (!!!!) van a teljesítménye, nehogy a szivattyú túl nagy legyen a kúthoz, így nem lesz gond, szépen és folyamatosan jön a víz. Felső szivattyúm van, nem búvár (ez utóbbi meg túl lassú lett volna ahhoz a kúthoz). Tehát rá kell bízni a kútfúróra.
Már az érdi topikban is megígértem, a kb. 4-5.000 Ft/m áron fúrókat ismertetem holnap (ma reggel otthon hagytam a listát), ezek a kutak is ugyanolyan jók, igaz, ezek a kútfúrók néhány hét átfutással dolgoznak. Nekem 10.000 Ft-tal többet ért, hogy előbb készült el, mert a kertet az utolsó pillanatban sikerül megmenteni.
Vannak, akik vízöblítéssel, vannak, akik szárazon fúrnak.
Holnap ide is szívesen beírom azt a párat, akik normális áron dolgoznak, s nem igyekeznek kihasználni most, a főszezonban mások rászorultságát, hívjátok fel őket, legkésőbb 4 hét alatt meglesz.
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.07 0 0 54
Válaszok sorban:
1. eszemben sem volt engedélyt kérni és nem is fogok, senki nem szokott a környéken, s vígan locsolgatnak évek óta, még az utcai járdát is (ennyit arról, hogy egyébként repülőről ellenőriznek bennünket, lehet-e már bírságolni a locsolási tilalom megszegéséért). Ölég bajt okozott az önkormi ezzel a tilalommal, locsoljon 10 óra után sötétben az, akinek ahhoz kedve van, a 424 Ft-os víz+csat. díjért. Ja, még hajnali 4-kor is felkelhetnék, igaz :-)))) Már csak azért is a bögyömben vannak, mert mindent megtettek, hogy összeugrasszák az érdieket: a parkvárosiaknak azt mondták, hogy miattunk nincs vizük (mert az alacsonyabban lakók kilocsolják, a gazok), nekünk pedig azt, hogy Parkvárosban "túl gyorsan" építkeztek, ezért van ez a helyzet. Mindig azt hittem, hogy a szolgáltató örül, ha sok a fogyasztás, mert alig valamivel nagyobb költség mellett sokkal több a bevétele. már látom, naív voltam, Érden és környékén ez nem így van. Ennyit erről, bocs, lelkem volt, mert most telepítettem újra a kertet és a füvet.
2. Diósdon sem lesz egyhamar a tilalom feloldva, mert mostantól 4 hétre ígérik a beruházás első ütemének átadását, azaz a parkvárosi egyik főnyomóvezeték cseréjét. Hol van még a többi? Kis aszály és máris újra kezdődik az egész. Ezért a kiszolgáltatottságom csökkentésére határoztam el a kútfúrást, s pont ezért nem kértem engedélyt sem. (tiszteletem az alpolgármesternek, aki néha olvassa a topikokat)
3. sok függ attól, hogy a talaj milyen: kavicsos-e, homokos-e, illetve attól is, hogy befér-e a kertbe a berendezés millió kútfúró nem vállalta el nekem emiatt). Ez sem fért be, ezért - képzeljétek - kézzel fúrták meg, azaz egy háromlábú nagy állványt állítottak fel (mint egy kis olajfúró torony) és úgy.... 2 óra alatt kész volt. A kút olyan távolságban van a garázsfalamtól, mint ahogy az állvány miatt kellett, azaz kb. másfél méternyire. Ez egy kis lik, 125-ös csőben, nem hiszem, hogy statikailag bármit is befolyásolna.
Folyt. köv. (borzalmas ez a zindex)

kiscipő Creative Commons License 2003.07.07 0 0 53
És bármilyen más formában az az elv, hogy a fúrt kút nem megy le valamilyen összefüggű vízmezőig, hanem a talajvizet gyűjtögeti a cső alatt? Azért forszírozom a kérdést, mert az említett szomszédnál tényleg működik a fúrt kút, de ezen túl a környéken csak ásott kutak vannak, amik kivétel nélkül kiszáradnak nyáron, még a 16 méteres is majdnem kiszáradt.
Előzmény: rferi (50)
FotexZoli Creative Commons License 2003.07.07 0 0 52
jó annak, akinek kifogyhatatlan kuta van

mi 10 m-t fúrtunk le, agyagos kemény talajban, van három gyenge ér, 50 liter/óra hozammal, ha egy időkapcsolóval néhány óránként kiszívom, akkor is kb 1m3 jön össze/nap

de akkor kell egy 1m3-es vizesláda kb. 15-20e
kell egy második szívattyú 6-30e Ft-ig

megtérülés! a kinem fiz. viz+csat. díj - áramdíj=kb 300 Ft/m3

évi 200m3 kiemelésénél ez 60eFt, tehát ha nem romlik el semmi, akkor 2-3 év nálam

aztán már csak az a kérdés, hogy 1m3 víz, az mire elég?

van egy 60m hosszú hamisciprus sor kb 80 db, erre kb 200 liter/nap megy, egy kis füves előkert 50nm, 100-200 liter/nap

hátsó kert kb 300nm, még gazos, erre menne a maradék kb 700 liter

ennyi van, talán később nagyon lehet hozama, a járatástól ill. az időjárástól

noizreduction Creative Commons License 2003.07.07 0 0 51
No végre!

Nagyon megörültem az írásodnak. Jómagam Diósdon lakom, ott is az alacsonyabb részén - ha Érd felé autózunk a 70-esen, akkor bal oldalon - és mivel elég nagy a kertem, nagyon gondolkozom egy saját kúton. Éppen ezért van egy csomó kérdésem is hozzád, de előtte a locsolási tilalomról egy kicsit.
Június 11-e óta nálunk is locsolási tilalom van az általad említettt okok miatt. Ez egy kicsit, b..a is a csőrömet, mert ha az országban nálunk a legdrágább a vízdíj és még így is az elmaradt fejlesztésekről panaszkodnak, akkor hogyismondam, szóval ne mi igyuk már meg a levét, illetve mi ihassuk meg a levét bármikor, ha kifizetjük a vízszámlát! Hiába, sajnos nincs versenyhelyzet. Az indok, ami miatt nem volt víz, az az, hogy a cső átmérője szűkebb, így a fentebb lévő házakhoz nem jut víz, mert alantabb kilocsolják. Mivel egyrészt Diósdon nem tudok ilyenről, másrészt a kutakból lehet elegendő vizet szivattyúzni (csak a cső kicsi) és ráadásul még nem is azon a "körön" vagyok, akkor mi a pfenéjért is van ez a tilalom. No, mindegy, csak mindig fölmegy a pumpám, ha arra gondolok, hogy fizetem a legdrágább vízdíjat és ők meg nem szolgáltatnak...
Ennyi.
Most jönnek a kérdések:
Ha nem indiszkrét a kérdés, melyik részén laktok, ahol ilyen mélyen már van víz?
Meg tudod-e adni a kútfúró elérhetőségét?
MIt mondott a kútfúró, akkor is kell fizetni, ha nem talál vizet, vagy korrekten azt mondta, hogy akkor nem?
Mire érdemes illetve mire kell nagyon figyelni?
Szereztél-e be engedélyt a kút fúrásához, vagy csak teleszaladt a tököd a tilalommal és fúrattál?
Milyen szivattyúd van?
Meg minden tanácsot szívesen fogadok, gondolom a fórumtársak nemkülönben!
Előre is köszi!

Előzmény: kígyószisz (47)
rferi Creative Commons License 2003.07.07 0 0 50
Ez, ebben a formában ahogy leírtad szerintem teljes statikai rémálom.Szerintem, de leszögezem nem vagyok kútfúró.
Szerintem két eset lehetséges:vagy két kútfúrási technikát kevert eggyé a szomszéd, vagy azt már nem tudja, hogy a kimosott üregbe a kútcső leeresztése után, aköré, mosott gyöngykavics került, vízadó réteg gyanánt.
Szerintem ez utóbbi eset áll fenn.
Előzmény: kiscipő (49)
kiscipő Creative Commons License 2003.07.07 0 0 49
Hello,
nekem továbbra is kérdés (42-es hozzászólás), hogy hallottatok-e már olyanról, hogy lefúrnak valamennyit, aztán bent a földben kimosnak egy nagyobb üreget pl. tűzoltóautóval, így aztán sejtésem szerint előáll a fúrt kút és az ásott kút ötvözete, mert az üregben ugyan talajvíz gyűlik, de nem kell sok méter mélyre olyan szélességben ásni, mint az ásott kút. Szóval ez teljes baromság, vagy igaza lehet a szomszédomnak?
Előzmény: kígyószisz (47)
Herr X Creative Commons License 2003.07.07 0 0 48
Milyen közel lehet a házhoz fúratni kutat?

(Statikailag.)

Szeretném, ha a kerti csaphoz közel lenne. Meg az áramot sem szeretném a túl messze elvinni.

kígyószisz Creative Commons License 2003.07.07 0 0 47
Sziasztok! Hatalmas öröm ért, s ezt meg szeretném Veletek osztani. Érden lakom, ahol egyrészt locsolási tilalom van reggel 6 és este 10 között, s ahol minden anomália megoldását kizárólag ebben látja az önkormányzat (évek óta baj van, mégis még évekig fog tartani, amíg elhárítják, ha, egyáltalán...), másrészt baromi drága a vízdíj, s mivel csatorna is van, háááát.... Az érdi helyzet arra enged következtetni, hogy ha majd egyáltalán lehet locsolni, akkor is majd egyre drágábban (elmaradt beruházások pótlása, stb.). És még ráadásul hibáztatnak is bennünket: kilocsoljuk a magasabban fekvő területek elől, miattunk halnak szomjan Parkvárosban az óvodások, stb.
Szóval: fúrattam kutat. Előtte alaposan végigolvastam mindent, amit Ti írtatok, köszi a tanácsokért.
A kút 10 méteres csupán, de már 6 méteren van víz, a fúrás nem kerül 10.000 Ft/nm-be, ha van elég eltökéltség bennetek, hogy végigkeressétek a világot kútfúrókért. Igaz, az olcsóbbak azonnal nem érnek rá, de mégis... Nagyjából 3-4-5 hét az átfutás.
Most olyan kutam van, ami úgy tűnik, nem fogy ki. Ez mindig attól füg, hol van (előre megnézhető geológiai térképen, s utána is lehet érdeklődni, elsősorban kútfúróknál, mit tudnak az adott helyről), s hogy ehhez képest is milyen mélyre fúrják.
Nagy az eltérés a kútfúrók között technikában is, módszerben is, hozzáállásban is. Az árak 4.000-től/méter indulnak.
Ehhez persze, még hozzájön a további beruházás: szivattyú, ahhoz való ketyerék, stb.
Ezzel együtt, gondoljátok meg, nagyjából 20 Ft/köbméter a locsolás ára (azaz a szivattyútól függ, mert csak a villanyszámlát fizeted). Ami a lényeg: VAN VÍZ!!!!! Annak, akitől nem tiltották el, ez talán nem annyira érezhető. A locsolási számlában havi 5-6.000 Ft megtakarítást jelent az én esetemben, tehát a kút és a hozzávalók az idén és jövő nyáron teljesen megtérülnek.
Szívesen segítek, ha van kérdésetek. Néhányszáz kútfúróval beszéltem, teljesen "kitanultam" ezt a szakmát.
FotexZoli Creative Commons License 2003.07.03 0 0 46
átfúrtuk a kemény réteget 10,5-nél, ma folyt. köv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!