Keresés

Részletes keresés

fcl24 Creative Commons License 2007.02.08 0 0 115

3-6 mg?? Normál vagy SR? Pánikbetegségnél? Akkor az én napi 1,5 mg még kevés is, pedig 3x0,25 ről kezdtem, és aggódtam, hogy hová vezethet... na teljesen most sem vagyok tünetmentes.  Igaz általánosságban azért hat, meg segít, de a komolyabb rohamokat nem fogja meg.

 

Előzmény: Edmond Dantes (114)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.02.08 0 0 114

Tévedsz, jónéhány, nagy mintaszámú vizsgálat bizonyította, hogy nem okoz toleranciát. A megfelelő dózisra beállított betegeknél éveken keresztül nem kell emelni, az elhagyás pedig fokozatos kell legyen, akár több hónapon keresztül, fokozatosan leépítve.

Pánikbetegségben, a klinikai vizsgálatokban a napi átlagos fenntartó adag 3-6mg/ nap volt, de egyes esetekben elérte a napi 10mg-t is.

Előzmény: kfd (81)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.02.08 0 0 113

Merd szedni, de én mindenkinek azt javaslom, ha teheti, ragaszkodjon az eredeti készítményhez. Az árkülönbség elenyésző.

Az, hogy az orvost megbüntetik a drágább készítmény felírásáért, hülyeség. Nem kötelező az olcsóbbat felírni, csupán tájékoztatni kell a beteget arról, hogy létezik azonos hatóanyagtartalmú készítmény, ami olcsóbb a patikában. A TB általában fix támogatást fizet a gyógyszerekért, tehát neki mindkét készítmény azonos árú, a gyártók pedig 3-4 éve nem emeltek árat. Képzeld, az orvosok önmaguknak, vagy családtagjaiknak döntő részben nem generikumot írnak fel. Szerintem a többi beteg is azonos elbánást érdemel.

A Xanax nem altató, hanem szorongáscsökkentő. Ha az alvási problémát szorongás, pánikroham okozza akkor általában 0,5-1mg SR tabletta javasolt.

Feltétlenül beszélj erről pszichiáter szakorvossal, és ő írhatja csak 90%-ra, a neurológusoktól ezt a lehetőséget elvették, ők csak általánosra írhatják.

Előzmény: Törölt nick (111)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.02.07 0 0 110

Nincs ellentmondás.

A hatóanyag azonos, a különbséget pedig leírtam, miért nem ugyanaz.

 

Képzeld el, ha valaki vérnyomását a kardiológus szakorvos a kórházban egy eredeti készítménnyel beállítja, egy-két hét alatt, majd amikor először elmegy a háziorvoshoz (vagy később a patikus, ha nincs beírva a nem helyettesíthető a vényen), az a félretájékoztatottságában és a nagy ijedtségében átállítja a gyógyszerelését az azonos hatóanyagtartalmú, ám egyéb jellemzőiben nem megegyező, +/- 20%-os határon belül ható generikumra. Elhiheted, hogy sokszor újra kell kezdeni a beállítást, ami nem kis többletköltség.

 

A Bayer Aspirin összes generikumának, így a Kalmopyrinnek is acetil-szalicilsav a hatóanyaga, a Bayer mégis olyan kristályszerkezetet tudott megalkotni, ami a legkedvezőbb tulajdonságokkal bír a felszívódásra nézve.

 

Ld. borok.

Gere Kopár 2003, Villány vs. *Generikum* 2003, Villány

Mindkettő vörösbor, szőlőből készül, a hatóanyaga etanol. "Csak" az adalékanyag és a csomagolás különbözik.

 

A generikus gyártók nem fejlesztenek új gyógyszereket, a lejárt szabadalmi védettségű hatóanyagmolekulákat állítják elő más technológiai úton. Az emberekben jogos igény van arra, hogy a betegségeikre új, hetékony készítményeket használhassanak, amik célzottan, lehetőleg kevés mellékhatással gyógyítsanak. Ezeket a fejlesztéseket az innovatív gyártók végzik el, a költségeket már vázoltam, a megtérülési idő pedig összevethető a gyógyszerfejlesztés idejével (8-10 év).

A kockázat óriási, legutóbb a Pfizer vont vissza egy törzskönyvezés alatt álló készítményt (Torcetrapib), jónéhány év fejlesztését, mert a mellékhatások kedvezőtlenek voltak. A veszteség közel egymilliárd dollár volt, a Pfizer pedig idén 10.000 embert fog elküldeni, részben ez miatt.

Ezt a kockázatot a gyógyszerek árába is be kell építeni.

 

Hogy miért fontos a gyógyszerbiztonságosság, olvasd el a Contergan történetét.

Ez egy népszerű nyugtató és gyulladáscsökkentő volt az ötvenes évek végén, de sajnos kiderült, hogy súlyos magzatkárosító hatása van és rengeteg végtaghiányos gyermek született ez miatt. A hatóanyag ma ismét forgalomban van, bizonyos daganatos megbetegedésekben ezt a teratogén hatását használják ki.

Előzmény: Törölt nick (109)
Edmond Dantes Creative Commons License 2007.02.07 0 0 108

"Igazi?"

 

Egy gyógyszerfejlesztés, amíg eljut a beteghez legalább 8-10 év.

Hozzávetőleg 10.000 új molekulából egy lesz alkalmas arra, hogy gyógyszer hatóanyagaként felhasználják.

Ez egy költséges játék, a vége akár 1.000.000.000 (egymilliárd) dollár is lehet.

Feljesztés, állatkísérletek, humán törzskönyvezési vizsgálatok, több ezres mintákon.

(multicentrikus, kettős vak vizsgálat, reprezentatív mintavétel, a törzskönyvezésnek igen szigorú szabályai vannak)

 

A generikum bioekvivalencia vizsgálata ennyi: 20 (!), egészséges (!), felnőtt 20-40 év köztötti férfin nézik a készítmény farmakokinetikáját. Ha ez a mintában ez eredeti készítményhez képest +/- 20%-on belül van, akkor az OGYI egyenértékűnek ismeri el.

 

Akkor ez most ugyanaz?

Egy vérnyomás beállításánál, inzulinozásnál jelentős ez a 40%-os szórás?

 

A klinikai vizsgálatokat, a kutatásokat az eredeti készítménnyekkel végzik, tapasztalatot ezeken szereztek.

 

Egy gyógyszer hatását nem csupán a hatóanyag, hanem a hordozóanyagok is befolyásolják. Pl. bő 10 éve próbálják a Xanax SR-t lemásolni, de nem sikerül olyan polimert kifejleszteni, ami az egyenletes kioldást, így az állandó plazmaszintet biztosítja.

 

A tejben található kazein és laktóz. Ha egy folyadékba laktózt és kazein teszel, akkor abból tej lesz? A hatóanyag ugyanaz. ;-)

Előzmény: Törölt nick (106)
kfd Creative Commons License 2007.02.07 0 0 107
Csak a név különbözik. (Meg esetleg a szinezőanyag, meg ilyesmik. A hatóanyag nem)
Előzmény: Törölt nick (106)
kfd Creative Commons License 2007.01.30 0 0 105

Nem vagyok én orvos, csak hát igen igen művelt :)

Ha tankönyvről beszélek, az általában a 3db jelenleg magyarországon forgalomban lévő egyetemi pszichiátria (Füredi, Andreasen/Black, a harmadikra most kapásból nem emlékszem, és lusta vagyok felállni)

Előzmény: kisnewsee (103)
fullradar Creative Commons License 2007.01.28 0 0 104
nálam,ha a xanax oldja a szorongásomat, a hangulatomat is javítja egyben. Érdekes módon ha én beveszek egy 0.25 felét,2-3 napig elvagyok,különösebb szorongások nélkül,kifejezetten érzem a hatását. Inni a xanaxra? Döntsük el felnőtt ember módjára:vagy ez vagy az! Amúgy én ha iszok, akkor is "csak" sörözöm,de xanax hatása alatt vagy akár hetekkel késöbb is,rá se tudok nézni az alkoholra,de jártam már úgy hogy reggel nagyon rosszul voltam egy esti light sörözés után is,szvsz. ilyenkor csak meghülyítem az idegrendszeremet,többet ér "mindig" jól lenni, mint egy pár órai ellazulás miatt-amit alkohollal viszek be-felborítsam az egészet. Kompromisszum,ilyen az élet.
Előzmény: kisnewsee (100)
kisnewsee Creative Commons License 2007.01.26 0 0 103

lehet, én ennyire azért nem vagyok jólinformált, csak a gyógyszeresdobozban lévő betegtájékoztatókból ill. a házipatika-adatbázisból tájékozódom.

tankönyv? csak nem szakemberhez vagy jövőbeni szakemberjelölthöz van szerencsénk? asszem jól jön(ne) egy ilyen a topikban.

Előzmény: kfd (101)
eMM Creative Commons License 2007.01.26 0 0 102
Hehe na akkor legalább leszokodának jó a Xanax:)
Amúgy alvászszavarra amikor zajos lakásban nem tudtam ellaudni én fél noxyront használtam ha nagyon nem ment, és elaludtam mint a tej.Az általam alant favorizált de soha ki nem próbált Hova tablettának is van altató, lazító hatása állítólag.Valamint bizonyára a rákot is gyógyítja.:)
Előzmény: kkmd (98)
kfd Creative Commons License 2007.01.26 0 0 101

 A Xanax egy szorongásoldó gyógyszer, nem hangulatjavító

Igazság szerint a a szakirodalom említi atipikus kezelési formaként marha ritkán súlyos depresszióra, időnként extrém magas adagolással (napi 8(!!!)mg), de leginkább csak akkor, ha egyéb terápiára rezisztens az illető. Egyébként egyetértek. Az, hogy mi mire jó egyébként annyira egyénfüggő, hogy a gyógyszerezésben a tankönyv is azt mondja: a gyógyszerkiválasztás empirikus jellegű. Tehát kipróbálunk egyet (mondjuk aminek a lehető legkedvezőbb a mellékhatásprofilja), ha a páciens azt mondja jobban van marad, ha nem kipróbálunk másikat, és így tovább... Elvileg vannak eljárások amivel valószinűsíteni lehet, hogy valami jobban beválhat, de ezek gyerekcipőben. Meg az anamnézis segíthet (tehát ha korábban valami működött az illetőnek, vagy akár valamely közeli vérrokonának az segíthet a választásban).

Előzmény: kisnewsee (100)
kisnewsee Creative Commons License 2007.01.26 0 0 100

Nana. A Xanax egy szorongásoldó gyógyszer, nem hangulatjavító. Sőt, mellékhatásként még a szuicid hajlamokat is erősítheti. A szorongásnak, pániknak és a depressziónak közös a gyökere, de ez nem feltétlen van így a gyógyszerekkel. Magyarul, ami az egyikre jó, nem biztos, hogy jó a másikra is. Szóval, csak óvatosan.

Inkább aludj, az sokkal egészségesebb! ;)

Előzmény: kkmd (97)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 99

elírtam: emlékszem mindre. :)

Szóval akkor nem volt semmi bajom (én úgy éreztem, meg visszagondolva sem viselkedtem hülyén), csak másnap napközben volt kegyetlen.. Mint a legrosszabb, legmélyebb pb.-s időszakom, legsúlyosabb időszakában. Szerencsére a következő napra, már valahogy visszaált a normál helyzet. :)

Előzmény: fcl24 (96)
kkmd Creative Commons License 2007.01.26 0 0 98
Én megúsztam: Xanax kontra whiskey. Orvosi és gyógyszerész felügyelet alatt, mert náluk voltunk, kínáltak, mire felocsúdtam, addigra megittam a szeszt. Kérdeztem is, hogy most mi lesz, jót röhögtek: gyomormosás:)))) Szerencsém volt, nem kellett.
Előzmény: fcl24 (96)
kkmd Creative Commons License 2007.01.26 0 0 97

Ja, értelek.

A Xanax-ot anno a pánikszerűen rámtörő tachikardia kordában tartására írták fel. Mivel ezek a rohamok elmúltak, a Xanax megmaradt a fiókban.

Ezt most a "hagyjatok békén, elegem van mindenből" világfájdalomra vettem be egy szemet a levél helyett. Mert legszívesebben mindet bekapkodtam volna... de nem tettem. Ha nem lett volna otthon, akkor csak simán bevágtam volna magam az ágyba és alszom.

Előzmény: kfd (95)
fcl24 Creative Commons License 2007.01.26 0 0 96

Én hülye. Elkövettem azt a hibát, hogy - inkább kihagyva a délutáni-esti 0,5 mg xnx-ot, gondoltam már rég kiürült a szervezetemből (kb. talán 6-7 óra is elmúlt az utolsó óta) meg lám-lám jobban vagyok, társaságban megittam pár sört. Már csak azért sem aggódtam, mert nem voltam tőle hülye, nem kábított le, normálisan kommunikáltam, nem emlékszem mindenre, meg normálisan is viselkedtem. (magyarul nem voltam berúgva, csak kicsit kellemesen ellazultam).

A másnap kegyetlen volt. Nem másnapos voltam, mert annyit nem ittam, még reggel se voltam olyan rosszul, de napközben alíg bírtam felállni mert attól féltem megszédülök, meg is szédültem, olyan pánikrohamaim voltak mint egy ház, alig vártam, hogy hazaérjek. Nyugodtan hülyézzetek le, hogy nem szabad, inni xnx-ra én is tudom, de gondoltam már kiment a szervezetemből, egy sör nem árt. Ja, mondjuk egy lehet még elment volna, de nem még 3. Hát ebből is tanultam valamit. Elrettentő példának még jó leszek.

 

kfd Creative Commons License 2007.01.25 0 0 95
Mit is oldottál meg akkor?
Előzmény: kkmd (94)
kkmd Creative Commons License 2007.01.25 0 0 94
Mivel a "hócipőm televan" életérzés uralkodott el rajtam, legszívesebben nem egy szemet, de legszívesebben az egész levéllel bevettem volna:(((
Előzmény: eMM (93)
eMM Creative Commons License 2007.01.25 0 0 93
A lejárt nyugtatót be ne vedd! Meg semmilyen gyógyszert se.Van aminek csak a hatása gyengül de olyanis van amiből mérgező vegyület képződik.Vagy épp az ellenkező hatást éred el vele mint megtapasztalhattad.
Van egy remek természetes cuccokból vény nélkül kapható nyugtató a Hova.Na nekem ez van bespájzolva a fióknak.Még egyszer sem kelett bevennem de biztos jó.:)
Előzmény: kkmd (92)
kkmd Creative Commons License 2007.01.24 0 0 92
Nekem is "fiókosodik". Le is járt egy éve a szavatossága. Hétvégén este vettem be belőle egyet, mert a hócipőm is tele volt, többek közt saját magammal. Meg is lett az ereménye, aludni nem aludtam jobban, ellenben a hangulatom a béka feneke alatt. Hurrá.
Előzmény: eMM (91)
eMM Creative Commons License 2007.01.24 0 0 91
Nem ez derült ki.Egyébként anno nekem is elég volt egy, ha ráhalgatok én is Xanax függő letttem volna.Szerinte napi 3X1-et kelett volna beszednem rendszerben.( a miligrammra már nem emléxem biztosan) Mindezt hetekig.Nahát annyira rosszul nem voltam úgyhogy alkalmanként nyaltam be ha kelett.Később Rivotrilra váltottam.Ma már mint írtam régóta nem kell semmi nyugibogyó de van spejzolva.Jól elvan a fiókban.:)
Előzmény: kkmd (90)
kkmd Creative Commons License 2007.01.24 0 0 90
Francokat. Elég volt egy is belőlük. Megoldottam.
Előzmény: eMM (89)
eMM Creative Commons License 2007.01.24 0 0 89
Másik pszihiáter.Van sok.
Előzmény: kkmd (88)
kkmd Creative Commons License 2007.01.24 0 0 88

Hát nekem a pszichiáter nem jött be. :( Engem késve fogadott, intézte a magán dolgait, időre viszont kitessékelt, hogy ugye a következő beteget nem lehet megvárakoztatni. Így kénytelen voltam saját lábra állni. Barát, barátnő, hát mindenkinek megvolt, megvan a maga gondja. Én nem vettem észre, hogy rajtam sokat segítene, ha elmondom, hogy engem mi bánt. Elpanaszkodgatok itt-ott, mert azért jólesik, de attól még nem tudom a szőnyeg alá seperni a gondjaimat. De mégis: annyiból segített viszont tényleg, hogy látom, hogy más sem tökéletes, más is követ el olyan szarvas hibákat, mint én. Na ez is több, mint a semmi.:)

Előzmény: Toria... (87)
Toria... Creative Commons License 2007.01.23 0 0 87
Köszi a választ.Valóban van ez így hogy beszeded és abban a pillanatban jobban is vagy tőle,vagy a tudattól.Örülök,hogy sikerült elhagynod,nekem is menni fog ám:)
Először is kéne egy jó pszichiáter vagy egy barátnő vagy barát,vagy ilyesmi...A pszichiáter lenne az egyszerűbb,mert ugye a kapcsolatépítés az nem megy...
(hülyén is állok hozzá,mert ha valami barátságféle kezdene valakivel kialakulni egyből arra gondolok,hogy hoppá,vajon miért ilyen kedves ez az ember velem,vajon milyen érdeke fűződik ahhoz hogy így viselkedjen?Aztán ahogy ez megfogalmazódik bennem már tartom is be a két lépés távolságot:(
Előzmény: kkmd (86)
kkmd Creative Commons License 2007.01.22 0 0 86

Egyenlőre nem megy.A napi egyet is akkor veszem be,ha már érzem hogy kezdek bepánikolni valamiért.De a gyógyszer mindíg nálam van,néha elég csak a tudat ha akarnám bevehetném.Van valaki aki abbahagyta a gyógyszert?Hogy sikerült?

 

Nekem ennyire durva nem volt. De nekem is sokáig ott volt a táskámban a Xanax. Akkor jöttem rá, hogy nem is biztos, hogy szükségem van rá, mikor bekaptam és mintha elfújták volna, minden tünetem elmúlt. "na, kisanyám, jó, hogy gyorsan hat a gyógyszer, de azért ennyire gyorsan nem hathat! Ennyi erővel bevehettem volna egy szem Aspirint, vagy bármi mást." Hát valahogy így.

Előzmény: Toria... (83)
akela8 Creative Commons License 2007.01.21 0 0 85

Pánikbeteg vagyok évek óta, néha jobb néha az ányból nem tudok fölkelni 0,5-ös Frontin nélkül. Pszichiáterek hangulatjavítót javasoltak, de az még rosszabb.

Kérek valakit, ha tud nekem frontint, vagy receptet szerezni írjon e-mailt!

Előre is köszönöm! címem: akela8@freemail.hu

Toria... Creative Commons License 2007.01.21 0 0 84
Na,most őszintén hát csodálkoztok hogy pánikbeteg vagyok??Egész idáig volt itt élet beírtam erre megdöglött a topik!!:)))))))))))
Előzmény: Toria... (83)
Toria... Creative Commons License 2007.01.21 0 0 83
Sziasztok!
Végigolvastam a hozzászólásokat,és csatlakoznék hozzátok.21 évesen kezdtem el Frontint szedni.0,25-öst,naponta 3-at.Most 26 vagyok.A panaszaim a szokásosak voltak:teljesen normális helyzetben egyszercsak nem kaptam levegőt aztán több levegőt szerettem volna,de ezzel belelovaltam magam egy hülye helyzetbe a tüdőmbe már nem fért több de nem adtam fel..Lefekvés előtt összeszorult a gyomrom,és arra gondoltam,ha elalszom többet nem kelek fel,rendesen halálfélelmem volt.Aztán egyre kevesebbet aludtam kb 1 hétig tartott ez az idilli állapot mikor felkerestem a háziorvosomat,már sírtam amikor elmeséltem neki mi a helyzetem.Nem sokat gondolkodott felírta a frontint.Meg voltam győződve róla,hogy placebó de rájöttem hogy használ.Már lassan emberekkel is tudtam normálisan beszélgetni.Nagyon jó érzés volt,merthogy előtte már az se ment nem is jártam szívesen emberek közé.Voltak olyan helyek ahol szabályosan elszédültem és ki kellett mennem az üzletből. pl:Interfrucht.Nem tudom miért pont ott..Vendéglátó üzletünk van,szerencsére nem dolgozok a pultban,de naponta többször lemegyek.Az emberekkel a kapcsolatom még nem az igazi...Már sokkal jobb mint régebben de valami még mindíg nem olyan mint amilyennek lennie kellene...Ezalatt az 5 év alatt csökkentettem az adagomat napi 3-ról napi 1-re mert le akarok szokni róla.Egyenlőre nem megy.A napi egyet is akkor veszem be,ha már érzem hogy kezdek bepánikolni valamiért.De a gyógyszer mindíg nálam van,néha elég csak a tudat ha akarnám bevehetném.Van valaki aki abbahagyta a gyógyszert?Hogy sikerült?Ha elfogyna a frontinom,és zárva lennének a gyógyszertárak hát szerintem én képes lennék betörni érte:)Hülyén hangzik tudom,de talán van aki megérti.Szóval hogy lehetne letenni?Mert fokozatosan nem megy a napi egy az akármit is csinálok az muszáj.Vagy ha muszáj akkor se vegyem be,hanem várjam meg,hogy mi történik?
eMM Creative Commons License 2007.01.20 0 0 82
Viszont a makrlélát fogják halászhajókkal mert egyszerűbb mint tenyészteni, úgyhogy abban ezek szerint biztos sok az omega 3.
Előzmény: eMM (77)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!