Bocs, elnéztem, nyilván pálinkafőzőhöz. Ha ezt csak télen szeretnéd használni, akkor nem biztos, hogy kell spirál (biztos nem), 6-8fok alatti hűtővízhez, elég egy darab cső, mondjuk 28-as, de körülírhatnád, hogy ezt hogy szeretnéd használni, naponta 1x stb..
A lényegi különbséget nem a felhasznált technológia adja a pálinkafő berendezések között, hanem az, hogy milyen szinten került alkalmazásra, optimalizálásra, kiépítésre, hogy sikerült a konstrukció. A feladat az elválasztás, ezt elvileg mindenféle torony konstrukció tudja, mivel erre tervezték őket, de a főző nem csak a toronyból áll, az üst, a deflegmátor, a véghűtő és ezek egysége adja meg a végén, hogy mit tud, szóval ilyen alapon véleményt mondani, hogy melyiken készül majd "jobb" pálinka, annak nem sok értelme van. És akkor még ott van a Müller Aromat, ami egyikhez sem hasonlít, de mostanában többen mentek el errefelé. Anagyobb jobb, meg ugyanez a kategória, a legjobb mindig az optimális a műszaki életben, nem a nagyobb vagy a kisebb. :)
Nem tudom jövőre tolni a téli időszakra szánt kültéri hűtőt, meg kell csinálnom a héten.
A terv, hogy egy műanyag 200 literes hordóba kerülne a csőkígyó, alul tömszelencével jönne ki, felül meg nyitott egyszerűen.
15-ös a páracső legszűkebb része, ez a mostani 12-es hűtőre plusz egy idommal szűkül. Muszáj leszűkíteni ide a hűtőt vagy lehet akár ugyanaz az átmérő? Rémlik valami, hogy kell egy szűkítés a vízszint alatt.
A terv, hogy veszek lágyított rezet és megtöltöm homokkal majd megtekerem. Valahogy így szokták, nem?:)
Vagy van ahol megkapom így a rezet?
Matek hogy néz ki, hány tekerés, mekkora átmérőben, milyen lejtés, erre van valami ökölszabály vagy számolni kellene?
Sziasztok! Van érdemi különbség a buborék sapkás és a tányéros rektifikációs torony között párlatminőség terén? Mindkettő technológiával megáldott főző ismerőseim vannak, akik rendszeresen érmeket hoznak. Persze mindenki a sajátját dícséri, ezért inkább objektívebb, tudományosabb véleményre lennék kíváncsi :) ..
Illetve mostanság egyre többször olvasom fórumokon, hogy a nagyobb átmérőjű rektifikációs torony előnyösebb pálinkánál. Ennek mi az oka? 100 literes üst esetén milyen átmérőig érdemes elmenni?
A gyanta nem hígítja a pálinkát, csak a mosásához használt víz, ami a gyantaszemcsék között megmaradt...
Az valóban nem volt szerencsés, hogy a mosás után rögtön egy ilyen kis mennyiséget engedett át rajta...mert az a pálesz magába szedte a szemcsék közül a mosóvizet, de sajnos benne is maradt a szemcsék között a páleszből egy kevés...
Hello.Vettem egy kationcserélő gyantát,hogy kiprobálhassam,hogy vajon öregit e valamit a pálinkán ahogy beszélik.Aktiváltam 2 liter vizben,amiben 400 gramm sot tettem,24 orát áztattam benne.Átengedtem rajta fel liter frissen lejött szilvát,nem tudom mi lett vele,de megmértem és a fokolo 10 et mutatott az átengedés után.Létezik ez vagy valamit elrontottam?
Víztakarékosság az oka, de nem mérvadó. Felfogom a meleg vizet, és használom mosogatni, fürödni. Megnyithatnám úgy is, hogy hidegen jön le a hűtőből, de mivel a vízóra forog,....
Természetesen a kifolyó párlat hőfoka, az közel a befolyó hűtővízé.
Ne az elfolyó hőfoka legyen a mérvadó, hanem a kifolyó párlat hőfoka...ez 20-25°C között a legjobb, mert így nem nagyon "illatozik", tehát valószínűleg nem sok illat és alkohol vesztés lesz...persze vannak trükkök, amivel mindezt tovább lehet csökkenteni...
Én is tudok olyan DES-100-as tulajt, aki a kínai 5,5-KW-osat használja nyomáscsökkentő nélkül...hát lelke rajta, de egy 20-KW-osat lejjebb lehet venni szabályzóval, biztonságosan...
Sziasztok kollégák! Remélem valaki átveszi. Úgy tettem én is 2012-ben ha jól emlékszem a dátumra. VF1-től. Van egy nagyon jó találkozó nyáron meg télen ZD legelőször 2011-ben, voltam egy nagyon jó helyen....tulajt nagyra becsülöm mert Ő mondta meg a címet,hogy merre van, Ott ismertem meg a itteni "öregeket" akiktől nagyon sokat tanultam.
Igazából nem tudom milyen egy díjnyertes cseresznye, büdössel már találkoztam. Ez nem olyan mint a barack, vagy körte, hogy kiabál belőle a gyümölcs aromája. Megmutattam a családnak az üres üveg gyűjtőedényt: párom: olyan pálinka illata van, nem rossz, fiam: hm, olyan gyümölcsillatú, de nem tudom milyen:)
Majd karácsonykor kihígítom, tavasszal meg próbára tesszük.
Köszönöm a válaszokat! Megerősítettetek abban hogy nagyobb kell, mert én is a 10kW/100 literről tudok. Akkor nézem hol tudok 15kW körüli égőfejet venni.