Keresés

Részletes keresés

Frankie Creative Commons License 1999.08.16 0 0 83
nyman,
Gratula, gyorsabb voltál. Én is vettem a fáradtságot, elolvastam a cikket. Mire reagálni akartam már lelőtted a poént. Idézem a cikk idevágó részét:

"A fiatalok közül is csak hárman jelentkeztek eddig".

Csak ezt a _tényt_ F.B.I. doktor kissé nagyvonalúan elhallgatta.

nyman Creative Commons License 1999.08.16 0 0 82
Kedves Doktor Ur!

A vizsgalatok eredmenyeivel kapcsolatban. Ha valoban kutatassal foglalkozol, akkor tudnok kell azt, hogy egyes publikaciokban, tanulmanyokban mindig azokat az adatokat veszed vigyelembe, amik alatamasszak a te verziodat. Ez igy van a tarsadalomkutatasban, genetikaban, rakkutatasban stb. (Kicsit off lesz) Pl. Tudomanyos cikkek szazait lehet osszeszedni (amik pl. nem a Nepszabadsagba, hanem pl. a Nature-ben jelentek meg) a mobiltelefonok karossagat illetve artalmatlansagat bizonyitoan, ugyanigy a globalis felmelegedes melleti es elleni tanulmanyok tomkelegevel lehet szolgalni. Tehat majdnem azt bizonyitok be amit akarok.

Pl. Az itt feltuntetett cikket is meg lehett volna ugy irni:

"Az erdektelensegre valo tekintet miatt szeptembertol nem indítja meg a Fovárosi Munkaügyi Központ (FMK) a roma származású közösségfejlesztési asszisztensek képzését. Ugyanis a kepzesre ezidaig csak harom roma fiatal jelentkezett, annak ellenere, hogy az eddigi visszajelzesek szerint, mar ot szervezet is vallalta a fiatalok foglalkoztatasat, ezek kuzol ketto ket-ket roma fiatal munkabaallitasat tervezi. X.y. elmondta, hogy a nyari szabadsagok vegeztevel tovabbi visszajelzesekre szamit"

Ugye mennyire maskepp hangzik. Pedig tokre ugyanarrol van szo. Sajnalom azokat az embereket, akik csak az ilyen mediabol tajekozodnak.

Udv
nyman

undoc Creative Commons License 1999.08.16 0 0 81
Azok akik annak mondjak magukat.
Nem kell ebbol sulyos kerdest
csinalni.

Undoc.

eomer Creative Commons License 1999.08.16 0 0 80
Azért egy alapvető kérdés motoszkál bennem.

A magyar állampolgárok közül kik azoka a romák? Mert hogy ha valakinek sötétebb a bőre, néha furcsán beszél, de tisztán magyarul, Kolompárnak, Lakatosnak, stb.- nek kívják, akkor az ecceri magyar polgár tudja, hogy az illető roma. "Hivatalosan" viszont nem roma. Tudomásom szerint a hatályos magyar törvények nem engedik meg az állampolgárok nemzetidségi hovatartozás szerinti regisztrálását. Akkor miről van itt szó, amikor a "cigány bűnözésről" beszélünk? Egyszerű bűnözésről. Ami ellen a törvény és a jog összes eszközével fel kell lépni.

Tehát - hangsúlyozom, elméletice - mindenfajta célzott programot meg kellene előznie egy regisztrálási fázisnak, nem? Behúzni a strigulát: ez cigány, ez nem cigány. Mert egy akármilyen program csak akkor működik valóban (és nem a politikai frázisok szintjén) hatékonyan, ha pontosan ismerem a megcélzott csoportot.

De ezt már valóban rasszizmusnak hívják, úgyhogy kár is továbbgondolni. Azért a kérdés motoszkál bennem. Kik is azok a romák? ...

tokhulye Creative Commons License 1999.08.16 0 0 79
Szevasztok!

Én nem fogok olyan szépen összeszedett gondolatokkal előállni, mint tették azt picit lejjebb igen sokan; a végkövetkeztetés úgyis az volna, hogy Mo.-n igen stabil a rasszizmus, inkább megemlítek frissítőként egy semmit sem bizonyító esetet. Néhány évig a Munkaügyi Központ egyik kirendeltségén dolgoztam. Belépett egy roma vállalkozó, munkaerőt kért. Szépen kitöltötte az erre a célra rendszeresített ívet, majd megkérdezte, hogy a megjegyzés rovatba beírhatja-e, hogy cigányt ne küldjenek neki. A szemét rasszista állatja, mi!?

További meddő vitázgatást!

PS: engem, a sváb-szlovák sarjat miért nem utál senki a származásomért? Magyarok, puhultok! Továbbá miért számítanak kis falunkban kedvencnek a néger szülő(k)től származó dolgos letelepülők, míg a tanárnőket (is) alélttá verő roma helybeliekkel nem sokan szimpatizálnak. Bizony mondom, nem racionális dolog ez a rasszizmus, le kellene már szokni róla.

eomer Creative Commons License 1999.08.16 0 0 78
Dear Töfröcsó,

A topicot még a szépemlékű Internettón Medol kartács indította, aki bevallottan roma nemzetiségű. Kapott néhány választ, amiből kiderült számára, hogy nem sokan szeretik a cigányokat, mire sértetten elhúzott. Aztán elindult némi agymenés, hogy "hát hogyan is lehetne végére járni ennek a cigánykérdésnek?", mire Medol ismét előkerült, lebunkózótt, rasszistázott mindenkit, aztán - immár végleg - távozott. Azóta a témát sokan, sokszor átrágták, persze, nem jutva sehová. Ez most egy új nekiveselkedés. Kívánom, sikeresebb legyen, mint az előző, bár illúzióim már régen nincsenek.

(Ja, én is az "előítéletes" fajtából vagyok.)

arszt Creative Commons License 1999.08.16 0 0 77
Nagyon tetszik ez a topic!
Szerintem az itt leirtak fenyes bizonyiteka annak, hogy nem allunk rosszul szurkeallomany teren. A legtobb tenymegallapitasban mar benne van a cselekvesi terv alapja is. Nagyon valoszinu, hogy a miniszteriumokban dolgozo munkatarsak legalabb ilyen pontosan felmertek a helyzetet pro es kontra. A furcsa csupan az, hogy miert nincs senki aki a legkisebb lepest is merne tenni ezen a teren (itt nyilvan a szervekre gondoltam). Ezek a lepesek szerintem adminisztrativ jelleguek kellenek, hogy legyenek es azt a logikat, kell hogy kovessek amelyet a furmanyos romak alkalmaznak. Vagyis el kell vagni a segelyek forrasat oly modon, hogy azt azok kaphassak akik "jo utra ternek". Persze ez az egesz soha nem fog meg csak reszeiben sem megvalosulni, mert olyan sok ellenerdek szol ellene, hogy eleve fel sem merul azokban akik tehetnenek valamit. Mellesleg a "roma kerdes" egy nagyon jo figyelemelterelo kerdes, hisz olyan sok egyeb legalabb ilyen fajsulyu kerdest lehet ezzel elfedni. Szerintem a torvenyalkotoknak abszolut nem all erdekeben az, hogy megoldast talaljanak a tarsadalom idegeit borzolo legtobb fontos kerdesre igy a roma kerdesre sem. Fura az, hogy a tisztelt honatyak, a kormany, meg mittudomenki idovel mindig lesoprik az asztalrol az olyan kerdeseket, mint vagyonado, vagyonelszamoltatas, a gepkocsilopas, a kulonfele gazdasagi es egyeb buncselekmenyek elkovetoinek komoly felelossegre vonasa, allami es egyeb burokracia visszaszoritasa, stb.. Ha nehany jozan paraszti esszel megaldott ember osszeulne nehany het alatt tudnanak olyan torvenyeket kiagyalni, ami az emberek 95%-nak jo lenne a maradek 5% simlis, lopos, stb.-nek meg nagyon nem jo. Most persze majd megkapom, hogy az antidemokratikus, onkenyuralmi, stb.
Na mindegy
gargoyle Creative Commons License 1999.08.16 0 0 76
azért az biztos, hogy statisztika ide-oda, sok romát azér nem vesznek fel melózni, mert roma...nos, ez egyéni - munkáltatói szinten így rendben is volna, végül is, ha az ember tart a romáktól, és jogában áll eldönteni, hogy kit vegyen fel, akkor a szomorú igazság az, hogy ezt meg is teszi...hogy érthetöbbé váljék a dolog, ha például egy marketing manager-i pozícióba jelentkezik a fehérember és van egy másik fehérember, akinek van egy MBA-je és három nyelven csacsog mint a kisangyal, akkor a személyzetis naná hogy az utóbbi, jobb adottságokkal rendelkezö fehérembert veszi fel...

nos, ez azzal egyenértékü, amikor (a PC-t félretéve) a kazánfütö állásra jelentkezik ifj. kolompár józsika és szabó sándor, ez utóbbi fehérember, és a munkáltató - jogait gyakorolva - úgy dönt, hogy inkább nem kockáztat, hanem szabó sándort veszi fel az állásba...nos, ha valaki arra kíváncsi, miként lehetne javítani a romák sorsán, akkor azt mondom, hogy rá kell venni a munkáltatót, hogy az eddigi tapasztalatai (közvetett vagy közvetlen) és vélt vagy valós félelmei félresöprésével igenis vegye fel a kolompár józsikát, és adjon neki esélyt a kiemelkedésre...ezt elvárni egy egyéni vállalkozótól, vagy akár egy nagyvállalati személyzetistöl álszent dolog volna, mivel minden ember, beleértve FBI doktort is azon van, hogy az életében jelentkezö kockázati, bizonytalansági tényezöket minimálisra csökkentse, ezért aztán minden olyan esetben, amikor a cigány a nem cigánnyal szembekerül a mindennapi élet által kreált versenyhelyzetekben, alul is marad rendesen, mert a világot, a munkalehetöséget, a pénzt, a müvészetet, a politikát egyelöre még a fehér ember tartja kézben...ez így van

a probléma itt válik tyúk-tojás jellegüvé, hogy ti. legyen-e elöször toleránsabb a társadalom, vagy várjuk inkább meg, amíg a cigányságon a változás jelei mutatkoznak...ténykérdés, hogy a berögzült információk, a kialakult kép nagyon nehezen megváltoztatható, kérdéses viszont, hogy a cigányság részéröl milyen hajlandóság mutatkozik a kép megváltoztatására, ami kötelességtudatot, munkaszeretetet, figyelmet, összpontosítást, a szabályok betartását, az átlagnál is nagyobb komformitáskészséget követelne meg, merthogy hátrányból indulnak... (nem tudom, hogy a romákat esetleg jól ismerök, mennyiben látják ezeket az elemeket a cigányság által elfogadott értékrendbe beépíthetönek, vagy abban már jelenlévönek) szerintem erre egyelöre kevés az esély, de lehet a dolgon elvitatkozni...

más - egy kérdés mindazoknak, akik úgymond "szeretik" a cigányokat:
ha lenne egy lakásod, amit albérletbe kiadhatnál, és egy roma család jelentkezne bérlöként, kiadnád-e neki?
ha a válaszod az, hogy habozás nélkül igen, akkor bölcs mosollyal arcomon azt kell mondjam, hazudsz! és a te álszent hazugságod sokkal visszataszítóbb, mint sok ember nyílt rasszizmusa, azzal együtt persze, hogy csak a teljesen debil, és értelmes gondolkodásra képtelen egyedek üvöltenek halált a cigányra tisztán faji alapon - bár igaz, ilyenböl is van elég, de nem ezeket kell figyelembe venni, hanem azokat, akik elemzö módon, konzekvensen állnak a kérdéshez...

és még valami, a mai magyar szociális támogatási rendszer lehetövé teszi, hogy a cigányság egy része (most szándékosan nem írok mértékegységet, százalékot, mert nem áll rendelkezésemre adat) szocpol támogatásból meg egyéb segélyböl élve, a felemelkedés, munkakeresés, értelmes tevékenység végzésének igénye nélkül vegetáljon, olyan szinten amilyenen bír...ez nem tök szuper, és lehet, hogy ök sem szeretik azt a fajta életmódot, amibe bezárva múlnak a napjaik, de valóban rengeteg család csinál ezer gyereket egyrészt a tradíciók, a fogamzásgátlás hiányos alkalmazása, a fiatal lányok remek termöképessége okán, illetve tisztán pénzügyi megfontolások alapján - ezen a rendszeren változtatni hát mit mondjak kurva nehéz, ha nem lehetetlen, megszorító intézkedéseket bevezetni nem lehet csak úgy, bár sokan ezt szívesen látnák...

megoldás lenne ha nem fizetnének segélyt? vagy esetleg a munkáltatókat ösztönöznék valamilyen módon arra, hogy roma munkavállalókat vegyenek fel?
ki és mikor tudna ilyen intézkedéseket hozni, felvállalva a társadalmi feszültséget, uram bocsá megfinanszírozni, ha arra van szükség?
háááát kérem alássan nem könnyü a dolog, ha valaki most fel tud itten vázolni valami konkrétat kíváncsi lennék rá...

üdv

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 75
Kedves Skorpió,

"Nem tudom miert gondolja, hogy az "Az itt írók többsége szignifikánsan elutasítja a tényeket". A diszkriminacot valoban nem fogadom/fogadjuk el, mert nincs."

Hiszen még Ön sem fogadja el a vizsgálatok eredményét, hát akkor mit szóljak a többiekről.

Elmaradt romaképzés

Valószínunek tunik, hogy szeptembertol nem indítja meg a Fovárosi Munkaügyi Központ (FMK) a roma származású közösségfejlesztési asszisztensek képzését. Mint július 17-i számunkban beszámoltunk róla, az ingyenes, ötszázhúsz órás tanfolyamot ugyanis csak akkor kezdené el az FMK, ha munkahelyet is tudna biztosítani a több mint két tucat fiatalnak. Az elhelyezkedési lehetoségeket feltérképezendo július elején levelet küldtek a kisebbségi, a kerületi önkormányzatoknak és a családsegítoknek. Megtudtuk: a mintegy hetven szervezetbol mindössze öt vette a fáradságot, hogy válaszoljon. A III. kerületi családsegíto szolgálat és a kobányai roma kisebbségi önkormányzat két-két fiatalfoglalkoztatását vállalta, a XX. kerületi családsegíto egyét. A fiatalok feladata a helyi kisebbség és az intézmények közötti közvetítés lenne.
Népszabadság, 57. évfolyam, 185. szám, 1999. augusztus 10., kedd

Tisztelettel,
mint fent

Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 74
Többen irtak hogy ilyenek-olyanok a ciganyok. A kerdes az hogy mit kene tenni hogy ez valtozzaon ?

(kicsit elment elmeleti sikra ez a topic, mi lenne ha konkret megoldasokra koncetralnank ? En is megprobalok nehany dolgot összeszedni.)

George Sand Creative Commons License 1999.08.16 0 0 73
Annyit szeretnék csak hozzátenni, "könnyű az emberiséget globálisan szeretni, de az egyes embereket ..."
Ez behelyettesíthető tetszés szerint.
En környezetvédő vagyok, de... Te állatvédő vagy, de... Ő modern felfogású, de...
(Érdekes, hogy az 1. részben feltett kérdéseimre "mi a teendő ..." senki sem felelt..., mert némelyikre nem is lehet.
És én még örülhetek, hogy nem kaptam meg a "kötelező irodalmat", amit itt sokan.

George Sand

Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 72
Kedves F.B.I doktor !

Tartok töle, nem ertünk egyet. Nem tudom miert gondolja, hogy az "Az itt írók többsége szignifikánsan elutasítja a tényeket". A diszkriminacot valoban nem fogadom/fogadjuk el, mert nincs. Hol van olyan statisztika amely kimutatja, hogy azert nem vettek fel egy ciganyt egy munkahelyre, mert hogy cigany ? (Termeszetesen tudom hogy nehez ilyet kesziteni. de azert mert nincs, meg nem bizonyitja hogy ha lenne, akkor igazolna a felelmeket.). Tehat kivancsi lennek, hogy milyen tenyket nem fogad el Ön szerint az itt jelenlevök többsege ?
Ön megint csak a rasszizmust emliti az etnikai konfliktusok okakent. Milyen rasszizmust eltetö propagandarol beszel ? Talan nehany marginalis lapban elöfordulhat, bar en meg nem talalkoztam velük, mint ahogy sohasem hallottam, hogy valahol felelösse tettek volna öket barmiert. Ugyanez nem mondhato el a zsidosagrol, arabokrol, ukranokrol stb). Hangsulyozom, szerintem nincs velük szemben rasszizmus.
Ön azt irja nincs kettös merce. En viszont fentartom azt hogy "Ha tamogatni kell, segiteni kell, pozitiv diszkriminaciot kell alkalmazni, elönyben kell reszesiteni, akkor letezik a "ciganysag", ha randaliroznak, lopnak, markecolnak akkor csak egy bünözö magyar allampolgar." Ha a hivatalos allaspontot nezem, sajnos ugy nez ki, hogy az engem igazol. Gyanitom a "ciganybünözes" fogalmat is elutasitja, miközben a rendörseg - ezt hatarozottam tudom - a bünfelderites hatekonysaga erdekeben alkalmazza nem csak ezt a fogalmat, hanem a mögöttes tartalmat is. Sikerrel.

Frankie Creative Commons License 1999.08.16 0 0 71
Részlet a www.romnews.com-ról.
Cigány kisgyerekről készült képre írva:
I didn't make the problems, why I have to pay?

Ezt én is mondhatnám.

Frankie Creative Commons License 1999.08.16 0 0 70
Néhány SZVSZ fontos dolog a doki által adott linkekből.
- Arra a legalapvetobb kérdésre viszont, hogy miért történt meg az a tudati "gátszakadás" a roma-ellenesség kérdésében, amelynek következtében nem "szégyen" ma Magyarországon rasszizmusba hajló véleményeket nyíltan vállalni, nem tudtunk a közvélemény-kutatás eszközeivel választ adni.

- A nemzeti sztereotípiák nem feltétlenül rejtik magukban a gyulölet magvát; egyes esetekben így van, de nem mindig.

Inkább sztereotípiáról van szó, semmint rasszizmusról. Igaz viszont, hogy azzá válhat, de a lopást sem ítéljük meg súlyosabban azért, mert az elkövető később súlyosabb bűncselekményeket is elkövethet, ha már a "bűn útjára lépett".

A Duda nagymamájának háza helyett az önkormányzat egy megfelelő helyen értékarányosan adhatna egy másik lakást.

A PomPom, Duda, Fülig Jimmy (bocs, aki kimaradt) által felvetett problémákra nem érkezett válasz. DomiG személyes élményeit írta le a cigány munkavállalókkal kapcsolatban.

"gyűlölet keltésére alkalmas egyéb cselekményt követ el"
Szerintetek aki itt leírja valamilyen negatív élményét, vagy véleményét, az bűncselekményt követ el?

Töfröcsó Creative Commons License 1999.08.16 0 0 69
Fijug-Lányok!
Ha ti is ott húztatok volna le 20 évet, egy kőbányai lakótelepen ahol én, akkor nem vitáznátok erről!
Én azt figyeltem meg, hogy általában (engedtessék meg az általánosítás) mindíg azok ölelik keblükre a cigányokat akik őket még csak a TV-ben látták. Akinek meg volt "szerencséje" velük nap-mint-nap kontaktusba keveredni, ne adj isten együtt élni, az autómatikusan megkapja az "előitéletekkel átitatott fájgyülölő" bélyeget. Hát nem tudom... Én úgy vagyok vele, hogy sokkal szívesebben vitáznék arról, szereti e valaki a cigányokat olaszországban, vagy indiában. Szóval szerintem itthon a topic címe több mint provokatív. Ilyen kérdésre Ti milyen választ vártok? Nekem úgy tűnik, hogy ezt a kérdést valaki azért tette fel, hogy a nemleges válaszokból egy jó szaftos szociológiai tanulmányt kerekítsen arról, miszerint a magyar intoleráns nemzet. Vagy nem?
nyman Creative Commons License 1999.08.16 0 0 68
Off
Hella gargoyle!
En is kaptam egy mailt. Jeleztem, hogy johetnek a kerdesek, de meg nem ertek ide.
Udv
nyman
nyman Creative Commons License 1999.08.16 0 0 67
Kedves F.B.I doktor!

Azert azt mondhatjuk, hogy ebben az az esetben a fradistak ciganyul viselkedtek, de a ciganyokrol mar kevesbe, hogy fradistaul. Nem furcsa, hogy az elozore tudnak az emberek asszocialni?

Erdekes, hogy a pl. kinaiakat mi "Europa legrasszistabb nepe" (szerintem ez a megallapitas abszolut hulyeseg, de mindegy) elfogadjuk, pedig aztan az ok kulturaja messzebb all tolunk, mint Mako Jeruzsalemtol (ez foldrajzi hasonlat is volt. :) ) Nem beszelve az aluljarokban zenelo Kozep-Amerikaiakrol. Bar azt hiszem a zenesz kasztba tartozo ciganyokkal itt sincs senkinek semmi baja.

Tenyleg miert lehet a ciganyokat a magyarok altal ert asztrocitasokrol adatokat gyujteni, es forditva pedig nem. Nincs itt valami ellentmondas? Ugyanis ez utobbira is sokan kivancsiak lennenek.

Nem furcsa, hogy a ciganyokat felzarkoztato, (koz)munkat ado programok szinte mindegyike kudarcal zarodik, (pl. eladjak a lapatokat, gumicsizmat, kiadjak berbe az ingyen kapott foldeket stb.). Abban a pillanatban, ha valamelyik onkormanyzati dolgozo megemliti ezeket a problemakat, mindjart rasszistanak belyegzik, vagy megfenyegetik a csaladjat stb.

Egyebkent az elozo topikban is az volt a velemenyem, hogy a cigany szo, nem teljesen alkalmas erre a nemcsoportra, mivel erre a szora sokunk a lumpen, csavargo bunozo romakra asszocial. Sajnos a roma szo is kezdi ezt jelente, hala sok aktivistajuknak.

gargoyle Creative Commons License 1999.08.16 0 0 66
FBI doktor hozzászólásai azért fontosak, mert egy furcsa nézöpontból születnek...egyrészt a doktor úr (aki egyébként már elhagyta a topicot, mert nem értünk fel hozzá) egy okos, intelligens ember benyomását kelti, másrészt viszont néha olyan buta mint egy kabátgomb...

egyszerüen elködösült tekintettel szajkóz bizonyos tényeket, szépen szóló szerelmes gondolatokat meg hasonlókat

mégegyszer kérdem, kedves doktor úr, mi a fenének példálózik kelmed az európai kultúrával, az európai nemzetek rasszizmushoz való hozzáállásával?

"rasszizmus továbbra is elitélendő dolog Európában, csak nálunk ilyen erős még."

egyszer már rákérdeztem erre az égbekiáltó marhaságra, de nem volt képes válaszolni, mert szerintem erre nem lehet...bár magát ismerve mindjárt ír egy választ, hogy olvassam el ezt meg ezt a linket és ebben benne van az ön véleménye...ez zseniális taktikai húzás, ön ügyvéd lehetne, vagy politikus, de legalábbis újságíró - egyszerüen angolnaként siklik ki a kérdések szorításából

edig a vitát az ön jelenléte tartotta fenn, mert a túlnyomó többség nem kifejezetten cigánypárti, illetve inkább realista mint idealista alapon áll a témához, és sajnos a realizmusból eredö bizony kellemetlen következetetések a demagógia reflektorfényében furcsán eltorzulva könnyedén rasszizmusnak tünhetnek

a kormányzati politika szintjén ugyan meghirdetett, vagy a toleráns nemzetek szerepében tetszelgö fejlett országok által úgymond támogatott elfogadó magatartás csak a felszínen van jelen...doktor úr

kérdezze meg a németeket, svájciakat, osztrákokat,finneket vagy a franciákat, hogyan vélekednek a cigányokról, és ezután írja le a könyörtelen csúsztatás szagú feélmondatokat, amelyekben büntudatébresztö szándékkal implicite önmagunk ostorozására szólít fel...ettöl már hányingerem van, mert mindig ez döl a médiából is, maga pedig, azzal együtt, hogy jól tájékozott, nem tud ettöl elvonatkoztatni...ezt sajnálom, nagyon, bár a magánéletemben alkalmazom én is a féligazságokon vagy ájtatoskodáson alapuló defenzív érvelési stratégiát...istenien beválik

nos, ennyit erröl...a cigánykérdés megoldásához ez egy hajszálnyival sem visz közelebb, a fenébe már annyira unom ezt a kérdést...bár most meg valami társadalomkutatók megkerestek, hogy válaszoljak a kérdéseikre

a cigány topicos hozzászólásaim miatt választottak ki...

tényleg ki mást kerestek még meg? (Ligeti György és tsa?)

üdv

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 65
Kedves Skorpió,

Úgy gondolom több állítása is alaptalan:

"Irja, hogy a rasszizmus elitelendö dolog. Ugy gondolom, hogy az itt velemenyt nyilvanitok többsege elfogadja ezt, es nem rasszistak, legfeljebb realistak."

Az itt írók többsége szignifikánsan elutasítja a tényeket. Aki a tényeket elutasítja, az minden, csak nem realista.

"Ön hangsulyozottan a rasszizmust jelöli meg fö okkent a ciganysag helyzetevel kapcsolatban, en viszont a fö okot a ciganysagban magaban latom."

Ez az állítása több szempontból hamis. Egyrészt nem fő okként, hanem egyik okként beszéltem a rasszizmusról, másrészt nem a cigányság helyzetével kapcsolatban említettem, hanem ennek az etnikai konfliktusnak az akadályaként. Nyilvánvaló, hogy amíg a rasszizmus él, és a propagandája miatt a diszkrimináció is élni fog a társadalomban (erről olvashat a csatolt dokumentumokban is). Addig a segélyezés csak tüneti kezelés lehet, ami a másik feltétel (a rasszizmus által keltett diszkrimináció megszűnése) hiányában nem képes rendezni a problémákat.

"Nem tetszik nekem ez a kettös merce : Ha tamogatni kell, segiteni kell, pozitiv diszkriminaciot kell alkalmazni, elönyben kell reszesiteni, akkor letezik a "ciganysag", ha randaliroznak, lopnak, markecolnak akkor csak egy bünözö magyar allampolgar. Ez utobbi esetben mintha a strucc a homokba dugna a fejet."

Szó sincs kettős mércéről, legalábbis részemről nem. Idézzek?:

"Ha valaki bűnöző, azt bűnözőnek tekintem és nem nemzetiséginek, bárhová is tartozzon."

Ha kettős mércét keres, akkor azt ne nálam keresse.

Tisztelettel,
mint fent

Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 64
Kedves F.B.I doktor !

Nem tetszik nekem ez a kettös merce : Ha tamogatni kell, segiteni kell, pozitiv diszkriminaciot kell alkalmazni, elönyben kell reszesiteni, akkor letezik a "ciganysag", ha randaliroznak, lopnak, markecolnak akkor csak egy bünözö magyar allampolgar.
Ez utobbi esetben mintha a strucc a homokba dugna a fejet.

Roni Creative Commons License 1999.08.16 0 0 63
Answer of topic: En nem!!!
Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 62
Kedves F.B.I doktor !

Be kell vallanom, hogy kishitu vagyok. Az Ön altal megadott linkek hatasra (is). A tendencia a ciganysag megiteleseben romlik, helyzetükben, kilatasukban ugyszinten. Miert lennek bizakodo ? Irja, hogy a rasszizmus elitelendö dolog. Ugy gondolom, hogy az itt velemenyt nyilvanitok többsege elfogadja ezt, es nem rasszistak, legfeljebb realistak. Söt, ugyvelem a magyarok többsege sem rasszista. Mint irtam mar, elöiteleteik vannak, es nem ok nelkul. Ezt nyilvan ön is elfogadja, hiszen - szerintem - abban nincs velemenykülönbseg közöttünk, hogy a ciganysagnak valtoznia kell. Ön hangsulyozottan a rasszizmust jelöli meg fö okkent a ciganysag helyzetevel kapcsolatban, en viszont a fö okot a ciganysagban magaban latom. Azt elfogadom, hogy ebböl a helyzetböl kilepni csak kölcsönös erövel lehet.
Es ezzel visszakanyarodtunk a topic elejere , - oda - ahonnan elindultunk, hogy a kerdes az hogy : HOGYAN ?

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 61
Kedves abraxas,

Ilyen esettel én is találkoztam, csakohogy a metrón, és nem cigányok randaríloztak, hanem fradi szurkolók.

Én nem általánosítottam róluk a magyarokra, sőt ki is kérném magamnak, ha az eset miatt valaki azt mondaná, hogy a magyarok ilyenek. A magyarok nem ilyenek. Nekem eszembe sem jutna úgy gondolkodni, ahogy Ön.

Ha valaki bűnöző, azt bűnözőnek tekintem és nem nem zetiséginek, bárhová is tartozzon.

mint fent

abraxas Creative Commons License 1999.08.16 0 0 60
Kedves Mindenki,

Elgondolkodtatott egy tegnapi eset.

Általában szeretem magam toleráns embernek tartani, "cigányozó" ismerőseimet arra késztetni, hogy a lumpen magatartást ítéljék el és ne a cigányság egészét.
Előljáróban közlöm, hogy Mátészalkán nevelkedtem, így meglehetősen közeli ismereteim vannak a cigányságról. Nem túl pozitívak ami azt illeti. A sokak által már leírt atrocitásokat (kiutalt lakások parkettáinak feltüzelése stb...) igyekeztem a kutúrális szakadéknak betudni.

Mégis tegnap, amikor családommal távolsági buszra szálltunk iszony és undor fogott el. A buszon tartózkodó kb. 40-50 utast szabályosan terrorizálta egy 8-10 fős részegen randalírozó büdös, mocskos, egész úton gajdoló, mindenkibe belekötő cigány család.
Egyből elfelejtettem azt a néhány pozitív példát, amit ismerőseimnek szoktam emlegetni bizonyságul, hogy nem minden cigány ilyen. Bevallom zsigerből iszonyodtam a cigányoktól. ezt a topikot olvasva felmerült bennem egy kérdés. Mit érez ilyenkor az a cigány ember aki le tudta vetkőzni azt a múltat. Szégyent? Dögöljön meg akinek nem tetszik a népem? Jobbítási szándékot?
Miért van az, hogy a cigányságot képviselő Farkas Flórián félék a társadalmat hibáztatják fröcsögve, de soha sem jut eszükbe szégyenkezni időnként?
Emlékszem az idősebbek elbeszéléséből, hogy annó a helyi vajda szégyelte, ha a csapatából valaki így viselkedett, és megbüntette azt, aki rossz fényt vetett a cigányságra.
Hol vannak a mai vajdák? Az öreg vajda fia csak a vállalkozásaival törődik, és magasról tesz a többi cigányra.

Ui: elmesélnék még egy rövid adalékot a végén. Az Eifel torony tövében koszlott büdös cigányasszony kéregetett porontyát szorítva a hóna alatt, ugyanúgy mint a Budapesti belvárosban.
Nem hiszem, hogy csak magyar jelenségről beszélünk.

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 59
Kedves Skorpió,

Ne legyen ennyire kishitű. Ne felejtse el, hogy a megoldás egyik akadálya, rasszizmus továbbra is elitélendő dolog Európában, csak nálunk ilyen erős még. Azok, amiket bemutattam igértes kezdésnek számítanak. És ne felejtse el, hogy éppen úgy mint a rendszerváltás, vagy a vallási és lelkiismereti szabadság esetén, nem lehet egyik pillanatról a másikra tökéletesen megoldani a problémákat. A jól működő cigány tehetséggondozók, az egyre nagyobb nyitás a cigányság kultúrája felé, a nemzetiségi önkormányzatok kialakulása és működésének rendeződése pozitív irányú folyamat kezdete.

A polgárok kiábrándulása a tódítókból, hazudozókból, pedig gátat vet a rasszizmus propagandájának is. Ráadásul a rasszizmusra vonatkozó történelmi tapasztalatok, de ezen kívül még a közvetlen szomszédságunkban zajló etnikai konfliktusok tapasztalatai is a rasszizmus elutasításához vezetnek. Mi magyarok vagyunk annyira intelligensek, hogy tanuljunk más nemzetek kárából.

Tisztelettel,
mint fent

Senor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 58
Kedves FBI doktor!

Csatlakozom az elottem szolohoz.

Udv: Senor

Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 57
Kedves F.B.I. doktor !

Amikor megfogalmaztam az elözö hozzaszolasomat, meg nem tudtam hogy Ön elhagyja ezt a topicot, igy tekintse targytalannak az elözö kerdesemet.
Nem ertem az idezetet, hiszen a tenyekkel senki sem vitatkozott. A vita erdemi resze a megoldasi modokrol szolt.

Ön elhagyta e topicot, reszemröl sajnalom hogy igy törtent. Biztam benne, hogy elöbb-utobb elörukkol konkret javaslatokkal is. Arra gondolni sem merek, hogy ön azert szallt ki, mert ezekkel nem rendelkezik.

Üdv, Skorpio

Skorpió Creative Commons License 1999.08.16 0 0 56
Kedves F.B.I doktor !

Elolvastam a linkeket. Lehangolo. Legalabb is a megoldas szempontjabol. Az egyik resze a tenyeket rögziti - statisztikak, tendenciak - masik fele pedig arrol szol hogy a ciganyoknak lehetösegük van az oktatas teren a felzarkozasra. Ezt eddig is tudtuk. De arra nincs valasz, hogy mi modon tegye a tarsadalom erdekelte öket, hogy eljenek a lehetöseggel.

Ha ezek a linkek a hiteles hivatalos velemenyet tükrözik e kerdessel kapcsolatban, akkor - szvsz - semmilyen, hangsulyozom semmilyen megoldasi koncepcio nem letezik.

Tud Ön ennel konkretabb valaszt, akar link formaban is ?

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.16 0 0 55
A hozzászólók jó része igazolta a legelején megfogalmazott állításomat:

"Persze nincsenek illúzióim. Akik pusztán csak a gyűlöletet kívánják táplálni, azok továbbra sem vesznek majd tudomást a tényekről"

A vitában a vitapartnerek kölcsönösen elfogadják a tényeket. A tények tagadása esetén legfeljebb vitatkozásról esetleg veszekedésről beszélhetünk. Magam részéről a vitát kedvelem, a vitatkozást értelmetlennek tartom.

Ezért kedves vitatkozó hozzászólók,

Ég Önökkel,
mint fent

FüligIván Creative Commons License 1999.08.16 0 0 54
Rokon!
Nincs semmi beugratás! Kösz a választ! Csak arra gondoltam, hogy ha bizonyos alapvetésekben + tudunk állapodni, akkor a részletekben már könnyebb lehet egyezségre jutni!!!! (Igaz, a 10 év az még vitatéma lehet köztünk, de attól is függ, hogy mit akarunk 10 év alatt elérni...)
Üdv, folyt.köv.!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!