Keresés

Részletes keresés

Duda Creative Commons License 1999.10.28 0 0 472
"Ja volt cigany fantasztikus rovidfilm is. (Most nem akarok bunko lenni... :) )"

Azert en racsapok:)
Temaja: a ciganyok dolgoznak?
De miert rovidfilm ? :)

A szinkronizalatlan ciganyfilmnek nem lenne sok ertelme, hiszen itt is kiderult: alig beszelik a sjat nyelvuket. Masreszt en inkabb asszimilacio parti vagyok, mint a nagy ontudatra ebresztese. Pl. nem nagyon orulnek neki, ha rajonnenek, hogy sajat intezmenyredszer, sajat orszag kell nekik.

Vagyis tolem tehetik, csak ne az en penzemen, es jo messze tolem.

Előzmény: nyman (470)
fba Creative Commons License 1999.10.27 0 0 471
Nem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nyman Creative Commons License 1999.10.27 0 0 470
OFF
Van jelenleg Goteborgban egy filmfesztival ami holnap vegeter. Sajnos csak ma tudtam meg. Itt tobbekkozott - betiltok irani es un. nem demokratikus orszagok filmjei stb mellett - volt par roma rendezok altal forgatott film es szinten filmek a romakrol. (A teljes repertoar 150? film volt) Eredeti nyelven es sved illetve angol felirattal. Na szoval mindezt elmulasztottam. Pedig lehet javitott volna az ertekiteletemen. :) Ja volt cigany fantasztikus rovidfilm is. (Most nem akarok bunko lenni... :) )

Ugyhogy ha esetleg valami hasonlo menne legkozelebb Mo-n, akkor valaki jelezhetne a topikban. Vagy ha esetleg valamelyik ciganyszervezetnel ki lehet kolcsonozni ilyen jellegu muveket kazettan. Bar jobb lenne moziba megnezni.

Esetleg feldobok egy labdat megint. Nem hinnem, hogy a egyes cigany vezetoknek nehezsegekbe utkozne ravenni egy kisebb mozit vagy valamelyik kozszolgalati TV csatornat, hogy adjanak le par filmet. Azert jo lenne ha nem szinkronizalva.
ON

névtelen Creative Commons License 1999.10.27 0 0 469
Olvasd el figyelmesebben, hogy mit írtam.....
Előzmény: figyelő (466)
nyman Creative Commons License 1999.10.27 0 0 468
Ugy latom Csehorszagban is akad boven balhe. Ez mar a masodik cikk a heten belul az origon.



Egyes cseh munkaügyi hivatalokban megjelölték a roma nyilvántartottakat
1999. október 27., szerda, 11.40


A Lidové Noviny címu konzervatív prágai lap szerint Csehországban egyes munkaügyi hivatalok "R" betuvel jelölték meg nyilvántartásukban azokat a személyeket, akiket kinézésük alapján romának minosítettek. A munkaügyi miniszter elismerte, hogy korábban látott ilyen listát, de elutasítja azt a vádat, hogy a megjelölést o maga rendelte volna el.


A Nova kereskedelmi televízió szerint ezt az alkotmányellenes gyakorlatot már évek óta alkalmazzák Prágában, Ceské Budejovicében, Olomoucban, s nem kizárt, hogy más városokban is.

A munkaügyi hivatalok ugyan tagadják a vádat, de újságírók kiderítették, hogy ez a belso gyakorlat valóban létezik. Több hivatalban ugyanis, ha az érdeklodok kikérték a munkát keresok névsorát, akkor az egyik rovatban helyenként "R" betu volt. Ha a roma jelentkezok névsorát kérték ki, akkor azok neve jelent meg a felsorolásban, akiknél ez az "R" betu megtalálható volt.

Az érintett hivatalok dolgozói az említett gyakorlatot nem hivatalosan azzal magyarázzák, hogy számos munkáltató és vállalkozó nem kíván romákat alkalmazni, így egy ilyen belso megjelölés alapján könnyen ki lehetett oket szurni.

Vladimir Spidla cseh munkaügyi és népjóléti miniszter kijelentette, hogy o ilyen utasítást soha nem adott: "Ez semmiképpen sem az én utasításom. Még az elodeimtol maradt fenn" - jelentette ki a miniszter, aki azonnal kivizsgáltatja a kínos ügyet. Ugyanakkor elismerte, hogy még mint munkaügyi hivatali elnök maga is találkozott ezzel a gyakorlattal: "Sajnos ez a részlet elkerülte a figyelmemet. Ha még valahol létezik ez a gyakorlat, akkor azonnal meg kell szüntetni" - mondta Spidla újságíróknak.

A népjóléti tárca két korábbi vezetoje, Petr Miller és Jindrich Vodicka egyaránt tagadják, hogy ok adtak volna ki ilyen utasítást a hivataloknak. "Az én idomben az volt érvényben, hogy ilyen alapon a munkát kérelmezoket nem osztályoztuk" - mondta Vodicka a Lidové Novinynek. Hasonlóan nyilatkozott Miller is.

A szerdai prágai sajtó emlékeztet rá, hogy a munkaügyi hivatalokhoz hasonlóan belso megjelölést alkalmazott a romákkal szemben a Cseh Légitársaság (CSA) is. A CSA másfél éven át "G" (Gypsy) betuvel jelölte meg azokat a járatain Londonba tartó utasokat, akiket a repülotér alkalmazottai romának véltek. A légitársaság azzal védekezett, hogy csupán belso használatra szolgáló megjelölésrol volt szó, amelynek az volt a célja, hogy Londonban megkönnyítse az utasok vám- és útlevélkezelését, mert a romák dönto többsége menekült státust kívánt kérni Nagy-Britanniában.

Csehországban egyébként a héten egy bíróság 25 000 koronás kártérítésre és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte az ostravai Imperial szállodát, mert vendéglojében tavaly osszel a pincérek elutasították néhány roma kiszolgálását azzal a megokolással, hogy "itt cigányokat nem szolgálnak ki".


A csehországi Ústi nad Labemben lakossági kérésre falat emeltek a városban a romák és a ''rendes polgárok'' közé. Azonban az Európa Tanács, több emberi jogi szervezet és a cseh parlament követelésére a falat lebontották.

(MTI)




nyman Creative Commons License 1999.10.27 0 0 467
Kedves figyelo,
Kicsit jobban kellene figyelni az un. szovegkornyezetre...

Meg osztan meg sok konkret kivitelezheto javaslat nem hangzott el toled. Hibakat nagyon konnyu am keresni...

Meg nevtelen beszurt cikkehez. Az jut eszembe, hogy "szellel szemben nehez pisilni". Ez ertheto oda vissza.
nyman

Előzmény: figyelő (466)
figyelő Creative Commons License 1999.10.27 0 0 466
"KIK A NACIONALISTÁK LEGNAGYOBB TÁMOGATÓI???
Maguk az áldozatok, a magatartásukkal."

Avagy: KIK A BŰNÖSÖK ? MAGUK AZ ÁLDOZATOK!

KIK AZ ÁLDOZATOK? HÁT A BŰNÖSÖK!

Elvégre: olyan mindegy mit mondunk...

Előzmény: névtelen (464)
nyman Creative Commons License 1999.10.27 0 0 465
Hat egy erzekeny no erzekeny kifakadasa. Par kiragadott tapasztalata alapjan. Amikbol altalaban mi is itelkezunk masok fele.

Az a zsidozasos sztori szerintem is eleg eros volt. Ja, szal oket illetve mas nemzetisegieket ne keverjuk ide, ha lehet. Asszem a hozzaszolok tobbsege egyetertek, hogy a tobbi nemzetiseggel nincs semmi problemajuk.

Ami a fekete tolmacsot illeti. Nekem ez a sztori nem bizonyitja, hogy az igazgato lenne a rasszista, csak lehet olyan vendegei jottek - mivel tolmacsrol volt szo - kulfoldrol, akiknel ez problema lehetett.

Előzmény: névtelen (464)
névtelen Creative Commons License 1999.10.27 0 0 464
Döbb!

Mi a vleményetek a fenti cikkről?
Az a szörnyű, hogy azokat is megalázzák, akik ártatlanok....
Ezért mondom a kiegyezést!!!!! máskor rég sikerült, most sincs másik út.
Csak akkor lehet megoldani a problémákat, ha nincs faji diszkrimináció, SE POZITÍV SE NEGATÍV ÉRTELEMBEN!!!
Mert mindkettő a gyűlöletet szítja és a gyökere azonos!!!!

KIK A NACIONALISTÁK LEGNAGYOBB TÁMOGATÓI???
Maguk az áldozatok, a magatartásukkal.
Azaz: Csurkára igaz, hogy nem szavaz egy cigány, viszont minden "aggyá mán" tipusú nyilatkozatával erősen támogatja.....

nyman Creative Commons License 1999.10.27 0 0 463
Volt mar egy ket pofara eses. Bar a sztori folytatasat nem tudom. Asszem valamikor tavasszal (aki tudja bemasolhatja a cikket es ki is javithat) korhazba latogatast tett egy nepes familia. Hogy hogy nem eltunk az egyik eletfunkciokat ellenorzo muszer. Ami a latogatas utan par oraval derult ki mire a (cigany) delikvensunk eleg rossz allapotba kerult.
Előzmény: névtelen (461)
névtelen Creative Commons License 1999.10.27 0 0 462
Te hogyan fognál neki ezen probléma megoldásának?
Előzmény: VaLaki (457)
névtelen Creative Commons License 1999.10.27 0 0 461
Szerintem nagyon megdöbbenének, amikor lecsuknak valakit, kivonul a família, hogy "engeggyék mán ki, mer szétverjük...", na akkor döbbennének meg, mikor az egész famílilát -aki kivonul- lecsuknák, garázdaság címszóval...

Poizív és negatív diszkrimináció kell. De nem "faji" alapon (zsidóüldözés, s 2 millió ft házra a cigányoknak: egy kategória: faji megkülönböztetés, tehát rossz és beteg irányba vezet mindkettő).
Aki tenni akar, s bizonyít, az kapjon segítséget. Lehetőséget a felemelkedésre. Bátorítást. Gondolj bele, mit érezhet az a megalázott cigány gazda, -akit mindenki lebüdöscigányozott- ha dolgozik, s a szomszéd kölcsönad neki valami szerszámot, mert látja, hogy gondja van, vagy megkínája a disznótorosból..stb

Aki meg lop, azt keményen lenyomni. Azon bizos megdöbben amikor lenyomják, amikor tettenérés után elkezd rasszistázni.... Ilyenkor kár, hogy megszűnt a "javító-nevelő munka....", mert azon is döbbenne, ha árkot kéne ásni. akár cigány a bűnöző, akár nem!

Előzmény: Duda (456)
Duda Creative Commons License 1999.10.26 0 0 460
Ez most kinek, vagy mire a valasz?
Előzmény: VaLaki (457)
nyman Creative Commons License 1999.10.26 0 0 459
Nekem tetszettek az irasaid. Abban viszont Dudaval es névtelen-el ertek egyet, hogy kemenyebb fellepes kell. A torvenyek betartasaval, betartatasaval, tamogatasok megvonasaval stb.

Lehet elsore hujesegnek hangzik, de par esetben be lehetne vonni nemzetkozi szinten par embert. Pl. a ciganyprogramok hatekonysaganak bemutatasanal, vagy az onkenyes lakasfoglalok kilakoltatasakkor. Igy talan nehezebb lenne allandoan rasszistazni. Bar ez is extra kiadas.

Előzmény: VaLaki (457)
nyman Creative Commons License 1999.10.26 0 0 458
Igen, szal ez a hozzaallasbeli problema. De ugyanez mas esetben is. Mikor valaki a negativumokat emliti, mindjart ravagjak, hogy azert mer rasszista.
Előzmény: névtelen (451)
VaLaki Creative Commons License 1999.10.26 0 0 457
Hát ... úgy érzem hiába koptatom a billentyűt hetek óta.
Ez a megközelítés sehová sem vezet.

Figyelőtől kaptátok fel ?

Azt a verset a cigányok nagy része el sem tudja olvasni, nem is beszélik a nyelvet (melyiket ?) ilyen szinten.

Kedves figyelő ne csak MANCS és egyéb idézeteket nyomjál ide, hanem legyél olyan kedves fejtsd is ki saját szavaiddal a véleményedet.

Duda Creative Commons License 1999.10.26 0 0 456
"Ha meg nem tartják be, akkor nekik legyen döbb.."

Nem ertem, egyaltalan milyen szerzodesrol beszelsz. Raadaul lattal mar ciganyt megdobbenni, es rajonni, hogy rossz amit csinal? En meg nem.

Előzmény: névtelen (455)
névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 455
azért, mert más megoldás nincs, szerintem.

Épp az a lényeg, hogy nem szabad bedőlni a blablablájuknak, alá kell íratni az egyességet.
A CIGÁNYOK IGENIS SZERVEZETTEK ÉS ÖSSZETARTÓK!!!

Ha meg nem tartják be, akkor nekik legyen döbb..
valamit-valamiért...mondá a közhely....

Előzmény: Duda (454)
Duda Creative Commons License 1999.10.26 0 0 454
Egyeztetni? Minek, kivel?

Ugyis felpuhulna a nagy elhatarozas. Bevetnek nehany konnyesszemu gyereket "nem mi tehetunk rola, hogy..." felirattal, aztan a sok alhumanista egybol meghatodik.

Ne tamogassuk. Veget ert a nagy testver korszaka, a kapitalizmust epitjuk. Annyid van, amennyit megtermelsz. Ez a ciganyokra is vonatkozik. Punktum. ;)

Előzmény: névtelen (453)
névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 453
Nem bizti, hogy a szembekötősdi a legjobb.
Egyezkedni kell keményen:
kerek perec: ha loptok, akkor nincs pénz és lecsukunk mindenkit.
Ha nemértik akkor mindenkit lecsukni...
De ha igen, akkor támogatni.
Előzmény: Duda (452)
Duda Creative Commons License 1999.10.26 0 0 452
Na igen, amit nyman irt az a unszimpatia gyokere.

Szerintem egyszeruen mi keltjuk magunknak a cigany kerdest. Nem kell foglalkozni veluk, nem kell tamogatast adni. Be kell tartatni a torvenyeket, es kesz.

Ha ebbol putri lesz, meg elvandorlas, akkor ha ennyire tellet, sorry. Csak a putrik legyenek minnel messzebb tolem. Ha meg ezen eszbekapnak a ciganyok, akkor meg nyertunk.

Előzmény: nyman (448)
névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 451
Erdekes, hogy a mozgasserultek, nyomorekok, idosek, ertelmi fogyatekosok, vakok stb. ilyen iranyu tamogatasa ellen nincs akkora unszinpatia

Pedig szerintem nagyon eccerű:
Ha valami nem járna, akkor a cigány arra hivatkozik, hogy ő cigány, s ezért adjanak.

Ha mégse kap, akkor meg lerasszistáz..

vagyis akkor "cigány", vagy akkor "magyar állampolgár" amikor az érdeke ezt kívánja.
Egyik oldalon kér, a másikon nem ad, hanem ott is kér.
És ez dühíti az embereket. Mert a süketek pl. nem teszik ezt. Hallot valaha arról valaki, hogy a süketek meg a vakok azért kértek 2 milkót családonként, hogy lakást vegyenek, s ha nem akartak adni, akkor meg aszonták, hogy csak azért, mert süketek/vakok????

Persze tisztelet és tiszteletlenség a kivételnek.

Előzmény: nyman (448)
nyman Creative Commons License 1999.10.26 0 0 450
OFF
Ja csak a cigany kulturara valo fogekonysagunkat szeretne tesztelni. De mondjuk en megtanulom ezt a verset, ha egy altalam kivalasztott cigany is egy hasonlo hosszusagu Petofit, vagy Ady-t. :)

Tenyleg nem is hulyeseg. Aztan majd ha legkozelebb kotozkodnek elkezdem szavalni ezt a verset. Oszt majd neznek... :) Vagy jol megvernek... :(
ON

Előzmény: névtelen (447)
Duda Creative Commons License 1999.10.26 0 0 449
A "mit tennek" -re a valasz az elso hozzaszolasom ebben a topicban. Eleg hosszu darab. A lenyege: szigoritasparti vagyok.

A ciganyokat szep szoval, tamogatassal nem lehet a helyes iranyba terelni, mert lathatoan nem veszik komolyan a dolgot, a kapott tamogatast elverik aztan ujert allnak sorba. En a semmi segelyt elvet alkalmazanam. Tudom ez fajdalmas, (de annak aki hibas a dologban) de nem vagyunk olajsejkek, hogy a szetszort penzhegyeken kulturalodjunk.

Előzmény: VaLaki (441)
nyman Creative Commons License 1999.10.26 0 0 448
Csak ez az un. pozitiv diszkriminacio is erositheti a "rasszizmust". Amikor emberek a sajat kornyezetukben azt latjat, hogy XY, azert mert cigany tobbletjuttatasokhoz jut lehet az egyik oka, sot szerintem ez az egyik gyokere az unszimpatianak.

Erdekes, hogy a mozgasserultek, nyomorekok, idosek, ertelmi fogyatekosok, vakok stb. ilyen iranyu tamogatasa ellen nincs akkora unszinpatia (jo tudom volt mar par tiltakozas egy-ket intezmeny elhelyezese ellen). Az ugyanis mas, amikor az ember tehet a sajat helyzeterol es mas az amikor nem tehet. Azzal pedig sokmindenki egyetert, hogy egy par lehetoseg adott a ciganyoknak, de sajnos nem megfelelo szamban elnek vele.

Előzmény: VaLaki (444)
névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 447
HE???
Előzmény: figyelő (446)
figyelő Creative Commons License 1999.10.26 0 0 446
Szíves tájékoztatásul...

Zelenoj o vesh...

Zeleno vesh, zeleno plaj,
amari bax, avel thaj zhal,
gindongo buss ando mas del
andej luma buzhanglipej.
Intrego luma dushmanoj,
sako rom sar chor nashadoj,
chi chordam jekh karfin numa,
andaj Jezusheski palma.
Devla zhutin pe amende,
na de mila pe romende,
amaja dan thaj vi mardan,
nashadeske amen shutan.

Boldas les: Nagy Gusztáv

névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 445
nem mondom, hogy egyszerű...
de: szerintem eredményt csak kompromisszummal lehet elérni.
Nem pedig az "aggyá, mert különben rasszista bunkó vagy" módszerrel. Nincs benne egyensúly. És EZT nem eszi meg a társadalom.
Előzmény: VaLaki (444)
VaLaki Creative Commons License 1999.10.26 0 0 444
Mer ugyebár az is rasszizmus, ha a cigányokat részesítik előnyben a nemcigényokkal szemben.. csak épp fordítva....

Nem !

Ez a pozitiv diszkrimináció. Handicap.

Ilyesmiket vár el az EU. Csak önmagával nem ilyen szigorú. Hát, amit szabad Jupiternek ...
------------------------------------------------
Két ellentétes példa a tegnapi lapokból arra, hogy nyugaton is mennyire eltérő a szemlélet:

- egy német iskolaigazgató betiltotta az anyanyelv használatát szünetekben, így kontrollálja, hogy nem kábítószerről beszélgetnek a nem német anyanyelvű (pl. magyar-ez az én megjegyzésem) gyerekek.

- .. népes család már-már a grillsütő parazsát fújná, de a zöld egyenruhás rendőr udvariasan figyelmezteti őket, a grillzóna odébb van, a Branderburgi kapu, a Reichstag irányában. (A berlini szenátus külön határozatban foglalkozott a grillezéssel a város csaknem egymillió török lakosa kedvéért - lévén a törökök a szabadtéri grillsütés legszenvedélyesebb hívei -, és számos helyen, köztük a belvárosban levő természetvédelmi területek tőszomszédságában megengedte a parazsas-húsos szabadtéri vigalmakat.)
--------------------------------------------
Szóval a hazai cigányság adott, lélekszáma évről évre növekszik, akárcsak össznépességen belüli aránya. Közben halmozottan hátrányos társadalmi helyzetük tovább mélyül. Ezek tények.

Azért nem is olyan egyszerű a megoldás.

Előzmény: névtelen (443)
névtelen Creative Commons License 1999.10.26 0 0 443
Nem vagyok "Duda", de azér' válaszolok.
Grága dolog az, hogy 10x-es pénzen (10%-os hatékonyság) rakják rendbe a dolgokat.

Előre kéne megegyezni, mutassanak fel eredményt, akkor, s csak akkor kapjanak támogatást!!!
Kevesebb pénzbe kerülne s így akinek megéri adni, az többet kaphatna, vagy több olyan kaohatna, aki megérdemli.
pl. kap földet, támogatást, ha 1-2 évet közmunkában becsületesen ledolgozik.....
akkor kiderül, hogy kinek érdemes adni.
És nem csak a cigányokat kéne támogatni, hanem általában mindenkit.
És akkor nem tudnának lerasszisztázni senkit.
Mer ugyebár az is rasszizmus, ha a cigányokat részesítik előnyben a nemcigényokkal szemben.. csak épp fordítva....

Előzmény: VaLaki (441)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!