Megfejtették, mi az igazi gyümölcspálinka titka(agrarszektor).
Tudatosan lehet alakítani a gyümölcspálinkák összetételét a lepárlási paraméterek változtatásával, így a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg. Ennek következtében sokkal finomabb pálinkát lehet főzni, ráadásul a metanol-tartalom is csökkenthető. Ehhez arra kell ügyelni, hogy a lepárlást ne túl erőteljes részleges kondenzációval (lehűtéssel) végezzük.
A gyümölcspárlatok lepárlási paramétereinek vizsgálatakor megállapították, hogy lepárláskor az egyes komponensek tipikus lepárlási jelleggörbéknek megfelelően kerülnek át a párlatba írja a laboratorium.hu. Ez azt jelenti, hogy a komponensek jól csoportosíthatók annak alapján, hogy az előpárlati, középpárlati és utópárlati szakaszban milyen mértékben dúsulnak.
A témában a WESSLING Hungary Kft. végzett kutatást. Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit vizsgálták, és összességében 75-80 vegyületre koncentráltak.
Az eredmények szerint egyértelmű összefüggés van a lepárlás során alkalmazott részleges kondenzáció (lehűtés), vagyis az úgynevezett deflegmációs mérték változása és a lepárláskor a gőzfázisból a párlatba kerülő illékony komponensek relatív illékonyságának változása között. Kiderült, hogy a lepárlási paraméterek változtatásával tudatosan lehet alakítani a párlat összetételét, így a gyümölcskarakter intenzívebben jeleníthető meg.
Emellett azt is kiderítették, hogy alacsonyabb mértékű deflegmációval a termék metanol-koncentrációja is alacsonyabb lett. Igaz, a középpárlatra vetített alkoholkihozatal ugyancsak kissé alacsonyabbnak bizonyult, mintha erőteljesebb deflegmációt alkalmaztak volna.
A kutatás tehát azt állapította meg, hogy a gyümölcscefre-alapanyagból illatosabb, ízesebb termék állítható elő, ha nem túlzottan erőteljes deflegmációval történik a lepárlás. Mindez jelentősen növelheti a pálinkák minőségét, illetve a párlat gasztronómiai élményét is.
Igen, az eredmény a pálinka (adott tétel) minőségéről szól, de van, akinek ez személyes ügy. Ezt hosszasan lehetne taglalni, de szerintem nem ennek a topicnak a témája.
Megtudod mennyire gondoltam komolyan, ha figyelembe veszed a mondat végén a hangulatjelet.
Addig is küldjed csak, majd megmondom mit csináltam vele, nem lesz veszekedés ígérem. ;)
(Én nem fikáztam senkit. A jelentős többség nem fikázott senkit. Majd jelezzük, ha a csoport nevében nyilatkozik valaki, addig nyugodtan egy hozzászólás tulajdonosának lehet tekinteni azt a személyt, akinek a választott neve a hozzászólás felett látható.)
És ellentétben az olimpiával, ahol pl. fedettpályás gátúszásban ( :-)) csupán egy arany, egy ezüst és egy bronzérem lehet. A pálinka megmérettetésen megfér egymás mellett extrém esetben 100 nevezőből 100 aranyérmes is, ha megüti az aranyérem megkövetelte mércét.
Persze ezt nem neked írom, hisz' nálad jobban senki nem tudja. :-))
:)) Te legalább "átlátod" hogy nem a ZD babérokra törekszem,nem áll szándékomban sem most,sem a későbbiekben "be puncsolnom" magamat,sem oda,sem más csoportba. Járom a saját utamat és megválogatom hogy kivel megyek a "kikövezett" úton. Van a Fórumon kívül is élet és segítő szándékú,tapasztalt emberek kik tudják mi fán terem a pálinkafőzés mesteri fokozata,akik kiseggelték a 4 éves Corvinust és a 2 éves pálinka bírálói különbözeti szakot a sajnos azóta már elhunyt Panyikné iskolapadjaiban,és nem egy rövidebb kurzuson amit mostanában bárki elérhet ha van elég pénze rá. Több százezer forintos...sőt inkább milliós nagyságrendű főző birtokosai mint magánfőzők.Elárulom...hogy ők is nagy részben támogatnak szakmai tapasztalatok megosztásával,és segíteni akarásukkal hogy előre haladjak. Külön köszönöm neked hogy régebben illetve tavaly télen többször aprólékosan megpróbáltad nekem az akkor még nem világos részletekre engem rávezetni. Kezd beérni a sok ezer hozzászólások átolvasása itt a fórumunkon amit én megtettem és persze nem vertem nagy dobra...amit nem is értek hogy egyeseknél miért baj. zsuzska-szilvakkukac-gombászok,bujukcekmece-feribá-kibé-comad-csocsonszkaja-aknil-miklos1-obsitos3...stb... emberek nagyon jókat osztottak meg ami igen is megszívlelendő lenne mások számára is. Csak nem veszik a fáradságot meg az időt.....én megtettem. Sok jó Pálinka elkészítését kívánom neked és mindannyiunknak is hiszen ez a végcél mindenkinél aki itt fent "lóg" ezen a fórumon. :)) (+)(+)
Nem tudom mennyire gondoltad komolyan a mintatárat, de a helyzet jelenlegi állása szerint csak egy dologra lenne jó. Tovább folyna egymás fikázása, hogy " Ezzel, ilyen érmet? Bezzeg a zd-n vagy a zf-pf-en ez a fasorba se jutna "
"Szerintem azt hiszi, hogy lassan kinyílik ZD ajtó előtte, és mint "Horty fehér lovon" bemegy rajta."
A fenti mondat elárulja, hogy a negatív kritika nem is a teljesítménynek szól, hanem egy konkrét személy ellen irányul. Viszont a versenyeken nem egy adott személyt, hanem egy produktumot értékelnek.Ezért most az alábbi szavak kavarognak a fejemben: kicsinyes- irigy - rosszindulatú - kötekedő - ellenszenves stb.....
Nem tudom kinek, milyen személyes problémája van a másikkal, de néhány ember viselkedése méltatlan az oldal szellemiségéhez, és ehhez a közösséghez.
A másik ami rendkívüli módon szúrja a szemem az, hogy meglátásom szerint a " belső csoportok" jelentősége, és értéke túl van dimenzionálva. ( nem kicsit ). Azt nem kétlem, hogy egy jó baráti és szakmai közösség alakult ki, de ......... :)
Gratulálok! Indítványozom ,hogy aki az oklevelét bemutatja és vállalja, hogy a fórumon felhalmozott tudás segítette hozzá az eredményhez, legyen köteles egy mintakollekciót letétbe helyezni a fórum minta-tárában, hogy azt referenciaként és "kutatási" célra lehessen a továbbiakban felhasználni. A mintatár nálam található, keressetek bizalommal privátban. ;)
Fiúk! Igazán jó volna, ha mindenki befejezné az egymásra való irigykedést. És ez nem személy szerint csak neked szól. Akinek nem inge az ne, de akinek az, az bizony öltözködjön. Napok óta nem szól másról a fórum, mint az egymás ekézéséről, meg a hozzászólások lepontozásáról. Felnőtt emberek vagytok, de úgy viselkedtek, mint a gyerekek. Ugyanazon hobbitok van, és ennek ellenére egymást nyírjátok? Mire vezet ez? Ezt az energiát inkább fektessétek abba, hogy jobb pálinkát főzzetek. Vagy ne adj' Isten, jobb emberek legyetek.
És elárulok egy titkot. A ZD még senki előtt nem nyílt meg pálinkaversenyen elért eredmények hatására. Ahhoz hogy az az ajtó kinyíljon, sokkal-sokkal több kell....
Bizony én a kislányod érmei előtt is meghajlok, sok munka erőfeszítés a család részéről is ,csak emlékezz vissza!
Kétszer főztem birset ! Az utóbbi évjárat volt a gyengébb ! A korábbit elosztogattam,hogy a következő jobb lesz ,tévedtem!
A jó birspálinkának csodálatos illata van , de az íze nekem nem jön be, mint a gyömölcs, én az enyémet nem índítottam volna!
Az előző két év nem kedvezett felénk a birsnek .
Motornál is azt tartom lényegnek,hogy a gazdájának örömöt okozzon és aki meg akarja csodálni az észre fogja venni a szépségét!
Én is tagja vagyok ennek a családnak és egy motoros találkozón a babettától a veteránon át a harley davidsonig összetart minket az az élmény ami a motorozás élménye!
Az a 70% reális , mégegyszer ,mindenki a legjobb pálikáját indítja! Itt pedig szintén egy család tagjai vagyuk a pálinkafőzés tart minket össze és nem szabad túlzot idulatokat szórnunk egymásra!
Én először vettem rész a Quntessence versenyen, mint magánfőző. Legnagyobb meglepetésemre az 5 nevezett párlatból 4 érmes lett. Én magam sem tudtam elhinni!
Ezúton szeretnék köszönetet mondani NEKTEK a sok hasznos információér ami nagyban hozzájárult az elért eredményemhez.
Még egyszer köszönöm, és mindenkinek hasonló jó eredményt kívánok!