Keresés

Részletes keresés

HHapci Creative Commons License 2003.08.18 0 0 105
Azt írja 300-400 százalékos a hatásfok.

Ha jól kiszámolod akkor villamos energiával működtetve a rendszert.
24KW a átlag családi ház hőigénye.
Napi 10órát fűtesz.
az 5kw*10óra az 50kwh villamos áram, 30ft/kw az
1500ft/nap.
30x1500=45000ft 1 hónapban. a gáz azért valamivel ólcsóbb.
Persze ha gázmotorral hajtanád a kompresszort akkor már ok.

Üdv Hapci

Előzmény: _lala_ (101)
noizreduction Creative Commons License 2003.08.18 0 0 104
A ciszternát nem véletlenül találták ki, mert a föld felett tárolt víz - persze, ha nincs rendesen letakarva - hamar bealgásodik és bebüdösödik. A garvitációs dologgal meg az a helyzet, hogy ahhoz, hogy 1 bar nyomásod legyen, legalább 10 m magasra kell fölqrni a tartályokat. Elég izgisen néznének ki.Egy barátom mesélte a következőt: volt egy kút, aminek nagyon hideg volt a vize, nem nagyon lehetett vele locsolni. Gondolt egyet és egy autóhűtőt a rendszerbe iktatott, majd azt fúvata ventillátorral, de nem akárhová, hanem a lakásba. Eredmény: víz melegedett, lakás meg hűlt.
Előzmény: drln (100)
rferi Creative Commons License 2003.08.18 0 0 103
"A gyűrűket hogyan rakják a helyükre?"
Odahúzzák, ahova a kutat fúrják. :-)
Félre a tréfával:kutat ásni úgy kell, hogy leteszed a gyűrűt, belemégy és BELÜLRŐL kiásod a földet.A gyűrű meg szépen lemegy ahogy veszed ki a földet.Ha egy gyűrű megvan, akkor ráteszed a következőt, és ásás.
Túl mély kutat nem tanácsos nyáron nagy kánikulában ásni, mert a mélyben kellemes 10 fok van, fent 35, és a levegő nem akar a kútból felszállni.Ezért megfulladsz a saját kilélegzett elhasznált levegődben.Télen viszont a fenti hideg levegő lecsorog, a lenti meleg meg felszáll, tehát csere van, halál nincs.
Előzmény: drln (99)
NaNe Creative Commons License 2003.08.17 0 0 102
Hi!
Be kell rakni egy nyomáskapcsolót. Ha elzárod a slag végét, a kapcsoló érzékeli a túlnyomást és leállítja a motort.
Én egyébként egy más megoldást csinálok. Kis kulcstartóval, rádiófrekis adóval fogom kapcsolgatni a konnektorba épített vevőt.

Ha túl nagy a nyomás, tegyél fel egy elosztót egy plusz tömlővel, és rakj rá egy automata szórófejet. Míg az elketyeg magában, a másik tömlővel lehet serénykedni a telek másik végében.

Előzmény: efamily (97)
_lala_ Creative Commons License 2003.08.16 0 0 101
Fúteni a föld melegével csak hőszivattyúval lehet (mivel nincs lent 20 fok):

http://www.eurovent2000.hu/html/pages/page_g03.html

Viszont ez tipikusan csak nagyobb épületeknél szokta megérni a viszonylag nagyobb beruházás miatt.

Előzmény: drln (99)
drln Creative Commons License 2003.08.16 0 0 100
Na ezt már csak azért írom hogy én legyek a 100. :)

Úgy tervezem a saját házamban hogy veszek néhány hidrofor tartályt(remélem jól írtam, műanyag tartály fémráccsal körbevéve beömlő és kifolyónyílással) kb 3 éve kérdeztem egy ilyen tartály 10eFt volt.
néhány ilyet egybekötök és elég egy kisteljesítményű szivattyú is, nappal ráér feltölteni a tartályokat, esete meg kilocsolhatom(mivel az esti locsololás úgyis sokkal többet ér a növénynek) így nappal még melegedhet is egy kicsit a víz. Ezt lehet ötvözni az esővízgyűlytéssel. Direkt nem ciszternát írtam mert tudtommal azt a földben van és akkor már nem tudom kihasználni a gravitációt a locsolásra.
Mezőgazdasági kiállításon láttam utoljára ilyen gyűlytőt de az is csak 1 m3 körüli volt árat akkor nem kérdeztem. Van e nagyobb? Mostanában milyen áron?

drln Creative Commons License 2003.08.16 0 0 99
Sziasztok!

idegcetbac írta még az elején hogy ásott kutat csinált. Azt ís írta hogy nem kell hozzá engedély. Ez tényleg így van?
eddig főleg csak fúrt kutakról beszéltetek.
Több elgondolásom is van és ásott kútra gondoltam. Most is ez van de el fogok költözni.Előző két címen is ásott volt és a vízhozammal sosem volt gond, mindkettő jóval több mint 50 éves.
A locsoláson kívül azon is gondolkodom hogy a víz hőjét használnám fűtésre. Nem tudom ki mennyire jártas ebben de biztos többen is láttátok már hogy télen amikor mindent hó borít akkor a fedett ásott kutak felett nál nincs hó vagy ha igen az csak egy üreget fedő réteg. Ugyanez a helyzet a kúthoz képest jóval kisebb mélységű vízóra aknáknál csak nem olyan mértékben.

Hogyan lehet megcsinálni az ásott kutat? Van elképzelésem de az tényleg nagy helyet igényel(az is igaz hogy ezt egy életben csak egyszer kell megcsinálni)
A gyűrűket hogyan rakják a helyükre?

_lala_ Creative Commons License 2003.08.16 0 0 98
Nekem nincs fúrt kutam, de nyilvánvaló, hogy a szivattyú meggebed, hogy ha "befogod" a kimenetét. Szóval olcsó megoldás: rohansz lekapcsolni a szivattyút.
Drágább megoldás: a szivattyú tartályba dolgozik, azt jó magasra kell tenni, onnét pedig a gravitáció nyomja ki a vizet a csövön. Persze kell szintérzékelő a tartályra, hogy ha megtelik, akkor lekapcsolja a szivattyűt (ha meg kiürül, akkor meg vissza), meg túlfolyó, ha elromlik a kapcsoló.
Előzmény: efamily (97)
efamily Creative Commons License 2003.08.16 0 0 97
Akinek már van fúrt kútja, kérdeznék...
A kútfúró azt mondta, hogy annak a vízmennyiségnek, amit a szivattyú felhoz, mind el kell távoznia: ergo nem használható a stopos slagg, és szűkítenem sem nagyon kéne. Így viszont meglehetősen kényelmetlen a locsolás, mert tömlővel a kezemben rohanok kihúzni a szivattyút a locsolás végével egyrészt, másrészt néha jó lenne, ha egy kicsit kisebb elánnal jönne a víz. Hülye vagyok, hogy hiszek neki, vagy ez tényleg ilyen? Tudtok valami megoldást?

Köszi, Timi

HHapci Creative Commons License 2003.08.14 0 0 96
Valszeg az aknás dolog lesz megcsinálva. A tetőt leszigetelem és a peremét ugy csinálom meg hogy az esővíz ne tudjon befolyni. A talajvízzel nemtudom mi lesz, de talán nem lesz gond.
Csinálok 1"os felállást amire rakok t idomot két oldalán két csappal . 1ikre megy a slag másik marad csap.

A szívócsőnél azt magyaráztam hogy ha a szivattyút berakom pl a kazánházba akkor a cső ami megy a kútba elfagyhat.
Üdv Hapci

Előzmény: CyberShot (95)
CyberShot Creative Commons License 2003.08.14 0 0 95
Szerintem, ha viszonylag sűrűn használod, és lehetőség szerint a csöveket és a tartályt leszigeteled és aknába rakod, nem kéne elfagynia.

Nem értem teljesen a szívócsöves dolgot. Nem közvetlen a kútcsőre csatlakozik a szivattyú?

Előzmény: HHapci (92)
HHapci Creative Commons License 2003.08.14 0 0 94
Hello!
Sajna gagyi műanyagot vettem. Pedig most láttam öntöttvas házzal szereltet akciósan 22e-ért itt nálunk , meg a metroban is pont most van akcióban ugyanaz csak ott 27-ért aszem.
Lehet azt kelett volna megvennem?
Végül is biztos igaza van a mesterednek,
A homok mindent elkoptat még az öntöttvasat is csak azt lehet késöbb. De szerintem a műanyagnál a törés is előfordulhat.
Vettem hozzá homokszűrőt is talán így tovább bírja.
Üdv
Előzmény: kacagógerle (93)
kacagógerle Creative Commons License 2003.08.13 0 0 93
Hali HHapci!

Hát ez tényleg fogas kérdés.
Egyébként milyen hydrofort vettél?Nálunk a helyi szivattyúszerelő a pedrolóra esküszik.Azt mondja,hogy az AL-KO,TIP,meg a hasonló tesco-s gagyikat nem szabad megvenni,mert sok benne a müanyag alkatrész,és hamar tönkremegy.
Én is most akarok venni,de ezekután csak pedrolót veszek.

Csáo!

Előzmény: HHapci (92)
HHapci Creative Commons License 2003.08.13 0 0 92
Hello!
Beszereztem már a házi vizellátómat és tartozékait. Most azon gondolkodom hogy csinálhatnám meg úgy hogy télen is tudjam használni. A vizellátót aknába teszem akkor télen elfagy. Vagy valami hőszigetelt akna kellene neki?
De akkor még ott van az esőviz ha befolyik az aknába akkor a szivattyúnak kampec.
De ha aső ellen is megoldom a szigetelést akkor ott van még a talajvíz mert az is nagyon magas.
Ha beteszem a szivattyút a kazánházba akkor az ok. De a szívócsövet hogy vezetem be a kutba? Legalább 80cm mélyen kell vinni a talajban. Ott furjam át a kút pvc csövét és dugjam le a szívócsövet? De az sem ok mert akkor meg ott befolyik a talajviz.
Hogy lehetne ezt normálisan megcsinálni?

Köszönettel Hapci

FotexZoli Creative Commons License 2003.08.13 0 0 91
hát ez még az én napi 1m3-t adó kutamnál is rosszabb

de ha már ilyen mély, érdemes lenne belevezetni az esővizet, és viztározónak használni

ha jól számoltam 13,5 m3 elfér benne, persze ehhez esni is kellene

alain_delon Creative Commons License 2003.08.12 0 0 90
Sziasztok !

Nekem is van egy kutam, amiből legfeljebb csak ötleteket tudok meríteni mert víz az nagyon kevés van benne.
Paraméterek:
Átmérő 80cm ( ásott ),Mélység 27m, Víz nyugalmi szintje 50cm ami egy hét alatt töltődik vissza.

A napokban volt lennt egy kúttisztitó jómunkásember, aki sajnos arról tájékoztatott, hogy teljesen tiszta és az első vízzáró rétegig le van ásva - ergo tovább nem is lehet mélyíteni.

Kéne valami jó ötlet amivel vizet lehetne fakasztani belőle.

CyberShot Creative Commons License 2003.07.30 0 0 89
HHapci:
Ja, én is arra akartam felhívni a figyelmet, hogy pár méteren (horizontálisan) belül is nagy eltérések lehetnek vertikálisan.

"Ja és az én mesterem mondta hogy elösször csak kis szivattyúval jó szivatni mert a nagy tönkreteszi a kutat. "

Ez is igaz, sőt, azt mondják, hogy olyan helyen, ahol nagyon finom homok van csak, érdemes akár 1-2 hónapig kézipumpával (Norton) pumpálni.

Valaki említette az üregképzést. Az is gyakorlat, hogy amikor már megy a kút, elkezdenek vizet lenyomatni, és az a cső mellett feljön. E közben finom gyöngykavicsot szórnak a cső mellé, ami leereszkedik a felfelé áramló vízben. Ez egy olyan szűrőrőteget csinál, ami nagyon nehezen tömődik el, valamint a kavicsok közti víz is pufferként szolgál -> nő a hozam.

Előzmény: HHapci (87)
kgy2316 Creative Commons License 2003.07.30 0 0 88
Hali,
Bp.-hez legközelebb láttam pl. Szigetszentmiklóson egy vizes boltban, Halásztelken gazdaboltban ha érdekel elküldöm a pontosabb helymeghatározást magánban.
Előzmény: Herr X (84)
HHapci Creative Commons License 2003.07.30 0 0 87
Cybershot:
Mi 34 méterig mentünk le. Ott volt 1 agyagréteg felette kb 3 méter homok, amit a mester elégnek vélt a kút vizellátására. De a homokrétegig végig agyag 1 kis homokrétegekkel társítva meg néha kövek is voltak.
A szomszédban már 54m ig fúrtak le. Szóval nembiztos hogy a tied jóbb lenne 28m en főleg ha agyagba fúrsz le.
Inkább a helye nem mindegy.
Ja és az én mesterem mondta hogy elösször csak kis szivattyúval jó szivatni mert a nagy tönkreteszi a kutat.

Üdv Hapci

Előzmény: CyberShot (83)
CyberShot Creative Commons License 2003.07.30 0 0 86
Bp-en ilyet nem tudok, vidéken vettem egy normál vasboltban.
Szerintem gazdabolt jellegű helyeken biztos van, vagy útbaigazítanak.
Előzmény: Herr X (84)
HHapci Creative Commons License 2003.07.30 0 0 85
Hello agizsolti!

Igen új a kút. 1 hete csináltattam falubelimmel. Két napig szivattyúztam orosz búvárral de szétesett. Most várom a hw800-ast , úgynézki hétvégére meglesz. A víz kb 2 méteren van úgyhogy nemhiszem hogy 9 méter alá megy, legalábbis búvárral szivatva nem ment lejebb 20cm.nél a visszint. Az al-ko biztos többet szív de szerintem 50-100cm nél nem fog akkor sem lejebb menni a visszint.
Bízok az AL-KO -ban hogy beválik.

Üdv Hapci

Előzmény: agizsolti (82)
Herr X Creative Commons License 2003.07.30 0 0 84
Van valahol egy tuti szivattyúbolt? Pl. ahol lehet kapni az általatok istenített márkákat?
CyberShot Creative Commons License 2003.07.30 0 0 83
Sziasztok!
Az utóbbi időben megütött a kútfúrás szele, amit főként az indokolt, hogy apósjelöltem néha szokott fúrni a földjére kutakat.
Jött az ötlet, hogy a nyaralóban is jó lenne egy kút, mert elég nagy a kert és a vezetékes víz drága.
Megkérdeztük a környéken, mindenütt kb. 15 m-es kutak vannak. A szomszéd ásott kútjánál a vízszint kb. 6-8 méteren van.
Elkezdtük a fúrást, 50-es műanyagcsöves, villanyfúrós-öblítéses technikával. Iszonyú kemény agyag volt vagy 12 m-ig, utána kis finom homok kb. 1-1.5 m-ig, aztán megint agyag. A finom homok nem jó, mert eltömi a talpi szűrőt, illetve homokos (:) )lesz a víz.
15 m-nél semmi....egészen 20 m körülig rohadt kemény agyag, utána végre egy kis homok, de após szerint nem igazi, viszont azt mondtuk, a köv. agyagnál megállunk. Így voltunk kb. 22 m-en.
Fúrócső kihúzva, szűrő be, vissza a kútba.
Nagy 5 LE-s, 2 collos szivattyúval szivatjuk, a tűzoltótömlőn vastagon, de kis nyomással jön a víz. Fejvakarás...mi lesz ebből?
Rákerült az 1kW-os "Sever" szivattyú, ami azelőtt máshol üzemelt klasszul. Éppen beindul, jó a nyomás is, de utána csak csordogál....
Ismerősök javaslatára Pedrollo 750 W-os szivattyú beszerzése történt. Ezzel klassz a nyomás és egész napon át szívható a kút. A víz gázos eléggé, azt mondják, ilyenre az a márka isteni...

A szomszéd furatott, a mester neki 28 m-ig ment, valószínű az az igazi, mert még jobban adja a vizet.

Remélem, nem untattam senkit a sztorival. Nagy vízhozamot kívánok!:)

agizsolti Creative Commons License 2003.07.29 0 0 82
HHapci!
Nekem AL-KO szivattyúm van, igaz hogy nem olyan mint amit te szeretnél hanem tbp 1208 mélykúti szivattyú de teljesen meg vagyok vele elégedve.
Először én is olyanon gondolkoztam ,de féltem hogy nyáron lecsökken 9 m alá a fúrt kútban a vizszint és akkor már nem szívja fel a vizet.Igazam is lett mert ha egész nap locsolok akkor kb. 10-13 m-en van a szintem. De egyébként szerintem az ilyen házi vízművek nem tudnak akkora nyomást csinálni mint a mélykúti szivattyúk,bár ez csak attól függ hogy milyen mélyről kell felszedni a vizet. Eddig milyen sziuvattyúd volt? Vagy új a kút?
Előzmény: HHapci (81)
HHapci Creative Commons License 2003.07.29 0 0 81
Hello!
Ne keserítsetek el , most hozatok 1 alko hw800-ast furt kutamhoz. Tényleg olyan rossz lenne?
Pedig a support elég jónak tünik.

Üdv Hapci

FAQtyA Creative Commons License 2003.07.20 0 0 80
Udv Alpar!

Tudom, mint irtam csak kolcson kaptam, hogy egy kicsit "megdolgoztassam" az uj kutat.

Az AL-KO-rol en is hasonlo velemenyeket hallottam!

Az orosz membranos buvarszivattyukat most is lehet kapni, csak az a bajom veluk, hogy olyan rezonanciat okoznak, hogy meg a talajon is erezni a "foldrengest"! A kutasomnak is olyan volt! Egyebkent meg egy komolyabb peldanyert markas tarsaihoz hasonlo borsos arat kernek - allitolag!

FAQtyA

Előzmény: alpár (79)
alpár Creative Commons License 2003.07.20 0 0 79
Üdv FAQtyA!
Nekem is ugyanilyen kutam és szivattyúm van. A tapasztalatom, hogy ez a szivattyú NEM alkalmas arra a célra, amit szeretnél! Arra találták ki, hogy a szennyvizet a gödörből kiemelje és kész.
Egyébként az AL-KO elég gagyi úgy ahogy van. A régi orosz búvárszivattyú sokkal jobb volt.
Sok szerencsét!
Előzmény: FAQtyA (78)
FAQtyA Creative Commons License 2003.07.19 0 0 78
Üdv Kutászok!

Arra szeretnélek megkérni Benneteket, hogy ha valamelyikötöknek volna személyes tapasztalata ásott kúttal és szivattyúval kapcsolatban az legyen kedves ossza meg velem!

Én már egy rakás szivattyús szakemberrel és céggel beszéltem, de szégyen-gyalázat, ahány szaki annyi félét mond!!! Ez komoly!!! A fizika pedig nem így müködik!

A problémám a következ?: van egy 8 gyürüs (6,40 m) ásott kutam, aminek az alsó két gyürüjében van víz (nyugalmi szint 4,80 m)! Sajnos mivel még csak egy kis teljesítményü (kölcsönbe kapott) AL-KO szennyvizszivattyúval szívogattam az ásás óta, nem igazán tudtam "mérni" a hozamát, de szerintem nem túl nagy! Olyan szivattyút kellene vennem, ami innen felszívja, és elnyomja 50 m-re, de úgy hogy ne legyen nagyon nagy teljesítményü a kút "megrángatásának" elkerülése végett! Viszont nyégyszög esöztetöt szeretnék meghajtani vele!

Mondtak már kéket-zöldet, de szeretnék "élö" személyes tapasztalatból kiindulni!

A baj az, hogy sürgös lenne!

Elöre is nagyon köszönöm az információkat!

Üdv!

FAQtyA

ko-zo Creative Commons License 2003.07.10 0 0 77
Reményeim szerint nemsokára ráépül a (z egyenlőre) nemlétező aknámra a garázs, onnantól kezdve házkutatási parancs nélkül nemigen lesz kútméregetés!:)
Addig meg kilocsolom a Balatont is!:)
Előzmény: rferi (76)
rferi Creative Commons License 2003.07.10 0 0 76
Pláne a víz! Az mi és minek? :-))
Mi simán megmértük a szomszédnál még azt is, milyen vastag az iszap az alján.3mm vastag volt a kötél, és vagy fél kiló a súly.
Leengedtük, talajszinten egy jelzőcsomó, milyen mély az egész, aztán mikor visszahúztuk, a vizes spagi hossza adta a vízoszlopot.Nem volt vele semmi probléma.Nagyon lehetett érezni az alját.
Előzmény: ko-zo (75)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!