Keresés

Részletes keresés

tufi2 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23245
Megy valaki MTSz tagsággal rendelkező topictárs március 17-én a 16-19 között az MTSz központban rendezendő Cartographia térképvásárra? (30% kedvezmény)
Güsziológus Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23244

Ösztönző "erő"

 

OFF

 

Az öreg székelynek 100 litert tejelő Riska tehene van, csodájára is jár az
ország-világ. Kimegy a bácsihoz a riporter is érdeklődni:

- Bácsika! Hogy lehetséges, hogy az ön tehene ennyi sok tejet ad?
- Áááá, semmiség az egész, minden a kedvességen múlik.
- ??
- Minden reggel kimegyek az istállóba és megkérdem a Riskát, hogy "Mi lesz ma vacsorára? Tej vagy marhasült?"

 

ON

Vagdalthús Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23243

Veszettség ellenit. Merthogy a hatóanyag így másra reagálna, és az immunrendszere legyengülne, bele is pusztulhatna így a kutya, tehát későbbre kellett halasztani az oltást.

 

Hogy mivel fertőzöttek a kullancsok, nem tudom, gondolom, Lyme-kór.

Előzmény: jzp2107 (23241)
jzp2107 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23242
Inkább a csütörtökre szavaznék, és az ominózus Isz..-Isz.. KDP szakaszra. Hogy kilóméterhiányunk se legyen, kastély fehérvárcsurgón?

Sikerült leimádnom képeket a kártyáról, én meg ezt tárom a köz elé mintegy kedvcsinálónak (tehát PMP, illetve Túrázás szigetországban)

Apajpuszta Dömsöd felé Lórév
Előzmény: Tavaszi Széll (23234)
jzp2107 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23241
"minden második fertőzött"

mivel?
és milyen oltást nem kapott emiatt?
Előzmény: Vagdalthús (23240)
Vagdalthús Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23240

Ha már a kullancsot említetted: mindenki már most készüljön fel belőlük. Február végén, mint e topicban be is számoltam róla, 1-2 börzsönyi mozgalmi túránk volt, és bizony a Jelenc-hegy-Dobogó-hegy környékén észrevettük, hogy a nadrágunk tele volt a vérszívókkal, a kutyába szintén mászott néhány.

 

Az enyhe tél miatt -egy állatorvos mondta- nagyon sok a kullancs, és nagyon fertőzőek. Pl. az eb nem is kapott most oltást, mert állítólag a Duna-parton lévők (itt a váci szakaszról van szó) közül minden második fertőzött.

Előzmény: Tavaszi Széll (23234)
Vagdalthús Creative Commons License 2008.03.11 0 0 23239
Igaz, én tavaly áprilisban láttam, de megvan. Le is fényképeztem, bár én nem csinálom az Enciánt.
Előzmény: asciimo (23236)
emgergo Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23238
Illetve, ha már itt tartunk: hol van akkor a helye? :)
Előzmény: asciimo (23236)
emgergo Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23237
Én voltam. A Stromfeld-emlékopadnál van kód?

Van egy kód a tursistautak találkozásánál, de az nem Encián szerintem.

Persze lehet, hogy síkhülye vagyok.
Előzmény: asciimo (23236)
asciimo Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23236
valaki itt irogatott, miszerint a Kevély-nyeregben nincs meg az Enciános kód.

A kódot pénteken kocogás közben láttam. rendben a helyén van.

padler Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23235
Számolj be a kullancshelyzetről, érdekelne.
Előzmény: Tavaszi Széll (23234)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23234
Feleségem vetette fel utólag ezt az autós verziót, már tét nélkül :-)
Vészhelyzet esetén lenyúlhatom a kocsit a "túraszombaton", mert ezeken a napokon kizárólag a BKV hétvégi szolgáltatásai miatt mondok le az autóról feleségem javára.

Más:
A Húsvét utáni szerda v. csütörtök (03. 26. v. 27.) változatlanul aktuális túranap, ha alkalmas neked. Encián Emlékek v. KDP, gondolkozzunk rajta.
A Húsvét előtti szombat túratervét is a köz elé szeretném tárni, a KDP Vinye - Zirc közötti szakaszát szeretném bejárni, majd az ÖBB két érintőpontját (Zoltay-forrás. Oltár-kő) felkeresni. Ha valaki csatlakozna, örömmel venném.

Indulok aludni, mert holnap hajnalban Somogy megyébe megyek kullancsot gyűjteni, hivatásszerűen, és nem hobbiból, mint egy természetjáró :-)
Előzmény: jzp2107 (23232)
emgergo Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23233
Na, ezeket az infókat jól felhasználom, mert magam is tervezek egy PT-6-ot.
Előzmény: Tavaszi Széll (23231)
jzp2107 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23232
> 10 perc alatt elkutyagolhattunk volna hozzánk, kocsiba ülhettünk volna,

dehát nem azt mondtad hogy a feleségednek kell szombatonként a kocsi?
vagy a vészhelyzet az más?

egyébként megnyugtattál, csak azért ettem magam hogy kéthetente túrázol és most miattam kimaradt egy periódus, de látom megoldottad :-)
Előzmény: Tavaszi Széll (23231)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23231
Nyicsivó, nyicsivó! Egyébként hülye voltam, 10 perc alatt elkutyagolhattunk volna hozzánk, kocsiba ülhettünk volna, és elgurulhattunk volna Szfvára, Isztgyörgyre, vagy Isztimérre. Tehát én is tartozom egy bocsánatkéréssel.

Férfiasan bevallom, kb. félórát tudtam szombaton otthon ülni. A csodálatos tavaszi idő kicsábított a természetbe... A KDP füzetet Encián Emlékekre cseréltem, a Bakony térképet Pilisre (ha már a Visegrádi-hegységbe mentem), HÉV-vel Pomázra zötyögtem, és lesétáltam az első Encián túrámat (PT-6).
Bélyegzések:
Pomáz, HÉV állomás, dátumos körbélyegző
Kő-hegyi th.: a th. bélyegzőjével. Üzemeltető váltás történt, Maja helyett egy nagyjából korombeli (ex)tanárember fogadott, hosszan beszélgettünk. A th-nak néhány hete saját honlapja is van: http://www.kohegyihaz.hu/
Lajosforrás: "természetesen" zárva, a kód a Tamási Áron emléktábla utcsó 3 bötűje.
Csikóváralja: a Kinizsi honlapján leírt kód (a kapu oszlopával együtt) frissen lemázolva. Készítettem néhány fotót nyújtott kézzel, így mind szerénységem, mind a ... mi is tkp? turistaház? kalandház? felirata látszódik. Azon melegében telegrafáltam azért Kovalik Andrásnak is.
Szép túra, sok sárral, esővel, Kő-hegy és Lajosforrás között szembe menetelt velem az Októberi emléktúra mezőnyének egy része is, a Kő-hegyi diskuráláson kívül a Lajosforrásnál ázó pontőrrel is jót beszélgettem.

Előzmény: jzp2107 (23229)
buszosbandi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23230
OKT GERECSE : Péliföldszentkereszt - Pusztamarót - Koldusszállás vadászház

Azon szerencsés, ritkaság vagyok, aki el tudott jutni a Péliföldszentkeresztre busszal! Ugyanis a Lábatlan - Epöl vonalon a Lábatlani, nyergesi gyárak 3 műszakjához igazodó menetrend, a turisták számára maximálisan használhatatlan.
Reggel 6:40-kor szálltam le a buszról, szerencsémre egy Bajótról érkező egyházi dolgozóval, aki rögtön kihozta nekem a bélyegzőt, ugyanis a fémbélyegző eltűnt a fáról. Így indultam el 6:45-kor. A pusztamarótig tartó szakasz túl sok látványosságot nem tartogatott, bár a tarirtások végett "szem elé" kerülő karrmezőket azért jó volt megcsodálni.
Pusztamarót előtt felbukkantak olyan kis táblák, amik az erdőrészek neveihez kapcsolódó mondákat írja le röviden:) Ezek tetszettek. Ötletesek.
A Domoszlói-völgyben egy csapat szarvast láttam, még aganccsal a bikákon.

KEDVES GERECSÉT JÁRÓ TÚRATÁRSAIM!
ITT SZERETNÉM FELHÍVNI A FIGYELMET, HOGY A PUSZTAMARÓT FELŐL ÉRKEZŐK A DOMOSZLÓI-VÖLGYBEN NAGYON FIGYELJENEK! UGYANIS A JELZETT FÁKAT KIVÁGTÁK! AHOL A KECSKE-KŐ MONDÁJÁT LEÍRÓ TÁBLÁT LÁTJÁTOK, OTT KELL JOBBRA!!! KANYARODVA ÁTTÉRNI AZ ÁROK MÁSIK OLDALÁRA! ITT TÖBB SZÁZ MÉTEREN KERESZTÜL ÉN NEM LÁTTAM JELZÉST:( MÉGEGYSZER MONDOM! NAGYON FIGYELJETEK, MERT AKI EGYENESEN MEGY, AZ A BÁNYÁHOZ JUT, AHOL ROBBANTHATNAK! NEM MESSZE IDE, EGY ÖSSZETÖRT TÁBLÁT TALÁLTAM, AMI ERRE HÍVTA FEL A FIGYELMET! A PÉLIFÖLDSZENTKERESZTRŐL ÉRKEZŐKNEK VAN JELZÉSÜK...
( a túra további részén egy földön fekvő, és egy leesőfélben lévő, ámde teljesen funkció nélküli fém jelzéseket szereztem. A hónap végén megyünk Pusztamarótra medvehagymázni, és megkísérlem felrakni ezt a két táblát, erre a cinkes szakaszra)
ETTŐL FÜGGETLENÜL TÉRKÉP MINDIG LEGYEN NÁLATOK!!!

Pusztamarót után egy nagyon érdekes szakasz következik. A mészkősziklák, mészkőrögök, mellett, vágja ketté a medvehagymamezőt az út.
A Gerecse Üdülő kerítésén kívül(!) két ló! és két kutya... Nem nagyok, no meg a kő mindig hatásos:) persze, csak ha támadnak.

A Bányahegyi erdészház előtt, kb. 2 km.-re egy régi kisvasúti töltés mellett halad az út...
A bélyegző itt nagyon jó. Van párna, ami csak úgy tocsog a tintától. Jó lenyomatot készítettem vele.

A Bányahegyi erdészháztól egy darabig, a ZÖLDDEL közös úton halad a KÉK. Majd, miután egy kerítés nyitott kapuján belépünk, egész jópofa út következik. Nagyon oda kell figyelni. A jelzés sok helyen a széles dózerutakról észrevehetetlen ösvényekre tér, valamint a tarirtásoknak köszönhetően is pikk-pakk elkeveredhetünk. Egy bekerített rétre "mászik át" a kéktúra. Itt egyszerűen meg kell keresni, a kifelé vezető létrát, ugyanis se út, se jelzés (nem is lehetne hova festeni) Összesen négyszer mászunk át a kerítésen:):):)

Vértestolnától tovább, csak azt sajnáltam, hogy nem a Pes-kő tetején halad az út. Biztos fantasztikus kilátás lenne onnan.

délután 1 órakor nyomtam le az utolsó bélyegzőt a Koldusszállás vadászház közelében, majd innen tovább az aszfaltúton jutottam el egy buszmegállóhoz, ahonnan rendszeres buszjárat van Tatabányára.



jzp2107 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23229

PMP Apajpuszta-Ráckeve + Túrázás szigetországban

Szombaton Tavaszi Széllel KDP Iszkaszentgyörgy-Isztimér szakaszát szerettük volna bejárni, sajnos ez miattam meghiúsult, lekéstem a vonatot :-(

Zoli, mégegyszer bocs.

 

Szombaton így asszony szoknyáján ültem, vasárnap viszont hogy ne vesszen el a kialkudott "kimenő" elmentem bicózni.

 

Negyed 9-es vonattal mentem Dömsödig. A nemdohányzó kocsiból inkább átültem a lomiba a bicajom mellé mikor szombati bulizásról hazatérő fiatalok kedélyesen rágyújtottak.

 

Apajpusztán a túra kezdőpontján egy kalyibánál kint van valami Coca-Cola tábla, tehát kívülről olyan mint egy vendéglátóipari intézmény, de az ajtóhoz érve meglepődésemre csak egy borotválkozó pasast találtam. Morgott valamit a lovászokról, de én inkább csináltam egy lenyomatot a gerendáról (kösz gambolputty hogy szóltál róla)

A földút végén neki kell vágni a pusztának, hívogató a betonút a lovarda vagy miaszösz felé, de nem arra. Sasszeműek a távolban jellel ellátott karót is felfedezhetnek.

 

Megnéztem a Réce tanösvényt Apajon, tiszta Hortobágy feeling. Hihetetlen mekkora változásokat képes az ember előidézni mondjuk egy gátépítéssel.

Óriási madárcsicsergés volt, azon kívül csak a csend. Ez az ő világuk, én csak vendég voltam ott. (távcsövet minden túrámra viszek, most kivételesen elfelejtettem.. kár volt!)

 

Apaj után nem a jelzett úton mentem, hanem balra tértem azzal párhuzamosan. Mindezt azért, mert gambolputty múltkor figyelmeztetett hogy a P be lett szántva (köszi)

Azt hiszem ez volt a túra csúcspontja. Negyed órán belül: 10 fácán közvetlen közelről felrebbenése (részemről infarktus), a távolban kócsag(?), két nyuszi, három őzike, fácánkakas 2 méterről (nem tudom mleyikünk ijedt meg jobban)

 

Ajánlom mindenkinek ezt az utat, Apaj felől a szemétdombnál  :-(   kell balra térni, Dömsöd felől pedig a műút után az első füves út jobbra.

 

A vasúton átkelve benéztem a jelzéseket, maradtam a jobb parton, 2 perc múlva érzékeltem és korrigáltam. Egyébként nem muszáj mert át lehet kelni később is a másik oldalra..

A csatorna elhagyása után ismét beszántott út, alternatíva az eredetivel párhuzamosan attól 15 méterre jobbra.

 

Dömsödön egy fagyizóban próbáltam bélyegzést szerezni, nem adtak. Blokkot kaptam.

Petőfi-fa, millionyos házak a Duna-parton.

 

Ráckeve szépen mutat a partról, a híd miatt kicsit Szeged utánérzés.

Igazolást egy kis abc-ben szereztem.

 

Átkerekeztem Lórévre, Zichy emlékkápolna (furi hogy nincs rajta semi tábla, sőt a csepeli mozgalom sem említi és az ott levő környékbeli párocska sem tudta mi az) igazolás rév melletti büfében. Isteni flekkenillat terjengett. Megkérdeztem a csapost merre van a templom, először szerbül válaszolt. Érdekes érzés volt :-) Tanácára a víztoronynál meg is leltem, bemenni persze nem tudtam.

Láttam még érdekes útmenti feszületeket is.

 

Makádon alig volt élet, a kocsma szerencsére nyitva volt :-) Valami focimeccset néztek, gondoltam jó lesz nekem a pulton heverő sok blokkból is, de a tulaj ragaszkodott a bélyegzéshez, nagyon kedves volt!

Impozáns méretű a ref. templomuk, sajnos a tatarozással késésben vannak.

 

Szigetbecsére a Duna-parton érkeztem, már erősen szürkült, szerencsére a strand büfé nyitva volt és kaptam Szigetbecsés bélyegzőt.

Elértem a 18:28-as hévet, elég volt a pénzem jegyre, elhitte a néni hogy van bérletem (másik kabátomban maradt)

Útközben hallgathattam ahogy 2 hölgy szapulja a harmadikat merthogy nem ment el szavazni.

Egyébként Güszi, ez népszavazás volt, nem választás :-)

Güsziológus Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23228

A Zagyva völgyében

 

Az "érintőpont":

 

"A trencsényi csatavesztés után Rákóczi 1708. augusztus 10-én itt szállt meg Szécsényből Egerbe utazván."

 

A település ma Mátraterenye, akkor még Homokterenye volt.

Az eredeti nevet a térképeken még feltüntetik.

 

Próbáltam elképzelni, hogy miért pont Homokterenye, de kellett a "megtapasztalás", hogy észrevegyem, Homokterenye a Zagyva völgyében található, e folyó mentén vonulhattak elődeink.

 

Mátraterenye másik településrésze Nádújfalu.

Mátranovák már kivált, jóllehet zsáktelepülés.

 

A Zagyva folyó két helyen is fel van duzzasztva a völgyben, de a bányászat elmaradása úgy néz ki végzetes csapásnak bizonyult.

 

Szerencsére találtunk egy nyitott kocsmát, ott bélyegeztünk.

A kocsmában nem hallottak a történetről:-)

Otthon olvasgattam ezt-azt, lehet, hogy a temploma román kori:-(

 

Az első végcél Zagyvaróna volt.

Jártunk már itt, felkerestük akkor a vár maradványait, de a "román kori templom" kimaradt.

Most, hogy már jószerével csak ez hiányzott Nógrád megyéből, úgy gondoltam, megnézem alaposabban. Hááát.

Ez max. 9-es kategória. 

 

A nagyobb élmény a kocsma hangulata volt.

Itt tudtuk meg, hogy a "nép" tegnap nem választott, hanem, tippelt:-)

Aki érti, érti, aki nem nem, ha részletezném már nagyon OFF lenne.

 

Ami fontosabb, az a Zagyva forrásvidéke, talán egyszer eljutok a Lehel forrásig, gyalogosan of course.

 

Visszafelé Litke - Szécsény felé kerültünk, az általam felfedezett, a hivatalos listán nem található Egyházasgerge volt az igazi cél.

Sikerült bejutni  a templomba.

 

Ajánlom mindenkinek!

Kedves ajándékkal tértünk haza.

Az egyik gipszkeretben a templom a másikban  a fő nevezetesség, a reneszánsz pasztofórium fényképe.

 

Ha valakit érdekel, közzéteszem az elérhetőséget.

A mi esetünkben a "vak" véletlen volt a sikeres "közreműködő".

 

Köszönet a kedves házaspárnak, akik "felvezettek".

Zete Creative Commons License 2008.03.10 0 0 23227

Off

 

Én nem ismerem a szabályzatát ennek a rendszernek, de később, ha lesz rá időm, szívesen életre kelteném a szócikket. Lehet később újraéleszteni egy korábban kitörölt bejegyzést?

Vannak anyagaim hozzá, csak kicsit bővíteni kellene és rendszerezni.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (23207)
G(Dzsí) Creative Commons License 2008.03.09 0 0 23226
Igen, ha az az, amit én annak néztem :)
Előzmény: emgergo (23225)
emgergo Creative Commons License 2008.03.09 0 0 23225
Gondolom, a Malom-völgyben mentetek le. Encián-kód megvan?
Előzmény: G(Dzsí) (23224)
G(Dzsí) Creative Commons License 2008.03.09 0 0 23224
Ma egy laza Nagymaros-Törökmező-Pusztatorony-Törökmező-Zebegény távot sétáltunk le a remek időben, Törökmezőn az OKT bélyegző rendben.
HEV Creative Commons License 2008.03.09 0 0 23223

Én is ugyanigy rákérdeztem és még a kérdés is eltünt! :-)))

 

Előzmény: nagypapi (23222)
nagypapi Creative Commons License 2008.03.09 0 0 23222
Hová tűnt két hozzászólás? Csak nem kampányoltatok??? ;-)
Előzmény: emgergo (23215)
olahtamas- Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23219

Na ma megint lemaradtam a téli kéktúra filmről, pedig itthon voltam.

Mindenesetre most beprogramoztam a videót hétfőn hajnali 4 órára !

 

Téli kék
padler Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23218
Jelvényszerző túrák Észak-Magyarországon

Itt a 42. oldalon van szó róla, de a többi is érdekes lehet.
tonictomi Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23217

Bocsánat. Sajnos a nagy keresés közepette elfelejdkeztem a kódok lényegéről. De az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sehol nem találtunk róla semmit. Azt hittem

, hogy már nem is működik. Megpróbálom töröltetni. Mégegyszer bocsánat.

padler Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23216
Természetvédelmi értékek Észak-Magyarországon

Ezzel a túramozgalommal az észak-magyarországi három megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék különleges geológiai látnivalóinak felkeresésésére buzdítjuk az érdeklődőket. Az egyes megyék igazolófüzetben szereplő érdekességeinek felkeresésével egy-egy részjelvény szerezhető. A három "részjelvény" megszerzését követően automatikusan egy összesítő, negyedik szép jelvény illeti meg a teljesítőt.

Forrás: Gyalogos Természetjárók XV. Országos Találkozója kiírása

Az igazolófüzet ára 500 Ft, az érintett megyei szövetségeknél megvásárolható.
emgergo Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23215
Csak megerősíteni tudom, amit padler mond; de engem is érdekelne, hogy mi ez.
Előzmény: padler (23214)
tonictomi Creative Commons License 2008.03.08 0 0 23212
Sziasztok. Egy héttel ezelőtt kérdeztem egy túramozgalomról. Most talán sikerül a képet is feltenni. A javasolt oldalon nem találtam róla semmit. Hátha a kép alapján tudtok segíteni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!