Keresés

Részletes keresés

dalia Creative Commons License 2002.08.22 0 0 404
odibaby,

tudomásom szerint minden álli felsőoktatási intézményben tandíjmentességet élveznek a GYED, GYES-en lévők. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy felvételizel az adott intézmény normál feltételei szerint, akár "önköltséges" képzésre, majd a tandíjbefizetés idején szépen benyújtod a TB igazolást arról, hogy GYED/GYES-en vagy, és tandíj elengedve.
De !!!!
Mindenképp néz utána, hogy pontosan melyik intézmény, ill. szak állami, mert ez egy alapítványi, magán, egyházi (hm...) stb. iskolákra, szakokra nem igaz!!!
Pontosan, tételsen felsorolja minden évben a felsőoktatási tájékoztató könyvecske, hogy melyik milyen.

Idézet a www.felvi.hu -ról:
Az államilag nem finanszírozott, költségtérítéses képzésben részt vevő, az adott félév első napján terhességi, gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgatótól költségtérítési díj nem szedhető a képesítési követelményekben meghatározott képzési idő alatt és az azt meghaladó legfeljebb két félévig. Nem vonat-kozik ez a rendelet az egyházi felsőoktatási intézményekbe, valamint a magán-, illetve alapítványi főiskolákra jelentkezőkre.(2)(A mentességre jogosultságot csak a sikeres felvételi vizsga után a beirat-kozáskor kell igazolni a felsőoktatási intézményben.)

A hitéleti képzést folytató egyházi felsőoktatási intézmények a tájékoztatóban külön fejezetben szerepelnek, a nem hitéleti képzést folytató egyházi intézmények a következők: AVKF, KRE karai, KTIF, PPKE karai, VTIF, WJF. A magán-, illetve alapítványi főiskolák a következők: ÁVF, BKF, GDF, HFF, KJF, MPANNI, MÜTF, NÜF, ZSKF.
[ezek tehát azok az intézmények, ahol NEM érvényes a fenti tandíjmentesség]

Tehát semmi akadálkya, hoyg tandíjmentesen járj főiskolára, sőt, az aktuális diákhitelt - havi 20E HUF - is felveheted.
Rossz hír viszont, hogy ezt idén már elbuktad, márciusban ugye lejárt a felvételi jelentkezés ideje, így legkozelebb csak 2003/04-es tanévre jelentkezhetsz. :(

d.

Előzmény: odibaby (403)
odibaby Creative Commons License 2002.08.22 0 0 403
Tud arról valaki bövebbet, hogy milyen feltételek mellett támogatják a kismamákok továbbtanulását? Esetleg tapasztalat? Úgy tudtam, hogy a gyeden meg gyesen levökét támogatják, de most beszéltem a területi Munkaügyi Központtal, és nem is finoman elküldtek az édes anyukámba, hogy mit képzelek, föiskolát, öööök? :-( Csak a saját tanfolyamaikat (merthogy szerintük az rendes szakmát ad, szemben a föiskolával), és azt is csak a gyerköc 1,5 éves kora után! Most akkor hogy van ez???
odibaby Creative Commons License 2002.08.22 0 0 402
mazsolah,
ezt olvastam a babapont.hu-n (http://www.babapont.hu/pages/tanad/gyedgyes.html):

"Biztosított-e aki tgys-en vagy gyeden van?

A tgys és a gyed ideje alatt nem szűnik meg a biztosítás, tehát minden ellátást változatlanul igénybe vehet."

Előzmény: mazsolah (401)
mazsolah Creative Commons License 2002.08.21 0 0 401
Köszi roll, azt láttam.
Nézegetem itt a dolgokat és ilyeneket találok.
Tgyást és gyedet csak a biztosítottak kapnak, gyest pedig azok is akik nem biztosítottak. Biztosítottsághoz azt nézik van-e olyan jövedelem, ami után az egészségbiztosítási járulékot fizették. Így akinek előtte a 180 nap, stb figyelembevételével volt ilyen jövedelme azoknak jár tgyás, gyed ha azt választják. Biztosítottság szempontjából viszont ha jól nézem a tgyásból szja-t, a gyedből szja-t és 8% nyugdíjjárulékot, a gyesből pedig 8% nyugdíjjárulékot vonnak. Azaz egészségbiztosítási járulékot egyikből sem, így ha tgyáson majd gyeden majd gyesen vagyok, akkor nincs "biztosított" jövedelmem mire gyesen vagyok, mert addigra eltelt a gyerkőccel itthon a 2 év, amiben nincs 180 nap biztosítottságom, mivel gyed alatt nem lehet dolgozni. Így ha a gyes alatt nem dolgozok és nem szerzek jövedelmet (ami után vonnak ebj-t) akkor csak a minimálbér alapján számolt pénzt kapom ha a köv baba a gyesbe jön.
Ezt jól látom vagy nem így van?

mazs

Előzmény: rollller (397)
Elm Creative Commons License 2002.08.21 0 0 400
Egy tanulsagos tortenet, kicsit hosszu, elore is bocs, de erdekes...

--------------------------------------------------

Mese a szegény, buta állampolgárról


Szegény, buta állampolgár (pontosabban-né, hiszen nőnek született az Istenadta)! Azt hitte, ha becsületesen tanul sok-sok éven át, diplomát szerez, s bármit mondanak is neki az éhenhalás veszélyeiről, pedagógusnak áll, becsülettel fizeti a tb-t, adót s miegymást, mint alkalmazott, nem érheti különösebb baj. Pedig hányszor mondta neki az apja — igen bölcsen —, hogy kár volt ehhez ennyit tanulni, fiam, hogy ilyen hülye maradj! Nem értett a szóból.

Nem elég, hogy szült egy gyermeket, s amikor az nyolcéves lett, világra hozott még egyet. A buta! Azt hitte, mivel tanít egy óbudai általános iskolában, nem lehet ezzel semmi gond, hiszen fizeti rendesen a tb-t, adót. Ötödik osztályos osztályfőnöknek vették fel, tehát hosszú távra gondolták a dolgot (a felső tagozat ugyanis négy év). Mint a pedagógusoknál szokás, éves szerződése volt, amit évente hosszabbítottak meg, csakhogy állapotos lett a galád, ezért — fúj, fúj! — minden rosszat megérdemel. Június 30-án járt le a szerződése. Megkérdezte az igazgatónőjét, hogy nem lesz-e ebből probléma, mivel augusztus elejére írták ki szülni. A válasz nemleges volt, hiszen — mint mondta a főnöke — többen mentek el így szülni, s nem volt ebből semmi gond. A buta ismét elhitte, amit mondtak neki.

Augusztus 5-én (egy hónappal szerződése lejárta után) megszületett a gyermeke. A boldog papa intézte az adminisztrációs ügyeket: családi pótlékot, GYÁS-t (terhességi gyermekágyi segély). Úgy tűnt, minden rendben zajlik, a FÁKISZ (Fővárosi Területi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálat), ahonnan eddig is kapta a fizetését, betegállományát, egyéb járandóságait, továbbra is utalta a neki járó pénzeket.

Élték boldog családi életüket, a másfél szobából nagyobb lakásba költöztek — na nem újba! — egy lerobbant lakótelepi lakást vettek meg úgy, hogy bankkölcsönt vettek fel hozzá! Minden a legnagyobb rendben ment, élték szűkre szabott pénztárcájukból boldog kis életüket... egészen februárig. Mikor is igen buta állampolgárnénk hiába várta GYÁS-át és családi pótlékát folyószámlájára. Mit tehetett? Hiába a szűkre szabott pénztárca, felvette a telefont, s érdeklődni kezdett a pénze után. Először az iskolát hívta, ahol nem tudták, miről van szó, miért nem kapja a pénzét (elhitte). Azután a FÁKISZ-t hívta, ahol közölték (körülbelül a 15. kapcsolás után, mert persze az senkihez sem tartozik!), hogy eltelt fél év a gyermek születése óta, a GYED nem jár automatikusan, igényelni kell újra. Azt nem közölték, honnan kellene ezt tudni, de azt éreztették vele, amire már kezdett rájönni magától is, hogy: nagyon buta! A gyermek születésekor rendelkezésére bocsátott babagondozási könyv ugyan egész fejezetet szentelt a szociális támogatások rendszerének, de az ő esetéről s az újraigénylésről nem esik szó benne. Különben is, hogy képzeli, közölte az előadónő, hogy neki kell számon tartania, kinek mikor mit kell igényelnie. Nagyon naiv állampolgárnénk belátván, hogy az adminisztrátornak az nem dolga, hogy értesítse, kérte, hogy küldjék el számára az igényléshez szükséges papírokat mielőbb, hiszen minden fillérre szükségük van gyermekeik neveléséhez és a bankkölcsön fizetéséhez. Ekkor nagyon buta állampolgárnénkkal közölték, hogy ne is számítson a GYED-re, mert neki az nem jár, csak a GYES, ami jelenleg kb. 18 ezer Ft., szemben a GYED-del, aminek összege az előző év átlagkeresetének 70 százaléka, maximum 80 000 Ft. (Na, ez az összeg nem fenyegeti szegény pedagógusunkat!) A családi pótlék megvonásáról — lévén, hogy azt sem utalták tovább — szó sem esett.

Három hét múlva megérkezett a papír, rajta egy üzenet, hogy kérik, fáradjon be az irodájukba az eredeti születési anyakönyvi kivonattal (pecsét, aláírás, postaköltség. Vajon minek küldték ki, ha úgyis be kell fáradni?!)

Szegény pedagógusunk ügyvédhez fordult, aki azt ajánlotta, forduljanak méltányossági kérelemmel a TB-hez, lévén csak egy hónappal a gyermek születése előtt szűnt meg a munkaviszony, ami addig folyamatos volt 1987 óta.

Újabb telefonok következtek. Szegény (úgy látszik), hogy szintén buta férj telefonon felkereste kérésével az OEP — azóta leváltott — főigazgatóját, aki végighallgatta, s közölte, hogy semmi akadálya a GYED folyósításának, valóban erre találták ki a méltányosságot, egyébiránt ez nem a TB sara, hanem az iskoláé, aki nem hosszabbította meg a pedagógus szerződését a szülésig igen rosszindulatú módon. Továbbadta az írásban beadott kérelmet helyettesének, aki szintén rábólintott az ügyre, s továbbadta a papírt egy adminisztrátornak, aki több hétig tartó telefonos üldözés után közölte, hogy adott esetben nem jár a GYED, s méltányosságra sincs lehetőség. (Úgy kell a nagyon buta pedagógusnak, aki még 35 évesen sem tanulta meg, hogy a szó elszáll, az írás megmarad!)

Naiv házaspárunk értetlenül állt a dolog előtt, s még értetlenebbül szemlélte a kérelem beadása után kb. három-négy hónappal megérkezett elutasító levelet, melyben indoklásként ez szerepelt: Az említett törvény 50. paragrafusának (1) bekezdése értelmében az OEP főigazgatója méltányossági jogkörében is kizárólag biztosított személy részére engedélyezheti a gyermekgondozási díj folyósítását.

Nagyon buta pedagógusunk továbbra sem értette, miért kellene valakinek méltányosságot kérnie, ha biztosított, tehát amúgy is jár neki a GYED.

De a történetnek még mindig nincs vége, hiszen nagyon naiv állampolgáraink még mindig nem adták fel, s felkeresték kerületük országgyűlési képviselőjét, hiszen pedagógusunk mindig a III. kerületben tanított. A kerületi képviselő szerint ez tisztán jogi ügy, nem rá tartozik, s megadta egy ügyvéd telefonszámát. Szegény házaspárunk számára tehát nem maradt volna más, mintsem a jó Istenhez fordulni segítségért, amitől nem is jártak messze, hiszen országgyűlési képviselőjük egyben lelkipásztoruk is.

Szintén nagyon buta férjünk nincs mit tenni alapon visszament a FÁKISZ-hoz az általuk kiküldött papírral, kitöltötte és beadta azt, hogy legalább a GYES-t folyósítsák számukra. Még kapott papírokat a családi pótlék újbóli igényléséhez, hogy töltse ki őket, melyek buzgó töltögetése közben érte az újabb meglepetés. Az előadónő az általuk lepecsételt és visszakért, kb. 15 perccel azelőtt elvett papírral a kezében megjelent, és közölte, hogy: jut eszébe, nem is hozzájuk tartozik az ügy, hanem a Területi Államháztartási Hivatalhoz (TÁH), menjenek oda.

Igen megtört férjünk telefonon megkereste a TÁH ügyintézőjét, aki közölte vele, hogy ők ugyan nem fizetik ki visszamenőleg számukra az elmaradt járandóságokat, csak két hónapot.

Eddig a mese, s tanulsága ismét csak annyi, hogy nem éri meg becsületesen dolgozni, adózni, tb-t fizetni, nem éri meg tanulni s tanítani, s főleg nem éri meg hinni abban, hogy segítenek, ha segítségért fordulsz másokhoz. Megérte volna viszont csalni, bejelentkezni papíron egy nagy összeggel valamilyen céghez, egy ismerőshöz, hogy megkapja állampolgárnénk a létező legmagasabb GYED-et, mert az — ugye?! — jobban megérné mindenkinek.

És különben is: Kár volt ehhez enynyit tanulni, fiam, hogy ilyen hülye maradj!

---------------------------------

forras : www.nepszava.hu



mzsperx Creative Commons License 2002.08.21 0 0 399
Sajnos nem teljesen így van... én is ezt tudtam, ezért megpróbáltam kibulizni magamnak egy „mellékállást”, de a könyvelő alaposan utánanézett a tb jogszabályokban, és a mellékállás jövedelme csak akkor számít bele, ha a főállásod nem halad meg heti x órát. Erre pontosan nem emlékszem, mennyi volt, talán 36?, de mindegy, mert én rendes 40 órásban vagyok. Szóval nem lett volna értelme kifizetni a terheket. Úgyhogy marad annyi,a mennyi van... ami nem sok. Nade még emelik a pedagojgoszok fizetését hurrá, az még nyom egy kicsit fel! :-)
Elm Creative Commons License 2002.08.21 0 0 398
En ugy tudom, hogy a gyed szamitasanal az igenylestol visszaszamitott egy ev alatt keresett minden olyan jovedelmed szamit bele, ami utan adot, tb-t, meg minden terhet kifizettel. Namost a gyed brutto, abbol mindent fizetsz, viszont a gyes az nem, abbol adot nem, csak nyugdijjarulekot vonnak (vagy valami minimalis, asszem 8% koruli nemtommit). Vagyis, a gyes _szerintem_ sajnos NEM szamit bele a gyed megallapitasaba.
Előzmény: mazsolah (396)
rollller Creative Commons License 2002.08.21 0 0 397
mazsola, kerdesed elso felere valasz a 385 hozzaszolasban, r.
Előzmény: mazsolah (396)
mazsolah Creative Commons License 2002.08.20 0 0 396
Sziasztok!
Jelenleg gyesen vagyok, és lenne lehetőségem 4 órában dolgozni. Működik-e együtt az hogy gyesen vagyok, 4 órát dolgozok, és a gyereket bölcsibe járatom 4 órában (ekkor nem veszik el a gyes)?
Ha ez működik, és útba lesz a következő picur, akkor az ő utána járó ellátások hogy lesznek? Egyrészt a tavaly novemberi változás miatt nincs meg annak a 180 nap biztosítása aki gyeden, gyesen van és úgy szül, és ilyenkor a minimálbér alapján számítják neki a dolgokat (?).
Ha én dolgoznék a gyes mellett minimálbéren, akkor a két jövedelem összeadódik a tgyás, gyed megállapításánál vagy "vagy-vagy" alapon működik ez a dolog? Tehát ha minimálbéren dolgozok, akkor is ugyanaz lesz az alapja az ellátásoknak mintha gyesről szülnék, vagy a kettő összeadódik és ekkor a gyes+bér az alap?

Köszi, mazs

Milkabögre Creative Commons License 2002.08.17 0 0 395
erdeivad, te veszélyeztetett vagy??? Megdöbbentem...
Előzmény: erdeivad (394)
erdeivad Creative Commons License 2002.08.15 0 0 394
nagyon köszönöm
rollller Creative Commons License 2002.08.15 0 0 393
munka torvenykony 1992/XXII/90. paragraf,
kiveve persze ha meg probaidos voltal, illetve ha a munkaltatod jogutod nelkul megszunik
Előzmény: erdeivad (391)
rollller Creative Commons License 2002.08.15 0 0 392
erdeivad: nem rughato ki. tv-re mindjart rakeresek
Előzmény: erdeivad (391)
erdeivad Creative Commons License 2002.08.15 0 0 391
sziasztok,
meg tudja nekem valaki mondani, hogy kirúgható-e az ember lánya, ha veszélyeztetett terhes? (betegállomány)Esetleg tv-i hivatkozás is jól esne.

előre is köszönöm

quizas Creative Commons License 2002.08.14 0 0 390
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, mi is ez az ősz jogszabályváltozás?
Én 14%-os önkéntes biztosítással kaptam gyást meg gyedet (márciustól fizettem, áprilisban jött a lurkó, de így már megvolt a 180 napom, ha nem is folyamatosan). Még a gyed lejárta előtt születik meg reményeink szerint a következő csemete, talán február végén. Eddig abban voltam, hogy a szerződés szerinti összeg alapján fognak számolni. Ezek szerint nem??

quizas

Előzmény: kytka (359)
rollller Creative Commons License 2002.08.08 0 0 389
juj beje ez nagyon hivatalosan hangzott:) orulok h segithettem r.
Előzmény: Béjé (388)
Béjé Creative Commons License 2002.08.08 0 0 388
Roller!
Köszönöm szépen a gyors tájékoztatást!
béjé
rollller Creative Commons License 2002.08.08 0 0 387
gabeszka, nezzed vissza a 324es hozzaszolasomat, ott benne van minden ami kell,
betegapolasibol csont hulye vagyok sajnos:(
Előzmény: Gabeszka (386)
Gabeszka Creative Commons License 2002.08.08 0 0 386
Köszönöm! Még csak annyit, hogy ott mindent ki tudok tölteni, vagy kellenek hozzá ilyen-olyan igazolások?

A betegápolásira nincs véletlen infod?

G.

Előzmény: rollller (382)
rollller Creative Commons License 2002.08.08 0 0 385
beje, szoval nem esel el a gyestol, ugyanis
nem jar gyes, ha "a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (pl. óvoda, bölcsőde) helyezi el (kivéve, ha a gyermek másfél évesnél idősebb, és napi 4 óránál tovább nem tartózkodik az intézményben, vagy a gyermekgondozási támogatásra jogosult személy közoktatási intézményben vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy a gyermek intézményi elhelyezése az óvodai nevelés keretében folyó iskolai életmódra felkészítést szolgálja);" forras: uzleti negyed jogi osszefoglalok
Előzmény: Béjé (384)
Béjé Creative Commons License 2002.08.07 0 0 384
Segítséget kérek a következő témában, ha van valakinek erről ismerete, tapasztalata:
amennyiben egy kétéves gyermeket bölcsödébe iratok napi négy órában, elesek -e a gyermek után járó GYES összegétől?

Köszönettel: béjé

rollller Creative Commons License 2002.08.07 0 0 383
dideki,
ugyanugy mukodik, mintha alkalmazott lennel, csak ez esetben ugye a sajat ceged fizeti utanad az egeszsegugyi jarulekot, egyebeket, a tgyas, gyed, gyes pedig a neked hivatalosan lejarulekozott kovedelmek utan szamolodnak,
Előzmény: Dideki (380)
rollller Creative Commons License 2002.08.07 0 0 382
gabeszka,
gyest kulon kell kerni, nem automatikus, foleg hogy mashonnan folyositjak, gyest loportarban tudod kervenyezni
Előzmény: Gabeszka (381)
Gabeszka Creative Commons License 2002.08.07 0 0 381
Segítsetek!

Nekem 13-án lejár a GYED-em a kisebbik után. Ilyenkor újra be kell menni, és formanyomtatványon igényelni a GYES-t? Vagy automatice átteszik?
Bár emelt CSP-t kapok utána (szives baj miatt), sem a GYED-et, sem a betegápolásit nem tudom utána kérni, ezt megtudtam. De táppénre kiírhatnak engem? És akkor mi lesz a GYES-sel? Újra lemondom?

Köszi a választ, ha valaki mindre tudja.
G.

Dideki Creative Commons License 2002.08.07 0 0 380
sziasztok,
nekem nics gyerekem, de van olyan ember köztetek, aki nem alkalmazottként, hanem sajat céggel, szerződessel dolgozik valahol? és ha igen, ő hogy oldotta meg a gyes/gyed/gyás stb. kérdéseket, mert erre vonatkozóan sehol nem találtam információkat.
Dideki
Elm Creative Commons License 2002.08.06 0 0 379
Ezert vannak ezek a jo kis topicok... :-))
Előzmény: schgy (378)
schgy Creative Commons License 2002.08.05 0 0 378
Én meg örülök, hogy rosszul tudtad. Én ugyanis sehogy, csak az általad írtakból indultam ki, az meg sajnos túlzottan összevágott az egyéb támogatásoknál (pl. gyes) valóban létező helyzettel.
schgy
Előzmény: Elm (377)
Elm Creative Commons License 2002.08.05 0 0 377
Ertem, koszonom, ezek szerint ezt (is) rosszul tudtam.
Előzmény: rollller (376)
rollller Creative Commons License 2002.08.05 0 0 376
elm, ketto gyerek utan is ugyanugy kell kerni, mint egy utan:) van hozza egy formanyomtatvany, ahol tobbek kozott a gyermekek adatait is meg kell adni, es ikerszulesnel ertelemszeruen a tobb gyermek adatait kell megadni, a tobbi automatikusan megy,
roll.
Előzmény: Elm (375)
Elm Creative Commons License 2002.08.05 0 0 375
Vagyis ikerszules utan egyben kaptad az 56khufot?
En ugy tudtam, hogy nem jar, a tvben is ezen vitatkoztak valamikor, hogy miert nem. Akkor lehet, hogy felreertettem valamit... Hogyan kellett igenyelni ket gyermek utan?
Előzmény: Angi (374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!