Keresés

Részletes keresés

Twinny Creative Commons License 2002.09.02 0 0 421
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy jól tudom-e hogy a szülést megelőző egy évet nézik a GYÁS megállapításakor ? Illetve tudja-e azt valaki, hogy mennyire jön ki bruttó 215 Ft-os fizetés.
Van arról már hír, hogy mennyi lesz a GYED összege jövőre (emelkedik-e....?), illetve, hogy a GYES összege szintén emelkedik-e ?
Remélem tudtok segíteni. Köszi!
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.02 0 0 420
Hali!

Teljesen jol vagyunk, hizunk, novunk, gugyoreszunk :)
na kerdesem lenne lanyok, nem tud valaki valami TUTI telefonszamot a TB-hez, amit fel is vesznek?
szivesen beszelnek valakivel, mert nem allapot hogy nem is tudom, odaert-e az igenyles vagy sem....

a tavasszal 3 melohelyen valo dolgozas eredmenyekepp osszegyujtott tartalek elfogyott... a gyereknek megsem mondhatom, ne kakiljal Tucsok! :)

M

odibaby Creative Commons License 2002.09.02 0 0 419
Szia Kiskata!
Hogy mennyi lesz a nettod a 200 brutto után, azt pontosan nem tudom megmondani, de nekem a 260 bruttoból olyan 150 körül marad nettoban. Szerintem kb. 120 lesz a nettoja a 200 bruttonak.
GYED-GYES szempontjából többet tudnak mondani a tapasztaltak, addig is:
A gyerekágyi segély szempontjából jobb, ha minnél többel vagy bejelentve, de ezt úgysem kapod sokáig, a GYED meg limitálva van kb. 83-84 e Ft-nál (pontosan nem tudom). Én a helyedben annyival jelenttetném be magam, hogy ezt a limitet elérjem (kb. 120 körül), a többit meg számlára. Persze, a szabályok még változhatnak, söt remélem, hogy ezt a limitet meg fogják még emelni.

Odi

Előzmény: Kiskata007 (414)
dalia Creative Commons License 2002.09.02 0 0 418
Ismereteim szerint IGEN másod, harmad, stb. diplomásoknak is.
Előzmény: nyúlbúl (413)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.01 0 0 417
Szia Trilla, de rég láttalak!!
Sajnos ismerős a sztori. Mindkettő gyereknél eljátszottuk ezt. Pedig a nagyobbik már 8 éves is elmúlt. Hiába, a tb malmai nem is őrölnek :o(
Remélem jól vagytok! Üdv a porontynak!
Blan
Előzmény: Törölt nick (416)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.01 0 0 416
Ma harom honapos....
TB semmi, se tgyas, se csaladipotlek... fincsi?
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.01 0 0 415
Termeszetesen masoddiplomara is!
Előzmény: nyúlbúl (413)
Kiskata007 Creative Commons License 2002.09.01 0 0 414
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. 5 hetes terhes vagyok és eddig nem voltam bejelentve a cégnél. Ami nekem is nekik is jó volt. Eddig. Olvastam a hozzászólásokat, nagyjábol képben vagyok, tudom hogy ha nem volt előző évi keresetem, akkor a szülést megelőző 180 napot veszik figyelembe, de azért van ami nem tiszta.
Most hogy jön a baba a cég bejelent, és többféle lehetőség közül választhatok. (Még jó)
-Mivel bruttó 200 a fizum, bejelentenének annyival is. Kérdésem ebben az esetben mennyi lesz amit kézhez kapok a szülésig, és mennyi lesz ebből majd a Gyes vagy Gyed?
Másik lehetőség:
-Elfelezik a béremet, és a többiről hozhatok számlát (ami jo ebben, hogy tudok számlát hozni ismerős kft-től, amiből csak a 10%-ot vonnának le, tehát 100 esetében 90 netto maradna.) A többi bejelentett 100-nak nemtudom mennyi lesz a nettója és abbol mennyi lesz majd a GYes, Gyed?
- Harmadik variáció: bejelentenek minimálra, a többi számlára. Ebből tudom, nem lesz valami jó amit majd kapok a szülés után. De létezik-e olyan, hogy én magam fizetek a tb-nek még plusszba, és akkor emelkedik a biztosított összeg. Van-e ilyen, és mennyit érdemes még plusszab fizetni?
Melyik a legjobb megoldás, mit javasoltok? Változhat-e a dolog hogy októbertől a min.bér adómentes lesz? Érinti ez a Gyest, Gyedet? Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat. Kata
nyúlbúl Creative Commons License 2002.09.01 0 0 413
Sziasztok!

Nekem még a tandíjkedvezményhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Az idézett törvénycikkből úgy tűnik, hogy ez a kedvezmény, mármint a tandíjmentesség mindenféle képzésre vonatkozik. Mivel azonban nem ismerem a törvény többi részét, szeretném megkérdezni, hogy ez a másoddiplomás képzésekre is vonatkozik, vagy csak alapképzésre?
Előre is köszi a választ
nyúlbúl

GinY Creative Commons License 2002.08.31 0 0 412
Sziasztok, nekem is lenne egy kérdésem:
január óta nem dolgozom, de előtte volt két és fél év folyamatos munkaviszonyom, júniusban pedig elmentem munkanélkülire. Tudom, hogy anyagilag már eleve rosszul járok emaitt a pár hónap kihagyás miatt, de most nem is ez a legfőbb gondom.
A Munkaügyi Központban azt mondták, hogy a szülés után fel kell függeszteni a munkanélkülit, és ők majd adnak egy határozatot a felfüggesztésről, amivel be kell kocogni a TB-hez, ahol adnak egy igénylő papírt, amit vissza kell vinni a munkaügyi központba, ahol ők kitöltik a munkáltatóra vonatkozó részt, aztán ezzel a papírral újra vissza lehet menni a TB-hez.
Vajon nem egyszerűbb (vagy jogilag hogy járok jobban?!), ha nem felfüggesztem, hanem megszüntetem a m.n. viszonyt, és az összes munkáltatós+munkanélkülis papírt beviszem a TB-hez? Úgy gondolom, így egy lépésben meg lehetne oldani a négy helyett. Vagy rosszul gondolom?

És mi a helyzet a tgyással? Most olvastam, hogy legkésőbb szülés napjáig meg kell igényelni. Akkor most el kéne mennem a háziorvosomhoz és kiíratni magam táppénzre?

Légyszi segítsetek, mert kb. két hét van már csak hátra a szülésig :))

Köszi!
giny

Gabeszka Creative Commons License 2002.08.30 0 0 411
Sziasztok!

Aki táppénzben jártas, segítsen:

Engem valszeg (a gyerekem gyógykezelése miatt) kiírnak táppénzre, de csak néhány hónapra. Épp most kellene GYES-t igényelnem.
Mi a célszerűbb, elkezdenem a GYES-t, és azt megszakítani, ha megvan a táppénz, vagy előbb megvárni a táppénzt, és csak ha az lejár, menni GYES-re, lehet-e egyáltalán így váltogatni? (17 napja járt le a GYED-em, azért kell váltanom)

Köszönöm a választ!!

Elm Creative Commons License 2002.08.30 0 0 410
Mivel a valaszt nem tudom, csak pontositanam a kerdest. A minimalber ugyanis _nem_ adomentes, hanem a 50 bruttot keresok pontosan annyit irhatnak jova az _adojukbol_, hogy 45 vagy 46 koruli lesz a nettojuk (a tobbi jarulekot ugyanis tovabbra is be kell fizetni). Es ez az adojovairas csokken ugy, hogy aki 120 brutto korul keres, az mar nem irhat le semmi pluszt. A ketto kozott pedig linerarisan csokken a jovairas.

Namost a kerdes az, hogy a gyedre is vonatkozik-e ez a jovairo-rendszer, avagy nem. Tudja valaki?

Előzmény: Mamy76 (409)
Mamy76 Creative Commons License 2002.08.30 0 0 409
Sziasztok! Lehet egy kérdéssel több?

Most, hogy szeptembertől nem adózik a minimálbér, és bruttó 100valahányezerig minden alkalmazottnak adómentes a jövedelme bruttó 50000-ig,
tudjátok, miről beszélek,
szóval ETTŐL MOST A GYED IS TÖBB LESZ?
Úgy tudom, a GYED is adóköteles jövedelem, tehát szvsz többet kap ezután kézhez az illető GYEDen lévő kismama!

Jól tudom? Köszike!

Mamy

dalia Creative Commons License 2002.08.30 0 0 408
OFF

Angikedves,

ezeréve... közben meg itt elszaladt az Első születésnap, igaz? Sok boldogságot a Kistündéreknek!

ON

Van az az eset ugye - én -, hogy feb.15-től járna Nekem Gyed, be is adtam az igénylést március elején, féltucat hiánypótlás, extra levelezés és majd' 100 telefon után tegnap kipostázta a TB minden kommentár nélkül a gyermekem anyakönyvi kivonatát, rajta a pecsét: GYED kiutalva. Pénzt azonban még mindig nem küldtek egy fillért se... Lassan félmillió forinttal tartoznak...

d.

Előzmény: Angi (407)
Angi Creative Commons License 2002.08.29 0 0 407
Bizonyos nyelvtanfolyamokhoz a helyi munkaügyi központtól tudsz támogatást igényelni. Sajnos a mértékét nem tudom.

Üdv,

Angi

Előzmény: Kenguruzs (406)
Kenguruzs Creative Commons License 2002.08.29 0 0 406
Sziasztok!
Úgy hallottam, hogy a terhesség és/vagy gyed ideje alatt támogatják a nők kedvezményes nyelvtanulását, de sajnos eddig nem találtam erre vonatkozó hivatalos információt.
Valaki tudna Nekem ebben segíteni?
Előre is köszönöm.
Kenguruzs
odibaby Creative Commons License 2002.08.25 0 0 405
köszi dalia, már 2 éve odajárok, nem kell felvételiznem, és hál'istennek állami (ELTE). Ez estire is vonatkozik, ugye?
Idén már úgyse tudom igénybevenni, mert csak decemberben szülök (remélem), de a köv. félévnél igen-igen jól jönne...

Odi

Előzmény: dalia (404)
dalia Creative Commons License 2002.08.22 0 0 404
odibaby,

tudomásom szerint minden álli felsőoktatási intézményben tandíjmentességet élveznek a GYED, GYES-en lévők. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy felvételizel az adott intézmény normál feltételei szerint, akár "önköltséges" képzésre, majd a tandíjbefizetés idején szépen benyújtod a TB igazolást arról, hogy GYED/GYES-en vagy, és tandíj elengedve.
De !!!!
Mindenképp néz utána, hogy pontosan melyik intézmény, ill. szak állami, mert ez egy alapítványi, magán, egyházi (hm...) stb. iskolákra, szakokra nem igaz!!!
Pontosan, tételsen felsorolja minden évben a felsőoktatási tájékoztató könyvecske, hogy melyik milyen.

Idézet a www.felvi.hu -ról:
Az államilag nem finanszírozott, költségtérítéses képzésben részt vevő, az adott félév első napján terhességi, gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő hallgatótól költségtérítési díj nem szedhető a képesítési követelményekben meghatározott képzési idő alatt és az azt meghaladó legfeljebb két félévig. Nem vonat-kozik ez a rendelet az egyházi felsőoktatási intézményekbe, valamint a magán-, illetve alapítványi főiskolákra jelentkezőkre.(2)(A mentességre jogosultságot csak a sikeres felvételi vizsga után a beirat-kozáskor kell igazolni a felsőoktatási intézményben.)

A hitéleti képzést folytató egyházi felsőoktatási intézmények a tájékoztatóban külön fejezetben szerepelnek, a nem hitéleti képzést folytató egyházi intézmények a következők: AVKF, KRE karai, KTIF, PPKE karai, VTIF, WJF. A magán-, illetve alapítványi főiskolák a következők: ÁVF, BKF, GDF, HFF, KJF, MPANNI, MÜTF, NÜF, ZSKF.
[ezek tehát azok az intézmények, ahol NEM érvényes a fenti tandíjmentesség]

Tehát semmi akadálkya, hoyg tandíjmentesen járj főiskolára, sőt, az aktuális diákhitelt - havi 20E HUF - is felveheted.
Rossz hír viszont, hogy ezt idén már elbuktad, márciusban ugye lejárt a felvételi jelentkezés ideje, így legkozelebb csak 2003/04-es tanévre jelentkezhetsz. :(

d.

Előzmény: odibaby (403)
odibaby Creative Commons License 2002.08.22 0 0 403
Tud arról valaki bövebbet, hogy milyen feltételek mellett támogatják a kismamákok továbbtanulását? Esetleg tapasztalat? Úgy tudtam, hogy a gyeden meg gyesen levökét támogatják, de most beszéltem a területi Munkaügyi Központtal, és nem is finoman elküldtek az édes anyukámba, hogy mit képzelek, föiskolát, öööök? :-( Csak a saját tanfolyamaikat (merthogy szerintük az rendes szakmát ad, szemben a föiskolával), és azt is csak a gyerköc 1,5 éves kora után! Most akkor hogy van ez???
odibaby Creative Commons License 2002.08.22 0 0 402
mazsolah,
ezt olvastam a babapont.hu-n (http://www.babapont.hu/pages/tanad/gyedgyes.html):

"Biztosított-e aki tgys-en vagy gyeden van?

A tgys és a gyed ideje alatt nem szűnik meg a biztosítás, tehát minden ellátást változatlanul igénybe vehet."

Előzmény: mazsolah (401)
mazsolah Creative Commons License 2002.08.21 0 0 401
Köszi roll, azt láttam.
Nézegetem itt a dolgokat és ilyeneket találok.
Tgyást és gyedet csak a biztosítottak kapnak, gyest pedig azok is akik nem biztosítottak. Biztosítottsághoz azt nézik van-e olyan jövedelem, ami után az egészségbiztosítási járulékot fizették. Így akinek előtte a 180 nap, stb figyelembevételével volt ilyen jövedelme azoknak jár tgyás, gyed ha azt választják. Biztosítottság szempontjából viszont ha jól nézem a tgyásból szja-t, a gyedből szja-t és 8% nyugdíjjárulékot, a gyesből pedig 8% nyugdíjjárulékot vonnak. Azaz egészségbiztosítási járulékot egyikből sem, így ha tgyáson majd gyeden majd gyesen vagyok, akkor nincs "biztosított" jövedelmem mire gyesen vagyok, mert addigra eltelt a gyerkőccel itthon a 2 év, amiben nincs 180 nap biztosítottságom, mivel gyed alatt nem lehet dolgozni. Így ha a gyes alatt nem dolgozok és nem szerzek jövedelmet (ami után vonnak ebj-t) akkor csak a minimálbér alapján számolt pénzt kapom ha a köv baba a gyesbe jön.
Ezt jól látom vagy nem így van?

mazs

Előzmény: rollller (397)
Elm Creative Commons License 2002.08.21 0 0 400
Egy tanulsagos tortenet, kicsit hosszu, elore is bocs, de erdekes...

--------------------------------------------------

Mese a szegény, buta állampolgárról


Szegény, buta állampolgár (pontosabban-né, hiszen nőnek született az Istenadta)! Azt hitte, ha becsületesen tanul sok-sok éven át, diplomát szerez, s bármit mondanak is neki az éhenhalás veszélyeiről, pedagógusnak áll, becsülettel fizeti a tb-t, adót s miegymást, mint alkalmazott, nem érheti különösebb baj. Pedig hányszor mondta neki az apja — igen bölcsen —, hogy kár volt ehhez ennyit tanulni, fiam, hogy ilyen hülye maradj! Nem értett a szóból.

Nem elég, hogy szült egy gyermeket, s amikor az nyolcéves lett, világra hozott még egyet. A buta! Azt hitte, mivel tanít egy óbudai általános iskolában, nem lehet ezzel semmi gond, hiszen fizeti rendesen a tb-t, adót. Ötödik osztályos osztályfőnöknek vették fel, tehát hosszú távra gondolták a dolgot (a felső tagozat ugyanis négy év). Mint a pedagógusoknál szokás, éves szerződése volt, amit évente hosszabbítottak meg, csakhogy állapotos lett a galád, ezért — fúj, fúj! — minden rosszat megérdemel. Június 30-án járt le a szerződése. Megkérdezte az igazgatónőjét, hogy nem lesz-e ebből probléma, mivel augusztus elejére írták ki szülni. A válasz nemleges volt, hiszen — mint mondta a főnöke — többen mentek el így szülni, s nem volt ebből semmi gond. A buta ismét elhitte, amit mondtak neki.

Augusztus 5-én (egy hónappal szerződése lejárta után) megszületett a gyermeke. A boldog papa intézte az adminisztrációs ügyeket: családi pótlékot, GYÁS-t (terhességi gyermekágyi segély). Úgy tűnt, minden rendben zajlik, a FÁKISZ (Fővárosi Területi Államháztartási és Közigazgatási Információs Szolgálat), ahonnan eddig is kapta a fizetését, betegállományát, egyéb járandóságait, továbbra is utalta a neki járó pénzeket.

Élték boldog családi életüket, a másfél szobából nagyobb lakásba költöztek — na nem újba! — egy lerobbant lakótelepi lakást vettek meg úgy, hogy bankkölcsönt vettek fel hozzá! Minden a legnagyobb rendben ment, élték szűkre szabott pénztárcájukból boldog kis életüket... egészen februárig. Mikor is igen buta állampolgárnénk hiába várta GYÁS-át és családi pótlékát folyószámlájára. Mit tehetett? Hiába a szűkre szabott pénztárca, felvette a telefont, s érdeklődni kezdett a pénze után. Először az iskolát hívta, ahol nem tudták, miről van szó, miért nem kapja a pénzét (elhitte). Azután a FÁKISZ-t hívta, ahol közölték (körülbelül a 15. kapcsolás után, mert persze az senkihez sem tartozik!), hogy eltelt fél év a gyermek születése óta, a GYED nem jár automatikusan, igényelni kell újra. Azt nem közölték, honnan kellene ezt tudni, de azt éreztették vele, amire már kezdett rájönni magától is, hogy: nagyon buta! A gyermek születésekor rendelkezésére bocsátott babagondozási könyv ugyan egész fejezetet szentelt a szociális támogatások rendszerének, de az ő esetéről s az újraigénylésről nem esik szó benne. Különben is, hogy képzeli, közölte az előadónő, hogy neki kell számon tartania, kinek mikor mit kell igényelnie. Nagyon naiv állampolgárnénk belátván, hogy az adminisztrátornak az nem dolga, hogy értesítse, kérte, hogy küldjék el számára az igényléshez szükséges papírokat mielőbb, hiszen minden fillérre szükségük van gyermekeik neveléséhez és a bankkölcsön fizetéséhez. Ekkor nagyon buta állampolgárnénkkal közölték, hogy ne is számítson a GYED-re, mert neki az nem jár, csak a GYES, ami jelenleg kb. 18 ezer Ft., szemben a GYED-del, aminek összege az előző év átlagkeresetének 70 százaléka, maximum 80 000 Ft. (Na, ez az összeg nem fenyegeti szegény pedagógusunkat!) A családi pótlék megvonásáról — lévén, hogy azt sem utalták tovább — szó sem esett.

Három hét múlva megérkezett a papír, rajta egy üzenet, hogy kérik, fáradjon be az irodájukba az eredeti születési anyakönyvi kivonattal (pecsét, aláírás, postaköltség. Vajon minek küldték ki, ha úgyis be kell fáradni?!)

Szegény pedagógusunk ügyvédhez fordult, aki azt ajánlotta, forduljanak méltányossági kérelemmel a TB-hez, lévén csak egy hónappal a gyermek születése előtt szűnt meg a munkaviszony, ami addig folyamatos volt 1987 óta.

Újabb telefonok következtek. Szegény (úgy látszik), hogy szintén buta férj telefonon felkereste kérésével az OEP — azóta leváltott — főigazgatóját, aki végighallgatta, s közölte, hogy semmi akadálya a GYED folyósításának, valóban erre találták ki a méltányosságot, egyébiránt ez nem a TB sara, hanem az iskoláé, aki nem hosszabbította meg a pedagógus szerződését a szülésig igen rosszindulatú módon. Továbbadta az írásban beadott kérelmet helyettesének, aki szintén rábólintott az ügyre, s továbbadta a papírt egy adminisztrátornak, aki több hétig tartó telefonos üldözés után közölte, hogy adott esetben nem jár a GYED, s méltányosságra sincs lehetőség. (Úgy kell a nagyon buta pedagógusnak, aki még 35 évesen sem tanulta meg, hogy a szó elszáll, az írás megmarad!)

Naiv házaspárunk értetlenül állt a dolog előtt, s még értetlenebbül szemlélte a kérelem beadása után kb. három-négy hónappal megérkezett elutasító levelet, melyben indoklásként ez szerepelt: Az említett törvény 50. paragrafusának (1) bekezdése értelmében az OEP főigazgatója méltányossági jogkörében is kizárólag biztosított személy részére engedélyezheti a gyermekgondozási díj folyósítását.

Nagyon buta pedagógusunk továbbra sem értette, miért kellene valakinek méltányosságot kérnie, ha biztosított, tehát amúgy is jár neki a GYED.

De a történetnek még mindig nincs vége, hiszen nagyon naiv állampolgáraink még mindig nem adták fel, s felkeresték kerületük országgyűlési képviselőjét, hiszen pedagógusunk mindig a III. kerületben tanított. A kerületi képviselő szerint ez tisztán jogi ügy, nem rá tartozik, s megadta egy ügyvéd telefonszámát. Szegény házaspárunk számára tehát nem maradt volna más, mintsem a jó Istenhez fordulni segítségért, amitől nem is jártak messze, hiszen országgyűlési képviselőjük egyben lelkipásztoruk is.

Szintén nagyon buta férjünk nincs mit tenni alapon visszament a FÁKISZ-hoz az általuk kiküldött papírral, kitöltötte és beadta azt, hogy legalább a GYES-t folyósítsák számukra. Még kapott papírokat a családi pótlék újbóli igényléséhez, hogy töltse ki őket, melyek buzgó töltögetése közben érte az újabb meglepetés. Az előadónő az általuk lepecsételt és visszakért, kb. 15 perccel azelőtt elvett papírral a kezében megjelent, és közölte, hogy: jut eszébe, nem is hozzájuk tartozik az ügy, hanem a Területi Államháztartási Hivatalhoz (TÁH), menjenek oda.

Igen megtört férjünk telefonon megkereste a TÁH ügyintézőjét, aki közölte vele, hogy ők ugyan nem fizetik ki visszamenőleg számukra az elmaradt járandóságokat, csak két hónapot.

Eddig a mese, s tanulsága ismét csak annyi, hogy nem éri meg becsületesen dolgozni, adózni, tb-t fizetni, nem éri meg tanulni s tanítani, s főleg nem éri meg hinni abban, hogy segítenek, ha segítségért fordulsz másokhoz. Megérte volna viszont csalni, bejelentkezni papíron egy nagy összeggel valamilyen céghez, egy ismerőshöz, hogy megkapja állampolgárnénk a létező legmagasabb GYED-et, mert az — ugye?! — jobban megérné mindenkinek.

És különben is: Kár volt ehhez enynyit tanulni, fiam, hogy ilyen hülye maradj!

---------------------------------

forras : www.nepszava.hu



mzsperx Creative Commons License 2002.08.21 0 0 399
Sajnos nem teljesen így van... én is ezt tudtam, ezért megpróbáltam kibulizni magamnak egy „mellékállást”, de a könyvelő alaposan utánanézett a tb jogszabályokban, és a mellékállás jövedelme csak akkor számít bele, ha a főállásod nem halad meg heti x órát. Erre pontosan nem emlékszem, mennyi volt, talán 36?, de mindegy, mert én rendes 40 órásban vagyok. Szóval nem lett volna értelme kifizetni a terheket. Úgyhogy marad annyi,a mennyi van... ami nem sok. Nade még emelik a pedagojgoszok fizetését hurrá, az még nyom egy kicsit fel! :-)
Elm Creative Commons License 2002.08.21 0 0 398
En ugy tudom, hogy a gyed szamitasanal az igenylestol visszaszamitott egy ev alatt keresett minden olyan jovedelmed szamit bele, ami utan adot, tb-t, meg minden terhet kifizettel. Namost a gyed brutto, abbol mindent fizetsz, viszont a gyes az nem, abbol adot nem, csak nyugdijjarulekot vonnak (vagy valami minimalis, asszem 8% koruli nemtommit). Vagyis, a gyes _szerintem_ sajnos NEM szamit bele a gyed megallapitasaba.
Előzmény: mazsolah (396)
rollller Creative Commons License 2002.08.21 0 0 397
mazsola, kerdesed elso felere valasz a 385 hozzaszolasban, r.
Előzmény: mazsolah (396)
mazsolah Creative Commons License 2002.08.20 0 0 396
Sziasztok!
Jelenleg gyesen vagyok, és lenne lehetőségem 4 órában dolgozni. Működik-e együtt az hogy gyesen vagyok, 4 órát dolgozok, és a gyereket bölcsibe járatom 4 órában (ekkor nem veszik el a gyes)?
Ha ez működik, és útba lesz a következő picur, akkor az ő utána járó ellátások hogy lesznek? Egyrészt a tavaly novemberi változás miatt nincs meg annak a 180 nap biztosítása aki gyeden, gyesen van és úgy szül, és ilyenkor a minimálbér alapján számítják neki a dolgokat (?).
Ha én dolgoznék a gyes mellett minimálbéren, akkor a két jövedelem összeadódik a tgyás, gyed megállapításánál vagy "vagy-vagy" alapon működik ez a dolog? Tehát ha minimálbéren dolgozok, akkor is ugyanaz lesz az alapja az ellátásoknak mintha gyesről szülnék, vagy a kettő összeadódik és ekkor a gyes+bér az alap?

Köszi, mazs

Milkabögre Creative Commons License 2002.08.17 0 0 395
erdeivad, te veszélyeztetett vagy??? Megdöbbentem...
Előzmény: erdeivad (394)
erdeivad Creative Commons License 2002.08.15 0 0 394
nagyon köszönöm
rollller Creative Commons License 2002.08.15 0 0 393
munka torvenykony 1992/XXII/90. paragraf,
kiveve persze ha meg probaidos voltal, illetve ha a munkaltatod jogutod nelkul megszunik
Előzmény: erdeivad (391)
rollller Creative Commons License 2002.08.15 0 0 392
erdeivad: nem rughato ki. tv-re mindjart rakeresek
Előzmény: erdeivad (391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!