..."Az lenne a kérdésem hogy rozsdamentes söröshordóból, réz sisakkal és réz páracsővel, lehet-e jó minőségű pálinkát főzni, érdemes-e?"...
Elöljáróban azért pontosítsunk...a söröshordók újabban már csak és kizárólag saválló, (18/10-es) élelmiszeripari minőségű acéllemezből készülnek...DD...
És igen, lehet ahogy az előttem szólók is mondják...magam is ittam már évekkel ezelőtt, pont egy nyári ZD-n, egy igen kiváló kajszit, egy ilyen cuccból(ban)...de ezen a versenyen is, meg több előzőn is vannak olyanok, akik ilyen "cuccban" főzték az érmes páleszukat...
Úgyhogy érdemes...esetleg arra kell figyelni, hogy lehetőleg az alacsonyabb (kövérebb) kőbányai fazonú hordóból legyen és ne a keskeny magas borsodi-ból...
Teljes mértékben igazad van! Részemről, a téma zárásaként! :Azért arra kíváncsi lennék ,ha ugyanazon mintával tundnék nevezni,mint valamelyik zsűritag,(minden ugyan az!) tárolás stb.
Látom, hogy nem szűnik, de azért "lájtosul" az adok kapok...D...egyébként a két "trükközős" példával nem akartam "offolni" a fórumot, de ez is az élet része (volt?)...
Viszont végig olvasva Bujkcekmece és Kisbvb írásait erről az egész zsűrizési témáról, nekem azon kívül, hogy valóban nagy feladat és persze felelősség is hárul, ennyi minta és résztvevő esetén a zsűrire, úgy tűnik, hogy azért fellelhető a jó szándék, a korrekt pontozásra...
Ha ez mégsem sikerült maradéktalanul, arra is volt számomra elfogadható magyarázat...az emberi tényező...ezt értékelhetjük jónak, vagy rossznak, de nem vagyunk gépek...:):)...
Az viszont elvitathatatlan, ahogy ez a verseny is bizonyítja, hogy egyre jobb a pálinkák minősége és szerintem ez az igazi eredmény...:):)...mégegyszer nagy gratula az érmeseknek...
Persze. Ezt én is tudom. Valójában mindent meg lehet magyarázni valamivel! Ha mondjuk egy öreg" itteni szaktársal történik ez negatív irányban,ő sem őrűlne neki. Mert meg van győződve róla, hogy ő jól tárolta a mintáit.
Minden esetre, a zsűritagok nevezési mintái,mennyisége" , és a kapott díjak mennyisége, kicsit fura nekem.
Természetesen a sok minta megterheli a nyálkahártyát és mivel nem gépi analitikus vizsgálatról van szó, ezért hívjuk érzékszervi vizsgálatnak. És az is tény hogy senki nem egyforma, vannak szuperízlelők és vanna átlagos vagy az alatti orral nyelvvel megáldva emberek. Van aki jobban bírja van aki kevésbbé a megterhelést. Ez ilyen, ezt el kel fogadni. Lehet annak volt igaza aki kizárta a mintát. Amúgy az előszagoló bizottság kapásból kiszórja a selejtet, hogy ne terhelje a bírálókat. A másik tény hogy azonos pálinkáról csak akkor beszélünk ha egy üvegből a nevezés előtti pilanatban öntünk ketté. Lehet havernak is az van, szomszédomnak is és mégse egyforma. Nem mindegy miben hol meddig mennyit tárolsz, de gondolom ezzel tisztában vagy. Ha mégis így volt akkor sem tudni melyik mi után következik. Ha beleszaladsz egy ízhibás cuccba utánna már akkor se olyan az új minta ha tíz percet vársz. Ez benn van a pakliba. Ha viszont valami kimagaslóan arany, az biztos nem lesz bronz, vagy oklevél.
nagyon ügyesen használod az internetes keresőt ( ahogy én is )
bebaszásról szó nem volt ( max. nyálkahártya kiszáradásról, és károsodásról, valamint az ezzel járó humán biológiai folyamatokról )
Nem állítottam semmit, csupán egy kérdést raktam fel. ( biztos vannak olyan király csávók, akik 150-200 minta után is az ítélőképességük teljes tudatában vannak, akár csak te. Előttük én kalapot emelek )
Úgy gondolom, bár nem vagyok biológus, de elég fárasztó lenne bőrön (nyálkahártyán) át annyi alkoholt felvenni hogy bebasszunk! Biztos király az elméleted, szerintem próbáld ki, mennyi idő alatt szívódik fel a szádba lévő pálinkából az alkohol. Ha már csak vízízű akkor felszívtad. Nem tudom amúgy feltűnt-e, de például az én esetemben a májam azért menet közben dolgozik azaz bontja az alkoholt!Egy normál ember esetén 0,6cl hlf (100%-os) alkoholt alig egy óra alatt teljesen lebont a szervezet. Szóval biztos 5-6 óra alatt valamennyi felszívódna, de akinek van mája...márpedig aki pálinkázik annak van:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem ismerem a kórházi alkoholszondát de az tuti, hogy nem " hiteles " Mivel az alkohol egy része az orr és a száj nyálkahártyán keresztül szívódik fel, nekem nehéz elképzelni a nulla eredményt, azonban semmiképpen nem akarom kétségbe vonni az általatok mért értékeket. Viszont még az is foglalkoztat, hogy a kóstolások során milyen mértékben szárad ki, és károsodik a nyálkahártya, és ez mennyire befolyásolja az ízérzékelést, valamint mindezeknek milyen biológiai hatással vannak a központi idegrendszerre, és ez által az ítékőképességre?