Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2017.01.25 -1 2 134213

..."Az lenne a kérdésem hogy rozsdamentes söröshordóból, réz sisakkal és réz páracsővel, lehet-e jó minőségű pálinkát főzni, érdemes-e?"...

 

Elöljáróban azért pontosítsunk...a söröshordók újabban már csak és kizárólag saválló, (18/10-es) élelmiszeripari minőségű acéllemezből készülnek...DD...

 

És igen, lehet ahogy az előttem szólók is mondják...magam is ittam már évekkel ezelőtt, pont egy nyári ZD-n, egy igen kiváló kajszit, egy ilyen cuccból(ban)...de ezen a versenyen is, meg több előzőn is vannak olyanok, akik ilyen "cuccban" főzték az érmes páleszukat...

 

Úgyhogy érdemes...esetleg arra kell figyelni, hogy lehetőleg az alacsonyabb (kövérebb) kőbányai fazonú hordóból legyen és ne a keskeny magas borsodi-ból...

Előzmény: At92 (134182)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134212

Teljes mértékben igazad van! Részemről, a téma zárásaként! :Azért arra kíváncsi lennék ,ha ugyanazon mintával tundnék nevezni,mint valamelyik zsűritag,(minden ugyan az!) tárolás stb. 

Ki menne velneszezni! 😂

Előzmény: rézműves1 (134210)
Kisbvb Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134211

Ott voltam

Előzmény: Csikky (134208)
rézműves1 Creative Commons License 2017.01.25 -1 1 134210

Látom, hogy nem szűnik, de azért "lájtosul" az adok kapok...D...egyébként a két "trükközős" példával nem akartam "offolni" a fórumot, de ez is az élet része (volt?)...

 

Viszont végig olvasva Bujkcekmece és Kisbvb írásait erről az egész zsűrizési témáról, nekem azon kívül, hogy valóban nagy feladat és persze felelősség is hárul, ennyi minta és résztvevő esetén a zsűrire, úgy tűnik, hogy azért fellelhető a jó szándék, a korrekt pontozásra...

Ha ez mégsem sikerült maradéktalanul, arra is volt számomra elfogadható magyarázat...az emberi tényező...ezt értékelhetjük jónak, vagy rossznak, de nem vagyunk gépek...:):)...

 

Az viszont elvitathatatlan, ahogy ez a verseny is bizonyítja, hogy egyre jobb a pálinkák minősége és szerintem ez az igazi eredmény...:):)...mégegyszer nagy gratula az érmeseknek...

rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.25 -1 0 134209

Persze. Ezt én is tudom. Valójában mindent meg lehet magyarázni valamivel! Ha mondjuk egy öreg" itteni szaktársal történik ez negatív irányban,ő sem őrűlne neki. Mert meg van győződve róla, hogy ő jól tárolta a mintáit. 

Minden esetre, a zsűritagok nevezési mintái,mennyisége" , és a kapott díjak mennyisége, kicsit fura nekem.

Előzmény: bujukcekmece (134206)
Csikky Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134208

Most is ott voltál Lillafüreden?

Előzmény: Kisbvb (134170)
Csikky Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134207

Ott leszek! :)

Előzmény: Kisbvb (134154)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134206

Természetesen a sok minta megterheli a nyálkahártyát és mivel nem gépi analitikus vizsgálatról van szó, ezért hívjuk érzékszervi vizsgálatnak. És az is tény hogy senki nem egyforma, vannak szuperízlelők és vanna átlagos vagy az alatti orral nyelvvel megáldva emberek. Van aki jobban bírja van aki kevésbbé a megterhelést. Ez ilyen, ezt el kel fogadni. Lehet annak volt igaza aki kizárta a mintát. Amúgy az előszagoló bizottság kapásból kiszórja a selejtet, hogy ne terhelje a bírálókat. A másik tény hogy azonos pálinkáról csak akkor beszélünk ha egy üvegből a nevezés előtti pilanatban öntünk ketté. Lehet havernak is az van, szomszédomnak is és mégse egyforma. Nem mindegy miben hol meddig mennyit tárolsz, de gondolom ezzel tisztában vagy. Ha mégis így volt akkor sem tudni melyik mi után következik. Ha beleszaladsz egy ízhibás cuccba utánna már akkor se olyan az új minta ha tíz percet vársz. Ez benn van a pakliba. Ha viszont valami kimagaslóan arany, az biztos nem lesz bronz, vagy oklevél.

Előzmény: rézmanó75 (134202)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134205

Jő =jó :)

Előzmény: Figyelget (134204)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134204

Most akkor melyik a valós érték? :))

Nagyon jő, vagy semmilyen? 

Előzmény: rézmanó75 (134202)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134203

Ongán!

Előzmény: rézmanó75 (134202)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.25 0 3 134202

Tényleg le a kalappal a bírák előtt,hogy 200" mintából kszúrják a havrer 10 mintáját! 🙂

És nem hibáznak!

Viszont, volt rá példa, hogy két ember nevezett ugyanavval a mintával, és az egyikké ezüst lett, a másikét lepontozták! 🙂

Előzmény: bujukcekmece (134198)
mili70 Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134201
  • úgy gondolom, nem vagy biológus ( ahogy én sem  )
  • nagyon ügyesen használod az internetes keresőt ( ahogy én is ) 
  • bebaszásról szó nem volt ( max. nyálkahártya kiszáradásról, és károsodásról, valamint az ezzel járó humán biológiai folyamatokról  ) 
  • Nem állítottam semmit, csupán egy kérdést raktam fel. ( biztos vannak olyan király csávók, akik 150-200 minta után is az ítélőképességük teljes tudatában vannak, akár csak te. Előttük én kalapot emelek )

:-)

Előzmény: bujukcekmece (134197)
gabor0036 Creative Commons License 2017.01.25 0 2 134200

Éjszakás után kicsit fáradt vagyok. Háromszor olvastam el mire leesett. :D :D

Előzmény: obsitos3 (134196)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134199

:))

Előzmény: obsitos3 (134196)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134198

Max a nevezési sorszámodat. Még egy tisztességes falusi versenyen is újraszámoznak, sőt a kategória favorit előtt is. Bár ez most biztos meglepett.

Ráadásul a bírák csak poharakkal találkoznak, nem mondja nekik senki hogy kék 543-as vagy hogy piros 123. Akik így gondolják sose voltak versenyen!

Előzmény: rézmanó75 (134193)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.01.25 0 0 134197

Úgy gondolom, bár nem vagyok biológus, de elég fárasztó lenne bőrön (nyálkahártyán) át annyi alkoholt felvenni hogy bebasszunk! Biztos király az elméleted, szerintem próbáld ki, mennyi idő alatt szívódik fel a szádba lévő pálinkából az alkohol. Ha már csak vízízű akkor felszívtad. Nem tudom amúgy feltűnt-e, de például az én esetemben a májam azért menet közben dolgozik azaz bontja az alkoholt!Egy normál ember esetén 0,6cl hlf (100%-os) alkoholt alig egy óra alatt teljesen lebont a szervezet. Szóval biztos 5-6 óra alatt valamennyi felszívódna, de akinek van mája...márpedig aki pálinkázik annak van:)

Előzmény: mili70 (134191)
obsitos3 Creative Commons License 2017.01.25 0 5 134196

A többség véleményével ellentétben úgy gondolom,hogy az említett anyagból nem lehet jó pálinkát főzni.De még rosszat sem. :-)

Előzmény: At92 (134182)
Figyelget Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134195

Nemhogy jó minőségűt, de kiválót is lehet! :)

Előzmény: At92 (134182)
sogi01 Creative Commons License 2017.01.25 0 1 134194

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (134106)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.25 0 2 134193

Tavaly mikor személyesen neveztem, porosan tudtam a sorszámom". Még viccelődtünk is a lányokkal, hogy hányadik vagyok! 😉

Hogy postán kűldve hogy megy azt nem tudom.

Előzmény: Kisbvb (134177)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 134192

Van egy haverom. Qrva jó keverőlapátot csinál!😂

Előzmény: endrepp (134190)
mili70 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 134191

Nem ismerem a kórházi alkoholszondát  de az tuti, hogy nem " hiteles " Mivel az alkohol egy része az orr és a száj nyálkahártyán keresztül szívódik fel, nekem nehéz elképzelni a nulla eredményt, azonban semmiképpen nem akarom kétségbe vonni az általatok mért értékeket. Viszont még az is foglalkoztat, hogy a kóstolások során milyen mértékben szárad ki, és károsodik a nyálkahártya, és ez mennyire befolyásolja az ízérzékelést, valamint mindezeknek milyen biológiai hatással vannak  a központi idegrendszerre, és ez által az ítékőképességre? 

Előzmény: bujukcekmece (134186)
endrepp Creative Commons License 2017.01.24 0 0 134190

Több paramétert kell meghatározni ahhoz, hogy a főző megfelelő legyen. Ebből a kiindulásból rossz paraméterekkel lehet rossz főző is.

Dupla fal vagy nem, keverő, átmérők, fűtés, erősítő feltét..

Előzmény: At92 (134188)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.01.24 0 1 134189

Ezt a pazarlást. Össze kellene gyűjteni. Még remek vegyes válhatna belőle. :-)

Előzmény: bujukcekmece (134186)
At92 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 134188

És kicsit bővebben megkérdezhetem, hogy mire gondolsz az árnyalt alatt? 

Előzmény: endrepp (134185)
endrepp Creative Commons License 2017.01.24 0 2 134187

146-200 minta/fő

Agyrém. Az én amatőr agyamnak legalább is az.

Előzmény: mili70 (134178)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.01.24 -1 0 134186

Kórházi szondával néztük egy verseny után 70 minta után az eredményt...0,0% Mindig kiköpjük.

Előzmény: mili70 (134178)
endrepp Creative Commons License 2017.01.24 0 0 134185

Egy szóval lehet, de ennél árnyaltabb a téma.

Előzmény: At92 (134182)
bujukcekmece Creative Commons License 2017.01.24 0 2 134184

Lehet! Sokaknak van hasonló aparát. Nekem is van egy ilyen (Artúr 1.)

Előzmény: At92 (134182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!