Keresés

Részletes keresés

dalia Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5899
:) és ő régebbi, sokkal-sokkal :)))

(mármint az y)
Előzmény: moes (5898)
moes Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5898
hűűű milyen nick. ha ezt mzs meglátja...
Előzmény: MZ/Y (5897)
MZ/Y Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5897
Üdv!
Konyhánkat szeretném berendezni, de nem emlékszem az "ökölszabályokra". Valaki tudna segíteni?
Az rémlik valahonnan, hogy hűtő-pult-mosogató-pult-tűzhely-pult sorrend ajánlott, de egyrészt lehet, hogy rosszul emlékszem, másrészt van ajánlás arra is, hogy ablakhoz mi ne kerüljön...
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5896

Catman,

- mekkora lesz a hálóban a nyugati (alsó) falon a bejárati ajtó mögötti jobb csücsök és az erkélyajtó melletti falszakasz? Ha az egyik van 30 cm, a másik 50-nél mélyebb, akkor én inkább ide tenném a szekrényeket, nem az ágy fölé.

- megfontolandó ugyanitt a fürdö falára csúcstatható tolóajtó (ezt még villanyszerelés elõtt el kell dönteni, a kapcsolók, dugaljak miatt).

- a szobában a nyugati (alsó) sarokba áttelepíteném a tévét egy térbe állított bútorelembe v. gipszkartonfalba, ami mögé be lehet tenni a takarítószereket, porszívót, létrát stb. Az elektromosvezetékek dugaljait és a kábeltévé csatlakozóját is ezen a térbe állított elemen kellene kialakítani. Ezzel szemben, a szobában átlósan lehetne egy kanapé (háttal az ablaknak) ez térelválasztóként szolgálna, mert az étkezõ rész csatlakozna hozzá (hosszúkás asztallal). A legjobb egy körbeülhetõ, viszonylag magas darab lenne, középen háttámlával, amit az étkezõ felõl is használni lehetne. (Vendégágyként egyszemélyes, ha a középpárnákat kiveszitek.

- bár- és reggelizõpultnak vmi keskeny, de a mennyezetig befeszített pocegység, a mosogatónál (ahol most az étkezõasztal van). Ehelyett egy számítógépes kakasülõ hasznosabb lenne.

- ha a dzsungelrõl lemondotok, akkor talán elférne 1 db kényelmes fotel a csupaablak sarokban.

r_b.

Előzmény: Catman (5877)
r_bendegúz Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5895

tothjozsef11,

- a nettomazsola által alant emlegetett gardróbfülke lecsíphetõ a legkisebb szobátok ajtó melletti részénél, ami amúgyis zegzugos. Akkor ugyan max egy hitvesi ágy fér el már csak benne, de egy hálóba ritkán szokott egyéb kelleni. Ha a mellette lévõ szoba ajtók közeli sarkát egy darabon le lehetne csapni, akkor az ágyatokat kényelmesebben lehetne megközelíteni.

- amíg nincs utód ez a szoba dolgozó, elvonuló, vendégszobaként funkcionálhatna.

- mivel van külön WC, méghozzá kézmosóval, nem ragaszkodnék a fürdõszobai WC-hez, úgy egy sarokkád is kisakkozható, vagy tágasabb helyetek lesz.

- az elõszobátok viszonylag széles. Van egy megtört fala a "szobakonyha" és a második szoba közt. Ide valszeg elférne egy 40 centi mély, minimum ajtónyi magas szekrény, létra, vasalódeszka, takarító- és vegyszerek, cipõk részére. Ha csak ajtómagasságig megy, akkor jól mutatna egy az ajtó fölött futtatott, ugyanilyen mélységû polcszerûség, amibe alulra halogént, felülre a mennyezetet megvilágító fénycsöveket tesztek.  Ez a "polc" áthidalná a bejárattól a közlekedõbe vezetõ nyílást (a WC és fogas helyett használandó, ferde oldalú gardóbszekrény között) és átmenne bõröndtartóba a két kisszobához vezetõ zugban (a mosdó háta mögötti fal). Ez utóbbit lamellás v. tükrös ajtóval lehetne takarni.

- a szobakonyhában hová képzelte a tervezõ a társalgó részt??? A tervezõ biztos vigyázzállásban szokott mosogatni, mert a hûtõ és a sarokba biggyesztett pici, kerek medence között nagyjából erre van hely. Ha nem tett volna egy trapézszekrényt az ajtó mellé (az lenne a kamra?), akkor el lehetne férni.

- kerek medence helyett szögletest javaslok (http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=22&productId=32671&langId=-30&parentCats=10110*10752).

- konyhaelemek indítása (remélem balkezesek vagytok ;o)):

  • egyedileg szabott háromszögpolcok, klf. magassában. alul üdítõ, ásványvíz (egy táv a palackoshoz kalibrálva, egy a dobozoshoz), literes befõttesüvegnyi táv (befõtt, savanyúság, lekvár), félliteres befõttesüvegnyi táv, ketchupos üvegnyi/flakonnyi táv, két polc gyümölcsöknek, két keskeny polc füszereknek, efölött a szeszesitalok. 
  • hûtõ, fagyasztó (olyan magas, hogy a felsõ polc hátsó részét sámli nélkül elérje a ház asszonya)
  • nem sarokelemmel folytatnám, hanem egy lapostányér mélységû, a padlótól a felsõ szekrények tetejéig érõ, állítható polctávú polccal.
  • a polc mélységével megegyezõ v. kicsit szélesebb pultrész, belemélyített, egyedi csepegtetõ "vályúval"
  • 60 cm mosogatóelem (ha a jobb oldalát nem kell felszerelni, akkor a sarok holttere mégis kihasználható a tartalék vegyszerek tárolására.
  • 40 cm mosogatógép
  • 40 cm fiókos konyhaszekrény (két mély, egy lapos fiókkal), hatvanas persze praktikusabb lenne, de valszeg nem fér el
  • 60 cm tûzhely
  • min. 20 cm lerakófelület, alul polc

  Ez összesen kb. 230-240 cm falfelület a saroktól kezdve. Van egyáltalán ekkora az a falszakasz? (a rajzról nem tudom leolvasni a méreteket).

- nem tudom, hogy fotelt v. karosszéket hová lehetne besuvasztani.

r_b.

 

Előzmény: tothjozsef11 (5875)
Catman Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5894
A sutovel szerintem nem lesz gond, ilyen szempontbol (most meg) nincsenek nagy igenyeink. :)
IV.kercsaj Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5893
Hát igen, de ha megnézzük az eredeti konyhaelrendezést, nemtom, így hova férne el egy magasabbra tett sütő, ha egy normális méretű hűtőt veszünk alapul és még némi munkafelület is maradjon...
Előzmény: nettomazsola (5888)
nettomazsola Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5892
hat kineztem belole annyit, h tudja, h neki mi a "jo magas"
Előzmény: viktor a takarító (5891)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5891
ehhez a kinyilatkoztatáshoz hozzátenném, hogy igen, magasra, de lehetőleg 25 fokos szögben kifelé megdöntve, hogy ne kelljen benyúlni a forró tálért, hanem ajtónyitásra magától kicsússzon...:-)))
Előzmény: nettomazsola (5888)
nettomazsola Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5890
nagyon vigyazzatok az "elferesre" en mindenkeppen be akartam preselni egy szigetet a konyhamba, legalabb egy "felszigetet" es nem akartam elhinni, h lehetetlen ... papiron kisakkoztam, de igazabol tenyleg nem lehetett volna.

az "almennyezet" az eloszobaba - furdoszobaba nagyon jo, rengeteg dolgot el lehet ott pakolni.
Előzmény: Catman (5887)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5889

Mostani lakásomban a sütőt 100 cm magasra tettem a főzőlap mellé, kényelmes, és oldalról is jól lehet kezelni. a sütőkocsi pedig bátyáméknál vált be, a következő sütőnk valszeg már ilyen lesz, a most megszokott magasságban. 

 

Előzmény: IV.kercsaj (5886)
nettomazsola Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5888
v a sutot magasra kell tenni.
Előzmény: IV.kercsaj (5886)
Catman Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5887

Egyelore nem sutunk tul gyakran, de remelem, ez idovel valtozni fog. :) Majd megnezem, mennyire kenyelmetlen ilyen kis helyen fozocskezni...

 

Ne dugulj el, kivancsi vagyok minden otletre. :)

Előzmény: IV.kercsaj (5886)
IV.kercsaj Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5886
Ha jól sejtem, akkor a sütő a főzőlap alatt van (máshol nem nagyon lehet), így ebben az esetben arra vigyázzatok, hogy a sütőtök ne a"hagyományos" lenyitható legyen, hanem a kocsis kigördíthető, amihez oldalról is hozzá lehet férni, mert a 80 cm elég szűk arra, hogy egy forró tepsis kaját _biztonságosan_ lehessen elkészíteni. Ez a méretezés a tanárunk egyik heppje (a sok közül :-) De mérjétek le otthon, hogy nektek mennyi hely kell ehhez (popsimérettől függően elvileg 100-120 cm), nem kétlem, hogy lehet normál sütőt is ennyi helyen odafigyelve kezelni. Ha nem süttök gyakran, akkor ez belefér, de pl. moesnél, aki köztudottan konyhatündér :-) nem alkalmaznám.

Szólj(atok), és eldugulok, nameg dolgozni is kéne...
Előzmény: Catman (5881)
nettomazsola Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5885
azt az egyet nem ertem, h hamar miniatur lakasokat csinalnak, akkor pont ezekben miert nincs egy gardrob, kamra v ilyesmi???
miert kell egy nappalit raktarszobava berendezni?

en most eppen Canadaban elek, es az itteni epitkezesre naponta anyazok, de van egy hatalmas elony;
a legkisebb lakasban is minden szobahoz es az eloszoban van egy gardrob "bemenos szekreny". nem muszaj egy nappaliba (altalam uuutalt) "szekrenysort venni.

baratnomnek egy budapesti, lakotelepi lakasaban terveztem egy ilyet es eszmeletlen jo lett ...
a nappliban az ajto kb 1.5m-re volt a saroktol jobbra.
balra az ajtotol volt a szoba nagyobb resze - ablak.
namost azt a masfelmeteres "csikot" beepitette egy gipszkarton fallal, hagyott rajta egy lukat "bemenni" es telerakta polccal.
igy a szoba masfel meterrel a rovidebb falon kisebb lett, de minden cuccot el tudott ramolni es maradt egy komplett fal ami ele barmit tehetett (egy szekrenysor ele ugy nem. es ami nem egy utolso szempont fele sem volt koltsegben egy ocsmany szekrenysornak.
Előzmény: viktor a takarító (5879)
nettomazsola Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5884
miert lett manapsag szinte kotelezo az egybe konyha - nappali?
hat nem tudom ... en eleg rendes vagyok, megprobalok magamkorul elpakolni, es tisztan fozni, de ha valaki tenyleg naponta foz, akkor az szornyu lehet egy nappaliban.
pl a szagelszivo az csak egy reszet szivja ...
gyerekek kulonbozo idopontban, lehetoleg haverokkal jonnek enni .... stb.
nekunk a konyha kulon volt, az etkezo az erintkezett nyitottan a nappalival, de felhuztunk egy ytong falat.
megneztem a rajzot, meg bogaraszom ... erdekes.
Előzmény: tothjozsef11 (5875)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5883

Szia!:-))

 

Áll, már ami a szinteket illeti (pince+lakószint). most készül a tetőtérhez a térdfal, aztán jöhet a tető. közben bekerült a villanyszerelés csövezése, most tervezem a fűtésrendszert, csak az új munkahelyemen alig jut időm ilyesmire. Mivel eladtuk a lakásomat, a pénz végre nem akadály, így a nyarat már ott akarjuk tölteni...

 

vat

Előzmény: IV.kercsaj (5882)
IV.kercsaj Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5882
Halihó! :-))) Nicsak, ki került elő!

Naja, csak lakberendezőt kéne alkalmazni, hogy gondolkodjon és minden egyes vevőnek a saját igényeire szabottan külön berendezési tervet készítsen, aztán meg a kivitelezésnél figyelni kéne mindenki külön frinc-franc igényére... Komolyan megfordult a fejemben, hogy direkt sz*r alaprajzokat csinálnak, hiszen minden egyes módosításért súlyos 10ezreket tud kaszálni a cég... Ha ennek ellenére veszed a bátorságot és változtatsz vmin, akkor meg izgulhatsz, hogy jól építették-e meg...

Mesélj a házatokról, hogy áll?
Előzmény: viktor a takarító (5879)
Catman Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5881
30 cm lenne a melysege (esetleg 40), es 80 cm-re lenne a konyhaszekrenytol.
Előzmény: IV.kercsaj (5880)
IV.kercsaj Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5880
A bárpult mélysége mennyi lenne és hány centire lenne a konyhaszekrénytől?
Előzmény: Catman (5877)
viktor a takarító Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5879

Időnként én is elnézegetem az új lakóparkoknak nevezett lakótelepek lakásainak alaprajzát, és a 75%-uk katasztrofális. Az a legdühítőbb bennük, hogy a mai technológiák mellett akkora lehetősége lenne a tervezőknek használható és lakható lakásokat kialakítani, mégis csak összevágnak valamit, hogy meglegyen a szobaszám...

N

 

Előzmény: IV.kercsaj (5876)
Catman Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5878
Ja, azt elfelejtettem irni, hogy meg az eloszobaba is szeretnenk a plafon ala nehany kisszekrenyt...
Előzmény: Catman (5877)
Catman Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5877

moes: a IV. keruletben van, a tel utca sarkan. A kanaped kifejezetten tetszik, csak sajnos az ara alapjan indulasnak biztosan nem engedhetjuk meg magunknak... :(

 

IV.kercsaj: tenyleg eleg necces a berendezes, de azert egyaltalan nem remenytelen. :) Ami a rajzon be van rajzolva, az csak disz, egyaltalan nem ugy lesz nalunk. Pl. az agy a baloldali fal mellett lesz kozvetlenul, ugy pedig tokeletesen nyilik az erkelyajto...

 

A legnagyobb problemank tenyleg a tarolohelyek kialakitasaval van. Leirom, mire jutottunk eddig, hatha jo otleteket adok masoknak is, es esetleg valaki tud nekem is otletet adni.

Szoval a haloszobaban a felso (keleti) falra akarunk egy kb. 60 cm mely teljes falat elfoglalo beepitett szekrenyt, ami ala be fog logni az agy. Az agy folott kisebb szekrenyreszek lesznek, esetleg egy-ket polc, jobb oldalon pedig egy teljes magassagu akasztosszekreny, plusz folotte kisszekrenyek. Az agy jelenlegi elkepzelesem szerint kinyithato sarokkanape lesz. Itt meg esetleg a lenti (nyugati) falon az erkelyajto mellett elfer egy kisebb komod is.

A nappali es a konyha egy barpulttal lesz elvalasztva. Ez alatt is konyhaszekrenyek lesznek, es nem lesz a konyha teljes hosszaban, hanem a lenti (nyugati) vegeben meg lesz egy kis (4 szemelyes, esetleg szetnyithato) asztal szekekkel. Ezen kivul a konyhaban korbe lesz alsoszekreny, es felul is az ablak (es az egyeb konyhai eszkozok helyenek) kivetelevel.

A nappaliban a baloldali (eszaki) falon lesz a TV, vele szemben a barpultnak tolva lesz egy kanape (szinten kinyithato, vendegeknek). Lesz meg itt valami kisebb konyvespolc/taroloszekreny kombinacio a baloldali/also (eszaki/nyugati) falon (ebben esetleg lenne egy nagyobb (talan sarok) szekreny, amiben lehet tartani porszivot, vasalodeszkat, stb.)

A furdoben lesz meg egy kisebb szekreny a kozmetikai es vegyszereknek.

 

Ez a jelenlegi elkepzeles, amit meg probalok finomitani. Igy vegiggondolva szerintem viszonylag sok (legalabbis eleg) tarolohelyunk lesz.

 

A tovabbi epiteszeti modositasok mar 30ezer pluszba kerulnenek, raadasul kulso falat nem lehet modositani, igy az ablakok mindenkeppen maradnak. Szerintem egyebkent egyaltalan nincsenek rossz helyen. A mostani lakas, amit berelunk hagyomanyos teglalap elrendezesu, de az ablakok es ajtok olyan szerencsetlen helyen vannak, hogy a haloszobaban egy agyon es egy komodon kivul semmi nem fer el, esetleg par falipolc. Ezek utan en teljesen meg vagyok elegedve ennek a lakasnak a kialakitasaval, bar igaz, hogy sok kompromisszumot kell kotni... Szoval majd bekoltozes utan meglatjuk, hogy hogyan fogunk elferni. :)

IV.kercsaj Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5876
Otthon felszerkesztettem a lakást 1:50-ben, de nagyon sok fontos méret nincs megadva.
Így számomra pl. a hálóban nagyon necces az erkélyajtó nyithatósága, ha az ágy a jelenlegi helyzetben áll, kicentizni pedig papíron szerintem nem szabad. Az új építésű lakásoknál ugyanis sajnos nem garancia, hogy amit az alaprajzon jelölnek, az a lakásban centire ott is lesz (kolléganőm járta így meg...)
Az természetesen jó, ha sok ablak és erkély van, de ha pusztán öncélú - és ebben a lakásban nagyon sok ilyen megoldást találtam, és ez a berendezhetőség kárára történik, akkor baj van. Ha a nappalin csak az erkélyajtó+ablak van, már akkor is fényben úszik a tér.
Amit én tennék jelenlegi ismereteim alapján a helyedben: felhívnám a kapcsolattartót és megkérdezném, hogy van-e lehetőség így a műszaki egyeztetésen után a falak radikális módosítására. Aztán keresnék egy jó lakberendezőt és tanácsot kérnék tőle. Komolyan érdemes megfontolni, mert a jelenlegi helyzetben én nem tudom, hogy így hol tudtok majd háztartási cuccokat tárolni nembeszélve olyan "extra" igényekről, mint sportcuccok, ritkábban használt tárgyak (ok, lehet a 1,25-ös folyosóra tenni egy 60 cm mély szekrényt, de így akkor egy kisebb hétvégi bevásárlás után is sasszézni kell a hűtőhöz a cekkerrel. Szóval, több sebből is vérzik a dolog... Nem beszélve arról, hogy itt hol lesz itt majd a kisbaba helye?

Bocs, hogy így belepofáztam, remélem, nem gyalogoltam a lelkivilágotokba, de ilyenkor mindig elkap a harci kedv és ez az eset is megerősített abban, hogy nem árt még a lakásvásárlás előtt kikérni egy lakberendező tanácsát. Ha gondolod, ajánlhatok olyanokat, akik munkája nekem tetszik. Azért én is igyekszem készíteni egy "én így rendezném be" vázlatot :-)
Előzmény: Catman (5870)
tothjozsef11 Creative Commons License 2005.01.05 0 0 5875
Sziasztok!

Mi ebbe a lakásba költözünk valamikor nyár elején : alaprajz . A konyha illetve a nappali kialakításával kapcsolatban kérnék ötleteket. Szeretnénk valami móson picit elválasztani a konyhát a nappalitól (valami pult-féleséggel), de még nem találtuk meg a frankó megoldást. Még mindenen lehet változtatni, ne fogjátok vissza magatokat :) Előre is köszönöm az ötleteket!
moes Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5874
nem is nézek tv-t :) rákattantam egy topikra és azt olvasom. de lehet, hogy butít :)))
Előzmény: .hun (5873)
.hun Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5873

Tanulság: a TV nézés butít! ;)

 

ON

Hamarosan mostmár aztán tényleg lesz valami fejlemény nálam is.

Előzmény: moes (5872)
moes Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5872
még két dolog a kanapémmal kapcsolatban:
van neki ágyneműtartója. érdemes olyat venni, aminek felfelé nyílik a tartója.
a másikat tévénézés közben elfelejtettem, de majd eszembe jut :)))
moes Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5871
ez a horizontház hol van?

a kanapé önmagában nyitható!!! nem kell húzogatni. ha betolod a falhoz, kinyitáskor maximum megsimogatja a falat, de nem bántja. és a cardo matracok igazán jók, valóban nem hazugság szerintem, hogy "cardo, az alvás szakértője". és most mondjátok, hogy nem vagyok reklámember (pedig nem :)
Előzmény: Catman (5863)
Catman Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5870

Hat, igen. :) Mi mondjuk eppen a sok ablak miatt valasztottuk ezt a lakast, voltak hagyomanyosabb elrendezesuek is (kevesebb ablakkal), de nekunk ez megtetszett. :)

 

Egyebkent a lentebb belinkelt RS-es sarokkanape most nagyon tetszik. Ha kenyelmes lenne, es az ara sem lenne tul durva, akkor szerintem nagyon jol meg lehet oldani a problemamat...

Előzmény: IV.kercsaj (5869)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!