Keresés

Részletes keresés

bobe6666 Creative Commons License 2002.11.24 0 0 604
Sziasztok! Talán tud valaki nekem tanácsot adni. Jelenlegi munkahelyemen nem vagyok bejelentve, de a főnököm megígérte ahogy terhes leszek megteszi és a maximumra jelent be. Mivel tisztába vagyok azal hogy a szülés előtti 180 nap mit jelent, nem is bánom. Viszont egy bibi van. Ahhoz hogy sikerüljön a baba, vizsgálatokra kellene mennem, UH, hormonvizsgálat stb. De mivel nincs tb-kártyám, vagyis tavalyról van, nemtudom igy mehetek-e? Jó-e a tb-kártya akkor is, ha 11 hónapja nem fizettem be rá semmit? Amugy magán rendelésekre járok, de ezeket a vizsgálatokat csak kórházban csinálják. Van mégegy lehetőség, hogy bejelenkezem én magam az alap ellátásra a tb-nél, ami havi 5500 forit, de nemtudom az nem kavar-e be a 180 napnak. Mivel az igérte az én drága főnököm, hogy 180 nappal előtte bejelent bruttó 130 -ra. Ha én meg elkezdem fizetgetni a havi 5500-öt nemtudom jó-e? Szóval örögi kör, nem könnyű elhihetitek, de sajna rávagyok kényszerítve. Segítsetek légyszi: köszi
Szellőke Creative Commons License 2002.11.22 0 0 603
Köszi, roller, jó hír, mert ha mindkettőnknek gyanús a dolog, akkor simán lehet, hogy lóg nekem a Tb valami 6 számjegyűvel, az elmúlt 1 évre visszamenőleg. Ami mellesleg disznó dolog. Nem először fordul velem ez elő, a nagyobbik kisfiam alatti Gyed ideje alatt hatszázharmincezret "elfelejtettek" átutalni, úgy kellett utánarohangálnom. Persze azért utólag is örül az ember a pénznek.
Szóval ha kiderült hogy mi az ábra, jelentkezem.
Szia: Sz.
csotrog Creative Commons License 2002.11.22 0 0 602
Köszönöm én is! :-D

Sok sikert kívánok!

Előzmény: iricc (601)
iricc Creative Commons License 2002.11.22 0 0 601
csotrog nagyon szepen koszi a segitsegedet, kuldtem neked vmit az itteni mailedre :-))
pusz iricc
csotrog Creative Commons License 2002.11.22 0 0 600
Kata
Mail ment!
Sürgős, és fontos!!!!!!

Jó pihenést!

Előzmény: Törölt nick (597)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 599
Kata
Lehet, hogy más is megkötheti Rád - de mondom - Beszéni KELL a Teve utcával, kerül amibe kerül.
aztán egy jól megfogalmazott levél mehetne a EP főigazgatójának - finom részletekkel, ha nem áll össze másképp.
Előzmény: Törölt nick (597)
Meso Creative Commons License 2002.11.21 0 0 598
Szia Kata31!
Nem tudom, meddig van tanulói jogviszonyod, de az lenne a jó, ha folyamatos lenne. A szerződést 1.-étől lehet kötni, de nem lehet visszamenőleg, sajna. 120 ezerre kell kötni a max. GYED-hez, és ennek 14%-át kell fizetni, de csak addig, amíg a szülés várható időpontja előtt 4 héttel megigényled a gyerekágyi segélyt. Ahhoz pedig a tan.jogviszony is elég. Akkor ha nincs jövedelmed, a min.bér kétszeresének 70%-a. DE mivel az majdnem 6 hónapig jár, a GYED-ig meglesz az időd.
Remélem érthető voltam!
Meso
Előzmény: Törölt nick (592)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 596
Kata
Mail ment - de!
A törvény 6 hónapot ir előtte - az EB-vel kellene beszélned, tekintettel a sulira, lehet, hogy van ötletük, házi szabályuk, stb.... Megoldható Tőled?
Nekem több ötletem nem nagyon van!

Esetleg másnak?
Topic társak, segítsetek Katának!

Előzmény: Törölt nick (595)
rollller Creative Commons License 2002.11.21 0 0 594
szelloke, az van, hogy nekem nem stimmel az osszeged, akarhogy is szamolgatom, ez keves, amit kapsz,
meg annyi lehet, hogy a 2001re vonatkozo tappenzszabalyok kavarnak be, de azt nem erem el itthonrol,
bocs hogy csak ennyit birtam segiteni, mindenkepp kerjel az oeptol reszletezest, hogy miert ennyi az annyi, r.
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 593
Kata
A lakóhelyed szerinti Egészségbizt. pénztárnál lehet megkötni a szerződést.
Pontosan hogy - nem tudom, talán más is idetéved, és elmeséli milyen papirok stb... kellenek.
Annyit tudok, hogy előre kell a köv. hónapot fizetni - lehet az egészet is (6 hónap) - ahhoz, hogy fél év múlva esedékes szülésednél jogosult legyél a TGYES-re, és a GYED-re.
Legalább a minimálbér 14%-t kell fizetni, minden hónapra (jövőre a jövő évi után), de lehet több.
Ahogy a lányok kiszámolták, most 120 000.- után a legoptimálisabb, jövőre lehet kicsit több után.
Dec 1-re már megkötheted, akkor a júniusi szüléskor már jogosan kapod.
Előzmény: Törölt nick (592)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 591
Iricc
Igaz minden.
A baba születése - Tgyes-re jogosit - akkor már nem kell fizetni - Neked fizetnek.
A tp valóban kiesik a napokból - mint minden olyan napi jövedelem, ami után nem vonják a 3%-t.

Nagyon szivesen! Boldog babázást kivánok (benti és majd a kintihez is)

Előzmény: iricc (590)
iricc Creative Commons License 2002.11.21 0 0 590
ahhhh feny az alagut vegen!!! :-)))
teljesen vilagos, h csak ugy kotnek szerzodest, ha nem dolgozom (nem vagyok bejelentve), ez logikus. ha megkotom a nyugdij reszere is, akkor pedig anyagilag ugyanott vagyok, mintha be lennek jelentve.
(az eltartottsagot ki lehet dobni a kukaba, anyu nem fizetett utanam kulonben semmit, a parommal pedig ugyan egyutt lakunk, de mivel albi es nem is vagyunk hazasok, legfeljebb becsszora tudnank igazolni, h egyutt lakunk :-))))
viszont ha betegacsiban vagyok, akkor ugyebar nem ketyeg a 180 nap, ellentetben a szerzodesessel, mert akkor nekik kukk mindegy, h mit csinalok, csengessek havonta es kesz. ezt jol gondolom?
namarmost mi a helyzet a szerzodessel, ha megszuletik a baba? onnantol kezdve kell majd fizetni, v nem? (mert ugyebar annak semmi ertelme, ha az egyik helyrol megkapom, a masik helyre meg be is fizettem, csak a posta szedi meg magat ratunk...)
tenyleg nagyon koszi a turelmedet, es a segitsegedet, lassan kezdem latni, h mi a helyzet :-)))
iricc
Előzmény: csotrog (589)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 589
Iricc
Az előbbi - tp - általános, ill. kis kivétel volt.

Jól látod - a szülésig kell mindenképpen meglennie a legalább 180 egybefüggő (naptári)napnak, ahhoz, hogy legyen alapod a számításhoz.(ha nincs az előző két évben folyamatosan, v. 30 nap altti megszakítással)

Ha be vagy jelentve valamilyen jövedelem
szerzéssel - biztosított vagy - nem kötnek megállapodást. Csak ha nincs 'biztosítási' jogviszonyod. Ezt nagyon sokféle képpen lehet ragozni - hosszú.

A lényeg: van-e (köteles vagy-e, vagy foglalkoztatott vagy-e) rendszeresen olyan jövedelmed, amiből vonni kell a 3%-t. Az a biztosítottság.

Egyébként az eltartottság alapvető feltétele a közös háztartás = életvitelszerű együttélés, ami a hozzátartozói jogosultsághoz kell. Ez csak eü szolgáltatásra jogosít, pénzbelire nem. Hacsak nem fizeti anyukád utánad a 14%-t. (nem irtad)

A saját biztosítás egyetlen előnye - a nyugellátásokra megszerzett szolgálati idő.
erre is lehet külön kötni megállapodást, akkor meg ugyanott vagy, mintha "dolgoznál". Hátránya a számítási alapnál(Ft) lehet.

Előzmény: iricc (588)
iricc Creative Commons License 2002.11.21 0 0 588
csotrog koszi, igy mar kezdem kapizsgalni. viszont felmerul meg par kerdes akkor. mikor mi elmentunk eloszor a tb-be, azt mondtak, h ha egy allando lakcimen vagyok felnott, dolgozo rokonommal (anyukam), akkor nem kothetek szerzodest.
mondtam, h ok, de en nem lakom ott ( a terheskonyvemben is a budaorsi cimem van beirva), mondtak, h az tok mindegy nekik ott lakom es kesz, csak felnott eltartott lehetek. na jo, lettem is.
de ezek szerint sokkal jobban jarnek, ha addig vernem az asztalt, amig nem tudok veluk szerzodest kotni, mert ugyebar akkor nekem anyagilag jobban megerne, h csak egy x osszeget kene a tb-nek fizetnem havonta a szerzodes alapjan, mith a bejelentettsegem utani osszes kutyafulet (ami 30rugo korul van)...
a masik kerdesem az lenne, ha jovore szuletik meg a baba, (igy az igenyles eve is 2003 lesz), nekem 2002ben csak 61 ledolgozott napom lesz (mivel nov 1-tol vagyok bejelentve) jelent ez valamit, vagy a szules elotti 180 nap szamit?
bocs, h ilyen bonyolult vagyok, es elore is koszonom a segitsegedet.
udv iricc
Előzmény: csotrog (575)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 587
Meso
30 naptól felfelé megszakítás a bizt.jogviszonyban kieső időnek, megszűnésnek minősül.
Ezutáni biztosítási jogviszony újra kezdésként működik 2 évig - tp 60%.
A TGYES és GYED-hez is újra indul a bizt. jogviszony(a tp szabályok szerint kell számolni). A jogosultság feltétele, hogy összejöjjön a 180 nap, ami alatt a 3%-t folyamatosan, megszakítás nélkül vonták a jövedelméből, v. fizette.
Kivéve: ha nappali tagozatos hallgatóról van szó, mert: ha az illető 180 napon belül elhelyezkedik, és szülésig a jogviszonya folyamatos, akkor adható mindkettő. De csak nappalis hallgatónál, aki az államilag elismert sulikba jártak.
Előzmény: Meso (586)
Meso Creative Commons License 2002.11.21 0 0 586
Sziasztok!
Lehet, hogy már volt róla szó, de most nem érek rá utána olvasni. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem baj, hogy volt 3 hónap megszakítás a mv-ban, akkor is jár a TGYES. De most mégis küldtek egy papirt, hogy nyilatkozzam arról a 3 hónapról. Nem merek válaszolni, nem tudom mit tegyek. Jul 1.-től, szept 30-ig van a luk, és nov 19-től járna a juttatás. Jár vagy nem?
Köszi a választ.
Meso
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 585
Elm és akit érint:
Kevésbé kapkodva:
- a HVG külön-t még nem néztem, megjelent - jó korán.
- az ellátások eddig: az igény megnyilásának időpontjában érvényes törvények és mértékek szerint járnak. Nem hiszem, hogy ehhez hozzányúlnának - ennnyire nem vagyunk gazdagok. Néhány esetben van, hogy visszamenőleg is vonatkoznának a módosítások - többnyire akkor, ha nem túl nagy kört érint, vagy nem sikerült a tv harmonizálás.
- az anyasági (+ csal.p. és a GYES, GYET) a Családtámogatási tv-ben van - a születéshez kapcsolódik, az idén az öregségi legkisebb nyugdij arányában jár. Ennek 150%-a. 180 napon belül lehet igényelni, kifizetni. A terv, amit ismerek az 200%.
- a csal.pótlékot csak 2 hónapra visszamenőleg fizetik ki, az igénybenyújtástól számítva. Ezt is sürgősen be kell adnotok.

Bocs a kapkodásért!!

Előzmény: Elm (580)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 584
Megint hiba:
az Eddig.... a Gyeddel kapcsolatos.
Előzmény: csotrog (583)
csotrog Creative Commons License 2002.11.21 0 0 583
Elm
Valóban elütöttem - a 20100 (legkisebb öregségi másfélszerese) = 30150.- most.
A jövő évit plusz 50%-kal láttam tervezni - de a legkisebb öregs.ny. összegét meg még nem hagyták jóvá.
Eddig - mivel a szüléshez kapcsolódóan járt, az akkori jogszabályok szerint kellett megállapítani - de: a maximum emelése miatt viszont a folyosításokat át kellett számolni.
Jövőre.....?
Előzmény: Elm (580)
Elm Creative Commons License 2002.11.21 0 0 582
Es meg egy keres eszembe jutott:

Nem tud valaki valami uj infot arrol a torvenyrol, amit osszel reklamoztak, hogy januar 1.-tol az apak egy het plusz szabadasagot kapnak a gyerek ket honapos koraig? Lesz belole valami? Ha igen, akkor a kozlony szama kellene majd, aztan megkeresem...

thnx
Elm

Elm Creative Commons License 2002.11.21 0 0 581
Helyzetjelentes:

-szuletesi anyakonyvikre kb. ket percet vartam az onkorinal, mondjuk sirtam nekik telefonba, ugyhogy fogadtak ugyfelfogadasi idon kivul, igy nem kellett sorban allnom.

-TAJ szamok: a Teve utcai oepnel tenyleg 25 ablak muxik. Na igen, de ujszulott tajkartyat csak egy ablaknal adnak ki, de itt se vartam 10 percnel tobbet (5en voltak elottem, ugyhogy megy mint a karikacsapas). Es kulturalt korulmenyek kozott, bar eleg sok ember volt... (amugy az onkormanyzat is at kuldi a papirokat es asszem postan is kikuldik a tajkartyakat, csak az ido...)

Elm Creative Commons License 2002.11.21 0 0 580
csotrog,

az anyasagi most is 30100 koruli, felreutottel, nem?
Amugy egy kerdes: Ha november kozepen szuletett gyermekek utan csak januarban/februarban ( tehat meg idoben, a 180 napon belul) kerem, akkor lehetseges, hogy az emeltet kapjam? Magyaran a szuleteskor hatalyos, vagy az igenyleskor hatalyos osszeg jar vajon?

thnx
Elm

Előzmény: csotrog (575)
Szellőke Creative Commons License 2002.11.20 0 0 579
OK, itt leszek, de lécci ne kérj bocsánatot.:))))
Nincs miért, eleve kösz, hogy foglalkozol a dolgommal.
Előzmény: rollller (578)
rollller Creative Commons License 2002.11.20 0 0 578
ezt jol elfelejtettem bocsanat:( holnap este nezz be ujra, jo?:)
Előzmény: Szellőke (577)
Szellőke Creative Commons License 2002.11.20 0 0 577
Szia Rolller,
egy pár hete szó volt róla, hogy segítessz átszámolni a gyedem, amit szerintem 10ezerrel soványabban kapok, mint kellene.
Azóta benézek mindennap, hogy észrevegyem ha írsz. Bocs, hogy ilyen türelmetlenül zaklatlak. Persze, ha nem jön ez össze, akkor sincs gond, érdeklődöm majd máshol. Azért ha ki tudnánk valamit sütni, az szuper lenne.
Köszi: Sz.
savanyujoska Creative Commons License 2002.11.20 0 0 576
Kedves Mindenki!

Van azóta új hír ikres duplagyessel kapcsolatban?
Felhívtam az ESzCsM-et, a megadott mellék eddig 100/100 arányban foglalt volt.
A hivatalos oldalakon semmi.
Azt rebesgetik, hogy január 1-től lép életbe.
Remélem nem úgy fog működni, mint a lakáscélú támogatás, hogy dec. 1 előtt kötött szerződésekre sovány.
Azér aggódok, mer a lányaim a január közepe-végére vannak prognosztizálva, de hát mint tudjuk 'két dudás egy csárdában'.... :o)
Mondtam is a nejemnek, mese nincs, szilveszterig nem 'szülünk'! :o)

Előre is köszönök minden infót!

Üdv, Savanyu

Előzmény: Elm (558)
csotrog Creative Commons License 2002.11.20 0 0 575
Iricc
Eltartott nem kap jövedelmet - nem jár pénzbeli ellátás - nincs miből vonni a 3%-t.
Lehet megállapodást is kötni a TB-vel - most hosszú.
Ha "bejelentettek", akkor a 180 nap után jogosult leszel mindenre. Igaz, csak a minimálbér alapján. (A nyugdijhoz is lesz szolgálati időd.)

Kata
A jövő évi összegek megjelentek már a HVG különben - de a költségvetést még nem fogadták el - változhat.
Az anyaságit a szülő nő kaphat, ha volt 4x terhesgondozáson. Idén 20100.- (jövőre kb 50%-kal több). A családi pótlékkal együtt a TÁH-nál lehet igényelni - 180 napon belül. A csp-t csak 2 hónapra visszamenőleg fizetik ki!!!

Előzmény: iricc (573)
iricc Creative Commons License 2002.11.20 0 0 573
egy kerdes. 180 ledolgozott nap kell, v eleg a folyamatos biztositottsag (pl az en esetemben anyukam felnott eltartottja)? ugyanis en eddig az voltam, de nov 1-tol be vagyok jelentve minimalberre es 2003 juni 9re vagyok kiirva. ha nem muszaj (tehat eleg felnott eltartott hozzatartozonak lennem, v egyeni szerzodesben lennem a TBvel,) akkor inkabb nem szivesen lennek (szivessegbol) bejelentett.
csotrog Creative Commons License 2002.11.18 0 0 572
Csokis
A minimálbér kétszerese akkor igaz, ha a szerződés szerinti bére magasabb mint a min.bér kétszerese. Ha kevesebb, akkor a tényleges, szerződés szerinti bér az alap. (min.bér, vagy kevesebb)
Ugyanannyit kell kapnia GYED-re is, mint TGYÁS-ra. Illetve a GYED max 83000.- bruttó.
Előzmény: csokis3 (571)
csokis3 Creative Commons License 2002.11.18 0 0 571
Sziasztok

Az esetünk a következő:

Feleségem ez év január 15-ig dolgozott.
Minimálbérre volt bejelentve. Utánna betegállományban volt július 5-ig, mikor megszületett a kisfiunk. Jelenleg a 168 napos terhességi gyermekágyi segélyen van kb. dec 19-ig. Ezután szeretnénk igényelni a GYED-et.
A kérdésem a következő:

Olvastam hogy, ha az igénylőnek az igénybejentést megelőző évben nincs 180 ledolgozott napja akkor a GYED-et a minimálbér kétszerese alapján allapítják meg. Ha ez így van akkor érdemesebb jövőre igényelni, hiszen ezévben csak 15 ledolgozott napja van.

Kösz az észrevételeket: Csokis

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!