Keresés

Részletes keresés

grevindog Creative Commons License 2004.04.11 0 0 139
Folytasd!
A merülőszivattyúk érdekelnek!
noizreduction Creative Commons License 2004.04.09 0 0 138
Király.
Folytasd még!!! :o)

Komolyan, már ki is nyomtattam.

Előzmény: Tamska (137)
Tamska Creative Commons License 2004.04.09 0 0 137
Sziasztok,

Végignéztem a topikot és eléggé sok kérdés merült fel ami érintette a szivattyúk témakörét is. Mivel jómagam szivattyúkkal értékesítésével foglalkozom ezért gondoltam, hogy leírok pár dolgot elsősorban tanácsként. Szeretném mondani előre, hogy én szivattyúkkal és nem kutakkal foglalkozom, ezért erről tudok írni inkább, bár naponta talákozom olyan emberekkel akik kutat furattak ezért minimális rálátásom erre is van.

Szóval az alapok

Legleslegfontosabb, hogy a szivattyú a közhiedelemmel ellentétben csak nem szív vagy nyom, hanem nyomáskülönbséget létesít. Az, hogy az adott szivattyú hidraulikája milyen határozza meg azt, hogy milyen feladatra alkalmas az adott gép. Az ún. cetrifugálszivattyúkról célszerű ebben a topikban a továbbiakban beszélni.

A benneteket érintő kategóriában kétféle szivattyúcsoportot különböztetünk meg. Az egyik az ún önfelszívó szivattyúk csoportja amely csoport tovább bontható a jet rendszerű szivattyúkra és az ún oldalcsatornás önfelszívó szivattyúkra. Ez utóbbi manapság egyre kevésbé használatos, azért mert öntöttvas és bronz esetleg réz elemeket tartalmaz ezért ennek előállítása költséges. Ezeket a szivattyúkat ma már csak az iparban alkalmazzák. A jet rendszerű szivattyúk viszonylag új fejlesztésnek számítanak. Anélkül, hogy nagyon belemennék a részletekbe a lényeg az, hogy egy kis ejektor-cső segítségével a szivattyúházon belül a nyomóoldali víz egy részét visszavezetik a szívóoldalra oly módon, hogy annak az áramlási iránya és sebessége segítse a szivattyú szívóképességét. Manapság önfelszívó házi renszereknél ez, tahát a jet-rendszer az elterjedt működési típus. Ezekről a szivattyúkról is azt kell tudni, hogy korlátozott a felszívóképességük. Elméleteileg ez a képesség 9 méter körüli (ennek fizikai okai vannak, de számunkra ez most nem fontos), de a gyakorlatban azt szoktuk javasolni, hogy kb 7m negatív szintkülönbségnél nagyobb ne legyen a víztükör és a szivattyú között. A szivattyúk működéséhez elengedhetetlen, hogy a szívoldali csővezeték teljesen fel legyen töltve vízzel (azaz le legyen légtelenítve), és a csővezetéket a kútban egy ún lábeszelep zárja (így marad légtelen állapotban a szívóvezeték a szivattyú kikapcsolása után). Érdemes a szívóoldali vezetéket a szivattyú szívócsonkjának belső átmérőjével azonos vagy egy mérettel nagyobban kiépíteni. Itt szólok, hogy mivel a szivattyú nyomáskülönbséget létesít és ez a képessége állandó egy adott térfogatáram mellett, ezért szivattyú mértezésénél a szívómagasságot is figyelmbe kell venni, mert csökkenti a nyomóoldalon észlelhető nyomást, mégpedig nagyjából annyival amennyi a szívómagaság.

Itt érkeztünk el egy fontos dologhoz, a szivattyúk méretezéséhez. Sokfelé lehet olvasni, hogy a szivattyú max ennyi vagy annyi vizet szállít óránként és ekkora a maximális nyomása vagy emelőmagassága. Ilyen és ilyen pl 3600l/órás szivattyú stb. Ez nem megfelelő adat, mindjárt látni fogjátok miért.

A helyzet az, hogy a szivattyúknak van egy ún jelleggrörbéje (ez egy a függőleges tengelyrről induló lebukó görbe, a koordináta rendszer függőleges tengelye a nyomást a vízszintes pedig a szállítókapacitást jelöli) és ennek a két végpontja jelöli az ún. maximális adatokat. Figyelem! Ez azt jelenti, hogy az ehhez a maximális értékhez a másik tengelyen nulla tartozik, azaz pl a maximális nyomás esetén a szállítókapacitás nulla! Ide kapcsolódik, hogy azt is szem előtt kell tartani, hogy a szivattyú hidraulikájában képződő súrlódási hőt maga a szivattyúzott közeg vezeti el, ezért figyelni kell arra, hogy megfelelő vízáramlás legyen működés közben a szivattyúban. Természetesen pár percig tartó alacsony vagy nulla közeli térfogatáram még nem probléma. Másik sajátos probléma az ún "nagyvízoldal" amikor a szivattyú túlzottan alacsony nyomáson működik (azaz a jellgörbe másik végéhez közel), de ez egy másik probléma, ha lesz rá igény írok róla.

A szivattyúk kiválasztásakor célszerű felmérni a várható vízigényt és a kút képességeit. Ha ezek összhangban vannak akkor az ismert térfogatáram mellet már csak a szükséges nyomást kell meghatározni. A nyomásról viszonyításként érdemes tudni, hogy Bp-en átalgosan 3-5 bar közötti nyomás van jelen a vízvezetékekben, de többnyire 3,5-4 bar-al talákozunk. Ha tehát 3 bar-t szeretnénk (ez egyébként egy-két szórófej ellátásához nem túl hosszú mondjuk húsz-harminc méterse 1"-os tömlő esetén általában elegendő) és a felszívásunk 7 méter valamint azt gondoljuk, hogy 1,5m3/h óra víz számunkra elegendő (ez az érték egy normális egyszerű locsolásra elegendő) akkor nekünk egy olyan szivattyút kell válaszatnunk amely képes felszívni 7 métert és emellett nyomni 3 bart (1 bar = 10m cca.) akkor az önfeszívó szivattyú ún munkapontja 37m 1,5m3/h térfogatáram mellett. A jelleggörbére tekintve (mely minden szivattyú dokumentációjában megtalálható) láthatjuk, hogy ez a pont ideális esetben a görbén vagy minimálisan alatta-fölötte vagy ettől távol esik. Ha távol esik akkor értelemszerűen kisebb vagy nagyobb szivattyút kell válaszatnunk.

Egyelőre ennyit, remélem érthető voltam, ha lesz rá igény akkor folytahatom a merülőmotoros ún búvár szivattyúkkal.

noizreduction Creative Commons License 2004.03.23 0 0 136
Hali!

Nem tudnád mégis előbányászni a telefonszámát, mert ilyen névvel nem találtam a mobilosok között!

Köszi!

Előzmény: zsandár (134)
zsandár Creative Commons License 2004.03.20 0 0 135
A topic címében feltett kérdésre a válasz .:Fúrott kút.Az ásott eleve csak talajvíz,szennyezett,fertőző lehet,és veszélyes.Pl beleesik valaki.Tényleg ,egyszer egy januárban kútbaugrott öngyilkos papát helyszíneltünk.K.. hideg volt kb -25 c.Gondolom a kút vize sem lehetett 2-3 foknál melegebb.Mikor a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet a bácsi ott feküdt a kút alján lefagyott magzatpózban.Az arcbőre valószerűtlenül fakó volt,az ujjai görcsben.Ahogy kirakták a hóra egy nagy kecskebéka ült a gallérján.Ekkor már nem bírtuk a kollégákkal tovább és röhögni kezdtünk.Még jó hogy a hozzátartozók csak később érkeztek ki.
zsandár Creative Commons License 2004.03.20 0 0 134
Üdv Kutászok!
Én 2002.ben fúrattam kutat a hobbitelkemen .40 méter mély és a a második rétegből hozza a vizet.A víz minősége jó,abból szoktunk kint főzni,mosogatni, zuhanyozni.Néha ittam is belőle/bár igen ritkán iszok vizet ,és kimondottan finom volt/.Nálam is szegediek fúrtak.Papdi Lajosnak hívják a srácot aki csinálta ,a mobilszámát most nem tudom,de a keresőben biztos benne van.Elég korrekt volt a mester,ugyanis először 60 méternél sem találta megfelelőnek a vízet,így műanyagcsöveket kihúz és fúrtak egy másikat.Természetesen az első fúrásért nem kért pénzt.A technikájuk az előzőekben leírt mosatásos eljárás volt.Tényleg hatékony és pofonegyszerű.Kb 2,5 óra alatt lettek kész.2002 nyarán az ár a következő volt 10 méterig 1000 ft /m ,utánna méterenként 700 ft.Tehát nekem 41 ezerbe került és ebben benne voltak a csövek ,kútfej, pumpa ,víztelenítő szóval minden.Természetesen a kút kétfejes ,tehát közvetlen hidroforcsatlakozás ,valamint kézipumpás kifolyó is.2 év garanciát vállaltak rá,de eddig semmi gond nem volt vele.
Tapasztalatok a hidroforról.Nálam a hidrofor bennt van a hétvégi ház fürdőszobájában a kúttol a vizet kpe csőben hoztam be a házig ,Így nem kell tartani a hidrofor szétfagyásától,/ bár télire úgyis víztelenítem a rendszert/viszont amikor fürdünk ,mosogatunk stb akkor zúg de ezt ki lehet bírni.A típusa Orion 750 .1999 ben vettem a Praktikerben kb 20 rugóért.Nem egy márkás valami de eddig a szivattyújával még nem volt semmi hiba.Viszont a tartálya ,mivel néha óhatatlanul éri a víz szépen elrozsdásodott.Gondoltam lefestem de annyira átrozsdásodott, hogy egy helyen a perzselővel történt festékleégetés után kilyukadt.Telefonáltam különféle multiáruházakba ,de természetesen csak kompletten lehet megvenni .Úgyhogy most egy vasas mester lekoppintja és saválló kórlemezból megcsinálja 5 ezerért.Jobb lesz mint az eredeti.
Szellőke Creative Commons License 2004.02.18 0 0 133
Sziasztok,
nem tud valaki ajánlani egy bevált kútfúrót, aki vállal hegyes vidéken is 20 m körüli fúrást?
(Pilisborosjenő)?

Az itt előfordult emberkéket már hívtam, de nem nagyon akartak eljönni, vagy kifogásokat kerestek. Pedig az ember azt gondolná, hogy most szezon előtt kell nekik munka...

etilalkohol Creative Commons License 2004.01.06 0 0 132
Sziasztok!

Verőce környékén szeretnék kutat fúratni, a helybeliek azt mondják, hogy előtte ki kell ingáztatni, hogy hol van víz!?!?!?!
Van ennek valami 'tapasztalható' alapja?

A telek domboldalon van, a szomszéd telken ásott kút van, kb. 20 méter mély.

üdv etilalkohol

bucibá Creative Commons License 2003.09.16 0 0 131
köszi beszélek velük
Előzmény: kígyószisz (130)
kígyószisz Creative Commons License 2003.09.12 0 0 130
A 62. hozzászólásban környékbeli kútfúrókról írtam, hátha tudod használni azt a listát (a szegedi ne riasszon el, feljön).
Előzmény: bucibá (129)
bucibá Creative Commons License 2003.09.12 0 0 129
Nem tud valaki kútfúrót Törökbálintra a környékéről. Nem gyürűset hanem fúrtat szeretnék és elég mélyre kellene lemenni, mert dombon van a telek.

előre is köszi!

vandor1 Creative Commons License 2003.09.11 0 0 128
Helló FAQtya!

Köszi szépen az információkat, sajnos nekünk is ugyanezek a tapasztalataink... :( Egyelőre még nem is találtunk senkit, de ha mégis összejön, tájékoztatlak. Még egyszer köszönöm,

Üdv.
Vandor1

Előzmény: FAQtyA (121)
Herr X Creative Commons License 2003.09.08 0 0 127
Kibírja. (Lásd mérési eredményeim.) Azonban a szivattyú elkezd kavitálni és "kiveri" a levegőt a vízből, a kijövő víz pedig levegősebb lesz.
Előzmény: grja (126)
grja Creative Commons License 2003.09.08 0 0 126
Szia Timi!
Valóban a szivattyút treheli, ha szűkíted a tömlőt. Azonban nem eszik ilyen forrón, gondolj arra, hogy egy szivattyú 40 m magasra képes felnyomni a vizet, ehhez 4 bar nyomás szükséges! Ezt is ki kell kibírnia!
Előzmény: efamily (97)
Málnafaló Creative Commons License 2003.09.04 0 0 125
Köszi szépen.
Előzmény: agizsolti (124)
agizsolti Creative Commons License 2003.09.03 0 0 124
XI. Fehérvári út 144. Bálint-analitika kft.
Eddig a lakosságnak ingyenes volt, most már úgy tudom 9500 ft.
Előzmény: Málnafaló (123)
Málnafaló Creative Commons License 2003.09.03 0 0 123
Hali:)

Tudja valaki hogy a fúrt kútból a vizet hol vizsgáltathatnám be ( Bp.-n) és milyen feltételekkel?

Kösz.

HHapci Creative Commons License 2003.09.02 0 0 122
Hello!
Vásárolt valaki akciós házivízművet pl metroban? kb 600-800 w 24literes tartállyal. Kiváncsi lennék a tapasztalatokra.

Üdv Hapci

FAQtyA Creative Commons License 2003.08.28 0 0 121
Üdv Vandor1!

Én Piliscsabán élek, de nem sok jóval tudlak kecsegtetni! Kb. 3 hónapig vadásztam a kútásó/fúró témában a környéken több módon is. Robogóval bejártam a településeket és a helyi késdobálókból (kocsma) kérdezgetös alapon kerestem meg a kútásókat, +telefonkönyvekböl, +internetröl, stb. A végén már volt olyan, hogy miután elmagyráztam a palinak telefonon mit akarok, kiderült, hogy már beszéltünk, úgy összekavarodtam. A tapasztalatom egyetlen szóval jellemezhetö: ISZONYAT!

Véleményem szerint két féle kútásó van:
1. Méregdrágán, csak saját maga által gyártott, vagy beszerzett gyürüvel dolgozó, profi munkát végz?
2. Viszonylag olcsón, bármilyen gyürüvel dolgozó, kubikos/kontár

Nekem sajnos a második dolgozott, most úgy tünik rá is fáztam. 8 gyürüs lett a kutam, amiben alulra beeresztettek egy tömörítönek nevezett betontányért ami pár centivel kevesebb a belsö átmérönél és egy 3-4 cm vastag szivacs van az alján a homok megfogása végett. Nemrég vizsgálgattam a kutat és rájöttem, hogy a legalsó gyürü tele van homokkal és azon ül a betontányér, így csak 1 gyürü vizem van ami kevés. Ráadásul a hozam sem az igazi. Két család szertné használni,és a pofa azt mondta elég a 2 gyürü víz (ami most 1). Egyébként nem is volt jó technikája a munkához (szivattyú, gumiruha). Mivel a koma kissebbségi kubikos, most éppen tönkre ment a kocsija és közölte, csak akkor tud dolgozni ha a megrendelö motyóstúl az embereivel a helyszínre cipeli. Vagyis vonóhorog+utánfutó. Most itt állok egy félig kész kúttal és azon morfondírozok, hogy fizetek egy másik kútásónak, hogy javítsa ki a kutamat, esetleg ásson még le 1-2 gyürüt. No de kinek?????? Az ember bicskei. Volt egy nagyon profin dolgozó tinnyei pali, de szívinfarktust kapott és most nem dolgozik egy darabig, vagy sose!

Egyébként úgy ásnak, hogy lemennek addig amíg meg nem találják a vizet, a gyürünél tiz centivel nagyobb likacsba, hogy legyen játéka a "gyürütoronynak". Akkor bepakolnak annyi gyürüt ami befér és közben kifüggözik. Ezután a gyürüben ásnak úgy, hogy függöben tartva a tornyot aláásnak/billegtetik. Állati jól néz ki, ahogy szemmel láthatóan süllyednek lefelé! Közben idönként szivattyúznak, ha nagyon jön a víz. A végn meg leeresztik a tömörítöt. Van aki kulé kavicsot tesz le, van aki valami kútszövetnek nevezett anyagot is alá tesz!

Hát hirtelen ennyi jutott eszembe! Ha esetleg találsz valakit aki nyerö, kérlek add meg az elérhetöségét! Kicsit zavarosan írtam, de remélem érthet?!

Bocs, ha untattalak benneteket! Remélem nem ítram nagy hülyeségeket.

Üdv!

FAQtyA

Előzmény: vandor1 (110)
Herr X Creative Commons License 2003.08.25 0 0 120
Az csak a szállítási hosszra vonatkozik. Engem viszont érdekelne a szívómélység, szívó-nyomócső keresztmetszet / vízáram-nyomás karakterisztika is.
Előzmény: CyberShot (119)
CyberShot Creative Commons License 2003.08.25 0 0 119
A pdf-ben (2.oldal) van karakterisztika.
Vagy Te másra gondolsz?
Előzmény: Herr X (118)
Herr X Creative Commons License 2003.08.25 0 0 118
Ja, majd elfelejtettem!

Először is köszönöm kgy2316-nak boltok címeit. Végülis a szigetszentmiklósi társboltjában Taksonyban szereztem be a Pedrollo JSW10 mx-et. Kultúrált egy szivattyú, bár a tényleges karakterisztikát nagyon hiányolom a honlapról is.

Szép, hogy ráírják a szivattyúra az 5-90 l/min-t, csak a feltételeket nem.

Mindenesetre a kút és szivattyú paraméterei:

20m mély a kút, 125-ös PVC csővel bélelve

~6m mélyen van a víz szinte. 9m 1"-os KPE cső szűrős lábszeleppel szívócsőnek és 7m 1"-os KPE cső 1"-os csappal a végén a nyomóágon.

1/2"-os slaggal (szegény szivattyú - stoppos gyorscsatlakozó fogta a vizet stb.) 15 l/perc

1"-os slaggal ill. KPE csővel 35,7 l/perc

A víz meg csak jön.....

(Lehet, hogy írok Pedrollo-éknak, hogy küldjenek már valami karakterisztikát.)

Herr X

Herr X Creative Commons License 2003.08.25 0 0 117
A kútfúróm mesélte, hogy azért nem életbiztosítás a kútásás betongyűrűvel sem, mert bizony egy futóhomok réteg akár a gyűrűt is elroppantja, de mindenesetre a kútásót igen hamar maga alá temeti.
Előzmény: rferi (114)
vandor1 Creative Commons License 2003.08.19 0 0 116
Köszi, már átnéztem, annyira láma azért nem vagyok :) , de mielőtt a szegedi, érdi, stb. telefonszámokat elkezdem hívni, gondoltam, hátha van valaki, aki ezen a környéken is tud valakit. Tehát a kérés még továbbra is fennáll. Előre is köszi!
Előzmény: noizreduction (111)
HHapci Creative Commons License 2003.08.19 0 0 115
drln:
Nemtudom mit ronthattam volna el a hőszivattyús számolásnál de ha valaki tudja javítson ki.

"A kész rendszerben a legtöbb költséget a keringtetőszivattyú okozza, az meg nem dobja meg nagyon az áramszámlát.(ja, és napelemek is vannak már) "

Persze a kompresszort meg mivel működteted?
Ismered a hőszivattyú működési elvét?
Csak nem a kompresszort gondolod keringetőszivattyúnak?
A napelemeket ismerem. Sajna nagyon rossz a hatásfokuk nem életképesek egyenlőre. Ellentétben a napkollektorokkal.

Üdv Hapci

Előzmény: drln (112)
rferi Creative Commons License 2003.08.19 0 0 114
drln!

Ez a félelem csak pszichés lehet, mert egy gyűrűs kút ásásakor nem tudom hogyan eshet a fejedre a sörösüvegen és a földesvödrön kívül bármi.A kútgyűrűk peremmel igazodnak egymáshoz, ha nem törik miszlikbe (mitől törne) nem tud a fejedre esni.Elcsúszni oldalra nem tud, a luk fala nem engedi.Föld pedig nincs a fejed felett, csak a vödörben amíg kihúzzák, mert a gyűrűk takarják.
Ásás közben a víz maga sem olyan probléma, mint meglévő kútnál, mert menet közben ahogy mélyítesz, lesz egyre több a víz.Ezt szerintem egy szivattyúval folyamatosan húzni kell.Amikor meg már nem bírja a szivattyú, elég mély a kút.
Az igaz, hogy erősen szűk érzetet kelt egy hat méter mély 80 centis luk alján felnézni az égre, de szvsz ennyi az egész.

Előzmény: drln (112)
drln Creative Commons License 2003.08.19 0 0 113
Az elárasztásos rendszerrel kapcsolatban: olvastam valahol hogy ez jobb több szempontból is mert kevesebb víz megy veszendőbe(nem párolog el annyi) tehát kevesebb a villanyszámla, hamarabb végzel a locsolással, kisebb a gombásodás veszélye a növényeken. Persze az előnyök mellett ott a hátrány hogy több locsolócső kell, mert közelebb kell juttatni a célterülethez a vizet, nem elég leszúrni egy locsót ami 20m-es körzetben belocsol idővel mindent.
drln Creative Commons License 2003.08.19 0 0 112
Köszi a hozzászólásokat!

rferi:
nagyjából így képzeltem én is csak attól fél az ember hogy ha sikerül elég mélyre menni ráesik a fejére egy gyűrű(vagy egy kis föld). Volt szernecsém lemenni már egy üzemelő kútba szerelés végett, nem valami biztató dolog az ha te ott vagy lent, a fejed felett fél méterre egy 40*50-es lyuk amin bemásztál, alattad 10 cm-re meg a víz.
A levegővel kapcsolatban is köszi, ezt megjegyzem.

noizreduction:
a locsolásnak nem kell feltétlenül szórófejesen, viszonylag nagy nyomással történnie
az elfolyásos rendszer is jó és így már 50cm emelés is sokat jelent pláne melegendően nagy átmérőjű csővel.
A tartályos megoldást úgy is el lehet képzelni hogy a házadat eleve úgy tervezed hogy lesz a padlástérben pl 5m3 (vagy akármennyi) víz, oda nyomja fel szép lassan a vizet a szivattyú, aztán amikor kell, kiengeded(ez persze mellékesen kellemes hűvöset is kölcsönöz az alatta lévő területnek). Mivel úgyis csak nyáron locsol az ember télen le lehet ereszteni így fagyásveszély sincs.

HHapci:
Szerintem elszámoltál valamit. Nem azért nem terjed a hőszivattyús fűtés mert nem éri meg hanem azért magas a kezdeti beruházási költség. A kész rendszerben a legtöbb költséget a keringtetőszivattyú okozza, az meg nem dobja meg nagyon az áramszámlát.(ja, és napelemek is vannak már)

HHapci:
Köszi a linket, hasznos oldal!

noizreduction Creative Commons License 2003.08.18 0 0 111
Szerintem nézd végig a topicot, akad jónéhány név!
Előzmény: vandor1 (110)
vandor1 Creative Commons License 2003.08.18 0 0 110
Sziasztok! Kertlocsolás céljára szeretnénk kutat ásatni.Ha valaki tud ezzel foglalkozó szakemberről/cégről Pilisvörösvár környékén, és ezt az információt meg is osztaná velem :) , azt nagyon szépen megköszönném!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!