Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2003.01.10 0 0 713
sj,

azt tudtad, hogy ikreseknek nemcsak duplan jar a gyes, hanem tankotelesse valasuk idejeig folyamatosan, fuggetlenul az eletkoruktol?
Aze az se rossz...

elm.kethonapja.ikresapuka.hú

Előzmény: savanyujoska (709)
Gabeszka Creative Commons License 2003.01.10 0 0 712
Sziasztok!

MuTeR, Simine,
Lehet, hogy változott, de úgy tudom, hogyha "olyan hamar" jön a 2. baba, hogy nem tudtál visszamenni előtte dolgozni, de GYED-et kaptál, akkor jogosult vagy a TGYÁS-ra, de nem a maximumra, csak a min.bér 2x-re. Viszont a GYED maximálva van, akármilyen plafon fizut kaptál, azt kapod, ha az előző babánál is kaptad.

Kriza, vigasztalódj, ha 2 évvel hamarabb jöttek volna a baáid, egy kanyit sem kaptál volna... (egyébként lehetne a gyed a min.bér 3x-osa is, sőt járhatna 3 évig is, de valahogy azt nem szavazták meg ezidáig, pedig eddig húztam a táppénzt, hogy hátha:-(((

G

Elm Creative Commons License 2003.01.10 0 0 711
Idezet a VViki altal is irt tb kulonszambol:

"GYEDSZAMITAS: NEM VALTOZOTT. A gyed legmagasabb osszege 2003-ban is legfeljebb havi 83ezer (napi 2766,66) forint."

Utana meg van par bekezdes, de mind csak azzal foglalkozik, hogy semmi sem valtozott: max 70%, szolgalati idonek minosul, ezert brutto, tehat vonni kell belole a kozterheket. Es az ikresek szampontjabol sem valtozott semmi termeszetesen.

Előzmény: savanyujoska (709)
VViki Creative Commons License 2003.01.10 0 0 710
Szia!

Most sajna nincs időm utána nézni, de ajánlom a HVG TB 2003 különszámát. Most jelent meg és elég részletesen ír "a családok támogatásásról" című részben. Amúgy is ahogy átlapoztam nagyon hasznosnak tűnik. Bár ahogy nézem elég húzós az ára (1445).

Előzmény: savanyujoska (709)
savanyujoska Creative Commons License 2003.01.10 0 0 709
Kedves Szülők!
Bármelyik pillanatban ikerlányok apukája lehetek.
(38. hét közepe)
Tudok az ikres GYES és TGYÁS módosulásról de a GYED-ről semmit.
Nem akarok telhetetlen lenni, de ami igazán számottevő a családom jövőbeli anyagi körülményeit illetően az a GYED.
(TGYÁS 6 hónap után 1,5 éven keresztül)
Az maradt a maximált 83e Ft bruttó gyerekszámtól függetlenül?
Minden infót előre is köszönök.

Üdv, Savanyú

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 708
Ha a masodik mano elott megvan a 180 nap, akkor a tenyleges fizum utan kapom a TGYAS-t es a GYED-et?
Teszemazt, 10 hetes terhesen visszamegyek dolgozni es szulesig dolgozom...
Előzmény: Kriza (706)
tücsi3 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 707
Sziasztok!
Én is ugyanabban a cipőben járok, mint Simine, de én a következőt találtam ki. (Nem jártam még utána, hogy esetleg jobban járok-e így)

Márciusban lejár a GYED, a 2. baba augusztusban fog megszületni. Áprilistól nem a GYES-t szeretném igényelni, hanem a még 2001-ből járó ki nem vett szabadságot, ami kb. egy hónap, utána pedig betegszabadságot, illetve táppénzt. (Ha ilyet lehet tenni) Ha jól gondolom, akkor a cégemnek meg kell állapítania, hogy mennyire emelkedett 2001 óta a munkabérem, és azt kell fizetnie a szabadság idejére. Csak tovább nem tudom, utána mi lesz a táppénz, illetve augusztustól a TGYÁS alapja. Lehet hogy rosszul okoskodom?

Kriza Creative Commons License 2003.01.09 0 0 706
Szia,
ha jól értem, Te sem dolgoztál a 2 baba között, azaz úgy vagy, mint én voltam anno: nincs 180 nap ledolgozott időd a babák között, de biztosított vagy. Ilyenkor a minimálbér 2x-t veszik fizetésednek, függetlenül a tényleges fizetésed összegétől, és ennek alapján fizetik a tgyást, gyedet és gyest, amire mindre jogosult vagy. Nekem legalábbis ezek voltak az infóim, mikor bejött az új szabály tavaly novemberben: 4 nappal korábban még a konkrét fizetésem után kaptam volna a juttatásokat, de 4 nyavalyás nap miatt beleestem én is ebbe a gyerek- és családbarát intézkedésbe... :(((
Talán segítettem, én így kapom most a gyedet, szóval működő szabálynak tűnik még az én infóm.
Kriza
Előzmény: simine (704)
csotrog Creative Commons License 2003.01.09 0 0 705
Simine
A három pénzbeli ellátás biztosításhoz kötött= Tp, Tgyás, Gyed. A 698-ban idézett törvényi kiemeléseket olvasva láthatod, mindegyik ellátásnál a tp számításra hivatkozik.
A tp-nél nem idéztem a 2 évet, de - ha van: 70%-ra, ha nincs 60%-ra vagy jogosult.Van még más is a 2 év függvényében, ezeket hanyagoljuk most.

Mindegyik ellátásnál az igényjogosultság előtti előző év jan.1-ig kell visszamenni a jövedelem vizsgálatával (3%-t vontak-e, fizetett-e, mennyi után, hány napot...stb).
Aztán jönnek a kivételek, ha nem volt azon belül 180 bérezett nap - mitől nem volt.....stb
A folyamatosság is fontos - megszakadás utáni időt lehet csak figyelembe venni.

Ha nem volt a folyamatos vizsgált időszakban olyan jövedelem, amiből fizetett 3%-t, de a kivételekben benne van: jön be a szerződés szerinti bér, ill. a minimálbér vagy annak kétszerese.

Igy okoskodva Neked a minimálbérX2 lesz az alapod, ha a szerződés szerinti béred meghaladja a 100e Ft-t. Ha nem, akkor a hivatalos béred lesz a Tgyás,és a Gyed alapja.

Én erre jutottam. Ha nem megnyutató, próbáld a Teve utcát elérni - nehéz, de gyakorlottabb ügyintézők vannak ott.

Előzmény: simine (704)
simine Creative Commons License 2003.01.09 0 0 704
Csotrog!

Nem okoskodom, csak szeretném megérteni, tehát hangosan gondolkodom:)
Tudtommal a táppénz és a TGYÁS ill. GYED más dolog. A táppénzhez KELL a 180 nap folyamatos, a többihez csak 180 nap kell 2 éven belül. Szóval ha nincs 180 nap folyamatos, attól még jár a GYED. Nekem legalábbis annak idején így magyarázták. Igaz, hogy nem volt 30 nap a megszakításom, ezért nem tudhatom hogy lett volna ha úgy jön össze. De ezt nekem így mondták. És ahogy olvasgatok, ezt olvasom ki belőle. Különben mi értelme lenne annak a mondatnak, hogy "Gyermekgondozási díjra jogosult
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően KÉT ÉVEN BELÜL 180 napon át biztosított volt,"

És most visszatérek egy hónapokkal ezelőtti kérdéshez. Ha az elmúlt évben csak GYED-et kaptam, ill. februártól GYEST kapok, a májusi 2. baba után jogosult leszek-e TGYÁSRA ill. GYEDRE és ha igen ezt hogyan számolják? Tényleg még mindig nem értem.

simine

Előzmény: csotrog (698)
csotrog Creative Commons License 2003.01.08 0 0 703
Nekem is magas sokszor - pedig több hónapig tanitották! (igaz még nem ebben dolgozom rendszeresen)
:-D
Ahány eset, annyi számítás. Kivételek, áthivatkozások tömkelegében nehéz megtalálni a ránk szabottakat.

Nálatok gondolom: nem volt meg a nejednek a 2 év folyamatos munkaviszonya - hanem suli után 180 napon belül helyezkedett el - és a szerződés szerinti bére magasabb volt 100e Ft-nál.
Ez volt?

Előzmény: Cik-Cakk (702)
Cik-Cakk Creative Commons License 2003.01.08 0 0 702
Először is: köszönöm szépen a hozzászólásokat,
Másodszor: annyira magas ez a téma!!!

Azt még mindig nem értem, hogy ha a tavalyi év (mivel most jár le a TGYÁS) táppénzzel és TGYÁS-sal telt, akkor a GYED számításához tényleg a minimálbér*2-t veszik figyelembe és nem a bttó bért?!

Légyszi, segítsetek tisztázni!
Köszönöm szépen, üdv mindenkinek;

Cik-Cakk

csotrog Creative Commons License 2003.01.08 0 0 701
Az első igénybeadás a legnehezebb, a többi megy csípőből.
Vedd elő a drótkötelet, cseréld ki vele az idegeidet - menni fog!!
:-D
Előzmény: tanita76 (700)
tanita76 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 700
Köszi, majd megpróbálom...
Gondolom, ha eddig mindenkinek sikerült elintéznie, akkor nekem is menni fog...
Előzmény: csotrog (699)
csotrog Creative Commons License 2003.01.08 0 0 699
Hirtelen sokan lettetek. Én csak röviden tudok tanácsot adni. Igazán a Teve utca az illetékes, próbálgassátok hívni őket.
Az idei törvény még nem jelent meg, amit mellékeltem a decemberig érvényes volt.
Bízom benne, hogy nem nagyon változott.

Sonee - olvasd a tp alatti (7) és a 48§ 3-t. Ott van a kutya elásva.

Tanita - mivel Te vagy a pénzbeli ellátást igénylő, Neked kell minden után járni = nyomtatványt beszerezni, kitölteni, a munkáltatóddal leigazoltatni, aláírni, nyilatkozni, beadni ....
Megbízhatsz a helyettesítésre valakit, pl. rokon, férj, stb

Rokasz, Cik-Cakk - Nektek szerintem a 48§ 5-t kellene érvényesíttetni - ha az idén nem szüntették meg a bekezdést.

Remélem mindannyiótoknak tudtam valamit mondani.

csotrog Creative Commons License 2003.01.08 0 0 698
Bogarásszatok addig, amig válaszolgatok:

Ebtv. 42. § (1) A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.
(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.
(3) A (2) bekezdésben nem említett biztosított terhességi-gyermekágyi segélyének naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
(5) A terhességi-gyermekágyi segélyre, ha jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz, a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
Vhr. 26. § (1) Tényleges jövedelem hiányában az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni. A tényleges, illetőleg a szerződés szerinti jövedelem naptári napi összegét a 31. § (7) bekezdésének megfelelő alkalmazásával kell kiszámítani.
(2) Az Eb. tv. 42/D. §-ában említett 180 napi keresetként a biztosítottat terhelő egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet kell számításba venni.
(3) A gyermekgondozási díjra - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

Gyermekgondozási díj
Ebtv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt,
Ebtv. 42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, 2001. évben azonban havonta legfeljebb 80 000 forint, 2002. évben - a tervezett fogyasztói ár növekedésének megfelelő mérték szerint - 83 000 forint. Az ellátás havi maximális összegét 2003. évtől kezdődően az éves költségvetési törvény határozza meg.
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (1)-(3) bekezdése szerint kell megállapítani.
(3) A (2) bekezdésben nem említett jogosult gyermekgondozási díjának naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

Táppénz
(7) A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

Ebtv. 48. § (1) A táppénz napi összegének megállapításánál jövedelemként azt az összeget kell figyelembe venni, amely után a biztosított egészségbiztosítási járulékfizetésre kötelezett volt. A végkielégítés, prémium, jutalom összegét, valamint az egyéb nem rendszeres jövedelmet arra az időszakra kell figyelembe venni, amelyre tekintettel adták.
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.

tanita76 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 697
Kedves csotrog,

köszi a segítséget, de őszintén szólva még mindig nem tudom nekem mit kell tennem. Meg aggódom, hogy nem fogják itt tudni, hogy milyen papírokat, hova és meddig kell a munkááltatónak leadni, ahhoz, hogy én bármit is léphessek...

Lehet, hogy gyengeelméjű vagyok, de egyáltalán nem látom át a helyzetet...
:-(

"- beadod a megszerzett nyomtatványon a Teve utcában a TGYÁS iránti igényedet - miután a munkáltatód leigazolta"

honnan kell és milyen nyomtatványt megszereznem? és a munkáltató hogyan igazolja le?

a továbbiakat mind az illetékes hivatalba besétálva, ott nyomtatványhoz jutva és azokat kitöltve kell igényelni?

jajjj, ez nekem magas.

miért nincs erre vki illetékes, aki elintézi? pl. védőnő, vagy a kórház ahol szülsz? vagy akárki...

Előzmény: csotrog (673)
rokasz Creative Commons License 2003.01.08 0 0 696
Sziasztok !!!

SEGÍTSETEK !!!
Most jár le a TGYÁS és igényelem meg a gyedet.
Az érdekelne miből számolják ?
2002-ben csak március 4-ig dolgoztam, utána betegácsi-TGYÁS, tehát 180 napi kereset nincs, a biztosítási idő az OK.
Most akkor a 2 hónapból számolják, vagy a 2001-ből?

Cik-Cakk Creative Commons License 2003.01.08 0 0 695
Sziasztok!

Kérlek , osszatok nekem is "észt", mert ma kaptam a hírt,ami teljesen mellbevágott,ezt írta a bérszámfejtőnk;

mivel a GYED jogosultság januárban nyílik meg, ezért az irányadó időszak 2002 lesz!

Mivel 2002-ben nincsen 180napi munkabére, ezért az ellátás alapja a minimálbér kétszerese lesz, ennek kapja majd a 70 %-át.

Nem értem, mi ez a 180 napos dolog,hiszen:

1999óta dolgozom a cégnél,
2001 dec.17 óta indult a betegácsi,
2002-07-23-án született a kis hölgy és utána
jött a TGYÁS,

ami ugye 186 nap-ez 2003.január 6-án járt le.

A 2002-es év tul.képpen betegácsiban és TGYÁSban telt el, de a bruttó bérem utáni GYED csak akkor járna, ha a terhességemből még 4 hónapot lehúzok a munkahelyen 2002-ben??? Pedig akkor már 2 hónapja terhes voltam, tehát 6 hónapig kellett volna dolgozni?

Hogy van ez?!

Köszi, ha tudtok segíteni,
Üdv,

Cik-Cakk

sonee Creative Commons License 2003.01.08 0 0 694
Csotrog!
Egy dolog van, amit nem értek, én mindenhol azt olvasom, hogy a GYÁS, GYED-re való jogosultsághoz 2 éven belül kell 180 nap és nem a jogosultságot megelőzően...
csotrog Creative Commons License 2003.01.07 0 0 693
A 180 nap a "leg"minimum.
Ne izgulj!
Az alapeset - általános - az, hogy minden tb ellátás jogosultsági vizsgálatát az elmúlt év jan 1-ig kell visszaolvasni.
Ha - idei évet nézve - 2002.jan.1-ig folyamatosan biztosított volt, akkor 2002 jan 1-től indul a számolás.
Akkor van csak bibi, ha 30 napot elérte időközben a "nem biztosítottt" idő (két munkahely közti megszakadás, fizetetlen, igazolatlan napok stb...)
Ha 2002-n belül ilyen nincs (a tp itt is lejön), akkor bizton megvan a 180 nap.
Ha nem azért volt a 4 hónap kiesése, mert nem volt sehol foglalkoztatva, akkor jár neki minden, a 2002 év 3 % levonással fizetett napjai után.
Irj részletes mailt, ha még ez sem nyugtat meg, vagy másképp alakult a dolog.
Előzmény: fighting (692)
fighting Creative Commons License 2003.01.07 0 0 692
S mi van akkor, ha a 180 nap csak megszakitásokkal van meg? Akkor is jár a GYÁS és a GYED? Mert eum.hu-n csak annyi van, hogy legyen 180 nap biztositott időszak! Mondjuk a feleségemnek összesen 4 hónap esett ki az elmúlt két évben, és lehet, hogy mégsem kap majd GYÁS-t, és GYED-et?
Előzmény: csotrog (685)
csotrog Creative Commons License 2003.01.07 0 0 691
Miből fizeted a minimálbér utáni járulékokat?

A vállalkozói is pénzbe kerül, meg a kötelező járulékok is, utána meg a megszűnés is.

Ha meg tudod fizetni - jelentesd be magad valamelyik kisebb cégnél alkalmazottnak, határozott időre, fizesd meg nekik amibe kerülsz, és biztosítva vagy.

Köthetsz megállapodást is a TB-vel, és akkor oda fizess.
Olvass vissza pár hónapot, már volt szó róla, és nézz be az eum.hu lapra.
Ott hivatalos tájékoztatót kapsz a lehetőségekről és kötelezettségekről.

Előzmény: KatalinW (690)
KatalinW Creative Commons License 2003.01.07 0 0 690
Sziasztok! Nagyon jó ez a fórum! Egy hete tudtam meg, hogy babát várok, aki várhatóan szeptemberben érkezik. Viszont nincs bejelentett munkahelyem. Mit tanácsoltok érdemes gyorsan kiváltani valamilyen vállalkozóit, hogy jogosult lehessek az ellátásokra?
köszi
K
csotrog Creative Commons License 2003.01.07 0 0 689
Norcee
A 180 nap - ha addig nem leszel tp-n, febr. közepére összejön (naptári kell - folyamatosan, kihagyás nélkül).
Ha ebben az évben szülsz - a jövedelmeidet az igény benyújtás előtti 180 fizetett napra szedik össze (aug.15-ig max)
Előzmény: Norcee (687)
sonee Creative Commons License 2003.01.07 0 0 688
Off
Norcee!
Nyugodtan bejelentkezhetsz, jó kis csapat és nagyon vicces, a próbálkozások számának növelésével lesz az ember türelmetlen:-))
ON
Előzmény: Norcee (687)
Norcee Creative Commons License 2003.01.07 0 0 687
Szia Csotrog!
Nagyon rendes tőled, hogy okitasz bennünket. Én is kérdeznék 2-t:
1. Augusztus 15-től dolgozom (tanárként), jól számolom, hogy március 15 körül/után jár le a 180 nap?
2. Ha terhes leszek és táppénzre megyek, március 15-e utan, és még ebben az évben szülök akkor nekem miből számítják a TGYÁS-t, és a GYED-et, beleszámít a táppénzes időszak is ugye, és jól elrontja? Vagyis nagyon nem kéne szülés előtt táppénzre menni?
Előre is nagyon köszönöm!
N.

OFF
Sonee!
Pocakosodni próbálok, gondolkodtam is már, hogy bejeletkezek a felkészülősbe, csak úgy érzem, hogy mi olyan nagyon, mint ott a lányok nem akarunk még babát, mert még állandó szerződésem sincs. Hanem csak nem védekezünk, aztán ha mégis jön a baba, akkor örülünk neki. Látva a többieket, hogy mennyi időbe is tellhet a teherbeeses, gondoltam "időben" elkezdjük. :)
Bocs, az OFF-ért.

erdeivad Creative Commons License 2003.01.07 0 0 686
Muter,
köszi, és lenne még egy-két kérdésem. Ha táppénzen vagyok, akkor az a bruttóm, ami az átutalás közlemény rovatában bruttóként szerepel? (töb mint 85eFt) És ha megszületett Pöttöm, akkor kell igényelni a TGYÁS-t, ami 6 hónap és ugyanannyi, mint a táppénz, és utána jön a GYES, ami ezek szerint 85e Ft? Jól értettelek?
csotrog Creative Commons License 2003.01.07 0 0 685
A 180 nap (2002 jan 1-től, 30 nap megszakítás nélküli időszakra vonatkozik, de legalább az igénybenyújtás előtti 180 jövedelemmel ellátott nap) nemcsak bejelentettnek kell lennie, hanem annyi naptári napra járó olyan jövedelemnek kell lennie, amiból a 3%-t vonják.
Egy nappal sem lehet kevesebb.
Előzmény: sonee (677)
csotrog Creative Commons License 2003.01.07 0 0 684
Nem leszel jogosult Tgyás-ra, sem GYED-re. Csak GYES-re.
A 180 napban nem lehet tp sem!!!
Előzmény: sonee (683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!